Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Bol u ledjima?
Vanderbilt
(whatever)
18. фебруар 2015. у 21.31
Nisam sigurna da li sam već postavljala ovov pitanje, ako jesam onda se odgovora više ne secam mada mislim da bi to bilo nemoguće s obzirom na to koliko mi je važno ovo pitanje.

Moj sestogodisnjak se već preko godinu dana zali na bolove u ledjima (krstima). To je pocelo nekako u vreme kada je prošle godine bio u bolnici, i mi smo pripisivali dugom lezanju u bolnickom krevetu. Bio je u bolnici zbog upale pluca i skoro mesec dana je manje-vise bio u krevetu ili bolnickoj fotelji.

Kada ni mesecima kasnije nije prestao taj prigovor da ga bole ledja (tj on je govorio kicma, dosta dugo je trebalo da se iskristalise da ga ne boli bas kicma, već taj deo oko krsta, poprecnom linijom) , poceli smo da brinemo. Tokom prošlog leta je isao u drugu skolu kao kamp, nije bas voleo, stalno je bio neraspolozen, možda je malo i tražio paznju ili izbegavao skolu, uglavnom tog leta su ledja pocela da ga bole non stop. Naravno isli smo kod lekara. Lekar je uradio sve moguće analize krvi na najgroznije bolesti, tipa leukemija i tome slično. Istraumirali smo se nacisto. Nalazi su bili ok, jedino mu je gvozdje bilo nisko. Radili smo i rentgen, sve uredno. Lekar je mišljenja da ne treba forsirati magnetnu rezonancu bez drugih pokazatelja da ima potrebe. Buduci da su svi nalazi ok, lekar smatra da nema potrebe za MR, naročito jer bi trebali da ga po ovdasnjoj praksi skroz uspavaju.

Njegovo zaljenje na ledja je prestalo na neko vreme, verovatno od septembra pa evo do početka ove godine. Onda kada je ponovo poceo da se zali, primetila sam da se par dana ranije prvo pozali na tetive iza kolena, a onda pocne i na ledja. On se inače normalno igra, skace, trci, sve bez prepreke, jedino uvece kad je već mnogo umoran kaže da ga bole ledja, i ponekad ujutro kad ustane isto kaže da ga bole ledja. Nisam pametna vise šta da mislim. Hoću opet da ga vodim kod lekara, pa makar opet samo krv uradili. Ovde se bolovi u kicmi i ledjima i nogama mnogo ozbiljno shvataju, odmah se sve testira za kancer. Ja se secam, kao dete, godinama , ali godinama, su me uzasno bolele noge u tom nekom uzrastu, sigurno od prvog razreda pa bar do kraja osnovne ako ne i duže. Imala sam osecaj da mi sevaju kosti i tetive, isli smo kod lekara, sve je uvek bilo ok, lekar je rekao da su to bolovi rasta. Ponekad nocu nisam mogla od toga da zaspim. Ne secam se kad je prestalo, ali secam se toga kao velikog faktora mom detinjstvu, bola koji je bio grozan i koji se javljao povremeno u periodu od desetak godina, pa trajao danima ili nedeljama, i tako stalno.

Trudim se da ne panicim, dete je inače zdravo i normalno, svi nalazi su normalni, eto jedino MR nismo radili, ali da je nešto kriticno za godinu dana bi se sigurno pokazalo kao takvo, na kraju, pogorsalo bi se, nešto bi nekad bilo u krvi, ne znam. Nemam pojma šta da mislim o svemu. Pre par meseci smo isli i kod ortopeda, tamo su mu uradili otiske stopala i sva ta biomehanicka merenja, njegova stopala tj unutrasnji zglobovi iznad stopala su zakrivljeni na unutra sto mu prirodno daje losu poziciju stopala i eventualne probleme sa hodom, kukovima itd. Tu falinku ima moja mama, donekle i ja. Nije to nešto sto je vidljivo golim okom, ali definitivno nije normala. Ortoped je rekao da je moguće da ga zbog toga bole i krsta, kicma, pa i vrat kasnije. Kaže da mu ne trebaju bas ortopedske cipele, ali da bi ulosci mogli da pomognu. To ćemo sad ovih dana da izradimo. Ostaje mi da se nadam da će to popraviti stvar.

