Дискусије : Политика

 Коментар
Zašto Kralj Milan nema spomenik u Beogradu
Istoricar67
18. јун 2021. у 17.03
Kralj Milan je bio nas najuspesniji vladar. Kralj Milan je zasluzan sto je Srbija na Berlinskom kongresu dobila punu nezavisnost, Kralj Milan je stvorio srpsku državnu vojsku i samo tako uredjena vojska koju je on stvorio pobedjivala je u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Dok Kralj Milan nije stvorio i organizivao državnu vojsku u Srbiji su postojali samo hajduci. Kralj Milan je oslobodio od Turaka Nis,Pirot,Leskovac i Vranje i te oblasti su usle u sastav Srbije na Berlinskom kongresu iako je Rusija SanStefanskim sporazumom sa Turskom pokusala da te gradove i oblasti pripoji Bugarskoj. Ali zalaganjem kralja Milana to je pripalo Srbiji zvanicno na Berlinskom kongresu.

Kralj Milan je 1882. godine za godinu i po dana napravio prugu Beograd-Nis, sa onakvom tadasnjom mehanikom je napravio veliki broj mostova i tunela a danas im treba 10 godina da naprave 100km pruge. Kralj Milan je u Srbiju uveo pravu parlamentarnu skupstinu, stampa je bila slobodna a on je bio i prilično milostiv vladar koji je čak i one koji su spremali atentate na njega pomilovao.

Kralj Milan je nas najuspesniji vladar, pa da pogledamo ko je učinio za Srbiju vise od njega. Ja ne vidim zasluznijeg vladara za Srbiju od njega. I takav covek nema u Srbiji ni jedan spomenik. Mislim da sam procitao da ima ili je imao u Nisu, ne znam da li su ga komunisti uklonili.

Nasa vlast ako postuje istoriju trebala bi pod hitno da napravi spomenik kralju Milanu i da ga postavi u park ispred Predsednistva Srbije jer da nije bilo njega ko zna da li bismo imali i to predsednistvo Srbije danas.
BazoriloПорука негативно оцењена. Покажи

Bazorilo
18. јун 2021. у 19.55
Neki poznavaoci lika i dela kralja Milana,kažu da je on tajnom konvencijom sa Austrougarskom(čitaj;Habzburskom monarhijom)doveo Srbiju na nize grane,nego so je to bila u najtamnijem periodu Turske supremacije nad njom.Naime,tvrdi se da je tada dogovorena,potpuna lojalnost Beckom dvoru,bez prava ikakvog pogovora.A to bi jezikom nas običnih ljudi moglo da znaci:robovski status države.
Kralj Petar I Karadjordjevic je posao putem izlaska iz tog lavirinta,ali okolnosti su dovele do I svetskog rata.-Mada nema sumnje,taj rat je bio planiran mnogo ranije,i imao je za cilj ostvarenje raznih ciljeva velikih svetskih sila.
KjuПорука негативно оцењена. Покажи

Kju
18. јун 2021. у 20.37
Зли језици кажу да је после те тајне Конвенције Целокупна Влада на челу са Јованом Ристићем(искреним патриотом и родољубом) дала неопозиву оставку где су се после устоличили..гле ти чуда,-Напредњаци- који су све радили како би се Држава још више унередила пред наступајући рат где је непријатељ уз несебичну подршку нашег сопственог Краља несебично допринео нашој пропасти..дал због коцкарских дугова или аустријских бордела,не улазим...
али,стиче се утисак да није било те конвенције-ови не би смели нас нападну.Они су нас цедили,уцењивали,слабили пуних 20 година пре самог почетка рата.
Istoricar67
19. јун 2021. у 03.18
Verijte to što pricate to su izmišljotine koje su o Kralju Milanu servirali Karadjordjevici i posle komunisti. Procitajte knjigu profesora Slobodana Jovanovica koja ima naslov „Kralj Milan Obrenovic”. Profesor je imao direktan uvid u sve postupke kralja Milana jer je on bio i pravnik i istoricar I politicar, i predsednik Srpske akademije nauka a za vreme Obrenovica radio je u Ministarstvi spoljnih poslova. On je veoma dobro poznavao i imao uvid u sve postupke kralja Milana i on ga je opisao kao veoma sposobnog vladara, a sve ovo sto sam gore napisao o kralju Milanu mozete naći u toj knjizi pofesora Slobodana Jovanovica.

