Дискусије : Аутомото

 Коментар
Hyundai i KIA kaznjenji sa $100 miliona..
Starac_Foco
(--)
03. новембар 2014. у 16.55
tj i znatno vise kad im se nadodaju ostala placanja i oduzimanje beneficija...

http://driving.ca/hyundai/auto-news/news/hyundai-and-kia-fined-us100-million-for-overstated-fuel-econom y

In November 2012, Hyundai and Kia conceded they overstated fuel economy by at least a mile per gallon on vehicles after the EPA found errors for 13 Hyundai and Kia models from the 2011 to 2013 model years.

What a sin, at least a mile per gallon... A kod ostalih proizvodjaca mora da je, ko biva, ta (namjerna) greška: at most a mile per gallon... Jes al u qrcu :)
CTEBA
(penzioner)
03. новембар 2014. у 17.47
Не разумем у чему је твој поент?
Који проценат купаца је купио Хијундај или Кију, јер троше мало?
Да су податци били тачни не би их купили.
Казна је базирана на томе.
Сад изволи па нам објасни на чему су тебали да базирају казну (или награду)?
Starac_Foco
(--)
03. новембар 2014. у 18.30
Malo sam umoran od tog tvog „izvoli”. Ako ti se ne svidja o cemu ja pišem mogao bi ponekad i da preskocis za promjenu.

Poenta je bila da svi proizvodjaci manje vise lažu po tom pitanju. Meni se čini da podaci koliko trose razna Ford, GM, Chrysler ili bilo koja vozila takođe ni bas tačni u 1%, ali ne znam po cemu za sličnu laz jedne treba kazniti a druge ne. Pretpostavljam da je to samo zato što ove druge još niko nije tuzio u USA.
Synyster
(ddd)
03. новембар 2014. у 19.35
Nedavno je bila prica da Nemacki premijum auti (pre svega BMW) trose i do 25% vise od reklamirane potrosnje.
Ako ćemo kaznjavati - onda ih sve treba kazniti. A ne $100 miliona za 1 mpg ... Koliku kaznu je Ford dobio za laziranje potrosnje na dva hybrida (C-Max i Fusion) gde niko nije uspevao da ostvari ni pribliznu potroznju (reklamirano 47 mpg, a vecina medija dobivali oko 34 mpg)?
Starac_Foco
(--)
03. новембар 2014. у 19.58
Za C-Max hybrid sam se lično uvjerio. Vozio sam ga nekih 1000km, uglavnom hwy, pri nekih 115km na sat, i jedno 20% grada, i potrosnja je bila nekih 7.5L/100km. Nije mnogo, ali ima na desetine vozila slične velicine koji nisu hybrid koji isto to mogu. Pri cemu ja čak i ne poredim potrosnju sa zvanicnim podacima, jer oni svakako nisu za realnu situaciju (ko to još vozi na autoputu 78km/h osim ako mora zbog guzve?) već jednostavno da jedan popriličan broj vozila iz kompakt i srednje klase neće trositi vise od 7.5L u sličnim uslovima voznje, a ni ovo ne pricam napamet već posto često iznajmljujem vozila i vozim ih na sličnim relacijama, znam iz iskustva. Doduse, nisam poredio za cistu gradsku voznju gdje bi bilo koji hybrid sigurno bio bolji, ali prosjecna potrosnja potrosnja ne bijase ništa posebno. Jedini tip pogona gdje se deklarisana potrosnja u vecini slučajeva može ostvariti, a sa laganom nogom i prevazici, je dizel. Izgleda da su kod njega varijacije između potrosnje po ciklusu kako se radi test i voznje u stvarnosti mnogo manje nego kod benzinaca.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
04. новембар 2014. у 03.40
Normalno je da se kaznjava najveca konkurencija. Ti sto su kupili Jundaj i Kiju mogli su da kupe neki Shevrolet ili slično.
Starac_Foco
(--)
04. новембар 2014. у 08.01
U stvari naslovi su malkice (moguće namjerno) konfuzni, jer ukupna kazna je izgleda $350 miliona...

