Дискусије : Косово и Метохија

 Коментар
Nešto malo o Kosovu i Bujanovcu
oes123
(zubar)
25. новембар 2013. у 12.35
Bio sam par dana na Kosovu:Ravanica,Gnjilane,Vucitrn,Pristina I td...
Bio sam desetak dana u Bujanovcu pa ko velim ajde da skoknem I do Kosova kad sam već tako blizu.
Nijedan nas srpski taksista nije zeleo da me vozi na Kososo I Metohiju. Jednostavno ne žele! Šta ću, dogovorim se za cenu sa jednim siptarskim taksistom I odmah mu naglasi da su mi svi organi zdravi,a da jedino ne dam onaj „glavni organ” u gacama. Copvek da poludi; to nije istina,mi albanci to ne radimo I tako to... Jedva sam ga smirio,kao samo se zezam.
Čim smo presli „granicu” kao da si otisao na drugu planet. Sve cisto,nema ni papiric,a kamoli plasticne flase I drugo smece po drumu ili ulicama kao sto je u čitavoj Srbiji.
Carina ni na jednoj ni na drugoj strain nije nas ništa pitala,a kamoli da nam pregleda dokumenta. Valjda zato što poznaju ovog mog taksistu?!
U Ravanici taksista me je cekao nekih 3 sata. Nije hteo iz bilo kojih razloga da udje u Manastirsko dvoriste sa mnom. Rekoh mu da ništa ne brine jer on već obrezan pa ne mogu da ga ponovo obrezu... naravno to je bila sala sa moje strane. Cekao me je u sporednoj ulici.
U Manastiri su sam bio lepo docekan I poslužen. Srbi su tu u vecini I rekose mi da nemaju nikakvih problema. U dnevnoj trpezariji zatekao sam mlade vojnike,verovatno umproforce koji su tu rucali.
U Gnjilane rece mi mladi pop da tu Srba ima samo 25. Ne žele da glasaju jer to ovde ništa ne menja. Ko god od naših postane poslanik ili odbornik posle ga vise niti vidu,a još manje cuju...
Da ne oduzujem, Pristina je zaista jedan moderan grad. Mislim da Kosovo Polje za par godina neće ni postojati.Na njemu se na sve strane grade velike stambene zgrade I kompanije. Ustvari gde god sam prosao svuda se gradi bez prestanka. Zapad I bogati siptari sve to finansiraju. Nešto sam mislio, na Kosovu ima sigurno 2 miliona siptara, I još valjda dolaze iz Albanije, gde će mo taj narod ako bi ikada I mogli to da uradimo, gde ćemo ih I kako sutnuti.
Oni ocigledno ne žele da uce Srpski jezik kao sto mi ne želimo da ucimo albanski. Znaci, najverovatnije ako se nešto ne izmeni za par godina, Kosovo je za nas propalo.
Pred polazak nazad siptar mi ponudi dve srpkinje ako bi zeleo da ih kresem. Zvao ih je mobilnim I ugovorio da dodjemo. Žive na dva razlicita mesta I trebali smo kao usput da navratimo do njih. Odbio sam,kao ne interesujeme. Kada smo stali u Vucitrn siptar stade u apoteku. Kupio je neku indisku vijagru. Kobajagi, kaže mi da je to za jednog njegovog prijatelja koji živi u Svajcarskoj,a nalazi se sada u Bujanovcu.
Nešto interesantno mi rece: Na Jugu Srbije siptari nemaju uopste problem sa Srbima I ne kupuju vise Srpske zemlje jer njihova deca se ne vracaju nazad. Navikli da žive u Zapadnoj Evropi I USA, pa šta će da rade ovde u ovoj prljavstini I nemastini.
A da je Juzna Srbija zaista pasivan kraj I negirana od države Srbije može da se vidi na svakom koraku.
Bujanovacka Banja koja je nekada bila jedna od najlepsih I najzdravijih banja je skoro unistene. Sva je u korovu!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.