Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Imigracija sa 3, 7, 12 godina/skole u Svedskoj
Mila_
(prevodilac)
03. јул 2015. у 12.45
Pozdrav svim dragim mamama, i koje to tek treba da budu, sa foruma, moje omiljeno mesto za odmor duse godinama, i utociste kome pribegnem kad imam neki problem!

godinama vas čitam tu i tamo, ali sam retko aktivna, sad se setih da ima mama iz Skandinavije pa posto planiramo preseljenje u gorepomenutu Svedsku da se raspitam šta me sve ceka i na šta da se pripremim od razlika u vezi sa decom, odgojem, skolstvom...

Ko ima volje nek mi napise par redaka.

Ljubim vas sve :))))
tamara
04. јул 2015. у 15.30
Ne znam tačno kako je u svedskoj ali verujem da nije velika razlika.skolstvo je mnogoooo opustenije nego dole.npr.ovde po novom deca do 4 razred treba da nauce tablicu mnozenje dok je dole to kažu strozije.
Ucitelj-deca imaju drugarski odnos, roditelji saradjuju puno, deca često posle skole idu kod drugova ili iz skole, tamo i rucaju pa budu do 6,7 ili 4 kako odgovara pa drugi dan dodju kod tebe.deca su do 9-10 mnogo detinjastijanego dole a onda za godinu dve suprotno.
Zavisi ti mnogo od skole i dela grada..najstarijem će biti najteze, to je već koji tlf.imaš, gde se oblacis a malim će biti super.produzeni boravak je ovde do 4 razred i svi idu bar dve godine ne zbog toga sto nemaju gde biti vise da budu socijalni. Svedjani su ok, socialni, hrana slična nasoj a imaš mnogo i naših proizvoda.
Zavisi gde ćeš a i kaliko ste otvoreni-lako je naći poznanike, nema foliranja kao kod nas, cistac, inzinjer nema razlike.nisu iskompleksirani.

Verovatno će se neko iz svedske javiti pa tačan info dati.
Srećan novi početa, opusteno i biće dobro.
Mila_
(prevodilac)
08. јул 2015. у 18.14
Tamara, hvala puno na odgovoru!!!
maja3s
(diskutant)
12. јул 2015. у 06.33
sve zavisi gdje ides u Svedsku...recimo u Malme živi 80 % stranaca...

pripremi sebe da ti je normalno vidjeti razlicite ljude na ulici...da će ti djeca doći kuci iz skole i nauciti da ne postoji muski i zenski pol već srednjui ONO :))

sa druge strane i u Stokholmu imaš kvartova gdje kriminal cvjeta...moras paziti da ne živite tamo

u sustini imaš veliki izbor sve je u vama šta želite i hocete od sebe i svog zivota...naravno i zivota djece

naših ljudi ima dosta u Svedskoj emigracija je velika...
Mila_
(prevodilac)
14. јул 2015. у 10.21
e pa super ste se raspisale :)))))))))))
hahah lepo, lepo..

a neki savet, kakav je skolski sistem, nihc ccc :D

al ako, neka ide zivot! :D

pozdrav svima, i s decom i bez dece :D

Mila_
(prevodilac)
14. јул 2015. у 10.23
Majo, tebi se ne zahvalih! :) Hvala od srca, ne idemo bas iz nekog mesta gde nema stranaca, ali velik broj crnaca recimo nema, možda nam to bude cudno :)))

Uzivajte u letu :D

Pozzz
svirena
(teaser)
14. јул 2015. у 10.47
hehe pozdrav Mila i srećno preselenje:-)

NEmam pojma ništa o SveCkoj osim ovog skecha, ne zamjeri na shali. Valjda se javi neko i ko nešto zna:-)
maja3s
(diskutant)
14. јул 2015. у 13.09
Знам да крећу у школу са 6 година... Прва година ако је као у данској иду у предшколско... Овдје то зову нулта класа (0 класа) и иду 9 разреда... У данској постоји и 10 разред али није обавезан...

Могу да се распитам али незнам кад ћу добити одговор :))
Snezana
14. јул 2015. у 15.22
U skolu se mora sa 7 godina a može i sa 6 ako roditelji tako žele.( to he ono sto Maja rece 0 radred sa 6 ali nije ovavezan) Ima 9 razreda i mislim da su prvi 6 su bez ocena posle se daju ono ABCDE. Imate prava kao strani i na neke casove maternjeg,to će vam skola reci kako je kod njih organizovano. Uz skolu ima i organizovano gde se deca ostavi ujutro pre nego pocne prvi cas i gde budu posle poslednjeg casa dok roditelji ne dodju po njih,za one koji rade npr od 7 do 15 a skola je od 8.30 do 12.30. Tu se deca igraju,popodne rade zadacu itd. To ne znam do kog je razreda ali mislim da je u svedskoj dugo do 6 og ili tako nešto. To se placa a skola je besplatna. Hranu imaju u skoli pa ne znam da li se treba nešto poneti.

Decu odgajas svoju kako želiš i mislis da je najbolje. Tuci decu je kaznjivo i može odvesti do oduzimanja dece isto kao i bilo koja druga vrsta maltretiranja deteta.

To je ono sto ja znam.
Mila_
(prevodilac)
18. јул 2015. у 08.27
Snezo, hvala za odgovor!

to me je i zanimalo, ocene, kolko razreda, te neke logisticke stvari, eto tipa produzeni boravak

Hvala puno :)

Svirena ništa ne zameram, Majo hvala Jopet :D
Njanja
(*)
20. јул 2015. у 10.05
Mila,

mi smo se preselili pre 10ak meseci, ali na zalost ne mogu ti pomoći sa informacijama kako je u svedskim skolama,posto moja decu idu i internacionalnu.
Razmišljamo se da ih možda od sledeće godine prebacimo u svedski sistem i neko nam je pomenuo varijantu da deca koja ne znaju svedski idu u neku vrste tranzicione skole između 6-18 meseci da nauce osnove svedskog pa ih posle prebacuju u redovne razrede.

Ono što se nama ovde dopada, za razliku od drugih evropskih zemalja svi znaju i vole da pricaju engleski, za razliku od recimo francuza ili nemaca.To je prednost za nas, ali i mana jer se ne trudimo da propricamo svedski, pa i dalje izigravamo kanadjane ;)
Kompanije za koje radimo isto se služe engleskim tako da se ne osecamo pod pritiskom da moramo znati svedski.
Jako su ljubazni, žele da pomogonu, puno mladih porodica, lepi i „ visokonogi” ljudih :)

Ako smem da pitam:) u koji grad dolazite?
Komunikativna
(($))
22. јул 2015. у 07.23
Samo se na onoj temi o gaćama niste posvadjale
hana-banana
(.)
22. јул 2015. у 10.58
Ja sam fino celjade, ja se ne svadjam - striktno diskutujem.
Mila_
(prevodilac)
09. август 2015. у 11.18
Njanja, lep pozdrav, tek sad vidim poruku od tebe!
Selimo se u Uppsalu, tacnije muž, a i mi posle, e sad hoćemo li tu i ostati pojma nemam još uvek.

Izgubila sam oca te usled tog desavanja me dugo nije bilo, da ne mislis da neću da „diskutujem”. Hvala za iscrpan odgovor!
Ne bih da moji „presecaju” skolsku godinu te ako idemo idemo tek u junu (ja i deca). Kako se tvojoj deci svidja SWE? Vidim da ti zvucis pozitivno..
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.