Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Montesori skole
FifthAvenue
21. децембар 2014. у 19.09
Da li imate iskustva s Montesori skolama? Da li zaista daju tako dobre rezultate kao što se piše?
skoljka
(student)
21. децембар 2014. у 20.08
Ne znam šta se piše i koji su to rezultati. Moje obe cerke su isle, jedna još u uvijek ide i mi smo zadovoljni. Izgledaju mi zadovoljnije i fokusiranije, zna se red, mada to može biti i u drugim vrticuma koji nisu montesori. Ja mogu da upored s reggio program gdje su ranije isle i tu je bio haos ( možda je konkretno do tog vrtica).
FifthAvenue
22. децембар 2014. у 06.50
Mislila sam vise na specificnosti Montesori nacina ucenja djece. To je vise kao neki „robinzonski” stil, koliko shvatam. Citala sam da tu nema klasicnih igracaka, nego recimo dobiju letvice razlicith duzina i komad platna i treba da prekriju tu povrsinu i da takav način igranja razvija mnogo vise mastu i djeca bolje nauce da rjesavaju probleme. Takođe, da od svega ima samo po jedan primjerak, kako bi se naucili strpljenju.

Da se mjesaju djeca razlcitih uzrasta, tj nema grupa. Da uce 2 strana jezika.

Da li ste primijetili da vasa djeca u odnosu na svoje vrsnjake odskacu u nečemu zbog ovakve vrste ucenja?

LeeLu
22. децембар 2014. у 08.16
Moja cerka ide u Montesori skolicu evo već dve godine i mi smo apsolutno prezadovoljni! Sve sto si čula o njihovom sistemu je tačno, da ne ponavljam. U nasem slučaju se radi o Montesori u Torontu. Meni se izuzetno dopada taj pristup razvijanja kreativnosti, strpljenja i pre svega samostalnosti kod deteta. A najviše mi se svidjaju grupe mesovite starosti gde je moje dete recinmo prošle godine sa tri godine većinom bila u grupi sa decom od 4-5 godina i to ju je „povuklo” da nauci mnogo stvari koje normalno u okruzenju svojih vrsnjaka ne bi. Taj koncept mesovitih grupa podseca na način na koji smo mi odrastali u bivšoj Jugoslaviji gde smo se u ono vreme svakodnevno igrali u našim naseljima ispred zgrada sa decom najrazliciyijih uzrasta i tako čini mi se ranije sazrevali i bili samostalniji.
Preporucila bih svima Montesori skolu/vrtic, a za ljude koji su u Kanadi, pa i one skromnih materijalnih mogućnosti, bih preporucila da stave dete makar do JK-a jer se do tog uzrasta svejedno placa boravak svuda tako da dete može da ima zaista dobar start.
Lavica71
(Menager)
22. децембар 2014. у 12.56
Jesu, jako su dobre. Moja deca idu već 4 godine u Montessori skolu ovde u Chicagu. Znaci od snovljevih 3 godina, mi smo sa njima. Razredi u nasoj skoli se ne poklapaju sa CPS, ali recimo mi smo sa njima od preskolskog, pa sada idemo u Osnovnu skolu. Znaju da pišu( stamnao, pisano, insistiraju na pisanom), da čitaju, prvo ih uce da sabiraju i oduzimaju sa velikim brojevima (10. 000), samo planiraju svoj dan, isl. Mi, kao roditelji smo jako zadovoljni, celim Montessori pristupom, a dece obozavaju svoju skolu.
Sve najbolje
Lavica71
Snezana
22. децембар 2014. у 14.23
Koliko ima onih koji su za toliko ima i onih koji su protiv. Bitno je ono šta vi mislite da je najbolje za vase dete i koju pedagosku metodu ucenja vi želite za svoje dete. Kako sto su državne skole razlucite tako su i montesori i zato je najbolje raspitati se o bas onoj koja je aktuelna za vas.

Čula sam mnogo toga pozitivnog o skoli ali isto tako i negativnog. Mogu napisati ono negativno a pozitivno ćeš najbolje cuti od onih sa ličnim iskustvom.

Ako je skola dalje i dete neće ići sa svojim vrsnjacima iz komsiluka, to je minus jer gube taj socialni deo i važna poznanstva. Isto tako ne uce socijalne kodove na isti način kao ostala deca i često se ne mogu prilagodit socializaciji dece koja nisu iz montesori.

