Дискусије : Аутомото

 Коментар
Cijene dizel vs. benzin, USA
Starac_Foco
(--)
23. јануар 2015. у 18.44
Gledam juče u nekoj vuko.j.ebini u Minesoti benzin $2 po galonu, dok je dizel $3.2, dakle 60% skuplji... Pri ovim cijenama za koje ipak ne vjerujem da će da potraju, dizel je besmislen.

Npr jetta 2.L TDI I 1.8 turbo benzinac, ovaj prvi trosi 20% manje ali mu je gorivo 50% skuplje, tako da vozanje njim dodje 25% skuplje...

Pokusah dokuciti sto je to tako. Razne su terije sto je sirova nafta pa time i benzin sad jeftina, ali izgleda da ti uglavnom politicki razlozi nisu mogli da obore i cijenu dizela - potraznja za njim sirom svijeta je toliko veca od benzina da ovaj pad cijena nafte je malo uticao.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
23. јануар 2015. у 19.42
Pravo vrijeme za novi Prius.
Draganeeeeeee...cujes li? ;)
Starac_Foco
(--)
23. јануар 2015. у 20.50
Neki kažu pravo vrijeme za kamion... Nikad ga neće biti jeftinije tociti samo ne znam dokle će trajati.
batoloco
(vozac)
23. јануар 2015. у 22.43
Treba uporediti cjene dizela i benzina u ljetnom periodu.Tada dizel i benzin mjenjaju pozicije.Razlog za to lezi u cinjenici da se SAD griju na loz ulje,pa je zbog toga razumljivo da dizel bude mnogo skuplji od benzina u zimskom periodu.
cripper
((student))
24. јануар 2015. у 00.02
Vozacu, izvini samo koja to SAD se greje na loz ulje ?! Iako, naravno, ima onih koji se greju na loz ulje, u SAD, prirodni GAS je glavni energent za grejanje i da ne kažem skoro jedini jer upotreba ostalih energenata za grejanje je zanemarljiva u poredjenju sa gasom.
Starac_Foco
(--)
24. јануар 2015. у 00.16
Evo pogledao sam. Juli 2014: benzin $3.6/gallon, dizel $3.9/gallon, national average. Dakle, ja ne vidim nikakvu „zamjenu pozicija” od prošlog ljeta do ove zime. Niti mi izgleda da će od sad pa do ljeta, i ako bi cijena sirove nafte ostala ista, dizel pojeftiniti za 30% a benzin da poskupi za 50% da bi se „pozicije” izmjenile sa sadasnjih 3:2 na 2:3. To ne bi bile uobicajene varijacije od 5-15%, već 30-50%...
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
25. јануар 2015. у 23.50
To što se ovde lupeta da je market „free”, je samo za buraniju.
Sve je politicke prirode, obojeno, uvijeno, zamotano, i ponudjeno.
upravo to se vidi na gorivu. kada gorivo poskupljuje onda obadve stavke idu gore. gorivo vuce sve ostalo, pa onda dolazi razni ws zabavljaci koji ugradjuju u cenu neke stavke radi cene goriva. sad kad je girovo otislo na dole, ws i dalje drzi te stavke za naplacivanje, avio saobracaj, i sve ostalo.

