Дискусије : Тенис

 Коментар
Teniski filmovi
DSQ1964
27. новембар 2021. у 22.39
Pošto evo Srbija najverovatnije neće uspeti da odbrani Davis Cup a do AU Opena ima još dosta, gde se i dalje ne zna da li će Nole igrati i samim tim svima nama biti interesantno da pratimo, kako prekratiti vreme do tada?
Pošto je kod vecine zimski period, vreme posta, ili vreme pred predstojece praznike, nove godine itd, mene to uvek asocira na prekomerno gledanje filmova, još iz detinjstva a i kasnije u zivotu. Decembra pred novu godinu su se u komunizmu najviše pustali filmovi na televiziji a i kasnije u kapitalizmu oko njihovog Bozica takođe. Sa pojavom video, dvd i ostalih playera to je nekako i dalje ostao period kada treba da se odradi retrospektiva neodgledanih filmova tokom godine ili nekih propustenih od ranijih godina.
Pošto je ovo diskusija o tenisu da se osvrnem na nekoliko odgedanih iz tog zanra, a koje ste možda propustili...ili mi ukazete ne neki koji sam i sam propustio. Ono, nije bas da se mnogo i snimaju filmovi o tenisu, izadje po neki vredan paznje jednom u 10 godina a poslednji jedan takav je bio 2017 BORG VS. MCENROE ( https://www.imdb.com/title/tt5727282/?ref_=nv_sr_srsg_3 ). Iako sam bio siguran da je nemoguće napraviti dobar igrani film o legendarnom rivalstvu prevario sam se. Ne samo da su nasli onog Islandskog lika koji je pljunuti Borg, nego ga je i on odigrao vrhunski da i Shia LaBeouf deluje ubedljivo iako dosta manje i losije docarava Meka. Sam film je odlično uradjen i sjajno prikazuje to vreme, kraj 70-ih, početak 80-ih kao i šta se desavalo sa najboljim teniserima tadasnjice. Ako ga niste gledali do sada obavezno pogledajte!
Posle samo 4 godina, evo 2021 snimljen je još jedan film o tenisu vredan paznje: KING RICHARD ( https://www.imdb.com/title/tt9620288/?ref_=nv_sr_srsg_0 ). Will Smith u glavnoj ulozi igra Richarda Williamsa, oca Serene i Venus Williams. Još jedan odlično uradjen film u kojem nije toliko akcenat na sestre već na oca i teskoce sa kojima se susretao da bi za svoje cerke utabao put kojim su kasnije nastavile i sto bi se ono reklo, the rest is history. Zaista fascinantna prica, sad ne znam koliko je istinita ali ukazuje na teskoce koje su oni kao crnci imali u Americi i lako je povuci paralele sa onim što smo čuli i citali da je i Nole dozivljavao tokom svog razvojnog puta, minus naravno bombardovanje koje one nisu imale priliku da iskuse. Za mladje gledaoce film ima puno pouka kako treba biti istrajan, skroman, posten, fair play itd, sve ono najbolje...sto, poznajuci Serenu ne možemo a da se ne pomislimo da Richard možda i jeste uradio dobar posao kada je onaj igracki deo u pitanju ali ne bas i kada je sportski i fair play, na tim casovima cerke bas i nisu bile nešto prisutne. U svakom slučaju još jedan dobar teniski film koji bih vam preporucio u ove vase tmurne, crne, hladne zimske dane. Kod mene naravno sunce pici i toplo ceo dan.

Mislim, gledajuci film o Richardu nisam mogao da se ne pomislim kakav bi odličan film mogao da se napravi o nasem Noletu, da bas ne idemo tako daleko i pravimo film o Sikitu mada bi i o njemu mogla da se napravi verovatno neka urnebesna komedija. Noletov zivot ima bas sve osnove za blockbuster i razvaljivaca blagajni ali ko će to da snimi, Bjela? Možda, nije mu los ispao ovaj o Tomi. Mada bih ja radije da veliki Noletov navijac Bobi de Niro povuce neke konce i nagovori Martija Skorzizija na tako nešto, barem bi dobro prikazao mafiju koja je harala Srbijom tokom Noletovog odrastanja.

