Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Autizam
ljubichica
17. јул 2015. у 01.48
Da li neka mama ima isustva sa autizmom? Moj sin ima 22 meseca, bili smo kod pedijatra pre neki dan i pedijatar je zabrinut sto mi dete još ne govori. Dete hoće da ponovi po neku reč kad mu kažemo, zna da kaže sam par reci ali ništa vise od toga. Pedijatar je isto zabrinut sto dete neće da upire prstom kad nešto želi, nego me vuce za ruku da mu dam to što hoće. Na primer vuce me da mu promenim pesmu na youtube-u ili da mu dam slatkis. Kada je nešto visoko on neće da pokaze prstom da to hoće već gleda u to gore i place dok ne shvatim šta hoće. Da pomenem da živimo u Kanadi, i iz nekog ranijeg iskustva znam da doktori znaju malo da preteruju i da preuvelicavaju pretpostavke. Ja ću ga svakako voditi na dalja ispitivanja, ali jako sam se zabrinula kad mi je rekao da postoji mogućnost da mi dete ima autizam.

Svaki komentar je dobrodosao, iskustva, price, itd...
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
17. јул 2015. у 02.33
Da li je to rekao samo na osnovu govora ili misli da maleni pokazuje još neke oznake autizma?

Nama su napravili sličnu frku od jedno 24 mjeseca koja je trajala negdje pa skoro do 7 rođendana (!) kad su smo zvanicno odpusteni iz „zdravstvenog sistema” i kad su mi rekli da im je zao sto su nas maltretirali jer mi je dijete sasvim normalno i sve sto su dotad rekli ili dijagnosticirali to su povukli. Otisli smo na neko testiranje kad je imala 2 god posto je rođena ranije, i primjetili su da ne prica po nekom ovdje standardu i od toga je sve krenulo.
U svom tom vremenu smo dijagnozu c.paralize s tim da je i autizam visio u zraku, isli smo na vjezbe govora, testiranje sluha (vise puta), testiranje psihickog/mentalnog razvoja, znanja (itd), MRI glave, slani smo kod fizoterapeuta.
Receno mi je da mi dijete nikad neće pricati dobro, da je mentalno retardirano, da neće moći da hoda kako treba, da skace, da trci, da neće ići u normalnu skolu.

Ja ti ovo sve pišem da ti pokazem kako sve sto Dr kaže nekad treba uzeti sa rezervom. Dobro je sto prate sve i sto imaju znanje da na vreme prepoznaju probleme u razvoju djeteta jer nekima stvarno treba. I onda što se ranije kreće sa terapijama i nekom pomoći, to je bolje. Ali nekad stvarno pretjeraju. Over diagnosing je stvaran i prisutan svugdje.
Najbolje znaš svoje dijete, a i moras razumjeti da je svako dijete drugacije. Neko će sa 2 godine pricati k'o advokat, neko će do tri upirati prstom u sve i svasta.

Ako se brines, najbolje je možda da vas neko drugi pogleda i da potrazis drugo mišljenje.

Jer i ako postoji sumnja, obično se s djecom, koja naginju k' spektru, ceka makar do 3 godine sa dijagnozom. U tom vremenu vas maleni možda i iznenadi, do 3. rođendana možda bude pricao bez problema. Godina dana je puno u djecijem razvoju.

Gala06
(......)
17. јул 2015. у 03.11
Ja imam iskustva u radu sa decom sa autizmom, defektolog sam po zanimanju.

Pedijatar kada uoci nepravilnosti u razvoju deteta ili bilo šta drugo sto mu nije jasno duzan je da obavesti roditelje i posalje dete na dalje ispitivanje. Strucni tim je taj koji će, na osnovu pregleda, testova i posmatranja deteta, doneti zakljucak da li pedijatar preteruje ili ne.
Ja ovako online bez pregleda ne mogu mnogo toga da ti kažem, sem da bih ga odmah odvela na evaluaciju, prvo zbog tebe i neizvesnosti koja te opterecuje, a drugo ukoliko zaista postoji disharmonican razvoj dete treba da sto pre bude ukljuceno u tretman.

