Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Praznici i oko praznika
skoljka
(student)
11. децембар 2014. у 21.19
Šta se radi, djeciji bozicni koncerti, zurke, poslovne, privatne, bozicne predstave, baleti, nutcrackeri i sl, bozicni vozici, kupovine, pokloni za djecu, nastavnike, pravljenje kolacica i ostale divne stvari. Koliko vas smara, koliko vas zabavlja?
Ja sam ove godine nešto posustala na početku. Čak mi je i jelka bila posao, a to mi je ranije bilo uzivanje ( mi uvijek uzimamo pravo drvo, ovog puta sam izabrala neko dzinovsko, i muž i ja dobili upalu misica dok smo ga dovukli u kola, iz kola, pa onda dok smo ga stavili u postolje, uff). Sledeće godine razmišljam dal da pocnemo s plasticnim.
Bas sam smorena s tim poklanjanjima i bozicnim tradicijama, da mi je da prespavam. Iako u stvari volim tu ideju bozica, slavlja, volim miris jelke i kad djeca ujutro otvaraju poklone, volim i deda mraza i porodicne bozicne filmove, samo mi je previse svih tih desavanja na sve strane i na kraju i previse potrosenih para. A bas smo sveli desavanja i poklanjanja na minimum, samo ono sto nije red da se ne ucestvuje i opet je čini mi se previse.
Jel volite vi bozic i novu godinu?
AZ83
12. децембар 2014. у 00.12
Bas si lijepu temu postavila. Prvo, svake godine Bozicni pritisak pocinje ranije i ranije dok vrlo brzo ne postane all year. Ranije je bilo pravilo u nasoj kuci da se Bozic ne pominje do 15 Decembra, a sa svim reklamama, dekoracijama i popustima pocelo je već 31 Oktobra. Meni je već muka uci u mall ili prodavnicu. Jezim se od Bozicnih pjesama, pogotovo ona jedna sa nekim izvrnutim „squeaky” glasom... Kosa mi se na glavi dize od toga! Kolektivne bozicne vecere izbjegavam koliko mogu, dosadni su mi oni „secret santa” sa granicom od 10 ili 20$. Vjerujem i da su uciteljicama solje na vrh glave. Ja sa djecom za uciteljice uvijek kupujem journal i hemijsku olovku, onako da se slaze i da je lijepo (obično u Chapters), a i djeca vole da biraju to za svoje uciteljice... Ja uz to obično uvjek dodam neku evropsku cokoladu i uvjek su odusevljene. Na posao sam obično nosila neke naše kolace, cupavce, urmasice, vanilice ili šta mi je već merak da spremim... Nekad pitu, ako ima pot lock party, ja obično pravim rusku salatu... Novu godinu odavno slavimo sami u kuci, ove godine planiram veceru uz svijece za muza-puza i mene, a djeca će ionako ranije u krevet... Jelke ove godine nema, poklone će djeca sama da odaberu, mi ne praktikujemo ono Bozicnje jutro, deda mraz i otvaranje polklona... Nas Bozic pokusavamo da obiljezimo na najtradicionalniji mogući način. Sin i muž idu po badnjak, nalazemo vatru u kamin, jedemo cesnicu, trazimo paricu, ako nije previse hladno idemo u crkvu i eto...
shargarepa
12. децембар 2014. у 10.13
nama evo treca godina da kako se blize praznici mi sve bolesniji. Osjecam se kao da me je tenk pregazio. Klinci isto, jedan dan ok, sljedeci već neki vrag im fali.

I tako već treca godina kako imam super velike planove a snage ni trunke i onda se nerviram. Recimo ni jelku još nismo okitili,a nisam ih vodila ni da se slikaju sa deda mrazom a sad je već ludnica po centrima da mi se uopste i ne ide.

Nama je super sto je u Otavi ambasada Srbije i tamo se organizuje svake godine podjela paketica pred N.G. Bude bas ono u nasem fazonu, uz naše pjesmice i na nasem jeziku. To organizuje neka žena ovdje a ambasada joj ustupi prostorije.

Poklone kupujemo samo djeci i sestrinim klincima, i to ništa bombasticno. I imamo malu grupu djece sa kojom razmjenjujemo poklone. Od prošle godine smo se dogovorili da svako kupi poklon samo jednom djetetu tako da na kraju svako djete dobije po jedan poklon.
Teogopa
(HECTBAPHA)
12. децембар 2014. у 10.56
I mi smo bolesni :(. Nama je slava početkom decembra, pa nam tako zapocne praznovanje. Kad malo ozdravimo idemo na klizanje, sutra je Snow Quen predstava za decu, pravimo kolacice, slavimo detinjce uz palacinke u crkvi, pravimo ukrase za jelku kod kuce, gledamo filmove, i odmaramo uz caj i kokice :)
Ima dosta opcija za lutanje, ali nama je odmor najpotrebniji.
tweety_m
(?)
12. децембар 2014. у 12.32
Shargarepice kupi muzu odijelo deda Mraza,lakse nego da ih vodis na slikanje :) Mi jelku kitimo uoci Nikoljdana,tad i cizme cistimo,pa kome se šta zalomi,luk ili slatkisi. Poklone mojima još nisam uzela imam još fore do prvog,za Bozic dobiju nešto od garderobe.Ostalima su pokloni kupljeni. Za NG ćemo kuci,kao i svake godine. Nešto smo se kao dogovarali da rentamo neku vikendicu na jezeru,ali na tome je i ostalo. i da rekoh na donjoj temi,jelku kitimo slatkisima :)
Gala06
(......)
12. децембар 2014. у 12.40
Ja obozavam novogodisnju atmosferu, euforiju, ludilo, kicenje jelke, ukrasavanje kuce, grada, itd... Moje dete još uvek veruje u Deda Mraza i on nam dolazi svake godine, i donosi poklone.
Bozic ispostujem zbog muza, ali nema mi takvu draž kao Nova godina. Već sam pisala o tome, o nekim našim obicajima i praznicima koji su mi tmurni.
tamara
12. децембар 2014. у 13.04
ovde je inače monotono, sve isto, tek u decembru se oseti brzina zivota i ja to volim.poklone smo spremili sledeće nedelje ćemo podeliti prijateljima, nama ispod jelke, do bozica (njihovog) bude puno ispod jelke.za ng i bozic idemo u bg.mi volimo i deliti i dobiti poklone,najdrazi su mi oni sto deca naprave i cuvam sve.kucu smo okitili svetluca kao cirkus.samo nam sneg fali nešto kasni ove godine puno.
hana-banana
(.)
12. децембар 2014. у 15.07
Mislim da žene koje rade vise osjete tu praznicnu atmosferu, meni može neko slagati da je još tu negdje oko sredine oktobra i ja bih im povjerovala. Uopste nemam osjecaj da je kraj godine, još malo djeciji raspust, vidim na kalendaru biljeske za bozicne koncerte i predstave, ali nikako da me udari da je to-to.

