Дискусије : Аутомото

 Коментар
Vozaci i komjuterska tehnika oko njih
Starac_Foco
(--)
17. октобар 2014. у 10.54
Kako stvari stoje sve vise je igracki na marketu koje omogućavaju prosjecnom vozacu da radi detaljne observacije kako motor i cijelo vozilo funckionise, ili da čak ponire duboko u komjuterske algoritme koji mijenjaju postojece programe po kojem motorizacija funcionise.

Elem, opremim se ja takvom tehnikom. Bluetooth OBD reader koji kostase $20, Samsung android telefon, aplikacija zvana Torque koja kosta $5 i nešto malo (nedovoljnog) znanja.

Prikljucim, spojim, podesim, radi. Aplikacija nudi bezbroj mogućnosti da vidis na displeju telefona šta rade razni senzori, možeš da kreiras razne mjerace kao za snagu, brzinu, moment, pritisak turbine, temperature, nigdje kraja. I sve to može da se prikazuje u obliku dijagrama, ili analognog ili digitalnog mjeraca.

Ali... aplikacija nudi i aktivaciju brojnih PID loops za odredjenu vrstu vozila ciji profil moras da kreiras (PID - proportional-integral-derivative control) sto nije samo observacija već na neki način promjena programa, doduse privremeno ako znaš šta radis, sto može izgleda da rezultira manjim problemcicima... Naime, igrao se ja sa jednom od tih PID loops koji je u krugu upravljanja turbom. Mislio sam da ću time aktivirati neki dodatni dijagram o turbo boost u aplikaciji, samo za posmatranje, kao ja bih da gledam dok vozim dijagram po kome se mijenja pritisak u cilindrima, ali, kasnije se ispostavilo da ta funcija ne sluzi bas tačno tome.

Elem, to ne proradi i ja odustanem. Ali sledeći dan primjetim da nešto cudno zuji na motoru samo kad dam kontakt. Nikad ne prestaje. Pogledam, solenoid koji upravlja bajpas ventilom koji usmjerava visak vazduha oko turbine da ne bi doslo do prepunjavanja cilindara se ukljucuje i iskljucuje frekvencijom od jedno 10 puta u sekundi I to nikad ne prestaje da radi.

Odem na servis, vozilo još u garanciji, onaj konstatuje da je na neki cudan način doslo do greške u programu, uploduje usput novu verziju programa, i sve bude OK, čak je vozilo poslije toga vidno zivlje.

Uzelo mi je jedno 2 dana da skontam da je taj „cudan” način promjene programa vjerovatno moje igranje sa PID opcijama ne znajuci šta radim...
xzy
(ing)
17. октобар 2014. у 11.25
PID „stelovanje” je veoma pipav posao. Ili se odoka nešto steluje ili se moraju znati parametri cijelog sistema i proracunati PID paramteri na osnovu toga ili najcesce kombinavija oboga jer teorija i praksa često nisu iste.
Elem, ono sto mene cudi je to da ti je sistem dozvolio da tom aplikacijom stelujes PID uopste. To je obično ili dio programa (hard coded) sto u ovom slučaju ocigledno nije ili je nekakv „look up table” ili tako nešto koji možeš da promjenis ali bi trebalo da je zasticeno nekako da ne moze bas svako da ga mijenja

Nevjerovatno koji propust od strane proizvodjaca ili koji hakeri na strani aplikacije
Starac_Foco
(--)
17. октобар 2014. у 16.38
Izgleda da jeste dozvolio. Ti setinzi su malo sakriveni, ali dostupni i dalje, i onda možeš da aktiviras popriličan broj PIDs koji se brand specific. Ne ide po modelu, već samo po marki GM, Ford itd.

Međutim, možeš da ides i korak dalje, ali u tom slučaju iskoci warning da ako ne znaš šta tačno radis da se manes corava posla. Tj da sam pišes PID algoritam ako znaš kako. Ja nisam to radio nego sam se igrao sa jednim od ovih GM pre-defined i izgleda da je to prouzrokovalo problem.

A možda je ovo sve i slučajnost tj - moguće da je taj solenoid bio u tom vjecnom ON-OFF mode ko zna od kad, jer ko uopste ima obicaj da pazljivo slusa da li nešto zuji iz motora kad das kontakt? Nemam ni ja, ali taj dan prozor bijase otvoren, ja dao kontakt da bi mi na OBD citacu proradio Bluetooth i dok sam tako cekao neće li se telefon konektovati na tu napravu, čujem nešto zuji. Dan prije toga sam se igrao sa PID. Ustanovim odake zuji, ali nije bilo nikakve promjene u ponasanju vozila, samo zuji ne prestaje. Odem na servis, oni mi čak daju rental za 3 dana pretpostavljuci da će možda morati mijenjati cijeli turbo, itd. Onda jave da su samo uradili azuriranje programa i da je zvrka prestala. Kao sto rekoh, auto je poslije toga isao bolje, ali to nema veze sa mojim PID igranjem, jer je bio malo kilaviji bio i prije toga. Premda malo je vjerovatno da je sve slučajnost jer ja sam se igrao sa PID u cijem krugu je bas taj actuator - solenoid.
DarkBlue
(istrazivac)
18. октобар 2014. у 17.19
A šta si hteo prvobitno sa tim? Da promenis parametre da bi povecao snagu ili momenat ili samo da pratis šta se desava?

Nešto razmišljam ako probam da prikljucim takvu spravu možda ima sanse da se zatvori EGR ventil za stalno.
Starac_Foco
(--)
19. октобар 2014. у 10.15
Htio sam samo da pratim šta se desava, a ne da manipulisem parametrima i kontrolnim krugovima. I onda sam nabasao na te PID opcije. Međutim, posto o tome nisam znao dovoljno, pogresno sam gore protumacio šta to znaci misleci na tradicionalnu definiciju/skracenicu PID iz industrijske automatike.

