Дискусије : Херцеговина

 Коментар
Trebinje, trgovacki eldorado Istocne Hercegovine
TROFAZNI-3
(Penzioner)
01. фебруар 2013. у 10.50
Trebinje,trgovacki eldorado istocne Hercegovine

Prenosim znakovitu vest iz neprijateljskih novina,vest za koju znam lično da je istinita a ne zato što verujem tim neprijateljskim novinama koje od kako postoje sadrže ogroman % svakojakih laži naročito antisrpskih.Dakle lično i od mnogih poznnaika znam da je sadrzaj ove vesti dobrim % tačan.

Objavljeno 01.02.2013.
Privlače ih niže cijene

Trebinje „preplavljeno” kupcima iz Hrvatske i Crne Gore

Trebinje je posljednjih godina „preplavljeno” građanima Crne Gore i Hrvatske, kojima je ovaj grad kupovni centar zbog nižih cijena prehrambenih proizvoda, tekstila, akcizne robe, te ugostiteljskih i drugih usluga, ali i zbog viskokvalitetnog mesa.

Trebinjski susjedi kažu da uštede nisu zanemarljive kako zbog vraćanja novca od PDV-a stranim državljanima, tako i zbog jeftinijih artikala, pa se na kupljenu robu u vrijednosti od 100 KM može uštedjeti i do dvadesetak KM.

Najčešće dolaze Dubrovčani i građani Herceg Novog, ali nisu rijetki posjetioci iz Kotora, Nikšića i Podgorice, čiji je masovniji dolazak primjetan tokom vikenda i uoči praznika, a najčešće kupuju na trebinjskoj pijaci sir, kajmak, suho meso, voće i povrće.

Zbog skoro za pedeset posto nižih usluga popunjeni su i frizerski saloni, kao i automehaničarske radnje i stomatološke ambulante.

Dušan Brnjašić, prodavac u jednoj od trebinjskih mesnica, kaže da se kupuju sve vrste mesa ne zbog niže cijene već zbog kvaliteta, jer se prodaje provjereno domaće meso, a ne kao kod susjeda - uvozno.

„Najčešće se kupuje teletina, jagnjetina i juneća šnicla. Uglavnom su nam stalne mušterije iz Dubrovnika i Herceg Novog, a najviše se kupuje tokom vikneda, mada dolaze i radnim danima”, kaže Brnjašić.

Na benzinskim pumpama kažu da im često navraćaju kupci iz susjednih gradova i da kupuju po pun rezervoar goriva, jer uštede od 20 do 30 feninga po litru.

Velike razlike u cijenama posebno su evidentne kod protetičkih usluga, pa tako „totalna” proteza u Trebinju košta oko 500 maraka, a u Dubrovniku je duplo skuplja, zbog čega pojedini stomatolozi imaju pune ruke posla.

I u desetak „second hand” šopova u Trebinju kažu da im osjetno „poraste pazar” kada dođu kupci iz susjednih gradova, jer kupuju više komada odjevnih predmeta, posebno pred Novu godinu i druge praznike, napominjući da je posebno velika potražnja bundi.

Prodavačica u jednoj od ovih radnji kaže da su uglavnom mušterije mlađe osobe i da za 100 KM kupe više odjevnih kombinacija.

„Od Trebinja smo udaljeni tridesetak minuta vožnje automobilom i često dolazimo da kupujemo, jer je roba u marketima jeftinija, kao i proizvodi na pijaci”, kaže kupac iz Dubrovnika koji je sa porodicom došao po neophodne namirnice, te napominje da na kupljenu robu uz povrat PDV-a uštedi i do 100 i više eura.

Kupci kažu da iskoriste priliku i da prošetaju, a da nikako ne zaobiđu trebinjske restorane gdje je hrana vrlo ukusna i znatno jeftinija. Posebno izdvajajući roštilj i burek.

Izvršni direktror Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza” Trebinje Nedjeljka Ilijić kaže da je ovaj grad, na granici tri države, uvijek bio interesantan za kupce iz susjednih mjesta, te da su cijene u Crnoj Gori znatno više nakon uvođenja eura, dok je i u Hrvatskoj sve skuplje, zbog čega im se isplati da kupuju u Trebinju, pogotovo nakon uvođenja PDV-a.

Prema njenim riječima, za domaće stanovništvo Trebinje je ipak skup grad.

„Preciznih pokazatelja nema, ali ako je cijena povrća i voća u Trebinju viša nego u Mostaru ili Banjoj Luci, a ta roba se uglavnom nabavlja sa istih velikih pijaca - iz Čapljine ili susjednih mjesta, koje nisu ništa dalje od Trebinja nego od ovih gradova, onda se može samo govoriti o visokim trgovačkim maržama”, objašnjava Ilijićeva.

Zbog bolje ponude, većih sniženja i mogućnosti da za iste pare proberu robu, Trebinjci često u šoping, uglavnom za garderobu, odlaze u Mostar, Podgoricu ili u Dubrovnik.

Izvor vesti:
Muslimanski „avaz”
TROFAZNI-3
(Penzioner)
01. фебруар 2013. у 11.14
Znate šta,sestre/braco Hercegovci!

