Дискусије : Аутомото

 Коментар
VW elektricni auto
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. август 2016. у 21.43
Kažu u VW (poenta je na kažu) da će za 2019 imati „golf” na struju opsega 500 km. To i nije nemoguće, ali vrijeme punjenja od 15 minuta!!!

http://tinyurl.com/jkqdpjh

jugos011
(The Best or nothing...)
31. август 2016. у 22.01
pa da o tome su pisali u onoj temi „Kraj za VW TDI motore”
kako neće vise da ulazu ogromne pare da prilagode dižele sve strozijim EKO propisima ,nego će te pare da ulazu u razvoj elektro motora koji treba da zamene dižele,,treba ocekivati sve vise elektro i hibrida u buducnosti,veci gradovi treba polako da povecavaju elektro pogon,,Ovde u NYC npr velika je razlika npr za taxi od legendarne Crown vic (koja je po meni uz Town car najbolje taxi vozilo ikada) ali potrosnja od oko =- 5 mpg i toyota koje idu od 20mpg pa navise...
Ali najveci problem ostaje naftna mafija ili lobi koji ne dozvoljavaju da se drasticno smanji potrosnja goriva jer se automatski smanjuje njihov profit...Obama je nekako jedva provukao neki akon da do 2020 mora da se smanji potrosnja svih vrsta vozila..videcemo kako će se zavrsiti..
Starac_Foco
(--)
02. септембар 2016. у 16.58
Potrosnja elektricnih vozila velicine golfa je oko 20kWh/100km. Dakle, za 500km to je oko 100kWh. To je mnogo energije. Poredjenja radi, sa 100kWh energije može se zagrijati 2000L vode sa 15C na 65C.

Ako 100kWh treba da se upumpa u bateriju za 15 min, onda snaga tog carobnog sistema za napajanje treba da bude blizu 500kW (kad se dodaju gubici). Za ovo bi pri trofaznom napajanju od 400V (Evropa) struja punjenja bila jedno 600Amp. Sto je možda moguće samo ako obezbjede punionice te snage, inače prevazilazi kapacitet standardnih kucnih instalacija jedno 10 puta...

Ili su možda na putu da objelodane neke do sad nepoznate tajne iz oblasti elektriciteta... A dotle, brzina punjenja baterije ostace jako slična punjenju bureta vodom. Ako hoćeš da napunis bure od 500L za 15 min, to ne može obični kucni slauf od pola cola sa 3-4 bara pritiska na cesmi.Za to ti treba crijevo od jedno 3 cola i pritisak od jedno 15 bara. Možda je i moguće nasuti 500L tako brzo na hidrantima za gasenje pozara ali ne kucnoj cesmi. Isto je i za struju. „Slauf” kroz koji bi trebalo da tece snaga od 500kW pri naponu od 400V ili sličnom je kabal debeo bar kao ruka povelikog covjeka...
jugos011
(The Best or nothing...)
02. септембар 2016. у 17.44
to punjenje baterije će da bude najveci problem..jer neće moći kao na pumpi da za par minuta napuni rezervoar goriva,,,a posebno sto vecina ljudi i nema garaze i kuce već parking ili ulicu...znaci jedino da ostane kao ovi hibridi da se puni u toku voznje...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. септембар 2016. у 08.03
Focina kalkulacija je tacna.
Biće da je tim inzinjera koji je radio na mjerenju zagadjenja prebacen na elektricne aute. ;)

Dakle ovo 500 km su vjerovatno uzeli bez klime sa 40 km/h. Za to je i 50 kWh baterija dovoljna. Opet treba oko 250 kw punjac da se napuni za 15 minuta. Danasnji standardni konektori za punjenje imaju max kapacitet od oko 50 kW.

Auto srednje klase za putovanja od >400 km će vjerovatno ostati hibrid sa manjim motorom. Buducnost elektricnih je auto za grad i odlazak na posao gdje je STVARNI domet od 200 km dovoljan.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. септембар 2016. у 08.07
Dobar sajt sa grafikonima koliko snage treba za razlicite brzine, gubitke i slično.
http://tinyurl.com/jrb3t6c
DaBaR
07. септембар 2016. у 04.42
Nešto me kopka; koliko uglja treba spaliti da bi se taj automobil mogao puniti električnom energijom?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. септембар 2016. у 06.29
Benzinski motori imaju efikasnost 25-30%.
Proces proizvodnje struje koristeci Gasne turbine oko 35%.

Tako da manje vise za ulozenu kolicinu energije fosilnih goriva (iz uglja, gasa, nafte) dobijemo isti broj predjenih km voznje na auto putu.

Prednost elektricnih auta je u regenerativnom kocenju gdje se dio energije pri kocenju vraca u bateriju. Pa u gradskoj voznji treba „manje uglja po km” nego sa benzinskim autom.

Zagadjenje je lakse kontrolisati na jednoj elektrani od 1000 Mw nego na 100.000 automobila. Ako pretpostavimo da auti „voze” 30% vremena, onda čak 300.000 automobila.

Govoreci u potrosnji uglja za elektricne aute, bitna prednost je da zbog fleksibilnog vremena kad će da se pune, oni će uglavnom koristiti visak struje iz nuklearnih elektrana i turbina na vjetar.

Starac_Foco
(--)
08. септембар 2016. у 09.26
Uglja ima raznog po energetskoj vrijednosti, od najgoreg (lignit) do najboljeg („kameni”) razlika je možda i 2 puta. Ali se za obični „mrki” ugalj koji gori u termoelektranama može reći da za 1kWh energije treba oko 0.5kg uglja.

Therefore, za jedno punjenje pomenute baterije od 100kWh neto, a kad se dodaju gubici energije u transportu (dalekovodi i transformatori), plus gubici u procesu punjenja baterije, ukupno bar 120kWh, trebalo bi jedno 60kg uglja...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. октобар 2016. у 20.04
Oko 380 km na struju
http://tinyurl.com/j9qlmfb
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. октобар 2016. у 01.19
Albanija- Policija dobila električne automobile, ali gdje da puni baterije!?
Ministar unutrašnjih poslova Albanije ponosno je danas predstavio prvih nekoliko električnih automobila Folksvagena, koje će koristiti albanska policija, kako je rekao, „jedina u regionu i jedna od pet u Evropi”.
Starac_Foco
(--)
08. октобар 2016. у 11.06
I ja sam vidio taj clanak. Ocigledno je da je upotreba tih vozila u policiji neprakticna, ali iz naslova po stampi stice se utisak kao da punjenje tih baterija nije uopste moguće u Albaniji, sto je daleko od istine jer obična evropska uticnica od 220V će i dalje da ih duplo brze napuni od obične americke uticnice od 120V. A posto tamo manje vise svaka zgrada (a i veliki broj privatnih kuca) ima 380V napajanje, onda instalisanje znatno brzih punjaca je mnogo lakse. No onda je daljnjem tekstu koji je u identicnoj formi prenijelo nebrojeno mnogo novina i glasila iz Srbije i Bosne pojasnjeno pa kaže:

Agencija AP međutim navodi da postoji samo jedan problem - na pumpama u Albaniji ne postoji mogućnost za punjenje baterija električnih automobila, te će policijska vozila morati da se vraćaju u policijske stanice na punjenje.

Ovo je CNN način izvjestavanja, jer na neki način implicira da su albanske pumpe daleko zaostale, sto nema bas veze sa realnoscu - malo je država, ako ima i jedna, gdje bi policija mogla da se osloni na punionice po pumpama, niti tamo gdje ih ima to može da sluzi bas uvijek toj svrsi jer ni najbrzi punjac neće uzeti manje od pola sata za punjenje od 100km. Gdje to u svijetu policija može da toliko dugo hvata zjale na pumpi ako su u zurbi da negdje ili nekoga stignu?

