Дискусије : Фотографија

 Коментар
Išta ili pomalo ništa
Seeb-VN1700
28. новембар 2022. у 15.04

Slikari slikate te li išta ili pomalo ništa?
Ja ovo drugo, ništa.

Danas sam bio u uredu (nešto kao opstina) sa tablicima da odjavim jedan auto. I tako cekam na red u hodniku kad sa sprata stepenicama silaze manji svatovi, sve zajedno možda 15-tak.
Izasli napolje i gledam kroz staklo kako se muvaju napolju, neki uzeli mobilni i slikaju. Kad evo jedne uzvanjice ulazi natrag u opstinu i mene daje njezin mobilni i pita dal bi htio uradit neki snimak.
Bio sam bas na redu za auto ali kažem ovom do mene da slobodno udje preko mog reda jer ja idem slikat svatove :))
Malo sam razmišljao dal je to sad neki novi trend, svatovi bez fotografa?

Nego bez obzira na danasnje slikanje svatova, zaželio sam se slikanja i jucer sam narucio četiri crno-bijela filma dva „Ilford Delta 3200” i dva „Ilford Delta 400”.
505
(Senior)
03. децембар 2022. у 11.35
Svaka ti cast, to se već zov... kad covek nešto voli,,,
4x24, pa razmisli kad je vreme za skljoc.
Moj Rolleiflex i dalje skuplja prasinu koju redovno cistim a ponekad ga okrenem i čujem tihi zvuk compur zatvaraca. Tessar. F3,5/75mm
Da si blize pridruzio bi ti se bar da razvijem još koji.
Osim kamere ostala mi je još jedino Patterson doza za razvijanje.
Zadnji film sam potrosio Dec. 2003 i nikad vise.
Neverovatno je koliki smo svedoci previranja u ovoj vrsti likovne industrije.
alpskiSrbin
(Mile)
05. децембар 2022. у 16.11
Seberfendija, slikamo, kako da ne. Evo me na izložbi Wikipedije Srbija, moje dve slike. 1. & 3. mesto. Ušao sam sada i u Finale na Wiki Commonsu, cveče neko, kojeg slikah sa Focus stack, 71 slika, makro 120%. Lepe senke. U Beogradu sam pazario Leicu 8-18, nakačeno na Oly Em.1 v3. Daje rezultate.

Nego, ubacio sam i ja sada Ilford 400, prošli sam izvadio Kodak 200, oba idem na Push 1. Dakle Kodak je bio nastavljen na ISO 400, Ilford ide na 800, dakle ide se na portrete. Onda jednog dana, uzeču B&W sa minimalnom ISO, te idem na Pull proces, da vidim dali če arhitektura da bude bolja. Naravno treba ja koju nagradu uzeti, ali nema se para da idem na drum skaner. Seeb dali ti još radi onaj Nikon V scaner ili šta beše. Skan na 4800 dpi i nije baš nešto jako. Razvijam to u Beogradu, 3650×5444 od 135 filma nije baš mnogo. Računam da bi mogo dobiti oko 120-150 lp/mm na nekom ISO 50 ili ISO 100 filmu, sa Pull procesom. Film Rollei Ortho 25 Plus bi bio majka, al ga nema tu.

Na 3200 nisam nikad ni sliko, šalji da vidimo.

Jel Švajcarac živ ?!

alpskiSrbin
(Mile)
05. децембар 2022. у 16.14
Zaboravih da kažem, idu praznici pa uzeh Fuji Instax Wide 300. Čisto onako da izvadiš sliku odma, i napišeš sa olovom datum, mesto. Degustacija hipsterska.
505
(Senior)
06. децембар 2022. у 18.29
Na Photokini 1988, Fujifilm je predstavio FUJIX DS-1P, prvi potpuno digitalni fotoaparat, sposoban da sačuva podatke na memorijskoj kartici kapaciteta samo 2 MB i mogla je da primi do deset fotografija.
Iste godine PowerShot 600 je predstavljen kao Canonov digitalni prvenac.
Znatno kasnije Nikon D1 je DSLR kamera koja je predstavljena 1999. Senzor 2,7 megapiksela, kontinuirano snimanje od 4,5 frema u sekundi

Oly E-1 je lansiran 2003. godine kao prva Olympusova digitalna refleksna kamera
Februara 1990 izlazi prva verzija Adobe Photoshopa a samo nekoliko meseci kasnije u Telavivu se prvi put susrcem sa njegovim prikazom uzivo na nešto vecem Sony Trinitron ekranu u veoma uglednoj Izraelskoj stampariji. Demonstriraili su nam glavne igrarije, a najviše me impresionirala tehnika stare fotografske tehnike „Americki Retus”
U tom trenutku sve mi je izgledalo kao teska staparska industrija sa kojom ja verovatno neću imati ništa, koje li zablude.

