Дискусије : Брак и породица

 Коментар
Učitelji i profesori kojih se rado sećamo
tajka
(trener)
30. април 2015. у 09.59
Oni su svakako važna karika u lancu naših života, a bilo ih je i onakvih i ovakvih))

Na času

Na času ‘Osnovi tv tehnike’ kod profesora Novice moglo je svako čudo da se desi. Dok ispituje jednog đaka na tabli, on i ne haje mnogo za žamor i zezanje u našim klupama. Kad predaje stanje je malo bolje ali duhovitih upadica i smeha ne manjka. Samo kad se baš pretera, popularni ‘Noca’ pokaže da u ‘smjeru’ ka vratima nestašni učenik treba da napusti predavanje.Da, tako je namerno govorio, ‘smjer’ umesto smer a mi ga naglas dopunjavali gde bi izbačeni sa časa učenik mogao da nastavi sa galamom.
-‘Bajlonova pijaca’ je blizu pa može da se nadvikuje i cenjka sa seljacima. ‘Četeres banke’ za kajmak, ‘dvajes’ za ‘sira’ i sve tako u pijačnom maniru. Jednom je neko kroz prozor video velikog pacova pored susedne zgrade. Naišla je i lokalna mačka iza ćoška pa smo se svi redom iz razreda puni isčekivanja ‘zalepili za prozor’. Pojedinci su čak stajali na stolicama da bi bolje videli razvoj nesvakidašnjeg susreta a i nastavnik se zainteresovao iznenadnoj dramatičnoj predstavi. Posle nekoliko minuta odmeravanja snaga na distanci, mačka je odlučila da se vrati odakle je došla a mi smo posedali na svoja mesta i primirili se.
-Otišla po pojačanje,
pravda mačkin oprez naš omiljeni nastavnik.
‘Oniži Noca’ ima 35 godina, šezdesetak kilograma, žućkaste brkove i riđu ufrčkanu ‘afro frizuru’. Vikendom radi kao disk džokej, gleda Partizan sa jugoistočne strane stadiona i zna za sve naše đačke ‘fore’i sitne prevare. Ne poklanja ocene nikome ali na kraju pomogne svakome da nauči neophodno. Gotivimo ga …ma kakvi, obožavamo a i mi smo njemu očigledno dragi, jer mu osmeh tako oslikava dok nas kobojagi kudi:
-Ajde bre, ništa ne učite, samo gledate televiziju i čitate novine i to zadnju, sportsku stranu.
Pa nas onda razgleda užarenim smeđim očima a mi spremni za neformalni razgovor postavimo ‘hiljadu’ pitanja u glas o novoj ploči ‘Rolling stones’a, ili nedeljnoj utakmici ili o bilo čemu što nije škola i obaveza. Uživanjcija opuštanja posle nerazumljive matematike i dosadne fizike sa starijim i ‘krutim’ nastavnicima. Retka prilika da popričaš sa ‘profom’ kao sa sebi ravnim.
Jednog dana je sve prestalo i nikad više nije bilo kao pre. ‘Noca’ je došao u crnini a pre toga u hodniku od dečaka iz druugih odelenja prostrujala je tužna vest da mu je umro otac. Predavanja su se nastavila ali sad u kamernoj atmosveri i grobnoj tišini. Na času se niko od nas tridesetak đaka ne bi pomerao za vreme njegovog monologa. Priđe tako blizu naših klupa do prozora, okrenut prema ‘Gariju’ i ‘Zoriju’ koji su sedeli ispred mene, pa odmerenim glasom objašnjava gradivo. Drugari ne trepću i povremeno klimnu glavom u znak razumevanjem materije, kao uostalom i svi mi kada nam se oči ukrste. Iz dana u dan ista slika, ista rutina. Još dok ne uđe u razred sve se klupe urede, tabla besprekorno obriše i sačekamo ga u stojećem stavu. Ne pomerimo se ni kada zazvoni na kraju časa dok on ne završi sa lekcijom i ne krene ka izlazu sa dnevikom ispod miške. Tada kao jedan ustanemo. Ne znam koliko je sve
to trajalo i koliko meseci smo merkali poboljšanje raspoloženja na njegovom licu koje je vremenom ipak usledilo ali njegov stari prepoznatljiv osmeh više nikad nismo videli. U stvari možda i jesmo zadnji dan škole, kada je ‘Zori’ gledajući kroz prozor učionice uzviknuo:
-Eno ga Noca!
Sjurili smo se školskim stepenicama na ulicu u poteri za crvenom ‘škodom,’koju je on pokušavao da isparkira. Možda bi i uspeo u nameri da nas nekolicina ‘najluđih’ nismo u šali legli ispred točkova. Tu se na sred ulice sa svakim od nas zagrlio, kao što to čini otac sa svojom decom. Tada se na čas njegov setni pogled zastaklio i nasmešio.