Možda sto je i kod nas opsadno stanje, svi bolesni (sem mene, normalno), nismo još ni jelku okitili, čestitke odavno ne pišemo, za poklone uciteljima imam još nedelju dana, a ostalima do NG. E to volim i oko toga se potrudim - kao krtica sklanjam i sakrivam poklone, onda par noćipred ng kad djeca odu na spavanje pakujem i zamotavam i zadnje vece stavim pod jelku za ujutro.

Od svega me najviše smaraju poslovne bozicne zurke, ali ja sam blaze po tom pitanju i uopste ne osjecam potrebu da idem ako mi se ne ide. Ostalo sve volim, mada mi lakne u januaru kad odem u trzni centar, a ono prazan parking, cistac u molu, istrosili se kanadjani, prostora koliko volis!
elastigirl
(mrs. incredible)
12. децембар 2014. у 17.05
Ove godine smo hteli da kupimo veliku jelku ali nismo hteli isečenu tako da je idealna opcija bila da je „usvojimo” - kod nas će biti tokom praznika a onda ćemo je vratiti da bude zasadjena u kraju koji se tek izgrađuje (postoji naravno i mogućnost da zadržiš jelku i da je zasadiš u svom dvorištu). Sjajno je što ta firma i isporučuje a i dolazi da pokupi jelku nakon praznika pa nemamo problem prenošenja iste, a deci je najzanimljivija činjenica da isporuku rade dva raspevana i razigrana Deda Mrazova pomoćnika :-) :-) :-)

Sa kićenjem kuće nećemo preterivati, uzela sam neke lampice sa solarnim napajanjem (ne razvlače mi se baš kablovi za struju okolo) pa ako se ispostavi da nije zgodno za kićenje ispred kuće biće sjajno za osvetljavanje dvorišta ;-)

Sa poklonima ne preterujemo, uglavnom odradim sve preko Amazona tako da ne moram da se motam po nagužvanim tržnim centrima :-D

Najbolje od svega je što će nam doći dragi prijatelji u posetu izdaleka, i oni imaju klince tako da ćemo imati žurku svaki dan :-) I ako to nije dovoljno, ovogodišnji praznici će mi biti nezaboravni bar zbog činjenice da ću trčati svoj prvi polumaraton (još uvek ne mogu da poverujem iako se spremam već mesecima)!!!
maja3s
(diskutant)
12. децембар 2014. у 22.55
Ми ударили по грипи :(((

Мука ми би кад сам видјела да је комшија окитио кућу још у октобру... А неке љенгузе нису ни скидале свјетла од прошле године

Најгоре ми је штонемогу да спавам од комшијиних свјетла која трепере :(( директ баца на моју дпаваћу собу ... Осјећам се као у филму :))

Има дана до Божића остало су све ситнице

Е да орахе и тврде бомбоне сам већ купила јер деси се да их нема посље 24-тог
svirena
(teaser)
12. децембар 2014. у 23.32
eee majo, majo, vraze stari, orasi, svjetla, spavaca soba, gripa (preznojavanje), kolona A konacan odgovor je...(evo i tri tackice):-))
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
12. децембар 2014. у 23.45
Obozavam!!! Kupim najvecu jelku koju mogu da donesem i uglavim u stan :-) okitimo je vrlo rano pa sve do 16 januara stoji :-). Obozavam i ELF-a (elf on the shelf), nutcrackers, stockings i cokoladice i sitne poklone u njima 12 dana do prvog bozica, i deda mraza posudu za slatkise i gingerbread house koju napravimo i muziku na radiju :-).

Radujemo se i nasem Bozicu još vise koji proslavimo na tradicionalan način a ovaj prvi je super fun! Izbjegavam stres koliko god mogu, poklone sam narucila na amazon, i par usput pokupim u nekoj od trgovina. U mall ne ulazim uopste osim Macy's koji ima super pristupacan ulaz odmah iz garaze :-). Ne mogu da podnesem stres kroz koji se ovi ljudi stavljaju zbog jednog tako ljepog praznika koji treba da bude opustajuci.

Na poslu okitimo jelku i imamo veceru obično jedan dan prije ili poslje 25. Sto jednostavnije to bolje je moj moto.
sharlota
(bez zanimanja)
12. децембар 2014. у 23.47
ja volim ovu bozicnu vervu,zurbu,svecano raspoloženje, kicenje jelki i svjetulcanje svjetiljki a i bozicne pjesme su mi slatke.

mi smo jelku okitili polovinm novembra, u badnjak ćemo ići ili u crkvu ili ćemo ga ubrati u komsiluku ima jedna sumica sa mladim hrastovima.

nadam se da ove godine neće biti polarna zima pa ćemo moći dijete da odveemou crkvu da palimo badnjak.

moj sin će da dobije poklon 25 kao i svi kanadjani koji proslavljau bozic taj dan i 7 za nas bozic jer smo mi srbi a srbima u kanadi deda mraz dolazi dva puta.

