Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Posle vakcinacije - vrtoglavica?
mikimarko
26. фебруар 2015. у 02.25
Mamice,
ponovo ja - cerkica (6 godina) je pre dva dana primila vakcine pred upis u skolu (DT, MMR, Polio). Juče (dan posle vakcinacije) pocela da se zali na glavobolju, i danas, drugi dan nakon vakcinacije, kaže da joj se vrti u glavi.
Da li to može da bude neka posledica vakcinacije, koliko to traje? Bas sam se zabrinula.
scatha
(student)
26. фебруар 2015. у 04.15
mislim da će pre biti da je hvata neki virus. sad ih bas ima i deca se masovno zale na glavobolju
tamara
26. фебруар 2015. у 04.25
Može tako reagovati posle vakcine.nama su uvek rekli da je to normalno ali ja bih treci dan isla kod lekara.
Snezana
26. фебруар 2015. у 08.10
Pa nije valjda primila sve te tri vakcine isti dan?
fizikela
(prevodilac)
26. фебруар 2015. у 08.26
A da nije vrtoglavica zbog slabije krvne slike? Može i od toga da bude...
mikimarko
26. фебруар 2015. у 08.34
Danas sam sa njom ceo dan, nije isla u vrtic, pratim je, i vidim da je sada sve u redu, ne zali se, vesela je, lepo jede, i svadjalacki raspoložena (znaci ona stara:). Nadam sa da će tako i da ostane, moguće da je to bila neka reakcija na vakcine (jeste, tri vakcine, jedna se pije (polio), druga u rame (MMR) i treca u drugo rame (DT).
Komunikativna
(($))
26. фебруар 2015. у 10.00

Sorry, ali iz kog razloga si dopustila da ti u jednom danu detetu daju toliko vakcina?? Dali je to praksa u zemlji gde se nalazis?

Ništa lično, ali ja nebih dopustila da mi u jednom danu dete dobije 3 vakcine, pogotovo ne sa MMR. Mislim, uzas šta detetov organizam trenutno prezivljala.
tamara
26. фебруар 2015. у 10.10
Ako se nevaram ovde ima razmak između vakcina koji je par meseci.verovatno znaju šta rade ali sto je puno puno je.
Daj joj dosta tecnosti i paracet pre spavanja.zna to i da ih boli.
Snezana
26. фебруар 2015. у 10.27
Strasno. Ja živim sa osobom koja je totalno protiv vakcina on kad bi čuo za ovo bi pao u nesvest. Ja sam za ali vrlo skepticna i oprezna. Mmr je u mojoj glavi prava nocna mora i zna se da simptomi na tu vakcinu mogu biti teski i doći tek posle 14 dana. Tri vakcine u jedno malo telo koje pretpostavljam da je oko 6 godina je ipak suludo.