Pretpostavljam da će ta vozila da služe da odu samo jedno 10km od stanice gdje će murge cijeli dan da naplacuju drumarinu u klasicnom balkanskom stilu, a ako budu trebali nekoga da jure, neće ga valjda juriti vise od 50km, sto je dovoljno kratko da mogu i da se vrate.
Starac_Foco
(--)
08. октобар 2016. у 11.52
A što se tiče tog Opela koji prelazi 400km, to je izgleda manje vise isti auto kao i Bolt i čak će se praviti na istom mjestu u USA: http://gmauthority.com/blog/2016/09/gm-hints-the-opel-ampera-e-may-be-built-in-michigan-for-export/

Najavljena cijena za USA (prije bilo kakvih rebate koji daje država) je $37k USA. Cijene za Kanadu još nema, ali posto su kanadske cijene uvijek iz nekih razloga vise nego u USA, ocekivati je da će ovde da kosta jedno $50k CAD. Kad se od toga odbije državni rebate koji je u Ontariju sad malo teze izracunati ali je poveliki i mogao bi izaci i na jedno $12-13k, to bi onda izaslo oko $28k. Sto nije mnogo skuplje od dobro opremljenog običnog Chevy Cruze hatchback koji je u principu sličan auto. Bem li ga, i staru covjeku trebaju igracke, ja trenutno razmišljam o dvije, dobar dron i Bolt...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. октобар 2016. у 12.19
I meni je isto palo na pamet: 10 km od stanice, ukljuci radar i muzi narod. ;)

Interesantn da kad smo poceli o elektricnim prije koju godinu, ni jedan nije razmišljao o njima. Ja sam kupio novi auto nedavno, i ozbiljno sam mislio o Prius-u. A i to mislis o elektricnoj zanimaciji. :)
Istina bez olaksica ne bi nam bili u izboru. Ali kad već postoje... sto da ne.
Starac_Foco
(--)
10. октобар 2016. у 10.53
Jah, jedino bi trebali da se zabrinemo šta ćemo ako dobijemo na lutriji, jer nema državne subvencije ako auto kosta preko čini mi se $70k... No ako ne budemo znali šta ćemo od para, lako ćemo, evo ima deset puta skuplji elektricni auto od Tesle...

http://carslane.com/2017-rimac-concept-one/

http://www.vecernji.hr/automobili/mate-rimac-posudeni-novac-vracam-oc evoj-tvrtki-s-kamatama-niti-kunu-nisam-dobio-na-poklon-995095

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
10. октобар 2016. у 19.49
Rimac je za pohvalu. Jedna od dobrih stvari u EU je da mas pristup kreditima ako vjeruju u tebe.

Jedan mladi inzinjer iz moje firme koji je skoro dosao iz Kine kupio Tesla X.
Jedan Tesla S u komsiluku. Istina dalji komsiluk gdje su kuce 400K do 1M dolara. ;)

Do skoro smo pricali. A sad su oko nas.
Starac_Foco
(--)
10. октобар 2016. у 22.05
Evo pokusao sam porediti dva slična vozila, od istog proizvodjaca ocekivati je istog kvaliteta komponenti (a možda su i neki dijelovi isti) Bolt i Cruze Hatchback. Pošto nije moguće postaviti uporednu tabelu ovde, postavio sam jednu ispod druge.
Pretpostavke: cijena Bolta 42k CAD (za sad se ne zna, ali piše po internetu da bi mogao biti toliko), osiguranje isto za oba vozila (ko zna da li će biti), cijena popravki poslije garancije i do 200k km (7 godina) ista za oba, cijena struje 12c/kWh i cijena goriva $1CAD po litru. Vrijednost vozila poslije 200k km i 7 godina za oba 20% nabavne vrijednosti.

Mnogo je pretpostavki, ali ako su koliko toliko tacne, imati Bolt bi moglo manje kostati po godini ili km (ovo se odnosi iskljucivo na Ontario), ali to istovremeno znaci biti pomalo avanturista.

Cruze
Purchase
Vehicle $25,000
Delivery $1,600
Tax $3,458
Charger $0
Rebate $0
Subtotal purchase $30,058
7-year operating cost
Insurance $10,000
Registration $700
Regular maintenance $4,500
Repairs $3,000
Fuel cost (assumed 30k km/year, 12c/kWh and $1/L) $15,000
Subtotal operating cost $33,200

Total purchase + operating cost (rounded) $63,000
Residual value after 7 years and 200,000km $5,000
Ownership cost for 7 years $58,000
Ownership cost per year $8,286

Bolt
Purchase
Vehicle $42,000
Delivery $1,600
Tax $5,668
Charger $3,000
Rebate -$13,500
Subtotal purchase $38,768
7-year operating cost
Insurance $10,000
Registration $700
Regular maintenance $1,500 (tires and small items)
Repairs $3,000
Fuel cost (assumed 30k km/year, 12c/kWh and $1/L) $4,000
Subtotal operating cost $19,200

Total purchase + operating cost (rounded) $58,000
Residual value after 7 years and 200,000km $8,400
Ownership cost for 7 years $49,600
Ownership cost per year $7,086
prekodrinski
(Å¡loser)
01. новембар 2016. у 07.22
O tome se već davno radi : http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2008&mm=01&dd=23&nav_id=281750

A što se tiče punjenja baterije, u ovom slučaju je rečemo da bi se namjesto punjenja mjenjale baterije na punionicama .
Punionice su trebale biti na svakih 70 km.
Vrijeme promjene baterije bi bilo nešto vise od 2 minute, dakle manje nego klasično punjenje tečnim gorivom.

Takav je plan bio.
CTEBA
(penzioner)
08. новембар 2016. у 17.07
Ма све то је лепо али где ће да нађу ту струју?
Како кажу овде у Онтарију (Канада) до 2030 све мора да буде на струју.
продаваће се само електрични аутомобили, кућно грејање на струју (забрањују гас и уље), железница на струју, мање више све што се врти на струју.
Дал је ико икада бар покушао да прорачуна колико струје за то треба?
60% струје у Онтарију је из нуклеарки, а оне старе до зла Бога.
Оригинални план је био 20 година и онда катанац, сад су ту негде тридесет и кусур, још увек раде ал без комплетног ремонта за пар година ће морати да се угасе, а за ремонт треба ну негде $3 до 5 милијарди по погону, Дарлингтон има 4 погона, Брус 8 (2 су обновљена), а Пикеринг је отписан.
Дарлингтон и Брус су око 800MW по погону, и то задовољава данашње потребе.
Кад цркну, шта онда?
Нај новија хидро централа (Сандерс) је направљена 1954.
Нове нуклеарне се не праве, треба бар $5+ милијарди по погону.
Све ветрењаче су ту негде као један погон у нуклеаркама, значи треба још бар 11 пута више ветрењача да задовоље данашње потребе (ако дува ветар), а одакле ће струје за електричне аутомобиле, железницу, грејање итд, итд?
Узгред нај ефикасније ветрењаче имају ефикасност од 17%.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
23. новембар 2016. у 05.59
Juče vidim Ikea u Burlington- instalise stanicu za punjenje elektricnih auta. Mislim 8 spojeva.

Znajuci da je vlasnik sposoban covjek, sve Ikee će imati stanice.
I krenes iz Minhena za Skoplje, zastanes u Zagrebu, protegnes noge, doruckujes u Ikei, dopunis bateriju. U Beogradu dopunis opet, uzmes sladoled i popijes kafu. I auto sa 500 km dometa bez problema predje tu razdaljinu.

