Дискусије : Авијација

 Коментар
Americki avioni su izgubili trku
TROFAZNI-3
(Penzioner)
07. децембар 2014. у 23.24
http://fakti.org/oruzje/americke-vojne-strucnjake-brinu-i-poznate-i-tajne-mogućnosti-ruskog-lovca-su-35

1 max iznosi 345m/sec ili 1225 km/h , brzina rakete R-70-R-77 je oko 5 max sto je 6125 kilometara na cas ili nešto više od 1700m/sec.

Problem za Amerikance je uopsten i zasniva se prvenstveno na avionici i odnosu snage motora i same konstrukcije aviona. To ne znači da su Americki lovci losi ali u odnosu na Ruske gde su konstruktori nasli skoro idealan odnos mase aerodinamike i snage motora Americki avioni su izgubili trku.

Ko pogleda video i način na koji leti SU-35 i ne samo on već i SU-30 a i MIG-29M ,lakoca sa kojom pravi svakojake manevre nesvojstvene za bilo koje letelice prkoseci zakonima fizike shvatice gledajuci iste koje izvode zapadne letelice da ove nikako nisu dorasle ovakvom nacinu letenja, da su mnogo tromije deluju teze i da sem obrtanja oko svole horizontalne ose i vertikalnog uzgona ništa drugo i ne mogu izvesti a da ne dodju u opasnost da ih zahvati vazdusni vrtlog odnosno t.k.z.v kovit (turbolencija) iz koga je skoro nemoguće izvuci se.

Sa druge strane Ruske letelice se premecu u sve pravce preturajuci se u nemogućim polozajima iz kojih izlaze zacudjujuce lako i bez ikakvih problema kao da nemaju tezinu i ako su u sustini teze od zapadnih iste klase.

Što se tiče raketa Amerikanci su odavno priznali da nove Ruske rakete odavno prevazilaze karakteristike njihovih modernizovanih verzija i to u daljini leta ,brzini kao i suptilnijem i sigurnijem pronalazenju cilja sto u globalu govori da su trenutno u vecem zaostatku u odnosu na Ruse. Kroz nekoliko pokusaja u manevrima da provere tvrdnje o Ruskoj dominaciji na nebu ,zemlje NATO koje su posedovale stare MIG-29 su uglavnom bolje prolazile u duelima sa zapadnim pandamima i to mnogostruko tako da je samo ova cinjenica izazvala zebnju u NATO taboru.

Već sada je poznata cela prica oko neuspelog projekta lovca 5-e generacije „cuvenog” raptora ili F-22 i njegove inferijornosti zbog čega je i obustavljena proizvodnja a sličnu sudbinu dozivljava i F-35 koji se navodno još testira a koji već sada ima brojne nedostatke među kojima i njegova stelt karakteristika jer Amerikanci već odavno znaju da je avion za nove Ruske radare i te kako vidljiv.

F-35 je već mnogostruko probio finansiski okvir za svoj razvoj pa Amerikanci zahtevaju od zemalja koje su ranije uplatile avans za kupovinu ovih aviona (Kanada, Japan i.t.d) ucestvuju i same u njegovom razvoju i ako se već sada zna da će jedna jedinica ovog lovca kostati vise od 225 miliona dolara a da niko sa sigurnoscu ne može da kaže šta će dobiti kao krajnji rezultat ,s,tim u vezi mnoge zemlje su pokusale da se izvuku otkazivanjem narudzbi ili smanjenjem broja komada.

Kada se pojavi u eksplataciji novi Ruski avion 5-e generacije PAK-FA T-50 tek će onda zapad biti u još vecem problemu jer se radi još jedna verzija lovca 5-e generacije a na pomolu je i početak realizacije projekta MIG aviona 6-generacije.

Ocigledno da je zapadna tehnologija pocela da zastareva a multimilijarderi i zapadni bogatasi nisu bas nešto zainteresovani da ulazu pare u ratnu tehniku i to se već sada odrazava i na globalnu bezbednos SAD od nuklearnog potencijala pa i do održavanja one postojece tehnike jer su primetni veliki rezovi u budzetu za ove namene .

TROFAZNI-3
(Penzioner)
07. децембар 2014. у 23.33
Još 2007-8. godine dok su stvari među Amerima i Rusima bile iole normalne, na Aljasci su održavani susreti i simulacije borbenog letenja Amera i Rusa.

Ameri su leteli najbolje što imaju, F-15 zadnje generacije a Rusi SU 27. U svim režimima vazdušne borbe, na distanci većoj od 40km., na bliskim odstojanjima u dog fight-t odnos vazdušnih pobeda je bio 50:1 u korist Rusa. SU 35 je, kao unapređeni SU27 je još ubitačniji.