on zna da je serbocanadian,zna da je hokejas milan lucic srbin i to ga čini ponosnim, uglavnom kada nasi sportisti ostvare uspjeh mi mu to prijavimo i njemu bas bude drago obično kaže yeeej znao sam da će srbi pobjediti.

nastojim da ga naucim nasoj tradicji bez prevelike presije bas onako kako su to nas nasi roditelji ucili- vremenom ću ga podsticati da na odredjene proslave pozove i drugare
tako radi i moja sestra i njeni klici se raduju i bozicu i slavi jedno rođeno a drugo odraslo ovdje.

malo mi truba da budemo mimo svijet i otvaramo pokolne za novu godinu tim prije sto je djed mraz zapravo svetac jel:)
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
12. децембар 2014. у 23.50
Elastigirl možeš mi pls ostaviti info za tu kompaniju (ako si u usa) za te jelke. Jako mi se svidja ta ideja i imala sam namjeru to potraziti prije decembra i zaboravila. Zao mi je svih ovih jelki i to bi mi bio plan za sljedecu godinu.

Cestitam za polumaraton!! To je super vijest!
sharlota
(bez zanimanja)
12. децембар 2014. у 23.54
ovo kicenje kuca i borova ispred kuca je odlično da malo uljepsa - 30C ili recimo 30 cm snijega koji je juče sipo čitav boziji dan i vece od rane zore - onako sve bijelo i cisto cempresi,drvece i borovi se podvili od snijega a svjetljke svjetlucaju i svemu tome daju sarm.

na kraju krajeva u pitanju je radjanje isusa hrista i lijepo ga je dugo slaviti.
mene vise iritira recimo sto na djecijem koncertu u skoli jedva jednom djeca rekose srećan bozic već se sve svodi na srećni prazici- sa svim pratecim hrišćanskim obljezjima

budalastina
elastigirl
(mrs. incredible)
13. децембар 2014. у 00.07
Mayche, jesam a USA ali ova kompanija ti neće pomoći jer je lokalna, samo za San Diego: http://www.adoptachristmastree.com/ a koliko se sećam ti si na Floridi. Nadam se da ćeš sledeće godine naći nešto slično tu kod vas. Hvala na podršci za polumaraton, potpuno mi nestvarno sve to izgleda - htela sam da se zaustavim na 10K ali (ne znam ni sama kako) me nagovori drugarica :-)
Republica
(®)
13. децембар 2014. у 06.04
Nikada me nije vukla preterana euforija pred ove decembarske praznike.A tek ove godine kao da dolazi septembar a ne da smo zakoracili u duboki decembar.
Ne znam shta je razlog. Da li je da sam konacno i ja odrasla :) ili jednostavno upijam sva deshavanja oko sebe i nije mi neshto za veselje.
Smatram da sam poklon već dobila imamo malu ginger macu i meni dovoljno. Bićemo zajedno svi uskoro i to me raduje.Sve ostalo mi je u nekoj senci.
Jelku kako kada kitimo.Godinama sam kitila palmu , pa jedan veci kaktus. Ove godine veze nemam. Ako Zhika neshto zheli na tu temu nek izvoli. Mada sa mladom mackom u kuci - biće veselo. Već vidim kako leti ka istoj i oni ukrasi raspureni po kuci.
Pokloni... zavisi.
Deda mraza ( da se nadovezhem na gornju temu) smo odavno skembali.
Tako da ova godina sa dolazecim praznicima za mene će biti lenja.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
13. децембар 2014. у 10.58
Elasti hvala. U cali sve ima ovdje su zaostali, al potrazit ću na vrijeme za sljedecu godinu. Ovdje čak ni reciklaza nije obavezna pa ti vidi.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
13. децембар 2014. у 11.02
To će ti biti veliki acomplishment. Ipak si ulozila puno truda i vremena u treninge. Moram i ja da se aktiviram ponovo i povecam miljazu. Volim da čujem ovakve stvari jer me to još vise motivise.
elastigirl
(mrs. incredible)
13. децембар 2014. у 12.44
Nema na čemu Mayche, evo i jednog vickastog teksta da te nasmeje (a možda i motiviše još nekog da ubaci trčanje u svoje planove za sledeću godinu): http://www.trcanje.rs/blog/trcanje-je-umni-sport-kako-sam-istcala-prvi-polumaraton/
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
14. децембар 2014. у 02.14
Super je text!! Svidja mi se kako je napisano. Al tačno je tako. Ja onaj zadnji stretch pred cilj hoću da stanem jer 'kao ne mogu' i onda samo prebacim switch u glavi sav taj 'umor' nestane i kao da mi neko zakaci propeler. Kad mislim kako sam umorna ja totalno posustanem al ako se ubjedim da mogu i mislim o necem desetom idem dalje bez problema.
maja3s
(diskutant)
14. децембар 2014. у 13.11
Свирена, одговор колоне А двије црте на тесту за трудноћу... а коначно рјешење маја4с :D
svirena
(teaser)
14. децембар 2014. у 14.20
ekstra, čestitam!
skoljka
(student)
14. децембар 2014. у 17.58
Za polumaraton, procitah ovo elasta i da ti kažem da je ovaj blog pokrenuo trkacicu u meni:) Nekad sam i sama trcala po snijegu i ledu oko ade i pripremala se za bas polumaraton i onda se odselih iz bg i zanemarih ozbiljan trening, nisam dogurala dalje od 10k trka. Al sad imam drugaricu koja je zainteresovana kao i ja da krenemo u ovu avanturu. Jedino preko zime zbog kise i mraka nemam bas ideju gdje bi trcala, al sto ova zenska kaže može i naprijed nazad po nekom osvjetljenom stadionu. Bitna je zelja ( i navika).
Malo mi smijesno sto ona rece u 31 god da je dokazala da još uvijek nešto može da postigne, hihi, pa zivot tad tek i pocinje:) šta mi 40+ da kažemo.
Nego back to christmas, u ovom zapadnom svijetu je najgore sto je sve toliko scheduled da uvijek nešto uglavljujes, nema slobodnog hoda ili vrlo malo. A za praznike to postane bas zgusnuto. zato mi ove godine palimo na odmor odma posle otvaranja poklona da izmjenimo rutinu, izadjemo iz svakodnevice, da se resetujemo.
skoljka
(student)
14. децембар 2014. у 18.05
Hej mayche, i mi smo ludi za elf on the shelf:) mojoj djeci nikad dosta te price, ja po zadatku svaku noc premjestam tu lutkicu vise nemam ideju gdje da je stavim,:) njih 2 čim otvore oci idu da je traže, bas slatko! I ni slučajno da je pipnu jer ona to ne voli kako u knjizi piše samo je gledaju, ova starija se predomišlja dal vjeruje u sve to ili ne, al opet ne prilazi preblizu nasem elfu na polici:), jer nikad se ne zna.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
14. децембар 2014. у 22.45
Ja sam sinoć pojela cijelo pakovanje dark chocolate pretzels i 'optuzila' Elfa da je on to uradio. Stavila sam mu ruke u praznu kesicu i kutiju pored i N nije imao komentar hahah. Samo je rekao 'stvarnooo?!!! On je pojeo moje perece??!!' Tako sam se nasmijala.

