Дискусије : Сарајево

 Коментар
Robna kuca Sarajka
magnifiko
(razbribriga)
05. новембар 2012. у 11.17
Hteo bih malo da se podsetimo na nekadasnju robnu kucu Sarajku, koju smo onako prosto zvali samo Robna kuca.
Moram priznati da su secanja izbledela, tako da vise nisam siguran šta je tu sve bilo i kako raspoređeno.
Prizemlje garderoba sa izlozima, prvi sprat ploce i kasete, i ko zna šta još, a posle je to pretumbano u suteren. Drugi sprat namestaj, možda bela tehnika, elektronika ? Iznad toga je bila kafana u kojoj sam bio samo jednom, možda dva puta, ne znam ni sam zašto i kako.
U suterenu supermarket.
Jednog zimskog poslepodneva, ili to bese već vece, a možda i subota pre podne, obilazeci odelenje sa plocama i kasetema u dubini tankerice nestao je set za nekim nemackim zicama za gitaru, misleci da ću da ovladam tim instrumentom, što se posle pokazalo netačnim, ali je potvrdilo neku moju povremenu sklonost ka kleptomanijo, kao deo tamne strane moje malenkosti.
Eh sada par pitanja, gde je bila sportska oprema i obuca ? Šta se uopste sve prodavalo u najvecoj prodavnici u starom, normalnom Sarajevu.
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
05. новембар 2012. у 12.11
Ja se tačno više ne sjecam šta je gdje bilo. Samo je onaj restoran na vrhu bio stjeciste papaka, koncertni venue za Kemala Malovcica, Koketa, Krketa, Lakija, Smokija, Rokija, Plavog, Zutog, Crnog...

Sjecam se da sam u Robnoj po prvi put u našim radnjama vidio video rekorder. U stvari bila je to skalamerija koja je na nekom svijetlo zelenom ramu imala okacen i televizor... Ma shou program... ja onako nešto ruzno nisam ni prije ni poslije vidio. Nemam pojma ko je to pravio ali me je asociralo na neki albanski dizajn.

Jednom sam u Robnoj fasovao i batine, zaganjali nas jalijasi sa ploca... mene su stocirali na cosku kod banke. Mogo bi im sad za to yebat mater :)))...
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
05. новембар 2012. у 13.14
Нешто раније фасцинирана покретним степеницама, а нешто касније вријеме се углавном проводило на 'плочама и касетама' шупљирајући са родицом која је ту радила.
Нисам сигурна да ли је горе поменутог дана радила петак увече или суботу ујутро.
magnifiko
(razbribriga)
05. новембар 2012. у 13.37
Zar je bilo jalijasa oko Robne kuce ?
voya
05. новембар 2012. у 16.34
Dzirloni,ima još tih videa u Kanadien tajeru :) I ja umalo da popijem batine, u podrumu neke od obliznjih zgrada bio neki kafic, ja uletim kad tamo neki likovi sto smo s njima zakuhali na planini, popio pice i izletio ko metak :)
voya
05. новембар 2012. у 16.37
Na sportskom odjeljenju se prodavao motor MZ-ejac :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
06. новембар 2012. у 02.32
U suterenu su se prodavele ploce, muzicki instrumenti, bijela tehnika, alati, bastenski materijal (sjeme, poljoprivredni alati...) itd, duplikati kljuceva...desno od ovog departmana gdje su se izradjivali kljucevi (ili su se popravljale cipele, ne sjecam se tačno) bio je izlaz, direktno prema UPIjevoj samoposluzi (do koje se moglo doći i izvana, strmim stepenicama)
U prizemlju se prodavao skolski pribor, posudje, kristal (taj departman je bio desko kad se ulazi iz pravca kina „Dubrovnik”
Na prvom spratu je bila garderoba
Na drugom spratu su bile igracke i djecija garderoba
Mislim da su se na trecem spratu prodavale cipele, muska garderoba i crna tehnika.
Na zadnjem spratu su se prodavali dijelovi za auta, motori, sportska oprema (oprema za lov i ribolov, skije, bicikli...), cilimi, lusteri, pribor za kucne ljubimce...
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
06. новембар 2012. у 02.49
Zaboravih restoran na zadnjem spratu.
@dzirlo
Kvalitetni VCR (ne mislim na ono što se moglo u Free Shopovima nabaviti kad je marka bila 7 dinara) su se mogli nabaviti u prodavnici „Fontana” u ulici JNA (mislim da se nalazila desno od Sipadove prodavnice namjestaja) i u toj prodavnici su se ujedno nalazile i umjetnicke slike, skupi kristal, lampe...
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
06. новембар 2012. у 03.00
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
06. новембар 2012. у 09.25
Sina,

jesi li ti to bio direktor Robne? :)

Ova kanta od VCRa je bila u asortimanu prodaje Sarajke prije 1 : 7 kursa, značajno prije...
magnifiko
(razbribriga)
06. новембар 2012. у 11.42
voya
05. novembar 2012. u 16.34
Dzirloni,ima još tih videa u Kanadien tajeru :)
-----------------------------------------------
E tu šta ima nema vise nigde :-))))

voya
05. novembar 2012. u 16.37
Na sportskom odjeljenju se prodavao motor MZ-ejac :)
----------------------------------------------------
Gde je bilo sportsko, nikako da se setim.

Nego što se tiče videa, da nije u pitanju Setron ?
Odosmo od Robne kuce do Free Shopova, sto i nije loše da se podseti malo.
Dakle, bio je jedan negde oko kina Tesla, ako se secam dobro (joj sto rasturam ovu ekavicu :-))) onda u Bristolu, tu neke Sanyo linije, onako crne sa plavim nekim linijama, dosta sarene, ali moj san je bila neka Sharp linija sa milion ekvilajzera, iz jednog komada, ali velika.
Nisam to mogao da afford, pa sam kupio mini liniju Sanyo, plastenjak, dupli dek, klasika.
Onda free shop na Malti, dosta veliki, i onda na Ilidzi, u hotelu Srbija.
Posle ostvarim svoj veliki san i kupim Sony trinitron, preko milju maraka negde kod bolnice Jagomir, u stvari vise nemam pojma, osim da je to bila neka rupa, a moguće je da se zvala free shop.
Mislim zapsujem se ja tu zestoko, jer je Samsung, 51-55, tako neka velicina bio skoro u pola cene, tako da bi sacuvao 500-600 maraka, a transakcija se obavila negde u jesen 1991. Nije to kraj mojih gluposti iz tog perioda, pa da se vratimo na Robnjak koga se skoro niko ne seca.
One slike Sina sto je stavio su bas dobre, pa Dzirlo kada bi hteo da ucrta mesto gde je stociran. Ja sam samo jednom popio stoc, ali bio neki kilav, pa ne mogu da racunam da sam stociran. Jes da sam foliro, kao udario me jako, da me se okanu, jer nisam imao sanse, ja sam njih najmanje trista.
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
06. новембар 2012. у 12.57
Znaci ovako... zakuhalo se negdje na spratu, mislim nije da se zakuhalo već su nas trojicu cupavih skontali. Tu je već po spratu pocelo vijanje, ganjanje yebanje majke i tako to. Istrcao sam u punom sprintu na glavni ulaz/izlaz prema Titovoj i nastavio blago lijevo (oko 30 stepeni) prema cosku kod Privredne. Dok sam trcao pokusao sam da procjenim broj pratilaca prema odjeku koji su pravile njihove polupoderane spicoke po betonu. Tutnjali su kao krdo bikova kada ganja one ljude po Pamploni. Ma mislim tutnje kao Grmecka korida i Kalgari stampedo u jednom. Tu sam skontao da ih ima između deset i sto sezdeset (Radovan III opa.). Prvi sam stoc fasovao mucki, s ledja i zgodio me je negdje u predjelu desnog uha. Tu sam malo usporio te me je slozilo još par, ne bas jakih kojekuda po glavi i tijelu... Tu me krezavi papci i oborise, nagurase me na pod. Dok se okrenuh da se pridignem njih nigdje... otisli. Ustajem, kao da otresam prasinu pogledam oko sebe. Još jedan kao zadihan, onako pojak, cupka na prsima stoji u gardu, kao cilje gdje da me u facu pogodi. I onda levat spusti ruke i pokroviteljski rece „bjez' odavde...”. Yebo majku, kao da mi živit poklanja. Ništa ja, gledam ga, a on pretrca preko Titove i dalje prema Higijenskom. Gledaju me ljudi, slučajni prolaznici, a ja se u sebi mislim 'E yebo im ja mater, gdje ovi ljudi uopste žive?'
magnifiko
(razbribriga)
06. новембар 2012. у 13.48
Šta bi sa ostalom dvojicom :-o
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
06. новембар 2012. у 14.23
Ti bas volis svasta da znaš!!!
magnifiko
(razbribriga)
06. новембар 2012. у 14.28
Izvini :-(
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
06. новембар 2012. у 15.34
Ma zayebavam se... jednog su koliko se sjecam 'izgazali' kod kafane Kosevo u Kralja Tomislava, a jedan se uspio zakaciti za tramvaj (i pobjeci u nepoznatom pravcu).
magnifiko
(razbribriga)
06. новембар 2012. у 16.31
Yebem im sve.
Dzirlo, ja bih tebe trebao da znam, bar iz vidjenja, pogotovu ako si bio tako cupav.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
07. новембар 2012. у 01.33
@magnifiko

Sportsko odjeljenje je bilo na 4 spratu.

Bazirajuci se na ovoj slici
http://img122.imageshack.us/img122/367/swl40sarajka7jt.jpg
lijevo od glavnog ulaza su bile one strme stepenice kojima se silazilo prema UPIjevoj samoposluzi. Znam da je postojao bocni ulaz, iz pravca kina Dubrovnik, nisam siguran da li je postojao i bocni ulaz iz pravca Radiceve.
Kad se ulazi iz pravca kina Dubrovnik, na desnoj strani je bio odjel gdje se prodavao kristal i garniture posudja, do njega je bilo otkupno mjesto za zlato, zatim odjel gdje su se prodavale kuhinjske potrepstine. U sredini su bile stepenice (fiksne i pokretne, sa ove strane sa koje sam poceo da nabrajam su isle stepenice za gornji sprat), iza njih je bio odjel sa skolski pribor, Mislim da je desno od tog odjela sa skolskim priborom bio odjel gdje su se prodavale knjige, ali nisam siguran.
Stepenicama fiksnim i pokretnim (sa suprotne strane od onih kojima se penjalo na vise spratove) se silazilo u suteren, i tu nas je docekivao odjel za prodaju nosaca zvuka i muzickih instrumenata. Desno je bio odjel gdje su se popravljale cipele i izradjivali kljucevi, desno od toga su bila vrata kojima se izlazilo prema samoposluzi, desno od izlaznih vrata je bio veliki odjel za prodaju alata (slično kao Canadian Tire). Preko puta odjela sa nosacima zvuka se prodavala bijela tehnika, a kompletno na drugoj strani se prodavalo „sve za bastu”.
Na prvom spratu se prodavala zenska garderoba
Kad se pokretnim stepenicama popne na drugi sprat doceka nas djecija garderoba, na suprotnoj strani (tamo gdje se stepenicama silazilo sa treceg sprata) je bio odjel sa igrackama.
Na trecem spratu je bila muska garderoba
Kad se stepenicama popne na četvrti sprat doceka nas odjel sa tepisima, cilimima, etisonima itd. Na desnoj strani od stepenica su se prodavali lusteri i lampe, lijevo je bila sportska oprema. Na suprotnoj strani od odjela sa cilimima je bio odjel za lov, ribolov i kucne ljubimce, lijevo od njega su se prodavali dijelovi za auto i motori (koliko sam se lozio na onu Hondu sto je bila izlozena ali stari nije htio da mi kupi)
I naravno, da ne zaboravim da se na vrhu nalazio restoran gdje su nastupali Kemal Malovcic, Rizo Hamidovic, Curi Dzekson, održavao se i „Bal Roma” i slično.

Ne mogu da se sjetim na kojem spratu su se prodavale tehnicke stvari i namjestaj, mislim da je na trecem ali nisam siguran.