Posle malo guglanja, ova PID skracenica koja se koristi u zargonu dijagnostike na vozilima znaci u stvari nešto sasvim drugo, Performance Information Data .

Ocigledno na novim vozilima tehnika je napredovala, a ovakvi alatici to prate, pa sad osim ocitavanja greški, ili koristenja telefona (ne mora biti telefon, možeš koristiti tablet npr) za kreiranje standardih mjeraca tipa obrtomjera, snage, momenta, manometra, termometra, itd, možeš da pratis neki „specific performance” iz ciste radoznalosti ili ako si majstor da upratis neki problem koji se inače ne registruje kao error code.

Npr, među desetinama tih PIDs ima jedan kojim možeš da pratis dinamiku po kojem kompjuter mijenja pretpaljenje i/ili varijabilno upravljanje ventilima na osnovu onoga sto mu javlja knock sensor (koji detektuje detonacije) i da na osnovu toga zakljucis (ako znaš šta radis) da je npr doslo do „samo-friziranja” motora nagomilavanjem cadji u kompresionom prostoru pa da bi se izbjeglo detonantno izgaranje, kompjuter manipulise tackom pretpaljenja i vremenom usisavanja (ako postoji VVT)da bi se izbjeglo stetno detonantno izgaranje.

Dakle, ja sam bio na dobrom putu, posto sam sumnjao da mi turbo ne radi bas najbolje, htio sam malo vise informacija o tome kako on radi koje bi se pretpostavljam pojavile u obliku informacije koliki je boost, pri kojim opterecenjima se bajpas otvara, itd.

Ja nisam bas stigao dotle kud sam posao sa podesenjima, kad sam primjetio da mi taj bajpas solenoid vjecno radi u cudnom rezimu. Onda je servis jednim potezom otklonio oba problema, i zvrku solenoida i osjecaj pod nogom da fali dio onoga što se zove „boost” (a sto je problem koji je trajao 2-3 mjeseca prije mog bauljanja po ovim podesenjima). Tako da je nikad neću biti ziguran da li sam ja mojim igranjem prouzrokovao problem sa soleniodom ili je postojao od ranije. Servis je objasnio da su uplodovali 2 nova programa, šta god da to znaci.

Neko je PID pricu vrlo detaljno objasnio ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/OBD-II_PIDs

Tu je objašnjeno i za one non-standard PID, sto sam pominjao gore, kad ti sam programiras neki algoritam po kome će ti kompjuter vozila javiti šta se dogadja u pojedinim regulacionim krugovima i presentovati ti to na način kako tebi odgovara. Taj dio je izgleda obavijen podebelim velom misterije, zanimljiv je ovaj citat u vezi toga:

There is very limited information available in the public domain for non-standard PIDs. The primary source of information on non-standard PIDs across different manufacturers is maintained by the US-based Equipment and Tool Institute and only available to members. The price of ETI membership for access to scan codes starts from US$7,500.[2]

However, even ETI membership will not provide full documentation for non-standard PIDs. ETI state:[2]

Some OEMs refuse to use ETI as a one-stop source of scan tool information. They prefer to do business with each tool company separately. These companies also require that you enter into a contract with them. The charges vary but here is a snapshot of today's[when?] per year charges as we know them:
GM $50,000
Honda $5,000
Suzuki $1,000
BMW $17,500 plus $1,000 per update. Updates occur every quarter.
MAKPO
(косингас)
19. октобар 2014. у 22.18
Toliko su ugradili te elektronike i programa da covek vise neće ni sam smeti nasuti gorivo ;o)

Tu ako nešto rikne, onda stvarno rikne!

Pozdrav
Jagnjermann
(Spannferkelmeister)
21. октобар 2014. у 16.09
Mogao i si i vece sranje da napravis za ukupno 25$. Kolko para tolko muzike - ali ipak si dobro prosao. Inače danas je elektronika toliko zeznuta da ni akumulator na autu ne možeš sam da zamenis. Neki dan smo menjali drugaru bateriju na BMW-u, srećom nam je tip iz TCS-a rekao da to mora da obavi ovlasceni servis zbog raznoraznih resetovanja kompjutera u autu, baterija je pod kontrolom sistema, bla,bla,bla... (TCS - Turing Klub Svajcarske - dosao da nam upali Auto na kablove - mi otvorili gepek jer se tu nalazi akumulator, a on vice - niposto zeznucemo elektroniku - napred postoje kleme ispod Motor - Haube za tu svrhu...)
Starac_Foco
(--)
21. октобар 2014. у 16.50
Ne bih rekao da pare i muzika tu moraju biti o kakvom skladu. Postoje, makar gledano šta se dogadja po drugim forumima gdje se tehnicke diskusije mnogo zivlje nego ovde, mnogo onih koji sa potpuno istim alatom pokusavaju da prate šta se dogadja.

Kao sto je xzy gore pomenuo, proizvodjac vozila ne može sprijeciti mene da zabodem neki pogresno unutra ozicen kineski OBD reader koji bi možda mogao prouzrokovati neku hardversku stetu na komjuteru vozila. Ali bi trebao i morao da me sprijeci da ja sa sofverom od $5 ili $5000 svjedno mogu da izazovem ovakve probleme, što se možda nije ni desilo, jer ja nemam nikakav cvrst dokaz da li sam ja prouzrokovao problem ili je to zvrcalo i 3 mjeseca prije nego sam primjetio... Premda, lici da sam ja, jer problem se ponovio, solenoid opet prozvrcao kao motor ne radi. Ali posto me mrzilo da idem ponovo u servis, ja skinem klemu sa akumulatora i to je bilo dovolno da zvrka stane i više ne krene, pa ću da vidim dokle će :).
DarkBlue
(istrazivac)
22. октобар 2014. у 22.35
Hoćeš da kažeš da nakon što su u servisu 'popravili' stvar tj. obnovili program ili šta već kažu da su uradili, ti si se ponovo 'igrao' sa tom spravicom i opet se pojavio isti problem sa solenoidom?