tajka
(trener)
01. мај 2015. у 11.38
Velja ‘noga’

‘Na času Prevojničke obuke’ uvežbavamo ležeći položaj nišanjena sa starom puškom m48. Svaku nepravilnost u položaju nastavnik ‘Velja noga’ u šali kažnjava udarcem štapa po zadnjici. Eto našao mu se pri ruci pa mu pala na pamet ideja kako da popravi položaj ‘nišandžije. Ništa neobično za maštovitog bivšeg rezervnog golmana hokejaškog kluba Crvena Zvezda. Nadimak dobio zbog svoje brutalnosti na ledu i kvarnih udaraca nogom. Na početku školske1972 godine, prilikom upoznavanja i svog predstavljanja na tabla je napisao ‘Belević Velimir’ sve sa nadimkom i naznačio da je mnogo jak i da se nipošto ne zezamo sa njim. Tokom godine je uspostavio ‘vojničku disciplinu’ na času budućih radio i tv mehaničara, gde je kad se predavalo jedan od dežurnih učenika čitao lekcije na glas a mi pamtili. Oću reći , trebalo bi da pamtimo. Ako nije prelistavao ‘Front’, vojni časopis za koji smo morali biti pretplaćeni, nabijeni i zdepasti Velja isčitavao je ‘Sport’ o poslednjim uspesima njegove ‘Zvezde’. Kada bi mu i to dosadilo išao bi od jednog do drugog đaka koji su po njegovoj oceni bili pogodni kandidati za dobar vic. Merio im lenjirom noseve, proveravao jačinu trbušnih mišića svojom pesnicom, plašio, malo ih propitivao o delovima puške i bojnim otrovima pa onda imitirao njihov stah i zamuckivanje. Tad nam je bilo dozvoljeno da se na glas smejemo sami sebi ali jednom je nastavnik ‘Velja-noga’ naleteo na ‘minu’. Na početku časa, po običaju prozvao je visokog momka iz Pinosave (selo ispod Avale) i počeo da ga ispituje u vezi ‘pijačnog barometara’ i ismeva pred svima:
-Je li Pinosavac, pošto paprika i paradajiz ovog vikenda? Ima li dobrog sira na pijaci?
-Jesi prodao sva jaja?
Zarumenili i postićeni ‘Pinosavac’ se snebiva od neprijatnosti ali ipak smeguljeći se progovori svojim simpatičnim seljačkim naglaskom i odgovori na zadnje pitanje.
-Nisam profesore….nisam sva prodo.’
Napravi malu pauzu, skupi hrabrosti pa dodade: -OstAla mi još dva!
E tada smo mi ‘pukli od smeha’ ali samo dok se ‘Velja noga’ nije naglo uozbiljio. Izveo ga je na tabla da odgovara, postavio nemoguća pitanja i ubrzo poslao na mesto. Rubliku za ocene popunio je sa tridesetak malih jedinica (1) da ne bi bilo sumnje oko konačne ocene na kraju godine. Elem,
nekome je na tom času zauzimanja položaja sa puškom, pala na um ideja da broj udaraca bude jednak oceni koju učenik dobije. Nastavnik, tad ‘dobre volje’ prihvata predlog a mi smo sami određivali za koju ocenu hoćemo ‘da odgovaramo’.
–Za četvorku!
To podrazumeva četiri jaka udarca po mršavom ‘turu’ đaka srednješkolca, dugačkim drvenim pokazivačem raspoloženog nastavnikova. Za trojuku tri i sve tako ‘pošteno’ i po želji osim za ‘Pinosavca’ koji je jedva izvukao dvojku iako je po udarcima junački istrpeo čistu peticu. Pljušte udarci, razleže se smeh ali i po koji jauk po školskom kabinetu i zaključuju konačne ocene za polugodište iz predmeta ‘Odbrana i zaštita’.