Vecina tih skola nema zadacu a u skoli sami biraju šta će uciti. Samim tim roditelji imaju slab uvid u to šta deca uce. Desi se da npr dete ne radi matematiku pola godine jer bira uvek nešto drugo. Čula sam od ucitalja za decu koja su presla iz montesori u državnu skolu da zbog toga često zaostaju za ostalom decom. Isto da im je prelaz iz montesori u državnu jako tezak i teško se priviknu.

Mislim da ako dete stavljate u montesori skolu to treba da bude zato što verujete u njih ove metode rada a ne zato što je cool da dete ide u privatnu skolu.
skoljka
(student)
22. децембар 2014. у 20.47
Sori, nisam dobro procitala. Nemam iskustva sa skolama, nego samo vrticem.
FifthAvenue
22. децембар 2014. у 20.49
Zanimaju me iskustva i za skolu i za vrtic. Hvala svima na javljanju.
FifthAvenue
22. децембар 2014. у 21.00
Moja cerka ima 3 godine i ide u regularan vrtic. Meni se svidja Montesori način ucenja, ali kad sam otisla tamo nisu mi se dopale uciteljice i odustala sam. Onda se uvijek pitam jesam li možda ipak trebala. Ona je jako sretna u vrticu u kom ide, ali ne vidim bas da nešto mnogo nauce. Opet, sa 3 je bitno da se igraju i socijalizuju.

Nisam znala da u skolama biraju šta će da uce. To mi je onako malo „zabrinjavajuce”, mada sigurno i za to postoji neko objašnjenje :)

Lavica71
(Menager)
22. децембар 2014. у 21.48
Ne oni planiraju svoj dan a ne biraju šta će da uce, to su dve razlicite stvari. I te kako se drže svog plana i programa. Uce ih da kriticki razmiljsju. Moje iskustovo sa CPS i sa Montessori skolama ne može da se poredi, jednostavvno CPS nisu dobre, ne samo za moju decu već za svako dete, ovde. Svako dete treba da ima pravo na izbor, i snasu da proba i druge skole. No, mi sada imamo mnogo mladjeg gradonacelnika, coveka koje je krenuo da sređuje stvari sa skolama pa ćemo videte kako to ide. Za sada i njegova deca idu u privatnu skolu.
Sve najbolje
Lavica71
PustaZelja
(i posle mene - ja)
24. децембар 2014. у 16.37
Nemam iskustvo sa Montesori vrticima i skolama; imam sa ovim regularnim i nemam primjedbi.
skoljka
(student)
24. децембар 2014. у 21.40
Za montesori vrtice od mnogih roditelja čujem da su bas zadovoljni ( i pogotvo oni koji su mogli da porede). E sad sve , sli sve zavisi od samih uciteljica i menadzmenta. Mogu oni da imaju neku super pricicu i program ( eto pogledaj reggio, ja sam bila odusevljena idejom da djeca iniciraju projekte i da je dosta vezano za istrazuvanje prirode, drustva, ma milina citati i slusati o tome, nema plasticnih igracaka, nit disney likova nego sve prirodno, al djeca su mi bila mnogo nesretna, uvijek haos, sve razbacano, nikakvog reda, uciteljice bez autoriteta blabla). Dok montesori , ovaj nas konkretno, ma milina gledati kako su djeca zadovoljna, kako uce, igraju se sa 'works', sama atmosfera fenomenalna, uciteljica s mnogo iskustva, voli djecu i zna s njima. Al opet, to može sad biti do menadzmenta i samih uciteljica, a ne do montesorija.
svirena
(teaser)
24. децембар 2014. у 22.49
imala sam dijete u reggio inspired predskolskoj ustanovi, ništa zanimljivihe i ljepse u ovoj zemlji nisam vidjela, ako bude sreće ili ostanemo ovde i dvoje malih ću tu da upisem. Slazem se da je sve do organizacije i vaspitaca. Nismo razmatrali montesori jer smatram da takav program nije dobar za moje dijete tj njegov tip licnosti. Dosta je tu i pomodarstva ukljuceno, ali opet kljuc je da sve zavisi od vaspitaca i strucnosti, da li je skola certified ili nije itd.
Komunikativna
(($))
03. јануар 2015. у 09.08

Ono sto bi meni bilo bitno u tvom slučaju je dali kod vas postoji neka potvrda, certifikat ili šta već da su ta skola ili vrtic zaista Montessori. U nazivu ustanove može obično stajati svasta nešto: „casa del bambini”, „childrens hous” montessori school„ itd, itd. Bitan je rad po Montessori pedagoskom principu a to je sledeće:

- Vezbe iz prakticnog zivota
- Vezbe čula
- Matematicki materijal
- Jezicki materijal
- Kosmicko vaspitanje

Ukoliko imaš nekih nedoumica, možeš mi se obratiti sa linkom ustanove (ukoliko imaju slika) pa da vidimo njihov koncept.