Možda su i oni 'popravili' stvar samo iskljucivanjem baterije a pametuju da su 'uploadovali' novi program. Kako mehanicki radi taj by-pass ventil? Na principu vakuma ili? Možda je sam ventil zaglavljen u nekom polozaju i kad ECU to otkrije pokusava da ga verovatno zatvori? Mada bi u tom slučaju to trebalo da se ocita kao 'error code'.
Starac_Foco
(--)
23. октобар 2014. у 00.19
Jes' to hoću da kažem. Ja se igrao opet, I problem se povio. Ali da li zbog igre, i kako i kad tačno ne znam. Kad sam tek poceo ponovo da se igram obracao sam paznju da li će se to dogoditi, i tada nije. A ondase kasnije nekad ipak dogodilo.

Ne mislim da su u servisu lagali, je to je svakako 5 minuta posla, piše da je provjerio da li za auto ima neki software update, zakljucio da ima, i instalisao ga. Međutim, izgleda da ni serviser nije znao što se problem poceo da dogadja jer i sa starim sofverom taj solenoid svakako nije trebao da mlati bez veze i kad ne treba. Ali on turio novi sofver, solenoid prestao da mlati zato što je tom prilikom sve resetovano (kao da je skinuo klemu) i on slučaj proglasio rijesenim...

Turbo bajpas sluzi da se smanji visak vazduha kad je u sistemu raste pritisak (npr naglo popustis papucu gasa i pritisak raste jer kompresor još pumpa a sabijeni vazduh nema kud posto ne može vise u cilindre). Bajpas ventilom upravlja vakum, vakumom upravlja el. solenoid, njim upravlja kompjuter a kompjuteru impulse daje MAP i drugi senzori...

Solenoid ima dva vakumska ulaza iz dva izvora, sa usisne grane i nekog vakum rezervoara. Pretpostavljam to je redundancy radi sigurnosti radi. Signal sa kompjutera je modulacioni, tj solenoid se ukljucuje i iskljucuje nekoliko puta u sekundi po nekom taktu kakav kompjuter misli da treba i koji je promjenjiv. To pravi vise ili manje vakuma na ventilu, a vakumu pritivtezu drzi neka opruga koja ne da da se ventil otvori. Tako se otvorenost ventila stalno mijenja i podesava ne samo u situacijama nagle promjene pritiska već je to prilično sofisricirano - to se dogadja i tokom mijenjanja brzina, i sl, da bi saltao malo gladje.

Meni je dakle kompjuter slao modulacioni signal na solenoid i kad motor ne radi, sto ni u kom slučaju ne bi trebalo da se dogadja. moguće da je taj signal bio uvijek isti bez obzira na rezim voznje, pa je bajpas bio stalno donekle otvoren i da je zbog toga boost ponekad bio nizi nego sto treba. Sto je rezultiralo losijim momentom na nizim obrtajima. Ali ako je ovo bio slučaj, onda problem vjerovatno nije nastao zbog mog igranja jer osjecalo se da mu fali nešto momenta na nizim obrtajima i prije nego sam kupio igracku. A taj problem je nestao poslije intervencije u servisu. Ko zna...

DarkBlue
(istrazivac)
23. октобар 2014. у 01.49
Da, ne bi trebalo da ima bilo kakav signal ako je motor ugasen bez obzira sto je u kontaktu. Ako se opet pojavi taj simptom ja bih isprobao dali ima razlike kad je motor hladan ili topao i takođe dali ima razlike ako hladan motor upalis (kad pre toga solenoid zvrnda) i pustis da radi recimo pola minute pa ugasis i opet ukljucis kontakt.

Imam sličan problem sa solenoidom koji kontrolise vakum za EGR ventil, prolupa ali samo u specificnim uslovima i sto je još cudnije nego u tvom slučaju stekce jedno 5-6 sekundi nakon što UGASIM motor!? Znaci ugasim, brava nije ni u kontakt poziciji...Ali desava se iskljucivo ako sam vozio vrlo kratku relaciju a motor bio potpuno hladan pre starta. I ne pokazuje nikakve kodove na OBR citacu.
Starac_Foco
(--)
23. октобар 2014. у 22.55
Dok je zvrndalo prvi put, probavao sam topao i hladan, duga voznja kratka voznja, prikljucen OBD ili fizicki skinut, sve isto bilo. Kad das kontakt zvrcalo bi sve dok se baterija ne isprazni ako ne bi okrenuo kljuc, nikad nije prestajalo. Po ovom mom resetovanju, skidanjem kleme, zvrka se nije ponovo pojavila do sad. Ali ako sam ja koji to izazivam, možda ovaj put još nisam nabasao igrajuci se aplikacijom na kombinaciju koja pali :).
jugos011
(The Best or nothing...)
25. октобар 2014. у 12.14
zbog svih ovih „kurafte tehnika” su auta iz „prošlog veka” do 2000 god zakon,,,
ring
(lozac)
25. октобар 2014. у 14.17
meni su najbolji ljudi koji si kupe bmw x5 3.0 d i kao oni prave chip tuning.
najbolji chip tuninig je da kupe sebi 535 d ili još bolji 335 d.
masa zdere gorivo i uzima konje.

kome treba u normalnom autu asr, esp, brake asistent ili 8 airbags?
radnim mjestima, to je sve radi stvaranja radnih mjesta i ništa drugo.
i po meni je to okej.
Starac_Foco
(--)
25. октобар 2014. у 15.40
Pa treba nama kupcima. Ne da nam bas ljuto treba ali za isto para vecina (bar 70%) će izabrati vise tehnologije nego manje, i onda tome nidje kraja. Pošto već tehnika monitoringa parametara postoji za $20 ne znam zašto proizvodjaci vozila ne bi te igracke dodali na postojecu elektroniku gdje je moguće, tj na vozila koja već imaju touch screen displej, sve bi to moglo da bude na njemu već fabricki ugradjeno da se ovakvi kao ja ne pate sa OBD citacima, telefonima i aplikacijama...
ring
(lozac)
26. октобар 2014. у 02.25
da a šta će sa npr chevrolet aveo koji je 10 godina star i zbog nekog asr sensora odjedno odbija da vozi, a dijagnoza i popravka su skuplje nego on sam.
Starac_Foco
(--)
26. октобар 2014. у 12.34
Pa taj onda ili sam popravljas ili bacis...

