Дискусије : Емиграција

 Коментар
Da l' je ravna il' okrugla?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. април 2024. у 09.48
Dakle potaknut diskusijom u santinim havajima - upoznah dakle neku kolicinu raje koja je apsolutno sigurna da zemlja definitivno nije onakva kako su nas ucili u skoli.
I sad, recimo argumenti bi bili - ako je zemlja okrugla, onda je voda /mora/okeani takodjer okrugla, ono - mora da prati luk zemlje jer je gravitacija isto privlaci. A to potvrdjuje i zakon o spojenim posudama, i eksperimenti u tom smislu.
To dalje znači da ako je na moru - ili nekom velikom jezeru bonazza - i kada su oci ili neki opticko/vizuelni instrument tik na samoj povrsini vode - postoji neki određeni pad/zakrivljenje te povrsine, i kako se neki predmet na povrsini vode udaljava od nas - u nekom momentu mi ga više ne vidimo - gledamo u „vodeni zid”.
I sad, kad se to sve iskalkulise, dodje se do nekih zanimljivih podataka - npr - da se neki predmeti ipak vide - iako bi trebalo da se ne vide.
I sad - šta mislite - šta je tu u pitanju? Tipa savija se svetlost usled vlaznosti vazduha (uracunat i taj index), ili šta je? (-ako krenemo od pretpostavke da nije ravna nego da je okrugla)
zoxthegreat
25. април 2024. у 11.34
pa ne postoji nijedna pojava koju model ravne zemlje može da objasni
ravnozemljasi su ravnomozgasi, jedina dobra stvar od njih je skepticizam i/ili ispitivanje istine.
oni hoće da vide zakrivljenost, oko može da vidi samo ono što se zove i vidokrug, tj to je krug oko tebe, a to nesavrseno oko u daljini vidi kao pravu liniju. odalji bure ili loptu na 100 metara, oko može da vidi samo krivinu po sirini i visini ali ne i po dubini.

ta teorija ravne zemlje ubacena je od svetske masonerije ko zna iz kog razloga
valjda da vide koliko su ljudi podlozni na manipulisanje

drugo valjda kad covek pogleda mesec, sunce, a i kroz teleskop ostala
nebeska tela može da shvati o cemu se tu radi

što se tiče svetlosti, postoje nekoliko raznih pojava koje se cine cudnim , na primer svi smo videli dugu
i dugine boje

evo još nešto

https://www.flickr.com/photos/34353971@N03/17392620092/lightbox/
Registrovan
(Я люблю запад)
25. април 2024. у 11.52
Ravnozemljastvo stiglo na Balkan. Sunovrat Srije se nastavlja...
Simo
25. април 2024. у 12.41
Meni je do nedavno bila bas ravna ali sada nešto lakse osetim uzbrdicu.
Svidja mi se i pogled sa 10K visine, bitno razlicit od pogleda sa kruzera.
Jel neko napravio globus bez vode, ne secam se da sam video takav reljef.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. април 2024. у 16.16
Mene konkretno zanima ko i šta gresi u ovome:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bedford_Level_experiment

znaci ovaj batica koga sam spomenuo - njegova teorija: vidi bouze - stojim na doku koji je xy visok/nizak. kreće neki kolega-brod majstor ga isparkira nanisani kurs i zabode gascinu u patos. -brod u roku od brzo ide 40ak na sat. sat vremena kasnije, brod je preko 30km udaljen, ravno more. -i sad kaže on - kad se spustis još nize - ti bi morao da gledaš prvo malo u vodeni zid - a on tvrdi a najnormalnije se vidi water-line na brodu , kad ga recimo pogledas kroz dvogled/durbin/whatever.

sad, ako je to tačno - jedino sto meni pada na pamet je da oni neki indeksi savijanja svetlosti u odnosu na vlagu u atmosveri naprosto nisu tačno izmereni. -posto ja spadam u one koji ne misle da je tepsija, nego da je olupana lopta (odnosno ako se uracuna ceo sistem - i atmosvera u obzir - lopta da loptija ne moz' biti).
xzy
(ing)
26. април 2024. у 14.07
pa zakrivljenost se može izracunati iz precnika i može se izracunati koliko „nebi trebalo da se vidi” na 30km udaljenosti. Predpodstavljam da je 30km toliko malo da je „prakticno ravno”
Dalje, kada stojis na doku nisi bas na nivou mora nego 1m ili vise iznad.
Dalje, ako se „spustis” na nivo mora onda tek ništa nisi dobio jer more nije idealno ravno. Talasi će da ti smetaju