Za mene je ova vest veoma prijatna i pomalo neverovatna s obzirom da sam živeo preko 20g u Dbk,tacnije Zupa dubrovacka.A oni malo stariji koji živese u ex YU setice se/znaju šta je bio Dbk a šta Trebinje pre rasturanja YU.Slobodno bez preterivanja mogu tvrditi da je Dbk bio toliko jak ekonomski ...jači od skupa cele (kompletne)istocne/zapadne Hercegovine.I narafski dubrovcani bijahu velikaaa gospoda ...a kako i nebi kada su bili u povlastenom polozaju u ex YU.

U to vreme Trebinje je bilo mala selendra koja je Dbk opskrbljivala s veoma jeftinom a sveze kvalitetnom hranom poput (sira/kajmaka/mesa)drva
..i to se uglavnom kupovalo /prodavalo privatnim kanalima a tada ne ebse granica...sve je dakle bilo lako,brzo i bez ikakvih ogranicenja...
super za istocnu Hercegovinu a još bolje za Dbk opstinu.

Ja sam pre 3-4 gdine posetio Trebinje i s velikom bojazni i reskirom posetio nakratko Dbk.Sve sam ovo video,još vise čuo/slusao ...a tada su katolici iz Dbk kradomice sto legalno a najviše ilegalno njima znanim kanalima kupovali hranu u Trebinju a ne mali broj Dubrovcana mahom legalno isli su kod zubara u Trebinju i da se s daleko manje para posteno obuku (garderoba/obuca..itd).Narafski dubrovcani se moraju kriti od svojih suseda velikocrvata ...da idu u „neprijateljsko” Trebinje..kod „četnika” „agresora” „divljaka” „trofaznih” ...heheheee

I tako kada danas neko sve ovo cita...ništa posebno jel'e ...a za nas
starije ...bogme ove stvari su zacudjujuce/neverovatne...cujjj da Dubrovcani pohode Trebinje da se obuku/obuju hahhaha maaa hajde bas cudo.Narafski za mnoge Dubrovcane (katolike)sve ovo je za njih (mrznjom zarazene) velika uvreda ,starsna uvreda...šta su doziveli u
Tudjman-krivoUstoj zlotvorevini hahhahahaa

Toliko za sada a Dubrovcani nek' se malo potrude ...pa ono sto nisu mogli 1991g nek' se potrude da ostvare Dubrovacku Republiku ako misle
da vecno tavore u onoj smrdljivoj-naći-tvorevini-bolesnoj-genocidnoj
s zivotom nedostojnog sto je za Dubrovcane njihova D.R. bila vekovima.

Lep pozdrav mojim Hercegovcima ma gde god bili.
CCCC

wind
28. април 2013. у 21.37
lepu noc i ugodne radne dane koji dolaze želim mojim Hercegovicima...ISTINA JE prica se!!!
Alapaca
15. септембар 2015. у 15.27
Nisam dugo navraćala ovamo, ali se upravo vratih iz Trebinja.

Jeste, to je istina. Subotom je Trebinje puno dubrovačkih auta, tad im je dan za kupovinu. Jeftinije je, kvalitetnije je, pogovoto hrana, a tek meso!

Jela sam toliko jagnjetine ovoga puta kao nikad do sada.
Restorani su dosta posjećeni od turista ih Hrvatske.
Ima super mjesta oko Trebinja za izletište, divota jedna!
Veliki izbor kvalitetnih vina iz kraja, ne samo jela.

Trofazni, kranje je vrijeme da posjetiš Trebinje za koje sam veliš da je prije rata bila varoš. Ja sam živjela u Dubrovniku, a sad ga i ne posjećujem, jer je toliko izopačen da mi se ne mili ići tamo. Trgovci, prokleti, čak su i rupetine u starom gradu pretvorili u kafiće. Grad je prepun turista sa brodova, a takvi ne donose pare pa se dubrovčani bune, jer su gužve u gradu stravične.

Da se vratim na Trebinje: Kusturica već treću sezonu boravi u Trebinju gdje snima film sa Monikom Beluči. To je dodatno Trebnju napravilo reklamu. Petar Božović je boravio ovo ljeto u Trebinju i napisao je o njemu da je ovo prestonica srpstva:
http://trebinjelive.info/2015/08/07/petar-bozovic-za-trebinjelive-trebinje-je-jedina-prestonica-koja-je-srb... -preostala/

Blizina manastira Tvrdoša, Duži, Dobrićeva, Hercegovačka Gračanica, sva ova mjesta du posjećena od vjernih.

Moj drug banjalučanin rodom nakon jednog dana i noći u Trebinju piše: zaljubio sam se u Trebinje. Na žalost, moramo dalje, ja bih najradije ovdje ostao.

Vladiku Atanasija sam ovog puta vidjelau Tvrdošu. Njega treba doživjeti. Bog ga poživio! On je vasrksao pravoslavlje u Hercegovini.
On je živa ikona u manstiru Tvrdoš.

Izvinite, pišem malo nepovezano, još su mi utisci svježi od puta..

Jedva čekam kad ću opet u Trebinje!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.