Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Trip down the memory lane :)
Vanderbilt
(whatever)
19. децембар 2014. у 11.01
Znam da se ova tema obično pojavi kad-tad pred praznike, ali ja imam slabo pamcenje pa ako sam i citala odgovore, kao da nisam :)

Znam i da se dole na jednoj temi već pricalo o tome šta i kako za praznike, ali ja bih da suzim temu :) Da li ste od onih roditelja koji pokusavaju svojoj deci da priuste sve sto sami nisu imali? Da li preterate ponekad u tome? Da li, nasuprot tome, znajuci kako sve može da se živi, pokusavate da ne preterate ni u cemu i da ih ne razmazite? Da li vasa deca znaju vrednost stvari? Da li se secate svojih poklona i koliko su vam znacili?

Iz detinjstva pamtim Nove godine kao najveci praznik. Nikada nismo živeli naročito dobro, ali bile su godine kada smo živeli izuzetno teško. Jelka i pokloni pod jelkom za Novu godinu, međutim, nikada nisu izostali. Zato mi je i danas to omiljeno doba godine - moja mama se trudila, i uspevala, da iz poprilicnog siromastva svojoj deci napravi tu caroliju svake godine. Obozavali smo kupovinu i ukrasavanje jelke - onda su se kupovale jelke sa korenom i sadile u dvoriste. imali smo po koji kupovni ukras, ali smo većinu sami pravili od sisarki, oraha uvijenih u sarene i sjajne papire, vate. Sve je to bio veliki ritual. Kada smo se mnogo godina kasnije iselili iz te kuce jer je dosla novogradnja, radnici koji su rusili su rekli da nisu još imali priliku da rezu čitavu sumu u jednom dvoristu i basti - bile su tu jelke stare koliko i ja, visoke do neba, bilo ih je bar 20 - retke se nisu primile. Pokloni pod tim jelkama su uglavnom bili simbolicni : jedne naročito teske godine, dobila sam na poklon jednu narandzu i jednu bocicu gela za kosu. Tada sam bila u kasnijim razredima osnovne skole i pocelo je da mi bude važno kako izgledam - gel za kosu sam tada prvi put drzala u rukama, mirisao je divno, bio je ljubicaste boje i ja sam bila najsrecnije dete na svetu.

Jedne godine smo brat i ja dobili zajednicki poklon : fliper. To je bila godina kada nam je tata radio u Iraku i nismo ga videli jako dugo. Kada je dosao kuci, doneo je veliki paket zapakovan u lep papir, a onda smo otisli po jelku :) To je bio prvi i poslednji put da smo dobili nešto tako veliko. Secam se i da sam jednom dobila plocu Branka kockice. A jednom sam dobila i Madoninu plocu, par godina kasnije :) Kod bake, koja je slavila katolicki Bozic, „Mikulas” nam je donosio cokoladice u uglancane cipelice ostavljene na prozoru.

Hoću da kažem, ja se secam ovih stvari zato što su bile posebne, malobrojne, svaka mi je znacila mnogo jer je bila jedina. Nije bilo pedeset poklona pod jelkom, plasticnih drececih igracaka koje vicu, pevaju i vrte se u krug, nije bilo ovog preterivanja koje se forsira danas gde je deci gotovo sve dostupno.Svaka stvar koju sam otpakovala pod jelkom je i danas ziva u mom secanju jer su je iskrena radost i specifican značaj u mom zivotu ugravirali u moj mozak zauvek. Naročito mnogo kasnije, kada sam odrasla, otisla od kuce i shvatila koliko je truda zahtevalo i to malo sto smo imali - shvatila sam kolika je uloga roditelja u stvaranju tih najranijih radosti, osecanja, zahvalnosti. I koliko me je to formiralo kao osobu.