Od kud struja? Vlasnik auta će sklopiti ugovor sa „Telus Power managment” koji će biti posrednici između Nuklearki i vlasnika. I kad ima viska struje (nocu) Telus će mobilnom vezom ukljucivati punjace. Kad nedostaje struje (ljeti kad je vrucina) auti će dio struje vracati u mrezu. Vozeci od Montreala do Floride Telus će ti nuditi gdje da stanes i dopunis jer će znati koja stanica za punjenje ima slobodne prikljucke. I još uzimati proviziju od vlasnika benzinske na kafu koju kupis. ;)

Dalje? Biće interesantno koji proizvodjac kamiona će prvi uvesti hibridny tehnologiju. Jer applikacija je idealna, dizel od 100 konja i elektricni od 100 kw za start, ubrzanje i regeneraciju kod kocenja. Jedino ogranicenje ja inicijalna investicija.

Starac_Foco
(--)
02. децембар 2016. у 19.08
Struje će biti prema ovoj dinamici prodaje elektricnih vozila koja je ipak kilava, makar u S. Americi. Ja evo lično ne poznajem još nikoga ko ima elektricni auto osim jednog koji ima Volt, ali ni on nije bas skroz elektricni jer ako hoćeš možeš da ga vozis puneci bateriju ugradjenim generatorom na benzin da ga nikad ne napunis na uticnicu.

Biće je na razne nacine. Pored tih nacina da se puni kad vjetar duva ili sunce grije, stare elektrane će se ili obnoviti ili nove napraviti jer nije zurbe, a moraju se obnoviti svakako i da neće biti elektricnih automobila nikako. U stvari zamjena za nuklearne u Ontariju već postoji samo niko o njoj ne prica jer nije politicki korektna prica - već postoji oko 10,000MW u privatnim elektranama na gas, koje mogu da rade 24/7 ako treba (sto sad nije slučaj) i za skupe pare prodaju struju... Ova elektropivreda ovde je već privatizovana na mala vrata samo sto to vecini nije jasno...

Drugo, politicari ko i uvijek jedno rade a drugo pricaju, pa je tako do skora najvaznija stvar na svijetu bila da se sade vjetrenjace i redaju solarni paneli, a onda poslije milijardi koje su poreski obaveznici i potrosaci struje srucili na to u privatne dzepove (Ontario) preko noćije je ta politika pukla ko da je nikad nije ni bilo, i prica o novim vjetrenjacama je zavrsena bar za 20 godina. The end. Zelena energija preskupa i struje više ne treba, zakljucise iste one vlasti koje su na sva zvona zvonile kako je zivot bez toga nemoguć. Po istoj semi bi mogao da pukne i ostatak te „zelene” price, da će zivot biti moguć samo uz elektricne aute, kao sto bi mogao da totalno pukne i onaj kolosalni hoax i Ponzi sema o globalnom zagrijavanju.

A struje za vozila i neće trebati tako mnogo bar za 10 godina. Recimo kad bi se dogodilo cuda pa da i Ontariju sledeće godine prodaju 20% svih vozila kao elektricna (sto neće biti ni za 10 godina) to je oko 100,000 vozila (statistika kaže da se godisnje proda oko 500,000 novih). I kad bi svako od njih prelazilo 100km svaki dan, to je potorsnja od oko 20kWh po komadu, sto pri punjenju od 8h (brze ne mora u prosjeku) zahtjeva snagu od 250MW. Sasvim moguće, jer 250MW je samo 1% sadasnjeg instalisanog kapaciteta u Ontariju. E kad bi cifra dostigla milion vozila, to bi već bilo problematično, premda i tada to je samo oko 10% instalisane snage u Ontariju a male su sanse da će biti milion prije 2030.

Usput receno stovani gospon Steva, nije toliko relevantno ako je efikasnost vjetrenjace mala. Ne znam tačno šta ti „efikasnost” od 17% znaci. Može biti koliko se od mehanicke snage vjetra koja padne na radno kolo pretvori u elektricnu snagu u % (koeficijent korisnog dejstva), sto je prilično nebitno jer vjetar kao gorivo je dzaba. Ili može biti koliki je capacity factor (ne znam tačno kako se ovo zove na srpskom, vjerovatno faktor kapaciteta) sto predstavlja odnos između električne energije proizvedene u jednoj godini i električne energije koju bi taj generator proizveo da je cijelo vrijeme mogao raditi maksimalnom snagom. Na šta si god mislio, nije bas tačno, prvi broj je u prosjeku oko 30-35%, dok drugi ide 25-50%. 50% je za najbolje vjetrometine kao pojedine lokacije u Danskoj (kakvih u Ontariju nema), ovde je obično oko 30%.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
03. децембар 2016. у 08.45
Nekoliko interesantnih informacija:
Zamjena baterije na hibridnom autu 2001-ve 10.000 USD, danas oko 2.000-3000
Procenat zamijenjenih baterija nakon isteka garancije Prius prve generacije 1%, druga generacija 0.003%
Tojota Prius ima garanciju na bateriju 300.000 km
Tojota je najavila da ima značajno poboljsanje za baterije, Zasad bez detalja.

Trend povecanja broja cisto elektricnih auta je značajno usporen padom cijene nafte. Ali kljucni proizvodjaci auta ipak intenzivno rade na rjesenjima. Jesu im prognoze optimisticne, ali trend je tu.
Starac_Foco
(--)
03. децембар 2016. у 16.46
Da, samo treba uzeti u obzir i neke druge cinjenice. Jim Kenzie piše za Star (Wheels) jedno 30 godina i prilično je dobar poznavalac situacije:

https://www.thestar.com/autos/2016/12/03/chevrolets-bolt-ev-is-fully-charged.html

Ontario nije mjerilo za bilo kakve svjetske tokove, pa ni masovnu pojavu elektricnih auta, ali nešto to ne ide u njihovu korist ovde je i tzv Global Adjustment, koji bih ja nazvao radije globalno pusenje, link dolje... Nekima već dolaze racuni za struju po $500... Struja će još da poskupi zbog „globalnog” a potom još i vise ako zaista bude veliki broj elektricnih vozila, jer road tax mora od nečega da se namiri. Ovo ti je ko onaj vic, 'oćeš da te karamo sa Vazeljinom ili bez. Ja bih bez ako mogu da biram...

http://globalnews.ca/news/2839995/what-is-the-global-adjustment-fee-the-mysterious-cost-ontario-hydro-custo... -pay/

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. децембар 2016. у 09.32
Tesla je najavio kamion, a evo i konkurencije: Nikola. ;)
http://tinyurl.com/zb424p7

Starac_Foco
(--)
04. децембар 2016. у 12.18
Ma mogu oni zamisliti i preko-okeanski brod na baterije, imao bi čak i dovoljno prostora za jedno 3 hiljade tona baterija koliko mu treba da idokle stigne. Samo ne znam dje je uticnica preko koje bi se brod punio... Ali ovaj Nikola kamion nije bas isto, vodonik svakako neće dolaziti iz uticnice, premda je moguće da će ga i dalje proizvoditi struja. Premda ne mora.

Kad pomenuh uticnicu, sa pojavom dugodometnih el vozila kao Bolt, postaje ocigledno da je punjenje na običnu americku uticnicu od 120V skoro sizifov posao, jer treba nekih 50-60 sati... Pravi biznis će biti dogradnja 240V uticnica i punjaca po garazama a da to sve zadovoljava code i da je pouzdano, sigurno i razumne cijene ako je moguće.

