Дискусије : Берза

 Коментар
Cost of doin business
stef
(zgubidan)
01. фебруар 2017. у 17.30
porez na dividende na akcije uz amerike:

Obične akcije iz US - kupljene u RRSP- nema poreza
US akcije u US ETF kupljene u RRSP - nema poreza
Canadian ETF koji kupuje US akcije 15% porez - RRSP/ TFSA/Unregistered za sve jednako

Canadian ETF koji kupuje kanadske akcije - nema poreza na dividende

US ETF koji kupuje international stocks =30% porez ( RRSP a i ostali)
Profesor-Kanada
(Profesor)
01. фебруар 2017. у 17.47
Samo za Informaciju:

The withholding tax exemption, which is part of the Canada-U.S. tax treaty, does NOT apply to Tax-Free Savings Accounts or Registered Education Savings Plans.

Also, with TFSAs and RESPs, you are NOT able to claim a foreign tax credit for the tax withheld.
Profesor-Kanada
(Profesor)
01. фебруар 2017. у 21.42

The 'average' US exchange rate for 2016 is 1.32480640 (1.32).
orisni
(diskutant)
04. фебруар 2017. у 16.57
@stef Ostavio si korisne informacije za ljude iz Kanade koji žele da kupuju americke akcije. Porez je bitan za investiranje, što se obično kaže „we eat after-tax returns”!

Ja sam pisao mnogo puta da porez treba uzeti u obzir kad se pravi strategija investiranja. Međutim, bilo je ovde amatera (npr. Karabaya i Sme) koji su pricali da je porez nebitan. U njihovim bajkovitim pricama je to obično bilo nešto tipa: bolje je zaraditi 100% na racunu na kome se placa porez nego 10% na racunu na kome se ne placa porez, jer i kad ti odbiju porez od tih 100% i dalje ti ostaje znatno vise nego 10%. Ali u stvarnom, nebajkovitom svetu te razlike nisu 100% i 10% nego možda možeš na racunu na kome se placa porez da zaradis 11% a na racunu na kome se ne placa porez 10%. (Mada je i to veliko pitanje da li možeš da zaradis vise na tom racunu gde si naizgled slobodniji da trgujes kako hoćeš.) Kad ti od 11% odbiju 1,5% zbog poreza, ostaja ti manje od 10%.

Konkretno za primere koje si ostavio:

US akcije u US ETF kupljene u RRSP - nema poreza
Canadian ETF koji kupuje US akcije 15% porez - RRSP/ TFSA/Unregistered za sve jednako

Šta to znaci za nekoga iz Kanade ko želi da kupi americke akcije? Izgleda da je bolje da kupi direktno americki ETF nego da kupi kanadski ETF. Da li se isto odnosi i na „mutual funds” koji nisu ETF-ovi? Kako neko iz Kanade može da kupi direktno americki ETF? Ovo poslednje pitam za konkretne, prakticne korake.

Iz razonode interesuje me i teoretski pravno kako je neko iz Kanade vlasnik americkog ETF-a? Da li to kupujes preko brokera, pa je vlasnistvo registrovano „in street name”? Šta bi bilo u slučaju podizanja nekog zida između Kanade i SAD, ili u slučaju rata (recimo, radi osvete za paljenje Bele Kuce)? Da li bi bile podjednako ugrozene/zasticene pare koje su investirane kroz americki ETF ili kroz kanadski ETF?
stef
(zgubidan)
05. фебруар 2017. у 15.05

Šta to znaci za nekoga iz Kanade ko želi da kupi americke akcije? Izgleda da je bolje da kupi direktno americki ETF nego da kupi kanadski ETF. Da li se isto odnosi i na „mutual funds” koji nisu ETF-ovi? Kako neko iz Kanade može da kupi direktno americki ETF? Ovo poslednje pitam za konkretne, prakticne korake.

Mlogo pitanja!

1 zavisno od valute koja se ulaže I vremenskog roka investicije.
Ako ulažeš CAD platićeš 1.5% konverziju na početku, a ako vraćaš u CAD na kraju još 1.5% (na celu svotu) kad kupuješ US ETF. Treba 5-10 godina da break even plaćajući 15% od dividende.

Znači u prvom slučaju krećeš od 98.5% I dobijaš celu dividendu.
U drugom od 100% ali samo 85% od dividende. Ubaci očekivanu dividendu I broj godina pa računaj. Onda na kraju uzmi 1.5% sa prve gomilice.

I jedne I druge kod istog brokera kupuješ. Nisam siguran za pravnu regulativu.
Isto je za mutual funds. Mislim da broker kupi za tebe pa on plaća porez,pa tebi samo prenese ostatak dividende, bez obzira da li ti kupuješ u RRSP ili taxable.
Sent from my iPad
orisni
(diskutant)
06. фебруар 2017. у 06.39
> Mlogo pitanja!