PS: Ako krenes avionom „ukrug” prije ili kasnije dodjes na isto mjesto. Nije mi bas jasno kako to objašnjavaju (letis u krug?)

ako je ravna - gdje je„kraj”

itd, itd

PS: Ide mi na zivce kada „nauka” tu ideju ravne zemlje pocne da povezuje sa vjernicima (čitaj hrišćanima) i biblijom
Hobo
(Pacifing by force)
26. април 2024. у 21.29
Okrugla...pa na cose
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. април 2024. у 02.49
xyz - Pa da, i kada izracunas koliko je to, a na 30(+)km - dodje se do neke vrednosti koja i nije bas par cm -ali i da je par cm.
Dalje, naglasio sam i ono „spustis nize” - pri tom ti dokovi nije bas da su i u startu nešto previsoki - uglavnom nešto malo vise od max. nivoa mora/plime.
Podrazumevano stanje je da pricamo o bonazza-i -dakle kad je voda barem na tom delu gde ga vidi „ravna” (dakle gravitacija mora da je zakrivljuje vrlo precizno). -ili onaj iznad eksperiment - na dugim kanalima pravolinijskim, znaci tu je definitivno stajaca voda, i sve je ravno (odnosno zakrivljeno).
-da, mislim da to avion/brod - objašnjavaju time da ne ides „oko”(lopte), nego se vrtis „u krug”. mislim ajd' taj deo mi je ono... ni ne razmatram ga, nego me samo interesuje gde je greška u ovom delu sa savijanjem svetlosti/vidom/optickim instrumentima itd.
Simo
27. април 2024. у 07.26
Ne vidim niti znam za pojavu iskrivljivanja svetlosti.
Svetlost naročito suncana ide strogo pravolinijski i obično se lomi prilikom prolaza kroz promenu opticke gustine kada se razipa.
zavisno od ugla i povrsine u koju udara biva apsorbovana ili reflektovana.
Sa povrsine mora iz Vankuvera nemoguće je laserskim zrakom gadjati Havaje, garantovano sledi promasaj po visini.
xzy
(ing)
27. април 2024. у 12.52
ako gravitacviju ne razumijemo (a ne razumijemo) tek onda svjetllost ne razumijemo. Nacic ćeš masu experimenata koji prakticno pobijaju jedna drugi

i da, svjetlost se „krivi” ako ide pored jake gravitacije a i pored objekta, ali naravno neznatno, ali to neznatno na veću udaljenost može da se nabere...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. април 2024. у 01.39
ma savija se bre. taj deo nije sporan. mislim, moguće da su to sabrana mala lomljenja, ne znam ba u detalje šta se tu fizicki desava, ali krivi se. nije prava lindza uvek.
mxm
01. мај 2024. у 09.47
Sasa, objašnjeno je u onom linku koji si bas ti ostavio.

Refrakcija, tj prelamanje svetlosti pri prolasku kroz slojeve vazduha razlicite gustine. Posebno je izrazeno iznad vodenih povrsina, gde isparavanje vode može da dovede do velike promene gustine vazduha (tj. vodene pare) na relativno malom rasponu visina.

Ako umesto ravnomerne ili ravnomernom menjajuce raspodele, zamislis da su slojevi razlicite gustine kao laminirano staklo, onda od njihovog rasporeda zavisi koliko će se prelamati ili odbijati svetlost.

U zavisnosti od atmosferskih prilika, zakrivljenost zemlje može da izgleda i konkavno i konveksno, ili prividno nepostojeca zakrivljenost.

Isto kao fatamorgana u pustinji: pod odredjenim uslovima vidis nešto sto je mnogo dalje nego sto je zaista (objektivno).

Ili nešto sto si sigurno vidjao: veoma vrela povrsina asfalta izgleda kao ogledalo (tj vazduh iznad vrelog asfalta).
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.