Međutim, ocigledno je da je max 100kWh puna kapa i za 240V, struja će biti 40-50 Ampera tokom 10 sati. A slabo je koja kucna instalacija sposobna za to bez problema u S. Americi. U EU ko ima 3x400V mnogo lakse. I čim se jedno 3 kuce zapale zbog tih 50Amp sve zajedno sa autom od 50k ili vise, a na to nećemo dugo cekati, ode osiguranje kuca u nebesa...

Dakle, osim sto nam se već dogodio Global Adjustment, mogao bi da nam se dogodi (u reziji jednih te istih koji se bogate na svemu ovome) i jedno dodatno globalno ispusenije po pitanju osiguranja. A sve sa ciljem da za jedno 50 godina smanjimo zagrijavanje zemlje za 0.4C, koliko su oni koji imaju mooda i dovoljno znanja iz klimatologije izracunali da je do nas 7 milijardi smrtnika običnih kao zagadjivaca za cijeli svijet (kao pojedinaca a ne velikih korporacija).

Dakle, kad bi nas dvojica sisli s uma i odlucili da aktivno ucestvujemo u spasavanju planete u skladu sa trenutnom provincijskom, državnom i globalnom politikom, trebali bi da potrosimo po jedno $100k na raznorazna „ozeljenavanja” kuce i vozila, cime bi ti i ja zajedno, moj starce Pjerivoje, smanjili zagrijavanje planete za oko pola jednog milijarditog dijela stepena C. Za šta bi nam trebalo tih 50 godinica...
Starac_Foco
(--)
04. децембар 2016. у 23.00
Čitam da su po Evropi instalisali 400 dodatnih stanica sa punjacima od 350kW. Pretpostavljam da su ovo DC punjaci, u kom slučaju bateriju od 100kWh mogu da napune možda i za 30 min. Samo ne znam koliko će dugo tako punjena baterija da traje. Ranije koristene baterije za bilo koju aplikaciju nisu bas voljele prebrzo punjenje. Visoka struja ostecuje unutrasnje elemente koji se griju, krive, unutrasnji otpor se povecava, itd. Sadasnje duge garancije koje se nude na baterije se vjerovatno daju na osnovu iskustva sa normalnim a ne ultra brzim punjenjem. Ja nisam bas optimista da će ijedna baterija da traje 100,000 milja ako bi se najcesce punila tako brzo. To punjenje je 10 puta brze nego tipicno praznjenje.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. јануар 2017. у 22.53
Foco,

Moja razvodna kutija je u garazi. Prikljucak je 240V 100A. Kuce gradjene devedesetih te snage.
Žena je htjela da stari sporet stavim u garazu pa sam dodao 50A uticnicu za sporet u garazu.
Dnevno vozim oko 2 sata, otprilike 30 KWh treba da se dopuni svakog dana.
Ne čini se strasno.
Problem je cijena Bolt-a. :)

Davno napisah da su elektricn auti jednostavniji. Vidio sam ovih dana sistem za hladjenje start stop baterije iz Audija
Kad dodam grijanje I hladjenje kabine, motora... razlika u kompleksnosti nije velika da pravi bitnu prednost.

Starac_Foco
(--)
29. јануар 2017. у 16.38
I ja imam panel od 100Amp i nisam se još bavio tim kalculacijama Pjerivoje, ali to bi moglo biti problema jer se 2012 promjenio code u Ontariju, gdje kaže:

When determining the minimum ampacity of service or feeders
conductors supplying:
• a single dwelling, any electric vehicle charging equipment
loads shall be considered with a demand factor of 100%.
– New Rule 8-200(1)(a)(vi)

Demand factor 100% - čini mi se da se to ne odnosi na većinu sadasnjih potrosaca po kucama, pa zavisno od snage punjaca lako bi se moglo desiti da prema nekoj matematici kako se određuje load faktor za cijelu kucu, panel od 100Amp bude mali. Ako instalises charger od 5-6kW ili vise.

Bolt i slični nikad neće pojeftiniti za tebe i mene moj Pjerivoje. Kad proizvodnja pocne da bude jeftinija, tako će i država da smanjuje sadasnje subvencije, tako da će cijena za nas da ostane ista, a možda čak i poskupi. U stvari cudim se da te subvencije u Ontariju još postoje - to je konfliktno sa nedavno odlukom da zelene energije više ne treba pa se ukidaju svi projekti za sadjenje vjetrenjaca ili redanje solarnih panela po livadi osim za manje istalacije do 500kW. Kad ne treba vise zelene energije (koja je takođe bila debelo subvencionirana) po istoj formuli (politickoj) možda vise neće biti prioritet (za subvencije) ni zelena vozila.

Uz to, ni konkurencija ne spava, evo dolje sam pominjao mazda najavila benzinski motor u mazdi 3 koji će trositi ispod 4L/100km. Ako bi bilo vise ovakvih vozila po cijenama sadasnjih benzinskih ekvivalenata, onda bi elektricni auti morali dobro da pojeftine ili da struja bude dzaba pa da dodje do masovnije elektrifikacije, sto neće bas uskoro (a ovo drugo nikad). Možda ćemo se mi ipak voziti elektricnim vozilima jednog dana, koja će se čak sama voziti, sto bi nam dobro doslo kad više ne budemo u stanju sami da vozimo, samo postoje dva manja problemcica sa tim: ne znam da li ćemo još biti među živima tada a ni da li ćemo imati para da tako nešto kupimo.

A ako zaista bude neke masovne elektrifikacije vozila, ocekuj da će ti chargeri da imaju neko svoje posebno brojilo, jer road tax će se nekako morati platiti. Ako ne tako, a onda će smisliti nešto drugo. U izboru tog nečega drugog, moglo bi se desiti da nas država pripita i ono cuveno pitanje da li 'ocemo da nas karaju sa Vazeljinom ili bez...
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
30. јануар 2017. у 07.16
Foco, to i jeste razlog sto je brzo punjenje baterije ograniceno do 80% kapaciteta, dok onih zadnjih 20% traje i vise od ovi prvih 80%. Mislim da je princip isti i na mobilnim telefonima.
Meni je i dalje malo neprakticno cekati pola sata da se baterija napuni na 80%, sto po danasnjim normama valja za nekih 200km u najboljem slučaju. Zamisli ako covjek s takvim autom krene na put od 1000+ km - vise od 2½ sata će provesti na punjenjima.
Po tom pitanju tehnika još nije dorasla. Sve ostalo je ok.
Starac_Foco
(--)
30. јануар 2017. у 08.11
Cekanje je nazalost jedan od prirodnih zakona koji se nikad neće promjeniti. Formula za energiju koja se upumpava u bateriju je vise nego jednostava: SNAGA (jačina struje) x VRIJEME. Dakle, posto je snaga limitirana brojnim prakticnim ogranicenjima, mora će se imati vremena...

Uz to, punjenje od pola sata je već prebrzo za zdravlje baterije, a uz to je i moguće samo na tim „pumpama”. Kod kuce to nikad moguće biti neće osim ako ti zice do kuce i u kuci nisu kao za manji industrijski pogon - debele i adekvatne za napajanja strujom ukupne snage kao za bar jedno 5 normalnih kuca, i da izvor na strani distribucije to podržava.

A i na tim „pumpama” je pola sata manje vise teško skratiti čak i kad bateriji ne bi smetalo brze punjenje iz istog razloga - kad bi recimo to bilo za 15 min, i da se puni 10 vozila istovremeno, svakoj toj pumpi trebao bi izvor energije snage jedno 2000kW, za šta bi bilo potrebno praviti poveliku trafostanicu za svaku „pumpu”, dovesti struju visokog napona do nje itd.

A kad bi zaista doslo do masovne elektrifikacije, kapacitet od najmanje 10 vozila po „pumpi” bi bio potreban, ako ne i veci, jer u protivnom bi cekao ne pola sata već duže - dok neko ne ode da ti dodjes na red.