Da li tvoje dete razume šta mu se govori, znacenje reci?
ljubichica
17. јул 2015. у 03.24
Kada mi je pedijatar rekao da ga brine zašto dete ne prica, prvo sto sam rekla je „dete je možda zbunjeno jer slusa dva jezika, srpski i engleski.” Kod kuce pricamo srpski, ali kada izadjemo napolje ili kada dodju gosti kanadjani, slusa njihov jezik. Zato nekad pomislim da je samo zbunjen. Razume kada mu kažem da mi donese patike, da idemo napolje, da mi da flasicu, idemo da se kupa i tako to što njega interesuje. Ne zna da pokaze gde je nos, glava, ne zna sam da kaže i pokaze šta hoće... Znam da dobro cuje,uvek se odazove kad ga zovem, ali nekad kada gleda crtani ne odgovara na svoje ime, ne okrece se. Mogu da ga zovem 20 puta ali ništa. Doktor kaže da su to prvi znaci autizma, on je u sustini dobro i zadovoljno dete, ne pokazuje mi da mu nešto fali. Igra se sa decom, nekad se malo igra za sebe, pa opet ode kod njih... Puno voli da slaze lego kocke i igra se sa skoro svim svojim igrackama, ne smeta mu kada promenimo sredinu (osim kad ga odvedem kod bejbisiterke), nije hiperaktivan mada voli da bude aktivan.

Mi ćemo svakako raditi ta ispitivanja, sledeće nedelje idemo kod logopeda da on proveri zašto dete ne sklapa recenice, a po kadaskom standardu dete od 2 godine mora znati bar 50 reci sam da izgovori...

Ne znam da li na osnovu ovoga treba da se brinem da postoji velika mogućnost (kao sto je doktor rekao) ili kao sto je prethodna dama komentarisala da sve uzmem sa rezervom?
Gala06
(......)
17. јул 2015. у 04.00
Iskreno, govor mene ne brine toliko, desava se da deca progovore i kasnije, ali razumevanje govora, odazivanje na ime, i svesnost sebe i svoga tela je ono sto bi trebalo polako da pocne da usvaja. Ne mora odma' biti autizam kao sto svi pomisle, postoje i drugi blazi razvojni poremecaji( razvojna afazija recimo) koji se pravilnom stimulacijom svih funkcija, tretmanom govora i razumevanja, kao i reedukacijom psihomotorike mogu rešiti, i dete dostici razvoj vrsnjaka.

Ne znam kako funkcionise sistem kod vas u Kanadi, ali ako je teško i skupo doći do specijaliste, ja ga ne bih gubila vreme cekajuci dijagnozu. Probaj da nadjes nekog defektologa ili logopeda imigranta u Kanadi, pretpostavljam da su, zbog nedostatka posla i toga sto kao imigranti ne rade u struci, dosta jeftiniji nego Kanadjani a nisu ništa manje dobri su i strucni. Oni bi mogli da rade vezbe motorike, kognicije i govora sa detetom i stimulisu razvoj dok vi cekate red kod specijaliste.
fizikela
(prevodilac)
17. јул 2015. у 06.11
Dobro je konsultovati se sa vise lekara. Velika je razlika da li se NE odaziva na svoje ime kad gleda crtani ili se ne odaziva i u drugim situacijama. Moji se nekad gledajuci crtane sasvim hipnotisu, i jednostavno ih mrzi da reaguju. Zašto kažem mrzi? Jer kad ih zovem nema nikakve reakcije, a onda sasvim tiho kažem - pa dobro, bezveze da se ljutim na decu ako ona ne cuju dobro, možda sutra da ih odvedem do usnog na ciscenje usiju :-). Iste sekunde, slede pitanja - mama, šta si rekla ili pitala.
Važno je da se odaziva na ime npr kad se nečeg igrate, nešto drugo kad radi. Mislim da je dr predlozio dalje pracenje zbog nepokazivanja prstom.
Probajte sa knjigama-slikovnicama, gde nema puno slika, već samo npr domaće zivotinje. Da pokazuje zivotinje. ili boje ili šta već drugo.
ciba
(brrrrr)
17. јул 2015. у 10.04
ljubicice, pretrazi prethodne diskusije recimo http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/140/015314667/autizam.html

inače trenutno mi je u poseti dete koje je u 4toj godini reklo prvo „mama”. dosao sam avionom u ameriku, odličan djak. i dalje ne prica mnogo, ima malo drugova ali definitivno nije propao slučaj.
Pantija
20. јул 2015. у 00.55
Deca u dvojezickim sredinama uglavnom cesce progovaraju. Decaci još i kasnije od devojcica, valjda nemaju neke prituzbe :)

Ono sto kažu da je karakteristicno za autisticnu decu je preosetljivost na svetlosne i zvucne stimuluse. I drugo - takva deca ne uspostavljaju kontakt ocima.

