Дискусије : Сарајево

 Коментар
Vecni nas Ivo Andric
TROFAZNI-3
(Penzioner)
28. децембар 2012. у 01.52
(Setimo se nedavno pozatvaranih biblioteka,muzeja...u sada Sadakistanu)
Zlatne Ivove reci koje vrede za sva vremena...pa Ivo kaže:

„U ljudskoj zajednici u kojoj umetnost ne zauzima svoje mesto i ne vrsi svoj uticaj - mora da nešto nije u redu. Vrlo je vjerovatno da u takvom drustvu zivot i u ostalim granama zaostaje ili napreduje u pogresnom pravcu.”

------------------
„Dodju tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati.''
-------------------

- Šta će nam prosveta bez vere u Boga ? upadao je fratar. Ta prosveta će i u Evropi trajati kratko i, dok traje, donosi samo nemir i nesrecu.
- Varate se dragi fra Julijane, varate se iz osnova. Malo vise toga nemira ne bi skodilo ni vama ovde. Vi vidite da je narod u Bosni podeljen na tri ili čak četiri vere, podeljene i zakrvljene među sobom, a svi zajedno odvojeni neprelaznim zidom od Evrope, tj. od sveta i zivota. Pazite da na vama, fratrima, ne ostane istorijski greh da to niste shvatili i da ste svoj narod vodili u pogresnom pravcu i da ga niste na vreme pripremili na ono sto ga neminovno ceka.

Među hrišćanima Turske Carevine se često, i sve cesce, cuju glasovi o slobodi i oslobodjenju. I zaista, jednog dana će i u ove krajeve morati doći sloboda.

Ali davno je receno da slobodu nije dovoljno steci, nego je mnogo vaznije postati dostojan slobode. Bez savremenijeg vaspitanja i slobodoumnijih shvatanja, neće vam ništa pomoći sto ćete se osloboditi osmanlijske vlasti. U toku stoleca vas se narod u mnogome tolikoi izjednacio sa svojim tlaciteljima da mu neće mnogo vredeti ako ga Turci jednog dana i napuste, a ostave mu, pored njegovih rajinskih mana, i svoje poroke: lenost, netrpeljivost, duh nasilja i kult grube sile.

To, u stvari, i ne bi bilo oslobodjenje, jer ne biste bili dostojni slobode, ni umeli da je uzivate i, isto kao Turci, ne biste znali drugo do da robujete ili porobljavate. Sumnje nema da će i vasa zemlja jednog dana uci u evropski sklop, ali se može desiti da udje podvojena i nasledno opterecena sdhvatanjima, navikama i nagonima kojih nigde vise nema i koji će joj, kao aveti, sprečavati normalan razvitak i stvarati od nje nesavremeno cudoviste i svačiji plen kao sto je danas turski. A ovaj narod to ne zasluzuje. Vi vidite da nijedan narod, ni jedna zemlja u Evropi ne zasnivaju svoj napredak na verskoj osnovi...

-----------------------
Iz doktorske disertacije:
IZturci se plaho,leno...ono što ne voli da radi...

+++++++++++++++++++++++++++

Tako je Ivo pisao,govorio...Čitajte ga, toliko toga ćete naučiti o našem mentalitetu, našoj prokletoj krvavoj istoriji i sudbini. Andrićeve knjige su i život i mudrost, a ne tek sterilna filozofija.

Danasnja Nobel-ova nagrada za knjizevnost iznosi oko milion $.Tada je Ivo dobio preko 100.000 i nešto= danasnjim milionu...ceo iznos Ivo je poklonio bibliotekama SR BiH.

I onda te 1992g u proleće dodje Aljin sledbenik kojega je Aljo poslo na Drinu,Cupriju da Ivovov spomenik macolom srusi..sto bezumnik i učini.Malo im bijase zlo ...pa krenuli i u CG -H Novi da i tamo Ivov spoemenik srusi gde je bila Ivova vikendica...Srećom islamoteroriste zaustavi svevisnji te izgibose ...valjda na alahovom putu.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.