Uz to, na rijesenju zamjene baterija na tim pumpama niko ne radi niti će izgleda. Jer mislim da je unifikacija baterija trenutno nemoguća, a i ko bi bio vlasnik tih miliona baterija od kojih svaka kosta 5-6 hiljada eura? Ni to biti neće uskoro biti ako ikad, premda je postojalo prije 100 godina - Amerika je oko 1920tih imala gomilu elektricnih kaomiona a razgranatu mrezu stanica za zamjenu gomile 12V baterija. Ali to je bilo kad je konj tek poceo da se izbacuje iz upotrebe pa cekanje i ostale nepovoljnosti vezane sa tim nisu bile problem.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. фебруар 2017. у 08.11
Ovaj se uklapa u moj rezim voznje: 55 km do posla i 55 km nazad
https://tinyurl.com/huxtuwd
Starac_Foco
(--)
25. фебруар 2017. у 10.21
Ovo je GM Bolt sa drugim imenom i možda drugim opcijama. Ovaj bi se čak uklopio u bilo kakav dnevni commute do posla jer niko ziv ne može putovati vise od 150km u jednom pravcu, samo ne znam da li se uklapa u dzep takvog mucenika. Jer da nije mucenik ne bi ni morao putovati tako daleko :).
Starac_Foco
(--)
26. фебруар 2017. у 10.16
Evo juče bijah na sajmu vozila u Torontu. Najzanimljiviji eksponat za mene je bio elektricni auto iz 1903...Radio je na nekoliko velikih 6V baterija u seriju, a vlasnik je mogao da bira koliko hoće baterija u seriju (napon) a time i brzinu kretanja.

Inače je elektricnih, polu-elektricnim i malo-elektricnih bilo poprilično. Npr Hyundai prodaje Ioniq u 3 verzije, cisto elektricni, plugin hybrid i obični hybrid, svi u istoj skoljci.

Kad sam malo bolje osmotrio bolt i volt, čini mi se da je volt bolji izbor. Prvo, značajno je veci. Bolt je u principu elektricni chevy sonic, tako izleda, mali subcompact. Volt je pak baziran na cruze karavan (koji se nikad nije prodavao ovde) i značajno je veci. Drugo, baterije na voltu je narasla na 18kWh, pa sad i za njega dobijes rebate od $14k u Ontariju. A sa tom baterijom može da predje jedno 100km. Treće, prva verzija volta je imala benzinski motor samo da goni generator za punjenje baterije, dok je elektricni motor uvijek pokretao tockove. Ovaj novi izgleda ima i mod da benzinski motor goni tockove direktno. Pošto je neka vrsta karavana, ima nevjerovatno velika zadnja vrata koja su cudno postavljena po uglom od 45 stepeni pa idu do pola krova. Prtljaznik izgleda ogroman ali zbog te kosine fali mu pola zapremine po visini. Mane su sto je prilično kompleksan, 3 motora (2 elektricna) i 3 kvacila, a zadnje sjediste dovoljno samo za 2 osobe jer ima ogromni tunel kroz sredinu u kojem su baterije. Doduse, tu neko može legalno da sjedi, ima čak i pojas za onog u sredini, ali bi on morao da objase taj tunel kao da konja jase. Ali baterije su morale negdje da se stave, da im nisu stavili tu već u prtljaznik, onda bi se kukalo kako je plitak.

Zanimljiva je i Kia Soul cisto elektricna. Nisam znao da postoji, ali ispade da se prodaje već jedno 2 godine, izgleda isto kao benzinska verzija i sa baterijom može preci jedno 150km max. Po cijeni je izgleda među najjeftinijim elektricnim. Ja evo već mjesec dana vozim jednu običnu sa benzinskim 1.6 GDI motorom. Bez obzira na cudan kockast oblik, prilično prakticna, a visina na kojoj se sjedi je odlicna za starce foce, lako se ulazi i izlazi... Čak i ne trosi ništa vise nego elantra npr.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
03. март 2017. у 06.26
Eh druže,

Zabrinjava sto je i meni zadnji put važan kriterijum bio da li je lako izaci i uci u auto. :(

Ali eto bar nisam brojao koliko ima cupholder-a. ;)

Accord je imao nisku liniju krova, a u Camry-ju se nije trebalo saginjati.

Sa 14.000 vladinog povrata i dometom od >100 km, Kia Soul i Nissan Leaf
postaju ozbiljni kandidati za voznju na posao.
Starac_Foco
(--)
05. март 2017. у 12.29
Elektricni soul i unutra izgleda isto kao klasicni, čak i prtljaznik nije manji. U takvo vozilo koje ima dosta prostora po visini, i kad bi ga produzili za jedno 20cm bi mogli nagurati duplo vise baterija pa da mu realni domet u najgorim uslovima bude jedno 200km, sto je možda jedno 300km u idealnim uslovima (najgori - zima, grijanje trosi struju, spora voznja, itd). 200km, tj 100km u jednom pravcu je neki prakticni domet dokle vecina mucenika može da vozi do posla dugo godina, a broj onih koji svaki dan putuju vise od toga je prakticno zanemariv. A kad muceniku zatreba veci domet svakog desetog vikenda da nekud daleko ode, nije teško naći rental za $60 za 3 dana.

Ne znam u kojoj mjeri su skole pocele da prate ovo, ne mislim samo na mehanicare, već i za elektro i masinske fakultete izgleda da već ima prostora za neki novi smjer koji bi se zvao Electric Vehicles ili Electric Transportation (jer vidim dolaze i elektricni kamioni) ili tako nešto.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
06. март 2017. у 08.54
Ja sam sada pred promjenom auta i ispred sebe imam nekoliko kandidata:

1. Prius 4 - nov
2. Ioniq Hibrid - nov
3. Golf GTE - 1½-2 godine star, oko 30kkm na satu
4. Audi S5 3 godine star, oko 60kkm na satu

Prva tri su ustvari ono sto mi treba za posao i svakodnevnicu - da mogu jeftino da transportujem sebe i dijete 10-15 km u jednom pravcu i nazad. Cijena im je tu negdje ista 25-27k EUR.
Ovaj četvrti je tu jer me i dalje privlaci izgled a sada mogu jeftino da se dobiju, za oko 35k EUR. Osim toga, nikada nisam imao pravi sportski auto a cetrdesete se priblizavaju. Možda je to i zadnja prilika da se uzme neki zderonja.
Starac_Foco
(--)
06. март 2017. у 20.48
Ja predlazem u obrnutim redom, opcija 4, pa ako nećeš 3, itd... Možda će Prius duže trajati, ali ti to svakako nećeš voziti dok predje 300,000km, a Ionic mi izleda zanimljiviju za voznju. Izgleda, a vozio nisam.

