Дискусије : Фотографија

 Коментар
Da razbijemo monotoniju
Nikko55
19. мај 2019. у 00.44
Tek onako, bez nekog značajnog povoda, samo, kao sto naslov kaže, da se malo prodrmamo.

https://www.flickr.com/photos/104611718@N03/
505
(Senior)
20. мај 2019. у 11.20
Lepo je videti ove tvoje radove, svaki dan napredujes u svakom pogledu.
Sada nakon 15 godina zivota sa pixelima vise nisam siguran šta najviše
volim, biće da je Rembrand stavio tapiju na izvor svetla u slici i da se tu sve i zavrsava kad je u pitanju crtanje svetlom sto u prevodu znaci
fotografija.
Ako preskocimo kompoziciju kao lekciju iz bukvara ili sopstvene vizionarske spoznaje gde se gotovo potpuno podudaramo ostaje samo
pitanje kuda ide digitalna fotografija kao umetnost.
Za razliku od ostalih likovnih stvaralastva fotogravija pretezno nastaje
u delicu sekunde i često kao leptir živi mnogo manje od zaslužene lepote.
Slike tenisa su ti remek dela, a pogled na zensko biće suptilan, dok o
HDR post produkiji još nemam cvrst niti izgradjen stav da bi rekao bilo šta dobro ili loše.
Ponekad ti malo pozavidim na predelima gde uzimas slike, a voleo bi da čujem i neki komentar o Sony a9, sto bi rekli ovde kod nas keep going...
Nikko55
22. мај 2019. у 02.19
Hvala Majstore na komplimentima. Imao sam dobre savetnike od svih clanova ovde na celu sa tobom.
Malo mi je zao sto je ova nasa diskusija o fotografiji totalno zamrla, a dosta se naucilo dok je bila ziva. Oduvek je poznato da te kon!@#$ija tera da napredujes. Malo ukrades koju ideju tu i tamo pa onda pokusavas da nadjes neki svoj stil. Primetio sam da nemam talenta da slikam prirodu, ubodem tek po neku dobru sliku i to slučajno.

Imao sam ponudu, i to dobru, da napravim katalog nakita za jednog lokalnog juvilera. Covek se zurio, hteo je dobro da plati, ja nešto pokusao da slikam ali to je prevazilazilo moja znanja a nisam ni imao dobro osvetljenje. Bio sam i tanak (ustvari sam još uvek tanak) u post produkciji takvih slika koristeci PS. Sve u svemu nisam hteo da podvaljujem pa je taj posao propao.

Što se tiče sporta, to mi nekako lezi i tu se osecam sasvim opusteno pa stoga i slike ispadnu dobre. Ovde, gde živim, ima 3 vrhunska sportska dogadjaja i svake godine jedva docekam to vreme.
Ovo je poseban sajt gde postavljam slike sa tenisa i golfa
https://www.flickr.com/photos/42761682@N07/

O Sony-ju A9 imam samo pohvale. Par postova nize možeš da nadjes moje utiske o toj kameri.

Puno pozdrava i ako može neki savet kako slikati nakit.
maga-kawa
27. јун 2019. у 17.25
Niko ti si bas dobro napredovao. Usavrsio si se do profesionalnog nivoa.
Isto koristis nove tehnike i tehnologije kod fotografije kao sto je ovaj fantastican primjer
https://www.flickr.com/photos/104611718@N03/31541000537/

Za svaku pohvalu

maga-kawa
29. јун 2019. у 17.12
evo nekih par razglednica..
naslikano filmom, aparat analogni neki stari Contax-G1
https://www.flickr.com/photos/182298562@N07/
Radio_Bemba
(q)
08. јул 2019. у 17.18
@maga-kawa

Mislim da sam ukapirao sam ko si ti :) Imaš pozdav od mene :)
Seeb-VN1700
09. јул 2019. у 15.02
Pa gdje si Bemba ljudino stara :))
Bas mi drago sto si me pozdravio. Kako si, slikas li? Imao si dobre slike.
Ja nisam neko vrijeme nešto slikao i sad pred polazak na odmor uhvatila me zelja da malo slikam onako turisticki. Al shvatim da nemam aparat za tu priliku. Imam još uvijek onaj nikon-d800 i par objektiva ali kvrga teska. Kako ću sa tom kvrgom da setam.. i odlucim ja nabrzinu da kupim nešto manje i ne toliko upadljivo. Malo sam gledao po internetu šta bi mi odgovaralo i padne odluka na analogni Contax-G1. Bilo to nešto novo za mene jer aparat nema spigel (ogledalo) pa kad nešto slikas ne gledaš kao obično kroz objektiv nego malo prozorce iznad. Odmah kad sam se vratio sa odmora drugi dan razvio sam filmove i za prvo probno slikanje tim aparatom ja sam zadovoljan :))
Hajde javi se, a i vi drugi (da ne kažem ostali :))
Veliki pozdrav od mene!
Radio_Bemba
(q)
09. јул 2019. у 17.53
Drago mi je da si se javio, da li koristis onaj tvoj stariji konto na „flickr”? Ja slikam i dalje onako amaterski bez obaveza :) uglavnom postiram slike na „flickr”. Imaš ti dobru opremu mislim na D800 i objektive, izvedi ih u setnju bar ponekad. Kupih i ja pre jedno dve godine Olympus OM-D E-M5 sa elektonskim trazilom. I ja sam tako razmišljao nešto „lakse” za nosenje, slikao sam jedno dva meseca sa njim, a sada mi uglavnom skuplja prasinu :)) Koristim Nikon d7100 i to što imam od objektiva, a merkam ovaj D800 polovni. Kupio sam i ja Ricoh XR-2s (film) sa dva objektiva, nije bio bas skup 35 eura.
Imam i ja jedan sa tim „prozorcetom” ZEISS IKON „Contina”. https://ibb.co/dGHC3rV

