Дискусије : Историја

 Коментар
Столеће 7.
Svjatoslav
(cernorezac)
05. мај 2020. у 19.48
Славенизација Балканског Полуострва.

Слабљење војне моћи Царства у VII веку и устанци доњих слојева народа, који су потресали централну власт, стварали су повољну ситуацију за све шире продирање Словена на Балканско Полуострво. Још од последње трећине VI века словенски се упади стално врше. На место првобитних пљачкашких препада долазе сад таласи словенске колонизације, која потискује трачко-илирско становништво најпре из Мезије, а затим и из Тракије и Македоније. Мезија, Тракија и Македонија ускоро су биле у таквој мери испуњене Словенима да византиски писци почињу да те области називају Склавинијом. Словенска бујица продире све даље на југ, ка Пелопонезу, делом гутајући, а делом потискујући ка мору јелинске елементе. У првој половини VII века Словени су населили и западне области Балканског Полуострва, које су пре тога били опустошили Авари. Ту су се населила племена позната под именом Хрвати и Срби. Први су запосели северозападни угао, од реке Саве на север; други су се настанили источније, на територији која је доцније позната као Босна, Херцеговина, северна Албанија, Црна Гора и Србија у ужем смислу. Хрвати и Срби су током многих столећа после свог досељења на Балканско Полуострво живели у мање или више изолованим племенским јединицама — жупама, које су сматране за савезнике Византије и признавале над собом њену врховну власт, али су уствари биле независне. У IX веку већина српских жупа покоравала се Бугарима. Тек од средине XII века долази до уједињења тих жупа и замеће се српска држава.
Словенска племена североисточних области Балканског Полуострва, као што ћемо доцније видети, ујединило је у VII и VIII веку туранско племе Бугара, које се међутим брзо претопило у словенској средини; затим су та племена образовала прву крупну јужнословенску државу — Бугарску. Што се тиче Словена на Пелопонезу и у другим областима Грчке, они су, одвојени од своје племенске масе, на крају крајева били јелинизовани, донекле као резултат планске делатности византиске владе у том правцу...'' - ''Историја Средњег Века I'', ( У редакцији: А. Д. Удаљцова, Ј. А. Косминског и О. Л. Вајнштајна).

MiitarMiric
06. мај 2020. у 05.59
Prevazidjene ocene.
Svjatoslav
(cernorezac)
06. мај 2020. у 16.57
Не, него историјска наука.

Једина грешка или неправда у тексту је што се нигде не помиње Карантанија, која је старија од Бугарске, па самим тим и од Србије и Хрватске.

Све остало стоји, чврсто као камен.
MiitarMiric
08. мај 2020. у 04.32
Vojvodjani и Sumadinci су током многих столећа после свог досељења на Балканско Полуострво живели у мање или више izolovanim племенским јединицама — жупама, које су сматране за савезнике E.U и признавале над собом њену врховну власт, али су уствари биле независне.

Ok.
CEKAC
18. мај 2020. у 09.09

Не, него историјска наука.

Једина грешка или неправда у тексту је што се нигде не помиње Карантанија, која је старија од Бугарске, па самим тим и од Србије и Хрватске.
--------------------------------------------------------------------

Karantanija nije bila država, nego grofovija u sklopu države Austrije.
Zbog toga nikada nije pobudjivala interese historicara...
Bazorilo
18. мај 2020. у 18.51
Taj Karantanstidzigistan je njemu samo paravan da se Vlasi ne dosete,ko su bili Iliri i Tracani.Ima onih koji s esvim silama trude da prikazu,da to nisu Bili Srbi koji tu žive još od osnivanja Lepenskog Vira.A to što je tamo nadjeno Srpsko pismo(Cirilica),pa to ništa za njih ne znaci,to je po njima bilo slučajno.
Svjatoslav
(cernorezac)
18. мај 2020. у 19.18
Аустрија уопште није ни постојала у то време, и још много векова након тога. Цела Аустрија је тада била словенска територија, као и Мађарска.

Карантанија је прва словенска земља која се помиње у историјским списима (документима). Извор је Јован Ђакон. Година о којој пише је 595.

Svjatoslav
(cernorezac)
18. мај 2020. у 19.25
„На место првобитних пљачкашких препада долазе сад таласи словенске колонизације, која потискује трачко-илирско становништво најпре из Мезије, а затим и из Тракије и Македоније. Мезија, Тракија и Македонија ускоро су биле у таквој мери испуњене Словенима да византиски писци почињу да те области називају Склавинијом.”