Ima super ideja na netu, ja nisam bas kreativna bez male pomoći google al ovo za perece mi je doslo bez problema. Steta sto ga ne mogu umazati nutelom mogla bi get away w that too! LoL
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
14. децембар 2014. у 22.48
A danas me je sin provalio sa gift card u carapi (stavljam sitnice za 12 days till Christmas) - prepoznao je moj rukopis :-X. Rekla sam mu da sam morala i ja da doprinesem dok nije bio tu za vikend :-).
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. децембар 2014. у 10.24
I ja imam company's party, na kojoj se moram pojavit. Tamo vidim sve ono što ne želim da vidim. Ljudi se totalno promene. Ponasaju se ko pusteni s lanca. Vlasnik ove kompanije je popriličan snob i skorojevic, i sve se svodi na „prezentaciju.” Zabava je u nekom elitnom klubu i na pozivnici piše da je formal wear recommended. Meni je svejedno, ja bih se svakako prikladno obukla,ali poenta je da on tačno zahteva šta da obuces, i kako da se pojavis. Još, na zabavu nisu pozvani svi radnici, samo od odredjene pozicije. OStali dobije picu na poslu. Sigurno ne bih isla, da on neće primetiti da nisam tu, i prvom prilikom bi to isplivalo. Od prvih minuta pocne pijanka, koja traje do ponoci, posle toga odabrano drustvo prelazi u njegovu(vlasnikovu) kucu. Najviše mi ide na zivce sto idu od jednog do drugog i teraju te da popijes tekilu s njima. Ja inače ne pijem, a tekila mi sigurno ne bi bila izbor. Tako da s odbranim na „relijigske razloge' :).
Sledeći dan na poslu ti isti ljudi se prave kao da se ništa nije desilo, i jedva se pozdrave međusobno.
Ja odem zbog svog bonusa, koji tada dobijem, mm veceramo, odsedimo još malo i kuci.
Verovatno ne bih isla da bas ne moram, i bez obzira na njegove mane, covek je bogat, uspesan, i u ovom poslu jedan od najuticajnijih. Ne bih guzicom vrata da zatvaram, pa izdržim 2-3 sata.
U mojoj staroj kompaniji nismo mogli voditi supruznike. Šta se tu svasta desavalo-uzas. Ja sam otisla samo jednom dok sam bila single. Posle vise nisam isla. Mislim da je krajnje neprikladno ići bez muza. Nije to girls night out.
shargarepa
15. децембар 2014. у 13.41
Moji bibliotekari su (hvala bogu) smorovi. Gricnemo nešto zajedno na pauzi i to je to.
maja3s
(diskutant)
15. децембар 2014. у 17.05
a tek kadkolege na poslu pocnu price poslje zabave ko je skim bio...šta su radili...i naravno razvodi brakova...taj mjesec i u janurau...umjesto da žive dostojanstveno žive i rade sve sto nebi trebalo...

ovi što se razvode u decembru je zbog ljubavne prevare...a ovi u janura jer puknu love i bankrotiraju...pa automatski niko nikoga više ne vole jer su sve to uglavnom brakovi iz interesa
sharlota
(bez zanimanja)
15. децембар 2014. у 17.12
Majo, ovdje je u januaru povecana stopa samoubistava :(
maja3s
(diskutant)
15. децембар 2014. у 17.14
ne znam statistiku...ali između dva zla ovo moje je bolje :((
Vanderbilt
(whatever)
15. децембар 2014. у 23.59
Ja jako volim praznike, to je zapravo jedino sto me u ovoj Kanadi stvarno usreci svake godine :) Obozavam period od septembra do januara, jesen je divna, volim kad pocne to praznicno raspoloženje sa Thanksgiving-om, pa Halloween, pa Bozic, NG, nas Bozic, nasa NG i onda se 15 januara totalno smorim :)

Moja deca veruju u Deda Mraza. Stariji sin u skoli ima priliku da cuje od starije dece da Deda Mraz ne postoji, ali on u to ne veruje. On mi je sam rekao da on veruje u Deda Mraza jer ako bi sva deca prestala da veruju, Deda Mraz bi izgubio svoju magiju i ne bi vise mogao da obidje ceo svet za jednu noć ) To je video u crtanom filmu i u to veruje slepo :)

