Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Mala pomoć
Bettina
23. јануар 2016. у 23.55
Pozdrav svima,

nadam se da ste svi dobro i zdravo.

Jucer sam upitana za malu pomoć od jedne divne osobe. Pošto ne znam gdje tačno da se obratim, sjetila sam se vas :) Znam da ste pune informacija

Naime , radi se o jednom djecaku od 4,5 godine, koji ima jako velike poteskoce sa izgovorom.
Živim u Kanadi(Ontario) i krenuo je u JK. Engleski jezik ne zna skoro pa nikako, ali napreduje. Ali problem je u izgovoru, znaci on kada prica i nas jezik , ništa se ne razumije. Jedino roditelji razumiju o cemu prica.Rijeci koje izgovara su nejasne.
Njegov problem je bio ocigledan još i prija , ali na savjet nekih ljudi , nisu ništa poduzeli( kao , musko je dijete, oni slabije i sporije uce pricati.
Pošto nisu dugo u Kanadi, ne znaju ni gdje i kako da se obrate.
Takođe , na zalost, novac igra bitnu ulogu isto. Još nisu stali na noge kako treba.
Znaci, pitanje je - Kako i gdje se obratiti za pomoć.

Njegova uciteljica smatra da ima problem, ali dati cemi još vremena. Hmmm.

Sve informacije su dobro dosle. Ako ništa da znaju odakle da krenu. Jer i ja sam mišljenja da mu je krajnje potrebna pomoć pri tome.
A, inače je jako divan malisan. Pun energije i sarma. Ima onako nešto bas dobro u sebi :)

Hvala Vam unaprijed,

pozdrav
anonimna
24. јануар 2016. у 19.27
Neka ga odvedu kod family dr, on/ona će dati uput za logopeda. Ako nemaju family dr, neka odu u walk in clinic pa neka traže uput.
jelkac
(student)
24. јануар 2016. у 20.06
Slična situacija je bila i s mojim sinom kad je bio 3 godine.

Mi smo isto u Ontariju.

Neka family doctor posalje referral za „Early Words” assessment- ( ima waiting list dok dodje na red---i onda ako treba, oni s njim vezbaju redovno posle - logopedi „ Speech Language Pathologists”)

I takodjer, kao sastavni deo tog assessmenta je i proveravanje sluha.

Na naše iznenadjenje, moj sin dva puta „pao ” na hearing test, zbog čestih upala usiju, stalno, hronicno ima „fluid backed up” iza bubnjica - kad god ima malo prehladu- i to neki put uzme i do 3 meseca da se iscedi.

Znaci, Hearing Test sigurno da urade ( to će im svakako traziti), i referral za „Early Words” assessment.

Hvala Bogu, evo posle dve godine nadoknadio je sve.( radili smo par privatnih Speach Language pathology vezbi jer nisam htela da cekam dok dodje na red za državni)
a u međuvremenu ga prati deciji ENT doktor- jer smo spremni da mu stavimo tube u usi= ali evo izgleda da se taj problem razresava sada kako raste , hvala Bogu. Samo je jednu upalu imao ove sezone ( a pre 2.5 godine imao 8 !)

Znaci , kad je bio 3 i 3.5 samo sam ga ja mogla razumeti, i po nešto baba - neki jezik je imao svoj, niti je bio srpski, niti engleski - već nešto između - ili bi mesao oba- zavisi koja reč bila laksa na kojem jeziku.

srećno
Bettina
24. јануар 2016. у 22.47
Hvala Vam puno.
Javiti ću im sutra , tako da mogu krenuti dalje.
A, kakvu ulogu igra skola? Jeli oni mogu tu isto pomoći ?
Doktora imaju, pa valjda će im biti od koristi.

I njegova mama misli da je za sve upala uha kriva.Imao je navodno veliku upalu kada je bio manji.Uzeo ih par mjeseci da se rijese svega.

On takođe, kada prica, ima neki svoj jezik :)) ali kod njega je izgovor nekako mutan, kao da ni jedno slovo ne izgovori kako treba.