U Sarajku se ulazilo sa tri strane, glavni ulaz sa platoa (sa sjeverne strane
Erik_Ajdl
(mislilac)
07. новембар 2012. у 02.01
Sina kralju!!!
magnifiko
(razbribriga)
07. новембар 2012. у 09.05
Svaka cast Sina, ovo moram da proucim na tenane :-)
magnifiko
(razbribriga)
07. новембар 2012. у 09.06
Ja mislim da je MZ-ejac kostao dva miliona, a Honde se nešto ne sjecam !?
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
07. новембар 2012. у 10.20
Slika sve govori. Ja sam fasov'o između zutog kombija i ove dizalice u donjem lijevom uglu. Znaci moja procjena 30 stepeni ulijevo iz pravca glavnog ulaza nije bas tacna. Izgleda vise kao 45 stepeni.
sarajevox
07. новембар 2012. у 10.37
niko ne spomenu kozmetiku, kakvi ste vi muskarci!;)

čim udjes sa platoa pa lijevo, prvo neki gelovi, mlijeko za tijelo pa onda karmicici(Samantha 15) pa na kraju parfemcici „Trump” i tako neki „Krka” kozmetika :)) skupi parfemi su dosli tek negdje pred rat ako su uospte i dosli??
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
07. новембар 2012. у 11.09
Ugao je bio donji i desni :(. Trump i onaj... Just Musk. Za muskarce Wlater Woolf plafoooon.
voya
07. новембар 2012. у 11.13
Ja mislim da je MZ-ejac kostao dva miliona, a Honde se nešto ne sjecam !?
______________

Hondu i Harley si mogao samo na filmu da vidis :)

Krka kozmetika :), ona Slovenka sa velikim cvikama :)))
sarajevox
07. новембар 2012. у 11.19
eee, samo je Savo bio dzenltmen i kupovao trebama karmine, vi ste izgleda svi bili kokuzi:))
voya
07. новембар 2012. у 11.21
Kad se stepenicama popne na četvrti sprat doceka nas odjel sa tepisima, cilimima, etisonima itd.
____________________

Kažu, hapci se sakrivali nocu u tepihe :)

Sina, ovo je doktorat :)
sarajevox
07. новембар 2012. у 11.22
e pa da..sjecam se Slovenke i cvika,nije bila bas za kozmetike ali je imala lijep ten;)
voya
07. новембар 2012. у 11.28
Aha, Slovenka govorila srpski ko Manjo ekavicu :)

Alooo, majstoooree, piše klikni jedanput i poruka će biti objavljena, treba sacekati dobrih 15 minuta !
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
07. новембар 2012. у 11.30
Ona recenica o 3 ulaza nije bila u kontekstu. Postojao je treci ulaz iz Radiceve, ali vrata nisu bila uvije otvorena, za razliku od bocnog ulaza iz pravca kina Dubrovnik.
Napravio sam jednu grešku - odjel knjiga je bio lijevo od odjela za skolski pribor, desno su se prodavale kuhinjske potrepstine, mada se tih knjiga strasno slabo sjecam jer sam u taj kraj zalazio samo pred početak nove skolske godine :) Po knjige se islo u Svjetlost u Vase Miskina, kad se udje na desnoj strani su bile knjige, na lijevoj slikovnice i djecije knjige, do njih su se prodavale kasete, pravo su bili udzbenici, na desnoj strani preko puta kaseta su bile stepenice kojima se silazilo u suteren gdje se prodavala strucna literatura.

@sarajevox
Izgleda da se svako sjeca onoga šta ga je i zanimalo, ja se kao kroz maglu sjecam te kozmetike ali ne znam da li je bila lijevo ili desno od glavnog ulaza, a takođe se ne sjecam šta je bilo lijevo kad se ulazilo iz Radiceve, mislim da je tu bio namjestaj ali nisam bas siguran. U prizemlju su se ponekad nedeljom u podne održavale modne revije.

@magnifiko
Ja se sjecam Honde, prodavale su se takođe i Vespe ali su bile skuplje od motora na koji sam se lozio. Garant je tu bilo i Tomosovih motora, sjecam se motora „Kolibri” u onoj radnji gdje su se prodavali bicikli, orjentaciono u onoj ulici gdje je isao tramvaj između Marin dvora i Skenderije, otprilike na pola puta na lijevoj strani.

@dzirlo
Mala ispravka, ondje gdje si ti stociran je bila Jugobanka, ne mogu da se sjetim da li je bila još neka ali je ondje na cosku definitivno bila Jugobanka. Tamo na slici na suprotnoj strani, dakle lijevo, je bila samoposluga, do nje BIGZova knjizara, mislim da je do nje bilo Bosnaauto. Iza Sarajke je bila Volskwagenova prodavnica a desno od nje UNISova.
Ono uvezi tvog stociranja sto su te gazili na javnom prometnom mjestu bi za neke laike bilo nevjerovatno, međutim sjecam se pred rat, tramvaj trojka između Katedrale i Ljubljanske banke, grupa firauna u punom tramvaju otima tasnu nekoj ženi, svi u tramvaju mrtvi hladni i niko neće da se mijesa.
sarajevox
07. новембар 2012. у 11.30
ahahahah sto bi reko Rominjo;)
sarajevox
07. новембар 2012. у 11.34
ovaj predhodni za Voyu:) ja se uopste ne sjecam namjestaja jer me nije zanimalo al znam da je Lesnina bila u Sopingu;)
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
07. новембар 2012. у 11.58
Dobro si Voyine, nasi itisoni kad su novi su stvarno dampfali na sintelan ili tako neku hemikaliju.
voya
07. новембар 2012. у 12.03
Napisao sam hapci, može i hipici, zbog sintelana :))) Dz., zasluzio si spomen plocu i otiske stopa, ali ne tvoje, nego jalijasa :)
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
07. новембар 2012. у 12.21
Zar nije Slovenka sa cvikama radila za Jardli kozmetiku ili tako nešto? Obično na Zagrebackom nedeljnom u pauzi između Sase Zalepugina i Zeljke (Po)Fatorini ;).
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
07. новембар 2012. у 12.23
Hvala voyo, u pitanju je bila JAWA! Taj naziv mi nije pao na pamet već vise od 20 godina, ne znam zašto sam kao dijete mislio da su japanski motori Honda, Kawasaki i Yawa, eto sad nakon toliko vremena i zahvaljujuci internetu sam saznao da je YAWA - ceski motocikl!
Bila je izlozena odmah preko puta „ulaza” na pokretne stepenice kojima se silazilo na treci sprat. Desno od Yawe su bile poredane Vespe koje su bile skoro duplo skuplje.

Prodavacice su imale mantile plave boje i HTZ cipele sa rupom na vrhu prstiju i sa visokim petama.

Ne sjecam se gdje se prodavala tehnicka roba u Sarajci, Setron VCR od 700 maraka ili 4900 ondasnjih dinara i Kamacrown muzicke linije me podsjecaju na januar 1990 i guzvu pred free shopom kod hotela Evropa. Jedan moj rodjak i dan danas ima taj Setronov video koji ga sluzi bez problema već 22 godine. Funkcionise isto kao i Obodinov frizider koji nadzivi svog vlasnika :)
voya
07. новембар 2012. у 12.26
:))) Može biti, Nedeljno popodne garant :) Fina je Zeljkica :)
voya
07. новембар 2012. у 12.31
Prodavacice su imale mantile plave boje i HTZ cipele sa rupom na vrhu prstiju i sa visokim petama.
______________

I ispucali roze lak na noktima :)
sarajevox
07. новембар 2012. у 12.38
jeste Jardli,predstavnik Krka jer je iz Slovenije, pricala srpski ko Manjo ekavcu hahah joj, jes mi ovo nešto smijesno, izvini Manjo:)))

naše prodavacice su bile neljubazne i svaki stand je smrdio na cevape naročito subotom..

donji ves na drugom spratu, gacice i potkosuljice zenske u nekom bijelom koritu

a nešto su i renovirali tako krajem 80-ih

a bila je ova tema jednom
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
07. новембар 2012. у 13.21
HTZ pele sa rupom... :) Borosane?
voya
07. новембар 2012. у 14.07
Sina,

mislim da se radi o istom motoru, Jawa model MZ, CZ, he he, čini mi se bio je i neki motorcic pony expres, dimio ko varburg :)
magnifiko
(razbribriga)
07. новембар 2012. у 14.25
JAWA je bio uvod MAXWELL kasete i OPTIMUM parfeme, inače odlicni motori, i ako ja nisam bio motorista. Ja sam jedva i biciklo vozio :-(
Nego gde nam je Roker, da baci jednu direktno iz Avtovca.

Evo i jedan bajat vic, ko i tema, jbga, al je u koliziji i na ijekavskom ;-)

Vratio se Mujo iz Švedske, pa ga pita Haso:
- Bolan Mujo, kako je kod Šveđana?
- Ma kakva Švedska, oni su 30 godina iza nas.
- Aman, pa kako to? - čudi se Haso
- A jarane, tamo se još uvek dobro živi.

voya
07. новембар 2012. у 17.52
Dobro da si se javio Geri, znaci ipak se nečega sjecam :) I ja se napalio da ga kupim, prijatelj mi rece da ne valja, poslije se o'ladih za motore.
Rominho
08. новембар 2012. у 08.23
A Pontiac autA, gdje to bi kad izadjes iz Robne:))?? Ne znam da li sam i na jedan ulaz usao osim onaj iz Dubrovnika...

http://youtu.be/j3jDyakeXrY

SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
08. новембар 2012. у 11.55
Prodavali su se u salonu automobila u Radicevoj (mislim da su u ponudi bili i Pontiac i Chevrolet).
sarajevox
08. новембар 2012. у 17.41
Ma kakav Pontiak,nije to bilo
Rominho
08. новембар 2012. у 17.54
Ne sjecam se Chevy-a, Pontiac 100%...U Robnoj mi je deda kupio onaj stolni hokej, 128 dinara(možda i hiljada, odmah poslije olimpijade), sutalo se to u 16. Čini mi se da sam tu i hokejaski stap kupio, jedno smo se vrijeme na to ložili.
sarajevox
08. новембар 2012. у 21.06
meni se uopste ne prica o Sarajevu. jel neko slusao novi ZZ Top? kako vam se čini, jel malko bez'ze

ZZ Top-Chartreuse

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IwsgXvKQih4#!

barabba1
(student)
08. новембар 2012. у 22.49
….i svakog ljeta po završenom parnom semestru dolazio sam u Rodni grad Banjaluku i željan da čujem nove vijesti svraćao na Motel, uz obaveznu narudžbu mekane šljive za Mujin sto. I obično bi počinjale priče koje bi slušali svi gosti bez obzira bio domaći ili gost u prolazu…

-Mali, eto tebe…

-…jesam čika-Mujo. Ferije.

Ofalio nisi i ako sam čuo da vi studenti jedete pitu tvrdu kao ćorapu…ne znam zašto. Bar u Sarajevu ima šta jesti. Samo, što je Sarajevo zafrkato sa druge strane. Za volanom…

-…nije čika Mujo… nauči se i navikne.

-…Te će ti godine mome sinu Edi trebati ona potvrda da završi školu poprijeko. Gabo psihijatar i psiholog Esma, kad hoćeš, oboje na Seminaru, vele ima u Sarajevu tu i tu pa ako ti Mujo nije do čekanja mi priznajemo i Potvrdu otud.

Kažem ja Zlati, tako ti je, veli, pali Ford-ajfela što prije dodješ do Potvrde, Edo će do kruha.

Bio sam ja u Sarajevu, ono kada mi je četrdeset i pete ,…neće ga biti. Prije će biti četrdeset četvrta…nije, biće prije četrdeset i peta, stigao poziv od Komande. Pišu, Mujo stiži, stao Saveznički Dodž, maket ne može, zanimio… u Sarajevu imaju mog dajdžića Sejfu gore na Sedreniku, učio zanat kod mene a ja u Beogradu ono kada sam za ispit opravio „duplu cinšpulnu pod bregastom aksom” …?mogao je i Sejfo. A ja znam….zanimio, garant, otišao „druk ležaj” pod visokim iberlaufom…dodjem i ključ trineska sve riješi…zato ti Sarajevo znam kao i ovaj naš Kaurski mejtef.