Pozdrav !
Seeb-VN1700
10. јул 2019. у 13.33
Bemba ne koristim onaj stari konto na flickr. Možda bi i mogao ponovo aktivirat ali vjerovatno bi nakon toliko vremena morao dosta doplatit, jer bilo neko godisnje placanje sto nije bilo bas malo. Iskreno nisam ja tamo imao neke naročite slike, velike muke sam imao sa obradom u photoshopu. Ni dan danas ne znam kako se neka slika pravilno obradjuje. Bio sam rasprodao svu analognu opremu misleci da mi je D800 i dobri objektivi dovoljno, ali prevario sam se. Sad sam ponovo prikupio nešto analogne opreme da sam mogu da razvijam filmove. Aparatura za amatersko razvijanje stigla iz Francuske, hemija iz Engleske i tako :)). Filmovi stari, prosao rok oko 5 god., ali funkcionisu. Kodak i Fuji apsolutno ok jedino Agfa izgubila dosta na bojama. Prije par god. kupio sam polovan objektiv Nikon 24-70 mm F/2.8 stvarno izuzetan objektiv, ali glomazan i zajedno sa D800 bas teska masinerija. Nije toliki problem sto je to teško za nosit nego puno upadljivo. Volim slikat na ulici pa bi bilo bas upadljivo. Jednom sam slikao neki most pa mi prisli inspektori i pitaju dal imam dozvolu za slikanje.
Pokazi neku sliku ako imaš sa tim Ricoh XR-2s. Kako razvijas i skeniras, sam ili kod fotografa? I ovaj ZEISS IKON sto imaš je interesantan.
Nemoj zamjerit ako se odmah ne javim, bio sam na odmoru i skupilo se bas posla.
Veliki Pozdrav!
Radio_Bemba
(q)
11. јул 2019. у 14.32
@Seeb-VN1700
Javi se ti kad stignes ne zameram ništa, previse je kratak zivot da bi se ja ljutio :) Nemam još nijednu razvijenu sliku tek sam napravio 12 snimaka. Slacu kod fotografa kosta oko 35 evra, dobijam po dve kopije po snimku i prebacuju na CD/DVD/USB i plus novi film. Nemam opremu za razvijanje, mogao bih da kupim jeftino ali gde da to postavim a da ne mora da se pakuje stalno. A koristim Kodak 400 Tmax cb film nisam mogao da nađemneki film sa ISO 100 ili tako. Doduse ima sada sve da se kupi ovde gde živim ( hemija, filmovi itd). Postavicu kada ih razvijem ako ispadnu dobre :)

„Pravilna obrada” kao i „pravilna ekspozicija”, ja mislim da ne postoji nego zavisi od toga šta bih zeleo da prikazem. Gledam to iz nekog mog amterskog ugla, a ko radi profesionalno onda je normalno da su drugaciji uslovi i norme za rad.
Dobre su ti bile one slike sa D800, a i obrada je bila dobra. Ja i ne slikam tako često uličnu fotgrafiju ali razumem da je upadljivije sa većim aparatom.

Evo nešto sto sam slikao mobilnim i malo obradio https://ibb.co/p355r51
evo i crno bela verzija iste slike https://ibb.co/5h7gKg5
Pokusao sam da ponovim ovo sa nikon D7100 ali nije islo, gledali su ljudi u mene i kameru direktno. A dok sam slikao mobilnim nije niko obracao paznju na mene. Tako da je i možda bolja alternativa neki manji model kamere eventualno bez ogledala. Panasonic, olympus itd ima i polovnih modela u porodaji za 200-300 evra. U stvari ja i ne znam da li to ima neke veze, možda bi Niko mogao da nam da neki savet u vezi ulične fotorafije. Razumem da želiš da slikas filmom nego rekoh ponekad za promenu ako ti odgovara.

Pozdrav
Radio_Bemba
(q)
14. јул 2019. у 10.32
@Nikko55

Zaboravio sam da te pozdravim, tek sam sada video, nije bilo namerno. Imaš izvinjenje od mene i pozdrav.

Pozdrav
Seeb-VN1700
15. јул 2019. у 16.43
Bemba zanimljiva ti ona slika. Ima tu puno nekih desavanja, teško je inače pronaći linije u kompoziciji ali kod tebe toga ima :))
35 € za razvijanje cinilo mi se puno ali uz to sve dobijes i novi film pa je to ok. Sa Kodak 400 Tmax cb slikao sam isto par slika ali kod cb tehnike a posebno kod tog Kodak Tmax mora razvijanje bit dobro odradjeno. Treba oko toga malo iskustva pa prema uvjetima (dnevno svetlo, blic..) kako je slikano odredit trajanje razvijanja. Nabavio 5 kom. cb „Efke KB 17” filmove, prosao im rok ali vjerujem da su još ok. Imaju ISO 40. Piše još na njima Made in Yugoslavija pa mi radi toga interesantniji :)) Pozdrav
Radio_Bemba
(q)
18. јул 2019. у 12.54
Nisam znao ovo u vezi ovog (400Tmax) filma, hvala lepo. Ipak ću morati da posaljem na razvijanje pa šta ispadne:) Bitno je da se nešto slika, nije bas sve po PS-u ali posto sam amater mogu da „eksperimentisem”. Evo još jedne CB koju sam slikao aparatom samo sto je bila drugacija svetlost tog dana.
https://ibb.co/JcPzWg0

Siroko ugaoni objektiv portret ==> https://ibb.co/7rFvQQD
Znam da nije pogodan za portrete ali nije ispalo loše ako zanemarimo proporcije. Ajd' da kažemo „umetnicka sloboda”, sad ne kažem ja da sam neki umetnik :))

@Nikko55
Pitanje za Nikko55 ako naleti. Da li si probao da slikas prirodu dugom ekspozicijom? Video sam kod tebe na „flickr” priroda a i klima izgledaju fenomenalno.
Dusu dalo za slikanje dugom eskpozicijom.

Pozdrav
Seeb-VN1700
18. јул 2019. у 17.01
Bemba dobra ova cb, ima geometrije koliko hoćeš :)) Koliko ja vidim ima sve ostrina, tonovi, kontrast..jedino sto mi se ne svidja kod te slike je format. Mislim da kvadratni format generalno kod fotografije nekako ne lezi, možda samo kod portreta. Ali to je moje mišljenje, nekome se možda svidja bas tako. Onaj portret je za zabavne svrhe i funkcionise :))
Evo neka eksperimentalna, inače neko manje jezero u Gorskom Kotaru
https://www.flickr.com/photos/182298562@N07/48317438066/
Radio_Bemba
(q)
19. јул 2019. у 09.06
Dobra ti je ova ima i malo brusa a to mi se svidja kod CB slika. Jedino mi se čini da ima malo plavi ton , a možda se i varam.

Pozdrav
Seeb-VN1700
19. јул 2019. у 11.14
Bemba ovo je original, negativ film samo skeniran https://www.flickr.com/photos/182298562@N07/48323101747/
Ali ona varijanta cb nekako mi je interesantnija.. ustvari neko eksperimentisanje što se obično radi kad snimak ne uspije :))
505
(Senior)
19. јул 2019. у 14.50
https://pix.sfly.com/4BvC6p
Nema sumnje Bemba slika jeste plava verovatno vise nego sto
je Seeb zeleo ili trebao, međutim retke su situacije kada će za
negativ ili RAW svako reci, perfektno ne diraj ništa.
Jedini su Polaroid i Slajd finalni proizvodi za koje se ne
sledi naknadna dorada za razliku od JPG slike koja je takodjer
instant proizvod ali ipak sa potpunom mogućnosti post produkcije.
Sken je odličan u svakom pogledu.
Radio_Bemba
(q)
19. јул 2019. у 18.03
I ova u boji mi izgleda dobro , ja sam mislio da je dodat plavi „toning” na crnobeloj.
@505
Da u pravu si u vezi ovog sto si napisao, a kao sto vidim obrada ti još uvek dobro ide:) Pošto si ti tako lepo objasnio sada vidim ucemu je stvar.