Uvek sam tako pisao. :)

> zavisno od valute koja se ulaže

Da li ti kanadski brokeri dozvoljavaju da držiš USD kod njih na racunu? Znaci, ako nekako stavis USD na racun, nema brokerske provizije za konverziju CADUSD i nazad?

U Americi retko ko drzi pare koje nisu indeksirane u USD. Pricam o običnim ljudima naravno, ne o Sorosu, Iluminatima, Trecem Oku, itd.

> Ubaci očekivanu dividendu

Možda može „profesor” da nam objasni kako se racuna ocekivana dividenda, ili recimo kako se racuna cena akcije kroz „dividend discount model”. To su neke kanadske formule, pa onda on to valjda zna.

Ozbiljno sad, kako ide porez na „capital gain”? Da li su te povlastice za neplacanje poreza samo na dividende, a ne i na promenu cene?

> Sent from my iPad

Izvini. Nisam bio odmah povezao.
stef
(zgubidan)
06. фебруар 2017. у 09.30

Ozbiljno sad, kako ide porez na „capital gain”? Da li su te povlastice za neplacanje poreza samo na dividende, a ne i na promenu cene?

TFSA racun je „ Tax free savings account”
Sve sto stavis unutra je već bilo oporezovano a sve sto izvadis se ne porezuje. Svake godine možeš da dodas 5500 ( menjaju svotu)
I trenutni maximum je 55000 čini mi se.( to je uvedeno tek 2009 valjda)

RRSP je ovako: stavljas pare unutra sto još nisu bile oporezovane a kad vadis placas porez na income na to što vadis. U međuvremenu sav rast i dividende su neoporezovane.

Capital gain na „ non registered accounts” je ovako:

Dodas pola od capital gain na prihod pa koliko ti je porez na prihod to platis. Tu možeš i gubitke da racunas.
orisni
(diskutant)
07. фебруар 2017. у 05.33
@stef
Hvala na odgovoru/podsecanju za porez generalno.

TFSA je kao Roth IRA i RRSP je kao (Traditional) IRA.

Ali kako ide specificno za americke akcije koje su kupljene na tim racunima? Ako sam dobro shvatio, tu moras da platis porez na dividende čak i ako si na TFSA racunu, i moras odmah a ne posle da platis porez ako si na RRSP racunu. Da li ima nešto posebno za „capital gains” na americke akcije, ili se „capital gain” na njih (ne) oporezuje kao i svaki drugi?
stef
(zgubidan)
07. фебруар 2017. у 09.21
TFSA je kao Roth IRA i RRSP je kao (Traditional) IRA.

Ali kako ide specificno za americke akcije koje su kupljene na tim racunima? Ako sam dobro shvatio, tu moras da platis porez na dividende čak i ako si na TFSA racunu,

( treba da stoji „ čak i ako si na RRSP) - to je tačno. Porez na dividende na americke akcije se ne može izbeci ni na jednom racunu u kanadi. Taj je ” witholding „ porez na dividende u trenutku isplate.

Da li ima nešto posebno za ”capital gains„ na americke akcije, ili se ”capital gain„ na njih (ne) oporezuje kao i svaki drugi?

TFSA i RRSP nemaju nikakav capital gains porez. TFSA nema nikakav porez prilikom vadjenja para.
Kod RRSP se svako podizanje tretira kao prihod i podleze porezu na prihod. ( ali je predhodno taj novac oslobodjen poreza na prihod -prilikom uplate.)

orisni
(diskutant)
09. фебруар 2017. у 20.03
> TFSA i RRSP nemaju nikakav capital gains porez.

Da, bre, to je isto kao i u Americi. Glupo sam pitanje pitao. Izvini. Ja kad pogresim, ja priznam! Ako može i jedna sala, ovo je već druga-treca greška od kako sam na forumu u proteklih 20 godina. :)

Ozbiljno sad, to što je na RRSP zaradu poreska stopa kao na platu (dok je za „capital gain” upola manja ako sam dobro razumeo) znači da RRSP nekad može da bude losiji nego „taxable”, za one koji drže pare na kraci rok u RRSP ili za one koji imaju istu poresku stopu na prihod kad vade pare sa RRSP kao i kad stavljaju.
Taurus
10. фебруар 2017. у 07.29
Napravio si milion gresaka, ali to niko više i ne broji.
Evo već si u ovom drugom delu komentara napravio nove dve greške.
Svi koji se razumeju u oporezivanje investicija odmah primete koliko ti nemas pojma o tome.

Orisni:znači da RRSP nekad može da bude losiji nego „taxable”

Ovo je toliko glupo da ne mogu ni da komentarisem.

Kao drugo, i RRSP je „taxable” ! Samo TFSA nije.

Tebi se to sve izmesalo, verovatno si hteo da pricas o registrovanim i ne-registrovanim racunima. Ili ne znaš kako se to kaže na Srpskom ili toga nema na albanskom jeziku.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.