Pod pritiskom ovdasnje potrosacke kulture i komercijalizacije svih mogućih pa i izmišljenih praznika, covek ponekad zaboravi na pravi smisao stvari. Deca prakticno non stop imaju neki već povod da dobijaju nešto, vise i ne znaju šta da traže. Koleginice a poslu dolaze sa listama na kojima su desetine stvari, prilično skupih - pricaju da njihova deca imaju osecaj da im je sve dostupno i da im sve sto zamisle pripada. A onda odu i kupe sve to. Rekla sam dole na nekoj temi jedne godine smo muž i ja preterali pa smo deci pokupovali gomilu poklona za oba Bozica i obe NG. Na kraju svega, nisam mogla vise ni da se setim ni šta su sve dobili, niti oni danas to znaju, niti je vecina tih stvari vise uopste u prometu. Jako sam brzo shvatila da će biti nasa greška ako odgojimo decu koja će postati ljudi sa kojima se mi ne bismo druzili. Tako smo zaustavili svo to ludilo, i sada praznici znace po jedan poklon, specijalan, po nečemu važan u tom stadijumu njihovog zivota. Od ukrasavanja jelke se trudimo da napravimo lep ritual, naravno imamo ukrase ali ih često i pravimo jer deca u tome uzivaju. Ove godine je prvi put moj stariji sin koji će uskoro imati 6 godina napravio sam jednu kutijicu pa u nju stavio nešto za „mamu i tatu” sto je takođe sam napravio. Jako je ponosno to sam zapakovao i stavio pod jelku. Onda je mladji to video pa je i on nešto napravio i zavio u papir i stavio pod jelku :) Tako da već imamo dva skromna poklona pod jelkom ali je radovanje i iscekivanje na sve strane toliko, da sam presrecna jer vidim da skroman pristup radovanju ipak može da urodi plodom. Oni su obojica od deda-mraza tražili (pisali su mu ) vrlo skromne stvari, mladji je čak bio toliko skroman da nije tražio ništa za sebe, već je tražio drugaricu za svoje majmunce sa kojim spava:) Imace po jedan poklon od deda mraza i po jedan od nas, a zato što je samo jedan, ulozili smo mnogo paznje u taj jedan, stvarno smo se trudili da to bude nešto sto im je trenutno jako interesantno i važno - a opet, nije skupo. I mislim da će biti pun pogodak i da će pamtiti te stvari i dugo ih voleti.

Kako kod vas stoje stvari ? Da li uopste razmišljate o svemu tome?

I vecito pitanje koje slusam od novembra - jeste li zavrsile christmas shopping :)) ?
kriska
(*)
19. децембар 2014. у 11.11
Tema je lepa i setna. Sad žurim, pa nemam vremena ništa detaljnije da napišem.
Pozdrav i srećni predstojeći praznici!
PustaZelja
(i posle mene - ja)
19. децембар 2014. у 14.37
To je to, manje-vise. Nemam ja tu šta da dodam. Ja i brat smo paketice dobijali za NG i to nisu bile igracke koliko se sjecam već samo slatkisi. Igracke smo dobijali za rođendane koliko se sjecam.

Ja se sjecam da sam zeljela Barbiku i mama i tata su me odveli u Sarajevo u komision da mi kupe pravu Barbiku. Posle toga sam dobila još 2 Barbike i to je bilo to. :) A ove moje, brat bratu sada imaju bar 20 Barbika, a već sam ih toliko jednom pobacala. Od mene su možda dobile ukupno 2-3, a ovo ostalo sve pokloni.

To je istina da danasnja djeca ne znaju da se raduju poklonima upravo zato jer imaju sve. Ako im se i obraduju na momenat, to je već sve zaboravljeno u narednih 10 minuta i igracka zavrsi na kamari sa ostalim igrackama.
hana-banana
(.)
19. децембар 2014. у 15.15
Vanderbilt, s jedne strane se slazem sa svim sto si napisala, posebno sa onim da želim da od njih napravim ljude sa kojim bih se voljela druziti.

S druge strane mislim da je ta neka „artificial scarcity” samo cep u brani koja puca jer njihov zivot generalno obiluje sa vise stvari nego sto smo mi ikada imali. Ja lično sam imala vrlo sretno i bezbrizno djetinjstvo, ni u cemu se nije oskudijevalo, a opet nisam imala koliko oni u startu imaju tako da ne znam koliko pomaze to uzdržavanje jednom godisnje ako čitav stil zivota nije takav.

Ja opet razmišljam da posto sam ja imala sve, ko sam ja da njima postavljam granice tipa „samo jedan poklon” ili previse igracaka... Nervira me kad muž pocne da prica kako je on imao samo jedan autic, ajde vise i ti i tvoj zuti autic - šta sad, i nasa djeca treba da drndanju jednu te istu igracku do punoljetstva zato što on nije imao, ne razumijem...

