Дискусије : Фотографија

 Коментар
Prasina na senzoru?
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
07. септембар 2016. у 13.31
Mirno je ovde na diskusiji pa rekoh da podelim neko moje iskustvo ako ste raspoloženi. Pojavljuje mi se na slikama neke mrlje koje su u obliku krugova.
Uglavnom ako je nebo u pozadini onda su izrazenije t.j. bolje se vide. Još gore bude ako je crnobela slika evo jednog primera
--https://postimg.org/image/di8tzir71/
Doduse ne na svim slikama zavisi od nijanse ali je vidljivo čak i na slikama u boji. Preko „google” sam naiso između ostalog i na ovo
https://photographylife.com/how-to-spot-dust-on-your-dslr-sensor

Bilo je i kod mene nešto na objektivu kao sto je ovaj gore opisao. Ali to sam uspeo da ocistim sa „ LensPen” onu sto ima „carbon” umesto „microfiber”.
E sada pitanje da li je ovo samo prasina ili ima i od ulja fleka evo kako izgleda moj senzor. Slikano sa f/32 sto je stvarno ekstremno .
---https://postimg.org/image/883v886y5/

Ja nisam neki cepidlaka ali ovo je stvarno puno a i vide se na f/7.1 do f/11.
Narucio sam preko amazon-a
https://photographylife.com/would-you-buy-this
ovo sto i on reklamira „Sensor Gel Stick” gledao sam i par videa na youtube izgleda da funkcionise.Imate li vi kakvo iskustvo u vezi ovoga?
Trebalo bi da dobijem u toku nedelje ovaj „Sensor Gel Stick” pa ću preko vikenda pokusati da ocistim senzor.
Znam da može preko software da se ocisti na slici ali da je bar par njih onda i ne bih cistio senzor. Video sam na drugim diksuijama da su imali problema sa uljem na Nikon D600. A isto tako na D7100 imaju ljudi problema sa prasinom na senzoru.

Evo i jedna slika sa Nikon D5100
https://postimg.org/image/gevuzsx0t/
Ako niste raspoloženi za diskusiju o senzoru možda bar pogledate sliku. Za one koji ne znaju klikni te na sliku da bi dobili istu u punoj rezoluciji.

Pozdrav

Radio_Bemba
(?Que pasa?)
07. септембар 2016. у 13.37
Na zalost nema edit na diskusiji.

O ovo je senzor sliakno sa f/32
https://postimg.org/image/di8tzir71/

Primer crnobele slike je
https://postimg.org/image/883v886y5/

Isto kao i gore samo sto sam gornjem postu pomesao redosled.

Pozdrav

photomaestro
07. септембар 2016. у 16.06
Nemam nekog ogromnog iskustva sa time pojavi se kad kad po neka mrlja obrisem je u ps,ali i radim servise na masinama u Beogradu kad sam na odmoru,letos sam na primer menjao obe gume na 24-70,na blicu mi je roknuo zaboravio sam kako se zove od pada onaj deo gde se spaja sa masinom,ciscenje senzora i slično.Predam masinuu ujutru za par sati gotovo,kod Svajcaraca bih cekao mesec dana ako ne i vise...
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
08. септембар 2016. у 12.21
Nije isto kod mene ima ih previse, može i Lightroom da se ocisti. Da je samo po neka ne bih se trudio. Uglavnom ovo sto sam imo na objektivima je ocisceno.
Ocisceno je sa LensPen uglavnom preporucujem ako neko ima problema sličnih problema. U vezi senzora stiglo mi je danas „Sensor Gel Stick”
https://postimg.org/image/rcxxqi6ul/
Probacu preko vikenda da ocistim senzor pa ću javiti ovde. Pošto si se ja u vezi ovog, hvala svakako .
Šta kažeš za pecurku ?

Pozdrav
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
08. септембар 2016. у 12.23
„Pošto si se javio u vezi ovog, hvala svakako” .

ovako je tebalo da stoji gore
photomaestro
08. септембар 2016. у 17.32
Ja je tek sad video,odlicna pronasao si pravo svetlo,ostra kao zilet,zavidim ti i ja bih tako nešto potražio ali nemam vremena za to.Jesi stativom fotkao ili iz ruke?
photomaestro
08. септембар 2016. у 17.34
A što se tiče ciscenja senzora ja ne bih smeo ni u ludilu,da nešto ukenjam pa da ne znam posle gde ću haha...
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
09. септембар 2016. у 17.54
Ocistio sam senzor ne bas sve ali vecina fleka je nestala.
----https://postimg.org/image/5fy34a6gd/
Dodouse i ovo je slikano na f/32 na f/16 se skoro i ne vide.Probacu sutra da slikam i prebacim u LR pa ću da vidim koliko se vide fleke.
Javicu ovde samo dok slikam nešto napolju, uglavnom izgleda da nisam uspeo da izgrebem senzor. Čini mi se da ću morati da ga ocistim sa onom tecnoscu za senzor da bih skino sve fleke.