@Seeb-VN1700
Da li si ti snimo Nik Software, bila je besplatna verzija na netu? Pogledacu da ti nabavim adresu ukoliko već nemas. Ti bi trebao u PhotoShopu da sredis WB, boje, ekspoziciju eventualno malo izostris sliku ako treba. A sva obrada cb slika se najlakse radi u Silver Efex Pro (deo nik kolekcije). Može sve to da se uradi i u PS-a ali mora da se ide „peske”. Evo ti samo jedan kratki film https://youtu.be/SfjjtdkeGVc
Imaš na youtube filmove kako se radi sa njime, dovoljno je da se pogleda jedan od njih. I dalje je važna ekspozicija ali mislim da to za tebe i nije neki problem.
PS je odličan program ali vise za profesionalce, kao sto je to na primer @505 i ostali. I dalje ćeš raditi preko PS samo sto ovi programi rade kao plug-in u PS-u. Sad ja malo zbrda-zdola pa se nadam da smo se razumeli :)

Pozdrav
Seeb-VN1700
28. јул 2019. у 05.59
Bemba da se vratim na ovu tvoju interesantnu sliku arhitekture i sa onim linijama.
https://ibb.co/JcPzWg0
Dobro si se postavio da si po vertikali negdje u sredini (izgelda stojis na nekim stepenicama), radi nagiba vertikalnih linija. Mislim da kod ovakove slike vertikalane linije moraju biti 100% paralelne. Ima izuzetnih situacija kad ne mora kao recimo kada se neki objekat slika odozdo prema gore i obrnuto, ali onda treba gledat gdje se te linije spajaju.. Ali ovdje mora 100% vertikalno. Mogu se te linije popravit u photoshopu ali se ima dojam da nešto u prostoriji ne stima. Generalno perspektive je teško naknadno poravit. Zato je važno to uradit kod samog slikanja. Ovdje je ambijent simetrican pa je i to problem kod ove situacije jer mislim da bi na slici trebalo bit 100% simetricno. Ovo je sve kako ja to vidim ne mora da sam u pravu.

Mislim da na jednom kompj. imam sve te programe sto si pitao, moglo se to tada dobit sa googla bez placanja. Pogledat ću kasnije. Ali momentalno ništa ionako ne slikam jednostavno nemam vremena. Za nekih 20 dana idem u Norvesku u posjetu pa ću gledat da odem malo okolo nešto slikat.
Seeb-VN1700
28. јул 2019. у 06.00
„slika jeste plava” Seniore vidi se da se razumijes u struku. Ne znam zašto je slika plava, moguće radi filmova jer prosao rok nekih par god.. Inače ja imam problema (i digitalno) da dobijem realne boje, uvijek je prisutna jača nijansa neke boje. Kod ove serije slikanja nekih par filmova hitio sam u prvom redu testirat aparat jer sa tim contax-g1 nisam do sad slikao.
Bila mi zelja kao neka Leica-M6 ali bas preskupo. Nikon-D800 nisam ni ponio ostao kod kuce. Nisam htio da dodjem kuci sa nekih 1000 snimaka pa sjedim danima na photoshopu da bi se izdvojilo par slika ako i toliko.
Ima i sa filmom nakon snimanja dosta toga da se uradi ali mi je nekako zadovoljstvo i interesira me. Recimo na ovom odmoru slikala i žena telefonom dosta toga. Kad smo se vratili dosla joj neka njena prijateljica i kad je otisla pitam ja ženu dal si pokazala slike sa odmora?
Nije naravno kad ni nema, na telefonu ima ali kako da pokazes? Razvijem ja ove moje filmove i skeniram i sve to to za 3-4 sata. Stavim fotopapir u stampac i odstampam nekih 50-tak slika. Stavim u album, dam ženi i kažem evo sad možeš pokazat gdje si bila i kako to odprilike izgleda. https://www.flickr.com/photos/182298562@N07/48393747506/ moguće je isto i sa digitalnim snimcima uradit ali nešto ne funkcionise pa su slike obično samo u racunarima i niko to ne gleda. Izabrao sam Contax-G1 jer ima zeiss objektive a htio sam iskljucivo Zeiss. Istina nije original Njemacki Zeiss ali Japanci kad nešto kopiraju oni to naprave još bolje. Kažem bilo neko probno turisticko slikanje da vidim dal kamera korektno mjeri svetlo i dal zatvarac pravilno radi..
505
(Senior)
28. јул 2019. у 14.30
Seb, postoji mnogo razloga za kako se to kod tebe kaže štih u slici.
Već sam rekao, u fotografiji jedino što se smatra origanalom koji je nastao u kameri na foto osetljivoj povrsini je kolor dijapozitiv, jer
to što smo dobili je opipljivo i cistim okom odmah vidljivo a nema naknadne obrade, osim okvira i projekcije. Na negativu ma kakvu god vestinu primenili rezultat po pitanju nijanse ne možemo videti jer negativ ide na printanje i podleze punoj odgovornosti tehnicara koji je kreator finalne slike. Svejedno dali je analogni ili digitalni način dovodjenja slike do našeg oka proces je apsolutno isti, i za sve je odgovoran faktor covek koji kroz hemijski ili el. digitalni proces nudi finalnu sliku na uvid.
Za razliku od dijapozitiva kao originala svaka druga procesirana anlog/dig slika ni slučajno nije originalna već samo obična kopija.
Zašto je ova tvoja slika plava? odgovor je moguće traziti samo u paralelnom testiranju sa vise opcija. Film nakon isteka roka sigurno može gubiti svoja originalna svojstva, međutim da si ti u istom trenutku imao i bolji film i podvrgao ga istoj proceduri ne znači da bi slika bila manje plava, možda bi bila vise crvena na drugoj traci.
Samo drasticne promene u balansu znace da je snimanje izvedeno loše
zbog poznatih razloga pa da laboratorija treba da koriguje stvari. Skener takođe može biti odgovoran za neki procenat debalansa, a o procesu printanja da ne otvaram diskusiju jer je to čitava Biblija.
Na kraju vrhunac svega je ncin izlaganja slike, svako gleda na svom monitoru nikad zajedno. O individualnosti monitora i vrsti digitalnog postiranja i softvera i setinga takoder drugom prilikom.
Niko ne može dobiti dig. slike u 100% kvalitetu, to može samo biti slučajno i trenutno zadovoljavanje. Podjimo od telefona i Ipada koji
su tako uradjeni da svoj snimak prikazuju u maksimalnom kvalitetu procesiranu sostvenim softverom na sopsteveni monitor sto možemo čak nazvati i „original”. Svi znamo koje razocarenje nastaje kada se slika iz telefona primeni u bilo šta drugo osim onog sto je bila u telefonu.
Iskustvo sa displejom najeftinijih i najskupljih kamera nije mnogo drugacije. Na svakom Nikonu slika koju gledamo na displeju kamere je boljih nijansi nego na bilo kom windows ili Mac preuzimanju, zato za taj
Jpeg priview i kažemo original, ali kad ga prebacis iz kamere na komp ili direktno na papir sve pada u vodu, original je ostao nevidljiv ali citljiv na kartici, a post produkcija je neminovna.
505
(Senior)
28. јул 2019. у 15.54
Radio_Bemba
(q)
29. јул 2019. у 08.14
@Seeb-VN1700
U pravu si za to samo sto nije bas islo tog puta kad sam salikao. Nisam bio na stepenice nego na sparatu. Idealno bi bilo da sam mogao da slikam sa sredine stepenica ali nije islo , stalno su prolazili ljudi. Morao sam malo da nagnem kameru na dole i zato je tako ispalo. Ja sam to slikao malo „krisom” nisam mogao da stojim i „nisanim”. Nego sam morao da se sklonim sa strane dok prodju ljudi na stepenistu. Pa tek onda kad se ukaze prilika ako neko naidje dole, zauznem poziciju i „skljocnem”. Pokusavam da to bude paralelno, nekad i pored sve paznje „procuri”, ali ako nije previse može da se ispravi u programu.

