Дискусије : Аутомото

 Коментар
Wrangler?
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
24. јун 2014. у 04.38
Bijah sada 5 dana u Mojtenegro i lezeci na plazi Kamenovo (po meni jedna od najbolji plaza na Jadranu) vidim 2 parkirana Wranglera.. Jedan kratki, bez krova i sa skinutim vratima a jedan duzi, kao karavan.
I opet me stize ona moja ideja da nikada nisam imao americki auto a da bi i to trebao da probam i da se opecem nekim gubitkom.

Kakav je uopste taj Jeep za voznju? kakvi su motori? Dupla vuca kontam da je dobra ali šta je sa stabilnoscu, osjecajem, kvalitetom, komforom?
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
24. јун 2014. у 04.39
Najbolji=najboljiH
Starac_Foco
(--)
24. јун 2014. у 06.52
Dugog nisam vozio, i vjerujem da je ugodniji za voziti, dok sam kratkog vozio bas po crnogorskim i bosanskim gudurama. Taj je sad već oko 8 godina star ili to ne mijenja mnogo stvar, ni najnoviji nisu mnogo razlictiti, tj vozilo je koncepcijski staro jedno 50 godina. Decenijama je postojao samo kratki, dok se dugi pojavio prije 5-6 godina.

To je najklasicniji mogući terenac starinske koncepcije, izuzetnih terenskih mogućnosti, pogon nazad sa manuelnim ukljucivanjem prednje vuce i reduktorom ali samo kad si na terenu (part time 4WD), kruta sasija, neudoban ovjes, prtljaznik prakticno ne postoji osim kad oboris zadnja sjedista, skakuce ko jarac, neudoban, tako da se prilično umoris dok to vozis 5-6 sati.

Taj sto sam ja vozio imao je in line motor od 6 cilindara sa 4.0L sa manuelnim jenjacem i prosjecna potrosnja je bila oko 13L/100km. Novije verzije imaju 3.6L V6 ili u EU ima dizel verzija.

To je vozilo tipa radne masine ili traktora i vjerovatno može trajati decenijama. Postoji takođe bezbroj nekih verzija, tj neke su samo terenske a neke još „terenskije” kao i after market modifikacija.

Ovo je jedini jeep ove koncepcije, namjenjen mnogo vise terenu nego asvaltu. Npr Grand Cherokee iako, zavisno od verzije, može imati solidne terenske mogućnosti, je koncepcijski nebo i zemlja. Sadasnja verzija je bazirana donekle na M klasi vrlo rafinisan i mnogo vise je podesan za svakodnevnu voznju po gradu ili autoputu nego nego za gudure.

Nema mnogo vozila ove sorte da još uvijek postoje kao novi. Jedini sličan je možda Landrover Defender i donekle G klasa koja je ipak mnogo udobnija a vjerovatno i da možeš da kupis 3 wranglera za jedan G...
DD
(Ministar za klanje svinja)
24. јун 2014. у 09.02
Mislim da možeš da kupis jedno 6 do 8 Wranglera za jednu G klasu, ili 3 Defendera :)

Ali da ne zaboravimo da je G klasa tehnoloski usavrsavana i da standardno dolazi sa mogućnosti da se zakljucaju sva tri diferencijala.

Wrangler, ako me secanje ne vara, imao je orginalno samo dva diferencijala. Sasija im je menjana pre nekih 7 ili 8 godina. ComandTrack i RockTrac 4x4 sistemi su u novim Wranglerima, ali to bi već nasi prijatelji iz USA mogli da nam objasne razlike između ta dva i kako rade.

Defender ima 3 difa, ali se samo srednji može zakljucati, mada postoje opcije da se naruci to za i prednji i zadnji, za nekoliko hiljada funti ekstra. Defender je isto malo „agrikulturalna” masina koja nije menjana već skoro 30 godina. Jedine promene su bile motor i još koje sitne dzidzabidze. Pre 30 godina je promenjena zadnja suspenzija sa lisnatih na obične federe, a sasija je skoro nepromenjena od 1950tih...Novi motor u Defenderu je dizel Duratorq 2.2 iz kombija Ford Tranzit.

Tuzna vest je da je kraj produkcije Defendera zakazana za 20.12.2015 i to zbog nekih legislacija iz Brisela, bomba im pala na evropski parlament, da Bog da...67 godina je Land Rover pravio taj model u raznim varijantama...
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
24. јун 2014. у 09.07
Kad smo kod Defendera, da li se meni čini ili i na novim automobilima lim izgleda kao da ga je neko peglao cekicem?
DD
(Ministar za klanje svinja)
24. јун 2014. у 09.09
Pa tako se i prave, ništa se ni proizvodnja nije mnogo menjala za sve ove godine. Sasija je od celika, ali je sve ostalo od aluminiuma. I lepse izgleda tako malo „izlupan” :)
Starac_Foco
(--)
24. јун 2014. у 09.18
LR je uvijek imao 3 diff, kao sto je imao i G ili Lada Niva. Ali po namjeni sva tri su klasicni terenci.