F-35 je probio budžet, zbog raznih tehničkih problema kao npr:(dim u kabini) hehhe je uglavnom prizemljen, ne leti. Ono šta ljudi kojima to nije bio posao (laici) neznaju, je to da Ameri i Rusi imaju potpuno različite taktike upotrebe lovačke avijacije.

Ameri, svesni manevarskih manjkavosti svojih aviona F-15 (po meni najbolje šta imaju u operativnoj upotrebi), F-16 i F-18 forsiraju borbu na distanci većoj od 30km.,nadajući se da su im radari bolji, po horizontali, gde nisu potrebna velika ubrzanja (1999.god u agr.ratu su sve rakete koje su ispaljene na naše MiG-ove 29 bile ispaljene sa daljina veće od 30 km, AIM 7 Sparrow- plotunski, dok rakete kratkog dometa AIM 9 Sidewinder gotovo da nisu korišćene)

Rusi pak, forsiraju borbu na malim odstojanjima dog fight na daljinama do 20 km i po vertikali gde do izražaja dolazi strahovita brzina penjanja Suhoja i Migova, zahvaljujući odličnim motorima koji trpe „pumpanje” (naglo oduzimanje i dodavanje gasa do forsaža)

Već SU 27 je ogroman iskorak za Rusko vazduhoplpvstvo, a SU 35 generacije 4++ je bolji od bilo kog Američkog aviona u svim režimima vazdušne borbe. Ameri znaju šta pričaju jer u svom posedu imaju bivše Ukrajinske SU-27 i MiG-29, i to je opravdan strah.

Zadnjih par godina, intenzivno koriste usluge Izraelskih pilota-instruktora, koji treba da ih nauče letenju... ziva istina hahhaaaa

1941.god. tada najbolji nemačli pilot-lovac (104 vazdušne pobede, preživeo rat) Adolf Galand je u jednom razgovoru sa komandantom Luftwafe-a Hermanom Geringom, za svoj Jaghtgtgesweder (eskadrilu) zatražio da im se obezbede umesto Me-109E i F, Britanski Spitfire-i McV.

Ne bi me iznenadilo da neki iole hrabri američki pilot od komande svog vazduhoplovstva umesto F35, za sebe i svoj esqadron traži SU-35
a taj avion americki piloti zasigurno neće moći da koriste ...naprotiv pre će im Su-35 doći glave s obzirom zadnjih meseci šta se odigrava oko Ukrajine i sirom planete.

TROFAZNI-3
(Penzioner)
08. децембар 2014. у 00.15
Najbolji F-16 je onaj koji su modernizovali sami Izraelci F-16I. inače, šta očekivati od borbenih aviona F-16, F-18 čije aerodinamičke karakteristike i uopšte ostanak u vazduhu obezbeđuje kompjuter, sistem (fly by wire).
Za trenutak pilot avion manevrom izvede iz programa, kompjuter se zbuni, izađe iz programa, i avion je na zemlji, a polit visi o gurtnama padobrana.

Ruski avioni su nesumnjivo bolji od americkih lovaca,sto je vise USA lovaca napredovalo to su bili sve gori i gori...!
Čak mogu reći da je najbolji ikad njihov napravljen F16 u sve varijante,njihov problem je elektronika,koliko im daje na znanju toliko ih i koci naspram na primer Ruskih migova koji se najviše upravo oslanjaju na mehaniku i mogu da rade zvona i td...da ne objašnjavam.F16 i ostali napredni avioni koji su samo copy - past padaju .

Da zavrsim za viteske borbe najbolji su Ruski avioni ali Ameri pravi Steltove namenjene (!@#$stoj)borbi tipa uci cilj pre nego oni tebe ,ispali raketu (navodjenu) i bezi!To im i daje neku prednost nad na primer su-35 ali ne i protiv PAK-FA -T50 Ruskog!
TROFAZNI-3
(Penzioner)
08. децембар 2014. у 00.15


Ф22 је врло непоузад авион

. А и Ф35 је као летећа цигла...

Америчко ратно ваздухопловство ослонило се на софистицирану
електронику и софтвер који управља авионима типа Ф-35 , а тај исти
софтвер, само је још једна у низу рањивих тачака тог авиона, чији је
развој најскупљи пројекат у историји америчке војске.

Наиме, пилот тог авиона има кацигу која му приказује појачану стварност,
односно кадрове из шест камера постављених на тело летелице. Пилот тако
види шта се догађа око њега а да му не смета унутрашњост кокпита. Све
то покреће рачунарски систем под називом АЛИС, који у основи изгледа
попут лаптопа.

