Дискусије : Аутомото

 Коментар
Mazda 5 2007 udes - osiguranje problemi
bubasandra
(student)
03. септембар 2014. у 20.43
Prica ide ovako:
Vozim kola, sa 3 klinaca u kolima, 30km/h, lik iz suprotnog pravca (bio parkiran na drugoj strani ulice) odlucuje da napravi u-turn u punoj brzini i u tom potezu se zakucava u vozacku stranu kola. Hvala bogu svi ok, i djeca i ja. Mazda steta: vozacka vrata i klizna putnicka vrata kompletno udubljena jer se lik nije samo zakucao nego se nastavio okretati u svom u-turn-u. Oboje vrata se ne mogu otvoriti. Policija je odbila da dodje (iako smo ih zvali) rekli su nam ako nema mrtvih oni ne dolaze???(ovo je u Montrealu), ambulanta je dosla pregledala nas onako povrsino i otisla. Mi smo razmjenili informacije za osiguranje sa likom, otisli do stanice policije i podnjeli izvjestaj. Osiguranje je poslalo estimatora, receno nam je da je Mazda: totalna steta, platice nam odredjenu sumu novca koja je smijesna i to je to. Mi smo otplacivali tu Mazdu godinama, otplatili smo 2 trecine, ostala je jedna trecina koja je u monetarnom iznosu veca od ovoga sto osiguranje nudi.
Sto će reci: ako pristanemo na ovu lovu sto nam osiguranje nudi, mi smo u gubitku : dugujemo pare banci na tu treću ratu i ostajemo bez kola??? Imamo našeg mehanicara (nas covjek) koji bi nam povoljno popravio kola u iznosu novca manjem nego sto osiguranje nudi, ali osiguranje odbija to??? Da li su oni normalni? Trazimo manje para, a oni odbijaju. Šta da se radi dalje???
Nikonita
04. септембар 2014. у 09.56
Zao mi je zbog sudara tj udara a drago da ste svi živi i zdravi, sto je najbitnije.
Ne znam kakav je zakon u kanadi ali ja bih prvo proverila šta kažu nadlezni tj 'road and traffic authority' kako god da se to kod vas zove. Ja sam sa drugog kontinenta :)
Ako je ustanovljena totalna steta, to valjda znači da popravka vozila kosta vise već samo vozilo. Da li ti možeš da dobijes 'quote' (ovde mislim da je potrebno najmanje od tri automehanicara) da kosta manje od vozila i u tom slučaju zahtevas pare za popravku?
Da li znaš koja je cena tog auta u 'državnim knjigama'? Auto se uvek prodaje po vecoj ceni.
Popricaj sa ljudima iz kraja posebno našim, možda znaju najbolje rešenje.
Ja sam jednom imala sličnu situaciju gde me je žena udarila ali steta nije bila tolika. I po onome sto sam ja znala .. Uzmes quote od 3 automehanicara i cija je cena najmanja oni mu daju da to popravi. Međutim, dobijem info da odem kod tri najskuplja (nije neka ogromna razlika) i dodje covek iz osiguranja da proceni stetu, pogleda quote, slozi se i onda ga ja zamolim da mi napise cheque na moje ime (umesto na firmu tog automehanicara) jer moram na put pa bi tek za mesec dana radila popravku. Pare legnu na moj racun a cale mi za nula dolara malo pocupa lim i to popravi.
Možda će se i ovde javiti neko ko zna kako to ide al svakako se raspitaj okolo pre nego sto pristanes.
bubasandra
(student)
04. септембар 2014. у 11.02
Hvala puno Nikonita na odgovoru.
alpskiSrbin
(Mile)
04. септембар 2014. у 14.27
imao sam sudar u Montrealu, na LaSalle. Ova francuska milicija je baš faca. Niko ne dođe, moraš na stanicu.
A tamo samo kimaju OUI, OUI...

Ovde po Euroitaxu ocjene I toliko daju. Često dosta ne priznaju dodatne opreme, kolege neke rešile us tužbu da daju
veči iznos nego na početku. Od toga žive.

jugos011
(The Best or nothing...)
05. септембар 2014. у 10.47
ja sam imao slučaj za moj auto kad su mi isto racunali totalnu stetu i isplatili vrednost auta po NADA book (koja je dosta veca nego Kelly blue book u USA) iako je bila steta samo zadnji kraj(na parkingu me udario neko)ali su skupi novi delovi za Mercedes,a osiguranje uvek racuna sve novi delovi i cene sa dealshipa..
možeš da zadržiš auto i popravis sam ako hoćeš(samo ti odbiju vrednost scrap za auto)sto je možda 500$...tako da možeš da uzmes cek za totalnu stetu st ti nude i sam zadržiš auto i popravis,,mene popravka izasla duplo manje nego sto su mi oni dali..
e sad jedino ne znam kako ide kos tebe jer još otplacujes auto,zbog banke,dealera,,,ja sam moj kupio za kes tako da nisam imao to..
jugos011
(The Best or nothing...)
05. септембар 2014. у 11.02
znaci moj predlog ti je da uzmes taj cek za totalnu stetu od osiguranja i da im trazis da zadržiš auto(da odbiju vrednost scrap auta 400-500$
)
ja kad sam popravio auto mislio sam da će biti Salvage title jer su mi isplatili total damage,ali nije,,i dalje imam tog Mercedesa i title je cist...
bubasandra
(student)
05. септембар 2014. у 13.32
Hvala vam svima puno na odgovorima.
rem1187
05. септембар 2014. у 20.56
Nikad ne uzimaj prvu ponudu od osiguranja. Idi na autotader ili kijiji i nadji par auta kao tvoja i vidi koliko kostaju. Toliko moraju da ti plate.