Čujem da je posle desetak godina na tužbu jednog đaka ‘Velja noga’ ‘nogiran’ iz škole.
LeaDiKaprio
(shumska)
02. мај 2015. у 11.31
Vidim Tajka da si ti pravi nostalgicar i romanticar. Svaka ti cast kako izdržiš. Ajde romantika još nekako (ali u sadasnjosti, ne u proslosti) ali nostalgija... Grandiozno tracenje vremena.

Uzmimo na primer skolovanje. „Od kolevke pa do groba najlepse je djacko doba”. Neki su ljudi ovu uzrecicu doslovno i preozbiljno shvatili. Doslovno jer se ne trude da naprave sebi još neko doba za lepotu i radovanje, a preozbiljno jer se stalno vracaju na taj period zivota da ga pretresaju. Kao da im se od onda pa do danas (20-30 pa i vise godina) ništa lepo vise u zivotu nije desilo.

Ja to vidim kao nezrelost. Covek odraste i pocne da preuzima odgovornost za sebe, uzima zivot u svoje ruke. Svaki pomak napred bas posle djackog doba za slavlje jer je učinjen sa svojih 10 prstiju.
LeaDiKaprio
(shumska)
02. мај 2015. у 11.37
Inače, da odgovorim na temu: Učitelji i profesori kojih se rado sećamo.

Pa ne secam ih se. To je kao da sada u ovim godinama pricam o tome kako sam pocela sama da putujem vozom ili da samostalno obavim uplatu u posti SDK uplatnicom. Sa 15-16 to je ogromna stvar (12-13, 18-19, whatever) ali kad nekoliko decenija prođe vise se toga ne secamo. Rado-nerado, ne secas se vise, zivot ti se desava, nove pobede, nova osvajanja.

Secanje na profesore je kao kada beba pocne da sisa palac ili da trazi cebence da zaspi: bezanje u neku sigurnost jer nas je spoljasnji svet zaplasio.

Šta tebe plasi, Tajka?
tajka
(trener)
02. мај 2015. у 12.30
Šumska, lepo što si se javila.
Tema nije beznačajna jer ti isti profesori i učitelji bitno su značili u našim životima i vaspitanju uopšte. Tek kasnije kasnije ukapiramo koliko su bili dobri ili uopšte nisu bili za taj poziv. Inače i meni je pedagogija jedna od struka pa tim pre... Moderator prepoznao.

Nostalgija mi je a i mnogima nepresušni izvor i nadahnuće za pisanje.
Sad ne znam baš da li traćim vreme sa nepunih 6 banki u trenucima dok čekam drugo unuče i pravim plan povratka u Srbiju ali se mnogo lepo osećam kad mi se učini da sam napisao nešto lepo.Posebno kad se nekome dopadne.
A da , bavim se i očuvanjem zdravlja i sobom. Struka mi je i rekreacija pa se 'ubijam'sa biciklom od plivanja , gimnastike itd...

Dakle u zadnje vreme se bavim samo pisanjem (bilo za 'Vesti' bilo za sebe ...i nekih knjiga)pa kada nema inspiracije u dnevnim dogadjajima nađemih u sećanjima.