Čak piše Slibodan Jovanovic da kada je kralj Milan umro njegov sin je javno zatražio da svi kome je njegov otac nešto dugovao da se obrate i da će im njegov dug biti izmiren. Niko se nije javio jer kralj Milan nije istavio ni dinara duga. A sve te izmišljotine o tome kako se kralj Milan kockao, kako je bio ovakav i onakav servirali su Karadjordjevici jer su oni dosli na vlast tako što je „ Crna ruka” ubila kralja Aleksanbdra Obrenovica, sina kralja Milana. Naravno da je kralj Petar bio ukljucen u tu zaveri Crne ruke i da je znao da će biti Kralj Aleksandar Obrenovic ubijen a to se videlo po tome sto tokom svoje vladavine nije smeo da pisne protiv Apisa i ostale crnorukasce druzine već su oni vodili glavnu reč i u vojsci i u tadasnjim sluzbama bezbednosti.

Prema tome ne treba nasedati na izmišljotine Karadjordjevica koji su tako opravdavali svoj dolazak na vlasti krvavim putem a koje su kasnije zdusno preuzeli komunisti a znamo i zašto, sve sto je predstavljalo monarhiju oni su blatili ali još za nešto im se nije svideo Kralj Milan a to je sto je on izdejstvovao na Berlinskom kongresu da Srbija postane potpuno nezavisna država. A komunisti nisu voleli nezavisnu Srbiju već samo porobljenu.

Ovo je cela istina o Kralju Milanu ali naravno mi nikada nećemo odavati pocast onome ko nas je oslobodio i koji je radio u nasu korist već samo onima koji su nas upropascavali i ta nasa osobina da cenimo samo naše upropastitelje nas je i dovela do ovih 90-tih godina.
kupressrpskiПорука негативно оцењена. Покажи

kupressrpski
(vozac)
19. јун 2021. у 03.45
Tačno je da su Obrenovici prihvatili takozvani bg pasaluk da je samo to srbija…
Legenda_CovicПорука негативно оцењена. Покажи

Legenda_Covic
(SAMO BAHATO)
19. јун 2021. у 04.03
Srećne ochi sto te vide brate moj Kju💪💪💪
Alhemijka
19. јун 2021. у 04.43
Samo tako pametni moji Srbi. Šta će vama kralj Milan kad vi imate Josipa Broza, imate Kucu cveca. Jedini narod koji je posle 1945.g. precutao zločine koje su ustaše pocinile, kojima žrtve svoga naroda nisu znacile ništa, jedini narod koji nije prihvatio odstetu posle Drugog svetskog rata. A ljubio je najvece svoje neprijatelje i upropastitelje. A sad bi hteli pomoć dijaspore, da im salju pare, Milosevic čak izmislio onaj cuveni kredit za preporod Srbije, dijaspora mu uplatila oko milijardu i sedamstotina hipjada dolara, te pare nestale bez traga. Nije nam bilo zao te stradale dece u decjem logoru u Hrvatskoj već smo potrcalo da se Hrvatima uvucemo u du..pe i 1918-te i 1945-te.

Ako, samo ti Srbijo pljuj po svom kralju koji nam je doneo nezavisnost a velicaj svoje uropastitelje, zna to dobro i ovaj Kurti da smo mi takvi zato onako i prica po Briselu, laprda a ovi iz EU ga postuju.

BazoriloПорука негативно оцењена. Покажи

Bazorilo
19. јун 2021. у 21.22
Ja bih iskreno voleo da se ovo nije dogodilo.