Wrangler, koliko ja znam nikad nije imao 3 diff. Chrysler ima jedno 50 imena za razlicte 4x4 ili AWD pogone, od kojih principski postoje samo 2: sa i bez sredjeg diferencijala. Sve ostalo je varijacija na ove 2 teme. ComandTrack je komercijalno ime za klasicni starinski sistem za zadnjom vucom, razvodnikom pogona i manuelnim ukljucenjem prednje vuce (koja je na verziji II evuluirala sa rucice na dugme) dok je RockTrac koliko ja znam na to samo dodao blokadu diferencijala ili ne sjecam se da li samo zadnjeg ili i prednjeg.
Starac_Foco
(--)
24. јун 2014. у 09.35
„Mislim da možeš da kupis jedno 6 do 8 Wranglera za jednu G klasu”

Ovo je tačno ako se poredi najjeftiniji Wrangler sa najjeftinijim G. Međutim najskuplji Wrangler je oko $40k (CAD) dok je najjeftiniji G oko $120k (opet CAD) ali posto je nivo opreme na ova dva sličan, onda ako se poredi tako ne izadje vise od jedno 3.3 puta : ).
xzy
(ing)
24. јун 2014. у 09.57
Bijah sada 5 dana u Mojtenegro i lezeci na plazi Kamenovo (po meni jedna od najbolji plaza na Jadranu)

------------------------------------
izvini, gjde je ova plaza?
DD
(Ministar za klanje svinja)
24. јун 2014. у 10.19
Sarche, sad sam proguglao. U pravu si, dodje oko 3.3 Wranglera za G klasu u napunjenoj verziji, ovako oko 5 kom u osnovnoj.

Pocetna cena za osnovnu G klasu u USA je 114200USD, dok je AMG sigurno jedno 30000USD skuplji. Za osnovni Wrangler Sport oko 22000USD, a onaj najskuplji Rubicon 30000USD, i možda sa svim opcijama dodje blizu 40k, ali ne preko toga. Uvo gledamo sa tim da Wrangler nikada neće imati sve perverzije koje ima G klasa (koza za sedista od neprcane polarne lisice i slične stvari koje kupci zahtevaju na istom).

Da sad ne pricamo o vrednosti ovih automobila posle 3 godine. :)

E sad, ko je baja da kupi G klasu i da je koristi za prave svrhe, takvome skidam kapu...jer 99.99% G klase ne vidi blato...

Defender se izgleda ne prodaje u US, ali u UK je 23000GBP početna cena za 90 incha verziju.
Synyster
(ddd)
24. јун 2014. у 14.18
Bez uvrede ikome ovde, ali Evropski kupci su previse razmazeni da bi im se dopao proizvod kao sto je Wrangler.

Wranger ima jednu od najvecih vernosti kupaca u auto industriji, ali da pitate te vlasnike kakav je Wrangler, u vecini kategorija bi ga sigurno ocrnili - on je bucan, neudoban, ogroman potrosac, nije nešto ni preterano kvalitetan (ipak ga Chrysler radi), ali i pored svih tih mana kupci ga obozavaju.

Wrangler (kao i muscle cars) u Americi su nešto kao Alfa Romeo u Evropi. To nije nešto što se može opisati rečima - Amerikancima nikad neće biti jasno lepota Alfe, koja je jako nekvalitetna, isto kao sto Evropljanima nikad neće biti jasna lepota Wrangera i muscle cars koji su katastorfalni u krivinama i razvijaju snagu po litri kao i '86 Yugo 1.1 (barem je do nedavno bilo tako, sada se i to promenilo).
Starac_Foco
(--)
24. јун 2014. у 15.11
Pa ima ih i tamo, ako pogledas npr mobile.de trenutno je oglaseno za prodaju oko 1400 komada sto i nije tako malo. Vecina dizel.

Čini se da u bivšoj YU to vozilo često sluzi kao statusni simbol, a pogotovo ako je na americkim tablicama, e taj je tek veliki gazda :).

Vjerujem da produzena verzija značajno ublazava problem neudobnosti, nestabilnosti i nedostatka prostora, a ako je dizel potrosnja goriva mora biti vrlo umjerena jer wrangler nije bas mnogo tezak.
Starac_Foco
(--)
24. јун 2014. у 15.36
A ako se pogleda malo detaljnije, vece gazde su u stvari oni koji se pojave sa njim sa EU tablicama, na mobile.de bar 100 komada se cijeni preko50k eura, neki su čak preko 60k eura. na jeep.de cijena pocinje sa 30k eura i nebo je izgleda granica :)
mrsolj1971
(veterinar)
24. јун 2014. у 21.28
Nevezano za kvalitet voznje, a opet vezano za Jeep Wrangler: nisam mogao da ne primetim da veliki broj ovih vozila ima koroziju na sarkama na vratima, čak i ne tako stari auti, valjda zbog skidanja i vracanja vrata farba i primer se izgule tu gde su navoji pa onda krene proces i razmišljam „Zar je toliko teško staviti sarke i navoje od nekog nerdjajuceg, postojanijeg materijala?” ne verujem da bi troskovi proizvodnje porasli a dobio bi se bolji kvalitet.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
25. јун 2014. у 03.00
xzy, između Rafailovica i Prznog. Pjesaka kroz tunel iz Rafailovica ili se spustis autom niz betonirani put sa magistrale.
pravda_i_istina
25. јун 2014. у 03.23
wrangler lepi za sediste kad se zgazi, jel nije mnogo tezak
ameri ga koriste za prirodu, drugi nazovi dzipovi će se zaglaviti ali ovaj pravi jeep neće, i tako blatnjav komplet nema veze ako je malo zrdjao oko sarki...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. јун 2014. у 06.45
Kolega sa posla mu redovno skida vrata ljeti. Zvucnici su pokriveni nekom mrezicom, i bas je lijepo nabacao blata na membranu. ;)

Sjedista su mu tehnologija iz 50-tih. Ispod njih dosta prostora, ali Krajsler stavio unakrsnu sipku, ojacanje da sprijeci „lijevo-desno” ljuljanje. Tako da ne možeš ništa staviti ništa ispod njih.