Elem, šta me plaši?
Plaši me da će se zaboraviti divni događaju iz detinjstva, mladalaštva, prrvih ljubavi, vojnikovanja...i ostalih bezbrižnih dana.E to bezbrižno vidiš tu je razlika i lepota veća od tvog stvaranja sa deset prstiju. Ili je bar lepša na drugi način.
Plaši me i ovaj levi kuk koji mi se javi ponekad.
Plaši se da će da mi oslabi akumulator dok ne stignem u junu u Bgd.
Plaši me stogodišnja glupost i zatucanost naroda...Vučić i armija poltrona Srba naših komšija, rodjaka, sunarodnika. Plaši me moralni pad čoveka.
Plaši me Zvezda koja nam je u fudbalu za petama.

i setiću se kasnije šta još...))
tajka
(trener)
02. мај 2015. у 12.32

64. Psovka i Pedagogija

Kad sam ušao u kancelariju profesora Leskošeka, slučajno zakačim vrhom cipele za tepih i pokliznem se.
-Opaaa, profesore pa ovede se kod vas vrlo‘lako pada!’
Kroz smešak pravim dobar kontakt i skidam deo treme pred važan ispit kod cenjenog profesora.
-Neee ‘koljega’, to je samo dobro namazan i izglancan parket.
Smeška se mojoj duhovitoj opasci stari Slovenac, i te kako siguran da se kod njega ne prolazi bez ‘debelog’ znanja. I tad kad se položi, ‘šestica’ je kao premija a ostale ocene prava retkost. Pogledam izvučena pitanja i dam primedbu da po mom saznanju treće pripada samo za visoku a ne za višu stručnu spremu jer su ispod linije, na šta je on samo odmahnuo rukom. ‘Otpevam’ prva dva pitanja sa stilom i pre početka odgovora na treće, opet podsetim ispitivača da je je to pitanje u grupi od pet dodatnih koje mi sa ‘više’ nismo imali u programu. Ipak sam morao da odgovorim na to treće pitanje onoliko kolioko sam znao i umeo jer se zna čija je reč starija. Profesor uzima indeks i lakonski beleži sedmicu u rubliku.
-A u pičq… materinu!
Procedim nerazumljivo kroz zube i treskam indeksom o katedru vidno razočaran na zaprepašćenje ispitivača koji nije razumeo moju reakciju.
-Šta bi ‘koljega’?
Iznenađeno upita ‘profa’, jer nema baš svaki dan takvu neprijatnu situaciju sa više negó slobodnim studentom za koga je verovatno mislio da ga je čak i nagradio ocenom!
-Pa profesore govorim vam Srpski sve vreme, da pitanje ne pripada nama sa ‘dvogodišnje’ već su namenjena studentima za ‘četvorogodišnju’ studiju. Drugo, pogledajte indeks. Imam sve šestice i sedmice (petice na sreću ne upisuju redovno) a baš sam se nameračio danas da dobijem lepu ocenui i spremio se ko’ nikad. Od trideset drugih pitanja, sad ste mi ‘utrpali’ baš ovo dodatno koje sam samo letimično pročitao.
Nisam mu rekao da ‘nezanimljive’ ispite dajem ‘na foru’ i snalazim se da nepričam već kako jer to nije pedagoški. Da sam specijalno za ovu priliku napravio radni sto pored prozora u svojoj sobi i četri nedelje provodio 5-6 sati predano učeći. Hteo sam da budem što više spreman za najvažniji zadatak roditelja. Za vaspitenje svoje dece.
-Sve znam! A vi navalili pa navalili, kao da sam ja izmislio ovu liniju? Što su inače ta pitanja odvojena ispod crte? Kažite profesore molim vas.
Ne mogu da verujem koliko sam drzak i sam se pomalo stidim dok me on strpljivo sluša i gleda sa zanimanjem. Legendarni Janko Leskošek je dokazano predobar čovek ali šta vredi kad iz mene navire nezadovoljvstvo kao bujica bez kontrole. Bivši ‘logoraš’ menja strategiju čitajući ljutnju sa mog lica jer vrlo dobro zna da pametniji popušta.
-Izaberite onda pitanje po želji dragi’ koljega’.
- O ne, dajte vi meni bilo koje drugo ali ne iz te grupe od pet ispod crte’.
Qurčim se i inatim i dalje ali samo do trenutka dok mi kroz uši ne prođoše njegove blage reči koje sam zapamtio a koje nam je toliko puta ponavljao:
‘Pametniji popušta’.
-Stani bre magarčino, prihvat kad ti čovek lepo nudi i više no što si hteo!
Promislim još jednom, malo zaćutim, odaberem, pa glasno postavim pitanje sam sebi :
-Gimnastika i sokolski pokret.
Dok sam sad sigurno recitovao odgovor po mojim notama, profesor uzima indeks i pre nego što će da ubeleži konačnu ocenu postavi još jedno podpitanje:
-A šta je *Džon Look rekao?
-Džon Lok je rekao da su deca prazni listovi papira na koje mi roditelji i vaspitači ispisujemo reči.
Dobio sam indeks sa prepravljenom sedmicom u prelepu debeljuškastu osmicu. Sigurnim hodom bez proklizavanja, nasmejan izađoh iz profesorove kancelarije, bogatiji za novo saznanje koje sam poneo sa ispita.
-Iskrenoj psovci se veruje čak i na pedagogiji.
LeaDiKaprio
(shumska)
03. мај 2015. у 07.25
Tajka, pa sunce mu zareno, da li ima neke lepote u danasnjici? Kad si ti sa 15, sa 22 mogao da budes deda?? Zašto je lepo samo ono sto je bilo, zar nema lepoga u onome sto dolazi?