Under the settlement, Hyundai and Kia will pay a $100 million civil penalty, spend $50 million to establish an independent fuel economy certification group and forfeit some 4.75 million greenhouse gas emission credits the companies have banked under the EPA’s tailpipe emissions regulations -- estimated to be worth more than $200 million, according to a joint statement by the Justice Department and EPA.

Pretpostavljam da će makar onih $100m da ide u dzep americke države (a možda i onih $200m kompenzacije za smanjenju emisiju CO2 od kojih Hyundai I Kia sad moraju da odustanu jer ne spasavaju planet koliko su obecali...).

Ni u jednom slučaju nije bas neki značajan procenat, ali i dalje će americki tax payer će moći da se tjesi da ovo sto su oteli korejancima će makar malo da imanji svoticu koju je „dobrovoljno” platio vadeci GM i slične iz bankrotsva...
Synyster
(ddd)
04. новембар 2014. у 17.22
Pa dobro, svaka država stiti svoje interese (ili bi barem trebala da stiti). Japanci su toliko ogranicili uvoz stranih auta da je nemoguće za bilo koju stranu firmu da uopste prodaju svoja vozila u Japanu. Amerikanci strancima daju koliku-toliku slobodu.
Starac_Foco
(--)
05. новембар 2014. у 07.57
OK, ali Koreja nije zatvorena koliko je Japan,sto bas oni...?

Zanimljivo je i ovom, njih su 2007 čak o u Koreji kaznili sa $63m zbog:

The Fair Trade Commission (FTC) said it fined the automaker and four units, including Kia Motors Corp., Hyundai Steel Co. and Glovis Co., a combined 63.1 billion won for unfair business with their six sister units in breach of the country's fair competition rules.

According to the FTC, Hyundai Motor was found to have illegally funded its auto-parts unit Hyundai Mobis Co. by paying excessive amounts of money on parts supplies, as well as having subsidized Hyundai Hysco through purchasing steel plates at higher costs, the watchdog said.

Zvuci da su tamo na snazi neki zakoni koji sprečavaju privatne kompanije da kupuju same od sebe po visoj cijeni umjesto od konkurencije po nizoj. Nešto mi se ne čini da postoji sličan zakon u USA, tj da npr GM ne može da od fabrika za dijelove koje u u njihovom vlasnistvu da kupuje pod sličnim uslovima?

http://www.corpwatch.org/article/article.php?id=14679
jugos011
(The Best or nothing...)
08. новембар 2014. у 18.27
ja bih njih kaznio i zbog kopiranja auta,posebno Mercedesa..jadno je kad vidim neke koreanske aute kako pokusavaju da lice na Mecke još od onog sa 2 okrugla fara kad je E klasa „okac ” izasla 96 posle 124ke..
inače na onom „window sticker” za nova vozila u Americi potrosnja je uglavnom tacna,kad kaže npr od 19-29 mpg,obično uvek bude u tom okviru..
Synyster
(ddd)
08. новембар 2014. у 23.55
Onda bi svako svakoga tuzio za kopiranje dizajna, jer svako može da tvrdi da ga je neko drugi kopirao.
jugos011
(The Best or nothing...)
09. новембар 2014. у 20.02
ima sličnosti tu i tamo,ali KIA Hyundai su bas ocigledni u kopiranju E klase..mada tačno je da svi po malo hoće da lice na Mecke,i BMW i audi su ih imitirali još 90tih..
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. новембар 2014. у 19.57
Clanak kako proizvodjaci varaju na testu:
Preduvane gume, ljepljiva traka zatvara otvore i poboljsava aerodinamiku, testiraju na vrhu Himalaja...

http://tinyurl.com/n5n7db8

Ne razumijem zašto nezavisna agencija ne uzme auto od dilera i uradi jednodnevni test, svi auti na istoj stazi, lokaciji, isti vozac.. i da to bude zvanicni rezultat
DarkBlue
(istrazivac)
13. новембар 2014. у 06.40
Treba kazniti proizvodjace frizidera takođe.Na mom pose da trosi 960 kW godisnje a ja sam izracunao oko 1600.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.