Moj komentar je vise za novija vozila. Ocigledno nivo kompjuterizacije i na vozilima koja su niza klasa je poveliki i bilo bi prakticno da je malo vise od tog obilja informacija dostupno vozacu. Neka vozila već imaju mogućnost ocitavanja koda greške na njihovom displeju a bez da kacis neke citace na port, ali kao sto rekoh izgleda da ne bi kostalo skoro ništa ako bi se makar na vozilima koja su hardverski opremljena za to, tj. imaju graficki displej, da možeš da pozoves dijagram i gledaš recimo kako se mijenja ugao pretpaljenja u vremenu ili prema broju obrtaja. Ocigledno je da bi ovo moglo koristiti nekoj svrsi samo tehnicki obrazovanim vozacima ali ne bi bilo bas u interesu proizvodjaca i dilera...
Starac_Foco
(--)
26. октобар 2014. у 12.51
Evo upravo gledam neku emisiju na RTS, prikazuju kombajn za kukuruz koji u kabini ima 3 velika displeja... Koliko li tek on ima kompjutera, senzora, modula, aktuatora i kitolatora... Dakle, i soferi kombajna će uskoro morati imati IT diplomu :).
ring
(lozac)
26. октобар 2014. у 14.24
naravno. savremeni kombajn ima gps i senzore koji mjere koliko je na kojoj koordinati bilo usjeva, za primjer, poslije se ti podatci prenesu na disketi u traktor koji će gnojiti zemlju, tako da traktor zna koliko će gdje gnojiva izbaciti prije iduceg sijanja ili po sijanju.
:)
Starac_Foco
(--)
26. октобар 2014. у 19.14
I dok Stevin kombajn i Perin traktor izmjenjuju informacije preko Bluetooth-a dogovarajuci se koji će na koju stranu, gazde sjede u debeloj ladovini i nazdravljaju. Ali umjesto one klasicne zdravice kao:

Rodila ti senica bjelica
I u kuci kurata djecica...

veli Steva svom komsiji Peri:

Oj moj komso Pero iz doline
Mili boze velike miline
Mi sjedimo a rade masine
Nema vise znoja i prasine
Zdrav si Pero ti sokole sivi
Dede cugni i sesir nakrivi
Da ti softver radi kako treba
Jer bez njega nema vise leba
Da se program uvijek azurira
Jer be toga nećeš imat’ mira
Da ti rade sva tri kompjutera
Da ti Bile Gejts ne utera :)

