Дискусије : Берза

 Коментар
2020?
orisni
(diskutant)
03. јануар 2021. у 07.42
Kako su isle vase investicije ove godine? Bilo je ludo zbog korone. Berza je dosta pala do marta i neki su onda pominjali prodaju u martu, ali oni koji nisu prodali su ispali srećni jer je berza ogromno skocila od onda.

Oni koji su citali ovaj forum pre znaju da već godinama pratimo izvesni NII portfolio. Na primer izvestaj od prošle godine je na http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/153/17334436/2019.html?1 i par proslih godina je na ovoj temi
http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/153/17288627/portfolio-nii.html?22

Taj NII portoflio je u fondu VTTHX jer nam je najlakse da pratimo samo jedan fond. VTTHX je 31.12.2020. imao cenu od $25,22 (a 31.12.2019. od $22,58) i još je ove godine isplatio i dividendu:

Distribution Date: Dec 30, 2020
Distrib NAV: $25.18
Income: $0.4092
S/T Cap Gain: $0.0661
L/T Cap Gain: $0.1548
Return of Cap: $0.0000
Total: $0.6301

Sracunacu na toj drugoj temi koliko sada NII ima para. Glavni razlog zašto se javljam ovde je da ponovim (po „milioniti put”) savet da je najbolje investirati prema dobro napravljenom dugorocnom planu koga se treba pridržavati da li berza padala, rasla, ili isla horizontalno! Savet je oduvek bio isti, već 15 godina na ovom forumu i još duže pre toga. Rezultati govore sami za sebe da je savet dao odličnu nagradu onima koji su se pridržavali.

Napravite i vi dobar dugorocan plan investiranja i pridržavajte ga se, pa ćete imati dobre sanse da ostvarite svoje finansijske ciljeve. Sve najbolje šta god odlucili!
malimx6
(KOCOBO)
24. јануар 2021. у 22.54
ja sam prodao i u kesu sam.
Ocigledno losa odluka.

sad ti meni reci, zašto da ulazem pare nazad u berzu u ovom trenutku?

samo nemoj mi govoriti kako treba napraviti dobar dugorocni plan bla bla bla
Zašto sada uci u berzu? To je moje pitanje tebi :)
orisni
(diskutant)
30. јануар 2021. у 19.02
@MalimX6, shvatam tvoju muku/pitanje zašto uci na berzu sada kad si propustio skok od 100% od marta do danas. Odgovor je da niko ne zna hoće li berza ići gore ili dole. Može da skoci još a može i da padne. Ja se ne bavim tim predvidjanjima hoće li ići gore ili dole na kraci rok nego konstantno stavljam pare na berzu dok radim, stedim i investiram.

Ti si u kesu i razmišljas da li da udjes na berzu. Plasis se da će možda da padne bas nakon što ti udjes. Ali kad ćeš da udjes? Koja ti je strategija da odlucis kad da udjes i kad da izadjes? Da li nikad vise ništa nećeš stavljati na berzu? Ili cekas neki veci pad pa ćeš onda uci? Šta ako taj pad bude kroz tri godine (mada može biti i kroz tri meseca ili tri dana), pa onda i dalje udjes po ceni vecoj nego danasnja?

Ja sam ne berzi (delom u akcijama, delom u obveznicama, prema svom dugorocnom planu) i ni ne razmišljam da predjem u kes. Jednostavno me ne zanima hoće li berza ići gore ili dole uskoro. Shvatam da ne želim da cujes ovaj odgovor, ali to ti je istina: ja sam napravio plan za dugorocno investiranje i pridržavam se tog plana. Ja ne znam kako drugacije da ti to objasnim.