Pozdrav
Seeb-VN1700
30. јул 2019. у 17.37
Senior sad pomalo razumijem zašto je kod razvijanja dia filma potrebna veca preciznost nego kod recimo procesa C-41 (negativ). Kod E-6 procesa temperatura mora biti u toleranciji od 0,2°C. To je kod improvizovanog „kucnog foto-laboratorija” nemoguće izvesti. Kupovina filmova nakon isteka roka je veliki rizik. Može samo kod ne toliko vaznih slikanja. Ne sjecam se sad nekadasnjih cijena filmova ali danas su filmovi jako skupi, naročito dia.
Postoje još vrlo velike zalihe starih filmova kojima je istekao rok. Tada su mnogi te filmove spremili koje kuda i batalili dolaskom dig. tehnike. Ako su filmovi bili na hladnom onda su ok i nakon 10 god., ako zamrznuti ispod nule onda su procesi starenja potpuno zaustavljeni, znači da su kao novi. Ko još petlja sa starim filmovima kao ja mogu dat savjet da kupuju filmove sa garancijom da su bili cuvani na hladnom i filmove sa niskom osjetljivoscu (nanjim ISO). Kao sto kažeš na Nikonu i drugim digitalcima na monitoru možeš odmah vidjeti rezultat. To je ok i u redu za profesionalce, ali meni kao amateru je sve to prebrzo. Slike su tehnicki obično korektne, odradi to tehnika da danas može svaka baba da slika. Meni to nije dovoljno interesantno. Nego šta se to dogadja u prvom redu sa Nikon i Canon? Ako sam dobro nacuo u prvom kvartalu ove godine pala prodaja za 25%. Ako se uzme u obzir da prodaja od 2010.g. ima stalni pad onda kako i šta će dalje biti sa fotografijom?
505
(Senior)
30. јул 2019. у 23.32
Nekad davno dok smo uglavnom radili na Kodak Extachrome pozitiv 16mm
još uvek secam vrste trake pozitiv 7242 i redje Negativ 7239.
Rolne filma od 30m, 60m,i 120m su bile strogo lagerovane u
magacinu sa stalnom temparaturom ispod 10c. Problem je znao biti
preko leta ako bi kamera (crna kaseta) bila isturena na sunce
morala biti prekrivana zbog pregrevanja koje je moglo uticati na
standardni kvalitet trake uopste.
Imali smo svi Seconic svetlomer vecito oko vrata, i pravili smo se
vazni kad nekoj dobroj ribi pre samog snimanja primaknemo svetlomer
neposredno ispred lica ili grudi, iako smo znali da je blenda 5,6-
Ekspoziciju nismo dirali vecito je bila 1/50
Stari filmovi su još uvek upotrebljivi ali treba imati na umu da
osetljivost može da padne vise od od pola a samo razvijanje se
mora ozbiljno produziti, međutim bez probe nema tacne procene.
--
Bez obzira na pad prodaje digitalci imaju i ozbiljnu selekciju
korisnika, na koje još proizvodjaci mogu racunati a to su ozbiljni
hobisti i profesionalci. Svet je preplavila moda wedding fotografije
a oni koji vole sve ove igracke nikad neće odustati od izazovne ponude
kakvu imamo danas. Sve je manje loših a sve vise skupljih.
Seeb-VN1700
31. јул 2019. у 07.35
Bemba „Morao sam malo da nagnem kameru na dole i zato je tako ispalo”.
Da u pravu si, sa naginjanjem kamere mogu se vertikalne linije dovest u paralelu.
Ja sam malo samo „cimnuo” :)) to pitanje sa slikanjem arhitekture, vaznosti perspektive i linija.. misleci da će se netko iskusniji javit i reci još ponesto o tome. Ranije su (dosta ranije) bili fotografi koji su slikali uglavnom samo arhitekturu. Zašto su njihove slike još i danas interesantne i uzimaju se često kao primjer u skolama i foto obrazovanju? Zaboravio sam sad kako se taj neki njemacki fotograf zvao, on bi recimo dobio poziv da negdje slika neku tvornicu ili često kino sale. Kina su tada tek pocinjala sa radom. On bi sjeo u vlak sa dva kofera foto-opreme, jednim praktikantom i uputio se na radni zadatak.
Odsjeo bi u nekom hotelu i drugi dan obisao izvana recimo neku tvornicu, radnju i sl.. Znao je gazdi tvornice reci „danas ne mogu da slikam, doći ću sutra”. Nije mogao jer oblaci nisu bili po njegovoj volji. Ako je i bilo nekih oblaka znao je satima cekat da neki oblak dodje tamo gdje treba. Danas neki promatraci njegovih slika bi rekli kako je imao sreće jer su mu se oblaci potrefili u kompoziciji. Ali nisu ti oblaci slučajno bas tamo gdje treba. Znao je covjek posao. Ako bi dosao slikat kino salu, prvo bi sjeo negdje u neki cosak i satima smišljao kompoziciju. Nije imao nijedan blic, imao je dugacak kabel i lampu. Praktikant bi sa tom lampom isao od početka redova sjedista pa do kraja i osvjetljvao tako svaki red svako sjediste. Bile su veoma duge ekspozicije po pola sata ili sat, svi redovi sjedista od početka do kraja bili su jednako osvjetljeni. Kad bi nakon obavljenog slikanja stigao kuci, dosao bi samo sa jednom ili dvije staklene ploce, snimka. E sad zašto danas i pored ove fantasticne tehnike nema takovih slika? Danas je recimo nemoguće zamislit da odes slikat neki objekat primjer nešto od arhitekture, ima se moderna skupa dig. kamera i tako to.. i da dodjes kuci sa dva snimka? Upravo je i to jedan od razloga zašto danas nema tako dobrih fotografija. Ne samo to, nema ni fotografa ni fotoradnji.. Digitalnom tehnikom fotografija je unistena, moje mišljenje.
Pojam „analogna fotografija” nije nikad ranije ni postojao, pomalo cudan naziv za nešto sto je umjetnost.
Seeb-VN1700
31. јул 2019. у 10.04
javio bih se ja i ranije ali tastatura zauzeta :))
https://www.flickr.com/photos/182298562@N07/48422646806/
505
(Senior)
31. јул 2019. у 15.54
Ja sam u skoli samo jednom prvi i zadnji put koristio takozvanu
kardan kameru (tilt) Linhof 9x12 plan ploca, mjeh i promenjivi
Zeiss objekv. Bilo je moguće snimiti bez rusecih linija neboder na
Trgu Republike u Zagrebu, Blenda je uvek morala biti od f11 do 22
radi ostrine koja je bila najveci problem zbog ne ne paralelnosti objektiva i filma. Danas se ipak softverski lakse postizu bolji rezultati.
505
(Senior)
31. јул 2019. у 16.02
Radio_Bemba
(q)
31. јул 2019. у 17.08
Nismo se razumeli morao sam malo da nagnem kameru na dole da bih zahvatio i „pod”. Zato su vertikalne linije kose, trebalo je drzati kameru „pravo”. Ali kao sto sam napisao gore, nisam mogao da stojim na odgovarajucem mestu. Kamera ne sme da se naginje prema gore ili dole da bi se izbegle kose vertikalne linije. Tu si bio u pravu, nekad želimo takav efekt ali ovde nije to slučaj. Ako procuri po horizntalnoj linji to i nije tako opasno lakse se sredi u nekom od programa.
Postoje shift lens https://www.adorama.com/alc/best-tilt-shift-lenses-for-beginners sa kojima mogu da se izbegnu kose linije.