Pecurka nije slikana iz ruke nego sam polozio kameru na ranac, ali sam morao da pridržim kameru rukama. Tako da nisam mogao da snimim sa nekim manjim otovorom blende od 7.1. Ponecu drugi put stativu i daljinski obavezno. Malo sam je nasminkao i izostrio u Lightroom.

Pozdrav
mornar7
(mornar)
11. септембар 2016. у 03.21
cao narode
prekljuce čitam servisirate makine i mislim ja nikakvih problema, juče mi zakaze autofokus, jednostavno prestao da radi u najgorem trenutku ne znam zašto i posle par minuta sve ok. Znam za tipa koji obrce milion dolara godisnje a od toga trosi neverovatnu sumu, desetinu, na redovno servisiranje. Valjda je neophodno.
Što se tiče mrlja, kaže mi covek koji fotka makro da je polen priličan problem zato što je masan i ne može se oduvati. Mrlje mi ne izgledaju kao na senzoru nego kao da su na ogledalu ili objektivu. Nemam problema da servisiram sam iako mi nedavno posle Olimpusa ostalo viska delova (a radi).
505
(Senior)
11. септембар 2016. у 11.02
Hej!
Ja sam se nasistio svega na toj nasoj masineriji, naravmo najteze je sa senzorima.
U koliko se secam Bemba ima Nikon D7100 DSLR Tipe koji voli da se uneredi kao i Canon i Sony, koje sam sve imao i cistio.
Trenutno Nikon 610D mi nakon 50000 i ko zna koliko puta zamene objektiva pokazuje tragove, ugradjeni clean image sensor pomaze ali ne mnogo.
Postoji pribor za pranje sa tecnoscu i cetkicom posebno dizjniranom za velicinu senzora.
Na Nikonu najpre nakon skidanja objektiva prvo usisaj prasinu sa ogledala, nezaboravimo da za vreme exp senzora ogledalo nema nikakvu
ulogu ono je podignuto i usput svojom pokretanjem može proslediti prasinu iz međuprostora na senzor. Prostor u kom se to radi mora biti prilično cist vazhuh vlazan sa sto manje prasine okolo.
Akcija mora biti brza. Ne zaboravi da se ova velika crna fleka na slici dole desno u stvari na senzoru nalazi gore levo pa odmah obrati pznju i malo jače pritisni. Drugo nemojmo misliti da je senzor kao filmska emulzija direkno izlozen dodirima, tj da ćeš direktno dotaci diode, ne
povrsina senzora je pokrivena prilično kvaliteynim staklom koje se uspesno cisti, Prlikom uspesnog otklanja nastarih mrlja postoji rizik da momentalno stvoris nove, Stare masne mrrlje se uspeno peru,ali od vlage se stvaraju nove mrljice koje treba mekim suvim samo jednokratno upotrebljim papirom ili cetkicom obrisati, u ovom slučaju biće potrebno pronaći dozu koliko pritisnuti, povremeno koristiti usisivac naravno koji koji izduvava u drugu sobu.Akcija se ponekad mora ponoviti i vise puta . Najviše treba paziti da se ne zagrebe staklo senzora sve ostalo je no problem.
---
Usput se pridruzujen predhodnim čestikama slavljeniku.
505
(Senior)
11. септембар 2016. у 11.11
photomaestro
11. септембар 2016. у 15.00
„Prostor u kom se to radi mora biti prilično cist vazhuh vlazan sa sto manje prasine okolo.”
Tako i ja mislim,kad sam bio u Beogradu letos i dao da mi zamene gumu na 24-70,da ociste senzor i vodjicu za blic sb 910,prostorija gde je jedan tip cetkicama nešto muljao nije ništa posebno oko njega su ostale kolege za svojim radnim stolovima i verujem da tu leti prasina na kilo.Nisam hrabar da sam cistim senzor da nešto ne upropastim,ali iskreno dobro bi mi dosao neki kurs,tako da bih posle i u Svajcarskoj to mogao raditi i sebi i svojim kolegama.

„Usput se pridruzujen predhodnim čestikama slavljeniku.”

Ko je slavljenik ne kontam?
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
11. септембар 2016. у 18.30
@mornar
Bilo je i na objektivima a i na senzoru prasine a i nekih mrlja. Ocistio sam uglavnom sve objektive a i senzor sam presao tri puta sa „Sensor Gel Stick”. Danas sam slikao „nebo ” i vidi se vrlo malo na f/32 a na f/16 ništa primetno. Ko ima malo prasine a vidi se na slici preporucujem „Sensor Gel Stick” uputstvo za upotrebu ima ovde https://www.youtube.com/watch?v=fetJfPILU3o

@505 u pravi si ima nikon sa D600 i ovaj moj D7100 problema sa prasinom. Ja imam i D5100 ali nisam imao istih problema kao i sa D7100. Ne gine mi pranje senzora ukoliko želim da ga ocisitm skroz. Hvala za ove savete a za video. Probacu da ga operem , narucicu to što treba i juris :) Posalo bih i ja u servis ali mi se ne ceka po mesec dana dok stigne nazad. Prošli put sam poslao nov „komp” koji je bio pod garanacijom i cekao sam sest nedelje dok je stigao nazad.
A i sa obzirom da D7100 ima problema sa prasinom onda je bolje da sam probam da ga sam ocistim. Pretpostavljam da ću morati cesce da ga cistim bar po onome sto sam procitao po raznim diskusijama na internetu.