A mogli su me i ne dirat. Tako su mi poslali poziv i za „marš”. Ne mogu prići preko planine, što ja neću na čelo….sreća pa ja nazuh „Bata” šiminke….inače bi se smrznuo.

Upalim ja Ford-ajfela sin Edo do mene, Zlata potkuhala, miriši kabina te se mi taki fatismo Ružinog „Volana” u Bočcu. U vakat, Prude, Babino selo, Donje Uskoplje pa pod Komar. Vuče Ford-ajfel uz Komar…obala, veli Edo

-Babo, prokuhaćemo…

-…nećemo sine Edo. Dosuo sam ja u karter tri litre kozijeg mlijeka a koliko je zdravo pričala ti je nana.

I mi niz Komar, uz Plavu vodu, u Kiseljaku, radi Edinog hatera, kupimo one somune i u čas Zli Stup. Kod Cirkus placa, na bremzu, Ajfel prede ali ne lipsava a ja velim Edi,

-sine Edo. Evo nas kod Tilave. Baciću ja desni….ja tako, desni pade i mi skrenemo.

-babo da ne zabasamo…meni se čini da je Sarajevo veće od Prijedora…

-Nećemo Edo…samo ti broj ćuprije pa kod sedme, reci…jer Sarajevo je najlakše preći po ćuprijama sa donje i ulicama što vode gore brdu sa gornje strane….a kod sedme je taj što daje potvrde, pa kad završimo, balduzi Hajri na konak. Gore gornjom stranom na Sedrenik. Inače sine Edo, nije to ovdje kao kod nas. Da ti pišaš gdje hoćeš. Ovdje kod njih, ako si popio pivu u Tilavi a hoćeš u Lovac imaš pravo pišati u parku, u centru ….imaju i basleka….samo su oni napravili Zahod moj Edo…. na pola puta.

Ne govori Edo ništa. Vidim ja već bašča Visoko-g kada će ti Edo.

-babo ja se zabrojao, ne znam na kojoj smo….

-…ne znam ni ja sine Edo, opet ćemo mi od Tilave…najlakše je.

….kada hoće šejtan prave kocku na česti. Odem desno pa opet smotam, velim potrefit ćemo, kad Edo reče,

-babo mi smo ovda prošli već dva puta, eno ono što piše Čikma, upamtio sam.

Neboj se sine Edo, umirim dijete, ufatim pravac kad stvarno Tilava. Bacim dajak zase pa uz ćuprije, Alaha mi nađemo��

Ispuni Edo križaljku iz Politike, Psihologu krivo što je dijete moralo preći toliki put, zna da je Edi dovoljno da preuzme mjesto „šefa nad mazivima i gorivom” kod Pirole, udari muhur te nas dvojica ponove u Ajfela.

-…rekoh, sine Edo sad broj česte, gore, brdu, samo nemoj čikme i sokake sa basamcima bojim se da ni Ajfel nebi mogao uz njih…a pričao sam ti da sam direktora Pirolu vozio u Grčku. Ti znaš, karta Grčke, pa onaj dole špic na karti. Tu sam ti ja sine Edo uletio Bjujkom…nemaš se ti gdje okrenut…zato pazi na čikme, posebno.

-…hoću babo. Veliš, kod osme da te opomenem….kad umalo čujem Edu,

-babo, ja se opet zabrojao. Ovo je već deveta i piše da je neko kino, partizansko…Sutjeska…

Šta ću da ne prepadam dijete, pomilujem Edu, znam zafrkato je Sarajevo sa volana i sam bi se zabrojao….pa opet kraj Dubravke, uz ćuprije i česte kad ovaj put veli Edo,

-babo motaj, osma…

Te mi brdu. Gore na Sedrenik, balduzi na konak….a akšam fin, rumen, i već se i mrak fata. Kako god ti ideš gori, sve veće brdo….pao mrak. Pale se kandilji, kada odozgo neki hajvan pustio duga, ubi u oči…

-Edo sine ovo ti je nekultura, sad će njemu babo kontru.

Te ja njemu duga. Kako ja prebaci, ode u nebo….ko kada je brdo. U Ajfela jaki farovi, on…ni mukajet. Jak i on…

-babo, da nisu u Sarajlija halkogene….pita Edo.

-Može biti sine Edo, evo ću ja njemu hablendovat još jednom, kada u tome Edo zavika,

-dragi babo pa ti hablenduješ na mjesec…

I stvarno. Žuti se kao tevsija , hajde ti razaznaj…

-E to ti je sine Edo, „….sjajan mjesec na Trebević sjeo”…znam da je dijete zamjenilo donju i gornju stranu, još i možeš razlikovat Stepinu od Titine… ali Tabaci, Tabišnica, Tabijska, Velika aleja, Velika avlija, Velika drveta….pa ne pobrkaj….
Rominho
08. новембар 2012. у 23.36
Odlično Barbara:)

http://youtu.be/y6TOjoF-CnY

SaX, ZZ top ti je kao i Sarajevo, obrni okreni, covjek vazda o dobrim prošlim vremenima, htjeli mi to ili ne, tako je kako je. Pogotovo kad ga godine krenu:)))
Da li si gledala Viktorijine Andjele sinoć??:)))

http://youtu.be/zS5CxS5wJ0g

sarajevox
09. новембар 2012. у 07.32
ne gledam te muske shoove a meni je ionako Fruit of the loom konza;)

što se tiče Rajvosa, valjda smo sve zivo ispricali ili mi je postalo svejedno šta je nekad davno bilo a još manje šta je sada. ne pratim mnogo ni njihovu stampu, samo ako me šta pogodi u glavu procitam i to bi bilo to. ne znam šta je sa mnom ,možda me uhvatila apatija a možda isijas..

Rominho
09. новембар 2012. у 09.53
Jednom rjecju, namcor:)
sarajevox
09. новембар 2012. у 10.55
Nadzak baba;)

Nego da pozdravim sve u studiju a posebno Nidzu i da ga upitam za zdravlje,znam da je nešto bio slab odljetos. Nidzo,tebra,u zelenom caju je spas!;)

Kace mi ovaj modo vratit nick,kuga ga ne izjela:)
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
12. новембар 2012. у 16.21
si gde Texo puska te ne ubila? ;)). Pozz tebi, cika Miru i ostalima.

Ljubim te kad si mi tako brizna :* i hvala na pitanju, dobro sam hvala Bogu...i sad je sve ok. Ma stari se moja ti, pa sad čim noge operem ja se prehladim. :)

Imali nam gde Adrijane, al ne Lime-Jaric nego ove naše mrvice..? dusa moja jesam je pozelio <3 :P a, ako je gde vidis, pozdravi je i reci joj da je još uvijek volim. :)

Robna kuca „Sarajka”. To je nekad bio najjači „Mall” u BiH. Feka-karafeka je tu bilo. Pošto sam zivjeo jako siromasno :)) , često sam „visio” na onom odjeljenju dje su bile kozne jakne i pario oci i vrebo momenat da zavrnem koju, iako nisam bio saner :). KTK-Visoko sto bi reko nas dobri i prepoteni Jane ( ja dje li se ono sad smuca Boga ti pitaj hehe..Pozz brate ako ovo budes citao i javi nam se bolan, da znamo jesi ziv?)
aj evo i vic pa da se vratim u svoju 3D dimezniju uz batski pozdrav svima, pa opet ćemo se citati kad bude N.Godina, Bozic ( jer tad se javi najviše diskutanta da lafo cesitaju jedni drugima, praznike ) :)
kaže
Trce dva DIF-ovca za tramvajem. Prvi se zaleti i ono nekako uspije uskociti u tramvaj, a ovaj drugi ne. I sad ovaj drugi ono skenjan pocne da vice prvome „ aisss ja Strebera ee... Streberuuu!!”
:)

Vozdra i sve najbolje !
sarajevox
13. новембар 2012. у 07.56
dobar vic Nidzo:))) drago mi je da si dobro i u pravu si, ako se oko Nove Godine i Bozica ne okupimo, ne znam ka'ćemo:)

Nema nam ni Adri ni didza ni Kralice doduse ona je bizi oko djece, al su nam se neki drugi vratili,ne znam jesi primijetio;)))
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
13. новембар 2012. у 09.26
ne primjecujem sitnu divljac :)

samo da se editujem :) da mi Jane, ne pomisli da sam htio napisati „prepotentni” nego prepoSHteni** ;)

TeHo hvataj i čitamo se oko N.G , Bozica il možda oko Djurdjevine-sto bi pok. Shimsha, kuma Spasoja žena rekla za Djurdjevdan :)

https://www.youtube.com/watch?v=mbPhu6w5jCU

;)

Pozdrav !
sarajevox
13. новембар 2012. у 10.19
hvala Nidzo tebra,evo i za tebe jedna, hvataj:)

http://www.youtube.com/watch?v=lZZsESqrZkw&feature=related

Bogami, kako svari stoje ni Djurdjina ne izgeda promising:)

i cuj Jane prepotentni... u njegovim godinama??:)))

Librarian
13. новембар 2012. у 19.25
Sina ti izgleda imaš fotografsko pamcenje. Svaka cast. Ja se samo sjecam robne kuce i da je na zadnjem bio restoran-to je sve. :)

SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
14. новембар 2012. у 01.19
U onom auto salonu u Radicevoj, odmah preko puta Sarajke su se prodavala americka auta, i Pontiac i Chevrolet, crni Chevy (ne znam koji model) je Juka Prazina izvezao kroz izlog, odmah na početku rata

Sarajka je bila top u ono vrijeme prije 25 godina, iz danasnje perspektive najveci manjak joj je bio nedostak parkinga i pristup javnim prevozom.
Osim toga, mnogo veci izbor artikala se mogao naći u „specijalizovanim” prodavnicama, odnosno:
Za knjige, kao sto sam već naveo „Svjetlost” preko puta Trznice kao i ona knjizara na uglu Titove i Slobodana Principa Selje.
Za namjestaj: Sipad u Titovoj, Jugodrvo (?) na Ciglanama, Lesnina u Sopingu na Grbavici, Slovenijales/Lesnina u Skenderiji.
Dobar izbor sportske opreme je bio u Lovcu preko puta slasticarne Egipat, kao i u Skenderiji.
Bijela tehnika u Elektrotehni kod Katedrale
itd...

Zna li neko kako se zvala ona robna kuca koja se nalazila odmah kod Narodne banke u Titovoj, ugao sa ulicom Mahmuta Busatlije?
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
14. новембар 2012. у 07.40
Можда робна кућа 'Nama'?
sarajevox
14. новембар 2012. у 11.47
možda Alhos, Alija Hodzic Sarajevo;)
magnifiko
(razbribriga)
14. новембар 2012. у 14.35
Ja isto mislim da je to bila Nama. (Narodni Magazin)
sarajevox
14. новембар 2012. у 16.11
Zna li iko gdje su bile „stara” i „nova” robna kuca?:)

prava-sprava
(metalostrugar)
15. новембар 2012. у 23.03
Znam ja, jedna sa jedne, a druga sa druge strane Poste.
Ili, jedna uz Borovo, a druga preko puta Gvozdjare.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
25. новембар 2012. у 11.58
Hvala puno, i ja mislim da se zvala NAMA ali nisam siguran. Ja se sjecam one Name u ulici JNA, odmah do Hotela Central.
Ne mogu da se sjetim svih objekata i njihovog tačnog rasporeda (sjecanja blijede nakon 20 godina), ali ako se ne varam, na istoj strani gdje je bila NAMA u Titovoj, iduci od Vjecne vatre (odmah iza je bila SDK, odnosno Sluzba drustvenog knjigovodstva) je bila prodavnica obuce (mislim da je bila Planika ali nisam siguran), Magrosova prodavnica „Uzor”, slasticarna Oloman, frizerski salon, onda prolaz prema kafeu Lisac, RK Kluz (možda se neki sjecaju one TV reklame kad neka treba kaže crncu „Cao Stiv, ides na fakultet?” a on joj odgovara „Mace, idem kod Kljuza!), zatim je bila NAMA, Narodna banka, Ljubljanska banka u cijem prizemlju je bila prodavnica tekstila (Sarajevotekstil?), Bazar (ogroman izbor igracaka, ta prodavnica mi je ostala u sjecanju po bazenu u kojem su bile zlatne ribice a raja ubacivala novcice), mislim da je odmah do Bazara bila ili prodavnica kozne galanterije i putnih torbi ili neka prodavnica cvijeca ali nisam siguran, onda je bila neka zgrada u cijem prizemlju je bila trafika, zatim kafana Park, onda je bio Veliki Park, mali Park, Higijenski zavod, ulica Djure Djakovica, preko puta je bio kino (Sutjeska?), onda Sipadova zgrada SILVA iza koje je bio restoran ”RS„. Desno od Silve je isla ulica prema Vojnoj bolnici, lijevo prema Marindvoru. Desno od Silve je bila okretaljka za tramvaj 6 i 7.

