Дискусије : Бања Лука

 Коментар
Цитат из новина
vacuum
14. јул 2022. у 05.50
Ubistvo sudije Ilića stavljano je na teret Naseru Oriću, ali on za ovaj zločin nije odgovarao.

Deo svedočenja navodi kako je Naser Orić jedinici srebreničkih Bošnjaka „Kondori” izdao naređenje da „očiste” Zalazje i druga srpska sela u toj opštini i kako im daje odrešene ruke da zarobljenima urade šta god žele, odnosno da „ne ostave ni kokoš ni svinje”.

- Sa zarobljenima radite šta hoćete, ne ostavljajte ni kokošku - rekao je Vučić, citirajući Orićev govor pred napad na srpsko selo. Vučić je pročitao i izjavu jednog od svedoka zločina u kojem je grupa predvođena Naserom Orićem nožem ubila više zarobljenih srpskih civila i u kojem se opisuje da je Orić svojim nožem izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

Takođe, jedan od svedoka Tužilaštva BiH, ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica, Ibran Mustafić, u svojoj knjizi „Planirani haos” detaljno je opisao razgovor koji je imao s Orićem nedugo nakon ubistva sudije Ilića u Zalazju 12. jula 1992.

Kada smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kada je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni reči. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao.

Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio tako da sam ga odmah posle preklao - naveo je Mustafić u svojoj knjizi Orićevo priznanje tog strašnog zločina.

Međutim, kada je Mustafić kao svedok tužilaštva u Sudu BiH pokušao da prepriča navedeni razgovor s Orićem, odbrana optuženog nametnula je tezu da je Mustafić mentalno oboleo te da zbog toga, navodno, njegovo svedočenje nije relevantno.

U procesu protiv Orića Tužilaštvo BiH, između ostalog, koristilo je i iskaze svedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića, retkih preživelih napada Orićevih snaga na srpsko selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine. Naime, sva trojica su potvrdili da su čuli bošnjačke vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će „sada oni suditi”.

Sud BiH doneo je odluku o oslobađanju Orića od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u Podrinju iako su o njegovom učešću u svirepim ubistvima srpskih zarobljenika svedočili brojni Bošnjaci.

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.