Ti radi šta god ti mislis da je najbolje za tebe! Lično ne bih savetovao WSB, YOLO, i slično. Sve najbolje šta god odlucio...
malimx6
(KOCOBO)
31. јануар 2021. у 15.01
Slazem se, ali nije rijesenje staviti pare u nešto sto kosta mnogo. Vjerujem da bi i ti, ako si do sada kupovao nova auta u odredjenoj klasi, i da ti sad treba auto, vjerujem da bi razmislio da li bi kupio opet takav auto u toj klasi ili bi gledao ipak nešto u nizoj klasi a da je jeftinije. Sa berzom nemas tu opciju, koliko kosta toliko je.
Ako velike kompanije prelaze u kes i gledaju da imaju dosta kesa, zašto mi obični da ulazemo u berzu?
pravda_i_istina
31. јануар 2021. у 16.35
pa mora neko da bude osisan

hoćeš da kupis srebro jer je odnos sa zlatom 1:70, a realno treba da bude 1:20, i srebra nema vise u prodaji...

oostavis pare na berzi, i za tri meseca...

auto koji je pre 3 godine bio 20 iljada sad je 25, a za tri?

čitam na temi ispod, radio ne radio, svira ti radio

ajd, pa da vidimo za 3 meseca

pravda_i_istina
31. јануар 2021. у 16.42
Nezaposlenost ima samo veze ako niko ne troši.. sve dok neko plaća, nije bitno radi li se.

BADAVA RADIMO KADA ZA VAS RADI BERZA, SAMO STO SVE VISE LJUDI SHVATA PREVARU
stef
(zgubidan)
03. фебруар 2021. у 10.14
ja sam taj sto je hteo da sve proda 15 marta!! još se secam. Dobro je sto sam ja lenj da menjam stvari, pa mi treba vremena da se nakanim.
Međutim, to mi je bila dobra pouka. Sad više ne razmišljam o prodaji ikada osim ako mi trebaju pare da ih potrosim ali ne kao trgovinu.
Tog dana sam u firmi takođe dobio opcije na akcije. Te su se akcije takođe vise nego duplirale..

Što se tiče ulaska sad kad je skupo. Skupo je u odnosu na juče i jeftino u odnosu na sutra. Na rok duzi od 5 godina, nema nikakve veze.
Stampanje para će neizostavno voditi do rasta cene svih „ asset classes”

STo bi rekli ovi nasi ( to uvek kažem da iznerviram velike srbende)
Time in the market is better than timing the market.

Zamisli ovaj scenario:
Nećeš da kupis, jer će pasti berza. Zamisli da se to recimo i ostvari, ali ne bas momentalno. Za to vreme dok cekas, berza oped ode gore jedno 10%. I sad berza padne.. recimo i 40% .. Ali to vise nije 40% jer je već malo rasla u međuvremenu. Ali dok pada, ti opet ne znaš koliko će da pada. Recimo ulozis nešto posle 20%, i nastavi da pada, pa onda ulozis još malo i dalje pada. I sad se zamislis pa cekas da skroz padne. Kad berza pocne da raste, ti sad nisi suguran dal će još da pada? pa propustis prvi talas.. I tako na kraju izgubis vreme cekajuci i neretko kupis još skuplje nego da si odmah kupio.

Recept je da stavis 10% svakog meseca dok sve ne stavis ako te je strah naglog pada.
malimx6
(KOCOBO)
05. фебруар 2021. у 21.43
Не видим какве везе србенде имају са берзом али би србенде рекле:
Стрпљен спашен 😉
malimx6
(KOCOBO)
07. фебруар 2021. у 19.45
Da li je neko od vas vidio grafikon nikkei-a? od 90 godine kad je udario skoro 40K poena, još se nije oporavio. Dakle pune 31 godinu. moguće da će americka berza još ići gore, ali koliko dugo? To isto ljudima treba da bude u podsvjesti.
orisni
(diskutant)
08. фебруар 2021. у 04.35
> Da li je neko od vas vidio grafikon nikkei-a?