Malo mi je teško da im za ovo doba kupim neke smislene poklone, nešto sto će da im traje tako da se sve svodi na neke komercijalne, trenutne hitove, a ja se sve kao nadam da ćemo se vremenom presaltati na nešto kvalitetnije. U međuvremenu, ja sklanjam neke keepsakes, a čega će se oni sjecati ostaje da se vidi.
Ja lično (sto u potpunosti opravdava sve o cemu ti pišes) ne sjecam se nijednog novogodisnjeg poklona (osim paketica), ali se sjecam jelke i prošle godine samo što se nisam rasplakala kada sam u prodavnici nasla iste ukrase kao stosmo mi imali i ostavili u Bosni.

PustaZelja
(i posle mene - ja)
19. децембар 2014. у 17.46
Ja lično sam imala vrlo sretno i bezbrizno djetinjstvo, ni u cemu se nije oskudijevalo, a opet nisam imala koliko oni u startu imaju
_______________________________________________

Ja ovo stvarno ne kontam. Šta ovo konkretno znaci? Ako ni u cemu nisi oskudijevala, znači da si imala sve sto ti je trebalo ili sto si zeljela. Po cemu onda tvoja djeca u startu imaju vise? Meni je ovo paradoks.
tweety_m
(?)
19. децембар 2014. у 18.29
Sad kad nešto premotam film za NG smo mi samo dobijali paketice, kad smo bili stariji mama i tata su nam među slatkise ubacivali neku sitnicu.Kad nismo bili zajedno( to je bilo kad sam studirala) slali su mi paketic, tako su mi jedne godine poslali paket sa slatkisima,između ostalog u paketu je bila i kutija cigara,diskretno su mi dali do znanja da znaju da pusim,klipaca od 2o god. ali nisam pusila pred njima.Nekih velikih poklona se ne sjecam.I mi sada klincima ne kupujemo velike poklone za NG i Bozic.I ako kupim nešto u tom momentu jer je povoljno ne dajem im tad.Za ovu godinu sam kupila kutiju u dolaru sa DM nacrtanim i u nju ću da ubacim slatkise sto vole i po Nindza Kornjacu,to im je aktuelno sada,dodam još bojica,plastelina,nekih Transformers slicica i to je to.Vise sitnica ubacim a ne jednu veliku igracku.Te sitnice stalno kupujem i stekam u ormar,tako da za NG samo kupim ukrasne kutije.
Za Bozic garderoba i to je to.
hana-banana
(.)
19. децембар 2014. у 18.50
Pusta, imaju vise jer imaju i sto im treba i što ne treba, nekada i puta tri. Ja sam imala omiljenu lutku, moja cerka ima omiljenu lutku, torbicu sa likom iste, slicice, snalice, cebe i jastuk, bubble bath, sve u znaku tog lika.

Imaju vise prilika za sve - sportove, hobije, aktivnosti, itd.

Ja sam imala sve sto sam zeljela, a zelje su mi bile u skladu sa okruzenjem u kome sam rasla. Njihove zelje i vidici su neuporedivo siri, žive u vecem gradu, u modernijem dobu. Sad jasno?
PustaZelja
(i posle mene - ja)
19. децембар 2014. у 19.01
Ocigledno je pojam „biti zadovoljan” relativan jer sve zavisi ko se cime zadovoljava i šta koga čini sretnim.

To sto dijete ima sve moguće sa omiljenim likom je greška roditelja a ne djece. Ja mislim da tvoje dijete bas i ne želi sve to i da mu je čak i svejedno. Vise roditelj, u ovom slučaju ti, pravis famu oko svega toga. Čini mi se da te dzidza-bidze vise trebaju tebi već tvojoj cerki.

Da joj pola od toga sto ima sklonis i sakrijes, vjerovatno ne bi ni primjetila.
hana-banana
(.)
19. децембар 2014. у 19.13
Tačno sam znala da će sve biti moja greška , mislila sam to i napisati. Cija je greška sto tvoja djeca imaju 20 barbika? E, tako i ovde isto ;)

Kako god, ja rekoh šta ja mislim na zadatu temu.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
19. децембар 2014. у 19.21
Ja sam već napisala da su od mene dobile možda 2-3 Barbike. Ostalo su im drugi donosili. Hoću da kažem da djeca nemaju vece prohtijeve već ih mi pravimo gladnim materijalnih stvari.
hana-banana
(.)
19. децембар 2014. у 19.38
Pa i ovde je isto tako, ali ti izgleda bolje znaš šta se desava u mojoj kuci od mene.