Wrangler je dokaz da je automobil uspjesan onoliko koliko dobro ispunjava svoju osnovnu ulogu. Takvim autima se ostalo oprasta. ;)

DD
(Ministar za klanje svinja)
25. јун 2014. у 08.51
Pjer, isto to vazi i za Land Rover Defender. Unutrasnjost je spartanska, mada se sad može naruciti i klima i radio :) Opcije za kozna sedista ne postoje, samo skaj ili tekstil. Može se naruciti u 100 konfiguracija i 3 razlicita osovinsa razmaka, a samo sa jednim motorom. Naravno, ima mana koliko želiš, ali osnovna svrha za šta je napravljen je ispunjena, tako da se na sve ostale mane zaborave. Interesantan podatak je da je skoro 90% svih napravljenih „defendera” još uvek u voznom stanju. Ne zaboravimo da je Land Rover pravljen po uzoru Willys Jeep-a posle WW2, od čega, verujem potice i „Wrangler”.
baki197
27. јун 2014. у 05.51
'Nema mnogo vozila ove sorte da još uvijek postoje kao novi. Jedini sličan je možda Landrover Defender i donekle G klasa koja je ipak mnogo udobnija a vjerovatno i da možeš da kupis 3 wranglera za jedan G... ...'
ne bi se slozio jer za 3 puta manja para i od jeepa ,možeš da kupis pajera,vitaru,toyote,landrovere itd
svi imaju odlične terenske karakteristike,zaklj.sredisnjeg difa,redukcije
g klasa je odlicna ali preskupa i taj se ne vozi po blatu i kamenjaru
jeep rubicon je najekstremniji jeep terenac ali sa mnogo manje para plus modifikacije na ranije spomenutim modelima se dobiju iste ili bolje karakteristike od njega za mnogo manje para
i na kraju,najveci nedostatak jeepa je potrosnja ,jer kao da je pravljen za nekadasnju cenu benzina u americi,a otad su se stvari nepovratno i nenormalno izmenile
Starac_Foco
(--)
27. јун 2014. у 08.12

Ja sam pod utiskom cijena i trzista u S Americi koje nisu ni blizu tome sto ti opisujes jer se ovde osnovni wrangler prodaje za nešto više od $20k dok Tojota FJ Cruiser, koju jesam zaboravio kao auto sličnih mogućnosti, je u osnovnoj verziji oko 50% skuplja od najjeftinijeg wranglera a 4runner još skuplja.

moguće da je na drugim kontinetima obrnuto iz nekih razloga, makar sudeci po cijenama u Njemackoj gdje ispade da je početna cijena wranglera skor 2 puta veca nego ovde, ali ne znam da li poredim jabuke sa jabukama, jer možda nije ista oprema.

A tačno je da moja recenica nije tacna ali vise iz drugih razloga jer izgleda da osim wranglera nema vise nijedno SUV vozilo koje se još uvijek proizvodi sa tim starinskim koncepotom bez srednjeg diferencijala za americko i evropsko trziste.

Suziki je prestao sa prodajom vozila u S. Americi tako da ne znam šta je sa vitarom (ali to defitivno nije ni blizu wranglera po terenskim mogućnostima) a ovde se ni Pajero više ne prodaje ali posto i sam imam jednog starog u Evropi (tj njegovu kopiju 1:1, prva verzija Hyundai Galloper) koji je iste koncepcije kao wrangler, uh, to je nebo i zemlja, kuda ovom mom treba 4WD, wrangler prolazi samo sa pogonom nazad, oba sa sličnim gumama... Iz iskustva, oba probavao da zaglavim na istom mjestu.

Što se pak potrosnje tiče, stvari su se izmjenile. Za van Amerike i CAD svakako ima dizel verzija cija je potrosnja niska, dok za beznince, koji sad dolaze sa 3.6L V6 penstar to ne trosi mnogo. U šta je god Chrysler stavio taj motor, potrosnja je umjerena. Pogledaj dolje nize temu o Ram pickup, koji je jedno 2 puta tezi od wranglera, meni trosio prosjecno 13L/100km. Grand Cherokee sa tim motorom je oko 11L, Chrysler mini van oko 10L kao sto su i Chrysler 300. Ovo sve iz iskustva, svaki sam vozio neko vrijeme kao rental.
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 08.34
Ma za off-road je najbolja Lada Niva. Ne moze bolje i jeftinije. :)))
Starac_Foco
(--)
27. јун 2014. у 10.22
Jeftinije ne može, ali bolje može. Wrangler, pogotovo naprednije verzije sa off road paketom su definitvno mnogo bolje za teren. Vozio sam i Nivu nekad, problem sa njom je sto ima blokadu sam srednjeg diff a nije bas ni dovoljno visoka. Ono sto jeste u konkurenciji sa wranglerom po terenskim sposobnostima, a vjerovatno i bolje, je UAZ.
baki197
27. јун 2014. у 11.11
lada niva je jeftina ali se mnogo kvari,tako da ipadne skuplja pita nego tepsija
foco,taj osnovni wrangler kao prvo nema nikakvu opremu tj.klimu,felne,vazdusne jastuke itd.kao toyote,pa onda je osecaj kao da se vozis u konjskim kolima sa kocnicom
dalje,porediti auto sa 2 vuce i porediti auto kome trebaju 4 da prođe istim putem je malo,slozices se,neumesno.tako da to ne bi komentarisao jer si malo ostrascen po tom pitanju
samuraj,kratki pajero,niva i još nekoliko se neće postideti wranglera što se tiče off road mogućnosti,kažem iz licnog iskustva
što se tiče potrosnje,ako si vozio tog wranglera navedi koliko su trosili benzinci ili dizelazi,jer u off road varijanti japanci,niva itd.do 2 l,trose i do 15l na 100km
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 11.31
Koji to Wrangler, pa čak i najosnovniji model, nema klimu, felge ili vazdusne jastuke?