2002- dakle 20 godina unazad pocinje Analog-dig sukob.
Prvi aparat koji uzimam u ruke je Nikon D100, međutim u to vreme pripadao sam liniji Canon 35mm.
Nakon prevoda poznavanja analogne fotografije u digitalnu ostalo je samo probati.
Odlucio sam prva kamaera će biti Olimpus E-1. Međutim u ptografskoj prodavnici već je bilo par meni poznatih trgovaca koji su o samim Dig, camerama znali vise od mene, mr. Tom je znao moje potrebe i rekao to nije kamera za tebe, poslusao sam ga i ostao na Canonu, Rebel 300D 6MP pa onda svake druge godine u nove izazove, Canon-Nikon-Sony
2003 sa Canonom u kutiji stigao je i CD photoshop elements 2, međutim već ranije sam oprobao PS7 na skeniranim fajlovima. Danas sam stao na CS2017 i elements 2023.
Razocaran sam zbog kreativnog beskraja i kratkog veka fotografije ma kakva god ona bila. Dig slika nastaje ekspozicijom delica sekunde i nazalost vema brzo odlazi u elektronski mrak.
alpskiSrbin
(Mile)
08. децембар 2022. у 11.22
Ko je te stare kamere sačuvao, može sa vremenom dosta para da zaradi, više nego što je uložio. Mada je tada bilo to po par iljada DEM. Čuvam moju Oly C-5060. Znam šta sve ima, a E-1 je bio klasa. Dosta sam lepih slika vido od te kamere. Ja sam prvim digitalcem išo na Bliski Istok, sa 32 MB, ali je bio i filmaš pored SLR.

Ne razumem oko čega to razočaranje, da ima svako danas kameru !? Možda što više nije samo zanat fotografa ? Možda samo smeta masa svega pa nači nešto vredno, a to su stare skenirane ili film fotke. Ljudi sve drže na memori karticama ili PC, fon, i ne razviju. Velik deo tako izgube. Ja često razvijam u Beogradu.

505
(Senior)
08. децембар 2022. у 15.16
Ludi ne cuvaju digitalne fotografije. Vecina tih silnih fajlova a ne fotografija svakodnevno umire na razne nacine, vecina pokojnika ne ostavlja slike iza sebe nikom već njihovi razni hardveri odlaze u smece.
Ništa drugacije nije ni sa drustvenim mrezama tipa FB i sl.
Sudim po sebi i tebi. Ti si naprimer popriličan entuzijasta i nadprosecan proizvodjac odabranih i primenjenih snimaka.
Fotoapaarati kao alat trpe strasne udare i promene po pitanju svog prisustva i ucesca u danasnjoj foto industriji.
Smart phone je uredjaj koji je prevazisao i dalje prevazilazi sva ocekivanja i slutnje.
Drugi svetski rat nije bio tako davno, međutim ja danas imam vise dig, slika učinjenih samo na svadbama nego sto je ceo svet analogno snimio
tokom tog perioda.
U periodu od kada je otkriven fotoaparat ljudska populacija je vise nego udvostrucena. Kad sam se ja rodio retko ko je imao kameru, danas je redak onaj koji je nema.
Tehnoloski razvoj i hiperprodukcija digitalne slike naprosto ruse svaki
dopronis individualca u njegovom umetnickom stvaralastvu.
U procesu je totalna devalvacija dobrog fotografa.
Svetska pozornica i audijencija su pravi mali sobicak u odnosu na danasnju slikovnu ponudu.
Seeb-VN1700
10. децембар 2022. у 19.03
Slikanje filmom je vrlo skup sport. Za amatere i vrlo komplikovan obzirom na komplikovanost procesa.
Meni digitalna nije dovoljno interesantna kao hobi zanimacija.
Da se radi recimo o slikanju svadbi, sportska fotografija.. onda mi slikanje filmom nebi ni na pamet palo.