Ima li neko sa sličnim iskustvom? Znam šta sve loše može da bude u pitanju kod ovakvih bolova, toga se uzasavam, no ono sto zapravo tražim su neke reci ohrabrenja da se još nekom desavalo, da ne mora da bude ništa strasno. Nekad, kao veceras, kad legne pricajuci o tome da ga bole ledja, nakon što ga masiram i sve... stvarno , sedim ovako sama u mraku i ne mogu da ne brinem. Posle se trgnem pa mislim - boze šta sizis, zašto sve non stop držiš pod takvom lupom, moja mama ima obicaj da kaže da sam previse fokusirana na svaki mali detalj u vezi njih i da je moj dozivljaj često preuveličan. Ne znam, ne mogu da budem objektivna, kad ti se radi o detetu nekako ti je prvi odgovor na sve - briga.

Bettina
19. фебруар 2015. у 00.12
Majcinim brigama nikad kraja ! :)

Od moje prijateljice sin , tada petogodisnjak, je vristao od bolova u nogama. Imala sam priliku da budem prisutna par puta kod njih kada se mucio sa tim .Bolovi su se pojavljivali većinom pred spavanje, mada se znao zaliti i togom dana,kad je u mirnoj polazoju bio- crtanje, citanje itd. Tada je znao samo reci- bole me noge.Dok uvecer je sasvim druga prica bila.
Djete je bas plakalo i histerisalo :(. Roditelji su ga masirali , obloge stavljali i tjesili kako su znali. Znao bi ih im zaspati na rukama dok su ga nosali po kuci. Kod doktora su isli bezbroj puta , svi su testovi dolazili ok, jedostavno bolovi rasta. Naravno, oni su jednako brinuli i zamišljali najgore scenarije, ali hvala Bog sve je dobro prošlo. Sada ima 10 godina i vise se ne zali, bolovi nestali !!
Raspitaj se u familiji jeli netko isto imao jake ili slične bolove raste.
Takođe , možda da pratis kako se igra, da li „skace” previse. Neka djece ne stede tijelo dok se igraju i uzivaju!!

Nadam se da će ovo moje malo iskustvo pomoći da se ne brinete previse.

Želim vam sve najbolje !
skoljka
(student)
19. фебруар 2015. у 00.33
I moja cerka od 4-te godine ima povremene al jako bolove u stpalima posebno. Ja nikad nešto nisam toliko brinula. Ona je super, sve ok, tako da mi moj unutrasnji osjecaj kaže da je to bol od rasta koje sam i ja imala bas intenzivno kao dijete. Šta ja znam, ja nisam neki panicar, tako da bi i tebi rekla da malo to ostavis na stranu ako možeš pogotovo sto ste već toliko testova Uradili i svi nalazi su ok. Ali to je samo ono sto ja mislim, ti znaš svoje dijete najbolje. Btw, šta tata misli?
tamara
19. фебруар 2015. у 02.45
Moj sin je jedno vreme imao često bolove u ledjima, bili kod dr.ali ništa nije nikakve ozbiljne preglede radio, samo rekao da je zbog brzog rasta i da mu damo paracetamol po potrebi:-(.
U biljnoj apoteci smo kupili kremu koja izvlaci bolove na bazi mente i ne znam čega još.ima jak miris pomalo kao tigrova mast i to mu namazemo i izmasiramo ledja i kaže da mu bude bolje.to ga u periodima boli ali on stvarno brzo raste i verujem da je to razlog.komsija nam je fiziotetapeut i on mu jednom ispucao prsljenove, samo sastavio ruke oko glave i digao ga iza ledja a svojim rukama drzao njegove.to može svako, nije teško i od tad je dugo prošlo do sledećeg bola.nisam ja bila tu ali MM kaže da je pucalo kao kod odraslog coveka, malo se zabrinuo ali ok je prošlo.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
19. фебруар 2015. у 08.46
Posle svega sto si napisala, ja ipak mislim da tu ima dosta genetskog faktora i da su to samo bolovi rasta. Za svaki slučaj, posto se uglavnom zali na bol u krstima, ja bih mu pregledala bubrege jer to zna da bude refleksni bol. Ako su bubrezi u redu, onda se ja ne bih bas nešto brinula jer je to onda, najvjerovatnije, uslijed rasta.
Vanderbilt
(whatever)
19. фебруар 2015. у 10.26
Hvala vam. Tata se naravno mnogo manje brine od mame, kao i obično sto biva. Kada je bilo aktuelno prošle godine oboje smo se zabrinuli, ali kad su svi rezultati bili ok, njemu je laknulo i posle se vise nije toliko brinuo. Laknulo je i meni, ali sad kako se on opet zali, meni opet sto briga u glavi.

