Дискусије : Берза

 Коментар
Nedavni pad?
orisni
(diskutant)
25. октобар 2015. у 03.18
@Prerija
Kako je tebi izgledao ovaj nedavni pad berze? Ja berzu ni ne pratim skoro uopste tako da ni ne znam kad se tako nešto desava, osim sto posle krenu da stizu neki mejlovi od investicionih kuca da se ne panici, a veću paniku mogu bas takvi mejlovi da izazovu. :)

Dok ne prezivis neki veci pad ne možeš da znaš kolika ti je stvarna tolerancija za rizik. A ti padovi su neizbezni. Biće neki veci pre ili kasnije. Za tebe je bolje da budu sto pre, dok imaš manje para. Mi smo na ovom forumu prezivili padove i 2008-2009 i 2000-2002. Sad cekamo neki novi pad.

Ja lično plan ne menjam, bilo da berza skace ili pada...
Prerija
25. октобар 2015. у 11.04
Da li je stvarno bio neki pad berze? Pojma nemam. Meni je portfolijo na racunu banke koji ne koristim za day-to-day transakcije tako i kad odem ono da platim neke racune online ne mogu da ni da pogledam šta se desava.
Kablovsku nemam tako da jedino mogu da čujem tako ako neko prenese vest preko foruma. Ovde proverim ali izgleda da su i ovde svi prestali da prate berzu jel nema postova kada ti odes na Novi Zeland. Možda su na kraju svi presli na indekse pa ne prate berzu.
Jedino sto sam primetio da je kiwi poskupeo sa 69 centi na 99 centi. Primetio sam i to što je Visnja spomenula da je $CND pao kada pazarim nešto online a pogotovo sto kreditne kartice imaju neku svoju (nepovoljniju) kursnu raliku koja čak nije ni priblizna onoj shalterskoj. Moracu na pijaci da nađemnekog svog dilera devizama :)
orisni
(diskutant)
26. октобар 2015. у 00.59
> Da li je stvarno bio neki pad berze?

Odlično je ako si se iskljucio iz pracenja i ni ne znaš šta se desava!

> Možda su na kraju svi presli na indekse pa ne prate berzu.

:) :) :) Da, najbolje bi bilo da vaskrsnu Karabaja ili SME i da kažu da oni već godinama investiraju u indekse, od kad je CUU.V pao i od kad su naucili lekciju da je rizicno investirati u pojedinacne akcije. :)

> kreditne kartice imaju neku svoju (nepovoljniju) kursnu raliku

Nadam se da ne placas kroz DCC („dynamic currency conversion”), jer to ima „fees” i nepovoljan kurs. Ako placas u USD i posle tvoja banka to preracuna u CAD, ne bi kurs trebalo da bude nepovoljan. Ali ako kupujes nešto iz Amerike i odaberes da ti prodavac naplati u CAD, onda ti prodavac (zapravo njihova posredna banka) radi taj „DCC” i to ti znatno pogorsava kurs. Znaš li ko ti racuna kurs, banka koja ti je dala karticu ili prodavas kome placas?

> Kablovsku nemam

Ako nemas TV, gle gledaš boks? :) Da li je sad GGG najbolji bokser, „pound for pound”? Ja nisam imao predstavu koliko su neki ti „najbolji” bokseri zapravo mali i zašto ih porede „pound for pound”. Kako bi izgledalo kad bi boksovali profesionalci koji imaju veliku razliku u kilazi, npr. neko od 150 funti kad bi boksovao sa nekim od 180 funti? Pretpostavljam da to ne bi dozvolila nijedna ozbiljna atletska organizacija, ali me zanima kolike bi bile sanse tog malog: 1%, 10%, 50%? Naravno pitam za profesionalce, ne pitam za to da neki mali profesionalac boksuje protiv velikog amatera, npr. dodje Mani i razbije meni nos iako sam duplo tezi od njega. :) Zapravo, ne znam koliko je Mani noseva razbio. Kažu da njegovi nokauti nisu bas interesantni za gledanje. Ali posto se on penzionisao, nije vise interesantna tema (osim samom sebi).
Prerija
26. октобар 2015. у 23.09
„Znaš li ko ti racuna kurs, banka koja ti je dala karticu ili prodavas kome placas?”

Ne znam. Za neke sajtove pretpostavljam kurs radi moja kanadska banka koja mi je dala kreditnu karticu. Ali za neke americke sajtove cena koja je na sajtu pokazana je u kanadskim dolarima ali kad se uporedi sa americkim sajtom iste firme i cenama u $US za isti proizvod onda kursna razlika između cena istih proizvoda nije kao kada bi bila kad bi menjao na shalteru u banci.

Boks gledam kod prijatelja koji me je „uveo” u svet boksa mada sam i to malo zabatalio :) Pre 5-6 godina smo se nasli u Vegasu i on nekoliko meseci pred put me pita da li bi isao sa njim na boks. Ja rekoh „pa ajde” jer nikad nisam gledao boks uzivo. Ja nisam imao pojma šta da ocekujem dok mi 5 dana pred put nije spomenuo da je uzeo karte i da svaka kosta $500!!!!

Ja u neverici jer šta bi to moglo da bude da toliko kosta. Maltene možeš da jedes chicken wingse i pivo svakog subote za godinu dana za te pare. Pomislih da je možda uzeo karte prvi ili drugi red od konopaca, ali avaj sedista su bila drugi red od krova u MGM-u :)
Mec je bio Mani Pakman - Shane Mosley, ako ga se secas. On je bio inače na samom kraju karijere. Ma mech je bio pravi „money grab” jer je Mosley bezao od Manija svih 12 rundi.
orisni
(diskutant)
27. октобар 2015. у 00.22
@Prerija
za neke americke sajtove cena koja je na sajtu pokazana je u kanadskim dolarima
____________________________________________________________

Nemoj kupovati na americkom sajtu to gde ti je pokazano u CAD! Kupi u USD i neka ti onda tvoja kartica/banka preracuna u CAD. Kurs bi trebalo da je bolji par procenata ako radis tako, osim ako tvoja banka/kartica nema nešto podeseno naopako. Eto za probu idi na neki americki sajt i u isto vreme kupi dva ista proizvoda, jedan plati u CAD a drugi u USD i posle vidi koliko ti naplate ovaj drugi. Trebalo bi da je taj drugi jeftiniji.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.