Трачани и Илири немају никакве везе са оригиналним Словенима и Србима. Али, након доласка Словена са севера и међу њима Срба у 7.-ом веку, велики део трачког и илирског становништва је асимилован, односно пословењен.

То све доказују и генетска истраживања.

Bazorilo
18. мај 2020. у 19.54
A kako se ta Haplo grupa uklapa sa H.Grupom danasnjih Srba?
Bazorilo
19. мај 2020. у 20.41
Od svih grupa koje se preplicu u L.Viru,preovladava DNK sa H.grupom koja pripada danasnjim Srbima.To zapravo znaci,da su vecinsko stanovnistvo bili Srbi.Pa ako su neki sloveni i dosli u 6-7 veku,bilo je sasvim prirodno,jer su dosli kod svojih.
Svjatoslav
(cernorezac)
20. мај 2020. у 17.22
Нису неки него сви.

Ми не говоримо језиком балканских староседелаца, него језиком словенских досељеника из 7. столећа.

То што неки (многи) који су данас Срби или Хрвати имају не-словенске гене је резултат асимилације балканског становништва пре доласка Словена на Балкан, и уопште разних етничких група. (Довољно је само погледати фотографијау Стипе Месића да бисмо видели припадника аварске групе међу нама. :-)

Bazorilo
21. мај 2020. у 05.53
Odkud onda cirilično pismo u Lepenskom viru?

Lepenski Vir - WikipediaDiese Seite übersetzen
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepenski_Vir

Lepenski Vir (Serbian Cyrillic: Лепенски Вир, „Lepena Whirlpool”), located in Serbia, is an important archaeological site of the Mesolithic Iron Gates culture of the Balkans.The latest radiocarbon and AMS data suggests that the chronology of Lepenski Vir is compressed between 9500/7200–6000 BC. There is some disagreement about the early start of the settlement and culture of ...

Coordinates: 44°33′40″N 22°01′27″E / 44.56111°N …
Condition: In ruins

Location: Serbia
Type: Settlement
Svjatoslav
(cernorezac)
21. мај 2020. у 18.32
Нигде у тексту који си поставио се не помиње никакво ћирилично писмо у Лепенском Виру.

Ја говорим о језику. Када су Срби и остали Словени (а Срби су само једно од словенских племена), дошли на Балкан у 7. веку, асимиловали су трачке и илирске етничке групе и наметнули им свој језик.

Bazorilo
22. мај 2020. у 14.42
Ima video,ali od pre dva dana ne radi Youtube.Ne znam da li je to samo kod mene ili je opsta stvar.

LEPENSKI VIR i VINČA najstarije civilizacije Evrope i ...
https://www.youtube.com/watch?v=cO07jIbq414
1:33:36

06.07.2017 · LEPENSKI VIR i VINČA najstarije civilizacije Evrope i Sveta, prapostojbina Srba Zabranjena Istorija Vinčanske Srbije. ... Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira - Duration: ...

Autor: Zabranjena Istorija Vinčanske Srbije

Svjatoslav
(cernorezac)
22. мај 2020. у 15.11
Али на основу чега би то била „Винчанска Србија” ?

Пре хиљаду година мање-више све то што данас називамо Србијом је била Бугарска.

Bazorilo
22. мај 2020. у 17.44
Zastupljenost haplogrupa u Evropi 2012 - YouTubeDiese Seite übersetzen
https://www.youtube.com/watch?v=mNltGwe3BMQ
8:52

02.07.2012 · Rezultati genetskih istraživanja 2012

Bazorilo
23. мај 2020. у 17.30
Ти си право учино,пишеш Ћирилицу,јер то је наше писмо још из раног Палеолита.Ја распалио латиницу,која је касније Српско писмо заступљено у западним Српским земљама.И једно и дуго је лепо,али ЋИРИЛИЦА,нама источњацима за једну рецку лепше стоји.
Svetimir
05. јун 2020. у 09.26
U 6 stoljecu,istina je da je Srbija vodila trinaestogodisnji rat protiv Romeje gde su Srbi svake godine do nogu potukli Romejce.I kad su Romejci videli da ne mogu Srbima ništa osnovali su u Peci patrijarsiju za Srbe, iako je Srpska Patrijasija bila u Solinu, zapravo patrijarsija cije je sediste preneseno iz S.Mitrovice i koja je primogena u hrišćanstvu jer su je osnovali Hristovi apostoli u I veku,I po priznanju Vatikana nekih papa to je bila prva arhiepiskopija.Kasnije su se Srbi primili na ovu podvalu,za vreme Nemanjica,Pogotovo danas naše vladike slave Fanariote, koji su im bili gori od Osmanlija.
Bazorilo
05. јун 2020. у 20.19
Na nesrecu i same Nemanjice su nam, podmetnuli ti isti,sa istim ciljem.I nazalost,po svemu sudeci,uspeli su u mnogome.
Svjatoslav
(cernorezac)
08. јун 2020. у 21.01