Prati malo stanje ali opet bez panike. Ne mora ovo da ima nikakve veze sa vakcinama. Jedan dobronameran savet, nikad vise od jedne vakcine istovremeno i ako dete nije 100 % zdravo odlozi vakcine.
something
28. фебруар 2015. у 07.06
Da i u Beogradu je tako sve tri vakcine odjednom i bukvalno sva deca ovde tako primaju vakcine. Kad bih predložila u domu zdravlja drugačije, gledali bi me kao ludaka. Nisam baš sigurna da je to moguće ali proveriću pošto i moju ćerku to čeka za dvadesetak dana. Šta predlažete kako da ide raspored ove tri, koja da ide prva?
tamara
28. фебруар 2015. у 08.32
Ako je tako svima normalno je da nećeš moći menjati ništa.iskreno, zašto bi kad znaš koji pogledi i komentari te cekaju, samo ti pritisak skoci a sve ostalo ostaje isto.
I mi smo svi verovatno tako dobili i nije nam ništa.
Ovde prvi MMR daju od 15 meseci.
To sto je nama koji smo vani cudno ne znači da mi nismo cudni.
Gala06
(......)
28. фебруар 2015. у 16.36
Something, ne bih se slozila. U Beogradu, već nekoliko godina, vecina roditelja izabere pentaxim 5- valentnu vakcinu. Retko koji roditelj daje deci te tri odjednom. To je bilo ranije, pre pojave pentaxima.
Gala06
(......)
28. фебруар 2015. у 16.39
Čak i sami pedijatri predlazu roditeljima tu vakcinu. Nas niko nije gledao kao cudake, samo nam je receno da se ta vakcina placa za razliku od one tri Torlaxove.
fizikela
(prevodilac)
28. фебруар 2015. у 17.14
Gala, moram ja tebe da ispravim. Ovde se ne radi o vakcinaciju Pentaxim vakcionom, već o revakcinaciji pred skolu - Polio se popije, MMR u jednu ruku a Tetanus u drugu. I nazalost, roditelji nemaju bas previse izbora, jedino u dogovoru sa pedijatrom mogu da razdvoje te vakcine i to AKO pedijatar pristane, i AKO je dete ranije imalo burne reakcije na vakcine. MOžE naravno da trazi, pa APP.
fizikela
(prevodilac)
28. фебруар 2015. у 17.18
Something - iz iskustva ću ti reci sledeće: polio se daje kasicicom, nema neki poseban ukus, mada je problem što se ne pije voda odmah posle njega.
MMR ne boli posebno, i ne bi trebalo da imaju reakciju jer je u pitanju revakcina.
Tetanus jako boli, i taj ubod treba da se poneguje hladnim oblozima. Važno je da dete primi tetanus pre nego sto napuni 7 godina, jer onda dobija decju dozu, ukoliko napuno sedam, mora da prima tetanus za odrasle. Mi smo to slučajno saznali, jer smo primili vakcine 10ak dana pre sedmog rođendana.
Ceka nas sve to ponovo naredne godine, sa mladjim detetom :-(
fizikela
(prevodilac)
28. фебруар 2015. у 17.19
I bas zbog svega navedenog, vakcine se daju tim redom - Polio, MMR pa tetanus za kraj.
S_Girl
28. фебруар 2015. у 22.02
U Kanadi se MMR prima sa 18 mjeseci. Između 4 i 6 godina se prima diptheria, tetanus, pertussis i polio, 4 u jednoj vakcini.
something
01. март 2015. у 14.56
Jeste pentexim smo i mi kupovali da bi detetu kobajagi olakšali muke kad bila mala. Sada kao predškolac treba da primi te tri vakcine za koje nisam čula da postoji „kupovna” zamena...
Komunikativna
(($))
02. март 2015. у 01.05
Kupovna zamena postoji u vidu Revaxis-a kojeg kod nas verovatno nema.

„Mit dem Impfstoff Revaxis® bietet Pasteur Mérieux MSD einen Kombinationsimpfstoff gegen Tetanus, Diphtherie und Poliomyelitis an, der ab dem sechsten Lebensjahr zugelassen ist. Neben hochgereinigtem Tetanus- und Diphtherie-Toxid enthält der Impfstoff inaktivierte Polioviren (IPV). Dies schließt das Risiko einer vakzineassoziierten paralytischen Poliomyelitis aus...”
alskdjfhg
(supermama)
02. март 2015. у 10.39
Sasvim normalno je da dete primi te tri vakcine ili se nekad stave 2-3 u jednu sve zavisi od uzrasta itd... I kakvo je to pitanje ' kako si dopustila da ti dete primi tri.vakcine...' Malo vise respecta prema dokoru koji zna šta radi i koji nije uzeo samo tvoje dete da ' muci' iglama i malo vise respecta prema drugim.roditeljima koji siguno nisu dali svoje dete na ' mucenje' već obično vakcinisanje koje smo i., ako ste zaboravili, i mi primili, ...nekad.
Komunikativna
(($))
03. март 2015. у 03.44


alskdjfhg, prvenstveno trebaš imati „respekt” prema 7-godisnjem detetu koje je uz sve i anemicno pa ga još i bodu 2 puta, mislim uzas! Ja se uopste ne secam da sam ikada kao dete dobila dve vakcine u istom danu, ali tada je još bilo lepo uredjenje u državi, gde su sestre posecivale skole i davale boce.