Što se tiče slikanja na amaterskom nivou digitalni aparati unistili su film. A ovi moderni telefoni unistili su digitalne aparate.
Ali bez obzira na sve to, jednostavno to jurcanje digitalne tenike i stalno kupovanje noviteta za mene nema smisla.
Prije 10 godina kupio sam Nikon-D800 i platio mislim preko 2000 eura.
Danas za tu kameru ne mogu dobit ni 500 eura.
Za mene je digitalna fotografija zavrsena stvar. Sve za moje potrebe sto bi uradio D800 uradi bez problema smartphone.
Prije par mjeseci mijenjao sam osobnu i odem kod fotografa da mi uradi te slikice. Već unaprijed razocaran unaprijed kažem da ne želim slicice sa crvenim tonom. Kaže nema problema. Dva puta je isao tamo iza da se igra photoshopom i dzabe, slicice imaju i dalje izrazen crveni ton.
To se sa nekad sa filmom nije desavalo.

Alpski upravo sam se vratio sa juga i nisam nešto puno slikao, vidim da na aparatu stoji da sam napravio 10 snimaka (Ilford delta 400).
Čim ispucam film razvit ću ga i potavit neku slicicu..

-
Seeb-VN1700
10. децембар 2022. у 19.12

Zaboravio sam ti reći da sad ponovo tražim „Nikon Coolscan-5000ED” skener (4000 ppi).
Inače imam neki epson-V700, nije dobar i zato tražim taj nikonov.
Polovan oko 1500 eura iako su stari nekih 12 godina.

-
alpskiSrbin
(Mile)
12. децембар 2022. у 13.25
Nedavno je preminuo jedan fotograf, koji je takođe bio na Wikipedi Nemčakoj. Video sam par slika i tu je ta hemija koja digitalac neče uhvatiti. Slikao je Olympus OM-1 sa Kodachrome 25 i skanirao sa Nikon Coolscan V ED (vidi Seeb). Taj ton mi se dopada. I tu su 2 takve, meni lepe, tonalitete:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Oxbow_Bend_outlook_in_the_Grand_Teton_National_Park.jpg

i

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Willow_Flats_area_and_Teton_Range_in_Grand_Teton_National_Park.jpg
Ako usporedim te skanere, Nikon 5000 daje bolje nego EPSON Perfectiona V850 Pro. Nešto više ostrine je na bubanj skaneru, ali vidim i jak šum. Tako da je Nikon dobra opcija, ako ga nađeš, i trebaš stare drivere Win XP. Vidim da ima Nikon 4.8 Dmax, Epson samo 4 Dmax. Resolucija u stvari nije tako bitna nego da izvuče ton, boje kako treba. Ovde primer skana :

http://www.e-fotografija.si/skeniranje-filmov-in-fotografij-za-zahtevne,1044.html

Pre par dana sam dao slike ženinu, jer sam slikao svadbu drugara (2021, da). Muž mi je napisao da se žena rasplakala kad jih počela gledati. Ali bila 2 fotografa. Drugi je imao novi Nikon Z, ali slike koje sam juče vido; možda sam bolje uradio, u stvari jesam. Bit - slika je vrednija kada zaboraviš kako je bilo. I tu je ta film kamera. Ja sam takođe uradio skan babinih slika, koja nam je umrla nedavno, obični printer-skaner Canononv. Meni je interesantno da kamere nisu imali, ali su zvali kameru i platili za snimke. Baba slike i nije tako čuvala, bile jedna ne drugoj. Imala je bar nekih 200-250 starih slika i mislim da su moji tada izdvojili dosta para za te, vredne, slike.