''...U jednoličnome nizu napada pojedini se izdvajaju dubinom prodora ili masovnošću: primjerice napad 550. godine, kada su Slaveni stigli na ušće Meste; ili 558. godine, kada su doprli do Termopila; ili onaj 550–551. godine, kada su prvi put prezimili na bizantskome tlu „kao na svojoj zemlji”. U posljednjem desetljeću 6. stoljeća Carstvo je, iskoristivši kratkotrajni mir s Perzijom, još jedanput pokrenulo ofenzivu. Uspjeli su vratiti važne pogranične gradove Sirmij i Sinigidunum (koje su u međuvremenu zaposjeli Avari), ali su i borbe premjestili na drugu obalu Dunava, kako bi, razbijajući pojas najbližih napadača, smanjili pritisak na granice. Međutim, stjecajem okolnosti, upravo je ta ofenziva 602. godine dovela do neželjenog preokreta. Vojnici prisiljeni da prezime na neprijateljskom području su se pobunili. Ratoborni car Maurikije (582–602) je svrgnut, a kretanje vojske na Carigrad kako bi osigurala vlast novoproglašenom caru Foki (602–610) dovelo je do najvažnijeg događaja – napuštanja limesa. Kao da je na granici podignuta brana, slavenska bujica se razlila i sljedećih godina dospjela do najudaljenijih dijelova balkanskog kopna. Oko 614. godine prekinuto je životarenje provincijske metropole Salone (Solin kod Splita); oko 617. Slaveni su napadali i opsjedali Solun; oko 625. su se ukrcavali na brodove i napadali egejsko otočje; predvođeni Avarima 626. su ugrozili Carstvo, opsjedajući Carigrad istodobno s Perzijancima koji su napadali iz Male Azije. U većoj ili manjoj mjeri podčinjeni Avarima u Podunavlju, Slaveni su ih pratili i njihovoj vojsci u velikim akcijama osiguravali masovnost. Vični borbama iz čamaca, s mora su napadali tvrde zidine, dok su udarnu snagu predstavljali i manevre vodili avarski konjanici. Kada su borbe završile, Avari bi se vraćali u svoja panonska staništa, a Slaveni su ostajali na nekadašnjem rimskom tlu. Bizantsko Carstvo je tih godina izgubilo sva područja u unutrašnjosti Poluotoka. Ostali su mu samo obalni gradovi na sva četiri mora, kao i otoci. Vezu s njima Carigrad je održavao zahvaljujući floti i prevlasti na moru. Preživjevši 626. godine jednu od najtežih kriza, Carstvo se, za vrijeme cara Heraklija (610–641), oporavilo i zahvaljujući očuvanim snagama na maloazijskom tlu i unutarnjim reformama, učvrstilo u preostalim dijelovima. Tako je započelo upornu i dugotrajnu, stoljetnu borbu za povratak izgubljenih provincija...'' - Sima M. Ćirković, ''Srbi među evropskim narodima''.
Tabanac
(DR.voseca)
14. јун 2020. у 16.45
Može li vam pomoći „Karantanien-das Slavische Kärnten” Klangefurt,
Verlag Verlag carithia 2000...
...u PDF „ Archäologie und Ideologie ”od A.Moritsch-a...?
Najpre,Karantania je najsevernija tacka do Koje je srpski vojnik
u Prvom sv.ratu stigao i bio zaustavljen zu nagovor svojih „vernih”
saveznika prinudjen na pregovor...11.novembar 1918!!!
Nemci su to mesto obelezili spomenikom (Gedenkstein in Wernberg ).
Srbi nisu...niti iko zna to.Ovo nije tema na ovom Forumu.Za istoric-
are znatizeljnike nek proguglaju na „Boj za severno mejo” ili „Kampf
um die Nordgrenze”.
Karantanija još nije germanizovana,još postoje do 15% koji se izjas-
njavaju Slavenima.Tajna cifra je još veca...verujem da je tu enigma
Petra Hadkea,vaseg nosioca Nobelove Nagrade.(A ko bi verovao da i još
jedan nobelovac,Gunter Gras,vas covek ali sa zapadne strane,Svabije.
Šta ćete sa genetikom...!?
Hocete li pasti u nesvest ako nađetevise genetskog koda „pravih”
Turaka sa 5 do 7% nego kod Srba,Hrvata...Koja je na nivou statisticke
greške.Ne nije to od sadasnjih Turaka već Avara.Njih bi trebalo pretre
sti na ovom forumu Istorije.Oduvek se zna,taj Deo sa jugoistocnom Nem
ackom je genetski u ogromnoj vecini „keltsko-slavenski”a kulturalno ne-
macki.
Tabanac
(DR.voseca)
14. јун 2020. у 17.45
Tudi Sem deloval leta tisoc devesto stiri osamdesete...izgleda nisam
zaboravio „slovenscinu” (koroski i stajerski).
Klangefurt ili na srpskom kao i slovenackom Celovec poseduje izuzetne
arheoloske nalaze...nije izvrsena podudarnost sa Vincanskom kulturom,
ali je Starost datirana na 6000 godina na Vrbskem jezeru kod Celoveca.
(Wörthersee) na osnovu dendrohronologije,dva ostatka sojenice.(Tacnije,
Keutschacher see,kod Sattniz-a)Starost od 4340 do 3780 pre n.ere.delovi
nekih sojenica,kuca na vodi,valjda otud i ime „kucharsko jezero”.
Postoje indikacije...ništa ne tvrdim!
Ali zapanjujuca podudarnost sa grobnim poljima Gracarca koja su iz
8 veka pre Hrista.Nemacki arheolozi su bili zacudjeni,vendskim ali
i ILIRSKIM uplivom (elegantno izbegavajuci reč,slaven ili s(o)rbin..