Da se poprisetim još nekih teniskih filmova iz ranijih godina, ne znam da li ste gledali BATTLE OF THE SEXES ( https://www.imdb.com/title/tt4622512/?ref_=nv_sr_srsg_0 ), takođe iz 2017? Nama dosta neinteresantna „metoo” prica o ravnopravnosti i o tome da li žene igraju bolji tenis od muskaraca i mecu između tadasnje 1973 broj jedan Billy Jean King i Boby Riggsa, seratora koji bi danas imao ekvivalenta u onom cigi Kirgijosu. Bez obzira na sve filmski dobro uradjen film koji možda vredi pogledati.
WIMBLEDON ( https://www.imdb.com/title/tt0360201/?ref_=nv_sr_srsg_0 ) iz 2004 docarava malo atmosferu turnira ali je vilse ljubavna pricica dvoje mladih ucesnika mada se secam da mi je tada pre 17 godina bio nekako osvezavajuci.
MATCH POINT ( https://www.imdb.com/title/tt0416320/?ref_=nv_sr_srsg_0 ) iz 2005. Nema mnogo teniskih elemenata ali ima nešto bolje od toga - Scarlett Johansson. Osim toga odličan triler koji se mora pogledati, voleli tenis ili ne.

Ima tu još toga, nisam pominjao sve dokumentarne filmove koje takođe rado gledam ali ovde je akcenat bio na igrane. Ako imate još neke preporuke rado bih da čujem.
antologia
(svakog dana...)
28. новембар 2021. у 12.04
Auu, sto si skroman, sve pobrojao pa kao recite mi ako ima još:) Ja ni to nisam sve odgledala, ni taj o Borg/McE. Nije mi se dalo. Znam legendarni mec sa Wimblija, a u vrijeme filma koji se snimao u Svedskoj, čini mi se, nisu se skidali sa TV, intervjui, komentari... Nije mu bas IMDb visok, ali vjerujem da je dobar. Tu cijenim da se Borg konacno privolio da izadje na javnu scenu-generalno, predaje pehare Rafi na FO itd. Vratile se bivše zvijezde izzaborava: Vilander, Lendl...poceli trenirati mladje,
Smatram to dobrim korakom za sport.
Tenis Canal je tamo..2012 ili 2014 imao odličnu seriju od 5 epioda o 100 najvecih na svijetu. Tada je Rogi bio 1, Lever 2, Nadal 6, a Noki ca 40:))

o
antologia
(svakog dana...)
28. новембар 2021. у 13.43
Morala sam prekinuti gornji post- poludila mi tastatura i mis neukrotiv.
Htjedoh reći da je Bilo govora filmu o Noletu. Ne smijem se zakleti koji svjetski reditelj je bas to najavljivao. meni u glavi Wim Wenders, a možda : sto je babi milo..„ Tek, ima logike i velike veze da bas on to radi. Pa najvece nagrade i priznanja je dobio radeci duge dokumentarce o
kubanskoj muzici,( Buena vista SC) ko nije vidi, neka to odmah uradi, pa jedan posvecen plesacici i koreografu Pini Baus, o brazilsko fotografu...

