Дискусије : Аутомото

 Коментар
Broj stepeni prenosa vs. potrosnja goriva
Starac_Foco
(--)
13. јун 2016. у 12.40
Vozio sam 7 dana Fiat 500x AWD. Mislio sam da se i on pravi u Srbiji (kao 500L) ali ispostavi se da to nije slučaj i da je 500x manje vise isti auto kao Jeep Renegade i oba se prave u Italiji.

Elem, prvi dan sam presao jedno 200km i kad god bi pogledao na instrument tablu, pri brzinama većim od 90km/h pisalo bi D8, sto znači da je u 8-oj brzini. Mislio sam da ima isti 8-stepni mjenjac kao Grand Cherokee, jer su mjenjaci koje koriste Fiat i Chrysler sad manje vise isti.

Međutim, sledeći dan vidim piše D9... Prebacim na rucno saltanje, vratim jednu brzinu nazad, piše D8, dakle stvarno ima 9 brzina. Pokusam rucno presaltati nazad u D9, ali neće ni pri brizni od 120km/h. Vratim na automatsko saltanje, prisjeti se da presalta u D8 tek poslije jedno 5-6 minuta voznje na autoputu pri preko 100km/h. Ko zna koja je logika saltanja u tu brzinu, dok je logika saltanja D1-D8 standardna.

No i pored 9 brzina potrosnja goriva je bila prilično visoka za tako malo vozilo, koje je neka vrsta sub-compact cross over, kao Mazda 3X np. Oko 10.5L/100km. Motor je 2.4L 4 cilindra. Ova potrosnja je samo 1L/100km nize od npr Grand Cherokee koji je možda i preko 50% tezi i mnogo veci…

U zadjih 25 godina, broj brzina na automatskim mjenjacima se uduplao i povecao sa prosjecnih 3.5 onda (90tih su vecina vozila imala 3 ili 4 brzine) na prosjecnih 7 danas (standarno je 6, a neki imaju evo i 9). To je duplo vise brzina, ali je rezultiralo malom ustedom u potrosnji goriva.

Ovo je izgleda slučaj koji se u ekonomiji zove law of diminishing returns, kad sve vece ulaganje u nešto sto povecava efikasnost rezultira u sve manjoj povecanju efikasnosti.

I po svoj prilici, broj brzina preko 6 ne sluzi ničemu osim marketinskim trikovima i većim kvarovima jer transmisija stalno radi trazeci pravu brzinu. Trenutno vozim Kio Sorento sa 6 brzina i V6 i ne trosi nimalo vise nego 500X iako je za dva broja veca...
Starac_Foco
(--)
13. јун 2016. у 15.43
Zaboravih da pomenem, da je broj stepeni prenosa zaista toliko bitan za potrosnju, onda bi vecina mjenjaca bila CVT. Jer principski gledano CVT ima beskonacno mnogo stepeni prenosa. Ali zbog onog zakona o diminishing returns, izgleda da je „samo” 6 brzina podjednako optimalno kao i beskonacno mnogo...
pravda_i_istina
13. јун 2016. у 17.53
Ova potrosnja je samo 1L/100km nize od npr Grand Cherokee koji je možda i preko 50% tezi i mnogo veci…
============pa, neće biti bas, OKO 20%
Base Curb Weight (lbs) 2967 3655 http://www.thecarconnection.com/car-compare-results/fiat_500x_2016-vs-jeep_cherokee_2016
Starac_Foco
(--)
13. јун 2016. у 19.30
Izabrao si Cherokee FWD, a ovaj koji sam vozio je bio 4WD sa dosta opreme (limited). I taj je tezak oko 2 tone sto je tako jedno 40% vise od pomenutog fiata. Nisam znao da cherokee FWD uopste postoji. A i motor mu je taman 50% veci, 3600 vs. 2400 ccm. Kako god okrenes nekako ispade previse mala razlika - 10% veca potrosnja za mnogo veci komad auta.

Ali tema i nije bilo koliko je je koji tezak već sluzi li nečemu korisnom 9 ili vise brzina. Meni se čini da ne sluzi.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. јун 2016. у 04.34
Pozdrav Foci,

Na dizel motorima 6 brzina ima smisla zbog nešto manjeg opsega optimalnog broja obrtaja. Moderni benzinci su tako elasticni da je i 4 dovoljno. E sad ako neko ima razvijen mjenjac za dizel dodje mu zgodno da ga reklamira i za benzinac. „Ima vise brzina od konkurencije”. ;)

Veci broj brzina ima uticaj na potrosnju, ali ne bas puno. Možda 0.1-0.2 l/100km. Ali i tu vazi ista logika: Tih 0.2 l znaci pet mjesta nize mjesta na listi po potrosnji u klasi.

Tako da htjeli ili ne 6 ili vise brzina je tu i ostaje.