Naravno. Pricali smo o tome na diskusijama. Ti si se ukljucio tek pre par godina, od kad je forum postao krs. Pre je bilo ozbiljne price. No ipak, ti si ovde već godinama i i dalje nemas nikakav plan za investiranje. Meni je to tuzno, ali zaista ne znam kako da ti pomognem. :shrug:

Ti pišes kako berza može da padne, ali to sam ti ja već napisao pre par poruka gore. Naravno da može da padne. Ali može i da poraste. Koji je tvoj plan? Da li ćeš da cekas 31 godinu pre nego što se odlucis da li da stavis pare na berzu?
sine_bane
08. фебруар 2021. у 10.44
Snažno preporucujem; GRAT.V i FMS.V, da ne budem jedini koji je ,,osisan,,
orisni
(diskutant)
09. фебруар 2021. у 03.52
@Sine_Bane, jesi li izgubio pare na tim akcijama ili savetujes drugima da kupe pa da izgube? Ja sam uvek uplasim kad vidim to .V. Ovde je svojevremeno favorit bio izvesni CUU.V. Vidim sad da ne stoji loše. Od prošle godine je skocio 3,5 puta, a otprilike je sada 3,5 puta manji nego na vrhu. Ko je kupio pre par godina kad je ovde ta akcija pumpana je sad u gubitku samo -71,4%.
sine_bane
09. фебруар 2021. у 11.18
Orisni, zamolio bih te ako imaš slobodnog vremena da malo ,,procesljas,, web sajt od GRAT.V kompanije, voleo bih da vidim tvoje mišljenje o njoj? Od mog prijatelja prijateljov finansijski savetnik iz banke mu je pre par meseci peporucio da investira u GRAT.V. Ja sam kupio pre par nedelja 5000 akcija i naravno balans mi je u CRVENOM a razlog je; kupio, prodao, kupio, prodao... GRAT je finansijska kompanija koja je kupila zapusteni rudnik grafita u Africi i sada najavljuju obnovu proizvodnje. Na njihovom ,,catu,, su dosta optimisticki komentari(verovatno napumpani)?
stef
(zgubidan)
09. фебруар 2021. у 12.39
Šta je ideja?

Da se dobije 100/ 200% i da se izadje?
Da se ceka 1000%?
Da se drzi do penzije?

Ja uvek polazim od toga šta mi je ideja kad nešto kupujem..
pa kad kupim Amazon to je da se drzi zauvek.
Ako kupim GME - to je da se uzme na brzake hiljadu dve i da bezim

U odnosu na to i tvoj odgovor.
sine_bane
09. фебруар 2021. у 15.49
Stef, da li treba imati i rezervni plan i šta bi bio taj plan ako bi se slučajno (jelte to se retko dogodi)
tih par hiljada koje planiramo da uzmemo na brzaka se zacrvene pa tako nekoliko dana za redom...
stef
(zgubidan)
10. фебруар 2021. у 08.36
vidis.. opasno je to što radis.
Plan je samo jedan, i ne zavisi od cene nego od razloga za kupovinu.

NPR: uzeo si GME spekulativno, jer ocekujes da će cena da ode gore iz jednog razloga - Short squeeze - Onda držiš dok se taj dogadjaj ne desi . U međuvremenu cena ide gore ili dole ali je nebitno.Kad se dogadjaj desi ili je otkazan, prodajes.

NPR. Pre desetak godina, ja sam kupovao AAPL opcije pre njihovog finansijskog izvestaja, sa planom da prodam posle izvestaja. Kad se dogadjaj desi, akcije ( ili opcije) prodajem nezavisno od cene.

Ako znaš zašto si kupio to što si kupio,onda cekas za taj dogadjaj.
Ako si samo kupio sto je neko rekao.. onda nemas razlog da imaš. Nemam savet u tom slučaju.
sine_bane
10. фебруар 2021. у 12.15
Stef, hvala ti sto si mi posvetio malo tvojih para(vremena) i dao savet :)
orisni
(diskutant)
10. фебруар 2021. у 22.02
@Sine_Bane, forumas Stef te je pitao odlično pitanje: koji je tvoj finansijski cilj? Da li imaš neke pare koje ulazes za penziju, planiras da kupis kucu, platis deci skolovanje...? Ili samo želiš da zaradis sto vise para sto pre.

Šta da radis sa parama zavisi od toga koji ti je cilj, na koji rok investiras, koliko rizika možeš da preuzmes i kolika rizika želiš da preuzmes. Ne zanima me da gledam tu pojedinacnu akciju jer to verovatno nije najbolji način da zaradis pare, bez obzira koji ti je cilj.