Пилот га уноси са собом у кокпит и убацује га у део поред седишта.

У рачунару се налазе информације о мисији која га чека. Сервери који
покрећу тај читав систем заузимају простор величине једног бродског
контејнера, истиче Давид Мартин, дописник СБЕ-ове емисије „60
минута”. Према његовим речима, тај компијутерски систем је сјајна мета
за хакере.

„Ако ваш противник може да упадне у сав тај софтвер, који управља
мисијом, онда сте поразили тај авион без испаљеног метка”, рекао је
Мартин.

Укратко, АЛИС управља читавим авионом, а може и трајно да га онеспособи
за полетање, ако утврди да нешто није уреду са летелицом. Пилоти и
техничари, немају могућност да пониште ту забрану. Хакерски упад у АЛИС
мрежу могао би од авиона Ф 35 да направи уређаје који су у ваздуху
корисни колико и бачена цигла, дакле у потпуности бескорисним.
TROFAZNI-3
(Penzioner)
08. децембар 2014. у 00.19
Imam blizu 60 godina ,masinski inzinjer sam po struci i dosta ovih stvari sam ucio još u skoli a moram da dodam da odavno pratim razvoj vojnog vazduhoplovstva mnogih zemalja .

Naravno Rusi po meni odnose pobedu kada god čitam o njihovom razvoju vojnog vazduhoplovstva još od oslobodjenja. Pokupio sam do sada dosta podataka o mnogim tipovima aviona i mnogo puta sam komentarisao na ovom forumu pokusavajuci da iznosim ono sto znam sigurno da je tako.

Naravno u doba informacione tehnologije mala pomoć sa neta ne skodi ali i tu se srećem dosta često sa razlicitim podatcima koje svaka zemlja plasira na svoj način a bogami ima i onih koje preteruju ili bolje da kažem spamuju reklamirajuci na taj način svoju ratnu tehniku kao zastrasujucu i najbolju na svetu koja se u konfliktnim situacijama pokaze totalno inferijorno.

Što se tiče Americkog razvoja novije generacije letelica ona se odavno pretvorila u interesnu maniju firmi koje rade projekte gledajuci da zgrnu sto vise para krkajuci svoje modele svim i svacim od čega je dosta opreme totalno nekorisno ali kosta.

Zato su SAD dosle u situaciju da im i obične puske za svoje vojnike kostaju ko svetog Petra kajgana a njihova pouzdanost sem dizajna nije na najvisem nivou.

Naravno Rusi su ovde pragmaticni i racionalni (državne firme)i sve što se ugradi to nečemu i sluzi . Cesto puta kod ove mladje generacije reklama učini svoje pa su omladinci poneseni pricom nekog Dzona Malkovica o Americkom oruziju buducnosti dok Ruse znaju i da ismevaju ali na terenu to izgleda malo drugacije.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. децембар 2014. у 19.57
Bezier
(inzenjer)
16. децембар 2014. у 01.36
Trofazni pitanje za tebe vidim da poznajes materiju . Rece imaš
blizu 60 godina . Ako si kojim slučajem diplomirao na vazduhoplovstvu
u Beogradu javi se pa ću te pitati za neke ljude poznajes li ih .
Ja sam malko mladji od tebe , ali ne puno pa bih možda mogli poznavati
neke ljude jer sam ja upisao masinstvo godinu ranije sa 17 godina i
diplomirao sa nepune 22 tako da sam neke mnogo starije pristigao i
upoznao . Zanima me jedan lik iz Osijeka kad se javis reci ci ti
njegovo ime . Vazduhoplovac , ziva enciklopedija inače Hrvat po ocu
ali mislim da mu je mama nasa bila .
Rekoh ako si u Beogradu zavrsio .
Inače dobio sam ponudu da nešto odradim za neke ovdasnje prijatelje
iz avioindustrije . Možda i prihvatim, umorio sam se od teskog
rmbacenja u prehrambenoj industriji pa sam nakorak da prihvatim
jedan projekt od 2 godine gde bih imao zadatak da neke pozicije koje
Air Bus i posebno delove za ATR 72 koje sada rade u Tuluzu (Francuska
prebacio ovde kod nas u okolinu gde živim .
Za najdalje 10-tak dana ću odluciti prihvatam ili ne taj posao .
A možda mi ovi „moji” ponude ponudu da ostanem tj. ponudu koju ne bih
mogao da odbijem .
Javi se pa se čujemo . Veliki pozdrav
dituartu
(eng)
17. децембар 2014. у 19.56
Dal...Mij..
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.