Дискусије : Мој врт

 Коментар
Ficus Benjamina
Jelena26_Bg
(student)
27. април 2010. у 08.26
Imam problem sa Bendzaminom, opalo mu je svo lisce! Kada sam ga dobila bio je visok vise od 1.5m, guste lisnate grane. Posle par meseci lisce je pocelo da se proredjuje, iako sam ga setala po stanu, misleci da mu mesto ne odgovara. E, onda je dosla zima, ali lisce je nastavilo da opada, dok se grane nisko skoro skroz ogolile.
Tada sam otisla u Garden Centar, i rekli su mi da mu mesto ne odgovara, pa sam ga ponovo setala po stanu.
Trenutno je od Bendzamina ostao patrljak od 10cm iz koga viri jedan zelen listic. Ali, nešto drugo me intrigira, sto nisam ranije vidjala, a to je da je on izbacivao nove listove, koji su nakon 2-3 dana sami otpadali, kao da ih je neko prelomio.
Šta li to može da bude?
A za ovu biljku ima nade, jer ima jak korenov sistem. Samo da saznam zašto odbacuje lisce?
Hvala!
lilibert
(penzos)
27. април 2010. у 10.30
Ti si tvog benjamina naljutila menjajuci stalno mesto,treba mu dati malo vremena da se navikne na novo mesto,nepodnosi promaju,blizinu radijatora,suv vazduh zato treba cesce prskati,ne voli direktno sunce,
ne voli „mokre noge”u tačni ostatak vode,zalivaj kad je gornji deo zemlje suv,možeš ga sasvim oseci na proleće će dobiti nove listice,ako si mu sve ugodila jednostavno ga ignorisi videces kako će se potruditi da skrene tvoju paznju(kao muskarac)
ucesnik
(kmjizevnik)
28. април 2010. у 14.45
Jelena , imam isti problem i čekam da nam se neko , ko zna šta se dešava, pomogne...pozdrav.
Jelena26_Bg
(student)
28. април 2010. у 17.00
Čak ni u Garden Centru nisu znali da mi objasne šta se desava. Izbaci listic i onda ga odbaci, da se „strucno” izrazim! Steta, bio je ogroman kada sam ga dobila. A, sada ima još jedan listic, i mislim da će mu i on otpasti.
ecolid19
(...)
01. мај 2010. у 18.06
Da ga niste previse zalivali, naročito zimi kad je hladnije, od toga istruli koren i to se manifestuje opadanjem lisca pozutimalo i opadne, i to nije samo za fikus već i mnoge druge biljke slučaj.

Mozete ga lepo presaditi, ocistiti od istrulelog korenja.
Jelena26_Bg
(student)
02. мај 2010. у 04.08
Zimi sam ga zalivala na 10 dana, pratila sam vlaznost zemlje. Mislim da su ga u Gardenu necim tretirali, kada sam ga dobila ja nisam nastavila da ga prskam, jer nisam znala da treba, i jadnicak je crk'o! Mislim da se skroz osusio. Mada, uopste mi nije jasno to odbacivanje novih listova! Imam 7 bendzamina u stanu, svi rastu kao sumanuti, jedino je on bio problematičan, i na kraju se i osusio!
sister
17. мај 2010. у 05.47
verovatno mu je istrunuo koren inače ne bi bilo razloga da ponovo ne olista. ja sam se preselila i zuteo je jako promenom mesta - ukucala sam na google i dobila linkove o nezi bendzamina i kako se ponasa kad menja mesto..

zalivanje kao sto neko rece odozgo nikako u tanjiric (time mu istrune koren) bendzamin je biljka koja raste inače u jako vlaznoj i toploj klimi (napolju) a u hladnijim krajevima gaji se u kuci.

dalje, promenom mesta intenzivno odbacuje listove i time se navikava na novo mesto i novi izvor svetlosti.

znaci odbacivanje listova je samo navikavanje i treba posle par nedelja da nastavi da lista novim listovima.

ako to ne radi znači da je nešto drugo, ili koren truo ili ga je napala neka boljka.

probaj, daj mu vremena, presadi ga, stavi na jedno mesto podsisaj i ocisti koren i stavi neko sredstvo protiv parazita ili kako se to već zove, zalivaj tek kad je zemlja nekoliko santimetara u dubini suva. ne preteruj sa zalivanjem i ako se ne oporavi za 2-3 meseca verovatno je pokojan.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.