Prošle godine sam čak tražila od gostiju da ne donose cerki poklone nego da ako bas hoće daju donaciju kome misle da treba. Samo jedna porodica je uradila to, svi ostali su donijeli poklone.
-afrodita-
(♫)
19. децембар 2014. у 19.42
moja deca su napravila spisak,glava me zabolela:)
maja3s
(diskutant)
20. децембар 2014. у 04.48
Ја ко и кришка ;-) нисам сама треба ми више времена да напишем а сад сам у шкрипцу :)))
Gala06
(......)
20. децембар 2014. у 04.54
Ja sam dobro prošla ove godine, tražila je samo igracke.

Prošle godine je tražila od Deda Mraza da joj donese, vencanicu, veo sve sa krunom, rukavice zamneveste, cipelice i bidermajer.

Nasla sam neku belu svecanu haljinu koja je za male deveruse, i bas lici na vencanicu. A veo sam morala da nosim da joj sasiju, bidermajer narucila da joj naprave.
Gala06
(......)
20. децембар 2014. у 07.34
E da, objasni mi zašto nisam rasista jer su mi Spanci i Portugalci isti, Svedjani i Norvezani, a jesam ako su mi Kinezi i Japanci isti?
Gala06
(......)
20. децембар 2014. у 07.57
Jao bre, promasila temu. Hahaha
maja3s
(diskutant)
20. децембар 2014. у 08.43
Da li ste od onih roditelja koji pokusavaju svojoj deci da priuste sve sto sami nisu imali?

---------------

radila sam to ranije dok su djeca bila jako mala...onda sam skapirala iako djeca imaju i ponasanje i neke zelje kao ja imaju i neke kao moj muž a i bacanje novca za svakakve gluposti kojih se djeca zadovolje za 10 min i nikad više ne pipnu tu igracku

Da li preterate ponekad u tome?

------------------

eto gore sam već odgovorila i na to pitanje...muž i dalje pretjera ponekad sa ovim najmanjim ali šta je tu je :))

Da li, nasuprot tome, znajuci kako sve može da se živi, pokusavate da ne preterate ni u cemu i da ih ne razmazite?

da ali za neke je kod mene već kasno :DDD...opet kad vidim drugu djecu (mojih drugarica) ne komentarisem ali često pomislim kako su ipak dobri :))

Da li vasa deca znaju vrednost stvari?

zavisi šta i kakao...sin i cerka su poceli sami sebi da kupuju...cerka i dalje baci novac za bezveze (zensko)..a sin pretjeruje u drugom pravcu :))

Da li se secate svojih poklona i koliko su vam znacili?

sjecam se i ne mislim da su mi znacili zato što su pokloni veci manji već zato što se sjecam tih momenata i tih dragih osoba oko mene...velicina (vrjednost<9 poklona mi nikad nije znacila...uvjek mi je bilo draže vrjeme provedeno s tim osobama...smjeh radost i graja
--------------------------------

ja nisam bila siromasna...nisam ni bogata a sjecam se jelki..kitili smo je 27-28.dec. pred samu NG i nismo nikad dobijali poklone ispod jelke za NG...pokloni su bili od mamine firme i od tate postom iz inostranstva...

sjecam se da sam bacala djeci u jagmu gumene bombone jer nikako nisam mogla sama (brat i ja ) da pojedem 5 kg gumenih i toliko doza kola...

-------

NG se slavila ono sa svim čim nije trebalo...pecenjem sarmom...kolacima...zašto je to bilo tako treba pitati moje roditelje...ustvari pitala sam ih ali oni kažu tako vrjeme bilo...svi su tako radili...
zato nam je baba priredjivala Bozic <<<8 zivjeli smo i istoj kuci) i taj miris nikad neću zaboraviti...baba je vozila svoje

moji su bili prisiljeni (mama) da bude drug clan a tata je isclanjen iz KPJ ...zašto nebi sad o tome ovdje jer onda odosmo u politiku

tata je donosio petarde koje su bile najbolje u kraju za NG...sve je to tačno

----------------

ja ću svoje djetinjstvo vise pamtiti po subotnjem rucku...subotom se obavezno islo u kupovinu...i taj dan se jela riba kuci ako jedemo kod kuce ili idemo na cevape burek i sl...mama se nije htjela zatvarati subotom u kuci i kuvati :)))

a nedeljom meso(nekad pile) i krompir...supa naravno :))


maja3s
(diskutant)
20. децембар 2014. у 09.02
kad su djeca bila manja nikad nisu pisala pisma i liste šta žele...već sam ja i muž u razgovoru sa njima znali šta žele...