Sa lijeve strane Titove od SDK je bio JAT, zatim neka mala fotografska radnja, onda Kras, knjizara...i ne sjecam se vise objekata, do one samoposluge na uglu Titove i Radiceve, zatim Sarajka, onda banka (mislim da je na onom uglu bila Jugobanka a do nje Privredna banka, ili je bilo obratno, Predsjednistvo, dzamija, okretaljka za tramvaje 6 i 7...”
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
25. новембар 2012. у 12.36
Greška - lijevo od Silve je bila okretaljka za tramvaje. Poslije okretaljke je bila knjizara, onda je ako se ne varam bio Dom zdravlja, i iduci prema Marindvoru se ne sjecam ostalih objekata osim hotela Zagreb. Na desnoj strani se ne sjacam nijednog objekta do tramvajske stanice. Mislim da je tu bio neki kafe ili restoran. Na suprotnoj strani, tamo gdje je bilo stajaliste za tramvaj prema Bascarsiji, je bila samoposluga i Magrosova robna kuca, na tramvajskoj stanici je bilo par kioska za prodaju stampe i nekoliko grilova od kojih je najpoznatiji bio Megi (prvi lijevo), sa odličnim krofnama. Međutim, najbolje krofne su bile u Brucosu, preko puta Ekonomskog fakulteta.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
25. новембар 2012. у 13.25
Opet greška - prodavnica tekstila u Titovoj se zvala DEKOR, prodavnica UZOR je bila u Vase Miskina na uglu sa Jelicevom.
Zaboravio sam da je u Titovoj na lijevoj strani bilo kino Romanija.

Kad spomenuh NAMU u ulici JNA, da se prisjetimo malo šta je sve bilo u toj ulici, iduci prema RK Sarajka:
Na početku ulice, odnosno na uglu sa ulicom kojom se desno islo prema Vase Miskina a lijevo prema Principovom mostu (ta ulica se sada zove Sagrdzije, ili tako nekako) je bila apoteka. Na desnoj strani ulice je bila mala knjizara, zatim Posta, Bezistan, hotel Evropa, Bosnafolklor na uglu sa Strosmajerovom, preko puta je bila radnja Bosnasport, Saborna Crkva, trg Oslobodjenja, Privredna banka...knjizara u kojoj je bio solidan izbor nosaca zvuka (preko puta Narodnog pozorista, zatim je bila zgrada GP Vranica i restoran Amerikanac.

Na lijevoj strani ulice JNA:
UPI samoposluga, Privredna banka, prodavnica namjestaja (Sipad?), frizerski salon, prodavnica Fontana, NAMA, hotel Central, knjizara gdje su se prodavali iskljucivo skolski udzbenici i kancelarijski materijal, ne sjecam se ostalih objekata do Prve gimnazije, zatim je bilo kino (Djuro Djakovic?), UPI banka, Narodno pozoriste, Centralni zatvor.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
25. новембар 2012. у 13.28
U Titovoj preko puta Ljubljanske banke je bila Sipadova prodavnica namjestaja. Lijevo od nje je bila Magrosova prodavnica tekstila.
Rominho
25. новембар 2012. у 22.11
Sina, zbunio si i Boga i narod sa ovim:)))

Dobra ti je memorija, nema govora...Da li smo zaboravili ekspres „restoran” i pored Kina Romanije da li je bio Napredak? Na strani gdje je bio Sipad, a prema vjecnoj vatri, bio je frizerski salon, Salko radio, čini mi se da sam ga jednom na moru upoznao, imao repice kao Bataglia iz Boka Juniorsa. Stalno sam ga vidjao kad bi prosao tuda. Inače sam stalno pjesaka isao s Kovaca, obozavao sam Titovom prolaziti, Miljacka mi uvjek delresivno izgledala. Sramote me bilo i pogledati i nazvati je rjekom. Bio sam mali, nemam to iskustvo kao mnogi, steta.
Rominho
25. новембар 2012. у 22.12
moguće da se frizerski zvao Sloga.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
25. новембар 2012. у 23.00
U onom nabrajanju na lijevoj strani ulice JNA sam zaboravio da je odmah preko puta trga Oslobodjenja a prije Prve gimnazije bio Dom JNA, a ono sto sam napisao za kino Djuro Djakovic, u toj zgradi je bio Radnicki univerzitet Djuro Djakovic. Ispred Trga Oslobodjenja je bila polazna stanica autobusa u gradskom saobracaju a tu je bio i jedan dobar kiosk sa krofnama :)

@Rominho
ne sjecam se tog frizerskog salona na lijevoj strani Titove ali mislim da je na desnoj strani bio frizerski salon odmah do Olomana, ali je moguće da se varam jer je od tada prošlo vise od 20 godina.

Kad spomenu Ekspres restoran, on je bio na desnoj strani Titove između Katedrale i Vjecne vatre, oni stariji se sjecaju da je imao dobar grah i rusku salatu :)
Kad me je već ponijelo da nabrajam šta je gdje bilo, da obratim paznju i na dio Titove od Katedrale do Vjecne vatre, onog dijela od Bascarsije do Katedrale se strasno slabo sjecam, odnosno jedino znam da je na desnoj strani bila kafana Drina, zatim Stara Pravoslavna Crkva, na lijevoj strani je bio neki Hotel a do njega opet neka Magrosova prodavnica...
Dakle, Titova od Katedrale, desna strana:
Bagat (gdje su se prodavale sivace masine), samoposluga Konzum, Bazar, mala fotografska radnja, mislim da je do nje bila još neka radnja ali ne znam šta se tu prodavalo, pijaca Markale na cijem kraju je bila samoposluga, zatim je bila ribarnica u cijem donjem dijelu izloga su bili bazeni sa sharanima. Ne sjecam se šta je bilo do ribarnice, ali dalje u nastavku je bilo par butika, u prvom od njih se radio piercing (u ono vrijeme samo busenje usiju), zatim je bio pasaz desno i još nekoliko butika. Onda trafika, do nje gorepomenuti Ekspres restoran, a zatim pasaz koji je isao prema magacinu gdje su se prodavali prehrambeni proizvodi u većim pakovanjima, vjerovatno se neki sjecaju sunke u konzervi, kao i konzervi sa kiselim paprikama i cveklom. Taj prostor je bio preko puta Trznice koja se nalazila na lijevoj strani i taj prostor je bio često zakrcen prodavacima koji su prodavali svinjske polutke. Od objekata na desnoj strani poslije toga, mislim da je bila jedna mala prodavnica obuce KTK Visoko.
Na lijevoj strani od Katedrale je bila neka prodavnica gdje se pretezno prodavao inventar za kupatilo (mislim da se radnja zvala Feroelektro, ali nisam siguran). Preko puta Markala je bio Ciciban, do njega samoposluga u kojoj se moglo kupiti i meso divljaci, do te samoposluge je bio fast food „Cicko” a odmah poslije njega je bio prolaz prema ulici Vase Miskina. Osim Trznice, ne sjecam se ostalih objekata na lijevoj strani do Vjecne vatre.
Rominho
26. новембар 2012. у 15.24
Ja ja, stara Nama kod JNA, imala onu kupolu od ulaza i dug hodnik. Noma na Grbavici, prije skretanja desno za Majmunovica mesaru:))) Nema dok je Geri ne zada...

Sina, poslije tvojih opsirnih objašnjavanja, ja više ne znam gdje je lijevo a gdje desno:)))) jeste bio frizerski prije vatre, cjenim tačno preko puta Romanije...

Rominho
26. новембар 2012. у 15.38
Tek sada provalih gnusnu provokaciju za Grbavicu.
Rominho
26. новембар 2012. у 16.28
:)))
rajaizagranapa
27. новембар 2012. у 01.04
He he zanimljivo shtivo :)

Sina, u JNA si ispustio rep. zavod za statistiku, sa druge strane između Bosnasporta i crkve je bio Uzor čini mi se a prije bosnafolklora je bila i neka prodavnica obuce a bogme i granap :)

Prodavnica obuce u Titovoj je bila Alpina (Planika je bila u Vase Miskina i u Kovacicima), kod Alpine bio Ekspres sa piletinom i govedjim jezikom :)Sa druge strane od ulice gdje se skretalo prema hotelu Beograd bila knjizara, prodavnica Sik Kljuc, apoteka, Sipad, prolaz prema FK Sarajevo i veliki Ekspres :)

Kod Higijenskog su tramvaji motali prema Skenderiji, pored KK Bosna...u Djure Djakovica bilo kino Radnik, pa neka banka, pa salon nekih automobila (možda Micubisija ili Peugeota :) nemam pojma )
rajaizagranapa
27. новембар 2012. у 02.09
Fulio sam, ta prodavnica se zvala Utok a ne Uzor.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
27. новембар 2012. у 03.06
@rajaizagranapa
UZOR je bio na uglu Vase Miskina i Jeliceve, prema Katedrali, imam i negdje sliku iz tog perioda, moram da se potrudim da je pronadjem. Na uglu Vase Miskina i Jeliceve ali na strani prema slasticarni Egipat je bila takođe magrosova prodavnica, ne mogu da joj se sjetim imena ali znam da je bila super uradjena.
Hvala ti sto si spomenuo Ekspres sa piletinom kod Alpine (da, tačno, bila je Alpina, Planika je bila u Vase Miskina na uglu kod Trznice), nije mi jasno kako sam pecene pilice zaboravio :))
Mislim da su s obje strane Sipada bile prodavnice tekstila, ona lijevo, dakle u pravcu Vjecne vatre je bila Magrosova, ona desno mislim da je bila Varteksova ali nisam siguran.
Na mjestu Ekspresa sad se nalazi Mekdonalds. Pošto te sjecanje dobro sluzi, znaš li možda koja je zgrada bila preko puta Ekspresa, ona odmah do Parkushe, u prizemlju te zgrade sa nalazio kiosk i knjizara?
Onaj ugostiteljski objekat koji sam naveo u Titovoj, u dionici između Markala i Vjecne vatre, na desnoj strani, oznacio sam kao Ekspres restoran ali ne znam koji mu je tačan naziv.
Takođe, na dionici između Bascarsije i Katedrale nisam naveo da se na uglu sa Logavinom nalazila buregdzinica u kojoj su se prodavala pita u zvrkovima i koja je uvijek bila puna, moralo se maltene satima cekati dok se dodje na red. Mislim da se na desnoj strani nalazila cevabdzinica.

Tamo gdje je bila Katedrala, od ulice Vase Miskina prema Titovoj, na desnoj strani odmah na uglu je bila ako se ne varam apoteka, do nje je bila prodavnica kojoj se ne sjecam tačnog imena i tu su se prodavale garniture posudja, escajg...do te radnje je bila Elektrotehna. S lijeve strane je bio neki restoran ispred kojeg je bila ljetna basta, do njega je bila neka prodavnica a do nje, na uglu sa Titovom, ona prodavnica koju sam već spomenuo, da su se tu prodavao inventar za kupatila.