ring
(lozac)
26. октобар 2014. у 20.16
ono izgleda smijesno
ali ako imaš 15 000 hektara zemlje i nije bas smijesno.
Bezier
(inzenjer)
27. октобар 2014. у 00.42
Vidis Starce ja se ne igram sa mojim autom , ali sam kada sam zadnji
puta vozio kolegin Nisan GT-R pustio na ekranu da malo displaj
pokazuje neke parametre pa možeš dok vozis da gledaš koliko G imaš
kada ulazis u krivinu i svakojake gluposti .
Mislim toliko su toga navalili , a sve da bi kupca ( vozaca) navodno
zabavili , ali sve se svodi da te kasnije „omrchi” po dzepu kada se
ta tehnika krene kvariti .
Nego nevidim logiku da ne možeš da ma šta uradio sa kompjuterom da
ga vratis na početno stanje. Kao SISTEM RESTORE na kompu .
Ili recimo imao sam ja jednog našeg iz Mostara , koji je uzivao da
cacka po CNC masinama i tako mi remeti neke parametre ali šta go da
uradi osim da polomi nešto ja mogu da vratim SETUP na početno stanje.
Inače ja moga Lexusa ne cacakam ništa , uzivam u voznji a auto zaista
vozi perfektno . Imao sam jedan test pre dve nedelje možda i tri .
Isao ujutro rano na posao i na ulici Irving Park u naselju Shiller
Park samo me naprasno isece neki Hundai . Odjednom se stvorio ispred
mene na veoma kratkom rastojanju , izasao iz ulice sa desne strane
iako ima znak STOP i duzan je bio da saceka .
Ja isao malo brze ( dozvoljeno 30 mph , a ja sam isao jedno 40-45)
i naravno kada sam ga spazio opletem ali zverski po kocnici i mogu
ti reci zaustavi se Lexus i nisam ga udario .
Da sam bio umoran pa kasno poceo kociti , ja bih njega razvalio
a Lexus je prilično teško auto tako da ko zna šta bi sve bilo .
Plus ja sam direkno mogao naleteti na njegova vrata dakle sami bog
je spasio tog vozaca i moja paznja .
Srećna okolnost je da auto ima ABS , i svu elektroniku , plus imam
potpuno nove gume BRIDGESTONE POTENZA koje su zaista vrhunske jer
svaka kosta skoro 200$ . I vreme je bilo savrseno . Malko kise da je
bilo teško da bi ista mogao učiniti .
I to je spasilo glavu budali koja ne gleda i ne staje na STOP.
Inače imao sam priliku da pre jedno deceniju procitam jedan clanak
kako Steve Dinan tjunira BMW vozila i onda sam video to je bilo
tada rekoh pre deceniju kako likovi tjuniraju motore tj. rade
Maping i tamo neke heksadecimalne codove .
Pa znaš šta ja sam ucio programiranje i na faksu a i dan danas ponesto koristim inače sam ucio BASIC, PASCAL I FORTRAN IV u davna
vremena , ali lično se ne bih bas usudio da cackam svoje auto tako.
Ide lepo i šta bih ja tu cackao bez potrebe .
A iskren da budem i da mi se nešto poremeti auto što se nadam da neće
jer ipak je Lexus kva litetnija spravica na 4 tocka , ne bih ja to
terao svukud već samo kod proverenih ljudi .
Raspitas se ko zna šta radi i tamo teras .
Gde bre da mi auto cackaju svakojaki priuceni samozvani mehanicari.
I još svi masu nekim SERTIFIKATIMA a neznaju bre nos obrisati .
Slično u mome poslu . Zove me skoro prijateljica i kaže njen sin
zavrsio neku skolu za CNC bla , bla pa dobio neke sertifikate i tako
ali kao početniku nikako da dobije neku veću platu , navodno plate mu
od 11-12 do 15$ po satu kako gde .
I odem ja jedno vece do nje da vidim šta klinac zna i kakve sertifi-
kate ima . Naravno ucio u nekoj skoli u naselju SKOKIE ( tu su sve
Jevreji i vazi za dobro naselje ) i čak mu znam i profesora koji ga
je ucio . Ali jedno je zavrsiti dva semestra i dobiti SERTIFIKAT a
drugo je praviti cudesa na masinama i sve to raditi brzo , tačno to
su ipak dva sveta i sva ta deca ima da jedu hleba i hleba dok se nauce
dobro poslu . Tako i ti klinci po servisima .
Svasta i svačega tu ima , priucenih koliko hoćeš .
A pravih znalaca svoga posla je jako malo .
Imao sam cast da upoznam dva vrhunska tjunera ako nekoga zanima ali
jedan je recimo vrhunski za tjuniranje HONDA auta ( posebno motori
B16 i B18 ) i decko je Latinos a ucio je u LA zanat kod Havijera
Gutiereza ( prvi koji je pre jedno deceniju i malo vise ispumpo iz
B18 motora preko 1000 KS , čak je doso do 1300 KS ) i taj decko je
vrh vrhova zaista u tjuniranju HONDA B16 i B18 motora.
I znao sam jednog našeg Rumuna zapravo rodom iz Temisvara , ali ja ga
svojatam kao našeg jer je Temisvar pola srpski po populaciji .
Taj decko je neko ko najviše zna o Mazdinom Vankelu izvan Japana.
Dakako znjane je stekao u Japanu direkno u fabrici jer je tamo proveo
neko vreme . I lično sam probao njegovu Mazdu RX7 ( sa 3 rotora )
koja je na zadnjim tockovima imala oko 770 + KS sto je stravicno puno za tako lagano auto ( njegova je bila oko 1700-1800 funti teska) .
Možeš misliti auto upola tezine kao neko obično luksuzno sa oko 770KS
na tockovima ( na radilici je to oko 850+ KS ) kako to ide .
Ja je probao na jednoj pisti gde smo se mi ranije trkali i zaletim
je na oko 180 mph ( oko 290 km/h ) i onda mi nailazi krivina gde ne
smem uci za brze od 150-160 km/h ) i posto Vankel ne koci motorom
isto kao običan a kocnice su bile nešto doradjene ali ni blizu koliko
je bilo potrebno , krene panika .
Izvukao sam se nekako ali sam se usrao od straha , šta je moglo biti.
Inače Mazda leti , ali malko vise trosi goriva.
U najduzem prenosu može na pravcu ili do 215-218 mph ( oko 350 km/h)
a kada ima kraci prenos tada ide znatno sporije ali još uvek jezivo
brzo , ali ubrzava do 100km/h za 2.4 sekunda , do 200 km/h za oko 6
i tako . Potrosnja , uh ne pitajte oko 4 mpg ( dakle za 6.5 km potrosi
oko 3.8 litra benzina ) pa racunajte koliko je to na 100 km.
To je oko 60 litara na 100 km. U normalnoj voznji ide oko 10-12 mpg
Inače ako zalepis gas do kraja u bilo kojoj brzini osim možda 6-te
zapali gume momentalno .
Veliki pozdrav i puno sreće u cackanju . Bolje da cackate nešto
drugo ( klizavije ) nego kompjutere .

Hobo
(Pacifing by force)
28. октобар 2014. у 10.11
Bezier izgleda da je honda skliznula na drugo mesto ...toyota numero uno.
Već postoji mogućnost promene parametara rada motora kao sto je slučaj sa bmw m3 . Imaš konfort sport i super sport . Dakle osim podesavana amortizera menjaju se i parametri rada motora. Tako da je po meni naj bolke rešenje u tri opcije ...nemo's ništa da za...es ...
CTEBA
(penzioner)
28. октобар 2014. у 18.15
Ма манте се тих игара.
Кад упалим ауто, има тај „дисплеј” који показује пола ствари које не знам ни шта су.
Те притисак у гумама ти је оволико, узмем па изметим са моји старим мерачом притиска, он каже није већ је толики.
Одем да мењам уље они мере притисак и кажу, а не толики је.
И ко је у праву?
Зато пребацим тај „дисплеј” да показује коју радио станицу слушам док возим, а за остало баш ме брига.
Јел ауто иде, па иде, имали проблема, нема.
И сад какве везе има колико је ово или оно?
DD
(Ministar za klanje svinja)
29. октобар 2014. у 05.37
Evo sad bas nešto čitam na sajtu bannerbatterien.com o nekom uredjaju koji je potreban da se menja akumulator na novim automobilima.

http://www.bannerbatterien.com/banner/files/mediainfo_bbst_gb.pdf

Razmišljam da kupim zadnju verziju Land Rover Defender i da ga vozim narednih 25 godina, ovo je sad prevrsilo svaku meru.

