Дискусије : Берза

 Коментар
Legende?
orisni
(diskutant)
06. јануар 2016. у 07.53
Zna li neko gde su stare „legende” ovog foruma?

- Stef je ovde jedan od najstarijih, ako ne i najstariji uz mene. On je svojevremeno bio pisao neko uputstvo za trgovanje na berzi koje se koristilo kao udzbenik u Srbiji. I sad zna da ponekad navrati na diskusiju, ali ga nisam video od kad sam se ja vratio poslednji put.

- Profesor je takođe ovde bio prilično dugo. On zna da dobre i konkretne savete u vezi kanadskih zakona i propisa. On piše nešto i o berzi, ali je to retko kad bilo korisno.

- Dividenda je bio jedan stari ucesnik koga nisam video već par godina. On je bio za pasivno investiranje, ali je voleo akcije koje daju dividende.

- Nintendo se nije javio već osam godina. On je sa Orisnim pokrenuo NII portfolio koji se prati evo već godinama. On je bio za pasivno investiranje kroz indeksne fondove. Imao je mnogo para kod Vangarda :) i planirao da se penzionise u Austriji.

- Karabaja i SME su bili za aktivno trgovanje akcijama, naročito od poznate firme CUU.V. Toj je firmi dosta pala cena od kad su je oni preporucili. Nazalost nema ih da se jave već godinama.

Ko je po vama još ostavi neki duzi trag na forumu?
rizling
08. јануар 2016. у 07.20


Za mene liceo Stef je octavia najveci utisak. I na jednostavan, razumljiv način doprineo , da se kolko tolko razume berza i svet finasija.

Ovo je NJEGOVO: http://zlatiborac.blog.rs/blog/zlatiborac/mala-skola-berze/stranica/2

orisni
(diskutant)
11. јануар 2016. у 02.07
Nema Stefa da se javi već neko vreme. On je znao tako da ponekad nestane sa diskusije (što se kaže, „ode na Novi Zeland”), ali bi se posle nekog vremena javio. Valjda će se javiti opet.
stef
(zgubidan)
20. јануар 2016. у 12.23
evo me !

Malo sam se deaktivirao sa aktivnog trgovanja..
Sad sam malo vise kao Orisni. .XUS,XSP, XIU
Ima tu i tamo poneka individualna akcija, BCE, AAPL, REI.UN, CPG
ali sve manje i manje.

U poslednje vreme market je sav uniformni, pa kad fondovi prodaju, sa vodom bace i bebe. Mislim.. sve akcije su sa visokim koeficijentom korelacije, i teško je zaraditi na dobroj firmi jer njihove akcije padaju sa berzom..

Takođe, lako je sa 20000 igrati na sve ili ništa.. ali kad se doda tu jedna nula, onda je svaki 1% pada 2 000. Malo sam postao osetljiv na gubitak, pa sam u „ capital preservation ” modu.

Plus, islo se i na Novi Zeland. Planiram sledeće zime za JAR na jedno mesec dana. Neću sesila da ubijem, ne bojte se. :)

orisni
(diskutant)
23. јануар 2016. у 01.05
Dobrodosao nazad, Stef! I bolje nas nasao. :)

> Sad sam malo vise kao Orisni. .XUS,XSP, XIU

Ozbiljni investitori zavrse kao Orisni. Gde bi bio da si tako još ranije krenuo. ;)

> Takođe, lako je sa 20000 igrati na sve ili ništa.. ali kad se doda tu jedna nula

A kako je tek kad se doda još jedna nula. :) Ali ne investira se u indekse iz straha da se pare ne izgube nego iz zelje da se sto vise zaradi za preuzeti rizik. Kad imaš 2.000.000, jeste ti gubitak od 1% 20.000, ali ipak je to 1%. Sto vise imaš to naizgled možeš vise i da rizikujes. Zapravo oni koji imaju manje para ne mogu da preuzmu vise rizika jer im te pare trebaju za osnovne potrebe.

No, svako treba sam za sebe da nadje šta mu najviše odgovara. Neka procita nešto o indeksima i neka razume koliko je teško biti bolje od proseka, pa onda neka odluci šta i kako hoće da radi. Ti si eto odlucio da su indeksi najbolji. Sve nas je vise na ovom forumu! :)
stef
(zgubidan)
25. јануар 2016. у 10.15
da sam tako odavno krenuo ne bi tu ništa bilo.. Ja sam hazarderski napravio kapital da bi sad mogao mirno da spavam i gledam indekse.
Nisam na vreme poceo da bih mogao da stedim od plate i da imam dovoljno. Moralo je da se spekulise.

Ako jednu stvar moram da naucim dete je da pocne da stedi sa 16 ili 18 čim prve pare zaradi..u tom slučaju indeks ima ogromnu prednost.

Taurus
25. јануар 2016. у 14.45
Na duzi rok, za decu koja imaju pred sobom 40 godina do penzije, imati jedan deo u indexima nije problem ali samo kroz ETF, postaviti stop loss naloge i kupovati samo kad market značajno padne.

Inače stavljati pare u index fondove, ne koristiti uspone i padove berze - je kao samoubistvo. To je ravno kriminalu.

Na tako dugacak rok, ja veću sansu vidim u sirovinama, zlatu, bakru CUU :) ... tako ja svoju decu ucim.
Taurus
26. јануар 2016. у 21.37
Orisni, kako ti svoju decu ucis ?
Taurus
27. јануар 2016. у 13.18
Preriju ne racunam !
Taurus
05. фебруар 2016. у 22.29
Legendo da te pitam - rekao si da živis sa partnerom ali nam nikada nisi rekao ko je od vas dvojice tata a ko mama?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.