Дискусије : Сарајево

 Коментар
Odlazak još jedne prijeratne legende..
SINA_CHETNIK
(Nema povlacenja, nema predaje!)
07. јануар 2014. у 00.46
Punih šest decenija bavio se istim poslom
ODLAZAK LEGENDE SARAJEVA: Preminuo čika Mišo, poslednji ulični čistač cipela

Planeta 23:49, 06.01.2014.

Autor: Oslobođenje

Svako jutro u pola 10 dolazio je na radno mesto, bez obzira na vremenske uslove, a bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, i predstavljao je i turističku atrakciju glavnog grada BiH
čika Mišo, Sarajevo, čistač cipela

SARAJEVO - Legendarni čistač cipela čika Mišo preminuo je u ponedeljak u Sarajevu. Bio je jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva, pravog imena Husein Hasani. Punih šest decenija radio je kao čistač cipela.

Prvo je bio smešten ispred stare duhanjare na Marijin Dvoru, a pre dvadesetak godina preselio se u Titovu ulicu.

Svako jutro u pola 10 dolazio je na radno mesto, bez obzira na vremenske uslove, a bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, i predstavljao je i turističku atrakciju glavnog grada BiH. Bio je poslednji i jedini ulični čistač cipela u Sarajevu, ali i šire.

Kao petnaestogodišnjak došao je u Sarajevo sa majkom i ocem, koji su pored njega imali još osmoro dece. Bio je ljubitelj boksa pa ga je počeo trenirati u jednoj baraci na Marindvoru. Posle toga, zanat čistača cipela preuzeo je od oca kada je imao 21. godinu.

Godine 2009. dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva, čime je zaslužio i stan koji mu je obezbedila Vlada Kantona Sarajevo. Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama.

Čika Mišo je uvek isticao kako je u životu najvažnije ne ukaljati obraz i biti pošten do kraja života.

Rođen je 22. decembra 1931. na Kosovu i Metohiji. Više detalja o sahrani biće poznato naknadno.
======================================================================
Ne znam gdje je bila stara duhanjara na Marindvoru ali ako se ne varam (mada je od tada prošlo vise od 20 godina) mislim da sam cika Misu vidjao da cisti cipele kod tramvajske stanice na Marindvoru gdje su tramvaji isli prema gradu
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.