Nasuprot Katedrali je Strosmajerova ulica. Na desnom uglu je bilo Borovo, koje se renoviralo ako se ne varam polovinom 80'tih, tako da smo imali dvospratnu prodavnicu, mislim da je lijevo bila zenska obuca, desno muska a na spratu djecija i sportska)
Mislim da je do Borova bila neka tekstilna prodavnica sa rolnama stofova u izlogu, do te radnje je bila Jugoplastika (koja me asocira na plasticne kantice i lopatice koje su se kupovale djeci pred odlazak na more, kao i bubamara lopte). Do Jugoplastike je bila Magrosova prodavnica a onda Bosnasport.
Na lijevoj strani, dakle preko puta Borova je bio Varteks, do njega neka mala prodavnica obuce (garant KTK Visoko), onda je mislim bila neka prodavnica parfema, do nje je bila prodavnica muzickih instrumenata i onda Bosnafolklor. U nastavku, iduci prema Estradi (ne znam kako se zvala ta ulica) je na desnoj strani bio hotel Central, do njega je bilo GRASovo prodajno mjesto, zatim je bila knjizara gdje su se prodavale polovne knjige i udzbenici, i zatim biblioteka Vlatko Foht. Mislim da je na ovoj lijevoj strani, bas do ove knjizare, 1990 ili 1991 otvorena jedna mala prodavnica tehnicke robe u kojoj sam kupio vokmen. Mnogo poznatije GRASovo prodajno mjesto je ono sa druge strane Principovog mosta, desno, odmah kod Dusanovog parka, a još su poznatiji bili tapkarosi koji su prodavali kupone mjesecne karte :)
Na desnoj strani na uglu sa JNA je bila mala knjizara koju sam već ranije spomenuo, i ne sjecam se ostalih objekata osim tekstilne prodavnice BEKO, a mislim da je bila još jedna tekstilna prodavnica.
I naravno, na Obali je bila Estrada.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
27. новембар 2012. у 03.16
Opet mijesam strane: hotel Central je LIJEVO kad se iz Strosmajerove ide prema Estradi.

Zna li neko gdje je bio RIBOMATERIJAL (Sasa Savic sa Omladinskog radija Sarajevo bi garant znao :)
Rominho
27. новембар 2012. у 08.58
Kakvi ste kraljevi:)
rajaizagranapa
27. новембар 2012. у 09.29
Jeli Ribomaterijal bio preko puta Beogradsport-a u Vase Miskina?
Slovenijashport je bio u Skenderiji :)

U onom dijelu prema robnoj je bio i prolaz prema Crvenoj galeriji i prolaz za butik Stefanel a tu je bila i jedna poznata kafancina kojoj sam zaboravio ime :)

Super si se sjetio Antikvarnice i biletarnice Grasa :)
rajaizagranapa
27. новембар 2012. у 09.32
Ta kafana kod katedrale je bila Gradska a pored je bio kazino Admiral :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
28. новембар 2012. у 01.52
Svaka cast, vidim da te sjecanje odlično sluzi ;)

Gore sam u onom mom nabrajanju objekata na desnoj strani Titove ulice, do Sipadove Silve zaboravio da je na uglu sa ulicom Djure Djakovica bila kafana Triglav, poslije nje je bilo kino Sutjeska a onda je u desnoj ulici prema Vojnoj bolnici bila stambena zgrada koja se zvala Karingtonka.
Kad spomenuh kino, prema mom sjecanju, u Sarajevu ih je bilo ukupno 13, i to:
Kino Sutjeska koje sam već naveo, odmah do kafane Triglav, na uglu sa ulicom Djure Djakovica.
Kino Radnik, na početku ulice Djure Djakovica, na desnoj strani
Kino Kumrovec, na Otoci
Kino Romanija u Titovoj, blizu Vjecne vatre
Kino Tesla, na Obali kod Skenderije
Kino Arena, kod Socijalnog.
Kino Dubrovnik, kod RK Sarajka
Kino Prvi maj u ulici Djure Djakovica, prije rata su se prikazivali iskljucivo porno filmovi
Kinoteka u ulici Djure Djakovica
Kino u radnickom univerzitetu Djuro Djakovic
Kino Igman - na Ilidzi
Ljetno kino Kolobara, na Bascarsiji
Kino Partizan u Mis Irbinoj ulici
rajaizagranapa
30. новембар 2012. у 00.56
ja ću pokusati da se prisjetim kafica (i kafana :)):
na Milosa Obilica bio „84”, pa Dedan na Carsiji, Kafana „Adana”, „Alo Alo”, Aeroplan, Bambus, Gradska kafana, Ragusa, Gong negdje u prolazu :)...na Titovoj „Muzicka...”, Pikadili, pa onaj kafic sa autima u zidovima sa upaljenim zmigavcima, struja drmala kad ih dohvatis :), Lisac, Kogo, Brazil, Parkusa, Hotel BG i BB, Kisobran, POsta, Crvena Galerija, Pozorisna, Dva ribara, Mapet, Galija (Miris dunja), Teatar, Don, Stari sat, Gaj (kod Naila:)), CDA, i sve ono preko puta ha ha, Diskoteka u UPI zgradi, RS, Dom Pisaca, Davor, Brodvej, Bos, Koksinel, La miraz, bio je jedan restoran gore iznad Vojne a i jedan vrlo poznat u ulici iza Davora ali... pa u Holideju, kockarnica, slasticarna...Na Skenderiji je isto bio neki '84, Stelex, ihhhh Sloga :), Estradu sam fulio i charli na Carsiji :)
U Kovacicima i Grbavici: Flamingo, Lav, Mak, Roma, Desetka...nekad bio Miss :), Aleksandrija, Stara Rampa, Pagus, Dolce vita, Capucino, Maestro...

...nastavice se :)
magnifiko
(razbribriga)
30. новембар 2012. у 09.39
pa onaj kafic sa autima u zidovima sa upaljenim zmigavcima, struja drmala kad ih dohvatis :)
-----------------------------------------------
Sve se secam, ali tog kafica ne. Može li malo vise detalja.
Rominho
30. новембар 2012. у 10.37
Raja, zaboravio si jedan lokal u zgradama gdje je Aleksandrija bila, a nije Pero Zdero:))))
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
30. новембар 2012. у 13.51
Romi..garant mislis na Apolo :)
A gdje je Dolce Vita ?:)
Rominho
30. новембар 2012. у 14.28
Da da, vidi se ko je na prvim barikadama bio:)))))))

Dolce je u Petrovackoj, jel' da...odmah iznad tranzita...

Lopino stara:)
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
30. новембар 2012. у 15.54
Ja sam donosio vodu rodoljubima na barikadama ! :D

Da..iznad tranizta i iznad „Pagusa”. Znaš da je B.*bivši vl* tu u Kanadi i čuo dam da je povaljen i muriarn, al to ima već ihi hiii..možda je već sad i na slobodi?

Kako se zvao onaj restoran na traznitu odmah preko puta „Dolce vite” kad se krene prema Zeljinom? Pored njega je i Zdravko Jupica ima kafanu kojoj sam isto zaborvio ime :D.

Ne vidjeh spomenuli raja „10”-ku kod.. Bazdarevic Mesa Bazdaravic :)), pa „Ruzu” vl.bila estradna umjetnica Ruza Balog :), pa „Messaru kod pok.Jove Majmunivica” hahaha ovaj objetakt ikao ne spada u ugostieljski uvijek se tu mogla piva popit i koja casica rakije :))a, Jovo nasjece onih otpadaka za meze i eto derneka :))

Pa dole na Zeljinom bila „Casablanca” ( Nurija-siptar drzo), pa pored nje ona kafana ( opet sam zaborvio ime) gdje je pok. Boka ..„Bureku” izvalio dorob ko Milos Muratu :), pa „11 plavih”..onda dole prema Malti kod Pere Mlinara ( jbi me opet zaborvio ime kafica :D al mislim da je bio „Cepelin” nisam suguran) na cugu i tost(po tome je i bio poznat sto je imao tost sacuvaj boze), pa dole „Amadeus” konobar bio Vibor Corkovic Zejin boxer i jedno vrijeme i Miso Bartula isto boxer radio tu..itd..

zipa ovaj :

kaže dosla djeca kod Boga i cekaju u redu da im Bog, oderdi sudbinu..Dolazi neki klinac bjelac kaže mu Bog „Evo ti krila sine ti ćeš biti Andejo”! i tako redom drugi, treci, kad eto ti malog gancija. Bog ga gleda i rece „ evo i tebi krila ti ćeš niti shismis” ! :))

Pozz Furlinjo Mironski ;)

rajaizagranapa
30. новембар 2012. у 22.40
He he, Romi, bas sam mislio da napisem „i onaj kafic u novoj zgradi kod dvije trafike ;)” jer nisam nikako mogao da se sjetim imena...

Nidzo, Desetku sa pomenuo ali izvinjenje sto sam izostavio Pajaco :)

@Magnifiko, taj kafic je bio uz Titovu, lijevom stranom, od vjecne vatre( ili od Alpine) pa lijevo u ulici kojoj naravno ne znam ime :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
01. децембар 2012. у 00.12
Lovac, Hvar, Lisac, Korzo?
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
01. децембар 2012. у 15.51
rajo sad vidjeh :)..ebiga..kad ne čitam duge komentare do kraja :D

A, vidis ja skroz zaborvio na „Pajaco” :). A, kod „Zdravka & Stake” uvijek na svjeznu jagnjetinu :). Pa, „Jesenjin” na Shopingu i to je nekad bio kafic na zavidnom nivou, i kako se Ringo & Pule pojavise syebase sve :)). Rajo sjecas li se možda marisane sa domcima ispred „Koncerta” kad nas komsija ( znaš na koga mislim momak plave kose „Blek” mu nije bio ravan heheh..) uhvati za kragnu od spirfajerke i osta mu ista u rukama hahaha..nekog domca...lik preblijedje i cucnu od straha hehe.Uhh jesmo ih onda namarali hehe..Posle te marisne smo izlazili najmnje po petorica u grupi na potezu Koncert-Korali hehe,,pa gdje spomenu Korale..sjecas li se kad se porokase Mario Franic i Ljubo. D ? :) a..jojj majko moja..kad onda ne zaginuh neću nikad hehe.. :D

A,jel „Kicos” bio na Breci ( ili BreKi haha kako se pravilno kaže? :) ) ili je gore bio „br 1” ? znam tu se shatro neki kokteli pravili..lafo neka krema Sarajevska izlazila hehe...
Rominho
01. децембар 2012. у 22.45
Smrt mi je bila kad me stari posalje kod Tusevljaka po dimljenu vjesalicu.
rajaizagranapa
02. децембар 2012. у 00.16
...a kod Stake „hrvatski dresovi” progorjeli cigarama, prljave i pune limene pepeljare...ma havarija cista a uvijek puno ko sibica :)
U Staroj rampi je bila fina klopa a u Pagusu ugodjaj.

Jesenjin bio extra mjesto, i ja skroz zaboravio Koncert i Korale jbote, a te tuce se sjecam otprilike kao neke legende :)

Na Brec(k)i je bio No1 koktel bar. Ma ti se samo tuca i belaja sjecas he he .Jednom Cola u Lavu polupa sve aparate drskom od pistolja jer je fulio veću ili manju yebayi ga ha ha ja se zadesio tu slučajno :)

Volio sam ja i na Maltu izaci...Mon Cheri, Bokacho, Krokodil, Italia, Kod Sherbe, Pivnica...Napoli u Hrasnom ...i ko zna koliko lokala koje sam fulio. adams legendarni i još legendarniji birc „Odeon” :)
rajaizagranapa
02. децембар 2012. у 00.17
Šta je pogresno sa vjesalicom Romi :)
Rominho
02. децембар 2012. у 08.29
Jesi znao Kockara? Cola lupa okolo i naleti na Kocku kojem se lomi veca/mala...i postedi mu aparat:))) a onda izadje u onoj bjeloj trenerci, i zapjeva od Harija sa izmjenjenim tekstom: otkud ti k'o Srbija, kad si davno mene ubila:)))))

Nije ništa loše sa vjesalicama, nego me mrzilo penjati se gore pa onda pun kao brod dole;))))
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
02. децембар 2012. у 12.21
rajo al imaš memoriju jbte...isto ko Aple komp. :)

Imam i ja i to bas se sjecam dosta stvari, imena, dogadja ali jbs mi sve ja isto ko da nisam rođen u Sarajevu..Matere mi..Toliko mi se taj grad zgadio da sama pomisao na njega izaziva strsne devijacije u mom mozgu i stomaku :). Zato hvala Bogu dosta sam toga i zaborvio ..A, Deveri -Cola-pola ganci pola binsr..Stari mu je čini mi se bio ganci, a stara srpkinja..ne znam pishaj ga..Znam samo da je bio klosar :). Nisam ti pricao da je umro onaj nas jaran, koji je s'tobom dobio onu lutriju i sve to..E ja se skenjo skrozz kad mi rece jedna nasa bivša kona..