Ako si nešto para i izgubio, možda može da bude korisno na duzi rok da naucis neke lekcije i da krenes da investiras sa boljim planom. Zna da bude još gore kad neko u početku zaradi nešto na sreću pa misli da znaš vise nego sto zna, kupi za vece pare i onda pukne još vise.
sine_bane
11. фебруар 2021. у 14.56
Orisni, zapoceo sam trideset i drugu god. zivota od kako sam dosao u Kanadu, posle 11god. kupili smo kucu i uglavnom je rentamo, posle 10-ak godina smo je otplatili, deca izvedena na put i odavno su samostalna, od moje penzije, zenine plate i rente imamo sasvim dovoljno za skroman zivot...
sine_bane
11. фебруар 2021. у 21.09
...dugova nemam a od ustedjevine mogu jedan manji deo da odvojim za trgovinu akcijama, sigurno da imam plan i ideju ali u praksi ne mogu da ih se pridržavam, evo u prošlu sredu sam kupio 5000 FMS.V po 0.14 centi sa namerom da ih držim duzi period, navodno grafit je perspektivan i u potraznji je zbog baterija za E.V. U ponedeljak ih prodam po 0.15centi a danas su 0.25 ...
orisni
(diskutant)
13. фебруар 2021. у 06.20
@SineBane, znaci ti bi da trgujes akcijama iz hobija ili od dosade, ne zato što ti trebaju pare? Što ne nadjes neki drugi hobi koji kosta manje?
sine_bane
13. фебруар 2021. у 12.23
Ja sam skromna osoba i nemam ambicije da budem prvi na listi ali bih veoma voleo da sam tu negde pri vrhu odma iza: Musk, Gejt pa Bane... i u tom cilju se bavim trgovinom akcijama...
sine_bane
24. фебруар 2021. у 11.18
Poslusao sam Stefov savet da ne cackam mecku(kupi-prodaj-GRAT.V) do sledećeg dogadjaja(april)i evo preslo na zeleno...
stef
(zgubidan)
08. април 2021. у 11.03
prodade li sine bane?
sine_bane
21. април 2021. у 04.07
Da... i to nekoliko puta :)))
sine_bane
21. април 2021. у 10.17
mislim propadoh i to nekoliko puta... crveno, crveno, crveni smo mi trala la, trala la, lalalalala...gde ono bese cika Laza da ga posetim, druga vrata levo?
orisni
(diskutant)
28. април 2021. у 00.41
Diskusije na ovom forumu se drže na „zavidnom nivou”, kao i obično. :) Sve najbolje!
malimx6
(KOCOBO)
14. август 2021. у 12.14
Čitam vase komentare i smjesni ste, majke mi :)
Jedan se pravi da ima dugorocni plan, drugi kaže da je lijen i neće vaditi pare osim ako mu trebaju. Pa kome trebaju pare kad ostari? :)) valjda ste vi svi bili mladi jednom kad su vam pare najviše trebale!? :)
znate zašto tako razmišljate? zato što ste stari :) u glavi :)

Ja radio sa jednom dijevojkom, kanadjankom, i tako pricamo o svemu tome, kaže ona meni...ohhh ne brini za kredit za kucu, to se otplacuje čitav zivot, samo ulazi u berzu. Pa reko zašto da ulazem u berzu? kaže ona meni, zato što će berza samo ići na gore. Pa reko zašto će ići na gore? Kaže, ne znam ali tako mi je tata rekao da radim haha

Ja sad vjerujem da će berza ići samo na gore zato što svi pumpaju, ukljucujuci orisnog sa svojim dugorocnim planom i ovog stefa sto nije naucio da trguje pa presao u „indeksase” :) a isto tako će i shitcoin ići gore, jer niko ne zna zašto ali svi znaju da hoće i ubacuju pare :)

ali znaš kako kažu...what goes on up is coming on down...