nasi pokloni nisu skupi a svako svakom da poklon...za Sv. Nikolu dobiju malo veci poklon...za Detence Materice i Ocice su to manji pokloni i ja pravim kolac za te dane...i za Bozic najveci...za Detence muž i ja dobijamo poklone...često su to pravljeni pokloni..nekad iz vrtica pa skole a sad sitnica poput kreme za ruke i sl...obično sto nam treba...ali iznenadjenje :)))
za Materice ja dajem pokloncice djeci...opet nešto sto im treba...sampon dezedorans carape...
za Ocice ...djeca dobijaju od tate poklon...kao i za materice u tom fazonu

a za Bozic dobiju djeca veci poklon...komad odjece igracka knjiga...parfem varijacije su razne ali ništa preskupo---opet nešto sto treba po mogućnosti...
i da muž i ja u zadnje vrjeme kupimo sitnicu jedno drugom za Bozic inače ranije smo kupovali velike stvari za kucu...recimo dio namjestaja jer i to je nama :))
mama-2
(ako ne pocnes neces ni zavrsit)
20. децембар 2014. у 11.21
Ja sam kao i Hana imala dosta lepo detinjstvo.
Imamla sam preko 100 lutki, a moj brat gomilu autica.To nam je kasnije preslo u kolekcionarstvo.Lutka koja placace kad joj izvadis cuclu je specijalno narucena iz Italije, imala sam i kuhinju sa svim elementima, a imala sam i video igre.Hit je bila crna lutka,koju mi je tata doneo iz Rusije.
Kad sam dobila prvo dete devedesetih godina, kriza nemeastina, nisam mogla starijem sinu ni desetinu od onoga sto sam ja imala da priustim.Ne umem da vam opisem koliko mi je sve to teško padalo.

Ja volim svu tu frku i carolijiju praznika, volim da poklanjam, volim te trenutke sreće.Yebes t i pare i to da li ima previse, kad detetu ili ne znam kome, vidis sjaj i radost u ocima.
alskdjfhg
(supermama)
21. децембар 2014. у 18.40
Vanderbilt, otvori mi oci ovom temom koliko mi u stavri kada sam bila mala pokloni nisu puno znacili. ne secam se ni jednog poklona specificno a bilo ih je jako puno, pamtim nas 'regal' kako je izgledao...

Ali se zato secam svuda gde su nas nasi roditelji vodili, svaki sajam, posetu baki na selo, more,letovanja, svaki detalj, svaki put kod babe i dede u nemacku, ... svaku avanturu...i to me je ustvari cinilo srećnom, biti sa roditeljima, bakom dekom, drugarima,...

Vanderbilt
(whatever)
21. децембар 2014. у 22.26
Eto, svakom nešto drugo znaci. Ja sam verzirani sakupljac uspomena. Znate kako kažu ima ljudi koji žive u proslosti, onih koji stalno jure za buducnoscu i onih koji žive samo za danas. Ja živim u proslosti, definitivno :) Mislim svaki trenutak koji je prosao, postaje proslost i dodaje se u riznicu secanja po kojima preturam i svesno i nesvesno i koja „informisu” sve moje buduce dozivljaje. Daleko od toga da ne gledam u buducnost i da ne živim u sadasnjosti, nego jednostavno nosim svoju proslost svugde - i lepe i manje lepe trenutke, glupo je reci ali svi su mi jednako vazni. Ne umem da objasnim možda najbolje ali poenta je da ja pamtim skoro sve. I poklone, i mirise i ukuse i prizore i putovanja, neke sasvim bezvezne trenutke koje su svi drugi zaboravili ali su meni recimo bili grandiozni svojom pojavom ili zvukom.