Opcija 3 je plug in, i ako imaš uslova da ga punis kod kuce, golf je možda zanimljivija nego Prius i Ionic koji su pretpostavljam obični hibridi (ne plugin, premda oba imaju i sa tom opcijom). Ali oni su za broj veci od golfa, tj po prostoru vise lice na golf karavan a možda i malo veci. A potrosnja običnog Priusa i nije značajno nego neki compact diesel kao golf, osim ako tu kod tebe dizel gorivo nije skuplje od benzina (ovde najcesce jeste).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. март 2017. у 16.43
Ako ti je izgled vazniji od pouzdanosti
Prvo 3 VW
Pa 1 Prius

Nisam ni jedan vozio, bazirano na Consumer reports.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. март 2017. у 03.15
Tesla Motors vrijedniji od Forda?
http://tinyurl.com/mj9p6vv
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. април 2017. у 05.32
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
18. април 2017. у 04.40
Kupih Lexus NX 300h. Nisam nikada vozio japanca pa reko' da im dam sansu. Naletio sam na jedan polovnjak iz dec 2014 sa 55000km na satu, vlasnik radi za evropski sud ovde u Luksemburgu i kupio ga je kao diplomata.. servisiran itd sve ok. Mislim da će mi odgovarati u gradu jer je, kao sto sam ranije pomenuo, brzina mizerna i jako puno stop&go. Na autoputu će vjerovatno da mi ide na zivce ali vidjecemo. U svakom slučaju, biće zanimljivo.
Jedna stvar koja mi se odmah svidjela je udobnost sjedista u poredjenju sa sadasnjim autom koji imam. U sustini sam ga „kupio” čim sam sjeo u stolicu i utonuo u meku kozu kao u shlag, umjesto one drvene klupe u BMW-u.
Ali sumnjam da će moći da se porede u ponasanju na autoputu gdje sam prošle sedmice napravio turu do Svedske i nazad sa BMW-om, gazeci ga kroz Njemacku 120-200 i stvarno lezi kao pegla.. jedino sto su me sinoć bolila ledja kad sam legao u krevet.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. мај 2017. у 06.37
Interesantan komentar o VW elektricnim autima. Engleski. :(
https://youtu.be/9dSawNAPdHk
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. мај 2017. у 06.02
Vlasnik Mercedesa, nemačka kompanija Daimler, započela je u blizini Berlina izgradnju fabrike za proizvodnju litijum-jonskih baterija za električne automobile.
Read more at http://34sad.com/vesti-automobili/ugledali-se-na-teslu-nice-nova-fabrika-baterija/#3HXt3RbzeJXqf6Ms.99
Starac_Foco
(--)
25. мај 2017. у 18.06
Biće sirovine za njih relativno blizu. Ja trenutno radim na projektu za rudnik i fabriku litijuma u Srbiji...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. јун 2017. у 05.59
Foco,

Bas te hoće ti poslovi sa obnovljivom energijom. ;)
Gotovo pola vijesti (ako ne i vise) je vezano za elektricne aute.
Kia Soul EV povecala domet:
http://tinyurl.com/y88grn76
Starac_Foco
(--)
03. јул 2017. у 20.11
Koliko ja vidim, vijesti o elektricnim vozilima su za sad samo to, vijesti, a ne i stvarnost na ulici. Norveska ima najviše takvih vozila po glavi stanovnika, ali i dalje svega 4% od ukupnog broja. Njemacka pored solidnih subvenicija i stotina milijardi ulozenih u struju iz obnovljivih izvora energije nema još ni 0.1% elektricnih vozila. Interesantno je da je svaki proizvodjac potrosio silne pare za elektricni model, svi ih imaju bar po jedan neki i po nekoliko, osim sto ih je na ulici prakticno nemoguće vidjeti. Nisu ni skupi koliko ih se malo proda.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. јул 2017. у 18.28
Foco tvrdi casa je poluprazna, Pjer da je do pola puna. ;)

Apsolutni brojevi su još vrlo niski.
Cijene visoke.
Domet nedovoljan.
Proizvodjace još razvoj kosta vise od prihoda.
Subvencije su velike

Ali...
Broj stanica za punjenje raste
Domet raste
Cijene padaju
Broj prodanih auta raste eksponencijalno

http://tinyurl.com/ydbshyst

Niska cijena benzina je usporila trend. Ali ko gleda vidi ga jasno. ;)
DarkBlue
(istrazivac)
08. јул 2017. у 23.53
Vidi se jasno da ćemo svi da se vozikamo elektricnim auticima
ko nekad davno u cirkusu. Vlasnik cirkusa je gugl.Sve ostalo biće
zabranjeno u cilju ocuvanja planete.
xzy
(ing)
14. јул 2017. у 12.19
Malo ih je na ulici jer ih NEmogućE kupiti.
U mom gradu (SA, oko mil stanovnika), ovo je koliko je određeno za prodaju
- WV 10
- Ford 5
- Hundai, neće da kažu koliko ali je slično ovim ciframa gore

Niko od njih ti nedozvoljava da probaš auto. Niko neće da ti pokaze auto. Dobro, poneko je rekao da mi može pokazati možda auto kada dodje za nekog kupca koji je već kupio i da budem tamo prije nego ga ovaj podigne. ALI naravno to je samo da ga vidim i to je to
Dakle, neće da prodaju
Zašto? Nemam poima. Ili nemaju dovoljno auta ili neće da ih imaju ili nemaju dovoljno baterija ili...je ovo samo checkmark da imaju elektricno auto, da te dovuku kod dilera i prodaju ti nešto drugo

Pozdrav,
Starac_Foco
(--)
16. јул 2017. у 15.14
„Broj prodanih auta raste eksponencijalno”.

Ova tema je stara već godinu dana, a ja tu eksponecijalnost nešto ne vidim, i to u jurisdikciji koja ima subvencije među najvecim na svijetu (Ontario). I dalje posle godinu dana ne poznajem nikoga ko ima elektricni auto. U komsiluku nijedan. Na parkingu poslodavca nijedan. Među prijateljima i poznanicima nijedan...
xzy
(ing)
17. јул 2017. у 12.29
pa možda i raste eksponencijalno ako su prošle godine prodali 1, ove će 2, a sljedece 4

A ne vidis u komsiliku zato što komsije ne mogu da kupe sve i da hoće. Pogledaj moj post iznad. Ja sam kao bio zainteresovan (iskreno receno da nema ovih 14K nazad nebih uopste ni bio) ali nema sanse da možeš kupiti
Starac_Foco
(--)
22. јул 2017. у 05.14
To je korisna informacija, nisam ocekivao da ta vozila teško mogu da se kupe i da hoćeš...

Sad sam se sjetio da ipak znam jednog kolegu koji ima elektricni auto, i čak sam se slučajno zatekao kod dilera kad ga je preuzimao - volt. Prodavac mu tom prilikom rece: imam dobre vijesti za tebe, posto nismo mogli da nađemomodel koji si uplatio, dobices bolju verziju sa kozom i navigacijom bez doplate...
A cekao ga je jedno 3 mjeseca. Volt doduže nije bas cisto elektricni auto, premda bi mogao da se vozi a da se nikad ne upali benzinski motor ako se baterija redovno dopunjava.
Starac_Foco
(--)
22. јул 2017. у 13.05
xzy
(ing)
24. јул 2017. у 10.15
Volt je hibrid. To neću, previse komplikovano.
Ne znam kako novi radi, a znam da su nešto mijenjali.
stari je imao benzin motor koji je uvijek radio u optimalnom rezimu i punio bateriju, a onda baterija pokrece auto - uvijek
Da, mogao je preci 40tak ili koliko km na bateriju ali definitivno ne puno.
Recimo ova elektricna auta mogu da predju oko 150-200 km na bateriju.
PS: eve ove cifre su iz kataloga, stvarni dometi su vjerovatno manji.
Starac_Foco
(--)
24. јул 2017. у 19.06
Oko 85km na bateriju prema GMu, ali to je zimi vjerovatno max 60km.
Starac_Foco
(--)
10. август 2017. у 12.20
http://www.wheels.ca/news/report-about-electric-vehicles/

Opet ovaj negativac Kenzie... Sustina:

Don’t you just breathe easier already, knowing that in 13 years, the air will be 2.4 to 3.6 per cent cleaner?

And that your province will only have to spend several billion-with-a-b of your tax dollars in pursuit of that lofty ambition?

xzy
(ing)
11. август 2017. у 12.24
on je realista, nije negativac - po meni.
Ali u ovom trenutku ja nebih ni kupovao elektricni auto da spasim planetu - that sheep has sailed. Vise iz finanjskog interesa.
Starac_Foco
(--)
11. август 2017. у 13.31
Ma ja se zezam sa negativac, ali ciko zna šta prica.