Romi ..Kockar -Medin Duskaj..znao sam ga ja. Igrao je dobro lopte kao i sva ona raja sa Grabavice..Garant smo neked i igrali jedan protiv drugo sto ;)

Pizzeria „Maestro” najjca pizza bila u gradu.
Rominho
02. децембар 2012. у 15.43
Da, Kole...igrao je dobro lopte, nešto prije rata bio pomoćni trener zenskoj ekipi KK Stari Grad. One su trenerile u Baniši, mi kao djece virili kad treba da se tusiraju, ma...

Cola je bio klosar, onaj pravi klosar, ali je kockao:))) sjecam se da je jednom bio gost na Sa3, kao majstor je kockanja, i razvaljuje po hamam baru, ovo ono...zbog takvih mi je likova drago što ne živim vise u Sarajevu, da ih ne gledam sa onim zvaljama odvratnim...njega sam vidio zadnji put negdje oko spomen parka, kasne 92...krao nešto, neke golfove, pa ga ovi ganjali...

A znaci Raja je prijeratni burzuj:)))
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
02. децембар 2012. у 16.45
Dobar je Kole bio momak. Dole je još na Grbavici i znam da je popusio granatu i da je ranjen u nogu. Sjecas li se ti Miro ..Friza ( zutog) iz Borise Kovacevica? I ono je dobro sutalo lopte.

He i ja se sjecam kad je Cola gostova na Tv, ono sto ti kažeš lafo neki kockar hehe..Šta će smradina..:) Ali Grisini ( Davor Maric-Mara) hehe,,to je bila nepravazidjena budala hehe..eno i njga još dole, puko je još vise nego sto je i bio!

Znam ja sto raja ima memoriju dobru..Nije on dzaba navijao za ondasnji FK Sarajevo ( pitar ) ;)) zato ga i sjecanje sluzi ovako dobro :)) ;)

ja vidje li naše bruke sa Vojvodinom :D i vase u Laktasima sa Igokeeom?! :) Sve vise i vise pocinjem da pratim stiplchez :) mnogo dobar i plemenit sport ;)
Rominho
02. децембар 2012. у 17.39
Znam Frica, igrao je odlično lopte, nešto je trenirao u Sarajevu koliko se sjecam. Mara je bio prvi koji je kontrirao onom sistemu, frizura i oblacanje, meta za muriju;)))

Ovo smo dali Miloradovim basketasima, trebace nam love uskoro:)
Rominho
02. децембар 2012. у 17.45
Slazem se za Maestro. I dobar su fol imali kad uzimas za poNJet'...u foliju je zamotaju a ja na trolu i jednu stanicu do kuce. Nešto kontam, kad sam ja raznosio picu, mnogi se nisu ni rodili:))))
Rominho
02. децембар 2012. у 18.00
Sad kad spomenu Maru, a raja Kapucino, ima tu još jedan lokal na cosku, koji je nosio ime po crtanom u kojoj je Carli Braun glavni lik:)))

E, kako se zvao onaj lokal u plavim zgradama, iza Fakše, nekako dodje tačno preko puta Kemoproma(a, ovo ste zaboravili ahahah) tačno na cosku kad ulica zavrce prema pionirskom centru i Borisi...sad mi na pamet pade i Elvir & Sons...jao zbrke u mom tramvaju...Znaci preko puta Rome i Maka:)))
Rominho
02. децембар 2012. у 18.02
Jel' bell ili tako nešto...
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
02. децембар 2012. у 22.22
Iiii ybte Miro..pa meni od sjecanja jedino još ostala buregdzinica kod Prodana :) i slasticarna Jadranka :))

A , ako mislis na „Snoopy” to je ratni kafic vl. N.D-Spica. :)

E pazi ovo 90-ta..Svjetsko u fudbalu i Svabe deru Aregentinu 1:0 i uzimaju svjetsko. ..i sad onaj bilijar-kafic preko puta Jadranke ali sa njene desne strane iza one zelene zgrade gore prema Vracama..Cone Slavijan drzao..zaborvio sam ime..I sad mi ono unutra cuga se..igra se bilijar ovo-ono, kad ulazi Mara :) zalizan ko folksdojcer hehe ono ima po kile gela na glavi , na njemu neka crna jasa ( od skaja hahah), dignuta kragna..neke martinke na nogama i naravno utrpo farmeice hehe i to jedna mu nogavica ono napola ispala hahaha..a pazi ovo oko ruke mu traka sa kukcem hahahaah ( dje je to ono naslo onda boga ti pitaj) i to ona prava crvena i crni kukasti krst znaci original haha i ulazi lik i sa vrata dize ruku na salut i dere se „Hail..svima” hahahaha..ustajte staru vam yebem.. moja zemlja je veceras osvojila svjetsko hahaah..pocast pobjedinicima hahaah..A, onako mrsav nema u njemu sa onom jaknom i onim martinakam 20 kila hahaa..Raja se smije, i posle mu neko sveza muriju i dosli drotovi i čini mi se..nisam siguran da siu ga pustili i koju sljagu je popio i to je to :))

Pozz Romi i pishemo se tamo oko N.Godine i Bozica ;) valjda će i Jane odnekle da se oglasi..pozelio sam ga..ebemu li mu komsinicu ako ima kakvu dobru. :)
rajaizagranapa
02. децембар 2012. у 22.57
haaa hahaha Dusko Prodan i Elvir & sons :)))

Romi sjecam se tog kafica o kojem pricas, imao bastu ispred i tv, par puta smo neke tekme gledali...nema teorije da znam kako se zvao.

Pozdrav i od mene i pridruzujem se tim lijepim zeljama u vezi DJ neibourhood :)
Rominho
02. децембар 2012. у 23.19
Nisam izlazio iz Prodanovog restorana;)))) imao je prvi u Sarajevu dijetalni burek, nigdje mesa u njemu:))) ali zato krpompirusa za cenera...onda na istoj strani, paralelno sa „dvije trafike” bio je neki gril, sudzukice sa „mirelamom”, tu sa dedom navratim jer je volio rakiju popiti, pa satro da ja pojedem nešto;))) kasnije ga tu snajper pogodi, bas kod te dvije trafike, gdje nikad sitno nisu imali...takvog su covjeka nasli gadjati, mater im psujem dok postoje...

Jeste raja, to je taj lokal, tu smo gledali to svjetsko 90 u Italiji, a ponekad u SnupiJu...Sve mi se nešto čini da je bio Bel ili slično...

Prvu tekmu protiv Svaba gledamo u Snupiju, sviraju himne i Mara ustaje na Njemacku himnu, sjecam se da je natjerao Ćipeta( njega morate znati, smjeh lik na prvi pogled) da ustane, mi u transu, Mara u još vecem, cirkus:))))

Na tom bilijaru sam bio, visio, dok se nisu preko puta Korala otvorili oni kiosci, u jednom je bilo poker aparata, bila je cevabdzinica sa 4-5 aparata, visili tu...i onaj satro mlijecni restoran odmah pored:))))

Da nije neko od vas bio za Srpsku Novu, kad se Planika odradila:)))??? Sutra svi u istim plavim tenama na kafu i ledeni caj, a rijamu trazi ko je to provalio ahahahah Samo se Pike dere na njih: Šta ste ovde dosli, ovu su sve fina djeca, nema ovde klosara:)))))

Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
02. децембар 2012. у 23.45
Ybga ja taman zariotvo dislusiju a ti se sjeti Cipeta-Brana haha.
Koji je to lik bio sa onim svojim gracioznim hodom i glavom zabacenom u desno :)))
a znam i za to kad su valirali tu prodavnicu hehe..Savo Miletic jedan od aketra :)
Ahahaha a, jest tačno je Prodan imo fency Bureque hahaha i krompirusuza Nobela :)
Romi jesu i tebe po „zasluzi za dobro ponasanje” vodili kod Farkasa na shishanje? :))
Brate znaci ono je bio Fredi Kruger mog djetinjstva haha kad ti on kza „ocemo pod djacki” znaci nayebo si...pa kad izadjes iz salona isto ko da si po frezom bio :))
Sjecas li se Fadila „bubnjara”? Haha „Fadileee jesta mai..i djes bio ovih dana”?...
A on ono sa svojim neartikulisanim glasom„Ma bio u Londonu sa Bitlusima buMbnjo mjesto Ringa” !! :))
Gril preko puta Korala drzo obak celavi Mirso imo sudzukice sacuvaj boze hehe
Sad fakat idem evo bebana cvrci ko zaprska :)))
Rominho
03. децембар 2012. у 00.05
Ćipe i Hajro kad krenu lopte igrati, ne smijes ih dobiti:)))

Kod Farkasa jednom bio, izasao mokre glave, tj. pobjegao...crveno mi u kalendaru bilo kad se Figaro otvorio:)))

Fadila se ne mogu sjetiti...

Nešto kontam, pa ja nikad kuci nisam bio kao klinac...

Dobro je to vrijeme bilo, nikada bezbrizniji, čini mi se...

Hajde furaj, pa se čujemo, idem i ja djecu ususkati pa na rusku salatu preci, nalio sam se neke kafe maloprije, neću do 3 moći zaspati;))))
Rominho
03. децембар 2012. у 00.11
Da ne zaboravimo i Radio M, koji nije skidao ove dvije muzicke numere sa programa, bas tih dana kad smo se svi obuli kao braća:)))

http://youtu.be/QES-eQ4lR5U

i

http://youtu.be/Fsc-oT9PsSQ

;)))
barabba1
(student)
03. децембар 2012. у 01.16
E obojica ste haos,evo ne mogu od smijeha ništa da napisem..hahahaha

Poslije 1/2 sata,evo sada mogu;)))

NidZo ti vise znaš o mojoj tazbine ,nego ja.Slavijan je prvi rodjak od moje navijaze,a kao sto sam ti rek'o sinoć Ljubo D. mi je bio badzo.Znaš da se davno rastavio i sada je negdje u Srbiji,a gore odakle je bivša žena M. su mu sin i unuk već:)))

Je li Fadil''bubnjar''imao dvije sestre Mirsadu i Zijadu???
Pozzz.
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
03. децембар 2012. у 14.33
barabo uvijek sam imao shuhu da te znam :).
Slavijanova rodica O/J. je nekad bila moj vrli zenski haver ali bas...i od kako se udala za pok. S.M zivot nas je razdvojio i posle je imala još nesretnih slučajave u porodici..buraz, pa stara , pa onaj drugi muž..sto ga roknu onaj drot i tako..Zao mi je..ali sad se valjda malo sredila i drago mi je zbog toga.

Miru( bivšu Ljubinu) i njenu sestru B znam odlično..fina je to i čestita srpska porodica..

ebiga možda smo nekad i pivaknu skupa popili hehe.. ;)A ne znam jeli nesretni Fadil imao sestre...On je bio nesretnik umno poremecena osoba i bio je atrakcija na Grbavici.

Romi hehe gdje spomenu radio M odmah se sjetim Mirasda Ibrica :) i njegovg glasica ono malo kao kroz nos( skoro ne prijmetno) i ona mekoca u glasu „Vi slusate radio M na talasima 98.7 FM stereo ” :)..Mada sam ja uvijek vise gotivoo Dragana Alorica, sa kojim sam se u ratu i lično upoznao.A, vidis ti se sjeti i Hajra haha..je's vala uvijek su bili u fazonu da pobjedjuju..sjecam se jednom kad je mali Enes ( onaj zucko..imao je meter i zilet u sebi i imao je stil danasnjeg Mesija-znaš ga sto posto) provuko kroz noge Cipetu , haha raja aplauz i komenatri „Jojjj Cipeee al ti ga mali provuce” hahaha..jaa kad se budala želeti na tog Ensesa i kad ga spuca nogom u ledja hahaha..lafo ovaj ga udario u napadu hahaha..!

