Дискусије : САД

 Коментар
Kako uneti rakiju?
Mladenstein
(Tvorac Sendviča)
29. јануар 2012. у 07.37
Putujem za dve nedelje u SAD nekim poslom, a svratiću i kod rodbine koja se uželela domaće šljivovice. :)

Ima li neko iskustva sa unosom rakije u SAD?

Koliko mogu legalno da unesem, da li mora da bude kupljena u free-shopu ili može neka domaća, spakovana u flašu bez etikete?

Da li, daleko bilo, mora u onaj I-94 formular i za rakiju da se napiše „YES” u delu koji se odnosi na unos hrane i poljoprivrednih proizvoda? Čuo sam da su kazne paprene ako zaključe da si ih namerno lagao...

Hvala unapred!
slatkamalanyc
(student)
29. јануар 2012. у 19.17
Nije nikakav problem, ja sam doputovala za NYC na JFK 20.01 i donela sam i rakiju i cigare i niko nije pravio nikakv problem, sve mi je bilo spakovano u torbu koju sam predala na prijemu.

Srećan put i nemoj ništa da pišes u tom formularu, nisam ni ja..

pozz
dajanara
(professor)
29. јануар 2012. у 23.46
Mi smo unosili po dve flase, one plasticne od koka kole. Nemoj ništa da prijavljujes. Niko nas ništa nije pitao.
Mladenstein
(Tvorac Sendviča)
30. јануар 2012. у 10.05
Hvala na odgovorima.

Ono što me posebno zanima (ako je neko imao to nesrećno iskustvo), je - kako se proveo onaj kome su rekli da otvore kofer, a tamo bilo više od litra ili bez etikete, pakovano u boce od Kokakole :)

Sudeći po ovome - izgleda da je za jednu bocu Ok, a da za više mora da se prijavi, plati neka carina ili tako nešto:

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/190/~/bringing-alcohol-(including-homemade-wine)-to-the-u.s.-for-p ersonal-use
Cuba_
30. јануар 2012. у 13.10
Budite pametani i ne slusajte savete tipa: ne prijavljuj ništa, samo donesi sto želiš. To možda može da prođe na Balkanu ali u Severnoj Americi ne. Posebno to uradite ako dolazite kao posetitelj ili još uvek nemate americko državljanstvo. Verovatno ne želite komplicirati svoj zivot. Lako je drugima da savetuju vas da prekrsite zakon. To radite vi a ne oni. Isto tako zapamtite da ima ogranicenje na velicinu boca koje nosite sa sobom (carry on), a staklene koje stavite u torbe (check in) mogu da se razbiju.

Savetujem vam da kupite orginaln pakovan alkohol.Ako unosite vise od jedne litre platite razliku za tax. Isto tako imajte na umu da svaka savezna država u USA ima svoje pravilo o unosenju alkohola. Kad popunjavate USA Customs Decleration, prijavite alokohol. Verujte mi, manje će vas kostati.

There is no federal limit on the amount of alcohol a traveler may import into the U.S. for personal use, however, large quantities might raise the suspicion that the importation is for commercial purposes, and a CBP officer could require the importer to obtain an TTB import license (which is required for all commercial importations) before releasing it. A general rule of thumb is that 1 case of alcohol is a personal use quantity - although travelers are still subject to state restrictions which may allow less.

http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/vacation/sample_declaration_form.xml
Cuba_
30. јануар 2012. у 13.23
Takodjer moram da se osvrnem na ovo gore napisano da ih niko ništa nije pitao kad su dolazili. Netocno. Svaki putnik koji ulazi u USA i Canadu mora da ispuni i potpise Customs Decleration.(I have read the important information on the reverse side of this form and have made a truthful decleration). Tu vas pitaju, tu potpisujete. Kod CBSA i US CBP ne prolazi, pa ne znam engleski i ne znam šta je potpisano.

Ako niste znali, imigracioni sluzbenik na ulasku u USA i Canadu je ovlasten i može da vam zabrani ulazak (ako niste americki ili kanadski državljanin) samo zato što on misli da ćete ostati tamo. Ne mora ništa dokazivati, samo kaže ne može i gotovo, bez ikakvih posledica.

Da li je vaznije za vas da usrecite rodbinu sa vecom kolicinom rakije ili da kasnije bez komplikacija mozete prelaziti sve državne granice?
Mladenstein
(Tvorac Sendviča)
31. јануар 2012. у 04.04
Meni je ipak bliži Cubin način razmišljanja :)

Čitajući ovo, došao sam do zaključka da je verovatno Ok da se unese jedan litar. Jedino ne znam kako će da reaguju ako vide domaći radžistan bez etikete na flaši...

Što se tiče customs & border prijave:

http://www.cbp.gov/linkhandler/cgov/travel/id_visa/i-94_instructions/sample_cbp_decla.ctt/sample_cbp_decla...

pi tanja su sledeća:

a.
fruits, plants, food, or insects?
b.
meats, animals, or animal/wildlife products?
c.
disease agents, cell cultures, or snails?
d.
soil or have you visited a farm/ranch/pasture outside the United States?

Sudeći po ovome, reklo bi se da rakija ipak ne treba da se prijavljuje. Ne znam šta je Cuba od ovoga zaokružio, možda jedino ovo pod a), mada ni tu ne piše drinks, liquors, alcoholic beverages etc.