Ja sam joj takođe dala savjet, a to i vama dajem,( ako treba) da posjeti Osteopata.
Imam lično iskustvo sa njima , kao i moj mali. I o njima imam samo najbolje mišljenje.
Mome sinu su problem rijesili za 30min, sto family doktor i nakom sest mjeseci zalbe nije znao kako da rijesi, niti ga je nešto previse zanimalo. Pozdravljo nas je sa rijecima , da se opustimo i uzivamo u roditeljstvu :))

Vama hvala još jednom i veliki pozdrav

Uzivajte
jelkac
(student)
25. јануар 2016. у 18.11
U skoli ( u toku jedne od pauza) logoped radi s detetom ( ne znam koliko često). I ako udje u sistem dok je u JK ( mislim) to je sve besplatno! zato neka pozure!!!
Vanderbilt
(whatever)
05. фебруар 2016. у 23.05
To kako opisujes njegov izgovor je simptomaticno za gluve i nagluve osobe. Naročito ako se problem sluha javi tokom usvajanja govora. Ja bih mu pre svega testirala sluh (pravac kod lekara po uput).Ovde lekari vole da kažu da je sve do 6 godine „razvojno” tj - nije problem, dok dete ne prebaci 6 godinu. To zapravo samo odlaze resavanje problema.

Što se tiče skole, oni imaju mogućnost da obave speech development assessment (to obavlja strucno lice) i ako rezultati ukazu na to da postoji problem, salje se referral u CCAC i dete se stavlja na listu cekanja. Kažu da je i do godinu dana cekanje za tog logopeda koji je placen i vezan za skolu. Međutim to nije nikakav konzistentan rad sa decom, kakav bi njemu na primer trebao. Ali ne skodi i to potraziti od skole. Ako su roditelji zaposleni i imaju zdrvstveni paket preko posla, onda treba da zovu da vide da li je pokriven speech-language pathologist i do koje sume, i da pitaju i da li oni kao roditelji imaju neku dozvoljenu sumu za „parent instruction” ili „parent advice”. Mnogi planovi to pokrivaju i time možeš da prakticno dupliras pokrice. Logoped ti daje podeljen racun, jedan za deciju seansu a jedan za parent instruction, jer si ti prisutna sve vreme i takođe dobijas savete kako da vezbas sa detetom između seansi. Još nešto, satnica za „communication dissorder assistant” je manja nego za „speech pathology therapist” i vecina klinika ti nudi izbor sa kime želiš te seanse. CDA ne može da radi assesment, ali može da radi terapiju, dok SLP može da radi assesment i terapiju i naplacuje dosta vise (npr 90 dolara za CDA a 135 za SLP na sat).

Potrazi ovde moju staru temu o logopedu, na njoj je neko ostavio broj telefona našeg logopeda u Torontu. Taj covek je, čini mi se, voljan da učini poneku uslugu za naše ljude, kad je bas problem.

Bettina
01. март 2016. у 20.03
Hvala puno Vanderbilt !!

Mali treba ubrzo da ide na pregled, valjda će tu saznati nešto više .
swrza
14. мај 2016. у 11.13
Molim vas pomoć,mi živimo u Nemackoj ,mesec ipo Dana smo bili u Srbiju i Hrvatskoj,Dete ima13.meseci i tad je poceo cudno da se ponasa,manje je pricao nije imao neki Kontakt ocima,Bio je samo uz mene i samo kod mene je hteo,imitira šta mu pokazem zna kad mu kažem uradi to il donesi,igra se SA kucom hrani lutke,pokazuje rukom kad hoće nešto il da GA uzmem.Kad smo se vratili kao da je Babu i dedu zaboravio,poceo je da place isto SA ocem.Nekd vrti glavom i cupka u mestu,smeje se il prica Sam SA sobom.Ujutro kad ustane hipetaktivan je i kao da me ne poznaje,onda Bude sve ok.i navece pred spavanjee opet hipetaktivan.Plasim se da nije autiza.Sam drzi kasiku ,kad GA pitam jel hoćeš vodu odvede me do flasice.I Luk donesi mi vodu on donese Molim vas dal je aitizam u pitanju?
Leola
(Teacher)
22. мај 2017. у 21.45
Ja predajem JK/SK u Torontu, tako da vam mogu dati malo vise informacija što se tiče speech and language. Ako uciteljica misli da ima problem, imamo skolskog logopeda koji može da uradi assessment. Znaci trazite da vam urade taj assessment. Ja sam bas skoro tražila da uradi assessment na djevojchici koja je JK, ili 4 god. rekla mi je da sacekam kad je SK, jer je prerano. Ako je vasem djetetu samo problem (expressive language) onda se dosta zna popraviti do SK ili kad djete napuni 5 god. Ali ako djete ima problema sa razumjevanjem jezika, ili je off topic kad prica, onda moguće da je problem in receptive language, sto je veci problem. Bez obzira, trazite da vam skolski logoped uradi assessment, svaka skola ima jednog. Svakako se posavjetujete sa vasim family doctor.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.