Дискусије : Берза

 Коментар
Procenti
Taurus
08. јануар 2016. у 22.07
Evo Prerija posto si tražio procente nešto sam izracunao.
Ovde sam izracunao samo ono sto je za penziju, znaci nekretnine i trading account nisu ukljuceni.

Za penziju ili za neke kasnije dane imam TFSA i dva RSP racuna.
Za godinu dana sam zaradio: +28%

Najveci doprinos je imao CSU nešto oko +50% , najveci gubitnik je BTO sa oko -40% ali nije značajno zastupljen. Kao neki amortizer je KBL sa +8% ali tu nisu uracunate dividende. Cuu je takođe u plusu zahvaljujuci onom skoku kada sam jedan deo prodao po 22c a kasnije kupio po 16 i 13 c.

Prerija, da li si ti zadovoljan sa tvojom zaradom i da li si svestan kolika je tvoja realna zarada za godinu dana? Hteo bi da ti dam par dobronamernih saveta.
Prerija
09. јануар 2016. у 00.45
Nije mi bas najjasnije to što si napisao. Kažeš da su to procenti za dela portfolija za penziju ali ne kažeš u šta su ulozene te pare sem u ta 4 stoka??

1) Da li hoćeš da kažeš da taj deo koji ti zoves „deo za penziju” je ulozen u ta 4 stoka? Da li je to „buy & hold”?

2) A koja je razlika između portfolija koji ti zoves „deo za penziju” i onih para koje ti zoves da su na trading accountu? Da li na tom trejding accountu trgujes svaki dan pa zato to ne smatras kao za „deo za penziju” ili je zbog drugih razloga?
Taurus
09. јануар 2016. у 07.30
Moja namera sa ovom temom nije bila da promovisem moj način investiranja ili da se takmicim sa tobom, nego da ti dam par dobronamernih saveta ako si raspoložen, ali odgovoricu ti na kratko:

Ove 4 akcije su najzastupnjenije u ova tri racuna, ali tu je bilo još nekih drugih ali se vise i ne secam detalja, neke su napravile neke male parice ali bilo je i dosta onih koje su izgubile i koje su se prodale čim su dostigle stop cenu. Ako ništa ne trgujem na ovim racunima ja ih ne proveravam ponekad mesecima.

Ima jedna interesantna stvar - kad si u penziji onda više ne moras da stedis za penziju. Tako su i ova tri racuna, sada su vise samo „Hold” jer „Buy” više ne radim, znaci ne ulazem nove pare.

Trading acc je kao hobi. To volim da radim i nije mi važno ako zaradim ili da izgubim sve, to nema veze sa penzijom.

Zato ti postavljam isto pitanje još jednom:
Da li si ti zadovoljan sa tvojom zaradom i da li si svestan kolika je tvoja realna zarada za godinu dana?

Prerija
09. јануар 2016. у 09.04
Javicu se sa vise u nedelju vece. Pa ako imaš savete napisi ih ovde sem ako ih ne naplacujes :)

Samo kratko da odgovorim jer si već dva puta pitao da li sam zadovoljan zaradom. Jesam, jer toliko je market doneo za 2015. Neke godine donese vise, neke manje, neke godine ti uzme. I ja se ne sekiram zbog toga.
Meni najviše odgovara ovaj način investiranje jer je bas Zen filozofija :) - sto god ti market donese ja sam zadovoljan.

Moje je da samo izbalansiram portfolijo i da držim cvrsto ruke na volanu portfolija (da ga ne menjam često). Cist Zen.
Samo tvoja licna reakcija na dobijeni prinos može da te učini nezadovoljnim a ne sam procenat prinosa.

Taurus
09. јануар 2016. у 09.37
OK, slusaj nešto. Ja nisam orisni i poznata mi je ta teorija da niko ne može pobediti market, da su indeksi najbolji itd...ne moras vise to da mi ponavljas, ajde da pricamo o nečemu drugo.

Rekao si da si zadovoljan i to sam te pitao.
Nisi mi dogovorio - da li si svestan kolika je tvoja realna zarada za prošlu godinu?