Aj bre covece ljudi nalazili lepo i u logorima. Tako su i preziveli. A nama ovako na slobodi pa sad nešto fali.

Depresivan si covece bas preko mere. Idi ti lepo na Humor pa nam kaci fazone. I lepo i korisno. Mani se nostalgije, zarozavanja i patosa.
tajka
(trener)
03. мај 2015. у 19.15
Eh.
Htedoh u priči o nastavniku 'Noćida prikažem kako su deca od svega 14 godina pokazala divnu saosećajnost i brigu za svog omiljenog učitelja i povrh svega druga al' izgleda da nisam preterano vešt pa ispade da je to moja'teška bolest'?!Između njih (djaka i profe)sijala je iskrena ljubav koja se teško vidi ali lako oseti.Zato je profa predavajući stajao baš blizu nas nekolicine 'nestašnih'jer je mu tu bilo lakše od naših toplih pogleda. Zato smo se radovali kad je malo zalečio rane i tugovali svi zajedno jer se rastajemo. Mislim da treba s p or i j e čitati kratke priče(a nekad dva puta).
Jbt. prvi mi se dešava da objašnjavam šta sam hteo da kažem))

Htedoh da iskopam biser iz sećanja a ono izgleda ne vide baš svi kako ja vidim u ovoj priči(živim u nadi se da bar neko vidi).
Od viceva znam samo početak jednog kada su se sreli Rus, Amerikanac i Srbin i posle ne znam šta je bilo ali ih je ovaj naš sve zaEbo' ha!

Ae pozz))

hmm.
LeaDiKaprio
(shumska)
04. мај 2015. у 01.38
Ma nema veze (što se vica tiče) važno je da znaš početak i da krenes. Posle kalemi i da vidis kako će da budu vicevi ko bombona :)

Šta je fascinantno molim te lepo u tome sto 14-godisnja deca vole svoje ucitelje????????????????????????????????????????
Ono sto bi bilo neobično sa 14 je da preuzmu odgovornost na sebe ili da brisu ebenu prasinu u svojoj sobi a da ih mati na to ne podseca milion puta. Sa 14 bi bilo neobično da donesu odluku (da ne probaju alkohol, recimo) koja pokazuje da su sagledali posledice ponasanja koje nisu hteli da prihvate.