Dobar ti je momenat poredjenje Serene-crnkinje i Novaka. On i familija su imali golgotu i lične muke i ta drustvena i socijalna odbacivanja iz teniskih krugova, tretman generalno. Ne znam za Serenu, vjerovatno jeste bilo teško početi i uci u takmicenja i na turnire. Kada su se sestre pojavile, cudesno lijepa Venus i snažna i sarmantna Serena, 10x mrsavija, sa posebim stilom, haljinicama, sljokicama... Bile su cudo. Vjerujem da je toj Americi -sa uvodjenjem dominacije crnih i izmjenjenom real.politikom itd imponovalo, a i tenisu kao sportu.
One se, u svakom sl. nisu pokazale dostojne ocekivanja i nisu ništa učinile za humanizaciju, demokratizaciju i šta već odnosa u tenisu i oko.
Naprotiv, Serena je rasisticki nastrojene, izigrava Ledi, trai posebna pravila. Zvjezda, kao i Federer. ”
DSQ1964
28. новембар 2021. у 21.05
6.9 na IMDB za BORG VS. MCENROE je prilično dobra ocena za 4 godine star film koji je baš samo o tenisu i to konkretno jednom meču. Ocene tamo imaju obicaj da padaju sa vremenom.
Nisam to čuo o Vendersu i filmu o Noletu… ne znam, nisam siguran da bih voleo te „alegorične” režisere da ga prave, tipa Venders ili Kusturuca ili Dzarmuš. Suviše bi se oni rasplinuli o životnoj filozofiji Noletovoj, energiji i apstraktnim stvarima, što ja inače volim ali bih ipak želeo da film o Noletu bude udarac u pleksus svetskoj publici. Macho priča sa urlikanjem јебањем materi publici i svima ostalima. To bi mogao dobro da uradi Ridley Scott sa recimo Vangelisevom muzikom posto je Moricone riknuo.
Većina svetske publike ne shvata Noketovu veličinu i koliko je trebalo da on dospe gde je sada. To je baš ona najklasičnija priča borbe Dejvida protiv Golijata i Ridley bi to odlično preneo na platno.😁
antologia
(svakog dana...)
29. новембар 2021. у 08.31
Vidim ja da bi ti to najradje sam ili kao producent:)) Aha, kao Gladijatora:) Ne znam on je mene, Ridley kupio sa Telmom i Luiz i to mi je film kao paradigma slobode i sve sto o ;nepodnosljivoj lakoci postojanja„ može da se kaže. Ali, ne branim, neka se o Noletu uradi pravi film, koji će vrijediti i ostati referanca za sva vremena- kao film, a i prica o Noletu.
Bas ću veceras da gledam Ridlija, njegov Guci(House of Gucci) otvorili neka kina i ja grabim priliku.
DSQ1964
30. новембар 2021. у 06.26
Vredeo li je chemu? Gucci
antologia
(svakog dana...)
30. новембар 2021. у 08.26
O, da. Prica je skoro dokumentarna i to joj daje tezinu i zanimljivost. Ja o njima ništa nisam znala (nisu moj tip mode:)) Duhovit na momente, skratila bih ga, ali ga lijepo gledati i dinamican film. Glumci su super.
Meni ponajmanje Gaga, ali joj je odlicna uloga. Ma, vidi se majstorska ruka.
antologia
(svakog dana...)
01. децембар 2021. у 11.46
Čitam kako familija Gucci, ne znam uopste da je neko ostao, niko nije vise dio firme, a oni koji su „akteri” filma nisu živi, sem možda jednog, totalno u bijedi, koji živi u Londonu.
to saznajemo iz filma. ne znam, nisam vidjela ništa zlocesto, sem istine-
Nisi jak bez familije i podrske. A, uljez je uljez.
DSQ1964
01. децембар 2021. у 22.22
Ne znam ni ja baš mnogo ali Gucci je stara kuća mode kao sto su Dior ili Cartier u svetu nakita. To su velike korporacije tako da cenim da posluju po tom principu. Veliki broj tih velikih korporacija retko za vlasnike imaju one originalne osnivače. Sigurno će sve biti Kinesko na kraju😅
Na temu mode i sudbina poznatih dizajnera „The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story” je prilično dobra mini serija snimljena po onome što se kao stvarno desilo.
antologia
(svakog dana...)
02. децембар 2021. у 14.12
Mene je Chanel zanimao i Lagerfeld, Marc Jakobs i tako...Cuci sa tim lancima i zlatom- nikako. IvSL da, ali ne i Armani.No ni o njima ne znam neke lične price i istorije.Ne mnogo. Pa tako ovdje saznadoh da im je prvi gl. kreator, kao covjek sa strane bio Tom Ford, kao „početnik”, ali i ljubavnik njihovog advokata, inače odanog prvom osnivacu za zivota, poslije se okrenuo protiv i izigrao ih sa Fordom. Ipak su prvo poceli sami izmedu sebe.
Tu ću seriju pronaći. Volim Versace, njegovu vezu sa sestrom i kako je sve ostavio njenoj cerki. I on je bio u sukobu sa Armanijem, ako se dobro sjecam.