ring
(lozac)
29. октобар 2014. у 06.25
a ja razmišljam da kupim benca w124 250 dizel.
gdje se sve popravlja sa klijestima i cekicem.
gdje je najveca elektronika sijalica H4.
prica mi kolega s posla kako je prije 15 godina rijesio kupiti novi Audi, ali mu je tada bio tvrd i neudoban, pa je rekao da će cekati novi da izadje, meksi. kaže, evo prođe 15 godina, a audiji sve tvrdji i neudobniji.
Starac_Foco
(--)
29. октобар 2014. у 07.39
Ma to se njemu čini, nije audi sve tvrdji već je on sve stariji...
Starac_Foco
(--)
29. октобар 2014. у 08.19
A što se cackanja tiče, jasno mi je da ovakva burzoazija kao Steva ili Nenad nemaju potrebe da cackaju :), ali smrtniku običnom koji ima nešto tehnickog znanja u stvari ne bi uopste skodilo da nešto nauci o tome. Jer nije auto televizor cija je realna cijena pala jedno 3 puta u zadnjih 20 godina pa sad imaš sasvim upotrebivih televizora za $300 koji se u 90% slučajeva ne isplati popravljati. Prosjecan auto sa svim placanjima i dalje kosta $30,000, koliko je uvijek i kostao ako se uzme u obzir inflacija, ali kompjutera, modula, senzora, displeja, dugmica i kitica se sad povecao eksponencijalno. Ocigledno ako smrtnik može sam uraditi neku dijagnostiku komjutera preko drugog kompjutera manje će biti izlozen dranju i neznanju majstora.

To je tako kako jeste a mi sto kao prijetimo da ćemo da kupimo auto iz generacije VW bube (stare) da bi izbjegli sve ove probleme, to je samo u prici tako a u stvarnosti ako svaki hiljaditi i uradi to, taj procenat ništa ne mijenja. Stvarnost je to što jeste, zato što mi tako hoćemo, i sasvim je svejedno da li hoćemo zato što hoćemo ili smo naivni pa nas ubijede, svodi se na isto.

xzy
(ing)
29. октобар 2014. у 09.21
BTW, prvi plazma TV koji sam vidio je bio preko 25,000. Mislim da nije bio preko nekih 27„”
CTEBA
(penzioner)
29. октобар 2014. у 16.49
Није проблем колико знам, већ колико могу да забрљам јер мислим да знам.
И сам си рекао да су то оправили јер је било под гаранцијом.
Да није, било би куку леле, шта урадих.
Starac_Foco
(--)
29. октобар 2014. у 18.25
xzy, ja čak nisam poredio to, poredio sam obični TV prije 20 godina sa katodnom cijevi sa necim sto je slične velicine sad, i sto je bilo dostupno smrtniku sad i onda. Ali tačno je da mi je poredjenje „preblago”. Ja sam kupio neki Sony cijevni TV od 27„ prije 20 godina za oko $1000, sto je u danasnjim parama kad se uracuna inflacija skoro duplo. Zbog razlicitih proporcija ekrana onda (4:3), sadasnji Sony TV te velicine i proporcija 16:9 je oko 32” i takav može da se nadje za $300-400, pogotovo ako nije „smart”. Dakle TV za smrtnika je pojeftinio od onda 5-6 puta poslije uracunavanja inflacije. Auto pak nije pojeftinio uoste.

Antiprotivni (tj Stevo), da si sve procitao vidio bi da sam ja po drugi put taj isti kvar sam napravio skidanjem kleme. Da nije bio u garanciji to bi bilo prvo sto bi mi palo na pamet i prvi put. Ja se trudim ne bili se šta još pokvarilo dok garancija traje... :)

Tebe niko ne tera niti ubjedjuje da radis šta hoćeš, a ja imam vremena a i volje (a i nešto znanja) i cacka mi se. Dok ti možda u slobodnom vremenu okopavas paradajz u basti ili visis na Politici ili pjevas u crkvenom horu, šta god da je slučaj, meni to ne smeta. U zadnjih 30 godina, otkako sam poceo cackati, popravio sam na stotine elektricnih (a i mehanickih) stvarki kao a i desetine vozila vise puta. I daleko sam vise stvari popravio nego pokvario. Premda sam neke, ali ne vise od jedno 5% , i pokvario. To se čak desava i pravim majstorima a ja nisam jedan od njih.
CTEBA
(penzioner)
30. октобар 2014. у 16.54
Лепо да си поправио, али не верујем да се исплати.
Већина тих разних ствари је прављена да се баци, кад се поквари, делови су скупи, а доћи до поквареног дела је скоро немогуће.
Чак и данашње телевизоре нико више не оправља.
Што се тиче кола, и ту је све мање и мање оних који се упуштају у то.
На овом Инфинити QX56, не можеш чак ни да заменеш светло ако прегоре.
Нова сијалица кошта око $100 (Ксенон, шта ли му је то).
Да би сезаменула мора да се скине комплетнан фар.
Да би се он скинуо треба скинути предњу маску и још неке ствари, практично размонтираш цео предњи крај.
Ако покушаш да је мењаш, онако испод „на слепо”, може да се уради али тада је шанса да неће „дихтовати” и да ће ући влага.
Ако случајно нешто оштетиш, или влага упропасти онај сјајан део, нов фар је само $1,000 плус порез, плус инсталација.
Искрено, није да не могу то да урадим сам, али дал ми се исплати?
У сервису је замену за мање од сат, узму $100, а ако нешто зезну, њихов проблем.
Некада смо сви оправљали аутомобле, места око мотора колко хоћеш, и све што ти треба било је шрафцигер и кљешта.
Ако мало зезнеш, ником ништа, мало наштелујеш и опет иде без проблема.
Starac_Foco
(--)
30. октобар 2014. у 20.48
Ja kad sam gore pomenuo ono „burzoazija” to nije bila samo zayebancija. Ko ima para da kupi auto od nekih $50-60k kao ti taj deli Stevane, taj pretpostavljam nije u kategoriji onih koji će ozbiljno razmišljati da cackaju. Osim ako nije entzujasta cackac. Prica se vise odnosi na običnije smrtnike, tj one koji u prosjeku voze nešto što ne nekoliko puta jeftinije i sto možda nije bas toliko komplikovano. Nije bas da svakom autu nema vise pristupa ničemu, niti je pak svak podjednako nadaren da sa relativnom lakocom rastavi nešto po prvi put.