pozdrav svima!
Profesor-Kanada
(Profesor)
23. септембар 2021. у 11.40

Berza se priprema za korekciju. Investiranje je pozitivno kada
se akcije kupuju na kraju korekcije.
orisni
(diskutant)
30. децембар 2021. у 03.42
Profesore, šta bi od te tvoje korekcije? Sto vi ekonomisti kazete, u poslednjih 15 godina, od 3 (tri) korekcije, ti si tačno predvideo svih 7 (sedam). :)

Nego ne javljam se da ukazem na tvoje loše rezultate u predvidjanju nego da napisem da VTTHX danas isplacuje ogromnu dividendu i „kepital gejn” od $4,6529 na cenu od $23,86. Nadam se da niko nema VTTHX na „teksabl” racunu. Videcu da „apdejtujem” NII portoflio uskoro.
orisni
(diskutant)
30. децембар 2021. у 03.54
Kad već upisujemo ove L's (gubitke), i za Profesora i za Stefa, da dodam još i najveceg favorita svih vremena ovog foruma, izvesnu bezveznu akciju CUU.V. Ona je bila mnogo pumpana na ovom forumu i masa ljudi je bila izgubila pre. Akcije je trenutno na 23c, a vidim da je bila i na 61c 3-eg maja. Sve je to malo za one koji su kupili kad je bila 242c ($2,42) 1-og aprila 2011-e. Ne mogu da verujem da je prošlo vise od 10 godina kad su glupi predlozi bili standard na ovom forumu.
stef
(zgubidan)
12. јануар 2022. у 14.15
kakvi crni gubici.. Najbolja godina otkad ja investiram.
30% zarada na indeks fondovima!! Da mi je to neko pricao pre 5 godina ne bih verovao.

Doduse jesam malo zacinio sa TQQQ cisto da bude interesantno.
Zato se tamo gore raspitujem kako da se selim za Spaniju i gde da držim investicije.
orisni
(diskutant)
15. јануар 2022. у 02.52
@stef, nema gubitaka, a kucici? :) Vidi dole temu za NII https://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/153/17288627/portfolio-nii.html?29

Srećno penzionisanje i preseljenje u Spaniju ako ides tamo.
orisni
(diskutant)
20. јануар 2022. у 16.28
Stef je odgovorio na drugoj temi da nije kupovao DOGECOIN, mada je bio pominjao tamo. Stef kaže da jeste bio kupio BITCOIN. Može se zakljuciti da nakon pada Stef nikad nije bio kupio ono sto je palo, a nakon skoka, jeste bio kupio bas to što je skocilo. :) Inače, ne znam da li je BITCOIN bio skocio i ne zanima me.
orisni
(diskutant)
20. јануар 2022. у 16.55
malimx6 je 14. avgust 2021. u XX.14 napisao „Čitam vase komentare i smjesni ste, majke mi :) Jedan se pravi da ima dugorocni plan...”

Ko je taj što se „pravi da ima dugorocan plan”? Da li to mene prozivas? Eto vidi na drugim temama ovde kako pratimo NII već preko 15 godina. Da li po tebi 15 godina nije dugorocno? Praticemo ga još 15 godina! NII je bio napravljen 2006-e kao dobar portfolio za investiranje na rok od 30 godina. To sto je skocio do sada ne znači da neće pasti. Berza je nepredvidljiva. Postoji rizik. Zato postoji i zarada. Nadam se da ćeš nauciti nešto o investiranju uskoro.
stef
(zgubidan)
24. јануар 2022. у 17.17
kako nije pao bitcoin.. pao preko 50% kako izvlacis zakljucke na osnovu pogresne predostavke i onda još kažeš da te ne zanima.
Znaš šta je dobro kad imaš dosta para.. Ne zanima te ko šta misli previse. Secam se pre 15 godina kako sam se nervirao na tvoje gluposti.
Sad mi vise dodjes kao prijatelj. Onako, sa svim svojim manama i glupostima, nekako si mi drag. Ja mislim da je zbog para, pa ne moram ništa da te ubeđujem.
orisni
(diskutant)
25. јануар 2022. у 03.06
> Secam se pre 15 godina kako sam se nervirao na tvoje gluposti.

Koje gluposti? Isto sam pisao i pre 15 godina kao i danas! Samo si ti ostario (ili se obogatio :) pa te sada ne može ništa lako iznervirati.