Ili kao sto sam ja ovde slikao https://ibb.co/wCbP8SV iz drugog ugla https://ibb.co/27WX8yr . Ovo je slikano iz ruke jer nisam imao stativu sa sobom. Slikano ja sa 17mm sto bi bilo na FX 24 mm otprilike. Nisam mogao da korstim siroki objektiv 11-16 mm ( na FX-u 17-24mm) jer nema stabilizaciju, a slikano je sa 1/10sec. Postigao bi bolji kadar sa sirokim, Ili da ne slikam u opste ništa, to su bile opcije. Ovde sam mogao da stojim na drugom spratu i slikam iz odgovarajuceg ugla, pa onda i nema kosih vertikalnih linija. Druga opcija je da se udaljim dovoljno https://ibb.co/mv030sR ili https://ibb.co/k0QBtX1 i onda ispadne po „PS-u”:)
Ali tu nekada ima previse ulice ili prostora ispred, a to je lakse da se odsece (crop) u programu.
Nekada ovo ne ide zbog fizckih prepreka pa bude malo skuceno u kadru https://ibb.co/Mpy78NM ili https://ibb.co/gFsYHcw . To su te opcije za koje ja znam.:)

Što se ti će ostalih ovde su @505 i @maestro aktivniji ostali nalete periodicno t.j. vrlo retko. I mornar je ranije navracao i ja nisam bas nešto aktivan ovde
( navracam periodicno). A kako je bilo ranije ne znam jer ja sam realtivno „nov” na ovoj diskusji.

Što se tiče filma nije skroz mrtav, imaš tu i amatere i pro radi se. Mada vecina korsiti mobilne, nemaju danas ljudi strpeljnja odmah ili ništa :)
Slikaju i danas aritekturu i ostalo šta odgovara, dugom ekspozicjiom ali digitalno. Ima i neke grupe na flickr, videcu ako nađemadresu da postiram ovde.
I ja sam probao nešto prošle godine. Nije to isto kao filmom ali i ovde ima stvari na koje treba da se obrati paznja. Interesantno je jer uvek postoji faktor iznenadjenja, nikad ne znaš kakav će biti krajni rezultat, bez obzira koliko i kako se covek pripremi :))).
Evo dva primera https://ibb.co/ZgXjLv6 i još jedan https://ibb.co/5kdt4n2

P.S. Slike nisu „kockaste” nego ih tako ovde prikazuju (ibb.co), ne znam zašto.

Seeb-VN1700
01. август 2019. у 16.14
Senior „Kodak Extachrome pozitiv 16mm”.. Iznenadio si me sad sa ovim podatkom. Nisam znao da su tada u Jugi radili sa ovako kvalitetnim i izuzetnim filmom. Za ovo sto kažeš da digitalci imaju sigurne kupce u to nisam bas siguran. Recimo ja sam do sada za nekih 20 god. kupio 3 dig kamere. Prva bila „Sony Cyber-shot DSC-S70 3.3 MP” možda najbolja kamera koju sam imao, radila super slike. Druga Nikon-D300 i treca Nikon-D800.
I sad ne znam kad ću da kupim nekog digitalca, filmasa da.
Pad prodaje od 25% u prva četiri mjeseca ove godine je za Canon i Nikon veliki problem. Ne znam gdje su to oni omanuli ali ako već netko nešto danas kupuje racunajuci i profesionalce mislim da su se mnogi okrenuli ka Sony foto-opremi. Citao sam nešto da Nikon i Canon pokusavaju nabrzinu nešto da konstruisu teh. slično kao Sony, ali recimo Nikon nema uopce objektive za tu tehniku. Tako da bolje da batalim digitalce i zezam se filmasima :))
Seeb-VN1700
01. август 2019. у 16.22
Bemba bas dobre i interesantne slike, naročito ona iz Grcke.
Evo ovog fotografa o kojem sam pricao
https://tinyurl.com/y2y76mpq
Kod njega su skoro sve vertikalne linije paralelne.
Radio_Bemba
(q)
04. август 2019. у 12.26
„Bemba bas dobre i interesantne slike, naročito ona iz Grcke”

Hvala seb :)

„hugo schmölz”