Inače mi koristimo sve te praznike da se okupljamo sa prijateljima, pravimo vecere, ruckove, a od novembra da kraja decembra ja napravim plan i program aktivnosti koje decu bukvalno održavaju u tom nekom carobnom svetu iscekivanja sve do Bozica. Vodim ih na predstave, koncerte, imaju skolske koncerte, svake nedelje imamo neku ekskurziju - na farmu jelki, u prodavnicu Bozicnih ukrasa, u bioksop, na paljenje gradske jelke, vatromet, Santa Claus paradu... - mi to sve sa uzivanjem odradimo. Pismo Deda mrazu posaljemo svake godine, svako može da pozeli po jednu stvar. Dobiju po dva poklona- jedan od nas, jedan od Deda mraza, i to 25 ujutro. MI slavimo oba Bzica - tehnicki ja katolicki a muž pravoslavni, mada - sad će neki da ospu paljbu ali šta ću im ja - smo oboje odgojeni u ateistickim porodicama i u komunistickom, pionirskom maniru :) Mi sve to volimo i postujemo a posto već nismo ni on ni ja opredeljeni ni na jednu stranu, resili smo da to bude Bozic koji vecina slavi, zato što sva deca koju oni poznaju u skoli tada otvaraj poklone i prosto nisam htela da ih zbunjujem. Jedne godine smo se spetljali, imali su poklon za oba Bozica i obe NG, onda smo shvatili da je to glupost i da nećemo da od njih pravimo razmazenu decu koja plivaju u poklonima. Ovako znaju vrednost stvari i iskreno ih iscekuju i iskreno im se obraduju. Uglavnom kod je svecana vecera za badnje vece sa onim delom familije koji je ovde, svecani rucak na Bozic sa prijateljima, a na Boxin day sa bivism komsijama sa kojima smo se srodili tokom deset godina zivota vrata do vrata, i to evo funkcionise već par godina. Svima bude lepo, a deca stvarno nešto dozive. Obavezno idemo na sankanje čim padne sneg, pravimo sneska, grdvamo se - trudimo se da bude prava zimska idila, volela bih da im tako ostane u secanju. Nas Bozic proslavimo kod njegovih, a NG kod kuce, uglavnom polu-bolesni. Deca su još mala pa ne možemo bas da se smucamo.

Uglavnom ne mislim da ćemo ubiti Deda Mraza još dugo. Ne dolazi u obzir da krenu da mi ispostavljaju spiskove - ja cvrsto verujem da je manje vise u ovakvim situacijama :)

maja3s
(diskutant)
16. децембар 2014. у 09.26
Хвала Свики :)))
За сад још увјек само неостварена жеља ;-)
kriska
(*)
16. децембар 2014. у 09.46
Ovde u Minhenu je prelepa predpraznicna atmosfera.
Ceo grad je okićen i blješti, posebno su lepo aranžirane prodavvnice dečijih igračaka, prosto ne možeš da odoliš, a da ne kupiš nešto iako ti ne treba :)
Kupila sam sebi jednog slatkog deda Mraza, baš će se lepo uklopiti pored jelke.
Ja okitim jednu malu veštačku jelku, ništa preterano, tek da se oseti praznična atmosfera.
Volim vesele praznike!

Ragdall
(Live and let live!)
16. децембар 2014. у 11.33
Potpisujem Vanderbilt od a do sh! :-)
Apsoultno sve tako isto radimo i za mene je period od septembra do januara najlepse doba godine.
Nikad ne bih mogla da živim gde nema snega i zime...

Vrlo malo od svega toga (Bozic/NG)je za nas materijalne prirode. Deca dobiju jedan poklon od Deda Mraza, jedan od nas i jedan od bake. Praznici su tu da nas okupe, da se družimo i uzivamo u zimskim carolijama.

Deda Mraz i nama dolazi 24. na noc i poklone otvaramo 25. izjutra. U ovoj zemlji u kojoj mi živimo Deda Mraz tada dolazi za sve druge pa i za moju decu. Da živimo u nekoj drugoj državi onda bi slavili kako se tamo slavi jer ne bih zelela da izdvajam svoju decu i da izmišljam toplu vodu.

Nas Bozic slavimo 7. januara i to je nešto sasvim drugo za nas, nema veze ni sa Deda Mrazom ni sa poklonima.

I uzasno je iritantno sto konstanto govorite „katolicki” Bozic. Niti je katolicki niti ga samo Katolici slave 25. decembra. Svi hrišćani (osim Srba, Rusa i još nekih), ukljucujuci Pravoslavne Grke, Bugare i Rumune, slave Bozic 25.

Srećni vam praznici, kako god ih slavili:-)
hana-banana
(.)
16. децембар 2014. у 12.11
Ja bih bez problema mogla da živim negdje gdje nema snijega. Mogu potpisati da ga ne moram vidjeti do kraja zivota. :) I znam da će neko reci: „Ma čini ti se, dosadi covjeku i ljeto.” - nema sanse.
Toplota, sunce, kratki rukavi i japanke - to je zivot. Ovo trontanje mi je već dosadilo, a nije ni januar.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. децембар 2014. у 13.40
oh here we go...
sharlota
(bez zanimanja)
16. децембар 2014. у 14.23
ja sam znala dijete od srbina i muslimanke hrvatske nacionalnosti:)

apropos ateista koji proslavljaju bozic po katolickim obicajima

nemam prerasuda jer pravoslavni obicaji jesu „seljacki” i nisu cool.

ponavljam nemam prerasuda već mi dražesno



hana-banana
(.)
16. децембар 2014. у 15.35
Ragdall otvori kisobran, sad će pljuvanje.
sharlota
(bez zanimanja)
16. децембар 2014. у 15.58
sa moje strane caskanje i blagi osvrt,If I may

cisto da se ogradim o insinuacije koja je hadje da kažemo pretnciozna i pomalo gruba:)
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
16. децембар 2014. у 15.58
Hana, preseli se onda u Australiju. ;)
Bude malo hladnoce, kise I bljuzge zimi, ali je za laganiju odjecu I kratke rukave negdje od septembra pa do aprila. To jest kako za koga, ali meni je uvijek toplo. :)
Ja sam snijeg vidjela par puta odkako sam u Au I samo zato što sam ga isla traziti po brdima hehe.
Meni je trebalo par godina da se presaltam da praznici vise nikad neće proćisa 2m snijega nego sa ljetom, suncem, vrucim vremenom, mangom (njam:), ali sad sam skroz previkla I ne mogu drugacije da zamislim ovaj period.
sharlota
(bez zanimanja)
16. децембар 2014. у 16.09
stvarno jel cudno slaviti bozic i n godinu ljeti?

maja3s
(diskutant)
16. децембар 2014. у 16.13
Баш ми пало напамет како се ове године мирно дискутује кад ОНО ...