Ma mogli bi do 2035g piSat o svemu onome sto prozivjesmo u vrijeme sreće i napretka.

Pozz još jednom :

https://www.youtube.com/watch?v=ydDq_oUfVeo
magnifiko
(razbribriga)
03. децембар 2012. у 15.14
Samo da predlozim moderaciji da pricu o birtijama prebaci na temu o birtijama, da bude sve uredno i lepo, kako i dolici.
Uzivanje je citati sve ovo i podsetiti se na to divno vreme mladosti.
barabba1
(student)
04. децембар 2012. у 00.20
Vozdra !
Evo me Jopet ''rodjak''.Bio sam prošle godine u tazbini i sjedio kod Pedje u kafani, sa M. i njenim unukom,ali nisam vidio O.J..nije bitno,drugi put ću je vidjeti.Ti si ipak dosta mladji od mene,je si li ti Slavijanova generacija???
I nije to isti Fadil ,ja sam otisao na drugog ,skroz...
Pozzz.
rajaizagranapa
04. децембар 2012. у 00.23
reklama radia M: „setala sise ispred Brodveja i dobila Maruti Suzuki” :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
04. децембар 2012. у 00.28
Mislim da je Vendi setala sise i dobila Marutija, a ako se ne varam, izbor za najsise se održavao u ugostiteljskom objektu koji je drzala Branka Sovrlic ili njen muž.
rajaizagranapa
04. децембар 2012. у 01.32
Da, tu je Vendi pocela estradna „probijanja” :) a lokal je drzao Brankin zagondzija a ona drolja vozala Mazdu sa nalijepljenim ljiljanima, u usta joj se naserem i dan danas
Mastiljavi
(Ne veruj partizanima !)
04. децембар 2012. у 21.34
Barabo, u pravu si ja sam mala raja jer je i Slavijan stariji od mene. Ja sam Slavijanovog buraza Sase generacija. „Mali” Pedja je uvijek bio extra lik, a kažem mali jer je opet on, mala raja za mene :), a sad bogami možeš drva cjepat ne njemu koliki je izrastao hehe. Ma znamo se ako ništa iz prica. :)

Brankin zagondzija Sadik Pasic zvani „Paja” uvalim mu Branki jaja :) i to u usta ona zvaljava, jer sto moj raja napisa i ja mu se pridruzujem i citiracu i Raku iz Roda „mamicu joj yebem onu kurvansku”!..kad se samo sjetim onog snimka na Tv na promociji sda i ona, prva pjeva „dosla voda od brjega do brjega pronijela Mejru na tabutu” yebem i nju i mejru na tabutu..!

A, kravolika Vendi je metamorfozno biće koje će u kasnijim vremenima pratiti razvoj covjecanstva i njegovu trenutnu situaciju.

Manjo jaranu izivni buraz molim te, u pravu si što se tiče teme. Usrashmo i sefa i stanicu i 40m pruge :) ybga..zanijeli smo se ! :D

Moderatore aj ziv/A nam bio/LA sredi ovu temu kako i dolikuje naslovu. Precarali smo brate sto jes jes ! :D
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
06. децембар 2012. у 01.15
Sovrlicka je svoje medijsko probijanje obavljala preko SA3 kanala, odnosno emisije „Pavle Pavlovic show” (ili tako nekako, oni stariji se sigurno sjecaju tog show koji je isao petkom navece na trecem kanalu TVSA, veoma često su gostovale Branka Sovrlic i Hajrija Gegaj, a desavalo se da se ovaj show emituje i uzivo iz kafane/ljetnog kina Kolobara, e tu su za muziku bili zaduzeni Behka&Ljuca.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
06. децембар 2012. у 01.15
Sovrlicka je svoje medijsko probijanje obavljala preko SA3 kanala, odnosno emisije „Pavle Pavlovic show” (ili tako nekako, oni stariji se sigurno sjecaju tog show koji je isao petkom navece na trecem kanalu TVSA, veoma često su gostovale Branka Sovrlic i Hajrija Gegaj, a desavalo se da se ovaj show emituje i uzivo iz kafane/ljetnog kina Kolobara, e tu su za muziku bili zaduzeni Behka&Ljuca.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
06. децембар 2012. у 01.15
Sovrlicka je svoje medijsko probijanje obavljala preko SA3 kanala, odnosno emisije „Pavle Pavlovic show” (ili tako nekako, oni stariji se sigurno sjecaju tog show koji je isao petkom navece na trecem kanalu TVSA, veoma često su gostovale Branka Sovrlic i Hajrija Gegaj, a desavalo se da se ovaj show emituje i uzivo iz kafane/ljetnog kina Kolobara, e tu su za muziku bili zaduzeni Behka&Ljuca.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
10. децембар 2012. у 11.25
Da se malo vratim na temu gdje je šta bilo:
Gore je Rominho napisao da je Miljacka djelovala depresivno, moglo bi da se doda da je uzasno smrdila, pocevsi od Vijecnice, gdje je bila pijaca i gdje su prodavaci, bolje receno - nakupci, bacali u Miljacku trulo voce i povrce, pa onda iduci nizvodno, gdje su se u Miljacku ulijevale otpadne industrijske vode.
Kad sam spomenuo Vijecnicu, kad se predje ulica doceka nas Seher-cehajin most. Na lijevoj strani je bila kospicarna „Zeljo” (valjda su se po tome navijeci Zelje nazivali „Kospicari” :) Gazda Siptar je zimi prodavao i peceno kestenje a ljeti imao frizider sa UPI sladoledom, prodavao je i kuhane i pecene kukuruze. Pred rat se pojavila konkurencija, odnosno frizider sa PKB sladoledima. Iza kospicarne su bile dvije trafike. Preko puta ulice, na uglu je bio frizer za muskarce. Na strani gdje je Miljacka, poslije trafika je bilo autobusko stajaliste gdje se autobusom islo za Pale. Dalje, iduci ulicom uz Miljacku, bila je Velika Brana. Tu je uvijek bilo pecarosa (mada ja u Miljacki nikad nisam vidio ništa osim gaga i sapaca), a pred rat je bila podignuta brana tako da su se mogli vidjeti i kupaci. Do brane je bio stari zeljezni most preko kojeg se islo prema Babica basti, iduci uzvodno doceka nas betonski most koji je napravljen par godina pred rat, i kad se predje i popne par desetina metara uzbrdo doceka nas kafana koja je ako se ne varam zvala „Babica basca”. U nastavku iduci uzvodno put se racva, desno je stara česta gdje se ide prema Darivi i Kozjoj cupriji a lijevo je bila „nova česta” kojom se islo prema Palama, i jedan izlaz sa te česte je isao prema Jajce kasarni, čestom koja je isla uzbrdo u par krivina, od objekata na toj česti, poslije prve krivine na desnoj strani je bio restoran kod Hajdara, dalje, gore uz brdo, na prvoj cistini je bio restoran Jekovac, u nastavku uzbrdo, je bila Bijela Tabija, desno se islo prema Jajce kasarni.
Od one raskrsnice dole, kad se ide desno, bio je kompleks bazena Bentbasa, prvo je bio restoran (zaboravio sam ko ga je drzao pred rat), zatim 3 bazena. Uduci dalje starom čestom odnosno Darivom, pored Miljacke, bila su poznata kupalista: Mala brana (koja je inače bila unistena u bombardovanju krajem Drugog svjetskog rata), Oficirsko, poslije njega, na prvoj raskrsnici (mislim da je lijevo bio onaj most koji se srusio, dok se na desno silazilo prema kupalistu koje se zvalo Golubnjak ali nisam siguran, tu je bio neki izvor a sa druge strane je bila neka kuca do koje se dolazilo malim mosticem, u stvari to je bila daska a tu je bila i neka sajla.
Zatim je bila Krecana, do nje je bio mali most kojim se prelazilo na drugu stranu a lijevo od mosta je bilo neko gradiliste. Poslije Krecane, odmah prije Kozje cuprije je bio Ziher, poslije njega je bilo Omladinsko a onda Popovac (crvena i bijela stijena sa kojih se skakalo), zatim je bio Zeleni vir (tu je bio neki zid od cigala) a još gore uzvodno je bio Pantin vir.
Kod Kozje cuprije je zivjelo nekoliko Srpskih porodica, a tu je bio i cuveni Mirin restoran.
rajaizagranapa
10. децембар 2012. у 14.05
Auu brate, ti mora da si tu negdje odrastao...mislim ovakvi detalji, svaka cast :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
11. децембар 2012. у 07.07
Naravno majstore, to je rejon mog odrastanja :)

Zaboravio sam da je preko puta onog novoizgradjenog betonskog mosta kojim se islo prema Babica basci pred rat bila napravljena benzinska pumpa.

Takođe sam u onom navodjenju šta je gdje bilo između Bascarsije i Katedrale, da je na desnoj strani bila Poljooprema (kad se udje u radnju, na lijevoj strani je bila hrana za kucne ljubimce, pravo je bio odjel gdje se prodavalo sjeme za bastu, sadnice vocki...a desno je bio odjel gdje su se prodavale poljoprivredne masine.

Uvezi Kovaca, koje je spomenuo Rominho:
Kad se od Bascarsije ide uzbrdo i prođe ona gomila zanatskih radnji, gore na cistini na desnoj strani je bilo stovariste gradjevinskog materijala, iduci gore uzbrdo na desnoj strani je bila autobuska stanica za prigradski saobracaj, u stvari bolje je reci kombi stanica jer je odatle isao kombi između ostalog za Hresu i Vuciju luku. Nakon tog stajalista iduci gore uzbrdo je bilo groblje a poslije njega je bilo djecije igraliste koje je Reis Ceric srusio da bi sebi napravio rezidenciju. Otprilike preko puta ovog groblja je bila pekara gdje se prodavala i pizza, s tim sto je ta pizza poslije pecenja vise licila na pogacu na koju se stavi paradajz i rendani sir.
sarajevox
11. децембар 2012. у 07.28
dobro si se sjetio da udaris „enter”:)
Rominho
11. децембар 2012. у 15.25
Ne udaraj Enter,ne daj predaha nikome:)

Igraliste na lijevoj strani, ogradjeno betonskim tribinama, tu se suta lopta a onda se pojave najcudnija djeca na svijetu. Ne mogu da se sjetim koja je skola bila bas iznad tih betonskih tribina, ali kad se skontaju na velikom odmoru ima ih milion. Gledaju u nas kao siptari u kameru 80ih. Pekara je bila dobra, somuni najjači:)

Malo vise kad se prođe kapija, ima onaj vatrogasni dom, valjda to već pripada Vratniku...e tu je bila neka skola, sa odlicnom salom za mali fudbal, znaš li kako se zvala?

SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
12. децембар 2012. у 02.15
Koliko znam, na Vratniku je bila Osnovna skola „Dzavid Haveric”.
Ja sam isao u Moris Moco Salom i Ilija Grbic.
Rominho
12. децембар 2012. у 10.30
Da, Haveric...
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
16. децембар 2012. у 22.02
Ne znam za somune, jer sam ih jeo jedino kad su moji ljeti pravili rostilj i kad dodje familija i po komsiluka (a svi oni dodje uglavnom zbog toga da se dzabe najedu i napiju, mada su onda bila neka druga vremena pa se nije na sve to tako gledalo i mislilo) ili kad se rostiljalo na izletima pored Miljacke ili negdje van grada (Brus-Hresa-Vucija Luka-Trebevic...) kad se usput brala zova, sumske jagode i borovnice.
Izlet pored Miljacke je imao svoje specificne pogodnosti da se gajba pive i lubenica rashlade u rijeci (naravno, lubenica je morala da bude cijela a ne sa onim trokutastim cepom koji su prodavaci/nakupci pravili nozem da pokazu musteriji da je lubenica dobra. Moj stari je po kuckanju lubenice znao da pogodi koja je dobra, ja taj instinkt nisam naslijedio :)
Lubenice su se nabavljale na maloj pijaci na Bascarsiji, kod tramvajske stanice (tu se na jesen prodavala zimnica) ili na pijaci kod Vijecnice.