Prerija
10. јануар 2016. у 09.23
„Nisi mi dogovorio - da li si svestan kolika je tvoja realna zarada za prošlu godinu?”

Da svestan sam za prošlu godinu, 2015 kada je bila 5.3% i za 2014 kada je bila 9.3%.
Tvoje pitanje koje ti hoćeš da mi postavis je u stvari sledeće: „Da li si svestan da sa svojom realnom zaradom od prošle godine nećeš moći da kupis Ferari”

Moje cilj investiranja je da imam za penziju dodatno vise sredstava pored državne penzije.
Taurus
10. јануар 2016. у 21.28
Mogao si odmah da kažeš da nisi zainteresovan za moje savete i da se ne natezemo vise. Nije meni bas dosadno pa ti zbog toga delim savete, znam ja kako i kvalitetnije provesti moje vreme nego pisajuci po ovome forumu.
Primetio sam da neke stvari ne znaš, ni ti ni tvoj savetnik, zbog kojih nikada nećeš nauciti sustinu investiranja. On me ne interesuje ni 2% ali sam hteo tebi da pomognem.

>Da svestan sam za prošlu godinu, 2015 kada je bila 5.3% i za 2014 kada je bila 9.3%. <Ne, ja te to nisam pitao i zbog toga ti gresis, to je jedna od stvari koje ti ne razumes.>Tvoje pitanje koje ti hoćeš da mi postavis je u stvari sledeće: „Da li si svestan da sa svojom realnom zaradom od prošle godine nećeš moći da kupis Ferari” <Ne, ni to nije tačno, zaleteo si se malo. Imao sam spreman link sajta koji bi ti umesto mene pomogao da razumes ono prvo pitanje.>Moje cilj investiranja je da imam za penziju dodatno vise sredstava pored državne penzije. <

Sa ovim stejtmentom si mi ustavri rekao da ti ne treba pomoć, i ovo ti zvuci jako glupo! Pa noramlno da je TO cilj investiranja svakog coveka, ajde nadji mi nekoga da ima suprotan cilj tj. da želi da ima MANJE para u panziji?!?

Zazalices ti zbog te svoje tvrdoglavosti, ja ti to ne želim ali ti garantujem da će tako biti. Živeces kako kažu „usrano i ponosito” jer puta nazad nema, ono vreme sto si propustio je izgubljeno za uvek.

Taurus
10. јануар 2016. у 21.30
Samim tim sto koristite VELIKE reci kao - diversifikacija, obveznice, inetrnational equities ... to ne znači da znaš kako investiras, zapostavio si burazeru najvaznije detalje.

Dali si ti ikada procitao Simplified prospectus svojih fondova?
NISI !
To se vidi iz aviona !

Pricas kako hoćeš da rebalansiras procenat tvog portfolija iz CND u International equities, a nemas pojma gde su tvoje pare iz tvog International equities fonda investirane!

Tvoj International fond nema ni „I” on international.
Prošle godine su imali samo 2% investirano u Nemacku, pre par dana sam proverio i tvoj International Fond je 100% investiran u Kanadske obveznice !!!

A ti i Orisni se natezete dali je pametno ići 23-27% ili da ostavis 25-25 ... i slozili ste se da je najbolje da ništa ne diras, jer tako kažu knjige. Nemate pojma o cemu pricate ni šta radite. Onaj savetnik ti je glup kao k... a ti naivan pa mu sve verujes...

To su takođe neke stvari koje sam hteo „besplatno” da te naucim ali neka, radi kako hoćeš, ja ti želim sve najbolje u zivotu.

Prerija
10. јануар 2016. у 22.29
A što se toliko ti nerviras oko mog investiranja? Ne, ali ozbiljno ako meni tako treba da izgleda penzija da treba da se toliko nerviram oko toga sto i kako neko drugi investira na internetu sa njihovim parama pa ja onda neću ni da idem u penziju. Da li ti tako i svojim prijateljima sa kojima igras fudbal ubeđuješ gde treba da investiraju?