Аут, ја не волим манго :(( зато авакадо еможе да се скраси
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
16. децембар 2014. у 16.21
Ovo za kisu je ustvari relativno, ja živim pod brdom gdje uvijek pada. Kad se odmaknem freeway-om prema city izadje sunce, za mnom ostaju oblaci. :) Ja se obucem, spremim kisobran itd a ono na kraju ništa ne treba, nego to samo ovdje neka luda mikroklima. Kad sam tako nekom znala reci gdje živim, odgovor je u glavnom, „jel to tamo gdje uvijek pada kisa”.
Sharlo, I nije, sad sam navikla, kao sto rekoh, drugacije vreme uz ove praznike I sve bi mi izgledalo cudno.
Majo, tako sam I ja mislila kad sam dosla, čak mi je I smrdio, ali sad ga obozavam. I avokado davim se u jednom I drugom.
maja3s
(diskutant)
16. децембар 2014. у 16.30
Шарло, ја волим само те 'сељачке' и не поштујем ниједне друге... Ни они други не поштују моје...

Ја знам дјецу од обоје Срба што су се Кризмали... И шта ћеш тата и мама пионири па ни сами нису знали да науче своју дјецу ко су и шта су и кско се шта ради

Знам и муслимана који је истраживсо своје корјене и прекрстио се кад је скапиро да му је чукун чукун ђед Србин Православни... Ал шта ћеш живот је чупав :))
hana-banana
(.)
16. децембар 2014. у 16.44
Out, posto smo svi u Commonwealth, mislim da se čak i diplome priznaju ništa nije iskljuceno, ali sad kako se osjecam ne znam da li bi imala energije za još jedan novi početak.

E da, što se nursing tiče, ja upisala fiziologiju online, to je jedan jedini prerequisite koji ovaj program trazi i mogu da apliciram u program, a naknadno da prilozim ocjenu i potvrdu o zavrsetku predmeta.
Tako da... ja apliciram, pa šta bude.
svirena
(teaser)
16. децембар 2014. у 17.35
„Шарло, ја волим само те 'сељачке' и не поштујем ниједне друге... Ни они други не поштују моје... ”

Je li ovo u skladu da pravoslavljem, (ne)kulturom, ili necim trećim?
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
16. децембар 2014. у 17.37
Sretno s ucenjem :)
Ja se borim sa Gamsat, prezvakala hemiju, sad se davim s fizikom, pa sve ponoviti I rjesavati practice pitanja. Kontam, imam fore do 21/3, ali ja sve volim na tenane jer imam clinical kroz cijeli februar tako da mi je bolje sto sam pocela ranije.
Da mi nije Khan academy odavno bi odustala. Eto ti jedan tip za ucenje ako zapnes negdje. Covjek ima super videos i sve detaljno objasni, onako bas za duduke sto meni treba. Davno bi 6-i razred kad sam ucila hemiju I fiziku.
maja3s
(diskutant)
16. децембар 2014. у 17.51
Није да није ал сам се погрешно Одразила... НеПрактикујем :))
sharlota
(bez zanimanja)
16. децембар 2014. у 18.03
Hajde makar nam je malo zivnulo ovdje:))
Kažem ne gajim predrasude već mi je zaintrigiralo da ateista iz odredjenog kulturoloskog miljea može vise da se identifikuje sa hrišćanskim/religijskim obicajem odredjene crkve/kulturuloskog miljea nego sa onim sa čim je rastao.
Naravno, intimna je stvar I odluka ako neko nadje za zhodno da se preobrati jer u toj nekoj drugoj religiji može da u potpunosti ostvari svoju vjeru u boga npr..Kažem intimna odluka koju svakao treba postovati - majo, možda su ti tvoji poznanici pronasli nešto smislenije u katolicanstvu nego u pravoslavlju I to nije za osudu
maja3s
(diskutant)
16. децембар 2014. у 18.33
Шарло, није овдје католичанство већ протестантизам :)))

Нашли боље... Кризма се врши са 13 година... Нису нашли ништа већ су се идентификовалу са већином ... Хоће дјеца да припадају чопору немају осјећај за бити свој посебан ... Нису то само наша дјеца овдје већ има и других... Осим муслимана они ништа ни 2% не шишају...
Хтјели су поклоне скупе поклоне као и сви њихови вршњаци у разреду...јер кризма је овдје у школи организована... Јако наивно изгледа... И сви кажу да нема везе са религијом већ са Поклонима... Хехехе... Иду у цркву два часа седмично цјелу годину имају припреме за кризму... Тамо им предаје свештеник и пјевају пјесме ( нису комунистичке већ црквене ) епилог је април мај кад званично имају фешту иду у цркву и признају да су вјерујући ... Тамо се миропомазују и причешћују...а онда кући ручак и поклони... Фест... Посље иду у провод у град организовано троше новац који су добили... За кризму овдје добију око 20-30 хиљада круна ... То је од 2500-4000 евра

Како да се дјеца не осјете тако кад их родитељи ничем не научише... И родитељи хоће да припадају већини што дјеца неби... И онда кад их одведу код бабе и ђеда у Београд ( да не буде Добој иако то није мој град ) неможе да се начуди како ми ипак нисмо домородци...