Austro-srpska tajna konvencija 1881. – WikipedijaDiese Seite übersetzen
https://hr.wikipedia.org/wiki/Austro-srpska_tajna_konvencija_1881.
Austro-srpska tajna konvencija iz 1881. je ugovor između Austro-Ugarske Monarhije i Kneževine Srbije o napuštanju proruske orijentacije i uvođenju proaustrijske linije. Ovim ugovorom Kneževina Srbija se
D-ManПорука негативно оцењена. Покажи

D-Man
(Analyst)
19. јун 2021. у 22.23
Кад се год почне расправљати о нечем што се догађало пре 100 и више година имам обичај да кажем ово:

Преживео сам ратове током деведесетих и био довољно стар да све добро упамтим. И поред зрелих година и проживљавања тих деведесетих, ево, тврдим овде, нико од нас обичних смртника појма нема шта се тачно догађало, ко је са ким мешетарио, ко је био 100% родољуб а ко 100% издајник, ко је коме помагао, ко коме одмагао те ко је кога превеслао жедног преко воде.
Једноставно и тај период нашег живота тј. те деведесете нису рашчишћене до краја, те деведесете као да су биле јуче а ми, ето, још увек нисмо начисто шта се тачно дешавало.

Тврдим, немогуће је са ове временске дистанце тачно утврдити ни ко су ни какви су били наши бивши владари пре стотињак и више година. Можемо да нагађамо, можемо да верујемо или не верујемо историјским књигама, можемо да кажемо да смо чули од прадеде који је чуо од тамо неког другог али праву истину никад нећемо сазнати већ ћемо увек само нагађати.

Па, јбг, људи, ми тачно не знамо ни шта се ДАНАС дешава! Ни у Србији, ни у ЦГ, ни у БиХ, ама баш нигде. И данас нагађамо!

Иначе, ја јесам за то да ми Срби имамо неки парк где бисмо поставили обележја за све оне који су владали Србијом па да се историја учи и на тај начин. Не само владали већ и они који су стицајем историјских околности ''извисили'' на овај или онај начин па да свако ко дође у тај парк мало размишља, да види колико смо се делили и до чега нас је то довело. Можда један такав парк отвори очи и онима најзагриженијима који мисле само да је оно што они знају права истина а све друго лажи.
Branko-123
20. јун 2021. у 03.51
Prvo, nigde nema te tajne konvencije koju Bazorilo ovde postavlja, ne može da se otvori bilo kakav link sa tom temom. Drugo, kralj Milan se okrenuo Austriji zato što je tada Srbiju Rusija izigrala, povredila,uvredila i ponizila zakljucivanjem sa Turcima Sanstefanskog ugovora kojim je predvidjeno da Nis,Pirot,Leskovac i Vranje pripadnu Bugarskoj. I šta je trebalo tada kralj Milan da uradi, da zeva u ruskog cara i da mu klima glavom. E pa kralj Milan je jedan od malog broja Srba koji ne klimaju glavom onima koji su protiv Srbije već trazi druge prijatelje koji će da pomognu Srbiji. I zato kralj Milan zasluzuje sve postovanje ali naravno mi ne postujemo one koji rade samo u korist Srbije već one koji rade na nasu stetu. Zato i vladar Srbije koji je izdejstvovao potpunu nezavisnost Srbije na Berlinskom kongresu nema spomenik u glavnom gradu.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
20. јун 2021. у 06.35
Pa pre će dići spomenik onom izdajniku av nego jednom kralju koji je ipak nešto uradio korisno uradio za svoju državu.
CPHA
(Чувари ћирилице)
20. јун 2021. у 08.11
Помаже Бог, хајде да покренемо петицију за подизање споменика краљу Милану.
Која локација би одговарала?
Legenda_CovicПорука негативно оцењена. Покажи

Legenda_Covic
(SAMO BAHATO)
20. јун 2021. у 08.17
Moja komsika Aquila da napise pismo Putinu😎
CPHA
(Чувари ћирилице)
20. јун 2021. у 09.15
Да буде неке користи од нашег дугогодишњег трлађења на дискусији СЦ.