Ovde sam dao par slika:

https://drive.google.com/drive/folders/1-h33PxfMRnF00G0VD81jpEwY_B4VSnCs?usp=sharing

Moja baba je bila najmlađe dete, na prvi slici sedi u naručju. Dakle to beše oko 1929-1930. Sa pradedom Soluncem Jovan i prababa Petra. Ikonična slika je takođe porodični ispračaj babine sestre Marije na „pečelbu” u Beograd (poslednja slika) sa kolodvora Bitolj. Baba je donji red prva sa leve, dakle to beše negde oko 1935-6. Sa novembrom 8. svi sa slike su preminuli. Tu sam dodao 2 slike u boji, prva izgleda beše medium frame filmaš (kvadrat slika), gde mi je interesno da stoji datum. Seniore dali je to dodao fotograf ili taj što razvijao, kako to dođe da je datum gore. Onda druga color slika je od Kadrinke, nazad je napisala Detroit, i datum, samo je original kod tetke u Beogradu. Mislim da je oko 1965, tamo negde. Dakle „američki standard” slika. Neka besna kola, Cadillac ili slično. Kadrinka je babi rekla „slaču pare”, al je slala sliku. Deda joj pomogo oko pasoša tada. Babu smo čuvali 2× ove godine, pored nje je bio tačno moj skaniran album, da je gledala slike i uživela taj trenutak. Dobro se sečala dede, ali nas nekako zaboravi. Ko gleda slike, oživljava nevrone, pamet radi. Bitno je kod starih da ne izgube sečanje. I ja često vadim moje i porodične albume.


@ Seeb : Pasoš, mi smo u prošlom još imali crnobelu, ali kako ne možeš sam da se slikaš, ja sam upravo to uradio, po tehničkim zahtevima koje vladaju u EU i sve OK. Pečatiš u prvom DM marketu ili radioni i to je to. Sečeš olfa nožem, rub malo nakazama i ko novo. A znam kako je je davno jedna fotografinja uradila, gost ispred mene se naljuti, kako je sve tamno. Jeste u nulu jer je i mene, ali ja beh mlađoš, srednja škola. Uradi pa odi. A prva foto radnja beše 50 m od mog ulaza. Nestalo davno. Samo prneseš bulutetm sa smartfona sada ;).

E zato čekam da izvadim Fuji Instax.


Psiha fotografa. Šta si ? Moj profil ide na Introvert-Intuition. To je za te što u sliki uživaju. Ko služi pare, i kamera je samo alat a slike mass produkt, taj je možda extrovert i slika mu ne znači toliko. Kažu večina fotografa je introvert (INFJ tip, 23%) dok sam mislim da sam ja više na INFJ (3% fotografa).

1. slovo (Attitude: Introvert/Extrovert)
2. slovo (Function: Intuition/Sensing)
3. slovo (Feeling/Thinking)
4. slovo (lifestyle preferences: Perception/Judging)



alpskiSrbin
(Mile)
12. децембар 2022. у 13.35
Gore greška u navodu, kažu da je večina fotografa na INFJ (23%) ja sam više na INTP (3%).
Seeb-VN1700
14. децембар 2022. у 12.16
„Ako usporedim te skanere, Nikon 5000 daje bolje nego EPSON Perfectiona V850 Pro”
-

Svaka cast Alpski ti si bas pravi entuzijasta.
Ja momentalno imam bas malo vremena. Bio sam kod Basela i bilo tamo nešto snijega i tamo ona fina blaga brda i sume.. bas dobro za neki snimak ali nema vremena jer morao sam za Bremen.

Ovaj i svi Nikonovi skeneri su bolji od tih Epsonovih.
Nikon ima stvarnih piksela koliko kažu, a Epson laže.
Bubanj skeneri su bas jako skupi i mislim da treba i malo jače poznavanje te tehike skeniranja.

Inače evo već godinama koliko usavrsavaju digitalnu tehniku, ali još uvijek pogotovo vecem formatu nisu ni sjena.

Lijepo od tebe sto održavas stare fotografije i sa nekim tako sređenimfotoalbumom možeš obradovat svakog od rodbine.

Za pasos trebaš biometrijsku sliku, a to teško možeš sam.

Još par dana sam u guzvi i onda idem za istru i ponijet ću hemikalije za razvijanje i ovaj epsonov skener pa malo zanimacije i rekreacije..
Ganjam već dugo 35 mm objektiv (f1.4) pa možda ugrabim sad prije puta, ali ipak mislim da će to još potrajat dok se poklope parametri
kao $ i €.