Lopovi su da bola i pokusace da ti plate sto manje. Moraju da ti daju cijenu kojm možeš da zamjenis auto.

2007 mazda 5 po ontariju se krecu oko $8 000. Koliko ti lopovi nude?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
06. септембар 2014. у 08.34
Ništa mi ne znamo kako osuguranje placa, isplacuje, popravlha, itd...
Jedan primer za branik. Servis koji je radio opravku kaže da imaju oem branik koji je jeftiniji, tj tanji, I kosta manje. Takve branike placa osiguranje, a ne originalne kao sto misli narod.
I ovaj proces za totalnu stetu nije logican. Odiguranje plati totalnu stetu I dobije auto od vas?! Cije je to auto? Moje, I ja placam osiguranje. Ako je popravka veca od stete onda osiguranje treba da plati vrednost auta a ne otkup auta, auto je moj.
Ništa to nije novo sto vama ostaje dug na autu koji je veci od isplacene stete. Davno bese kad sam citao te regulative, zato se ogradjujem, osiguranje vam po trendu isplacuje totalnu stetu, a vi imate opciju da trazite takav auto u zamenu, znaci, nidta lova već hoću auto, model, godiste, km kao koj. Km, naravno tu priblizno tvom autu.
xzy
(ing)
06. септембар 2014. у 14.29
e vidis ja imam totalno druga iskustva, evo primjer:
udario me covjek sa zada malo i branik puko po sredini, Ništa sreasno. Da je tip ponudio 400-500 ja bih uzeo i ništa nebih ni rekao osiguranju. ALion hoće preko osiguranja. Dobro reko. Odvezem auto u ovlasteni servis od osiguranja i ljudi kažu mogiu da mi nabave doba polovan branik za nekih 700-800 ili tako nešto. Dobro reko. ALI osiguranje to nije dozvolili i trazilo je nov branik koji je kostao 1000+. Sa farbanjem i ugradnjom oko 1200 ili 1300. Auto u tom trenutku nije vrijedilo vise. Pomeni bacanje para ali nisu iz mog dzepa pa se nisam puno bunio
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
06. септембар 2014. у 16.59
Osiguranje pokriva sebe, ugradili su novi branik, nije polovan, mada je taj polovan bolji nego oem koji oni ugradjuju. Oni ugradjuju nove delove, al malo koji je originalni, već oem, itd... znaci gde god je moguć oem ide se sa tom opcijom.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. септембар 2014. у 06.29
xzy,

Teoretski ako je drugi vozac kriv 100%, ne bi trbalo uticati na tvoje osiguranje. Ali obično oni probaju da izvuku to što su ti dali. Mislim da je za male stete bolje ne ići preko osiguranja. Čak i ako nisi kriv.

Imported,
OEM dijelovi su dijelovi od originalnog proizvodjaca koji se koriste za prvu ugradnju. Za dijelove od drugih dobavljaca koristi se izraz aftermarket. Mi bismo rekli dijelovi za naknadnu ugradnju. Oni mogu biti od bilo koga, Kina, Turska..
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
07. септембар 2014. у 06.47
When referring to automotive parts, OEM designates a replacement part made by the manufacturer of the original part.

Ja taj oem vidim kao odobren, prihvaćen od strane proizvodjaca auta kao zamena za originalni, odgovara po specifikacijama originalu. Dal je brand name lek i generic jedno te isto?! Cena je razlicita.
xzy
(ing)
07. септембар 2014. у 13.29
da, nije mi ništa uticalo na osiguranje je rnije bila moja greška
I da, i ja shvatam OEM kao nešto sto si i dobio na novom autu a ne nešto ispod tog standarda
jugos011
(The Best or nothing...)
08. септембар 2014. у 20.57
OEM ili ne skoro nijedan deo što se menja i ugradjuje naknadno nije isti kvalitet kao oni delovi za „prvu ugradnju”što se ugradjuju u fabrici,,,čak i kad kupis na dilershipu nije uvek isto,,ponesto samo,,
a totalnu stetu osiguraje obično isplati najvecu moguću vrednost vozila po NADA knjizi,na osnovu stanja,miljaze..itd...i zadrže auto i prodaju ga na aukciji ako je novije ili u staro gvozdje ako je starije ili veliko ostecenje/...tako da ako hoćeš da zadržiš auto i pored isplate total mora da odbiju sto bi dobili za auto „as is”
dado_eng
(system engineer)
15. септембар 2014. у 21.24
isukstvo sa privatnim (mojim) autom dok je bio na RBC insurance. neka žena udarila odozada na crvenom. RBC poslali towing truck iako je auto bio u voznom stanju (čak se osim ogrebotine ništa nije ni vidjelo).policija nije dosla i nikome ništa nije bilo.
takodjer nov rental poslan.
branik i nosaci zamenjeni sa OEM djelovima. auto dovezen kuci na towing track poslje popravke (3 dana sa farbanjem branika)
poredjujuci sa tvojim slučajem, moje je bilo ogrebotina. pa me cudi kako te tretiraju. ko ti je insurance?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.