...eto,14 vekova pre velike „seobe”Slavena...na istom potezu.Način,
spaljivanja,način gradjenja utvrda.
Ono što ne bih smeo zaboraviti a to je „Vojvodski prestol”(Herzogstuhl
am Zollfeld) ili na Gosposvetskom polju...„pri kraju Gospa Sveta.Prest-
ol je imel pomembno vlogo v tretjem delu obreda ustolicevanja koroskih
vojvod.”Prestol je okrog 10 km oddaljen od Celovca.
Cesta je pri kraju Shentvid od Glini (Srpski-Svetog Vida Glinskog a
nemacki St.Veit an der Glan).
Meni lično je zao što ne mogu Naci vise ceo ritual,nacina ustolicenja
vojvode.Pre skoro 40 godina,sam citao,ostalo mi je u secanju da buducem
vojvodi pred stupanje na prestol,udare samarcinu u lice.Eto ideje,šta
da radite i vi,kao vasi stari.Presto je tu još i mozete na Googlu
Naci vrlo lako.
Tabanac
(DR.voseca)
14. јун 2020. у 18.35
Prvi pomen „Carantanium” je ipak „skoro”7 vek u „Cosmographie”od
Paulusa Diaconusa...Otkud Djakon...!?Taj Deo,ukljucujuci i Veneciju,
pa i sam grad Milano bilo je pod vizantijsku vlast.Da se istorija nije
poigrala,možda bi „ostali”pravoslavci.Latinski koji se tada govorio
u Vizantiji (tacnije Istocno Rimsko Carstvo) Biće NAREDBOM CARA IRAKLI-
JA ZAMENJEN- G R C K I M !!!Vrlo bitna cinjenica za sve istoricare.
Tako na latinskom se Carinthia zove Carniola (a i danasnji engleski)
sto znaci „mala Karantanija” kasnije Carnium.Tome zahvaljuje ime grada
Kranj-Kreinburg u Sloveniji.A velika Carnija je u Furlaniji,Italija.
Kažu da reč potice iz keltske reci,Carant...znaci,prijatelj,drag..srpski
receno,garant...zhirant ili korno,vrh,rog.Indoevropske car,kar, a to
je stena,berdo,krs,karpa pa i Karpati...ali tamo pa i u Furlaniji
nazivaju Cjarna,Cjargne sto slici Charno...Ni latini ni Germani a još
manje Italijani nemaju ni znak ni glas NJ...(latini i italijani bi
ime Njegosha,pisali i pišu...GNegos!?)Vrlo bitno,videcete kasnije
zbog rimskog grada velikog značaja tu podignut.Budite Strpljivi.I Slo-
venci imaju sličan Problem...pišu Njegos...ali će izgovoriti N pauza i
jegos...grad Celje...izgovorice Cel sa nazalnim L kratka pauza i onda
je.
Ipak najstariji zapisani podatak za tu Oblast je iz pera samog Julija
Cezara...Norea...pazite...kraljestva Noricuma.
Tabanac
(DR.voseca)
14. јун 2020. у 19.37
Austrija...hm!
Austrija je tek 1996 godine proslavila „tisucnoljetno povjesno ime”.
Zvuci vam poznato,zakaj,pa ne!?
To je iz zahvaljujuci „Marcha Orientalis” iz 996.
Ni jedan Austrijanac neće reci Austrija,već Österreich...zna on taj
međunarodni izraz Austria.Može čak biti i uvredjen.Slično,Albancima,
...pre vise od trideset godina,kratko me je kontaktirao Otto,Nije
bio pricljiv,korektan,adekvatan bez ustezanja bi stupao u kontakt kao
kad idete na pijaci ili prodavnici...ono,dobar dan,posto paradajz .Jer
domaći,a je li prskan. Ja bih dve kile...dovidjenja.
Prestavi se on,kaže,kolega,čujem da znate latinski i par slavenskih
starih jezika.Ja mu Kažem...„moguće je!”.Prevedite mi ovo ili ovu reč,
„in loco Niuuanohva”.U prvi mah ja mu u prevodu,u mestu,oblasti ali
ovo Niuuanohva..ne razumem!!!Onda ništa,hvala kolega.Pitam ga,otkud mu
to.On kaže iz „marcha orientalis”
Daj mi ponovo da vidim i razmislim zu duplu kafu i cigaretu...
Može biti samo slavenska reč pisano,priucenim latinskim nekog ger-
manskim popom.Srpska reč,pisana latinskim uticajem nemackog govora.
Njiva Nova.Slovo V se citalo i kao V ali kao U...znate nemacku reč
Frau...pisalo se Frv...
Hvala...a Oster?!Vidite,to je pridev i za noz,kosinu,vreme tu vam
ne mogu pomoći.
Tabanac
(DR.voseca)
14. јун 2020. у 19.55
To je bio Otto Kronsteiner.Napravice,takvu zbrku na proslavi,hiljadu
godisnjice proslave pomena Austrije 1996...
Ali u cemu je poenta...zapljusnuo je samar u berlinsko beckoj skoli
da mu je u Enzyklopädie der slowenisches Kullturgeschichte in Kärnt-
en/Koroska 2015 (vidi Ostarrici)stampano.
Zu obrazlozenje...da i sami Osterajci,duguju svoje ime jednom
slavenskom plemenu Ostricha...da im je i mesto rođenja bas na njihovoj
teritoriji...
Ostrici kao i slavni manastir Ostrog..imaju isti koren reci u Ostro,
strma strana brda planinu...
Eto vam Austrijanci racun za bosnjacki,montegrijanski...
Meni je lično zao sto ovo nije Niko propratio u Srbiji..
Laku noć..ili kako bi rekli Karantanci...Zhivijo!
...a prastari Slaveni na ovom prostoru...Osti jarej...(Ostanite zdravi)
koja je urezana na jednoj kosti...!
prekodrinski
(Å¡loser)
11. август 2020. у 01.40
Tabanac, vidim da si stvarno doktorirao za podrucje Karantanije, svaka cast. Samo me zanima da li živis u blizini ,ili si sve uzeo iz knjiga.