Да се разумјемо што се мене тиче можете ви да славите и силазак човјека на мјесец ако вам се тако свиђа иако је и то фарса ал можете нико вам не брани

Колико су неке жене мудре питање је сад...
sharlota
(bez zanimanja)
16. децембар 2014. у 19.05
Pa to svi, Majo, rade zbog eurica
Sto je pogresno, ali I ovdje bi se mase krizmale organizovano da neko ponudi $4000
tweety_m
(?)
16. децембар 2014. у 22.26
Ne bi se ni ja bunila da sam u AU i da mi 24 na 25 decembar kroz dimnjak uleti neki Mraz u kupacim gacama,ne mora bas da bude deda :)
hana-banana
(.)
17. децембар 2014. у 00.18
Nemoj tweety o tim brezobrastinama, post je.
resistance
(xxxxoooxxo)
17. децембар 2014. у 02.37
svake godine se maja3tockice raspojasa na temu pravoslavlja i drugih vera.
ja realno nisam vernik mada sam pravoslavka ali sam odrasla u vreme socijalizma a moja cela porodica je bila komunisticka i nikad se bog nije spominjao. ali uvek smo slavili tradicinalne srpske praznike bozic, uskrs, na cvreno slovo se nije smelo raditi (npr. prati ves, veci poslovi po kuci i sl). ja jako volim praznicnu atmosferu pred NG posebno, svi smo u euforiji kupovanja poklona, svodjenja racune, proslave Nove godine, kicenja jelke. u ove tmurne dane dodje nam kao neka razonoda. ja i moje dete smo već poceli radove na temu dekoracije novogodisnje, bozicne, obavezno uzmem godisnji pred NG pa do Bozica da se fino odmorimo i naspavamo i nauzivamo. poslednjih godina (od kad imamo dete) slavimo NG kuci, u porodicnoj atmosferi, smišlja se meni, pravimo one sitne kolacice, sprema se bogata hrana i pice.
iskreno kad docekamo novu godinu meni nekako splasne euforija. do Bozica se odmorimo malo od hrane pa onda opet.
Gala06
(......)
17. децембар 2014. у 02.48
Sharlo, da li je loše ako nekome basi( pravoslavni) obicaji nisu, kako ti kažeš, cool? Valjda je to stvar ukusa.
maja3s
(diskutant)
17. децембар 2014. у 02.58
Шарло, па да и поклона поред нивца... Све је ти фино упаковано...

Ресиденце, ја споменула православље нисам.. Гдје ти прочита о томе ?

Твити, теби стакно неки у гаћама пред очима :)))
Што вели хана пост је пробај да смањиш доживљај ;-))))) :D
sharlota
(bez zanimanja)
17. децембар 2014. у 06.45
gala, naravno da se o ukusima ne raspravlja, i svako se idetifikuje po licnom izboru, neko je tardicionalista,neko cool

sharlota
(bez zanimanja)
17. децембар 2014. у 06.57
zaboravih a dodam najvaznije, da bi voljeli i postovali druge prvo moramo da volimo i postujemo sebe.

vjerujem da to vazi za se sfere našeg postojanja.

sharlota
(bez zanimanja)
17. децембар 2014. у 07.10
maj ne znam sto te to cudi...

kkao kaže branko copic:)
sharlota
(bez zanimanja)
17. децембар 2014. у 07.27
tweety,ja zamišljam te astralijance da su svi face poput hugh jackmana
tweety_m
(?)
17. децембар 2014. у 08.16
Aj ne femkajte se :) koga vise volite vidjeti Deda M. pod punom crvenom opremom ili nekog sezonski prigodno obucenog? Zezam se malo da se ne pokoljemo kad se šta slavi. Ja sinoć uzeh lampice da okitim garazu i balkon. Svi u komsiluku već uveliko upalili lampice
hana-banana
(.)
17. децембар 2014. у 09.21
I ja se zezam, šta ti je.

Mada slaba vajda od nas, onaj sto ga Gala postavila na FB, svaka mu je manu nasla, bas smo probirljive :)
maja3s
(diskutant)
17. децембар 2014. у 10.41
Године Хана године :)))

Једном ми једна рекла... Знаш неваља пуно мјењат сваки пут упоређујеш... А она удата већ 100 година... Нисам смела ни коментарисат ;-)
Реко успоређује их са мужем благоШ њој :D
PustaZelja
(i posle mene - ja)
17. децембар 2014. у 12.56
Ja nisam u tom praznicnom fazonu. Jelku sam okitila a skinucu je kad se nakanim. Obično doceka i februar jelka kod mene jer nisam bas azurna.

Ispod jelke ne stavljam ništa za KATOLICKI Bozic - da skratim, za mene je svaki Bozic mimo ovog koji ja slavim, katolicki. To što se neki vabe protestantima, anglikoncima, itd me ne zanima - za mene su to sve katolici. Isto me tako zabole i sto su neke pravoslavne hrišćanske grupacije prihvatile novi kalendar.

Dalje...ah da, Deda Mraz kod nas dolazi na Novu Godinu - znaci komunisticki, kad je i meni dolazio, tad dolazi i mojoj djeci. Ne vidim problem oko toga jer je u to vrijeme svakako raspust i nema djeca šta da se potresaju jer je drugarima DM dosao 25. decembra. To su opasne nebuloze koje mnogi roditelji ovdje provlace - satro, sto ću mimo svijet, neću da se dijete osjeca odbaceno i da odskace od drugara A ONO dijete i ne vidi te iste drugare sve do pred nas Bozic. Mislim, dijelite poklone kad hocete, mene blago receno zabole patka, ali bar se koristite nekim validnim razlozima.

NG je u ex-yu popularna dok ovdje gdje sam sada, prođe gotovo neprimjetno. Meni je to dan/vece kao i svaki drugi i ništa se posebno ne desava pogotovo otkako imamo djecu. Ostanemo kuci, djeca odu na spavanje kad i inače idu, a i ja nekad ne docekam ponoc budna.

Bozic slavimo tradicionalno i za Bozic djeca dobiju na poklon po nešto od garderobe. To je to...