U Americi klimu ima gotovo svaki auto, osim možda onih bas najjeftinijih tipa Mitsubishi Mirage, Nissan Versa i sličnih.
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 11.34
A što se tiče Samuraia, on je tolika kamikaza na asfaltu da je to neverovatno. Toliko je nestabilan da se pitam kako je taj auto uopste odobren za proizvodnju sa takvim sigurnosnim merama.
baki197
27. јун 2014. у 11.57
kako je odobrena proizvodnja nive onda?
u razgovoru sa dziparosima tj.ljudima koji se takmice po dzipijadama,saznao sam da niko od njih ne voli wranglere jer su delovi preskupi i ogromna potrosnja dok su za japance imali samo reci hvale
vi iz cemerike,samo volite kad je auto 4litre i vise i ima 200+ks
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 12.54
Niva je odobrena jedino za trziste istcne Evrope i ostalim siromasnijim državama gde se i Dacia Logan smatra za super auto.

Vozio sam Samurai tj. Jimny u Grckoj jedino i veću kamikazu na asfaltu nisam vozio ni pre ni posle. Toliko je nestabilan da imam osecaj da u nijednoj krivini sva 4 tocka nisu na putu.

Postoji razlog zašto sva terenska vozila nose naziv „dzip”.

A inače, šta ti predlazes da su trebali da ubace u Wranglera? Pošto sad Fiat i Chrysler saradjuju, ja mislim da bi mu najbolje stajao onaj Fiatov 0.9L TwinAir sa 2 cilindra i 105 hp. Mora da bi bio kvalitetan na duzi period, kao i svi Italijani ...
baki197
27. јун 2014. у 13.59
ne vozi se samuraj na asfaltu,on prave mogućnosti pokaze u sumi
terenska vozila se ne zovu dzip nego je to ustaljen naziv naših nazovi poznavalaca automobila
zna se šta je terenac,ustvari nekad se znalo sad je sve sminka,suvovi,crossoveri i ostala papazjanija
mogla je neka normalna kubikaza od 1,6 do 2,8 lit,wrangler kad kad vozis offroad trebaš stalno biti blizu benzinske
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 14.50
Znaci šta predlazes, da svaki put stavim Samurai na prikolicu i vucem ga sa nekim pickupom do zeljene terenske destinacije?
Wrangler je koliko-toliko civilizovan za asfalt i može se bez problema tokom sedmice voziti po asfaltu, a preko vikenda off-road.
Evo i ti si gore upotrebio reč „dzipijada” - jel to znači da i ti spadas u tu grupu koju si spomenuo (nazovi poznavalaca automobila)?
A s obzirom da uspeh Wrangera i samo Jeep brenda, ja cisto sumnjam da njemu trebaju ikakve promene. 3.6L V6 motor je sasvim po meri, rezervar mu je sasim po meri (18.6 galona ili oko 70 litara). Kod god da ga vozi neće prelaziti Saharu sa njim pa da će ostati bez goriva.
Lada Niva možda trosi manje, ali zato ima rezervar od samo 45 litara. Pa ti vidi hoće li pre bez goriva ostati vozac Wranglera (70 litara rezervar, potrosnja 13 litara) ili vozac Nive (45 litara rezervar, potrosnja 10 litara).
baki197
27. јун 2014. у 15.01