Karantaniju imaju Slovenci za izgubljeni deo Slovenije. Ovo sto ti pišes o nekakvim Sorbima, iliti Serbima tamo, teško da ima prodju.
Jedino, ako ne radis za interese slovenskog naroda, tako da opet Srbi podmetnu ledja, a za nagradu dobiju noz u ta ista ledja.

Tvoja pisanija mnogo lice na Jelinciceva . Slučajno, ili slučajnosti nema?
Izvini na otvorenosti, ja volim da imam jasnu sliku.
Svjatoslav
(cernorezac)
11. август 2020. у 19.24
prekodrinski
(Å¡loser)

Jedino, ako ne radis za interese slovenskog naroda, tako da opet Srbi podmetnu ledja, a za nagradu dobiju noz u ta ista ledja.

-----------------------------------------------------------------

Ej, a šta bi Rusi rekli na to?

Oni izgubili 27 (dvadeset i sedam) miliona ljudi u II svetskom ratu, oslobodili bukvalno SVE slovenske zemjlje od nemačkog ropstva, od Hitlera, i dobiju za nagradu - šta ??!

Dobiju za nagradu da ih svi slovenski narodi (osim Srba i Belorusa) danas mrze i zovu okupatorima i imperijalistima.

27 miliona.

E to je podmetanje leđa i nož u leđa.prekodrinski
(Å¡loser)
12. август 2020. у 09.35
da , i Rusi su nastradali grdno.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.