Svirena, Montessori pristup odgovara svakom detetu i ne bazira se na licnosti. Svako dete ima unutrasnji model razvitka koji samo razvija a Montessori pedagoski pristup upravo odgovara svakom detetu jer kroz ”pripremljenu okolinu„ dete može nezavisno od pedagoga da se razvija, tako da ja imam decu koja sa 3 godine već znaju da pišu slova, svoje ime, raspoznaju prizmu, kocku, cilindar, samostalno peru svoje tanjire, case, postavljaju sto sa priborom za rucavanje, brisu iza sebe, prave razlicite experimente sa bojama, vodom, raspoznaju 9 nijansi jedne boje i tako u nedogled. O samostalnosti deteta da i ne govorim. Ne kažem da regularne ustanove nisu dobre ali deca kasne u razvoju u odnosu na decu u Montessori ustanovama.”
svirena
(teaser)
03. јануар 2015. у 12.30
procitala sam dosta o Mariji Montesori i njenom pristupu, i definitivno to nije za svakoga. Hoću reći da mi je cilj da dijete razvije individualnost i kreativnost ali dok je u kolektivu u timu, grupi jer tako i živimo, a ne da samo cisti listove od cvijeca krpicom dva sata (primjer koji sam vidjela u toku obilaska eminentne certifikovane ustanove). Takođe ne mislim da je potrebno da moje dijete sa 3 godine zna slova, preoznaje cilindre, niti mislim da bi joj to znanje u tom dobu dao vjetar u ledja naspram druge djece. Radije sam se fokusiralq da uci kroz project based learning, gdje kroz igru istrazuje zivot, i sto je najbitnije razvija kreativnost i individualnost kroz saradnju i igru sa drugom djecom, pa i sa igrackama, kockicama, istrazivanjem prirode. Za mene tj za moje dijete se ovaj izbor nastave pokazao kao pravi i dobitni, i sa lakocom je presla u državnu ustanovu. Za mene je ucenje proces koji ne pocinje i ne zavrsava u nekoj ustanovi, porodica je takođe kljuc, druzenja sa dragim ljudima kad kog možemo, one modele ponasanja koje će najranije da usvoji kod kuce su takođe bitni. Dakle meni je to sve zvucalo i izgledalo kao sminka, ali svakako duboko postujem one koji su izabrali i taj tip obrazovanja i kod kojih je dalo rezultate kojima su tezili.
Ringispil011
(profesor muzicke kulture)
07. јануар 2015. у 13.02
Procitala sam knjigu Upijajuci um Marije Montesori. Prvo sto me je uzasnulo je tvrdnja da detetu uopste ne treba majka da bi odraslo u zdravu licnost. Ostalo mi je isto bilo totalno nategnuto kao teorija. Što se prakse tiče, obisla sam jedan Montesori vrtic i imala šta da vidim.. Beba od 9 meseci puzi po podu, unaokolo trce predskolci i svako malo je zgaze po prsticima. Igraju se sa serpama i loncima, valjcima iz toalet papira i praznim flasicama od sampona. Par klasicnih igracaka stoji prasnjavo i prljavo negde gore da ne može niko da ih dohvati. Dve vaspitacice se vuku ko mrtvi konji unaokolo, ne zna se ko pije a ko placa. Zato sam upisala dete u klasican vrtic i bila prezadovoljna. Odlično je pripremljen za skolu, sada ima sve petice, radoznao i motivisan. Vaspitacice bile predivne, za poželeti.
LeeLu
10. јануар 2015. у 11.16
Uh, dobro je, na vreme si izvukla dete da ne ide u tu groznu skolu.
HOCUKUCI
(MAMA)
21. фебруар 2015. у 22.11
Ima li ih u Engleskoj I gde mogu doći do vise informacija? Hvala, lepo. Volim Montesori principe
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.