Zamisli da je ovaj forum postao korisno mesto gde se razmenjuju dobri saveti o investiranju...
stef
(zgubidan)
25. јануар 2022. у 13.25

Koje gluposti? Isto sam pisao i pre 15 godina kao i danas!”

Pa iste gluposti:

recimo za Bitcoin:

kad sam ja rekao da je u crvenom jedno 30% ti si posprdno rekao da izgleda da ja samo kupujuem kad rastu i prodajem pre nego sto padne, pa si onda rekao da ne znaš posto je bitcoin i da te i ne zanima.

Tako si govorio za forex isto. ne razumem ali ti ne verujem.
tako te kontradikcije.

MOja majka, pametna žena kaže mi jednom ovako: Kad mi je neko rekao da sam luda ja sam rekla ti si lud. Kad mi je još jedan rekao da sam luda ja sam ucutala. A kad mi je treci rekao da sam lud Ja sam se zamislila.

Sa tobom je drugacije, 30 ljudi ti je na forumu reklo da nisi normalan, ali se ti ne pitas zašto.

NIje to zato što ti verujes u indeks a drugi ne veruju. Evo ja sam postao inkeksas, ali opet mislim da sa tobom nije nešto u redu.
Imaš neku zelju da dokazes da si ti u pravu ili tako nešto. Tako se moja cerka ponasala sa 6 godina. A kad ti je nas nekoliko to reklo.. jel si se zamislio?
orisni
(diskutant)
26. јануар 2022. у 03.06
> A kad ti je nas nekoliko to reklo.. jel si se zamislio?

Ne. :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
26. јануар 2022. у 10.44

Stef: „Sa tobom je drugacije, 30 ljudi ti je na forumu reklo da nisi normalan, ali se ti ne pitas zašto.”

Hitno na lekarski pregled, verovatni si zbunjen. 16 puta sam ti
objavio da nisam ekonomicar, a ti stalno ponavljas.
stef
(zgubidan)
26. јануар 2022. у 11.29
nema veze, dao sam vam svima plusic.
orisni
(diskutant)
12. фебруар 2022. у 05.37
> 16 puta sam ti objavio da nisam ekonomicar

Zar nisi pre bio pricao da si profesor ekonomije/finansija? Možda si lagao tada pa zaboravio do sada. :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
13. фебруар 2022. у 23.06
orisni
(diskutant)
12. februar 2022. u 05.37

> 16 puta sam ti objavio da nisam ekonomicar

Zar nisi pre bio pricao da si profesor ekonomije/finansija? Možda si lagao tada pa zaboravio do sada. :)
********************************************************************

Orosni stvarno je, da si potpuno izgubio memoriju.

16 puta sam ti objavio da nisam ekonomicar. Pisao sam da je
Market ( Korisničko ime ) bio odličan ekonomicar. To je osoba
kome si 'drpio' (znamo kosu osobe koje drpaju/kradu) Korisničko ime:
Market.
Profesor-Kanada
(Profesor)
13. фебруар 2022. у 23.10
Orosni imaš 'kurslus u glavi. Pomesao si osobu 'Market'/ekonomista
i mene.
orisni
(diskutant)
15. фебруар 2022. у 23.05
Čega si, bre, ti onda profesor? :) Hoćeš li da tražim stare postove gde si pricao da pitas studente nešto za finansije/investiranja?

Sramota si za ovaj forum...
Profesor-Kanada
(Profesor)
04. октобар 2022. у 19.29

Tvoj gubitak u akcijama CUU.V imao je veliki negativni uticaj na
tvoj mozak i memoriju. Tačan zakljucak 'Investment grupe # 9'.

Pita grupa # 9 da li tvoj jahac pored hrane i rente kupuje ti lekove?
orisni
(diskutant)
30. октобар 2022. у 04.28
Profesore, ne razumem tvoje pitanje. Lekove kupujem sam. Ovo je Amerika. Nije Kanada, pa da mi lekove kupuje država. :) Sto bi rekla umetnica „na putovanja idem sama (ili sa drugaricama)”. Sve najbolje.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.