Inače, sve te njihove instant dijagnoze uzmi sa rezervom. Meni ovako odrasloj su kojekakvi specijalisti nalepljivali dijagnoze, a da nijedan test nije uradjen. Posle bih uvek potrosila nekoliko meseci na razno razne testove da im dokazem da to nemam. Hoću da kažem, odradi sve preglede, naravno, ali nemoj unapred da panicis. Pusti njihove tabele i posmatraj svoje dete, znaces ako ti je nešto sumnjivo.
tamara
20. јул 2015. у 07.48
Moj najmladji sin je progovorio sa 2,5. On je sve razumeo ali je mumlao, ni mi ga ponejad nismo razumeli.ja sam panicila ali su me svi lekari ubedjivalu fa je malisa ok jer razume šta mu se kaže.proveri zbog sebe ali nije jedini ako ti je lakse da cujes.pitaj u vrticu kako se snalazi tamo.
Poslusala bih galu na ovoj temi jer zna šta govori.
tamara
20. јул 2015. у 11.48
Zaboravih, u vrticu i mi kuci smo vezbali sa malisom reci na slogove(ako se tako kaže) i to pomaze a posle su u vrticu prokomentarisali da se on skoro sve vreme igrao sa jednom devojcicom koja je isto mumlala.kad je ona preselila moj sin je poceo pricati.to je bila njihova teorija.
ljubichica
21. јул 2015. у 21.31
Hvala puno svima na odgovorima!

Moj sin isto nešto mumla na „svom jeziku”, uspostavlja kontakt ocima, igra se sa drugom decom,malo se igra sam, pa se opet igra sa decom, nije osetljiv ni na svetlost, ni na buku... Nema većinu simptoma za autisticno dete, jedino eto što ne govori i što ne pokazuje prsticem šta želi. Uradicu sve potrebne testove, iz nekog ranijeg iskustva znam da kanadski doktori malo preteruju i preuvelicavaju, ali opet prvo dete pa panicim...
Snezana
22. јул 2015. у 15.39
Teško je reci nešto jer niko od nas ne poznaje tvoje dete niti smo imali priliku da posmatramo njegovo ponasanje u raznim situacijama. Niko normalan detetu od 2 godine neće dati diagnozu autizma ali da simptomi poneki tad mogu da se vide to može.

