Дискусије : Београд

 Коментар
Problem u vezi prodaje stana
dimitra
13. јун 2013. у 11.52
Da li neko možda ima savet šta da radim? Naime, prodajemo stan u Beogradu i hoćemo da kupimo manji stan da dolazimo kad budemo u penziji, ali za to će nam biti potrebno nekoliko godina.
Šta da se radi sa prijavom na stan? Ako se odjavimo, nećemo moći da izvadimo lične karte jer izvesno vreme nećemo imati adresu, a bez lične karte ne možeš da izvadis pasos, da otvoris racun u banci itd. Licna karta se menja svake 3 godine (cipovana), pa me interesuje, da li postoji neka privremena adresa na koju se može prijaviti u slujajevima kao nas? Hvala na savetu!
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
14. јун 2013. у 12.46
-Prijavite se kod rodjaka ili prijatelja,koji ima kucu (ne stan !)

-Ako se prijavite kod nekoga ko ima stan,njemu će zbog povecanog broja clanova domaćinstva pojedine stavke info-stana biti uvecane,za kuce to ne vazi !
dimitra
14. јун 2013. у 13.10
Hvala vam puno na odgovoru! Ne znam, teško je nekog moliti da te prijavi i na stan, a nikog ko ima kucu nemamo... Znaci li to da mi, iz Dijaspore, moramo nešto da kupimo u Srbiji da bi imali ličnu kartu, ili ipak, postoje neke druge mogućnosti?
steks
14. јун 2013. у 17.22
Ako se odjavimo, nećemo moći da izvadimo lične karte jer izvesno vreme nećemo imati adresu, a bez lične karte ne možeš da izvadis pasos, da otvoris racun u banci itd.
----------------------------------------------------------------------

A zašto bi se odjavljivali? Ostanite prijavljeni na toj adresi dok ne rešite da kupujete drugi stan. Niko ne proverava da li ste stvarno na toj adresi osim ako vas policija bude tražila zbog nekog kršenja zakona.

Kad kupite drugi stan, lako ćete se prijaviti na novu adresu uz ugovor o kupovini.
dimitra
14. јун 2013. у 17.30
Hvala, Stek! Razmišljala sam i o tome, ali, da li će kupci stana pristati na to? Uz, to, verovatno će im stizati i neka zaostala posta... Možda će pristati uz neku malu naknadu?
nina
15. јун 2013. у 01.15
Bez lične karte možeš da otvoris racun u banci, sa pasosem.

Pasos možeš da izvadis u Konzulatu bez lične karte sa nekim drugim dokumentom koji koristis kao ID tu gde živis, na primer vozackom dozvolom. Ili sa starom vazecom licnom kartom...

http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/putne-isprave.h

dimitra
15. јун 2013. у 01.35
Hvala Nina, ali nije samo problem u racunu u banci, na sve strane se trazi licna karta...
steks
15. јун 2013. у 06.42
dimitra
da li će kupci stana pristati na to? Uz, to, verovatno će im stizati i neka zaostala posta... Možda će pristati uz neku malu naknadu?
-----------------------------------------------------------------------

Oni neće ni znati da li si se i kada odjavila niti ih to interesuje.
A, ako ih zamoliš, i poštu će ti sačuvati, verujem, i bez naknade.

btw, na moju adresu još uvek dolaze pozivi za glasanje čoveku koji se odavde odselio pre više od 30 godina a 15-ak godina je u Australiji tako da nemaš razloga za brigu.
dimitra
15. јун 2013. у 10.51
Hvala Steks! Pokusacemo i tako.
nina
15. јун 2013. у 23.39
Dimitra, pasos može da ti zameni ličnu kartu svugde, iz prostog razloga, sto svi mi koji živimo napolju NE MOžEMO da je imamo, jer smo morali da odjavimo prebivaliste po odlasku iz zemlje. Druga je stvar što se vecina nije odjavila ili je negde fiktivno prijavljena.

'ODJAVA PREBIVALIŠTA

Građanin je dužan da odjavi prebivalište ako se iseljava iz Republike Srbije u inostranstvo.