seb ovo ti je majstor, ne bi ja mogao ni kafu da mu kuvam, a kamoli da upoređujem slike. :) Ima puno čega da se nauci o kompoziciji iz njegovih slika.
Seeb-VN1700
06. август 2019. у 14.57
Bemba kad bi ovog njemackog fotografa pitali zašto slika u c/b tehnici on bi rekao pa kako ću drugacije. Ali šta bi mi amateri koji danas slikamo u c/b tehnici odgovorili? Meni strucno to malo teze objasniti ali naročito kod arhitekture slike izgedaju bolje, meni izgledaju. Negdje sam procitao da kod slikanja arhitekture je važna perspektiva i siroki objektivi. Bemba imaš dobrih slika, motivi izuzetni i vrijedi to pokazati. Ja momentalno ne slikam ništa ali rado pogledam tudje slike. Ovdje inače vlada nestasica slika :)) pa je stoga veliki doprinos ovdje izlozit bilo kakovu sliku. Seniore kako ti sad u penziji? Ne mogu vjerovat da neki fotograf ode samo tako u penziju i batali fotoaparat :)) ili slikas ipak ponekad onako za sebe sto bi rekli. Volio bi vidjet neku tvoju sliku. Potpuno si u pravu kada kažeš da su snimci samo dio posla i da sledi dorada, ali meni to teško prihvatit jer taj drugi dio sto kažu ne umijem. I ovi stari veliki majstori imali bi jedan negativ ali recimo da izrade 100 kopija sve bi im bile razlicite.
505
(Senior)
06. август 2019. у 23.57
Ej Seb u penzije još dobro, još nisam prestao da radim, ali sam
sve ama bas sve u zivotu smanjio, čak mi je ostala jedna ruzna navika,
još uveek volim da se okrenem za lepom zenom. Slikam još uvek za pare,
i još ugovaram poneki posao za 2020. Ovde sam već pisao da od slikanja za sebe i dusu izgleda nema ništa, reci mi iskreno koliko puta kada dodjes kuci sa posla koji zoves hlebom imaš zelju uraditi nešto za sebe, ne zato što moras ili ti treba, već tako nije ti bilo dovoljno na radnom mestu...
Kada sam poceo sa fotografijom, slikati se moralo profesorima za ocenu,
U vojsci sam bio fotograf, tu sam slikao oficirima po zelji, odmah
zatim TV urednicima po nalogu, u Kanadi musterijama za pare koje su bile
dovoljne za normalan zivot na zapadu. Za 25 godina u Kanadi uradio sam preko 400 svadbi, video, foto-video dok samo foto nešto manje,
Posao nisam razvio dalje od asistencije clana familije, jer uprkos svemu
ljudi su tražili i hteli mene, a ne moj menadzment. Danas imam jedan Hard Drive koji se zakljucao i problem ga je popraviti a na njemu imam nekoliko desetina hiljada slika i gotovo sve video svadbe, stoji tako i
još verujem da mu ima leka.
Na ovoj slici imaš WEB adresu gde možeš videti šta je tu je, duzan sam
reci da pola slika nisam ja slikao ali sam potpuno odgovorana za editing. Ako te ne mrzi gledati, ti pokusaj.
https://pix.sfly.com/a277nu
Seeb-VN1700
07. август 2019. у 16.38
Ma volim ja gledat slike. Slike su kao neke poruke, dok promatras sliku to je kao neka vrsta komunikacije. Bilo mi je uzivanje ali i velika cast, jer ne pokazujes ti slike bas samo tako. Hvala. Ima nešto u tvojim slikama, neka posebnost sto ih izdvaja od klasicnih svatovskih fotografija. 400 svadbi za 25 god. mislim da nije ni malo, ni puno. Danas je teško naći skolovane fotografe pa vjerujem da si i radi toga dosta trazen. Skola i kvalifikacija su neka vrsta garancije kvaliteta ali nije pravilo. Obrazovani strucnjaci u pravilu drže do kvaliteta, tako su uceni i obrazovani. Kvalitet trazi vrijeme i to je to. Iskreno sam mislio da ponekad odes tako u neku setnju i uradis nekih par snimaka. Vjerujem da je naporno ugadjat ljudima, musterijama. Pa sam zato mislio da slikas ponekad da na neki način sebi ugodis, neka vrsta relaksacije. Ima profesionalnih fotografa koji to rade.
Seeb-VN1700
08. август 2019. у 16.27
Senior danas sam htio malo nabrzinu pogledat i videa sto si tamo postavio ali ostao sam malo poduže uzivajuci. Fotografije su ti jako dobre ali i video radis isto jako dobro. Uzivao sam u prizorima kao i u muzici. Interesantno je vidjeti kako nasi ljudi rade svadbe tamo negdje daleko..
Profesionalno bas. Dali imaš nasljednika ili nekog tko će nastaviti taj posao?
505
(Senior)
08. август 2019. у 18.37
Ne nemam naslednika, sve vreme cerka mi je bila asistent amater,
pola slika je njeno uz moju umesanost.
Prošle godine sam zvanicno zatvorio biznis I sada sam slobodnjak.
Nakon petogodisnjeg skolovanja u Zagrebu na Primjenjenoj Umjetnosti
odjelu fotografije intenzivno bavljenje fotografijom sam nastavio u
JNA Beograd, a samo nekoliko dana nakon izlaska dobio posao snimatelja
u RTVNS cime je skoro potpuno prestala upotreba fotoaparta.
Televizija, naročito informativni program je kao masina za meso,
radilo se mnogo, putovalo neprestano, vecito sa lica mesta, na izvoru
dogadja. Video sam celu YU I dobar deo sveta. Nema institucije i
ljudskih dogadjanja gde nismo zavirili okom kamere. Uz rad sam pohadjao
Fakultet Dramskih Umetnosti odsek Kamere u Bg, odradio vise od pola i
onda je doslo ono zbog čega smo ja ovde a ti tamo.
Sa Video Bizinisom ove vrste nisam imao problem, verovao ili ne,
Prvo sam se prestavio bas kao videographer, već na prvom pokusaju
sam polozio i jednostavno bio zapazen i prepoznat kao profesionalac.
Snimanja svadbi i ovde je unosan posao za mnoge ambiciozne slikere,
međutim nije lako udovoljiti i preziveti zahteve trzista.
Silazak sa vrhunske TV tenologije na VHS standard za mene je bio bolan,
Zahtev da video sa svadbe bude 3 sata VHS traka još bolniji. Za mene
koji sam radio zapise od 1min do najviše pola sata, ovaj put sam bez tima.
Pravila snimanja su pocela da se krse, kadrovi su morali biti duzi nego
sto to filmski jezik predvidja, musterija je zakon i plata.
Ogroman problem je bio sa popunjavanjem visoko sezonskih datuma kada sam
mogao uzeti samo jedno snimanje u Subotu drugo u Nedelju, a sledeći vikend
ništa. Pritisci na rokove isporuke su bili permanentni, za izvodjenje besnih
glista nije bilo ni vremena a ni zahteva, sve se svodilo na rutinu i sablon.
Ako te već ne mrzi pogledati, onda moram da dodam da je vecinski deo
vidljivog materijala uglavnom sniman iz ruke ili sa monopodom sto takodjer
nije izostavljalo komentar musterija da se slika ne drma kao kod nekih, sto
nikad nisam komentarisao. Pojava kompjuterskog i napustanje analognog
video editinga promenilo je sve, a digitilazcija fotografije
i telefonomanija zaustavlja dah, naročito meni koji sam snimao i sa
Bolexom 16mm sa oprugom na navijanje i max duzinom kadra 25 sec na