Što se ovog krizmanja tiče o kom maja piše - ništa cudno, nekada su se pokatolicavali za kesu pasulja, danas za 4000 evra. Cijena je irelevantna i ide u korak sa vremenom.
kriska
(*)
17. децембар 2014. у 13.39
I kod mene isto kao kod Željke.
Nova godina je prvog Januara i tad se stavljaju paketići pod jelku.
Božić 7-mog Januara.
Dok ga cela Srbija slavi sedmog i ja ću.
Što bih ja sad bila neki izrod, pa da slavim Božić 25-tog Decembra, kad moj narod taj praznik slavi sedmog Januara.
Za Božić mali paketić deci - čokolada i sitna parica.

maja3s
(diskutant)
17. децембар 2014. у 13.51
Мени покојна баба вазда давала поклон за Никољдан у складу са њеним могућностима... И мало вате да знамо да је остало од браде Св. Николе 19.12 у ходнику испред врата

Остало сам објаснила горе

Тако и ја својима и сад кад су велики купујем и дјелим... Ујутро кад устану био Никола у кући...

Посље муж и ја добијамо за Детенце ја дјелим дјеци за Материце муж за Очиће... Добију више него други и углавном све што им треба
Практично
tweety_m
(?)
17. децембар 2014. у 16.50
Kod mene kao kod Puste,samo sto za Nikoljdan ubacimo cokoladice u cizme posto ih obavezno uglancaju :).
Hana tog deda Mraza sam vidjela,nego znaš šta,reci ću ti ja svi se bune i mane traže,samo sto FB još nema opciju koliko puta je DM pogledan :)
Nema Out da nam razrijesi misteriju šta oblaci njihov DM.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
17. децембар 2014. у 21.21
Sve zavisi da li si bila dobra ili ne.
Ako si bila naughty onda samo six pack, crveni speedos I Djed Mraz kapicu ;)
I izgleda ko jedan od brace Hemsworth. :P
hana-banana
(.)
17. децембар 2014. у 22.07
Out, hvala za tip, svaka pomoć je dobro dosla posto sam već peta godina na striktnoj dijeti crtanih filmova i djecijih pjesmica, ko zna kako će i izgledati to moje ucenje.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
17. децембар 2014. у 22.17
Ja stavim slusalice, one bolje, sto pokriju usi I iskljuce buku I ozezi. ;) Tako slusam I lectures kod kuce, na Uni idem samo za contact classes; tutorials I labs.
Bilo je dana kad sam stavljala I cepove za usi. Ovi su veci, pa se pokolju I razgalame bas kad mi treba 30 min tisine.
tweety_m
(?)
17. децембар 2014. у 23.14
Meni to ništa ne smeta, ja se totalno iskljucim. Ja ne mogu da ucim u tisini. Kod mene tv grmi od ujutru do uvece.
Tashka
18. децембар 2014. у 01.29
Ja samo da dodam d su kod nas kaktusi i palme po komsiluku uveliko okiceni. Mi kasnimo, sad ćemo preko vikenda
skoljka
(student)
18. децембар 2014. у 02.10
Ih nas komsiluk je već krajem novembra bio potpuno okicen. Mi svake godine pocinjemo prve nedelje decembra. Mada ni nemamo nešto bogzna ukrasa. Jelka u kuci, a napolju jedan duzi 'string' svjetala iznad garaze i oko ulaznih vrata. Na vrata stavim onaj ukras sto ga zovu wreath ovdje i gotovo. Nemamo djede mrazove ni jelene ni pingvine što se naduvavaju nit u LED varijanti iako bi djeca voljela , al meni to kich zesci. Kad setamo okolo djeca se zabavljaju gledajuci te predstave sto ljudi prave id kuca.
Svidja mi se kad je kuca uokvirena u svjetlima i to jednobojnim naravno, al to treba platiti da ti neko uradi a dotle još nismo dosli. Il možda uzeti duže ljestve i dobro živitno isiguranje za muza pa šta bude:)
Tashka kažeš palme i kaktusi, jeste u arizoni?
Tashka
18. децембар 2014. у 08.30
Jesmo
elastigirl
(mrs. incredible)
18. децембар 2014. у 11.04
skoljka, mayche - drago mi je da vam se dopao tekst i pokrenuo skoljku :-) Inače jedna karatistkinja koju poznajem je trčala svoj prvi polumaraton sa 57 godina tako da nikad nije kasno, mi imamo tek 40+ ;-)

Da se i ja vratim na praznike - doneli su nam prošlog vikenda elfovi iznajmljenu jelku (tačnije bor), prelepo miriše i meni je već to dovoljno za prazničnu atmosferu :-)

tamara
18. децембар 2014. у 11.45
Ovo je stara Majina fira svaje godine.Za vreme posta ona poludi, veliki vernik da.
hana-banana
(.)
18. децембар 2014. у 12.08
Out i Tweety, ja ne mogu ni jedno ni drugo - ne mogu da ucim u vrevi, a ne mogu ni sluske na usi, i ovo ociju i usiju sto imam mi je malo sa njih troje. Nekad nešto radim sa jednim, a napinjem se da čujem šta se desava u drugoj sobi, samo zauske što ne dobijem.
Mislim da će vecernje ucenje kad svi legnu biti kljuc.

Mi smo jednom bili na Kubi za ng i jeste malo cudno kad vidis okicene palme, ne možeš se utripovati u to praznicno raspoloženje nikako, ali meni je svaki topao dan praznik.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
18. децембар 2014. у 21.57
Ja imam usi k'o zec, s cepovima i spavam.
A moji su stariji, ako sami zakuvaju, ja ih ostavim da se rasprave. :) Uglavnom vise nema potrebe da budem policajac. Vremenom će to doći i vama s manjom djecom. Jedino rastavljam ovo najmanje i macka, ona mu zna biti dosadna i onda se on zafrkce i razmase sa sapama.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
19. децембар 2014. у 07.39
Hana svaka tebi cast ako sa troje razmišljas o ucenju. Ako ti pocnes ja upisujem masters jer nemam onda opravdanja! Bas si me motivisala, već dugo razmišljam o tom koraku a sve mislim da nemam vremena.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.