Odjava prebivališta radi iseljenja iz Republike Srbije u inostranstvo podnosi se na propisanom obrascu, pri čemu je potrebno priložiti sledeća dokumenta:

1. važeći dokument sa fotografijom;
2. dokaz o iseljenju iz Republike Srbije u inostranstvo, odnosno pisanu izjavu podnosioca odjave da se iseljava iz Republike Srbije;
3. dokaz o uplaćenoj naknadi na ime republičke administrativne takse za odjavu prebivališta.'

Pošto zahtev za ličnu kartu možeš da podneses SAMO u mestu prebivalista, u stvari ne možeš, jer si morala da ga odjavis;)





Registrovan
(Я люблю запад)
17. јун 2013. у 13.18
Iznajmite stan
busybeee
27. јун 2013. у 12.18
Pored lokalnih zbirova, bivših DB-ovaca i komsija koji pate od sindroma „ Balkanskog spijuna”, teško da bilo šta kod nas može da prođe neprimeceno, svaka zgrada, mesto, selo ima ljude koji po ceo dan ništa drugo ne rade sem sto prate gde su drugi i šta rade.

Ja kad sam živela u inostranstvu bila sam odjavljena da moji ne bi placali komunalije po vecoj ceni. Kad je mama umrla odmah smo morali da je odjavimo jer i te kako vode racuna ko je na spisku stanara, koliko ih ima, itd. Čak i postansko sanduce mora da bude propisno obelezeno inače se placa kazna - mi smo primili obavestenje, a da čak nismo mi bili krivi nego „komsija” koji je uzurpirao podrumske prostorije i bez pitanja izbusio naše postansko sanduce da bi nakalemio svoje, neobelezeno. Dakle, kod nas se sve zna.

Ako želite da kupite stan, lepo se prijavite i placajte sve sto treba, a koliko znam licna dokumenta mozete da izvadite i preko naših ambasada u zemljama gde živite.

Inače, možda je bolje da kupite stan onog momenta kada budete želeli da se vratite.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
14. јул 2013. у 01.56
-Ako prodajete stan,jedno UPOZORENJE:

-Obavezno momentalno odjavite sebe u EDB-u i prijavite novog vlasnika (sa kupo-prod.ugovorom) ! ...da slučajno ne dodjete u situaciju da vas nakon par godina EDB tuzi za neplacene racune,oni ne priznaju naknadna opravdanja i ugovore/potvrde i sl.

-Znam,nazalost, iz licnog iskustva da je to tako !
Pokerplayer
31. јул 2013. у 15.29
Kad prodate stan ,niko vas ne tera da se odjavite sa te adrese. Kad kupite drugi.prijavite se tamo i sve je ok.Može proćii decenija u međuvremenu
busybeee
11. август 2013. у 17.07
Ljudi imaju ogromnih problema sa Infostanom, za EDB ne znam, zato što im nakon 20 godina taj isti Infostan salje racun da neplacene dugove koje je pocinio NOVI VLASNIK STANA koji se nije prijavio!!! Čak iako ste se vi odjavili i sve posteno obavili, racun na naplatu stize vama. Dakle, ako prodajete stan morate biti sigurni da se novi vlasnik stana prijavio u istom momentu kad ste se i vi odjavili i to u roku od 8 dana. Inače, novi vlasnik može godinama i decenijama da ne placa racune, a da ti racuni stignu jednog dana vama na naplatu. Ovo je neverovatan apsurd gde država ohrabruje hohstaplere i parazite, a kaznjava postene ljude, koji izvrasvaju svoje obaveze na vreme. Sto je najgore, prakticno je nemoguće nahvatati kupca vaseg stana, tj. novog vlasnika da se u isto vreme prijavi, kad se vi odjavljujete. Tako da maltene morate biti sigurni da stan prodajete postenoj osobi, dakle nekom ko neće zloupotrebiti ovu nevidjenu bruku od zakona koji tako nešto dozvoljava. Dakle OPREZ, OPREZ, OPREZ, sto puta OPREZ!!!!!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.