@photomaestro pa tebi čestita pretpostavljam da je zbog one slike za koju si dobio medalju na temi ispod ove.

Pozdrav
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
13. септембар 2016. у 12.24
@maestro nisam ni ja neka „lujka” ili ludo hrabar. Jednostavno sma pregledo diskusije na internetu pre nego li sam se olducio da ocistim senzor.
Ne bih dirao preciznu mehaniku u kameri jer bi blio visak delova posle mog servisa :) Najvaznije je de da se kupi odgovarajuci pribor za taj model kaemere koja se cisti. Primera radi ovo „olovka” koju sam ja koristio ne odgovara na neke modele Sony-a. Ali sve te informacije mogu da se nadju preko pretrazivaca na internetu.
Prasina jeste problem važno je biti brz pri ciscenju kao sto je 505 opisao. Ne verujem da je to bas toliko osetljivo bar ne za moju upotrebu. Da li ima neki kurs za to ne znam. Bio je ovde kod mene neki expo fotografske opreme pre par godina. Tu sam mogao da ostavim kameru i tako za pola sata su citili senzor. Cisto sumnjam da su dovalcili svu tu opremu da bi ta prostorija bila bez „prasine”. A i sto kaže 505 nije senzor toliko osetljiv da može lako da se izgrebe, normalno treba biti pazljiv. Ovo je samo neko moje mišljenje u ve ciscenja senzora.

Znam da nema s vreme da juris prirodno svetlo jer radis i u firmi a slikas preko vikenda. Bio sam u nedelju naruzan stativom, daljniskim itd. Ali nisam uspeo da uhvatim neki sličan moment. Vreme je bilo polu oblacno a i kasno sam otisao na slikanje. Između ostalog snimio sam i neku polu pojedu pecurku:) Ali nema iste dinamike na toj slici pa sam je malo obradio.
--https://postimg.org/image/yj0ppxqgd/
ustvari možda je i previse obradjena, može i da se slika kad je oblacno ali treba da se nadje odogovarajuca scena za to.

Pozdrav
photomaestro
13. септембар 2016. у 15.02
Svasta sam naucio u zivotu pa me interesuje i to,videcu ko to zna dole u Srbiji da radi pa ću se javiti za kraci kurs dobro bi mi doslo u CH,jer ovde se svi plase toga da moraju da cekaju a kako me mnogo njih znaju ladno bih mogao da servisiram fotoaparate :-).

Inače danas mi je stigla medalja :-)))))...

http://www.muzika.ch/wp-content/uploads/2015/03/medalja.jpg
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
14. септембар 2016. у 11.20
Odlično u vezi medalje. Zar mi je toliko losa slika da nisi hteo ni da je kritikujes ? :)

Pozdrav
photomaestro
14. септембар 2016. у 14.09
Ispravno fotkano,međutim ja bih tražio celu pecurku a lisce bih sklonio da ostane samo trava i ono drvo u pozadini koje bih zamutio malo...
photomaestro
14. септембар 2016. у 14.10
Boja trave i pecurke ok,ali drvo mi vuce na magentu ili ljubicasto nešto :-)
mornar7
(mornar)
14. септембар 2016. у 16.37
otfikari svetli deo grane, odvlaci paznju.
slova, lice, svetliji deo je prvo sto naše oko uoci i može da nepotrebno privuce paznju. U ovom slučaju oko kao da ide ping-pong pecurka-grana (da je grana interesantna onda bi bilo ok).

fotka ima malo mekaniji difused shmek, dobro na mahovino, ali možda izuzet pecurku?
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
15. септембар 2016. у 13.59
Maestro moguće je da vuce malo na „magentu ili ljubicasto” ,može to da se sredi u LR. Nisam hteo da „reziram” scenu. Nasao sam i cele ali mi nije odgovarala boja pozadine i pecurke. Ovo mi se učinilo interesantno možda zbog toga sto je bas i bila nagrizena.
Mornar evo bez filtera na pecurci i isekao sam drvo.
--https://postimg.org/image/m9rca51yl/
Evo kako izgleda izvuceno iz RAW-a u jpeg sa minimalnom obradom u Lightroom-u.
--https://postimg.org/image/o2u8ygn59/

Mada opet kažem nije bilo najpogodnije za slikanje jer je vreme bilo polu oblacno. Ustvari vise je bilo oblacno, sunce je provirivalo na kratko.

Pozdrav

photomaestro
15. септембар 2016. у 15.16
„Mada opet kažem nije bilo najpogodnije za slikanje jer je vreme bilo polu oblacno. Ustvari vise je bilo oblacno, sunce je provirivalo na kratko.”

Rodjo za mene je to idealno vreme!!!
A za video tek ako sunce proviruje iza krosnji drveca to treba hvatati,ili da gledaš da fotkas tamo gde zraci sunca padaju,naći svetlo je umetnost...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.