traci od 3,5 min bez tona. 1976 postao sam treci covek u Yu Televiziji a
prvi u TVNS koji je imao cast na rame staviti prvu elektronsku TV kameru
koja je mogla snimati na traku ili putem ogromnog linka uzivo.
Website već duže vreme i ne održavam mislim da ću ga iduce godine ugasiti.
Seeb-VN1700
15. август 2019. у 14.41
Htio sam napravit neku sliku pa onda da se ovdje javim, ali ne stigoh. Uskoro ću na odmor pa će biti neka slika. Ne razumijem kako su ljudi nekad sa primitivnom tehnikom (sporom) stizali sve i bolje se druzili nego danas gdje su mnogi uredjaji potpuno zamijenili ljude. Sjecam se kao mali kad je moja baba isla da pere ves na „perilo”, neki mali potok preko brda. Nosi ves u nekoj korpi na glavi, prilično daleko. Nazad kuci em uzbrdo, em mokar ves pa babi tezak za nosit. Danasnje mlade žene nemaju takovu muku ali eto vremena za razgovor i druzenje kao da nema. Posmatrao sam jedan mladi par u jednom italijanskom restoranu. Sjede tako, on gleda kroz prozor na ulicu, ona u mobilni i ništa ne pricaju, a sjede za jednim stolom. Generalno ljudi postali nekako nervozni, nestrpljivi, svadljivi. Mladi bi htjeli sve odmah, kao da nemaju vremena ni za sebe ni za druge. Volim uličnu fotografiju veljda zato jer na ulici mogu posmatrat i proucavat ljude. Ranije prije 20-30 godina slučajni prolaznici rado bi se osmjehnuli u kameru, nije ih smetalo sto netko slika. Danas na ulici slikas kriomice. Kažeš „Sa Video Bizinisom ove vrste nisam imao problem, verovao ili ne”. Vjerujem ti jer poznajes temelje struke. One skole nekad u Jugi bile su na dobrom nivou. Ne znam za dalje ali tamo gdje sam ja odrastao, u skoli trazilo se znanje. Prije nekih 20-tak god. kada bih ovdje Njemcima pokazao neke teh. crteze u 3D zacudjenio bi me gledali i pitali kakovu skolu ja to imam? Nije mi bio problem jer znam materiju pa je AutoCAD-program za mene bio samo nadogradnja. Slična stvar kao kod tebe Photoshop. Drago mi je da si tamo u Kanadi zaradjivao ipak u svojoj struci i u svojoj firmi. Kako se može procitat mnogi i sa fakultetima tamo najcesce voz kamione. Ovdje u Njemackoj svakim danom se primjecuje nestasica radnika. Nećeš možda vjerovat koliko se trazi fotograf. Ljudi zatvorili radnje pa onda i skole na skoluju te kadrove pa onda recimo ovdje za Lidl nema ko da slika artikle za prospekte. I gdje da danas nadju nekakovog fotografa koji iz dzepa može izvadit nekakovu diplomu. Ranije bilo diploma ali foto oprema bila bas skupa. Danas ima jeftine (plastike) foto opreme ali nema diploma. Nećeš vjerovat ali ovdje nedaleko u susjedstvu (znam da se u Srbiji kaže komsiluk ali neću da mijenjam jezik ako se razumijemo) udario grom. Pogodio vanjsku lampu pred jedne hale.
Kablove od struje u hali (daleko od mene nekih 300 m) spalilo, ali se ta struja raširila valjda po stujnim vodovima tako da je kod mene stradala masina za sudje u kuhinji i ova moja dva foto-stampaca. Da su neki kablovi na stampacima izgorili bilo bi bolje nego ovako sto samo USB-elektronika ne radi. Jednostavno receno kompjuter preko USB kabla ne raspoznaje uredjaj sa kojim je spojen, nemaju međusobni kontakt. Nema vidljivih tragova da je nešto izgorilo, displej na stampacima pokazuje sve parametre da je sve ok, samo nema kontakt sa kompj. Poslalo osiguranje nekog „strucnjaka” da utvrdi dal stampaci ne rade radi previsokog napona usled udara groma. I taj strucnjak mjeri USB na ulazu u stampac sa onim običnim unimjerom. Napisao izvjestaj da USB stvarno ne radi ali da se radi o običnom defektu jer nema tragova da je od groma. I sad gledaj ti danasnju struku. Ja nisam elektricar ali kako možeš sa jednim običnim unimjerom utvrdit kvar na USB ulazu? Pa tamo se koliko ja znam radi o veoma malim strujama, i drugo o impulsnim strujama koje sa time ne možeš mjeriti. Ali osiguranju to dovoljno i na osnovu toga šta taj veliki strucnjak napisao osiguranje neće ništa da mi plati, a vrijednost kako je sam napisao preko 10.000,-€. Morat ću kod advokata pa možda uspijem dokazat. Al vidis ti danasnju struku, sve gore i gore. Da nemaju google nebi znali tablicu mnozenja. Zvao sam ja jucer tog strucnjaka i pitao sam ga da mi posalje papire gdje mogu vidjet da je kompetentan za taj posao i tko mu je dao atest? Ali neće da posalje. moguće ga i tuzim za prevaru, da radi posao za koji nema kvalifikacije.
Evo jedna ulicna :)) (promasen fokus al nema veze)
https://www.flickr.com/photos/182298562@N07/48545715767/
Bemba gdje si ?
505
(Senior)
15. август 2019. у 20.40
Da već sam se nekoliko puta pitao kako Niko snima
sve one probrane face a da još nije dobio nonooo.
Ovde kod mene takodjer nije bas normalno uzeti pro makinu
pa izaci u centar i traziti sebi modele među prolaznicima,
moras ipak biti prikriven i folirati da si u nekom drugom
projektu. TV kamere na ulici neke ljude prizivaju na reakciju
neki ih u velikom krugu obilaze dok dobar broj jdnostavno ih ne
konstatuje ali imaju i odredjenu autoritativnost u odnosu na mnoge
fotografe. Sa druge strane video nadzor selfisti i fototelefonija
su prisutni na svakom koraku, teško je zamisliti broj koliko snimaka
nastaje u svakoj sekundi vremena u kom živimo i uporediti to sa ne tako
davnom prosloscu jer ja sam prva dva razreda osnovne zavrsio bez struje
iako mi je Tesla blizak zemljak.
Kod mene je prava retkost cuti za probleme sa gromom ali od kada
sam davno još kupio kompjutersku opremu koristim power surge protektor (prenaponski zastitnik) za koji kažu da je 100% zastita.
Internet je promenio coveka skroz na skroz, za sada se delimo na one
koji su stasali bez google i one sto ih je google pravio, smena ide tiho
a covekovo trajanje je ograniceno. Mnogo smo mi vremena u svom zivotu proveli u razgovrima sa lošim sagovornicima primali i davali polovicne savete a danas je mobilni postao zivotna alfa i omega, fali samo slamka da se iz njega može nešto srknuti da utice i na stomak a ne samo na mozak.
Seeb-VN1700
16. август 2019. у 01.15
Senior ako možeš reci koji program koristis za stampanje fotografija? Ima neki Mirage by DINAX ali hoće nekih 600,-€. Nemam problem da platim neku stvar ali program placam bas ako moram.
Radio_Bemba
(q)
16. август 2019. у 08.00
@505
Pogledao sam i ja tvoje slike, stvarno majstorski uradjene, slazem se sa seb-om ne znam da li bi još šta mogao da dodam.