razlika u ceni između dizela i benzina nikako se ne uklapa u logicnu semu. sto je benzin jeftiniji razlika je veca, sto je benzin skuplji razlika je manja?!
ring
(lozac)
26. јануар 2015. у 01.53
u USA ne daje država da se vozi dizel.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
26. јануар 2015. у 10.03
Ring, nema smisla ni jedna teorija, osim neka neznana koju lobi kontrolise. Svi teski kamioni si na dizel, teska mehanizacija, pick up auta su takođe u dizel verziji, tu i tamo svabin pokoji model ima u ponudi,... znači da dizelasa ima na market.
batoloco
(vozac)
26. јануар 2015. у 12.17
Foco, ne znam koji dizel upoređuju na toj tabeli,ali dizel za automobile je jeftiniji nego dizel za kamione u SAD.Na SHELL- u blizini moje kuce je cjelo ljeto dizel bio 17-18 centi po litru jeftiniji od benzina.
ring
(lozac)
26. јануар 2015. у 13.53
ne mogu oni zabraniti uvoz dizelasa direktno,ali da ga urade neprimamljivim sa cijenom goriva, to mogu. eventualno još neki porez da povecaju na dizel u odnosu na benzinca i samim tim pobrkaju svaku isplativu racunicu koja bi isla na racun manje potrosnje kod dizela.
batoloco
(vozac)
26. јануар 2015. у 14.40
To pogotovo.Dozvoljavaju PORSCHE,MERCEDES,AUDI dizelase, ali ne i dizelase koje bi eventualno sirotinja vozila.
Starac_Foco
(--)
26. јануар 2015. у 19.54
Mislim da je ipak sustina problema hronicna neprilagodjenost americkih rafinerija stalnom porastu potraznje za dizel gorivom. Inače, niko nikome tu ništa ne brani, kako god VW ima 5-6 manjih dizel vozila u Americi za sirotinju, isto to mogla imati i Honda npr ili im se ne isplati zbog male potraznje. A nije ni VW jedini, eto ima i Chevy Cruze i Mazda 6 dizel vise za sirotinje nego Bill Gates-a, ali nešto nije bas navala na njih iako im cijene nije drasticno vece nego za komparativne benzinske modele sa istom opremom.

Neki manjak dizela na trzistu objašnjavaju tako što je ranije (prije 20 godina i vise) proces u americkim rafinerijama bio prilagodjen da se dobija 2 puta vise benzina nego dizela, da bi se mogle tociti azdaje koje trose po 25L/100 i kad je dizel isao samo u kamione i ostale radne masine. Radikalnija promjena tog procesa je zahtjevala milijarde sto nije bilo isplativo sve do danas.

Tako su americke rafinerije prespavale period kad se Evropa presaltala na cisto dizel gorivo prije nekih 20 godina i onda tek prije 10 godina su jedva presli sa D2 (500 ppm) na cistije gorivo sa manje sumpora, dok se D2 i dalje proizvodio za velike masine kao lokomotive, brodove, i sl. Već u ovom momentu cijena dizel goriva se izjednacila sa benzinom, a kasnije je dizel bio u prosjeku skuplji na stranu sto to nije bilo stalno tako u svakom selu i na svakoj pumpi.

Onda je prije mjesec dana konacno istekao i zakonski rok kad americke lokomotive, brodovi i slično morali da prestanu da trose D2 i predju na cisti 15ppm sumpora dizel, sto je sigurno pripomoglo da cijene dizela stoje na istom mjestu a benzin pada zajedno sa sirovom naftom.

Koliko je ovo sve slučajno ili planirano ne znam, ali mislim da zadnja igra sa cijenama nafte nema mnogo veze sa ovim. Razlozi su politicni, a sadasnji i buduci vozaci dizel masina u Americi su vise kolateralna steta.
Starac_Foco
(--)
26. јануар 2015. у 20.42