Meni lično malo nedostaje zvuk kad automatik mijenja brzine. Corolla ima 4 i znaš u kojoj si. I cujes promjenu kad promijeni. Camry ima 6 i nakon prve pojma nemam u kojoj je. Em su ga napravili tihim, em Pjer malo slabije cuje, i nesta zadovoljstva brrrrrrrrrm brrrrrrm...
Starac_Foco
(--)
14. јун 2016. у 10.45
Ma dobro je to moj Pjerivoje da ne cujes bas sve, i ja sam ti takav, već malo „otvrdnuo” na usima :) pa mi dosta toga prođe da ne registrujem.

Navodno su mjenjaci sa 8,9 ili vise brzina Fiat/Chrysler trebali biti odgovor konkurenciji koja je pocela masovno da pravi elektricna i hibrid vozila jer FC za sada nema takvo vozilo u planu, već kao zamjenu nudi male turbo motore i transmisije sa mnogo stepeni prenosa. Ali kao sto zakljucismo, 6 ili 9 brzina ne pravi veliku razliku. Skok sa 3 na 6 brzina je možda i napravio razliku od 10%, ali skok sa 6 na 9 se čini da pravi razliku 10% od 10% sto je 1%. A skok sa 9 na 10 bi vjerovatno smanjio potrosnju za 0.1% :)

Starac_Foco
(--)
14. јун 2016. у 13.37
Zaboravih... Fiat-Chrysler je takođe mislio i na malo prigluve a još uvijek dobro vide... Pa tako na njihovim vozilima se na instrument tabli vidi u kojoj si brzini i kad mjenjac automatski salta. Kod vecine drugih, pak, i ako me sjecanje dobro sluzi (sto je sve rijedje slučaj...) informacija u kojoj si brzini se vidi samo ako si u modu za manuelno saltanje. Ja tako ponekad ako ocu da vidim u kojoj sam brzini prebacim u manuelno saltanje, ocitam i vratim nazad u auto.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. јун 2016. у 19.25
Na Carmy-ju se ne vidi. A kad prebacim na manuelno on prebaci iz seste (znam po RPM) u četvrtu. Valjda misli da mi ako već hoću da saltam treba vise obrtnog momenta. ;)
pravda_i_istina
15. јун 2016. у 10.48
u pravu ste:

tako sam i ja ocitavao u manuelnom nastojeci da vidim koliko kia koci motorom downshift-ujuci, jer i u manuelnom automatski smanjuje brzine, pa onda stanem na semaforu zaboravivsi da prebacim u automatic, krenem, pa motor zaurla u 1. priblizivsi se crvenom
još jedna cinjenica koja pokazuje da je i 6 brzina visak je downshiftovanje kie: iz 3. uvek ide u 1. pre nego stane, preskacuci 2., i to sam terao dilera da mi pokaze i na drugom autu, jer nisam verovao (takođe čini mi se da i mazda ima isto „rešenje”)

takođe i za brzine, kia će pre da ostane u 6. uzbrdo samo povecavajuci broj obrtaja ako vozim dovoljno brzo, nego sto će da smanji u 5, i u 5.-oj poveca broj obrtaja, tako da ja manuelno koristim, tj. prebacim kada nadolazi uzbrdica, kako bih onemogućio prebacivanje u visi prenos, ili sam smanjim brzinu na pola uzbrdice, ako već usporim... mada, od eco moda zavisi oce li prebacivati u visi na 2000, ili kada se iskljuci, uzbrdo da razvuce do 3000 i vise, a na ravnom oko 2500...

Starac_Foco
(--)
15. јун 2016. у 22.50
Proizvodjaci mogu da programiraju saltanje kako kako im se digne, ali na novijim pogotovo americkim nisam primjetio da prebacivanje na rucno saltanje znaci saltanje na nize. Noviji GM i Chrysler to ne rade, u kojoj se brzini zatekao kad prebacis na rucno saltanje, u toj i ostane, sve dok ne usporis previse.

A što se tiče saltanja na nize kad stajes na semaforu, pa i nema neke potrebe da salta redom 6,5,4,3,2,1 OK je ako preskoci svaku drugu. Ja tako saltam standardni mjenjac ponekad niz brdo ili po ravnom, 5-3-1...

Tek sad vidjeh da si ti poredio tezinu od Cherokee sa fiatom koji sam vozio, a ja sam poredio Grand Cherokee. Međutim, Cherokee i Grand Cherokee nemaju prakticno nikakvih sličnosti, cherokee je compact klasa dok je grand mid size i vidno veci.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. јун 2016. у 23.51
Foco,

Danas u mojoj (zabacenoj) ulici prozuja Tesla. Vidio sam ga mnogo puta, ali nisam kako naglo ubrzava od 20 do nekih 90 km. Zvuk guma i vazduha. Ništa vise. Mala potrosnja a ima samo „jednu brzinu”. ;)