Pa sto puta sam ti rekao da sam ja okey, ja ne očajavam ovde gde sam i koliko primam platu i koliko sam zaradio na berzi. Ja sam sasvim cool sa ovim sto imam. Ja ne vidim da se ti toliko uzbudjujes oko diskusija sa ostalim diskutantima koji hoće da naprave grešku i batale posao i sve u Kanadi i vrate se u onu Evropu koja u fazi samo- unistenja. Ljudi su kupovali stanove za kes u BG kao investiciju i ovde prijavljivali na diskusijama i skrkali neku silnu lovu na Belex berzi koji pojela maca i ja se nešto ne secam da si ti nešto ih ubeđivao da ne rade tako ne promišljene investicije.

Ako si ti zaradio prošle godine 28% na berzi što ne pokazes Malimu tu tehniku pa da i on zaradi toliko? Malim se daleko vise interesaovao od mene za trgovinu individualnim akcijama i sto njemu ne pomognes da napravi tih 28%?

Ja se slazem sa tobom u delu gde si rekao na drugom postu da finansijske institucije nemaju najbolju nameru za investitora da izabere najjoptimalniji plan za njih. Ali tako je u svakoj privrednj grani. I ja kad odem u restoran i konobar krene da me „ubeđuje” da uzmem neko jelo sa „daily specials” jelovnika ja se razmišljam šta sad hoće da mi uvali.
Taurus
10. јануар 2016. у 23.00
Ja se uopste ne nerviram, mene je to davno prošlo, meni je čak jako smesno kada vidim kako se ti i Orisni nervirate kako da rebalansirate fondove i sl. a ne znate ni šta radite.

Ja sam objavio ovde vise puta koje akcije ja volim i gde sam investirao i šta sam zaradio. Vise nije bilo pitanja...
Nego zašto se ti sekiras koji saveti trebaju Malimu a ne odgovaras zašto nemas pojma gde su ti investirane TVOJE pare i kako su pare internacionalnog fonda investirane u 100% Kanadi ???
A ti zakljucio da je bolje prebaciti pare iz Kanadskog fonda u Internacionalni fond jer je eto Kanada malo trziste?!

Nemoj bre da zaobilazis temu, gde sam ja pominjao Malima, kada sam te pitao za mojih 28% ? Mani nekako zvuci da si se ti malo iznervirao zato što nemas odgovora na moja pitanja.
Taurus
11. јануар 2016. у 21.29
Sacekacu ja na odgovor. Možeš ti da se posavetujes sa savetnikom, možda on zna, kako to da ti je važan deo svetskog trzista tj. International Equities Fund investiran 100% u Kanadi, i to u obveznice?

Kako to da taj fond „International Equity Index”:
-Nije ni International
-Nije ni Equity
-Nije ni INDEX ???

-Šta ste radili i o cemu ste pricali zadnje dve godine?
-Kako će te sad da rebalansirate i diversifikujete?
-Kako će te da vratite ovo izgubljeno vreme?
-Cije je to bila greška?
-Kako ste dozvolili da vas Menadzer fonda izyebe već u samom imenu?
-Kako će te verovati ostalim podacima o kojima su vas ubeđivali?
-Koliko bi vam još trebalo vremena da bar ovo saznate?
-Kako da vas nisu upozorili u tim silnim knjigama na takve moogucnosti?
-Kako to da se niste raspitali na onim engleskim forumima gde niko ne gubi pare, kako to tamo niste pitali?
Taurus
12. јануар 2016. у 21.21

Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše !

Šta to znaci ?
Vukajlija ovako objašnjava:

Епска констатација већине професора када, покушавајући да заведе ред у бучној учионици, упита ученике; јел хоће можда неко сада да одговара када већ толико волите да причате?!
Taurus
15. јануар 2016. у 15.49
Zavladala neka opasna tisina !
Strucnjaci za INDEX fondove ne mogu da odgovore ni na jedno moje pitanje !!!
Taurus
17. јануар 2016. у 21.49
Biće da su obojica otisli malo do Novog Zelanda :)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.