Ja da sam na vasem mestu bi razmislila o stavljanju deteta u vrtic. Ne znam kako je kod vas ali ovde većinom deca koja znatno zaostaju za ostalom dobiju jedno vreme 1 na 1 osobu (pedagog,terapeut isl.) koja aktivno radi sa detetom. A i u vrticu deca uce i razvijaju se na drugi način nego kod kuce. Sa nekom decom se mora mnogo raditi i svesno stimulirati razvoju dok nekoj deci treba manje.
jelkac
(student)
23. јул 2015. у 10.18
Samo da te utesim što se govora tiče : moj sin je sad 4.5 godine , živimo u Kanadi. Bukvalno nije znao da kaže svoje ime ( Stevan) do posle 3 rođendana. Ja sam bila u panici, jer je sa 2.5 krenuo u preschool, i nije pricao ni srpski ni engleski. Samo je znao mama, baba, truck, „bum-bum” - to je bio cekic ili mu je sluzilo kao glagol neke radnje. Uzas. Ja sam sve reci sto je koristio stavila na papir - i one sto pravilno govori i one sto samo ja razumem- jedva 50 reci... Isli na speech assessment, hearing test - hearing test pao , pa prosao, pa pao pa prosao, itd. Uspostavilo se da zbog čestih upala uha on u stvari nije donro čuo većinu godine - ono, nakon prehlade, ili upale uha - ima fluid buildup iza bubnjica- čak i do 3 meseca nakon prehlade ... Uglavnom: i dalje gledamo usi , verovatno će nam sledeći korak biti tubes- ako nije prerastao česte upale- ali evo ga prica sve u 16! Jeste da se odlucio samo za engleski kad prica, ali razume srpski. Zvuci slatko - jedino sto možda je malo upadljivo zvuci kao da malo „ tepa”- jer neke glasove „č, ć, š, dž” zvuci kao da mesa - ali nije problem , svi ga iz sredine razumeju. Isao je full time u JK .
Tačno se secam : mesec dana nakon što je napunio 3 - progovorio - dok smo bilo na moru s jednim prijateljima - ono- odjednom odcepio!
Speach assesent je bio. Malo behind - kao otprilike 6 meseci - po njihovom assessmentu - ali to je moglo biti objašnjeno time sto je izlozen dva jezika - tako nismo znali za sigurno ali bilo je - kao - nije toliko strasno - wait and see , etc... Ja platila par privatnih speech sessions - i bile su interesantme- ja mnogo naucila - isplati se. - ali je mnogo skupo ako nemas pokrice.
Pprijavi se odmah preko family doktora za speech assessment za svaki slučaj ako budu trevale logopedske vezbr - jer je waiting list. Ovde gde ja živim godinu dana!!
Srećno
Sanduche2010
24. јул 2015. у 12.24
Možda je dijete samo stidljivo i slabo izrazava svoje zelje i emocije (odatle ne upiranje prstom i zaostatak u govoru). Nevjerujem da je zbunjenost sa dva jezika, možda samo jednostavno malo stidljivije i povucenije dijete. Ali svakako da je dobro da se sve istrazi jer ako bude autizam, onda što se prije krene sa terapijom rezultati su bolji. Ja bih obratila paznju i na sledeće, na komunikaciju, kad mu se obratis i postavis pitanje da li te razumije, dali održava kontakt ocima kad mu pricas, da li te gleda u oci, i da li na postavljeno pitanje bar klima glavom. To nisi navela u svom pisanju, a po meni je to isto jedan od najvaznijih faktora. Na assessmentu će sigurno i to da gledaju.
Moja prijateljica ima bas mnogo stidljivo dijete i svi su mislili da mu nešto fali, djevojcica je bila bas u svom malom svijetu, niti je pricala niti je odgovarala na pitanja, niti se uopste djete ikada nasmijalo, bar da sam ja vidjela. Moja prijateljica nije htjela ništa da radi, jednostavno je bila ubjedjena da je mala stidljiva, imajuci iskustvo sa starijim sinom, pa čak je nije nigdje ni vodila iako je to pedijatar preporucivao. Ona je uporno tvrdila da joj je dijete pametno i da ona osjeca da je ok...MAjka je obrazovana cisto da navedem, znaci ne radi se o nekoj zatucanosti, već jednostavno o njenoj licnoj procjeni.. Ti kao majka sigurno imaš instikt i znaš i osjecas svoje dijete..Rezultat: evo sada je ta djevojcica skoro pet godina, igra se, skace, smeje, prica govori sve kao i druga djeca. Znaci majka je bila u pravu, mada smatram da je bilo malo rizicno sto je nigdje nije vodila na preglede, ali to je njena odluka, i ima pravo na nju...Ovo sam ti ispricala cisto da vidis da ima raznih situacija , i sve je jako individualno..Srećno!!!
ljubichica
31. јул 2015. у 04.09
Hvala svima na odgovorima!

Moj sin gleda u mene (nas) u oci kad mu pricamo, ne skrece i ne krije pogled. Zainteresovan je kad radim sa njim, ali opet nema napretka u govoru. 6og avgusta nam je zakazan pregled kod logopeda, i sigurno ću ga voditi na dalje preglede ako to budu od nas tražili. I dalje ne govori, i dalje ne pokazuje prstom šta želi već me vuce za ruku. Ne mislim sa je stidljiv jer lepo funkcionise u nepoznatom prostoru i sa nepoznatim ljudima, smeje se, uzvraca osmehom, imitira nas... Ali eto ne govori, a u zadnje vreme je prestao i da ponavlja reci kada to tražim od njega. Ne znam, možda sam mu postala naporna...
Njanja
(*)
31. јул 2015. у 07.27


Dobro je sto je maleni radoznao i prati šta vi radite, a to za vucenje za rukava koji si pomenula mi je uzelo paznju... možda da trazis od pedijatra da vas posalje na child hearing assessment, nije zgoreg i to proveriti.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.