Moj sin je dosta visok za svoj uzrast, oduvek je u 95. percentilu.

Ja sam isto brinula za bubrege, prošli put je to sve bilo ok, možda bi trebali opet da uradimo test krvi pa da vidimo .

Inače da vam ispricam šta se desilo jednom kolegi sa posla, zlu ne trebalo. Devojcica ima 14 godina i zalila se par dana na stomak. Nije isla u skolu, hajde kao boli je stomak, bili kod lekara, lekar kaže advil, caj, supa, kao i obično ovde sto ide. Posle 4 dana nju i dalje boli stomak, a posto je bila nedelja, tata je odvede u hitnu jer su valjda te naredne nedelje trebali da putuju negde, pa da je ipak pregledaju podrobnije pre nego sto odu. Lekar u hitnoj kaže stomacni virus, ali posto ste već tu uradicemo krv i mokracu. U roku od sat vremena lekar se vraca i bukvalno mu kaže - njena jetra će otkazati u roku od 2 sata. Covek se naravno izbezumio, kako sad to, šta, ništa, kaže, jetra je na 10% funkcije i u roku od 2 sata će da otkaze ukoliko ne dobije transplant. U isto vreme hitna dolazi u bolnicu, vode dete u Sick Kids, stizu u Sick Kids a tamo ih docekuje „grief team'. Znaci bukvalno dete umire. On zove cerku, ženu da dodju da se testiraju da se vidi da li neko od njih može da joj da deo jetre, spremaju je za operaciju u slučaju da se nadje donor, poslednji minuti isticu, i da bi joj dali još malo vremena da majka i sestra stignu u bolnicu, jedan mladi lekar kaže jedino sto još možemo uraditi je masivne doze vitamina K da zgusnemo krv da bi sporije proticala kroz jetru, i time usporila proces. Daju joj jednu injekciju, drugu, treću, sve vreme mere te enzime, i posle sat vremena polako pocne stanje da se popravlja, posle 4 sata je jetra već pocela da se polako regenerise, a iz bolnice je izasla ziva i zdrava posle 3 dana. Bukvalno ju je spasilo to što su joj zgusnuli krv na par sati, a mogla je da umre. Na kraju, u pitanju je bio virus.

Kad pomislim koliko puta ne shvatamo ozbiljno neke stvari, a mogu da budu jako ozbiljne. Ova devojcica je mogla umreti da je tata tog dana nije odveo u hitnu i da se nije još pet slučajnosti podesilo da ona prezivi. Ne znam, ispricala sam vam ovo za ne daj boze da nekom nekad u zivotu zatreba. ...

Komunikativna
(($))
19. фебруар 2015. у 12.32
Koja jeziva prica, Vanderbilt!

Celi dan nešto mozgam šta da ti napisem. Možda da pocnes da dajes detetu vitamin D ukoliko do sada nisi ili da pocnes sa onim supama sa junecim koskama.

Moja cerka često dobija pitehije po telu i ni jedan doktor nije to nešto ispitao do kraja. Samo mi kažu da hitno dodjemo ako pocnu da se umnozavaju. Zbog tog straha sam je i vakcinisala od meningitisa. Čula sam sada, od jedne mame pedijatra za jednu doktorku koja se sem skolske medicine takođe bavi i kineskom i upravo ta kineska medicina otkrije uzroke simptoma pojedinih bolesti tacnije nego skolska medicina. Malo sam se zapetljala, ali shvatices ti u ostalom šta sam htela da kažem. Želim vam puno sreće i uspeha a i tebi draga mama da se malo opustis u svojim brigama.
tweety_m
(?)
19. фебруар 2015. у 19.27
Mene si istraumirala sa tim analizama,ništa mi više ne treba.ja isto mislim da je to rast, svi su nalazi ok i nemoj da brines.
bt
03. март 2015. у 07.23
Ja mislim da treba da se malo opustis(znam da je mnogo lakse reci nego uraditi).Gledaj to možda sa ove strane.Da je ne daj Boze nešto opasno islo bi na gore,imao bi toni drugih siptoma,ne bi dobro jeo,gubio bi na kilazi itd...Ja sam 182cm visoka i iz licnog iskustva ti mogu reći da su me noge i ledja ubijale u tom periodu.Ne sekiraj se,sve si testove obavila,djete je ok,samo raste :)) sve najbolje
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.