Evo i ti si gore upotrebio reč „dzipijada” - jel to znači da i ti spadas u tu grupu koju si spomenuo (nazovi poznavalaca automobila)?...kad si u rimu ponasaj se ko rimljanin...
ako je tako oni zovu,ne mogu ja da kažem terencijada
niti niva trosi 10 ni wrangler 13 na offroadu,nego to pomnozi sa 2
uzmi neki veci terenac,tipa land cruiser,grand vitara,pajero dugi,pa se onda javi da podelis svoja iskustva,jer samurai većinom koriste lovci,sumari itd.koji se ne voze toliko na asfaltu
ring
(lozac)
27. јун 2014. у 15.07
GP dolazi general purpose, ili Dzi pi, Dzip.
po meni sasvim opravdano nazvati svaki auto koji je po terenu vozljiv, Dzip.
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 15.13
Neka Niva i Wrangler trose za duplo vise nego sto kažu brojevi - opet će Niva ostati bez goriva pre Wranglera.
I slobodno uzmi Grand Vitaru, Land Cruiser ili Pajero i stavi ih na usporedni test protiv Wranglera. Pajero i Land Cruiser su previse luksuzni i veliki da bi ih iko vozio off-road, a Grand Vitara je uradjena na istoj platform kao i Chevrolet Equinox i Pontiac Torrent, koji su obični crossoveri. Pricamo o novim modelima za sva 3 proizvoda.
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 15.14
@ring,
To nikad nije potvrdjeno da je Jeep nastalo of GP. Vecina istoricara auto industrije se slaze da je Jeep dobio ime po Eugene the Jeep iz Popaj crtanih filmova, jer je mogao da se provuce i probije kroz sve i svasta - nešto šta je Americka vlada zahtevala od novog vojnog vozila.
ring
(lozac)
27. јун 2014. у 15.15
suzuki samurai jeste neudoban, ali nije bas toliko da se ne može voziti
100-200 km po česti.
suzuki, defender, g klasa i čini mi se jeep wrangler imaju krute osovine i naprijed.
ring
(lozac)
27. јун 2014. у 15.21
nije potvrdjeno ali nije ni slučajno da se auto ciji se razvoj tražio od americke vlade i koji je trebao sluzi kao general purpose zove dzip.
kakvi popaji i bla bla.
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 15.26
Nije takođe ni slučaju ni da ima isto ime (uz isto napisanu reč) kao i karakter sa tv-a koji se mogao bez problema da se probija kroz sve terene - upravo ono šta je trazeno od vojnog Wyllisa.
ring
(lozac)
27. јун 2014. у 15.26
koliko sam procitao inzinjeri koji su radili na razvoju vilisa su modele koji su bili u razvoju zvali jeep, a to je bilo prije li je i jedan komad dostavljen vojsci. znači da su tad već okretili naziv GP.
posro modeli u razvoju nisu imali konacno ime, kao npr. willis kada je izasao u dostavu kao gotov proizvod.
ring
(lozac)
27. јун 2014. у 15.28
dobor, bili kako bilo, onda opet pase ime i drugim terencima, posto se i oni brobijaju kao oliva the jeep.
DD
(Ministar za klanje svinja)
27. јун 2014. у 15.32
Za JEEP postoji i to da je skracenica od: Just Enough Essential Parts koji je dobio od Americke vojske
Starac_Foco
(--)
27. јун 2014. у 16.01
Pa mislim da je potrosnja goriva za offoroad mjerena L/100 ili mpg besmislena, jer ako ides po bespucu 3-5km/h može da potrosi i 100L/100km. Kad na na pravom offroad potrosnju bi trebalo mjeriti ko na traktoru, kg/kWh - potroseno gorivo u kg na jedinicu energije, pri cemu energija nije potrosena na savladavanje otpora vazduha pri 100km/h već za nešto kao oranje, kopanje rupa pod tockovima :). Kao sto rekoh, meni je taj inline 4.0L trosio tako nekih 12L na normalnom putu (nije auto put) a sadasnji V6 je po svemu sudeci dobro ekonomicniji pogotovo za ono sto daje - skoro 300KS. Za trzista gdje je benzin skup, ima dizel verzija sa 4 cilindra. Ali i taj ne trosi bas malo ako ćeš za sat vremena preci 5km. Za americko trziste, dizel bi bio bar jedno $3000 skuplji za istu opremu, a imajuci u vidu da vecina korisnika wrangler ne kupuje ni da ide sa njim na teren ni da predje na autoputu 50k km na godinu, već nešto između, vjerovatno prosjecan vlasnik ne predje vise od jedno 15k km na godinu, vecina asvalt, neko je izracunao da se dizel ne bi otplatio ni poslije mnogo godina. Pa se zato I ne prodaje u US/CAN. A možda će jednog dana. A I dizel gorivo je ovde na mnogim lokacijama skuplje od benzina.
baki197
27. јун 2014. у 16.57
Pajero i Land Cruiser su previse luksuzni i veliki da bi ih iko vozio off-road
synister,ne lupaj pa ova dva modela sa nissanom,uz modifikacije su preko 90% najviše zastupljeni kao terenci u aus
ne videh nešto wranglere da su imalo zastupljeni
Synyster
(ddd)
27. јун 2014. у 17.15
Kljucna reč „uz modifikacije”. A verovatno kupe vozila stare ko biblija i onda ih svakodnevno popravljaju da bi ih vozili off-road, kao sto Amerikanci rade sa Ford ili Chevy pickupima iz 1980tih? Jer mi je teško poverovati da bi neko platio $80,000+ za novi Land Cruiser i onda pravac off-road sa njim.

I pod „off-road” ne mislim na „sisao sa sa asfalta i vozio po neasfaltiranom putu” već na ovakve stvari.
http://www.youtube.com/watch?v=Upw_hgs4xnY
baki197
28. јун 2014. у 16.03
navedi koji wrangler dolazi sa winchom(vitlom), m/t gumama,body lift 2 inch itd.
baki197
28. јун 2014. у 16.11
na videu rubicon je sa teraflex suspension tj.aftermarket,na 3:57 ne može da prođe prepreku,ni na 4:19,na 8 min.takođe,dalje me mrzilo da gledam
ostalo su teško modifikovana vozila bez vrata i nisu namenjena za asfalt
uostalom,svako ima svoj ukus,meni lično i iz iskustva ljudi sa kojima sam se susreo, jeep vozila nisu zadovoljila neke kriterijume i kraj
Starac_Foco
(--)
28. јун 2014. у 17.10
OK, kraj :)
Synyster
(ddd)
29. јун 2014. у 11.47
Da, Wrangleri su bili modifikovani. Jel to problem? Posebno zato što si sam gore pricao kako kod vas u Australiji za off-road se najviše koriste MODIFIKOVANI Land Cruisera i Pajeri.
I nisi odgovorio na moje pitanje: jeli reč o vozilima starim ko biblija ili novim? Vecina Wranglera iz onog videa su noviji modeli i Wrangler je uvek ostao dostojan svojoj originalnoj formuli. A Land Cruiser i Pajero su u proteklih 10-15 godina otisli previse od svoje originalne formule, vise idu na luksuznost nego na terenske mogućnosti. Ovde u Americi Land Cruiser ima 5.7L V8 motor, tezak je preko 2.5 tone, velik je kao Hummer H2 i kosta čak $80,000 - ko bi vozio takav SUV off-road u uslovima kao na onom gore video?
baki197
01. јул 2014. у 14.11
I nisi odgovorio na moje pitanje: jeli reč o vozilima starim ko biblija ili novim?...
stari od 5 do 20 g.prosek
uostalom,da wrangleri toliko valjaju bilo bi ih vise,a ne samo patroli ,land cruiseri itd.
nijednog wranglera ne videh:0
pa valjda Je ovo 21 vek i treba da se vozimo u udobnijim terencima a ne u kantama
Synyster
(ddd)
01. јул 2014. у 14.57
A Australija je inače centar svetske auto industrije i najbolje pokazuje šta se vozi na globalnom nivou? Trziste na kome se godisnje proda svega million vozila i koje posle 2016 godine uopste neće imati svoju auto industriju jer i ono malo proizvodjaca koje je ostalo u narednih par godina će da pobegne.