@Seeb-VN1700
Malo sam bio zauzet nešto , ništa opasno. Hvala ti za favorite na flickr, neću moći da ti vratim za dve godine :)) U vezi tih stampaca da li imaš mogućnost da ubacis USB-stick (fleska ) direktno u USB na stampacu. Ja imam Canon SELPHY pa mogu dirktno sa fleske da printam ne moram da ga prikljucim na komp. Ne znam da li si to probao, ako to uopste može kod tvojih stampaca.

Evo ti ova grupa na flickr https://www.flickr.com/groups/bwlongexposure/
U vezi duge ekspozicije, neke slike su samo ulepsane u photoshopu dok je kod drugih jača obrada.
505
(Senior)
16. август 2019. у 10.14
Iskljucivo printam direkt iz Photoshopa na Canon TS9120
Ovo mi je već treci Canon i na njega sam primoran zbog
direktnog printa na DVD disk. Predhodno sam koristio
Shure Thing printing softver za diskove ali sada ponovo Canon.
Moj prvi dig. printer ipak je bio Epson iz pro serije sa njegovim
softverom bio sam vise nego zadovoljan, printer je bio stvarno
dobro usinhronizovan jedino pod uslovom da koristis original ink.
Imam na zidu dve slike printane 2004 na Epson papiru A1 i još uvek
nema ni najmanjeg traga gubitka boje. U vreme dok su se slike još jako
printale imao sam licni pristup mini lab masini Fuji Frontier gde sam
sam manuelno doterivao gamu tj density nakon photoshopa i to je jedini način da se dobiju dobre slike, sve ovo sto laboratorije propustaju kroz auto seting je cista lutrija. Termal i laser printere nisam koristio.
Ono sto sam kroz iskustvo isprobao ipak potvrduje da svaki malo bolji printer ipak dobro saradjuje sa svojim original softverima, problem je sto su ti softeri uglavnom namenjeni običnim korisnicima, zato ja sam
pronaso svoj stil prilagodjavanja mog monitora photosopa sa gotovom slikom. Na kraju ipak print je drasticno opao, a za vece formate
koristio sam usluge pro stamparija uz prvorazredne rezultate.
Seeb-VN1700
18. август 2019. у 14.20
Bemba uspio sam ove stampace stavit nekako u funkciju tako da ne znam dal može direkt sa USB ali mislim da ne može. U svakom slučaju hvala na savjetu.
Pogledao sam onu grupu fotografa sto si postavio. Sve to ok ali nemam ja nijednu ni pribliznu sliku da tamo postavim :)) Možda za koju godinu ako uznapredujem, za sada ostaje samo amaterizam i to na nizem nivou. Meni je fotografija naka relaksacija. Nekako sam tehnicki orjentisan pa i samo drzanje u ruci dobrog fotoaparata izaziva kod mene neko zadovoljstvo. Drzao sam ja nekad i smenu-8 pa i novi Zenit-E. Pa sad kad imam mogućnosti uzet u ruku neki Japanac, mpoze i iz tog vremena.. onda kad skljocnes osjetis i cujes bas veliku razliku u tehnici. Moram reći da ne razumijem Ruse i zašto prave nešto sto jednostavno ne valja. Bemba vidio sam na tvom sajtu par dobrih slika i jednu izuzetno dobru. Zaista dobra fotografija.
Seeb-VN1700
18. август 2019. у 14.20
Senior u pravu si isto za epson da treba koristit original tinte. Imam jednog Canon laser A4-A3 sa tonerom (nije tinta) ali to je samo za dokumenta. U boji je dobro ali daleko od tih epsona sa tintom. Te epsone sam kupio radi stampanja tehnickih CAD crteza. Ponekad mi trebaju veci formati kao i u mjerilu 1:1. Stari su to stampaci nekih 10 god. ali rade dobro. Tinta je problem i cudi me da je ta tehnika još u upotrebi. Ne samo da su patrone jako skupe nego su i dizne veliki problem sa čestim zastopavanjem. Onda se radi automatsko ciscenje dizni što se radi tintom pa patrone tako gube tintu. Jedna patrona 700 ml kosta skoro 300€ a ima ih devet. Ako slučajno prilikom izmjene patrona u sistem udje zrak i može da dodje do ostecenja dizni onda ili nova glava koja kosta 2600,-€ ili bacit tu skalameriju od 200 kg u smece. Nisam ja njih prije par god puno platio jer su uglavnom bili skroz ili djelomicno defektni ali sam ih uspio popravit. Inače papiri su rolne po 30 m duzine. Na jednom stampacu imam jedan format role a na drugom drugi pa mogu kombinovat po potrebi. E sad to sve dobro funkcionisalo do udara tog groma. Interesantna stvar da je ostetio na oba samo taj USB port. Trebam neke crteze odstampat pa sam probao stampace spojit preko netz kabla (uticnica kao kod interneta) pa signal i komande ne idu direkt preko USB nego preko internet sistema. I radi to. Samo sto to ja neću reci osiguranju. Kad ponovo dodje neki njihov tehnicar da procijeni kvar i stetu ja ću odpojit ove moje privremene netz kablove i zahtjevat da stampac radi preko USB isto onako kako je bilo i ranije, a to ne funkcionise.

alpskiSrbin
(Mile)
03. септембар 2019. у 08.38
Pozdrav svima, napokon se i Seeberfenija javi. ;)

I ja sma bio na pauzi, čak uzeo kameru na more da uradim foto ribljeg jela ali me je mrzilo i ništa. No to nema veze, danas smo ušli u naslovnicu neke nove knjige, čak o dizajnu. Ako neko kupjuje puzle u Srbiji, crkva Svetog Save je moja slika. Više sam slikao bicikliste, ali kako to ide, ideš na Điro, uzmeš biciklo i vrtiš pedala, a onda čekaš tih 5 sekunda da oni prođu. Da, 5 sekunda za ceo dan, pa radi šta možeš. Nosio sam maleni Panasonic GM1 sa 20 mm. Ništa drugo nije išlo u ranac, jer je bila tamo i hrana itd. Mislim da je slikanje biciklista nešto gde nema popravnog, no meni je bilo bitno da ih uslikam uopšte, jer tako brzo idu i ne znaš na koju stranu iči. Nešto nisam pratio novosti, i sada vidim več Panasonic FF, pa Sony a9,...nisam ni dpreview otvarao. Na odmoru sam nosio Xiamoi F1 u đepu, i time radio dosta OK slike. Čak i filmove radi na H265, ima 4K video na 30p i 60p. Problem što onda Wikipedia ne može ovo da prihvati pa konvertujem na WebM ili VP9 formate, opet neke novosti taj VP9. Ali kompjuter treba baš jaki da se prebaci 3-4 minuta u drug format, na Ubuntu to sredim.

Seeb mislim da možeš voltmetrom da izmeriš dali USB radi, jednostavno na svima koontaktima izmeriš ako je prevodan. Voltmetar izbaci broj 1. Time se meri ako je kabal nešto oštečen ili nema dobru prevodnost.

Moraču i ja da napunim baterije i odradim koju sliku. More sam pokrio sa mobilnim, probaču da Flickr koju da stavim.

Gde je Masetro, jesi kupio Panasonic FF ;))
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.