U vezi kupovine EV, niko nijedan ne bi ni kupio osim možda milijaderi iz zahebancije da ne postoje zestoke subvencije koje idu i do preko trecine vrijednosti vozila.

A subvencije postoje samo iz jednog razloga, zato što ćemo tako, ko biva, spasiti planetu... Pretpostavljam da je jedan broj politicara svjestan da to nema veze sa realnoscu, ali pristaju da igraju igru koju im veliki igrači namecu iz raznih razloga ukljucujuci i mito, dok oni naivniji zaista misle da spasavaju planetu...

Ja kad sam racunao koliko je VW prevara zaista doprinijela globalnom zagadjenju, to je ispao nemjerivo mali procenat, nešto kao 0.0001% ali to nije sprečilo velike gazde da im opale harac od možda i nekoliko desetina milijardi kad se uracuna direktna i indirektna steta. Da se zna ko je vlast...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. септембар 2017. у 06.55
Foco,

Najnoviji brojevi elektricnih:
http://tinyurl.com/zwug3pp

Vrijedno pomena je da Kina trenutno ima 170.000 elektricnih autobusa.

Jeste, donacije vlada su ubrzale trend. Bez njih bi elektricni još bili egzotika. Zadnjih dana sam na česti vidio Hyundai Ionic (prvi put) i Teslu S parkiranu u centru Budima.

U ovoj kombinaciji sa panelima kojima efikasnost raste problem distribucije se umanjuje:
http://tinyurl.com/yc4djt4u

Efikasnost solarnih celija:
http://tinyurl.com/yaqh8smx

Ipak se kreće. ;)
Starac_Foco
(--)
09. октобар 2017. у 00.05
Kreće se samo prosjecna efikasnost miliona solarnih panela instalisanih zadnjih 5 godina je oko 17%, tj panel 1x2m je tipicno oko 310-325W. Postoje i efikasniji ali ja ih još nisam vidio pretpostavljam zato što su preskupi.

A onih 10 voltova sto stoje pod 80 standardnih panela. Toliko panela je oko 25kW, u podne i kad dobro grije. Prije i poslije podne manje, a kad je oblacno vrlo malo. Na ovim prostorima to bi ljeti na suncanom danu moglo proizvesti jedno 150kWh, dovoljno da napuni sve njih, dok bi kad je oblacno ili zimi ta proizvodnja bila visestruko puta manja, i do 10 puta. Dakle, onaj krov koji bi vjerovatno kostao jedno $200,000 da se napravi zajedno sa punjacima i asfaltom, itd, bi bio u stanju da dnevno puni 1 do 10 voltova ili u kilometrima to je ukupno jedno 5-70km po vozilu (uzimajuci u obzir da je potrosnja zimi po km veca).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. октобар 2017. у 20.07
Kao i obično tvoja racunica je tacna. Malo pesimisticna, ali tacna. :)

Meni je tih oko 24kW bilo interesantno kao alternativni izvor koji smanjuje opterecenje mreze u vrsnim satima.

Kad se sjetim Bosne u ratno doba kad nije bilo struje, ovi solarni parkinzi i krovovi su dio strategije nacionalne odbrane. Ovaj parking sa 100 Kwh batterijom može da pokrece 100 zamrzivaca (hrana), komunikacije...

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. јануар 2018. у 07.51
Norvezani su izgleda najdalje odmakli

„Polovica novih automobila prodanih prošle godine u Norveškoj bili su električni i hibridni auti - udio električnih i auta na vodik u ukupnom broju prodanih automobila iznosio je lani 20,9% dok je na hibridne modele otpadalo 31,3%. Norveška je najveći proizvođač nafte u zapadnoj Europi, a svejedno su si zacrtali ambiciozni cilj da od 2025. godine više neće prodavati nove automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Kupci električnih automobila imaju ondje razne povlastice”
Starac_Foco
(--)
08. јануар 2018. у 20.36
Pa ni Kinezi nisu losi, ocekuju da će proizvesti milion el vozila ove godine. Ne znam da li kod njih ima nekih povlastica koja daje država.

U Norveskoj pak, vlasnik el vozila ne placa razne prireze pri kupovini el. vozila, ne placa VAT koji je čak 25%, ne placa putarinu pri registraciji, auto puteve, javne parkinge i može da koristi trake za gradske autobuse. Kad to sve saberes, elektricni golf je jeftiniji za kupiti od običnog bez obzira sto mu je fabricka cijena jedno 30% veca. Onda nije ni cudo da se dogadja to što se dogadja (uz jeftinu struju(, samo ne znam dok kad će. Odakle će da se namaknu svi ti porezi, prirezi, takse i naknade koje su sad dzaba?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. јануар 2018. у 18.49
Foco,

Za to nemoj da brines. Namaci će se iz cijene struje. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. јануар 2018. у 20.34
Shenzen ima trenutno oko 16000 elektricnih autobusa.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. јануар 2019. у 21.32
Dakle stigla je 2019 i da vidimo šta je VW ostvario: VW e-golf 2019, domet 200 km o vremenu punjenja ni rijeci.

Ukupna slika je manje vise prema prognozama:
Prošle godine je širom sveta prodato ukupno 2,1 miliona električnih vozila, čime se brojka prvi put popela na više od dva miliona.

Udeo takvih vozila među svim novoregistrovanim vozilima iznosi 2,4 odsto. Kina je i dalje svetski lider u prodaji električnih vozila, navodi se u studiji nemačkog instituta Cam.

U Kini je prošle godine prodato više od 1,2 miliona električnih vozila, što je 62% više nego 2017. Udeo ovih vozila je porastao za 1,8 posto, na 4,5 posto prošle godine.

Prema analitičarima, kupovina električnih automobila u Kini je uglavnom vođena željom da se smanji zavisnost od uvoza nafte i ojačaju kompetencije kineskih proizvođača automobila, dok su ekološka pitanja u pozadini.

Na drugom mestu prošle godine su bile Sjedinjene Države, gde se broj električnih vozila povećao za 86 posto na 361.000. Među Amerikancima daleko najpopularniji ostaje Tesla, posebno njihov Model 3.

U Evropi je na čelu Norveška, gde je gotovo svako drugo novoregistrovano vozilo bilo sa električnim ili hibridnim motorom. Ukupno ih je bilo 73.000. U Nemačkoj, evropskoj automobilskoj supersili, udeo električnih i hibridnih vozila je porastao za 0,4 posto, na 2 posto prošle godine.

U Kini se očekuje rast broja električnih vozila na 1,6 miliona ove godine i 2,7 miliona na globalnom nivou. Institut očekuje da će snažniji rast biti izazvan prodajom velikog broja električnih i hibridnih modela proizvođača, kao što su Audi, BMW i Mercedes-Benz.