A inače, prošle godine je u svetu prodato 210,000 Wranglera.
baki197
01. јул 2014. у 16.13
jedan od centara off road voznje i jedna od zemalja sa najvecim brojem off road staza
ako mi ne znamo šta valja,valjda vozaci po tim off road stazama znaju
Synyster
(ddd)
01. јул 2014. у 16.41
Koliko znam, off-road trka koja privlaci najviše ucesnika je naravno Dakar, ali odmah posle njega je Baja 1000. Ali dobro, nema veze, ajde da ti verujemo na reč, mada i gotovo celi zapadni deo SAD je pun off-road staza.
Nego meni nešto nije jasno ... Kažeš vama u Australiji se ne svidjaju Wrangleri jer su „preskupi i potrosnja ogromna”. Nema mi to bas mnogo logike - novi Wrangler kosta 4 puta manje nego Land Cruiser u Americi; neka je razlika manja u Australiji jer je ipak tu Wrangler import, opet je daleko jeftiniji od Land Cruisera. Drugo, najmanji motor u Land Cruiseru trenutno je 4.0, mada sam siguran da vecina prodatih dolazi sa nekim V8 (4.6 - 5.7). Wrangler ima 3.6 motor i daleko je manji i laksi od Land Cruisera, sto znači da je i manji potrosac. Slična stvar je i kod Nissan Patrol - jedini motor u ponudi je 5.6.
ring
(lozac)
01. јул 2014. у 16.43
njemacka stranica 4wheels4fun je na prvo mjesto stavila
1.land rover dicovery
2.range rover
3.Jeep Wrangler Rubicon
4.land rover defender
5.mercedes g-class profesional
6.land cruiser
baki197
01. јул 2014. у 17.34
pitaj njih,ja samo prenosim šta vidim
Synyster
(ddd)
01. јул 2014. у 18.02
Ako si već toliko upucen u situaciju da si imao prilika da pricas sa ljudima koji se profesionalno bave tim sportom i ako su ti već rekli zašto nevole Jeep i vole druge marke, valjda su ti mogli to i pojasniti? Jer nemoras biti rocket scientist da bi shvatio da nema bas nikakve logike da neko ko vozi Land Cruiser V8 off-road kaže „nevolim Wrangler jer je skup i previse trosi” (ako su ti to uopste rekli) kad je taj Wrangler 4 puta jeftiniji i poprilično manji potrosac.
Ajde lepo priznaj da ti i tvoji istomišljenici nevolite Jeep samo zato što je Americka marka i prica gotova, znamo svi od samog početka ove price da je to kljucni razlog.
ring
(lozac)
02. јул 2014. у 03.00
land cruiser ima sa dva međuosovinska odstojanja, čini mi se 90 i 100.
90-ki ima i sa 3,0 dizel motorima
100-ka ima 4,2 dizel motor
jeep wrangler ima sa 2,8 crdi dizel.
oni u australiji voze još stare land cruisere iz 70-ih, sa dvije tvrde osovine, ta je bila dobra za offroad.
ova nova nema čak ni zasticene prednje poluosovine, ja mislim da je to osnova za offroad.
Synyster
(ddd)
02. јул 2014. у 14.10
Zato sam gore i pitao da li je reč o novim terencima ili starijim. Jer ne moze mi niko reći da novi Wrangler trosi vise i da je losiji za voznju nego 2.5 tone teski Land Cruiseri i Patroli sa V8 motorima i dimenzijama kao Hummer H2.
Slozicu se da je Land Cruiser iz 1970tih dosta bolji izbor od Jeepa iz tog perioda. Wrangler nije ni postojao tada (predstavljen je tek '87), ali je postojao njegov prethodnik Jeep CJ. Međutim, vlasnik Jeepa u tom periodu je bio American Motors Corporation (AMC), poprilično mali proizvodjac (bankrotirao '88), koji nije imao bas finansije da detaljnije radi CJ i uglavnom je ubacio već postojecu mehaniku iz svojih ostalih auta. Imao je CJ odlične terenske mogućnosti, ali AMC mehanika je bila poprilično losa, zato ih i nema mnogo prezivelih.
baki197
03. јул 2014. у 03.55
pa kažu da su toyote vece,prostranije i pouzdanije,lake za modifikaciju,svuda ima delova
voze se većinom toyote v6 i patroli,v8 ovi samo sto vuku vece camce
wrangleri ruzni,tromi,skupi delovi
a to da ameriku niko ne voli,nije ništa novo,ništa bolje i nisu zasluzili
DD
(Ministar za klanje svinja)
03. јул 2014. у 05.25
Baki, tako ti je to za svako trziste.

Na primer, kod vas, dole ispod, imate mnogo vece trziste sa japanskim vozilima i delivima za iste.

U USA, naravno, Wrangler i Hummer imaju većinu trzista i ima snabdevaca deluva gde god hoćeš i nisu skupi.

