Дискусије : Философија

 Коментар
Још мало о религији
dulebg
(posmatrach)
09. јун 2016. у 08.38
Дискусије о религији махом скрену у питања: има ли Бога, да ли управљачка класа користи Цркву ради контроле над масама, плаши ли се човек нечега кад му треба религија.

Губи се бит саме религије.

Прво: сазнање да она тече кроз 40.000 неке наше свесне прошлости - мења облике, праксе и тумачења, али сваки пут укорењена у тих 40 миленијума.

Друго: губи се из вида да све цивилизације на Земљи имају сличне религије. Ја чак верујем: да сад оставиш 2 детета на пустом острву и да их посетиш кроз 20 година - да би ти причала о доласку бога, о његовом силаску управо са неба. Дакле питање је: колико је религија већ УГРАЂЕНА у наше гене?

Треће: није религија питање „има ли Бога или нема; да ли је Исус постојао, или је измишљен; постоји ли загробни живот и зашто?” Основна особина религије јесте - да је то наша СВЕСТ: у њој је садржано наше разумевање времена и простора, узрока и последица, морала, људских вредности, односа према себи и другима.

Религија је као један координатни систем који носи сазвежђа и планете. Људско знање, сећање, свест и физичке предодређености - сувише су компликовани за декартовско расуђивање. Зато их ми зовемо „религија”, јер поменутим дакартовским скалпелима нисмо у стању да га исецкамо и аналитички опишемо и сортирамо. Религија је само превише обимна и софистицирана да би стала у механичке умове и у данашње западно поимање реалности.
windy-chicago
(windy-chicago)
15. август 2021. у 05.49
!!!!!!!!!!!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.