34sad.com/vesti-automobili/u-2018-prodato-21-miliona-elektricnih-vozila-vise-od-polovine-u-kini/#HsCtM 0s5FpYC1iKR.99
xzy
(ing)
25. јануар 2019. у 10.33
ako mene pitas te cifre koje navodis su impozantne. Nisi valjda ocekivao da će za godinu dana broj elektricnih auta porasti sa 1% na 80%?
U vecini zemalja je prodaja vise nego 100% veca koliko vidim. Ako nadjes kakve stokove koji idu toliko godisnje javljaj.
Dalje, cijene goriva su nikada nize, sacekaj da gorivo ode na 1.5$ po litru pa ćeš da vidis..
Dalje, 200km po punjenju nije uopste loše ako se auto koristi za gradsku voznju (kladim se da 50% auta u Kanadi spadaju u tu kategoriju a vjerovatno i vise)
Punjenje. Pa ako samo ustekas u 120V trajace vjecnost. Ali za oko 250$ možeš da kuppis level II punjaca na 240V i 16A, tog eGOLFa puni za 10h. Onoliko koliko predjes dnevno vjerovatno napuni za 5h
Ako ti je bas zapelo, imaš Level III punjaca sve vise i vise okolo i oni će da ti napune za 30min vise od 50%
EV Auta naravno imaju mana, ali imaju i prednosti..

pozdrav
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
03. април 2019. у 20.37
Gotovo 60 posto svih novih automobila prodanih u Norveškoj tijekom ožujka bilo je potpuno električno, što je svjetski rekord koji je postavila zemlja koja želi okončati prodaju vozila na fosilna goriva do 2025. godine, priopćila je u ponedjeljak Federacija norveških česta (NRF).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. септембар 2019. у 06.07
Konacno se vijest iz teme materijalizovala u nešto opipljivije:
Domet do 550 km
Punjenje 30 min za dodatnih 290 km
Baterija 77 kWh

https://tinyurl.com/y289l6my
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. октобар 2019. у 23.24
Još jedna vijest iz VW:
РАНКФУРТ - Немачки „Фолксваген” ће повећати производњу електричних аутомобила на око милион возила до краја 2022. године, судећи према производним плановима компаније у које је агенција Ројтерс имала увида.

Fabrike u Kini imaju kapacitet za oko 600.000 auta.
Kao sto rekoh prije, brojevi oko elektricnih auta su obično naduvani. Uzeti sa rezervom. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. фебруар 2020. у 19.30
Model ID.3 vrlo lako može da kasni zbog problema sa softverom.

VW је још 2019. објавио да наставља са производњом свог модела на струју ID.3 упркос озбиљним проблемима са софтвером у том аутомобилу. Међутим, како пише Манагер Магазин, ови пропусти могу присилити њемачког произвођача аутомобила да одустане од лансирања продаје ID.3, заказаног за ово љето.

Такође се тврди да бројни тест возачи аутомобила пријављују и до 300 грешака дневно.

Изгледа да проблеми потичу од основне структуре софтвера ID.3, који је развијен „пребрзо”, наводи њемачки часопис позивајуćи се на саме Volkswagen стручњаке.

У извјештају се тврди да више од 10.000 техничара напорно ради у покушају да ријеши ове проблеме, што на крају може довести чак до одлагања лансирања аутомобила на тржиште и до годину дана.

Vise podataka o modelu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_ID.3
xzy
(ing)
02. март 2020. у 09.25
te Sw designere je teško razumjeti. Imaju već eGOLG koji radi. Koliko taj novi SW treba/mora da bude razlicit pa da ne moze da se uganja da radi?
Ili su možda i oni poslali razvojo SW u Indiju jer je jeftinije kako sto je izgleda Boeing za MAX8
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. јун 2020. у 23.04
Program zajednickog koristenja elektricnih automobila u Indianopolisu propao.
2015. godine Indianapolis inicira pokretanje carsharing programa koji je predviđao deljenje flote električnih automobila. Privatni investitor pokreće projekat BlueIndy, koji je prema nekim izvorima bio vredan 50 miliona USD. Grad je učestvovao sa 6 miliona, a Indianapolis Power & Light Company sa 3,7 miliona dolara vrednim radovima postavljanja stanica za punjenje. Ukupno je u program ušlo 282 automobila, a njima je na raspolaganju bilo 90 stanica za punjenje. Plan je bio da u konačnoj fazi bude 500 automobila i 200 stanica za punjenje.

Zvuči odlično, ali ipak nije zaživelo. Naime, interes je izostao. Program je koristilo 3.000 ljudi, a govorimo o gradskom području sa 875.000 stanovnika. Zato ne čudi što je nakon nepunih pet godina program ugašen. BlueIndy je prošle godine prilikom najave okončanja projekta objavio da je za četiri godine nekih 11.000 korisnika napravilo 180.000 vožnji.

https://tinyurl.com/yb3gbf53

Još se izgleda ID is teme ne isporucuje. A kako se pravi je ovdje:
https://youtu.be/edTzdMuZbGQ
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. септембар 2020. у 05.28
Clanak sa naslovne SC-a koji pokazuje da je struja na stanicama za punjenje u Njemackoj skuplja od dizela za istu kilometrazu.
https://tinyurl.com/y2lfz7jm

Razlog je visoka cijena struje u Njemackoj.
https://tinyurl.com/yddpt7xs
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. септембар 2020. у 19.38
I video gdje neko broji elektricne na autoputu u Norveskoj. Oko 20%, najviše Tesla.
https://youtu.be/dNty0oqCdak
xzy
(ing)
28. септембар 2020. у 09.43
u Kanadi je struja osjetno jeftinija nego gorivo. U ONrecimo punjenje nocu je vise nego 2x jeftinije nego danju.
Punjenje na stanicam apo gradu je „all over the place” ima za DZ a ima i onih na kojima izadje skuplje nego benzin...
ring
(lozac)
07. децембар 2020. у 23.16
ne broji neko, već covjek koji je od elon muska dobio teslu badava, zbog reklame elektricnih auta.
punjenje kod nas u austriji, bez ikakvih ugovora,
na 11kW punjacu, 2,70 eura sat, danju, 0,7 eura sat nocu.
na 50kW je 15 eura sat, nevezano u koje vrijeme.
ima opcija mjesecne pretplate.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. децембар 2020. у 20.09
Danasnja vijest. Domet ovoga je impresivan:

Мала компанија под називом Аптера представила је занимљиво електрично возило које има домет од 1.600 километара.

Ради се о Аптери 3, електричном троточкашу елегантног дизајна и невјероватно ниског коефицијента отпора зрака од само 0.13, што значи да „сијече” зрак и користи само 100 Wh енергије на 1,6 километара.

Аптера 3 има велику 100 kWh батерију која омогућава домет до 1.600 км с једним пуњењем. Такође, возило има и соларне панеле на крову који могу „додати” 64 км домета током сунчаног дана. Нових 38,8 км се додаје на стандардни домет уколико се поставе опциони додатни соларни панели.

Аптера 3 ће бити доступна и с 25 kWh батеријом која је довољна за домет од 402 км, ту ће бити и модел с 40 kWh батеријом и дометом од 644 км, као и модел који ће напајати батерија од 60 kWh и омогућавати домет од 966 км.

Такође, у понуди ће бити и различите конфигурације мотора. Засад снага није откривена, али се зна да ће модели с погоном на предња два точка убрзавати од 0 до 100 км/х за 5,5, а на сва три за 3,5 секунди.

Аптера 3 с највећом батеријом од 100 kWh је тешка мање од 1.000 кг. Батерија је компатибилна с DC пуњачем, тако да је сат времена пуњења довољно за више од 800 км домета.

Основна цијена троточкаша износи 25.900 долара, те расте до 46.000 долара.

Наруџбе се већ примају
ring
(lozac)
13. децембар 2020. у 03.36
Sad treba promjenit kompletnu sliku auta u glavi da bi se takvo nešto prihvatilo i vozilo.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. јануар 2021. у 20.06
I malo blize nasem prostoru.
Makedonci prepravljaju stare Fice na struju.

Fico je zastario koncept, ali izgleda je lakse dobiti certifikat ako koristis postojecu sasiju. A Ficinih ima za male pare. :)

Mislim da je steta ulagati oko 10000 Eura baterija i motor u tako star koncept. Uglavnom zbog bezbjednosti.

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-48888113
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.