U Engleskoj, trziste rezervnih delova za Land Rover je pozamasno i delovi kostaju 4 ili 5 puta manje nego u Svajcarskoj gde smo sad. I naravno, još ovek narucujem delove i Engleske, šta god da mi zatreba.

Nema tu, ne volim Jeep/LR/Toyotu, nego vozi šta ima na trzistu, osim ako nisi mazohista...
baki197
03. јул 2014. у 05.38
to je sve gotovo potpuno tačno
ali,imam nešto da dodam:u pustinjama avganistana,ruskom sibiru,vrletima bosne,crvenom pesku australije,prostranstvima afrike,sirinama amerike,veoma često se vidi samo jedan terenac-toyota
zašto je to tako,znaju samo oni koji ih voze
DD
(Ministar za klanje svinja)
03. јул 2014. у 07.29
Baki, malo si pogresio za Afriku gde je Land Rover i dalje terenac broj 1. Sto zbog kolonijalne zaostavstine, sto zbog jednostavne konstrukcije i popravki. Ovo se odnosi na skoro sve zemlje ispod Sahare.
Synyster
(ddd)
03. јул 2014. у 07.51
Rusi takođe najviše voze UAZ i Nive, Bosanci takođe Nive, Amerikanci Wranglere, u Africi Land Roveri ... Sto na kraju ostavlja Australiju i Bliski Istok kao jedine dve lokacije gde se voze Japanci. A s obzirom da su oba trzista toliko mala da gotovo i nisu vredni investiranja, nije ni cudo sto je glavno terensko vozilo 30 godina staro.
Starac_Foco
(--)
03. јул 2014. у 09.46
u pustinjama avganistana,ruskom sibiru,vrletima bosne,crvenom pesku australije,prostranstvima afrike,sirinama amerike,veoma često se vidi samo jedan terenac-toyota
zašto je to tako,znaju samo oni koji ih voze

Smanji malo. U Afganistanu nisam bio, ali vjerujem da je situacija slična ko u Bosni gdje veliki broj sadasnjih terenaca kupljen od raznih stranih vojski, nevladinih i huminatarnih organizacija i raznih lelemuda svakojake vrste. Koji se nisu vozili samo u tojotama već prakticno svim mogućim terencima koji postoje na zapadnom trzistu. A onih 500 bosanaca koji mogu da kupe nov terenac nisu bas neki pokazatelj situacije na svjetskom trzistu taman da svi kupe tojote landcruiser posebno opremljene za teren, a ni to ocigledno nije slučaj.

U africi i sibiru sam bio, i tamo trenutno vlada mjesavina svega i svačega.

A americi broj americkih terenaca ili pickup vozila sposobnih za teren je daleko veci nego japanskih. Japanski su trenutno možda brojniji u crossover kategoriji tipa CRV i RAV.
ring
(lozac)
03. јул 2014. у 16.24
starce, sam si ovdje pisao,kako si prosao pola svijeta i kako svakakvih terenaca ima svuda, ali sto su extremniji uslovi sve je veci procenat land cruisera među njima i kad se zadje u najgore vukyebine da se samo lend kruzer vozi.
baki197
03. јул 2014. у 17.26
hahaha,bravo ring:)
Synyster
(ddd)
03. јул 2014. у 18.37
Zato Toyota nudi 18,000 evra popusta na nove Land Cruisere u Evropi ... Ne mogu da se brane od musterija.
ring
(lozac)
03. јул 2014. у 18.49
synister prica o takmicarskom ofroad, a baki o ofroad u kojem ljudi žive i treba im prevozno sredstvo.
za takmicarski ofroad novi lend kruzer nije ili nije bez većih modifikacija.
dok jeep možda ide već seriski u takmicenje.
mada je toyota malo bolji kompromis u kompletu.
jeep wranglera ako kupis sa ceradom i tako ga vozis i nakon predjenog puta od 500 km trebaš ići na operaciju kicmenih diskova, ali prvo kad se dobro iskupas i operes sa sebe cadj od izduvnih gasova koje su ispustili drugi ucesnici u saobracaju.
:)
ali si kul , ebes ga.
Synyster
(ddd)
03. јул 2014. у 18.54
Ako neko živi u takvoj vuko...ini, ja cisto sumnjam da ima $80,000 da potrosi na terenca. Jeep se tek sada probija na svetska trzista, pre ga prakticno nije ni bilo, tako da ne možeš ni ocekivati da će neko u Juznoj Americi ili Africi voziti Wranglera.
ring
(lozac)
03. јул 2014. у 19.01
kako nije bilo, bilo je jeepa kolko hoćeš oduvijek.
ako mislis da neko zna da li ga proizvodi ajemsi ili krajzler, varas se.
ja sam wranglere, larede i rubikone gledao oduvijek po ulicama, a nisam mlad.
i ne živim u amerike.
a lend kruzer spada u chiroki klasu.
mada je chiroki postao previse shiki miki, lendkruzer je izgleda robusniji iako je japanac.
toyotin ofroader je FJ kruzer.
Synyster
(ddd)
03. јул 2014. у 19.04
Bilo ih je, ali nikad mnogo. AMC nikad nije imao finansije da se probije na globalna trzista, a Chryslera nije bilo briga sve do saradnje sa Daimlerom tj. krajem 1990tih godina. Tek tada se Jeep poceo izvoziti u svet u vecoj meri.
Synyster
(ddd)
03. јул 2014. у 19.06
A inače, FJ Cruiser je smesan u poredjenju sa Wranglerom. Pogledaj predzadnju epizodu Top Gear USA, imaju bas off-road voznju Wranglera, FJ Cruisera i Freelandera.
ring
(lozac)
03. јул 2014. у 19.07
šta će finansije za probijanje kod kult auta?
sigurno nisu odbijali musterije koji su narucivali.
u smislu, mi nemeremo proizvest, ebtese.
prije će biti da auto nije za svaki dan, sto ja mogu potvrditi jer sam se vozio.
Synyster
(ddd)
03. јул 2014. у 19.14
Evo da ti docaram ovako:

