Дискусије : Аутомото

 Коментар
Automobili na elektricni pogon
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. март 2014. у 07.45
Ukupna racunica je još negativna da bi prosjecan potrosac kupio neki.
Ali ovaj je već na granici da bude pozitivan nakon 10 godina:

http://tinyurl.com/ncto2hh

Situacija sa potencijalnim trzistem se kristalizuje
1. Mali auto za gradsku voznju će imati najbrzi trend rasta
2. Vozila za isporuku (posta, Fedex, smece) su naredna. Traže veću investiciju i manji je broj, ali prednosti elektricnih u poredjenju sa manama će prevagnuti
Starac_Foco
(--)
19. март 2014. у 12.00
13 tisucah eura za nešto sto jedva na auto lici? I sa baterijom koju možeš puniti 800 puta pa ti onda treba nova. 800 puta je malo jače od 2 godine. Naravno ovo nema da se kupi ovde gdje smo mi, niti će biti bas uskoro, ali i da ima, za samo 30% vise sa svim davkama možeš da kupis golf dizel i da se vozis ko covjek...

Ja sam inače poceo da razmišljam da sam napravim neki elektricni auto. Takvih konverzija već ima. Potrebno je kupiti neki stari full size cargo van sa pogonom nazad. Izbaciti iz njega motor i mjenjac i na kardan vezati AC motor od jedno 50kW direktno. Onda u tovarni dio vozila staviti neki industrijski VFD od jedno 100HP i na njegov DC bus povezati kakvu jeftinu bateriju od jedno 20kWh. Bateriju puniti velikim punjacem takođe natovarenim u van... Ugraditi switch za naprijed nazad i povezati pedalu gasa za nekim restatom koji daje input VFDu.

Samo se još nisam raspitao može li se sa ovim u Ontariju proćisafety i dobiti osiguranje, ali u USA ima ovakvih konverzija legalno na putu...
baki197
19. март 2014. у 12.18
a što ne mogu ovakva da se naprave?
http://mondo.rs/a 673431/Video/Mondo-TV/Voznja-do-Novog-Sada-jeftinija-od-zvake.html
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. март 2014. у 07.13
Baki,

Mogu. I prave se. Na zalost kod nas kojima je glavni grad na uscu Save u Dunav ukupnu je proizvedeno 1 (jedan) automobil. ;)
Podno Sljemena nešto više, ali ni tamo ništa od ozbiljnih brojeva.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rimac_Automobili

Čini mi se da je nas inzinjer ipak malo pretjerao sa dometom i vremenom punjenja. Ne bih se kladio na njegove brojeve, ali i sa tim zasluzuje priznanje za rad. :)

Nissan je upravo oborio cijenu Datsuna na oko 4000 Eura tako da se gornja izjava „na ivici ekonomicnosti” mijenja u „Elektricni još nisu ekonomicni”
http://en.wikipedia.org/wiki/Datsun_Go

Razlika od oko 9000 eura je dovoljna za oko 150.000 km sto baterija u ovom elektricnom teško da će izdrzati. Da ne govorimo o 2 sjedista prema 4 i kineskom „kako li se ono zovu” proizvodjacu u poredjenju sa Nissan-om.

Interesantno da kompanija koja ima najprodavaniji elektricni auto u isto vrijeme ima i najajcu konkurenciju istom u sferi klasicnih auta. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. март 2014. у 23.01
Zaboravih autobuse. Kineska kompanija BYD pravi cisto elektricne autobuse koji u gradskoj voznji prelaze 300 km sa jednim punjenjem.
Sto već danas znaci oko 10 sati neprekidne voznje.

http://tinyurl.com/p3wesk2
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.