Ja sam negdje između, kombinacija smrtnika i entuzijaste i sa nešto drugacijom zivotnom filozofijom. Tj. mogao bi se ja stalno voziti u novom autu (pa i u nečemu od $50k) ali ne vidim svrhu, auto je prilično losa investicija, poslije 10 godina vrijednost mu je manje vise nula. Ali ne ubijedjujem u suprotno one koji misle drugacije. Uz to i moja sadasnja situacija je pomalo razlicita, često imam neke kompanijska rental vozila pa bi skoro mogao da funkcionisem i bez vlastitog auta.

Kako god, tema i nije kako prici nekom senzoru koji je absolutno nevidljiv i ne znaš ni gdje da ga trazis. Tema je je šta bi trebalo običan smrtnik da usput pomalo uci ne bi li ostao koliko toliko informisan i u toku jer u protivnom vrijeme će ga toliko pregaziti da će derikoze da mu gule kozu na svakom koraku.

A biti donekle u toku nije bas nemoguće. Ne mora prosjecan vozac mnogo sam da cacka. Ali recimo mogao bi da nauci da koristi taj prirucni alat za dijagnostiku. Nekad je i to bilo skupo i nepristupacno. Ali evo sad posto skoro svak ima malo bolji telefon, i alat i softver je svega $20. Nije neki mocan alat ali sve standardne kodove za greške će ocitati. I čak radi vrlo pouzdano za taj dio (ocitavanje greške).

I kad dobijes taj error code, npr P1126 Thermostat Function za Nissan, znaces ocigledno nešto, pa ti onaj neće moći pricati pricu kako taj code znači da ti treba pola motora mijenjati... Pa onda ako taj code malo proguglas vidjeces moguće uzroke. Pa onda možda nešto od toga može eliminisati sam ili možda i popraviti. Ili čak naći na nekom forumu detaljno uputstvo šta da radis.

Dakle, ko oce da cacka, nek cacka. Na stotine miliona ljudi cakcaju, i na internetu imaju desetine hiljada foruma za cackanje. Čak sam neki dan naletio na Lamborghini forum gdje vlasnici izmjenjuju iskustva o nekom P kodu greške i diskutuju šta bi moglo biti... Pretpostavljam da je njihov razlog isti kao mucenikov, kako god se mucenik plasi da će mu zbog neke gluposti neki gulikoza u servisu oteti $500, i (makar neki) vlasnici Lamborghini-ja se plase da će im po istoj semi oteti $5000 ili $10,000.

A pretpostavljam da je jedna od osnovnih svrha i ovog foruma vise to, cackanje, prije nego da je napravljen da bi sluzio dokonim penzionerima sa visokim penzijama koji ne znaju šta će od sebe da pojedine diskusije neprestalno opterecuju nekim besmislenim antiprotivljenjem, koje jedino ima svrhu samo sebi. Ili kategoricnim tvrdnjama o nečemu što ne znaš dovoljno da bi mogao dijeliti kategoricne savjete.
Bezier
(inzenjer)
30. октобар 2014. у 23.58
Starce veliki pozdrav . Evo dosao sa plivanja pa gledam reprizu kako
nas Nole dere onog Monfilsa .
E lepo ti mene mete u „burzoaziju ” , hvala veliko . Ma salim se ih
nisam znao da će i tu da me stave a ja potomak pukog proletera .
Doduse nije moj pokojni otac bio tikva bez korena , ali je bio teska
sirotinja pa se nije mogao dalje skolovati . Moj pokojni otac je bio
djak generacije u Zadru tamo davne 52-53 godina a onda mu je umro otac
i nije mogao na studije medicine koje je zeleo.
Preseli u Srbiju , sretne kevu i eto ja se rodih u Banatu .
Ali dobro ti mene unapredi odjednom do burzuja. A je tek ima deceniju
kako sam pobegao od sirotinje i onog srednjeg sivila .
Inače razumem ja tebe, ja sam gore samo hteo reći da kada se igras sa
softverom mislim može se tu po##b#ti dosta toga , ali mislim da tu
uvek možeš ( u vecini slučajeva) doći ma šta uradio na početno stanje
I ja da nisam bio radoznao i da sam cekao da me svemu nauce u skoli
pa ostao bih još u srednjem veku . Ali eto cackalo se i iscackalo.
I ne predavaj se samo napred .
CTEBA
(penzioner)
31. октобар 2014. у 20.05
Дете Фочо, спусти лопту.
Као прво данас сва кола имају те проклете комјутере који само загорчавају живот нама обичним смртницима.
Годинама идем код истог механичара, чак сам и нека кола купио од њега, знамо се и кад год нешто почне да зеза, укључи његов компјутер, каже ми шта је и ништа не наплати, јер зна да ћу то код њега оправити.
Ако је нешто без везе лепо каже, заборави на то осим ако ти смете да се пали та лампица.
Мој савет свима је да се добро упознају са механичаром, који има све што треба, да стално иду код њега, и боље ће проћи него да чачкају.
Ако су кола нова, под гаранцијом, не дирај него иди у сервис.
Ако нису нешто чачкаш, па кад забрљаш одеш код механичара и он те одере, јер ни он није будала и види да си сам чачкао.
Имам и малог 1973 Jesen Healy, са њим се већ зезам.
Мењај свећици, није проблем, наштелуј карбураторе није проблем, подеси „поинтс” (извињавам се нема појма како се каже на Српском) итд, итд.
И растурио сам му мотор, и склопио назад, и измено све и свашта, али ови данашњи аутомобили су друга ствар.
DD
(Ministar za klanje svinja)
03. новембар 2014. у 05.02
Stevo, smiri malo. Ništa se novi automobili ne razlikuju mnogo od starih. Imaju 4 tocka, volan i sedista... Princip rada motora je isti kao i pre 100 godina, samo su nianse malo razlicite. Ko se iole malo razume u kompjutersku tehnologiju, sa adekvatnim alatkama može rešiti sve problema, samo je potrebno malo vremena i truda. A kakvi smo mi sad postali, hoćemo sve i hoćemo sad, a i ako ne moramo da se potrudimo, ni nećemo.