ali kad pricamo o tenisu i filmu, bas je cudno da Federer nije dobio veliki ekran na jedno 2h:)
O Noletu je jedna Poljakinja uradila super crtani. Meni genijalan. Imali smo ga tu na SC. Sve je sadržavao film- od početaka do dans.
Rafa je isto dobar lik za film i njegova familija.
DSQ1964
03. децембар 2021. у 00.13
Nisi gledala https://en.wikipedia.org/wiki/The_Assassination_of_Gianni_Versace:_American_Crime_Story
?!
Aaaa, obavezno onda mada je to ustvari prica o ubici a ne o Gianniju samom. U svakom slučaju odlično uradjeno sa uvidom i o preuzimanju Donatele firme na sebe.
Pa ta haute couture moda je i pravljena za žene sa komadima koji su dostupni samo onim najbogatijima.
Jeste Tom Ford povratio zatamnjenu slavu Gucciju da bi i Tom sam sada bio ime za sebe koji po mom mišljenju uglavnom ima gluposti za smesno skupe cene. Uglavnom te dizajnerske kuce se i vode po tom pricipu, na svaku njihovu jednu dobru stvar dolazi jedno 20 nikakvih i nekvalitetnih koje se prodaju za istu cenu kao i jedna ona vrhunska.
Sa muske strane Armanijeva linija Emporio je meni uvek bila sinonim za „casually” dobro obucenog muskarca, koji bi da onako malo odudara od masprodukcije, a ujedno i koliko toliko dostupna nama smrtnicima.
Pošto živim zivot na suncu 365 dana u godini naocare za sunce su moj glavni dodir sa velikim dizajnerskim kucama. Stvarno sam promenio većinu maraka i moje iskustvo sa Tom Fordom cije se naocare u rangu €500-€1000 je da je dizajn vrh ali je kvalitet malo bolji od onoga sto može da se nadje na bilo kojoj pijaci. Versace, one plasticne i imaju neki dizajn, metalne čak ni to a kvalitet im je gori od pijachnog. Jedne metalne koje sam imao, sva farba im je otpala posle 2 meseca čak ne tako aktivnog nosenja. Ziva pljacka na osnovu imena.
Jean Paul Gaultier je tamo 90-ih imao fenomenalne naocare koje su svake bile umetnicki objekat same za sebe. Nazalost prestao je sa produkcijom iz meni nepoznatog razloga. Neki polovni modeli sada dostizu cenu i preko €1000. Par godina unazad meni uvek dobitna kombinacija je ona klasicna, em jeftina - Leviske, bela majca bilo koja i RayBanke, zal za maldost :))
antologia
(svakog dana...)
03. децембар 2021. у 11.04
Ma ko kaže za žene moda?:)
Znaš ti onaj vic kad Mujo kaže: Kako bolan nema pedera!??? Nema para, a za pedera ćemo lako;)
Godisnje muski trose preko 1,5 milijardi ili čak dvije kruna na kozmetiku.
Ja jesam pratila modu, dans isto, ali ne mislim da kupujem i oblacim, nego volim da gledam, pratim i komentarisem. Moja slabost su isto suncane,generalno cvikeri, posto ih koristim cio zivot, pa kisobran i rukavice. salevi/marame- nikad mi dosta...pa cipele.
Svi ti kreatori su homo i kod mene se dijele na one koji vole ili ne vole zenee. Lagerfeld je obozavao Koko, slijedio kao inspiraciju i za moj ukus je to vrh. Inače luda Vivjen Wesvud, pankerka je moja simpatija, Mcartnijeva cerka ima nešto i sva je „zelena i eko:), lično volim njene naocari( ove diptrijske kupujem na ”kiosku„ za dvije banke, hiljadu vrsta za jednokratnu:)ludih i ludjih, prema raspoloženju-
Teško je reci- svi oni danas rade za pedere i za Arape i ove sa lovom i
neki njihov istocnjacki ukus. Ne vidim kreaciju od jake boje i kica.
Negdje ima i granica.”
antologia
(svakog dana...)
07. децембар 2021. у 13.37
Izasao na Netflix dokumentarac o Mardi Fisu, USO 2012 i mnogim akterima okolo, Rodik, prije svega. Vrlo uzbudljivo i zanimljivo
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.