Nije jedina nelogicnost to što je benzin jeftiniji to je razlika u cijeni između njega i dizela veca. Slično je sa gorivom za avione. Ono doduse jeste prilično pojeftinilo, ali isto kao da nije. Aviokompanije nisu nimalo snizile cijene, a ne znam ni sto bi, ja kud god krenem (a pocesto nekud putujem) avioni su puni do zadnjeg mjesta. Sudeci po guzvi, oni bi komotno mogli čak i podici cijene bez obzira sto im treba 30% manje para za gorivo nego prošle godine. Prema tome milijarde koje će ustediti zbog manje cijene goriva odose da otplatu dugova ili u dzep dionicara, a za putnika vazi ono: a product is worth whatever people are willing to pay for it... Tako je i sa dizelom, on i kao avionsko gorivo, pokrece cijeli lanac transporta roba ili sluzi za druge svrhe gdje mala razlika u cijeni može da izazove znatno veću potraznju na trzistu, dok benzin ipak sluzi manje vise samo jednoj te istoj svrsi - da se vozikamo okolo. Međutim, vecina naše se uposte ne vozi vise ove godine nego prošle iako nas gorivo kosta 30% manje.
batoloco
(vozac)
26. јануар 2015. у 22.19
Ne znam da li ovo pomaze u raspravi,ali evo danasnjih cjena sa berze:
GASOLINE 1.35
HEATING OIL-1.61
Iz ovog vidimo da je potraznja za loz uljem jako mala, kako je ranije nas kolega sugerisao, ne treba to nikome u SAD, valjda.
Starac_Foco
(--)
26. јануар 2015. у 22.27
To objašnjava ovo gore sto rekoh. Los ulje je u principu D2 ofarban drugom bojom. Pošto vise D2 ne može ni u locomotive ni brodove, a sve manje je onih koji se griju time jer gasne instalacije napreduju i tamo gdje ih nije bilo, a ni struja nije bila mnogo skuplja ranijih godina od loz ulja.
ring
(lozac)
27. јануар 2015. у 08.47
posto ponekad do duboko u novembar se još uvijek vozim skuterom, sve dok temperature ne padnu ispod 10°C. Na tako niskim temperaturama i u gradskom saobracaju izduvni gasovi se hlade brzo i ne uzdizu se visoko u atmosferu, je postalo nemoguće disati na ulici od izduvnih gasova dizelasa.
Kod nas su prestali posipati one sitne kamencice po ulicama i trotoarima zbog opterecenja zraka finom prasinom, sva ta fina prasina dolazi od sagorjevanja dizela. Kako tome staju u kraj, rigoroznost na tehnickim pregledima na testu izduvnih gasova, uredjaji koji na tehnickim pregledima mjere providnost izduvnih gasova u razicitim rezimima rada, pogotovo u ubrzanju kada dolazi do bogacenja smjese za sagorjevanje. Znaci, samo ako ti jedna dizna ne zatvara nanosekundu kako treba ili ako je hiljaditi dio milimetra veca rupica na njoj pa joj se otme ponekad jedna kap da kapne u usis, ako je grana do turba malo zacepljenija te on ne postize 90 % programiranog pritiska, prolaz na tehnickom ne dobijas. A popravke su paprene, VW pumpa dizna je 800 evro komad bez ugradnje, za ugradnju trebaš raskopati čitavu glavu motora. Te sve stvari stignu upravu u onom dobu kad auto pocinje da se renta, kad više ne gubi na cijeni. Te sad kod novijih dolazi i partikl filter koji u gradu i u situacijama gdje se auto vozi samo kratko i ne radi dugo na radnoj temperaturi se stalno zaceplja, a za popravke i zamjene partikl filtra kasiraju nenormalno.
Sve u svemu, kako god da se okrenes dupe uvijek pozadi.
Starac_Foco
(--)
28. јануар 2015. у 06.42
Sve u svemu, kako god da se okrenes dupe uvijek pozadi. :) :)

Kako god okrenes, izgleda da za nas sa dupetom pozadi optimalni izbor je i dalje obični benzinski motor. Jer nema mucenik sa dupetom pozadi bas mnogo nacina da se bori sa vremenom ubrizgavanje rastelovanim za nanosekundu... Ostale opcije, kao hibrid, su takođe kompleksne a i skupe, a cisto elektricni auto skup i ne može nidokle da stigne.

Možda eventualno turbo benzinac. Benzincu i ne treba pomoć preko jedno 3000rpm, dakle neki mali turbo koji radi na niskim obrtajima i bez komplikacija tipa varijabilna geometrija i sl bi u ovom momentu izgledao kao optimalan kompromis između kompleksnosti, cijene, potrosnje, pouzdanosti, zahtjeva za cistim izduvnim gasovima i performansi.

slani
(I\'m too sexy for my car)
02. фебруар 2015. у 02.24
Tako je Foco!

