Дискусије : Мој дом

 Коментар
Podovi, parketi i ostalo
pata
(milijarder)
22. децембар 2010. у 10.29
Zdravo zivo!

Imam pitanje za znalce. Hteli bismo da postavimo parket. Ovde gde živimo ima raznih vrsta, uopste ne umemo da odlucimo šta nam odgovara, zato bih da proverim vasa iskustva.

1. šta je bolje: pune daske od drveta ili lamel parket (zovu ga i multiparket). Ovo drugo je 3 sloja drveta naslagano jedno preko drugog, od čega se vidi samo gornji sloj. Ovaj multiparket ima dve podvrste: slozen horizontalno ili slozen upravno (ne znam da li sam jasno objasnila, ako nisam poslacu slike).

2. da li je bitno od kakvog je drveta parket?

3. da li je bitno koje je debljine parket?

4. kažu da je bitno da gornji sloj bude debeo da bi se lagodno smirglao. Ja nešto ne mogu da procenim koliko često se smirgla taj gornji sloj. Moji roditelji su ga smirglali 1, žive na istom parketu jedno 40ak godina. Iz njihovog iskustva zakljucujem da nije bitno, iako svi tvrde da jeste.

4. lak ili ulje na parket

5. da li je bitno koje je boje - da li se neke boje lakse ili teze održavaju?

Hvala vam unapred.
paukovaca
(obaram s nogu)
26. децембар 2010. у 10.28
iz mog iskustva:

1. svakako pune daske od punijeg drveta - skuplje su, ali su zato i kvalitetnije. daju i veću toplinu podu sto je važno.
nije los ni lamelni parket, ko nema novca za onaj klasican. u svakom slučaju bolje bilo kakav parket od laminata (on je kancerogen).
drugo, klasican parket je deblji od lamelnog sto je veoma važno zbog kasnijeg održavanja tj. stavljanja novog sloja laka, jer se pre toga parket mora hoblovati (slajfovati) ponovo, tj skinuti jedan sloj sa povrsine sto ga istanjuje.
svako naredno hoblovanje parketa radi novog lakiranja ga istanjuje.

međutim, najbolji od svih parketa je parket koji se sklapa poput laminata (dosta lici na laminat), i on ne on mora da se lakira već je tako fabricki obradjen da mu to ne treba.
zato se zove i ekoloski parket. međutim, on je i najskuplji.

takođe postoji i nešto u svetu popularno, a to je bambusov parket. meni se on veoma dopada, i ekoloski je takođe, lepe je svetle boje i ujednacene teksture. pronadjite na internetu slike.

2. da li je bitno od kakvog je drveta parket?

- bitno je naravno sve zavisi od vasih zelja i potreba.
najbitnije je da je parket od tvrdjeg drveta, koje nije meko, a pre svega najvaznije je da je dobro osusen pre postavljanja da se bi kasnije podigao ili iskrivio.
- vrsta drveta takođe znači da time birate i boju vaseg poda. nije isto da li ćete izabrati abonos (skoro kao crno), ili jasen (jedan od svetlijih parketa veoma lep po meni za male prostore koje vizuelno povecava time), ili mahagoni (crvenkast), ili venge
(cokoladno braon), ili hrast (on je jedan klasican tvrdji parket i dobar je veoma)... zavisi kakav vam je namestaj pa ćete tako i uklopiti boje.

- takođe veoma je važno da ako mozete kupite prvu klasu parketa bez cvorica.

3. da li je bitno koje je debljine parket?
- da. napisala sam već.

4. kažu da je bitno da gornji sloj bude debeo da bi se lagodno smirglao. Ja nešto ne mogu da procenim koliko često se smirgla taj gornji sloj.

- smirgla se u proseku na 5-10-15 godina, zavisi od toga kako ga održavate i koliko vam znaci to.
-40 godina ne osveziti parket novim lakiranjem i hoblovanjem je ipak previse.

4. lak ili ulje na parket
- prilikom postavljanja parketa - na klasican i lamelni parket se stavlja lak, ali prilikom održavanja postoje sredstva koja imaju ulja i silikone u sebi...
- postoje i neki ekoloski lakovi na bazi vode umesto nitro razredjivaca, raspitajte se.

5. da li je bitno koje je boje - da li se neke boje lakse ili teze održavaju?
- to u principu nema nikakve veze. to zavisi iskljucivo od vas i od toga da li ćete redovno održavati higijenu parketa i glancati ga po potrebi povremeno radi sjaja.

nadam se da sam pomogla.
pata
(milijarder)
01. јануар 2011. у 05.53
hvala najlepse i srećno i zdravo u Novoj godini!
MAKPO
(uljar)
02. јануар 2011. у 06.02
Što se tiče bambusovog parketa, sve mi se dopalo al' nije bilo boje koje sam hteo i čak cena im je bila ihaj haj povisoka (barem ovde u AU).

Lično bih ti preporucio puno drvo, jeste da je dosta skuplje al' se isplati.

E sada koje drvo, kakve sare, boja, to je do vaseg ukusa. Sto je drvo tvrdje, to će biti skuplje.

Puno drvo lako se ogrebe, osetljivije je, dok je laminat mnogo opornije uporedjujuci sa puni drvetom. Moras biti divljak da ostetis laminat, jednom ostetis, nema krpljenja, dok kod puno drveta posle 10-ak godina, može da se skine sloj, ofarba, prelakira i opet imaš novi pod.

Puno drvo toplije, laminat hladnije.

Puno drvo dok se radi, osmirgla, prefarba... puno prasine po celoj kuci, dok laminat se ne treba ni smirglati, nit farbati.

Pozdrav
Backk
(Admin)
01. април 2011. у 07.24
Ne bih da držim predavanje , ali :

paukovaca:

nije los ni lamelni parket, ko nema novca za onaj klasican. u svakom slučaju bolje bilo kakav parket od laminata (on je kancerogen).

Definitivno se ne bih ovde slozio sa tobom.

Sve ima svojih prednosti i mana püa je tako i ovom slučaju. Brodski pod jeste i po mom mišljenju najbolje rešenje i sam sam ga uradio u svom stanu ali je dalko meksi u poredjenju sa lemelnim parketom za primer receno. Lamelni perket ima veluku lepezu ponuda ..što ne uze za primer Lamelni od maslinovog drveta koji je jedan od najboljih ili recimo tresnje!?

O kvalitetu bi mogli diskutovati čini mi se do zore ali je moje lično mišljenje da je jako bitnije da se uradi kvalitetno bez obzira koji parket izabrala.
paukovaca
(obaram s nogu)
11. фебруар 2012. у 15.49
izvinite na vasem neznanju, ali laminat je kancerogen zato što je izradjen od 'opiljaka' koji su pod presom zalepljeni lepkom-koji je kancerogen.
posle 5 godina koriscenja, laminat pocinje da se haba, lepak od kog je sastavljen se raspada i te mikroskopski sitne stetne čestice pocinju da lebde u vazduhu... udisanjem ih unosite u organizam...

to su mi rekli prijatelji a oni su ljudi koji se time profesionalno bave; ali to je tajna njihovog posla i ne govori se svakome (kupcima), jer od toga oni žive... kolateralna steta.

ko mora nek stavlja laminat, ali neka ga bar menja na svakih 5 godina.

ko ne mora, ili ko može nek se mal ostisne i nek stavi parket i sl i imace kvalitetan i zdrav pod.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.