Kao roditelj koji je prosao sve moguće imunizacije, kao i sva ubedjivanja doktora da detetu dam sve vakcine koje su preporucene, imam puno pravo da kasem drugoj majci „Zašto si dopustila da ti dete dobije sve te vakcine u istom danu?”. Tuzno i zalosno je sto je u Srbiji sistem zdravstva odavno propao a još zalosnije sto kao roditelj moras da se ubeđuješ, diskutujes i svadjas za bolje tvog deteta. Nerad i nistavilo su odavno zavladali ali da ne politizujemo dalje.

Druga stvar je da ti ovde mesas da je sve to normalno i da se daju kombinacije 2-3 vakcine u jednoj. Prvenstveno nije u pitanju 6-o clana vakcina, Infanrix koja je već isprobana, kao ni Pentaxim. Mada i kod isprobanih vakcina jednostavno nemas garancije da na tvom detetu neće ostaviti fatalne posledice. Po Svetskom Zdravstvenom Planu se ove vakcine NIKAKO ne daju zajedno već se preporucuje 4-o clana (dip, TET, PEA, IPV) revakcinacija od 7-9 godine dok je revakcinacija MMR-a od 8 pa do pubertetskog doba.

Polio i tetanus zajedno sa MMR vakcinom nikada nebih dopustila da daju mom detetu u istom danu već ako se već odlucim za revakcinacije, kroz par meseci razmaka.

fizikela
(prevodilac)
03. март 2015. у 08.09
Problem je u sistemu skolstva i upisu dece u osnovnu skolu. U skoli u koju ide moje starije dete, a gde će i mladje ići, ne primaju uopste dokumentaciju deteta za upis ukoliko u dokumentaciji nema potvrde da je dete primilo vakcine, i to čak, da ne bi bilo malverzacija, primaju potvrde iskljucivo od jedne doktorke koja je nadlezna za nasu skolu. Sve preglede i vakcine obavimo kod naše dr, pa sa njenom potvrdom, dobijamo potvrdu za skolu. Može da se razdvoji ukoliko imate dogovor sa pedijatrom, a skola pristane na naknadnu potvrdu (u principu, pristali bi i kod nas, ali bih dobila sekretara za neprijatelja od prvog dana).
Komunikativna
(($))
03. март 2015. у 10.11

Fizikela, pretpostavila sam već da je samo birokratija u pitanju, ali sam vise pucala na dispanzere zbog eventualnih guzvi, bespotrebnih ponovnih dolazaka zbog druge vakcine ili pak zbog loše i komplikovane administracije. Da ne poverujes da je u stvari skolstvo ta zackoljica u čitavom sistemu.

Mozete li da pokrenete nekakve peticije, pišete ministru Zdravstva, Skolstva ili cisto probate preko novina da dignete prasinu?! Rado bih vas podrzala u bilo kom vidu.
fizikela
(prevodilac)
03. март 2015. у 10.25
Hvala Komunikativna, ali bez namere da budem depresivna, ovaj brod tone jer su rupe svuda. Ni one najvece se ne krpe, a kamoli manje. Dobro je kad sve mozete da posmatrate sa strane. Ovde je situacija koju samo manje obrazovani i ogranicenih umova lepo podnose, jer veruju u ono sto cuju. Što se mene tiče, nadam se da ću i ja jednog dana posmatrati sve sa distance :-)
maja3s
(diskutant)
03. март 2015. у 12.50
Физикела, гдје ти оно живиш и колика су ти дјеца ? :))

И овдје све на папиру може а некад је могло и у пракси више не...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.