Ja sam u pekarama kupovao iskljucivo kifle, ne bi mogao tačno da kažem gdje su bile najbolje jer sam ih kupovao kako bi naletio na koju pekaru, ali lično mislim da su najbolje bile preko puta Begove dzamije (ulica se zove Veliki mudželiti, to je ona ulica istocno od dzamije gdje je bio javni wc) udje se u onaj prolaz i skrene lijevo. Tu su se pravile pogace sa pivskim kvascem.
Dobre pekare za kifle su bile u ulici Milosa Obilica (lijevo od taksi stajalista na Bascarsiji) ugao sa ulicom Patke, na suprotnoj strani ulice Milosa Obilica su bile Bakije. Tu u blizini je bila dobra još jedna mala pekara, kad se od Bascarsije od one gorenavedene male pijace krene uzbrdo prema Kovacima pa prva ulicica lijevo. Lijevo od one male pijace, dakle orjentaciono na uglu ulica Kovaci i Milosa Obilica je bila prodavnica obuce a odmah do nje je bila cevabdzinica.
Kad spomenuh cevabdzinicu, pade mi na pamet da sam zaboravio jednu u nabrajanju objekata u Radicevoj ulici, od ugla sa Titovom pa prema Mis Irbi) Dakle, prvo je bila samoposluga, pa onda BIGZova knjizara, onda cevabdzinica pa onda onaj auto salon gdje se prodavao Pontiac i Chevy)
Takođe je dobra pekara bila i na Seheriji, kad se prođe most pa se onda skrene lijevo prema Alifakovcu, desno je ulica Alifakovac a gore uzbrdo je bila ulica koja se zvala Vladimira Gacinovica. E, put me je naveo u taj kraj kad sam prije nekoliko godina bio dole, usao sam u tu pekaru da kupim kifle, vidio alijinu sliku od metar i po i odmah izasao napolje :))
rajaizagranapa
16. децембар 2012. у 22.12
yebiga frajeru, ako nisi naslijedio talenat kuckanja u lubenicu onda je moras chepirati i drzati u vodi samo do pola...ništa korito :)

Kifle su se jele kod Jerlagica, iznad muzicke i kod Zore na Marijin Dvoru...i to sa mochom kod Zore :)
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
17. децембар 2012. у 18.30
Kažeš u Moris Moco Salom... Imal' ko iz Moris Moco Veleslalom?
dzirlo
(stariji svodnik I klase)
17. децембар 2012. у 21.50
@ mag...
<<<pa onaj kafic sa autima u zidovima sa upaljenim zmigavcima, struja drmala kad ih dohvatis :)
-----------------------------------------------
Sve se secam, ali tog kafica ne. Može li malo vise detalja.>>>

Ma to je bio onaj Fast Food... Neki saobracajni znakovi bili po zidovima.
voya
19. децембар 2012. у 18.13
Ja sam isao u OS Janez Spust :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
24. децембар 2012. у 10.36
rajaizgranapa,
Kad ja kuckam u lubenicu, sve odzvanjaju isto :) btw, Gorenje i Obodin frizideri nikad nisu mogli da ohlade pivu i lubenicu onako kako može Miljacka.

Da ispravim grešku lijevo-desno:
Ulica Milosa Obilica je bila DESNO od taksi stajalista koje je bilo odmah iza tramvajske stanice Bascarsija.

Da malo nastavim gdje je šta bilo:
Od Vijecnice do Bascarsije (gdje je saobracao tramvaj) je bila ulica Petra Kocica. Tu nije bilo nikakvih značajnijih objekata osim sto je na desnoj strani Autobusko stajaliste za prigradski prevoz, Bila je neka mala siptarska slasticarna, do nje radnja gdje su se prodavale svijece, onda ulica koja se zove Kracule, zlatarska radnja, mjesto gdje se uplacivalo Loto, i ona mala pijaca koju sam već ranije spomenuo.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
24. децембар 2012. у 11.21
Kad se predje preko mosta kod Vijecnice, na lijevoj strani je inat kuca, do nje dzamija. Na desnoj strani je bila pijaca (koje vise nema, sada je tu parking), sa desne strane njenog ulaza je bila trafika a lijevo je bio prolaz gdje se nalazila buregdzinica. Kad se udje na pijacu, na lijevoj strani nakon par tezgi, je bio dio gdje se prodavao sir i kajmak.

Preko puta Inat kuce je bila kafana Seherija, do nje je nekad daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavno bila frizerska radnja, do nje mali
butik u folu komisiona (tu sam kupio moje prve Reebok patike), onda upijev granap, onda privatni granap a onda prodavnica gdje se prodavala jufka i kadaif. Preko puta privatnog granapa je bila obucarska radnja.

Prostor uz Miljacku, iza Inat kuce i dzamije pa sve do ulice Toplik, odnosno do one stijene kod Velike brane gdje su raja skakala u Miljacku (a mislim da je u toj stijeni nekada bio kafic, ali nisam siguran), kao i kompletan prostor Seherije je svake srijede „pretvaran” u buvljak, i sve je bilo zakrceno ciganima koji su prodavali kojekakvo smece, a pred rat su se pojavili i Rumuni koji su prodavali robu za „jednu chrvenu” (novcanica od 10 dinara) http://www.svastara.com/razno/novcanice/sfrj/10_2.html
Na tom buvljaku su se uvijek mogli naći stariji stripovi Zagora, Komandanta Marka, Velikog Bleka, Alan Ford..
rajaizagranapa
24. децембар 2012. у 16.43
Sina, zato ti i kažem da nema lubenice „iz korita” jer je uvijek bolja nego iz frizidera :) Najbolja piva bila u Studencu u Han Derventi...gajbe u vodi, etikete davno otplivale nizvodno, i Jelen i Lav i Niksicka...sve iz iste gajbe stizu :)))

Na tom potezu od Vijecnice do Carsije je bilo i par Foto radnji sa onim staaaarim slikama u izlogu i brijacnica :)

Rumuni su za dvije chrvene i Rumunke prodavali :)
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
02. јануар 2013. у 13.41
U RK Sarajka su se ukrasi za Novu godinu prodavali desno od odjeljenja sa igrackama, odnosno desno od ulaza na pokretne stepenice na gornji sprat, jer je preko puta tog ulaza bilo odjeljenje sa igrackama.
Novogodisnji ukrasi i sve sto je oznacavalo Novu godinu (jelke, ukrasi, baloni, prskalice, petarde, čestitke...) su se prodavali na standovima u ulici Vase Miskina, kao i ispred Zeljeznicke stanice.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
15. јануар 2013. у 12.35
Da malo nastavim na temu gdje je šta bilo:
Ulicom Dimitrija Tucovica se uzbrdo islo do Kosovske ulice, tu odmah lijevo je Damir Lisac (vlasnik Cafe Lisac) imao kucu, dok je u istoj ulici, ali iduci lijevo, bila kuca Baneta Toskica, vlasnika restorana Gong. U tom kraju je i Dino Merlin imao kucu, u ulici Spire Knezevica, kad se prođe kroz ona 3 turska groblja, onda gore ima neka dzamija i onda se odmah poslije nje desno islo prema Merlinovoj kuci.
U nastavku ulice Alifakovac, kad se prodju onaj granap, samoposluga i prodavnica jufke i kadaifa, na lijevoj strani su bile stepenice-kaldrma, kuda se islo prema Kosovskoj ulici. Tu odmah desno je nekad bio frizerski salon a pred rat je bio otvoren granap, čiji je vlasnik bio Srbin koji je ubijen početkom rata jer nije htio da svoju robu da zelenim beretkama već je otvorio vrata radnje i dao narodu da uzima besplatno šta god hoće.

Ulica na desnoj strani Miljacke se zvala Obala Vojvode Stepe dok je na lijevoj strani, od Vijecnice do Dusanovog parka bila Obala Pariske komune.
Prva ulica poslije pijace kod Vijecnice, se zvala Dimitrija Tucovica i njom se islo prema polaznoj stanici zicare za Trebevic. (za pijacu je već receno da se u natkrivenom dijelo prodavao sir i kajmak, na suprotnoj strani pijace, dakle onaj dio sa ulicom Dimitrija Tucovica se prodavalo suho meso, a na uglu pijace koji je izlazio na ulicu DT, dakle na najjuznijem dijelu je bio dio gdje su se prodavala jaja, a na tom izlazu je bio i mali granap.
Preko puta pijace je bio djeciji vrtic.
Dalje, iduci Obalom Pariske komune prema istoku, poslije vrtica je nekada bio gril koji je pred rat promijenio funkciju i postao kiosk-butik. Iza njega, se silazilo prema benzinskoj pumpi koja je davno prestala sa radom i tu se nekad nabavljala nafta jer su naftarice bile jako popularne sedamdesetih godina. Od te pumpe pa prema ulici Dimitrija Tucovica je bila ulica Dzavida Haverica, u kojoj je bila Srednja ugostiteljska skola.
Poslije nje je bila ulica Voje Dokica a do nje Ivana Markovic Irca. Kad se krene tom ulicom, na desnoj je bila samoposluga, do nje ako se ne varam apoteka. Nakon nje, prvom ulicicom desno se islo prema Domu zdravlja Stari Grad. U toj ulicici je bila i mala prodavnica Koka Varazdin koja je uvijek smrdila na piletinu. U nastavku ulice Ivana Markovica, na desnoj strani je bila Pivara. Na lijevoj strani, ugao ulice Ivana Markovica i Dimitrija Tucovica je bio granap. Preko puta u ulici DT je bila pekara koja je radila samo popodne. Dalje, u nastavku ulice DT prema Trgu 6 aprila, na lijevoj strani je bila neka zgrada u cijem prizemlju je bio Borac Travnik (ne prodavnica nego nesta administrativno) a dalje na lijevoj strani je bila katolicka crkva Sv. Ante.
Iduci Obalom Pariske komune, poslije ulice IM je na lijevoj strani bila neka mala ulica, kojom se islo prema osnovnoj skoli Moris Moco Salom, lijevo je bio već pomenuti dom zdravlja Stari grad. Na uglu ove ulicice i obale PK je bila mala mesara.
Sljedeca ulica prema istoku je bila ulica Nurije Pozderca. Na uglu nje i Pariske komune je bio hotel Nacional, zatim je gore prema ulici DT bila skola MMS. Na desnoj strani je bila Careva dzamija a poslije nje Konak.
Iduci dalje prema istoku, je bila ulica Sestog novembra, kojom se islo prema Trgu Sestog aprila odakle su polazili trolejbusi. Na desnoj strani te ulice je bila prodavnica tapeta, do nje knjizara. na lijevoj strani mislim da je bila neka prodavnica za dezinfekciju, dezinfekciju, deratizaciju...
Dalje, u nastavku Obale PK, na lijevoj strani je bila neka zgrada u cijem prizemlju je bila kafana (mislim da se zvala Dva sesira). Ispred te zgrade je bilo autobusko odnosno još bolje reci kombi stajaliste, odatle je saobracao kombi za Hrid, Brus...
Tu je bio Principov most, i tu se i zavrsava Obala PK jer je dalje u nastavku bio park Cara Dusana a poslije njega Papagajka, sa druge strane parka je bila Dobrovoljacka ulica u kojoj je bila smjestena komanda. Iduci gore prema Bistriku, na desnoj strani je bila samoposluga i dalje nije bilo nikakvih drugih poznatijih objekata osim dzamije 7 brace, dok je na lijevoj strani bila moja bivša osnovna skola Ilija Grbic.
SINA_CHETNIK
(Spasi Srbiju i ubij se borise)
15. јануар 2013. у 12.42
Napravio sam grešku:
Samo ona ulica poslije pijace se zvala Dimitrija Tucovica dok je ona gdje je bila zicara, pivara, Borac Travnik, Sv. Ante...zvala NURIJE POZDERCA!
Zaboravih da je na Alifakovcu poslije onog granapa na lijevoj strani bila zgrada mjesne zajednice babica basca kao i udruzenje ribolovaca.
Od Kosovske ulice, iduci lijevo, na istok, kad se prođe kuca Damira Lisca, je ulica Podcarina koju se nekad zvali mala Srbija jer su tu zivjeli iskljucivo Srbi, dok su je osamdesetih zvali Mala Sjenica jer su se tu doselile Sandzaklije.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.