Покренимо петицију, оставите линк да потписивање.

Баш фино што сам те потсјетила на Аквилу и писмо Путину 😊

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. јун 2021. у 10.53
Samo da Vesic ne procita ovu temu. Ima odmah da digne spomenik. ;)

Bi mi interesantno da procitam o njemu. Čini se razuman. Negova politika je uvecala Srbiju.

Sahranjen je u Krusedolu.
Legenda_Covic
(SAMO BAHATO)
20. јун 2021. у 11.00
Sad si „procitao” o njemu,taman na vreme😭
geriatrikusПорука негативно оцењена. Покажи

geriatrikus
(zvakac karamela)
20. јун 2021. у 11.11
Ја не дам банке. Он се добро окористио Берлинским Конгресом, а када су јунаци вапили за помоћи да дигну устанак 1875. који је условио Берлински Конгрес и промјену граница Европе, Кнез Миланче им је одмјерио од шаке до лакта. Србима Херцеговцима вјечитим јунацима. Е ту се онда појавио Краљ Никола и показао да Србин Србину мора притећи у помоћ, а не користити га за личне интересе и бацати га под аутобус сваки пут када то нека већа сила пожели.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. јун 2021. у 12.27
Legenda,

Ako se nešto i ucilo u skoli, to je bilo prije 50-tak godina. Zapamti se Kardjordje, Milos, Aleksandar, Petar. Mnogo vise vremena se ucilo o 2 svj. ratu, ofanzivama, samoupravljanju, nesvrstanima...
A Milan je nekako „između”. I druge stvari su za zivot bile vaznije od istorije. I koristile se zadnjih 50 godina. Ne pravdam se, jednostavno je tako.
Ziv bio.

Betty-Boop
(Ginekolog)
20. јун 2021. у 13.38
Kada pric toamo o kralju Milanu treba podsetiti na jednu veoma humanu stvar koju je on napravio a to je bilo za vreme rata Srbije i Bugarske u decembru 1885-te godine kada je Srbija na jedan dan prekinula ratna dejstva da bi Međunarodno Crveni krst kroz Srbiju Bugarskoj dopremio pomoć jer je bio ogroman broj povredjenih i obolelih Bugara. Srbija je tada propustila medicinski transport preko svoje teritprije i čak je tada tom transportu dodala i lekove, cebad i krevete iz svojih zaliha i tako pomogla da se tamo otvori jedna bolnica. Svetski humanitarci su tada isticali humanost Srbije a u Zenevi je istaknuta tabla na kojoj je pisalo „Budi human kao sto ke Srbija bila 1885.g.”.

Tako nešto je mogao da uradi samo vladar koji je imao toliko dobru i topli dusu. Eto takav je bio nas kralj Milan i tako je on Srbe predstavljao po svetu. Inače je on Srbiju za vreme svoje vladavine maksimalno evropeizovao ali naravno to ovde niko ne ceni pa zato kralj Milan i nema spomenik ali zato i danas u centru Beograda u Makedonskoj ulici imamo spomenik Mosi Pijade.
PjerПорука негативно оцењена. Покажи

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. јун 2021. у 14.17
Može neko da se slaze ili ne sa radom Mose Pijade.
Ali da je radio vrijedno nije upitno.
Ima spomenike u Jajcu, Zagrebu, Beogradu.
MikaMira
(Voditelj)
20. јун 2021. у 17.30
Na Kalemegdanu su sahranjeni pored naše vekovne tvrdjave Ivan Milutinovic,komunista koji je poginuo na nerazjasnjen način 1929.g.i Djuro Djakovic komunista i svercer koji je uhvacen kao svercer na granici i sada su tamo njihove biste a za spomenik kralju Milanu koji nam je obezbedio potpuno nezavisnu državu e za njegov spimenik nema mesta u Beogradu. Treba razmišljati i o tome da Bog sve vidi.
keser
(Тешем букве)
21. јун 2021. у 10.36
Нема јер је српски а не југословенски Краљ.
То се сада мења али не може се све стићи за пар година ако се чекало сто година.
CPHA
(Чувари ћирилице)
21. јун 2021. у 11.22
Ево огласио се Весић...стиже споменик Ејми Вајнхаус.
zlatiborac
21. јун 2021. у 12.19
„Na Kalemegdanu su sahranjeni pored naše vekovne tvrdjave Ivan Milutinovic,komunista koji je poginuo na nerazjasnjen način 1929.g.i Djuro Djakovic komunista i svercer koji je uhvacen kao svercer na granici i sada su tamo njihove biste...