Cuba_
31. јануар 2012. у 13.04
Ako unosite 1 l alkohola ne morate ništa staviti u Customs Deceleration. Ako na bilo koje pitanje od 11 do 14 odgovorite „da”, podlezete dodatnoj pretrazi prtljage. Bilo kakvi proizvodi biljnog i zivotinjskog porekla nisu dozvoljeni za unos u Severnu Ameriku sa drugih kontinenata bez posbenih dozvola.

Moj savet vam je, ponesite 1 l alkohola, ne morate to prijaviti, na pitanja od 11 do 14 odgovirite sa „ne” i nemate nikavih problema. Na pitanje # 15 (pod visitors) stavite $ 100 (to je vrednost poklona koju donosite rodbini, te ne podleze carini na taj iznos).

Ako želite bilo šta drugo pitati, napisite ovde, potrudit ću se da vam odgovorim. Svi odgovori su iz prve ruke.

Visitors and Tourists

For persons of 21 years of age or older: 200 cigarettes or 50 cigars or 2kg of tobacco or a combination of proportionate parts.

For persons of 21 years of age or older; 1 litre of alcoholic beverage
Including minors accompanied or unaccompanied: gifts not exceeding $100 in value, provided that the stay in the United States is not less than 72 hours and that the gift exemption has not been claimed in the previous 6 months.
Imported_from_SERBIAПорука негативно оцењена. Покажи

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
01. фебруар 2012. у 22.18
Spakuj alkohol u flase plasticne kao sto i vecina radi, i na carisnkom kartonu sve markiraj NO što se odnosi na unos hrane, itd...
Kakav je cuba postenjak on verovatno stavi da je obisao i babu i deda na selu, sedio pored krave, itd... i onda ga „sminkeri” americki opipaju od -do.
Još je bolje ako imaš 2 torbe, pa lepo raspodelis flase u obe torbe.
Moji starci su prošle godine uneli 6 litara domaće... u 2 torbe, i nikom ništa.

U najmanju ruku, na tom kartonu nema nigde gde stoji alkohol, prema tome možeš uvek da se pravdas „I did not understand. Sorry”...bla, bla...
Stranac si.
covekny
(radnik)
06. фебруар 2012. у 18.42
Najbolje je da napunis 2 litra flasu sa rajom...i da si je nabijes u bulju!!!!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. фебруар 2012. у 23.15
Rizik je relativno mali za alkohol. Tu je u pitanju samo nešto takse i za koji litar vise neće praviti veliki problem. Ja obično stavim 2 plasticne od 1.5 litara i napisem 2 litra (u Kanadi se mora napisati i ogranicenje je 1.15 l bez carine). Ono sto je važno je da ne nosis prehrambene proizvode ili biljke. Stavljati vise od dvije flase povecava rizik mnogo jer prtljag ide kroz rentgen. Bolje je koristiti plasticne flase, ne mofu se razbiti. Staklene moras dobro ususkati u sredini torbe/kofera.
Mladenstein
(Tvorac Sendviča)
21. фебруар 2012. у 00.03
Svima vam puno hvala, akcija je protekla bez problema!
Štaviše, uredno sam prijavio taj jedan litar koji sam poneo u originalnoj staklenoj amabalaži (napisao sam da je cena 20$) i nisu ništa ni pitali. Rođak koji je takođe išao je poneo još jedan litar bez problema i to je bilo to.

Interesantno je da su tek posle, na letu unutar SAD, kad sam pošao konačno kod rodbine i spakovao te dve flaše u kofer, zajedno sa još jednom flašom vina koju sam kupio u Kaliforniji, izgleda zaključili da im je nešto sumnjivo - zatekao sam otpakovanu (i ponovo zapakovanu) jednu flašu i zvanično obaveštenje da je moj prtljag pregledan! Valjda im bilo neobično da neko šteka tri flaše u koferu :)

Sutra pakujem kofer i vraćam se nazad. Pozdrav svima i hvala još jednom!
Cuba_
21. фебруар 2012. у 10.31
Kao sto ti rekoh, moje informacije su iz prve ruke a ne rekla- kazala. Šta bi bilo da si poslusao neke od ovih saveta ovde? Kako bi prosao da si poneo par litara alkohola a da nisi prijavio kao sto su ti savetovali?

Na deleraciji je pisalo jedan litar, i naravno da te nisu ništa pitali. Tvoje torbe svaki put prolaze kroz X- ray i nekoliko punih flasa tekucine se vidi i da zatvoris oci. Tekucina je organska i pojavi se ogromna narandzasta masa na ekranu, vrlo vidljiva i vrlo nalika necem drugom. U flasi je pa se pretpostavlja da je likvid a ne nešto drugo. Nema teorije da se prokrijumcari. (P. S. Nemoj nikad spakovati komad sira u torbu, pregledat će ti 100% torbu i napraviti dodatne testove, sir još vise lici na nešto na šta ne bi trebao liciti).

Ljudi koji dolaze sa drugih letova (connecting flights) imaju daleko vece sanse da budu izabrani za random search. To najviše zavisi iz koje zemlje i dela sveta su stigli. Koliko god pricali da su svi isti, ne pregleda se jednako putnik koji dolazi i rođen u Svajcarskoj, Kolumbiji ili Jemenu.

Drago mi je da je sve proteklo bez problema i da ste svi zajedno. Provedi lepo vreme na ovom nasem severnoamerickom kontinentu i vrati se kuci samo s lepim uspomenama.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.