Eto, to bi bilo retkost jer u tim godinama je otpor prema roditeljima snažan, prihvatanje odgovornosti je smrtna kazna, a za sagledavanje posledica sopstvenog ponasanja još uvek nemaju razvijen mozak.

A za drugarstvo, prijateljstvo, voljenje ucitelja itd - to je ko ladna voda, u tim godinama.

Ti si se smrz'o kao Volt Dizni, samo u tinejdzerskim godinama, a? Cekas da izmisle lek protiv dusevne boli pa da se odmrznes?
Ton_ka
04. мај 2015. у 06.24

:)))

sharlota
(bez zanimanja)
05. мај 2015. у 17.52
Rado I sa ljubavlju se sjecam svoga razrednog starijesine iz osnovne skole.Bio je divan pedagog covjek a nekako I drugar.Bio je nastavnik matematike mi smo ga toliko voljeli da je od nas dobio, kako je rekao,tada, najbolji oprastajni poklon ciheli he razred plakao zadnji dan skole jer se rastajao sa svojim bastavnikom.I ako he predavao matematiku nije bio previse strog, uzimao je od svoga vremena da bi sa nama kreirao aktivnosti I kratke ekskurzije van skolskog programa.
U srednjoj skoli to su profesorica srpskog I profesor filozofije.Imali smo dva blesava profesora marksizma posto smo mrzili marksizam nrzili smo I njih.Na faksu brat profesora filosofihr ovaj filosof je licio ba grvkog filosofa, a bray na nekog kralja ili starijeg viteza.
Gojko
08. мај 2015. у 02.49
još dan danas ne mogu da zaboravim
lice vestice koja nam je predavala ruski..
tajka
(trener)
08. мај 2015. у 09.54

(posvećeno nastavniku Hristi)

Lop(a)te



Nastavniče,’nastiče’,
kucamo na vrata kabineta nastavnika fizičkog vaspitanja popularnog Hriste prvog dana raspusta.
„Jel' možemo da radimo? ”,
pitamo nas četiri drugara iz paviljona Ljube Davidovića ulice: Kepa, Miša, Jovica i ja.
„Ha.”
Što bi trebalo to da znači, kakvo neobično pitanje, dopre do nas iz improvizovanog kabineta nastavnika Osnovne škole ‘Miloš Matijević – Mrša.’ Uspeli smo da odobrovoljimo uvek strogo i ozbiljno izbrijano lice kome je, zbog gustine, brada davala nekakvu osenčenu zelenkastu boju. Popularni 'Hrista' nam pokaza rukom na alat za naš dobrovoljni rad i mi se dohatismo lopata.
Punili smo kolica šljakom i prevozili sa mesta na mesto u podrumu naše škole nekih sat vremena dok nas umor nije stigao i podsetio da sve to nije samo igra već i težak fizički rad. Vratimo se kod našeg Hristivoja već poprilično znojavi i prašnjavi. Uživali smo u zadovoljnom nastavnikovom pogledu sigurni u zasluženu nagradu čekajući epilog. Retka prilika kad trošimo nekoliko takoreći drugarskih trenutaka sa nastavnikom i da nismo pritom ništa zgrešili, polomili, pokvarili. Nizašta nismo krivi. Šta više, bili smo vredni i korisni sat vremena. Možemo slobodno i u oči da ga pogledamo. Likujemo tako par sekundi dok nam on, po dogovoru od juče, daje nagradu. Pravi pravcijati fudbal i košarkašku loptu na jednosatno korišćenje.
„Dođite i sutra!”,
Doviknu on nama, dok smo mi već trčali ka školskom terenu, dodajući uz smeh i dozivanje jedan drugom ganc nove lopte.

sanak
02. септембар 2015. у 12.15
sanak
02. септембар 2015. у 12.15
sanak
02. септембар 2015. у 14.42
Ima li još onakvih kao iz filma „To sir with love”???
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.