-
alpskiSrbin
(Mile)
21. децембар 2022. у 05.50
Meni, kao mašinisti, govoriš da ne mogu sliku, i to tu biometričnu po merama. Pa dali moram da ti vadim crteže iz srednje mašinske da vidiš kaj smo mi mogli a još danas moženo, samo prenes na digitalno. Ulikao sam se pored stene, bes fleša, imam naočare. Par snimaka, i onda odabereš jednu. Ja sam zimi radio pasoš, plan je Rusija. Ali obaj rat sve odgodi. Ali sada ču istu sliku i u ID da bacim. Inače, ako prelaziš dođi ja ču da ti napravim tu sliku. Šta više, sada imaš videomate koje rade takve slike. Mislim da dođe jeftinije nego fotograf.
Sve tonove i boje sredim i sliku uvečam, smanjim, napravim 15×10 format na Photošopu, ubacim u pravoj meri koliko gore ide i ideš na štampanje u prvi DM market. Doma seceš olfa i genau. Samo ne znam dali imaju sve zemlje EU boje ili BW. Mi smo prešli sada na boje.

Gde si dole u Istri, poslednjih par godina je sve gore sa meduzama, prvo su bile bele, onda opasne žute. Više nisam išo, samo biciklo uz Parenzanu, kafa, skok u vodu i na voz. Aprila nisi mogo da staneš uz vodu u Kopru, toliko je nasukano meduza, nikad video.
Seeb-VN1700
23. децембар 2022. у 06.35
Prije par god radio sam isto novu osobnu i odem tako kod fotografa, i odnesem slike u ured za izradu dokumenata. Žena pogleda slike i kaže da nije u redu da nema te biometrije.
Odem još jednom i isto ne valja, tek treci put uspjele slike.
Pa sam zato rekao da ne možeš jer mi se cinilo komplikovano ako sluzbena radnja fotograf ima problema oko toga.
A ti se bas bavis sa fotografijom pa vjerovatno znaš i oko toga.
Ja sam dobio novu osobnu (jer stara bila ostecena).
I sa tom ostecenom prolazio sam svuda , malo je napukla nekih 1 cm možda.
Nigdje na nijednom carinskom prelazu nije bio problem samo na srpsko-hrvatskoj granici. Izlazio sam iz Srbije i dao moju i zeninu osobnu, i onda javi se srpska carinica na saleru „osobna vam je ostecena, šta ćemo sad?”
Pitam ženu dal sam ponio pasos? Kaže da da i da će ga potrazit po torbama. Dao sam pasos ljutitoj carinici, i rekao „daleko bilo”.
Hrvatska carinica samo pogledal i pozeljela sretan put.

Ja sam u Porecu, prolazim kroz Kopar kad putujem.
Meduže nisam vidio, ustvari nisam ništa vidio, samo kupači.
Nema riba kao nekad.
Kad potrosim film postavit ću neku sliku..

-
alpskiSrbin
(Mile)
13. јануар 2023. у 07.02
Božićna večera, uz sveče. Bilo je 4 sveča, ali donje dve nisu ušle u kadar. Nije bila obilna trpeza, ali bilo super. Naročito kad nakon slikanja postaneš gladan.

https://www.flickr.com/photos/mile_risto/52619952715/in/dateposted/
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
26. јануар 2023. у 21.42
Pozdrav !
Seeb-VN1700
01. март 2023. у 07.29
Slovenac navratio sam sad ovdje i vidim da si postavio sliku..
Svaka cast, dobro izgleda.. svjetlo i sve drugo.
Ali vidim imaš i dobru profesionalnu kameru, pa sve zajedno uz znanje rezultat nema da izostane.
Ja sam nešto nekih par snimaka još prije par mjeseci napravio i film još uvijek stoji u aparatu (slikano sa 50mm f1.4).
Ustvari tražim već dugo jedan objektiv 35mm f1.4 ima toga i na ebay ali ja tražim sa povoljnom cijenom. Pa kad taj nabavim i ako se nadje malo vremena biće i neka slikica.. :))

Inače Nikon-D800 sam prodao, imao sam ga preko 10 godina. Tako da ću slikat sa filmom. Za potrebe slikanja za ebay i baustele kupio sam malog „nikona 7100” za 120,-€.

-
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.