Subaru WRX STI je najbolje rjesenje.
Starac_Foco
(--)
02. фебруар 2015. у 21.27
Možda takvim mladicima kao ti treba 270KS u autu kompakt klase i u državi gdje vecina voze kao penzioneri i priličan broj vozaca voze ko roboti. Ali focama kao ja ta snaga nije potrebna. Dovoljno je i pola od toga za malo vozilo, pogotovo ako polovina te polovine postoji već oko jedno 2000 RPM.
ring
(lozac)
02. фебруар 2015. у 22.35
da, da.
hehe.
ja sam gledao klinju od 12 godina kako jednog po jednog na 1000 kubika motoru, na trkacoj stazi obilazi sa 125 kubika dvotaktnim motoricem.
Bezier
(inzenjer)
03. фебруар 2015. у 19.52
ring ako si ikada trkao na stazi i pratio trke mogao si videti da
pre dok dvotaktasi nisu ukinuti nije bila velika razlika u vremenima
po krugu između kraljevske klase ( tada 500 kubika , cvajtakt) i
duplo manjih od 250 kubika , a i zujalice od 125 nisu bile puno iza.
Znaš zujalica od 125 kubika ne moze iz krivine da se katapultira kao
1000 kubika , ali sa njom uhvatis neku brzinu i picis , kroz krivine
su vidno brzi od hiljdarake , a na pravcima nešto sporiji u proseku
kako koja staza , ako ima vise pravaca , hiljadarka dobija , ali ako
je staza zahtevna sa puno krivina , može zujalica da pobedi veliku
masinu.
Ako si gledao „endjurens” trke tu su uglavnom dobijali 750 kubika i to
je neki optimum između brutalne snage koju hiljdarke imaju i tezine
tj. kod 600 kubika i 750 jako si blizu perfektnog balansa.
Isto tako sam nekoliko puta isterivo svoju Yamahu R1 na stazu u Elkhart Lake (WI) pa sam se trkao sa nekim drugarima koji imaju najno-
vije Yamahe R1 ( sa oko 200+ KS , radjene ) dok moja ima oko 172 KS.
Moja Yamaha R1 je zadnja sa karburatorima dok su sve posle sa ubrizga-
vanjem.
Na pravcima su me likovi „oduvavali ” kao od sale jer nisam imao
sanse sa oko 30+ KS manje .
No kada smo izasli na stazu , ja sam njih ostavljao sa po 5-10 sekundi
po krugu .
Pazi moja R1 ima svega oko 160 kg ( suva) , imam Marcezini tockove i
napred i nazad , ali pre svega Ohlins ogibljenje pravi razliku .
I dakako BREMBO , kocnice ( radijalne) aftermarket tako da ih oderem
u krivinama i tehnikom kasnijeg kocenja .
Ali to je već druga tema.
Bezier
(inzenjer)
04. фебруар 2015. у 20.10
još pre 30 godina genije po imenu Massimo Tamburrini je rekoa gde će
otici i dokle razvoj motocikla .
Genije je rekao da će to biti oko 600 kubika ( mislio je na nešto kao
idealno na dva tocka ) , snaga će doći do oko 130-140 KS i tezina oko
150-160 kg ( razvojem lakih materijala ) i to je to .
Za velike litraže ( 1000 ccm ) je rekao da će snage doći do oko 200KS
i da dalje neće imati smisla jer se vise od toga neće moći preneti na
kolovoz .
Otprilike to danas i imamo kod 1000 kubika i 600 kubika i te cifre
se neće menjati mnogo kako vreme ide .
Donekle će se tezine smanjivati , ali ne previse jer to jako mnogo
kosta pa to ne bi imao ko da kupi ( kao ni ovaj FIAT 500L ) i biće
sitnijih unapredjenja , napredovace pneumatici , kocenje , ali to je
to ništa radikalno .
Sama snaga se može veoma lako podici na mnogo vise od 200KS upotrebom
turba , boljeg goriva i neznatnim povecanjem zapremine , ali sve to
ne bi na pisti ništa donelo posto takav monstrum ne bih bio na stazi
ništa brzi od „sredjene” Honde CBR600RR ili Yamahe R6 čak bi verujem
i izgubio trku na malko zahtevnijoj stazi sa ne puno dugih pravaca.
Na nasu veliku zalost verovatno jedan ako ne i najveci motorciklisticki genije ikada se upokojio ima nekoliko godina.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.