Usput: Malo je falilo da kupim Priusa, ali se odlucih za mid size Camry. Vjerovatno će naredni auto, tamo negdje 2020-te biti hibrid ili elektricni.
Starac_Foco
(--)
17. јун 2016. у 08.09
Tesla, sadasnja verzija, je neka vrsta zlatnog iphone koja treba da se ima statusa radi a ne ustede para. Po isto logici jedan je moj poznanik nedavno kupio nekog merdedesa dizela za skoro $80,000 sa objašnjenjem da vrlo malo trosi... Ja ga podsjetih da možda neće trositi mnogo goriva ali hoće mnogo para kad uracuna da će ga posjedovanje tog auta godisnje kostati jedno $10,000 kad se uracuna pad vrijednosti i održavanje...

moguće da će ovaj novi mnogo jefitniji Tesla koji tek treba da se pojavi imati vise finansijskog smisla, premda i to je upitno - vozis se u nečemu sto nema vise prostora ni komfora nego ford focus a platis ga duplo vise. Focus ocigledno trosi mnogo vise a i održavanje mu kosta vise (premda nešto ne vjerujem ni da će Tesla biti jeftin za to niti da će se dijelovi za njega prodavati u Canadian Tire npr), ali duplo je duplo i pride i dalje moras da mjerkas dokle možeš stici sa baterijom i da li ćeš se vratiti kuci. :).
pravda_i_istina
17. јун 2016. у 11.38
Noviji GM i Chrysler to ne rade, u kojoj se brzini zatekao kad prebacis na rucno saltanje, u toj i ostane, sve dok ne usporis previse.
==========
pa kad sklonim nogu sa gasa, automatski usporavam, možda jedva dodirujem kocnicu, i brzine idu redom u manje 6543-preskoci2 i stane, pa ubaci u 1. mali motor, ali stedi kocnice za razliku od gm 3,5l koji bi nastavio da krstari još ko zna koliko...možda zato azijatima kocnice duže traju?
kad pomenu programiranje saltovanje, 4. npr. je po meni kratka
kad pomenu preskakanje brzina, ja to nikad nisam radio... poslednji put testirao nekog kruzea, pa umesto u 6, u 4, ali ionako je već smrdeo u kabini, tako da nisam hteo da ga kupim
kad pomenu grand cherokeeja, jes fikus 500 Large, ali ne bas toliko, hehe

kad pomenuste auta na baterije, ja bih pre 2016 MIRAI MSRP $57,500. na vodonik
Starac_Foco
(--)
17. јун 2016. у 22.47
Ja sam vozio i jedan i drugi (rental) i meni se čini da nema bas velike sličnosti između 500L i 500x. Ovaj prvi je MPV, nešto kao mini-minivan, nastao produzivanjem običnog 500 i spada u rijedak primjerak svoje sorte u Americi (u tu kategoriju se svrstava još nekoliko vozila kao Ford C-max ili Kia Soul) a ovaj drugi je sub-compact SUV koji ne izgleda da je na istoj platformi. Ni jednom ni drugom ne vidim bas neku buducnost u USA. Jer 500x je izgleda za istu opremu čak i skuplji od Cherokee (onog koji nije Grand) koji je veci komad auta od iste firme a dodje sa sličnim pa i boljim pogonom, istim mjenjacem od 9 brzina itd.

Što se elektricnih tiče možda i ja jednog dana kupim makar hibrid, međutim ja već godinama nemam auto, bukvalno... Žena ima ali ja nemam... Pošto često iznajmljujem posla radi, meni se vise isplati iznajmljivati i kad mi ne treba za posao i placati iz svog dzepa. Ponekad nađemauto za samo $50 CAD (total with tax) za vikend, a rental company definise vikend kao 3 a ponekad i 4 dana, i onda kad nekud idem dalje navalim na njega jedno 1000km... Ne može se preci sa svojim autom 1000km a da te to kosta samo $50 u amortizaciji, nemoguće...
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
21. јун 2016. у 13.11
Pa da...ali ti verovatno rentas kada ženi treba njezin auto. Verovatno ne racunas one momente kad (besplatno) koristis njezin :)
Starac_Foco
(--)
22. јун 2016. у 01.27
E u tim situacijama rentam od žene, a to me dodje 3-5 puta skuplje nego u Avisu :).

Rental ma kako jeftin bio se ocigledno ne isplati ako ćeš preci malo km. Granica po mojoj (kanadskoj) racunici je oko 15c(CAD)/km. Dakle ako ćeš preci 500km, rental do jedno $75 se vise isplati nego voziti svoj auto. Bilo je situacija da me rental po danu kosta samo $10 a ja predjem za dan 500km, sto je 2c/km ali to se ne dogadja bas često. Naravno, treba imati i dovoljno vremena za stalno uzimati i vracati vozila.
pravda_i_istina
22. јун 2016. у 10.35
starce foco, bogato iskustvo iznajmljivanja - to bi bila zanimljiva tema za izdvojiti je, pa posle kanadskog da se jave i ljudi sa balkanskim iskustvom itd
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.