Osim gorepomenutih M. Pijade i I.L. Ribar.

U Valjevu Stjepan Filipovic koji je valjevski okrug svojim odmazdama zavio u crno. Osim njega još dva zlikovca; Majer i Borota koji su
odgovorni za teror u tkzv. 'ustankom' neposredno posle napada Nemaca na SSSR. Niti jedan od pomenutih nije iz ovog kraja, pa čak ni Srbin.”
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
21. јун 2021. у 14.30
Svima našim velikanima treba bar u nekoliko gradova podići spomenike. Za primer budućim generacijama koje su i ovako i onako zaluđeni i ne vide dalje od svog nosa i svakodnevnog ispiranja mozga pojavom av na svakom tv programu.
PjerПорука негативно оцењена. Покажи

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. јун 2021. у 21.52
Ivan Milutinovic nije poginuo 1929-te. Poginuo je 1944.
https://tinyurl.com/23226mm8

Djuro Djakovic je vjerovatno ubijen od strane dva zandara na granici sa Austrijom 1929-te.
https://tinyurl.com/tvcafkt5

dulebg
(posmatrach)
22. јун 2021. у 16.14
По Санстефанском уговору - Србија је добила скоро исто што и по берлинском, осим Пирота и Врања. Црна гора би се проширила до Фоче и Гацка и по Санџаку, а БиХ добила српску аутономију.

Русији је било битно да прошири Бугарску, практично као своју територију и изађе на Медитеран. Међутим то овима осталима није одговарало (осим можда Француској). А дала је Србима леп комад; него кад се пљује - дај да се пљује!

https://tinyurl.com/e4h6vvj6
Betty-Boop
(Ginekolog)
23. јун 2021. у 01.08
Vidi se koliko Rusi obozavaju Bugarsku, hteli da joj daju pola Balkana. A mi stalno mastamo Rusi nada braca.
Tarpe-
23. јун 2021. у 04.05
Pogledajte dobro ovaj ruski Sanstefanski plan. Da ovaj nas kralj Milan nije to sprečio shvativsi šta ustvari šta ustvari Ruspi žele sa tim planom mi danas kao država i kao narod ne bi postojali. Narednih deceniju-dve Bugarska bi se proširila na celu Srbiju i mi bismo danas bili Bugari.

Toliko o nasoj „braci” koji su nam vise puta i posle toga zabijali noz u ledja.I danas vise vole i Hrvate i Bugare od Srba. Kada su Hrvati u Oluji proterali u jednom danu 300 hiljada Srba iz njihovih vekovnih kuca Jelcin je posle samo dva meseca od takvog etnickog ciscenja u oktobru 1995.g. odlikovao Franju Tudjmana najvecim ruskim ordenon-ordednom Zukova.Da ne govorimo o pocastima prema Stipe Mesicu koga su pozvali u Moskvu na obelezavanje dana pobede nad fasizmom a ni jednog predstavnika Srbije tada nisu pozvali.

E da je nama bilo još takvih vladara kakav je bio kralj Milan danas bi bili u tangu najrazvijenijoj drzsva Evrope ali nazalost posle kralja Milana svi su bili bljak.
keser
(Тешем букве)
24. јун 2021. у 07.11
А тек што је глупо писати против Руса?!?!
Као што је глупо одрицати се зарађеног савезништва са Американцима.

А све то ви пречани малог мозга намећете нама осталим Србима.
Мислим, да није глупо, нема везе ко намеће, али брале јесте...!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.