Sad ne znam ko gore spomenu „artificial scarcity” - to je fenomenalan opis bas toga sto mnogi od nas pokusavaju da uvedu u zivot svoje dece. E sad, podrazumeva se da u startu imaju vise od nas u vecini slučajeva, ali sve je do nas i kako sa time postupamo. Ovde u Kanadi se bas neguje (ne)kultura necuvanja stvari. Mislim sve je jednokratno, odeca, obuca, igracke, tehnologija, zavese, sve se kupuje, baca, prodaje, menja, unapredjuje - non stop, to normalan covek ne može vise da isprati. Ne mislim da treba skupljati kao hoarder sve sto imaš, naprotiv mislim da treba živeti lagano i ne zatrpavati se milionima stvari koje nas kasnije u zivotu sputavaju ili guse, prave nam djubre i nerviraju nas, a stalno kao nemamo dovoljno ili nemamo šta nam treba. Ja se trudim da to ne radim, i volela bih i njih da naucim. To je neka vrsta samodiscipline. Vestacka oskudica tu stvarno može dobro da posluzi da istrenira coveka na jedan stil zivota i jedan odnos prema stvarima. Cinjenica je da dete koje ima dva autica vise voli sa njima da se igra nego dete koje ima sto autica koje se ne igra ni sa jednim. Razviti tu sposobnost kod dece da ne preteruju, da vole ono sto imaju umesto da stalno ceznu za necim sto nemaju, a da ipak umeju da streme nečemu i da imaju cilj nekog boljitka i unapredjenja svoje situacije - pa to je nauka, ali mislim da je presudna stvar. Mi recimo uopste ne kupujemo igracke non stop kao mnogi. Uglavnom je tako da deca čim nešto požele, spomenu, kažu, vide kod nekog - odmah se kupuje, tog dana, te nedelje. Mi smo to radili prve dve godine sa starijim sinom, i zatrpali smo se glupostima. Tada, ustvari kad nam se rodilo mladje dete, smo presavili tabak i uveli neka pravila, kao na primer da se ne kupuju gluposti non stop, i da se za velike skuplje stvari ceka povod, prilika - u protivnom koja je poenta uopste, kako da se raduju svom rođendanskom poklonu kad non stop nešto dobijaju i non stop im je sve dostupno? Ovde covek može da ode u prodavnicu i provuce karticu bilo koji dan, i prakticno sve je na dohvat ruke. Ali to onda menja osecaj davanja i primanja . Ne bih da nauce da je sve to tako. To takođe pomaze u tome da ostanu pri nečemu a ne da stalno menjaju mišljenje ili traže novo. Kad znaju da će morati da se strpe do Bozica za nešto sto jako žele, onda to žele još vise na kraju nego na početku. A kad znaju da će mama u ponedeljak verovatno otici da kupi, u utorak već hoće nešto drugo.

Ala sam se raspricala. Hvala vam na javljanju. Nisam stigla da odgovorim jer smo bas imali krcat vikend. Srećni vam praznici !!!!! V
maja3s
(diskutant)
22. децембар 2014. у 13.28
За тебе је идеално да чекаш до нашег Божића и да тренираш дјецу на то... И пост ти дође добро да се тренираш стрпљењу :)
magenta
22. децембар 2014. у 13.59
ja sam uglavnom dobivala paketice od tatine firme i sto bi roditelji kupili kad ja navalim. Slabo je bilo nekog uzbudjenja od neocekivanog.
Imali smo jeklu samo u ranom djetinjstvu, nikakve poklone čim su prestali ti paketici.

Meni su najvece zadovoljstvo predstavljaliveseli casovi„ u skoli, dekoraciej koje smo pravili, ”igranka„, djecaci iz susjedne skole..

Vanderbilt
(whatever)
23. децембар 2014. у 13.42
Još bih ustedela i na poklonima i izbegla guzve, sve bih mogla da kupim posle Boxing day :)
maja3s
(diskutant)
23. децембар 2014. у 18.25
Boxing day ...vjerujem da su to snizenja poslje bozica :DDD

pa da ugodno i korisno...a i manje se jede :)))
samo valja stisnuti pa reci ja to nejedem u drustvu...bar ovdje svi te cudno gledaju :)))
a kad im kažeš da si vegeterijanac onda je prihvatljivo...svjet je pun kontradiktornosti...

ja gledam moju djecu i njihovo drusvo dance..oni cekaju šta će dobiti za Bozic pa neće da kupuju ništa...stede novac...a moja cera bi samo u soping...kaže mama ima svasta u gradu :)))
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.