Дискусије : Аутомото

 Коментар
Amerika nešto sporo propada..
Starac_Foco
(--)
17. јануар 2016. у 23.33
Prošle godine je u USA prodato 17.5 miliona novih vozila, rekord u zadnjih 15 godina, od čega su preko 50% SUVs i pickups. I pro prosjecnoj cijeni od $35,000 po vozilu to je nekih 600 milijardi. Pri ovim cijenama goriva, koje će po svoj prilici potrajati, nije ocekivati da će elektricna vozila bas uskoro postati uobicajena.
jugos011
(The Best or nothing...)
21. јануар 2016. у 21.29
pa sigurno neće ,,ko je lud da ulaze i placa skuplje na „struju”kad je benzin ovde oko 1.5$ do 2 za galon...a potrajace ovo dugo,jer glavni cilj je da se oslabi ili unisti Ruska ekonomija,,,isti proveren recept koji je Regan sproveo 80tih kako bi slomio SSSR,,
e sad Putin ima to iskustvo i malo su drugaciji odnosi na istoku,pa videcemo kako će se zavrsiti...
Starac_Foco
(--)
23. јануар 2016. у 10.38
I meni se čini da je tako. Sadasnja cijena goriva je nerealno niska. Nikad nije bilo da za cijenu galona piva možeš kupiti 7-8 galona benzina :).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
23. јануар 2016. у 14.47
Pozdrav Foci.

Prodaja auta ide u ciklusima. Cijena auta je manja ako se racuna inflacija, mnogo promocija snizenja 0% kamata i slično. Za otprilike dvije godine trziste će biti prezasiceno i nova kriza u auto industriji neminovno dolazi.

A što se tiče nafte, 10% veca ponuda dovodi do oko 30% pada cijene sirove nafte. Čujemo se sljedeceg ljeta kad proizvodjaci shvate da mali pad proizvodnje dovodi do vece zarade nego trenutno. :)
Starac_Foco
(--)
24. јануар 2016. у 09.41
Pozdrav i tebi pjerivoje. Možda je to sve tako samo postaje nejasno kad koja kriza u vezi bilo čega pocinje ili se zavrsava i mislim da se vecina običnih smrtnika pocinje osjecati ko u onom vicu kad je Mujo ucestvovao u masovnim orgijama pa u neka doba zapomagao: dajte ljudi da se organizujemo, po treci put ga pushim...

Što se tiče pak cijena goriva, ono ocigledno jeste proporcionalno cijeni nafte ali samo djelimicno, možda oko 30% - u vecini slučajeva (zavisno od države) porezi, cijena prerade i distribucije ne zavise od cijene sirove nafte. Tako da makar za kanadske uslove poreze i prireze, crude mora da poskupi jedno 4 puta da bi se cijena benzina uduplala, a to ne izgleda da će biti uskoro.

Kod struje taj poremecaj balansa između ponude i potraznje je ocigledno mnogo cesci nego kod nafte i dogadja se svaki dan, jer struja uglavnom ne može da se naspe u kacu pa trosi kasnije kad zatreba. Ili makar u vecini slučajeva ne postoje tehnicki uslovi da se trenutni viskovi automatski presipaju u ono malo „kaca” sto ih za sad ima okolo (baterije ili neka druga skladista).

No ja se već pomalo spremam za moguću situaciju da ću jednog dana imati elektricni auto pa sam poceo zagledati kuda bi iz podruma proveo 240V do garaze. Ali onda sam naisao na ovo dilemu koji imaju čak i oni kojima je dzep dovoljno dubok da kupe Teslu od $100k:

https://my.teslamotors.com/en_MO/forum/forums/subpanel-or-notthat-question-share-your-wisdom






DarkBlue
(istrazivac)
12. фебруар 2016. у 22.22
U Australiji sad masovno reklamiraju kucne baterije koje bi trebalo da se spoje sa 'solar panels' pa onda na mrezu.Tako bi teoretski baterije koje se napune tokom dana od viska struje iz panela vracale deo energije u mrezu sto zvuci lepo ako se izuzme cena tih baterija.A znam po logici stvari, kad pocnu da te zovu kojekakvi prodavci nudeci bilo šta za 'dz'(u ovom slučaju baterije,ne bas za dzaba ali bajagi 5-7 godina ne placas ništa) nema leba od toga.

A što se tiče auta na struju, postoji rešenje.Upoznao sam tipa koji je vlasnik kompanije za uvoz hrane iz evrope (mala firma 25-30 zaposlenih) i kupio dve 'Tesle',dok se jedan puni drugog vozi.Doduse ima još nekoliko benzinaca i dizelasa u slučaju da nestane struje:)
Starac_Foco
(--)
13. фебруар 2016. у 20.15
Ja vjerujem da to sve može da postoji, ali tamo gdje postoje klimatski uslovi kao i dovoljno „državnih” subvencija za te zelene programe. „Državnih” to uglavnom znači da li bi volio da ti država otme malo vise poreza pa da ti nešto od toga vrati kroz subvenciju za tu bateriju i panele, ili da ti je manji porez a platis punu cijenu :).

To bi možda moglo da funckionise i tako što bi nekako „presipao” iz te kucne bateriju u onu u autu, da i ne ide u mrezu, ali prvo nema svak opciju da postavi solarne panele negdje. Drugo, i oni koji imaju, prosjecna kuca na prosjecnom krovu teško da može da ima vise od jedno 4-5kW panela, koji bi zavisno od doba dana, orjentacije i kolicine sunca radili snagom od 0 do 4kW, možda bi prosjek bio jedno 2-2.5kW tokom 8 sati, sto bi proizvelo max 20kWh energije na dan, dovoljno za oko 100km sa nekim vozilom compact klase.

To i nije tako loše, osim sto cijena te instalacije sve skupa sa panelima, baterijom, i ostalom skalamerijom bi bila takva da pri sadanjim (americkim) cijenama goriva možeš da kupis jedno 30,000L sto je dovoljno da predjes jedno 400,000km sa manjim vozilom...
DarkBlue
(istrazivac)
14. фебруар 2016. у 00.04
Da, država je pogurala to sa solarnim panelima tako što su placali 66c kwh koji ode u mrezu za one koji su ugradili do kraja 2012 čini mi se a nakon toga 25c. Ali to se nekako sve ponisti manipulacijom od strane svih koji mogu da izvuku nešto iz toga. Na primer u tom periodu kad su placali 66 centi 4-5kw sistem je kostao sa ugradnjom 15-20 hiljada, čim su smanjili na 25c cena se prepolovila ake ne i vise (mi smo svoj od 4.5kw platili sve skupa sa nekim unapred nepoznatim troskovima oko 7k. Sad trenutno ako ugradis solarne panele dobijas 8 centi/kwh a kad trosis 'njihovu' struju placas 31c/kwh. Ako nemas solar prikljucen na mrezu onda možeš da placas samo 21-22 centa kwh zato što si 'eligible for discount' :) Misim, zavrce usi lud zbunjenom...

Ako bi se opet odlucio za 'solar power' mislim da bi izabrao sistem koji se ne kaci na mrezu. Malo vise kosta ali e3bes pare, sacuvajmo planetu :) ne stizu racuni koji su stampani na papiru od kanadskih i brazilskih suma, postari će trositi manje goriva vozeci svoje mopede (ovde su ipak stedljivi, voze neke 'tomos' motore), manje profita za gospodare sveta...Mada,ko zna..izmislice novi porez na koristenje sunca
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.