Ono sto treba je naterati proizvodjace da omoguće običnim „smtrtnicima” da priuste alat. A ne kao Mercedes, BWM Fiat i ostali da naplacuju po 15000 funti za njihovu diagnostiku i onda po 2000+ godisnje za azuriranje sistema. To mnogi mali nezavsni mehanicari ne mogu sebi priustiti.

Isto sto je potrebno, a nemamo, je opcija „debug” u automobilima, koja bi pisala „greške i parameter rada” na USB stick da bi se posle moglo analizirati. Sa danasnjom tehnologijom je moguće i da čak ne kosta mnogo (ili čak ništa da ne kosta), ali to nije u interesu proizvodjaca.

Zakljucak svega je da nas svi proizvodjaci trenutno gledaju kao ovce za sisanje, a dokle god mi blejimo i placamo, oni neće promeniti njihov pristup.

Starac_Foco
(--)
03. новембар 2014. у 08.45
Tako nekako DD. Nisam ni ja bas od juče, kad sam ja poceo cackati vecina vozila je imala prakticno nula elektronike. Mehanicka platinska dugmad (ono sto je Steva zaboravio kako se zove na srpskom) i razvodnik paljenja su bila skoro jedine elektro-mehanicka komponente na motoru ali su stalno zahtjevale neko podesavanje. I onda je polako pocela primjena elektronike, modula, senzora, kasnije komjutera itd. Sa svakom generacijom vozila uvijek je bilo otpora tim promjenama, kao sto ih uostalom ima u svemu ostalom oko nas.

Ova situacija je slična kao masovni ulazak kompjutera u nas zivot. Možemo li da ne cackamo oko njih? Teško, ja u kuci imam 5 laptopova i toliko „pametnih” telefona, i u svakom momentu nekom od njih nesta fali, softverski ili harverski, tako da bi mogao da idem od sobe do sobe u krug i „lijecim” jednog po jednog, slično nešto kao sto doktori (makar u Kanadi) rade - imaju 4-5 soba gdje sjede pacijenti i kruže okolo :). Ne vjerujem da će automobili, ves masine, frizideri i sl ikad dostici stepen nepouzdanosti danasnjih personalnih komjutera ali da dolazi vrijeme kad će i za njih svakih 6 mjeseci izlaziti novi firmware, dolazi...

A prije 30 godina ja sam komjuter mogao da vidim jedino na slici, doduse bio je jedan na fakultetu velicine omanje kuce koji je radio na busenje kartica. Kasnije, krajem 80-tih je bio jedan na poslu, isto velicine omanje kuce, marke Vax, ali taj je već imao alfanumericke jedinice za korisnike (tastature i monitore). Prvi PC sam koristio prije nekih 27 godina da bi igrao na njemu Digger... Sjecam se poteskoca da naucim prve komande u DOSu. Dug je bio put od onda do sad, gdje sam ja (koji ne radim kao profesionalac u IT) morao nauciti stotine koriskih i beskorisnih stvari o jedno 10-tak generacija komjutera i operativnih sistema od onda, kao korisnik.

Uporedo sa tim desavale su se slične promjene na vozilima koje sam ja opet kao tehnicki obrazovan korisnik pokusavao da pratim koliko sam mogao. Makar ako ništa kupujuci tako neke osnovne alatice za dijagnostiku. Prije 30 godina to je bila stroboskopska lampa za stimanje pretpaljenja, bijase pre-skupa za mene onda, ali ipak sam je kupio i još uvijek je imam kao souvenir...

Naravno ko neće da se bakce ne mora ali ne treba nametati svoj stav nekome, pogotovo ako je ocigledno da se ne radi o istoj kategoriji, istim mogućnostima i istoj zivotnoj filozofiji korisnika - jer koliko je slična situacija nekoga ko može i hoće da vozi auto od $50-60k, koji trosi 15-20L/100km sa nekim ko npr vozi 10 godina star ford focus?

Ko ima pouzdanog mehanicara koji zna i ne vara, good for him, samo naći takvog je teško, jer da nije ovi sto varaju (a takvih je mnogo vise) ne bi ni postojali. Ja sam imao jednog pouzdanog ali se odselio.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. новембар 2014. у 02.38
„Брига ме где и како је праве, мене интересује да купим нај јефтинију, а ко хоће да буде еколошки исправан нека плаћа 15 пута више за соларну, његова ствар.”

Stevo,

Mora da si prije vozio Wartburg-a.
Jeftin, prostan, a to što se oni iza truju, bas te briga.
„Izvoli pa objasni” šta mislis kad se ispred tebe na putu pojavi neko drugi sa istom logikom i Wartburg-om. ;)

CTEBA
(penzioner)
05. новембар 2014. у 06.49
Ништа, купићу гас маску, а онај иза мене нек ради шта хоће.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. новембар 2014. у 04.55
Komplet za familiju? :)
http://farm4.static.flickr.com/3161/2969718153_74db8a07c0.jpg

Nije prakticno stavljati masku u voznji. A i ne čini se bas posteno da zbog 10% onih koji dijele tvoje mišljenje, ostali moraju voziti kao na slici.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
03. децембар 2014. у 22.22
Foco,

Zaintrigiran kupih istu „kongiguraciju”. Radi lijepo, pogotovo sto mi auto nije imao brojac obrtaja ni temperaturu motora.
Hvala za ideju.

Ali PID menijima ne prilazim. ;)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.