Pre neki dan čitam u Motor Trendu pricu o Ford Sierri Cosworth, koja se od 1985-1989 u Americi prodavala kao Merkur XR4Ti. Šta mislis koliko promena je Ford morao da uradi da zadovolji Americke standarde prema Evropskim? Preko 850, ukljucujuci potpuno novi motor. I pored visoke cene od $16,000 (sto je u tom periodu bilo skuplje nego BMW 3-Series, Ford je gubio novac na svakom prodatom autu).

Sad se zapitaj - da neki kupac iz neke vuko...ine u Africi ili Juznoj Americi naruci Jeep CJ ili Wrangler, jeli bi se AMC-u isplatilo raditi takve prerade za svakog individualnog kupca koji želi da naruci CJ/Wrangler? Novac neće zaraditi na njemu, a pricamo o AMC-u koji nije finansijski dobro stajao da može radi imidza u vuko...inama da razvija posebne aute.
Starac_Foco
(--)
03. јул 2014. у 19.28
Ova dvojica ocigledno nisu bila u istoj polovini svijeta u kojoj sam ja bio.

A nejasno i o kojem modelu pricaju jer pod tim imenom Landcruiser se proizvodilo i još uvijek proizvodi nekoliko vrsta vozila sirom svijeta koja nimalo ne lice jedna na drugo, i razlike u cijeni vjerovatno 1:5.

To bi bilo isto kao da je Jeep zvao sve svoje poznate modele kao Wrangler (ili prije njega CJ), Cherokee i Grand Cherokee jednim imenom iako ni po cemu ne lice jedan na drugog, i pride k tomu da isto ime ima i par mid size pickup kamiona koje pravi Chrysler...

Pri cemu od raznih LCa, u Americi postoji samo ovaj, čija je početna cijena $80k. Kao takav se malo slabije kupuje za off road, iako Amerika nije država bez vuko...ina:

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Land_Cruiser#mediaviewer/File:2007_Toyota_Land_Cruiser-200_01.jpg

Verzije pogodnije za offroad kao ova:

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Land_Cruiser#mediaviewer/File:Toyota_Land_Cruiser_HZJ76HV_001.jpg

Ne postoje u S. Americi, ali od ne tako davno postoji FJ Cruiser koji je donekle sličan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_FJ_Cruiser#mediaviewer/File:Toyota_FJ_Cruiser.jpg

Ja sam čak i vozio LC godinu dana u Libiji, ovog, samo pickup verzija:

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Land_Cruiser#mediaviewer/File:Toyota_Land_Cruiser_1980s.jpg

Bio je dobar i bilo ih je najviše, kao sto sam ih vidio mnogo u bogatim arapskim zemljama, ali tamo vise ovih od $100k za koje nisam bas siguran da im je glavna svrha offroad.

Ali ako obidjes oko zemaljske kugle krenuvsi na istok od Aljaske, preko cijele Kanade, pa onda preskocis preko Grenlanda u S. Evropu, pa uz cijelu Rusiju dok preko Sibira ne dodjes skoro da Aljaske ponovo sigurno nećeš naći najviše LCa, a ponegdje ih nećeš naći nikako. A i to je krug oko svijeta sa sasvim dovoljnom kolicinom zestokih vuko...ina.
ring
(lozac)
03. јул 2014. у 19.40
da ta sa prve slike je 100-ka
http://betterparts.org/images/toyota-land-cruiser-100-01.jpg

i ovdje kosta oko 100000 evro.
a ima 90-ka
http://www.parts-specs.com/photos/0595493-Toyota-Land-Cruiser-90-Wagon-3.4-V6-1996.jpg
nešto je manja i kosta oko 60 000 evro.

baki197
04. јул 2014. у 09.15
synister prica o takmicarskom ofroad, a baki o ofroad u kojem ljudi žive i treba im prevozno sredstvo.
za takmicarski ofroad novi lend kruzer nije ili nije bez većih modifikacija.
dok jeep možda ide već seriski u takmicenje...
nijedan jeep se ne dobija sa winch-em,niti sa 2 inch dizanjem,niti sa m/t gumama,ni sa snorkelom ,bar ja nisam čuo.to je sve afyermarket oprema koja se papreno placa
ti svi terenci mogu samo u soft/tourist klasu,dok za hard core clasu čak i 'cuveni'rubikon treba nekoliko modifikacija
ne vozim lično toyotu ali je stvorena reputacija da su ti automobili nepoderivi,dok za jeep malo ko ima reci hvale
p.s.mislim da focu sponzorise jeep jer menja boje tima ko cigo konje:)
Synyster
(ddd)
04. јул 2014. у 09.52
Ne vozis lično Toyotu? Zar nisi pricao da vozis Prius u onoj temi o elektricnim autima?
ring
(lozac)
04. јул 2014. у 16.41
cova misli na lend kruzer, o njemu se prica ili?
baki197
05. јул 2014. у 16.16
uskoro uzimam loan do 15k i trade in priusa za landcruisera v8 pa nek komsije puknu od muke(i neki forumasi)
australijska pustinjo,cekaj me...
Synyster
(ddd)
05. јул 2014. у 19.48
Hypocrite.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.