Дискусије : Емиграција

 Коментар
Jedno pitanje, onako..
Seeb-VN1700
27. мај 2023. у 14.14

Kod nas se dosta praktikuje pucanje u vis kod bilo kojih proslava ili svecanosti..
E sad pitanje, dali je bezopasno pucanje u vis?
Znaci metak ili zrno ide do neke visine i onda se pocne vracat nazad.

pucanje na svadbi, možda nalo zesce nego kod nas
https://www.youtube.com/watch?v=peHAm-dUzh4

-
Hobo
(Pacifing by force)
27. мај 2023. у 17.45
Naj manje je opasno pucanje u vazduh , Postoji opasnost da zrno nekoga pogodi u teme pa da dode do teze povrede ali je mala vrovatnoca isto kao da te grom potrefi. Osim toga brzina slobodnog pada zrna je nedovoljna da bi nekoga usmrtila . Problem je kad pijani gosti umesto vertikalno pucaju pod uglom pa je opasnost da neko bude povreden mnogo veca.
Simo
27. мај 2023. у 17.58
Za vreme SFRJ nije svako smeo da izvadi svoju kuburu a ni meci nisu bili na izvolte. Glavno puskaranje je bilo iz lovacke duplonke kada se za tu priliku spremi tz manaverska municija tj patrone se napune sa barutom i presovanim papirom tj novinama i biva potpuno bezopasno.
Seeb-VN1700
28. мај 2023. у 04.48
„Problem je kad pijani gosti umesto vertikalno pucaju pod uglom”
-

To je odprilike tocno, ali mene interesuje objašnjenje, fizika.

Ako recimo vertikalno ispaljeno zrno odupireci se gravitaciji dosegne neka 2 kilometra visine, onda kad krene u slobodni pad to zrno trebalo bi doseci istu brzinu kojom je bio i ispaljen, jer u slobodnom padu konstantno ubrzava?

-

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. мај 2023. у 07.53
seebe, u principu pistoljski metak no-way da će dobaciti 2km u visinu.
puscani - kako koji. recimo onaj iz lovackog karabina koji koristi pkt mitraljeski metak 7.62 sigurno hoće.

kada metak dosegne maksimalnu visinu, dakle kada se istrosi kineticka energija na toplotnu usled trenja kroz vazduh i sukoba sa vektorom gravitacione sile, prakticno sva Ek (m x V(na kvadrat) / 2) se pretvori u Ep (m x g x h) - Znaci sad on ima najvecu potencijalnu energiju, koju pocinje da koristi za kretanje - nadole gde ga vuce sila gravitacije. Ali avaj, i na putu ka dole metak ima otpor vazduha, tako da on zapravo ne postize ubrzanje (g) sve vreme pada, nego posle nekog vremena postize stabilnu brzinu - kada se sila gravitacije (vektor sile vuce na dole), i sila trenja kretanja kroz vazduh (vektor suprotstavljen vektoru gravitacije) izjednace - i od tog momenta vise nema ubrzanja (g), nego on ide dole stabilnom brzinom V. - tako da od nekog momenta, pa sve do dole dok ne padne na zemlju, odnosno nekom na glavu - on ima kineticku energiju koja je = m x V(nakvadrat - znaci ta, stabilna brzina kretanja) / 2. i sad tu treba da imaš masu metka i lako se izracuna.

ne znam da li si gledao one sky divers drugare u onim odelcima za letenje k'o one letece veverice - on skoci iz aviona, i posle nekog vremena ima stabilnu brzinu, ne ide sve brze i brze ka zemlji, nego cepa konstantnom brzinom koja zavisi od vazdusnog pritiska, povrsine tela i oblika (aerodinamika), vlage vazduha itd.

na tu foru radi padobran, jer velika povrsina pruza veliki otpor pri kretanju kroz vazduh, i stabilna brzina koja se uspostavi je mnogo manja nego kad nemas padobran (dovoljna recimo da se ne pretvori covek dole u nalepnicu, ili da ne iskopa rupu za sadnicu :) )
Hobo
(Pacifing by force)
28. мај 2023. у 08.28
Već sam napomenuo kao i sto mudrias kaže , brzina zrna nakon napustanja cevi kod puske je otprilike 1km/s kod pistolja skoro pa duplo sporije .

Slobodni pad zrna je otrprilike 200km/h sto je 15 puta sporije a energija je 300 puta manja

Okulativno
Simo
28. мај 2023. у 08.38
Ali imamo i zalutali metak koji zna da ladno odnese nekom glavu.
Seeb-VN1700
28. мај 2023. у 09.13
Dobro ako bacimo recimo kamen tocno okomito pod 90°, zar neće taj kamen padajuci nazad doseci istu brzinu koju je imao kad je bacen?

Te formule su za mene komplikovane, nego onako neko laicko razmišljenje..
Inače tocno i bitno je ono šta si rekao da je koso pucanje u vis opasno, a pod 90° manje.

Kako se može naći početna brzina zrna je oko 500 m/s, iz kalasnjikova mislim da je oko 700 m/s.
Onaj vertikalni pucanj kad se zrno vraca kažu da ima 3 x manju brzinu.
Zrno sa 200 m/s je ubojito, dokazano na experimentu gdje su u cahuru stavili toliko malo baruta da zrno ima max brzinu oko 200 m/s. Ispred su imali zeletinu gdje se pokazalo da je takovo zrno bez problema probilo zelatinu.
Imaju svjedoci koji su dozivjeli da ih je takovo zrno u padu pogodilo u rame, i govore o vrlo jakom udarcu.

Otpor vazduha ima zrno i kod polaska u vis plus gravitacija, i to sve isto ima u padu gdje ubrzava svoju brzinu.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. мај 2023. у 12.05
pa da, ali zalutali metak je uvek onaj koji je u svojoj da tako kažem prvoj putanji - dakle bez promene pravca kretanja od momenta kad je napustio cev. -ono leti, i doleti, a taj neko ko nahebe - je u ubojnom dometu (dakle u dometu gde metak još uvek poseduje dovoljnu kolicinu kineticke energije da napravi povredu.


sibe najverovatnije nećeš uspeti da bacis kamen vertikalno golom rukom i da on ide brzinom koju će da dobije u slobodnom padu - kada je bacen sa vece visine.
dakle ti njemu ne možeš preneti kineticku energiju, koja će se sto posto pretvoriti u potencijalnu. kada bi to uspeo - kamen bi u povratku (dakle u idealnim laboratorijskim uslovima, i u vakuumu) kada bi dosao do tacke sa koje je napustio ruku ka gore imao istu brzinu koju je imao kada je krenuo nagore.
Ukratko, kamen neće doseci istu brzinu kojom ga zavalis nagore, uvek će biti manja.
slično kao već pomenuti metak sa svadbe ispaljen vertikalno - on ka gore kreće iz tt-jca mislim da je početna brzina zrna oko 450m/s, i onog momenta kada dodje do dekompresije gasova koji ga teraju - a to je kada „dupe” metka napusti cev, on pocinje da usporava (gubi energiju kao sti ti već gore napisah - na toplotnu energiju trenja o vazduh, i na suprotstavljanje sili gravitacije).

dakle da skratim, parce olova koje padne sa tamo neke visine nekom na tintaru - pukne ga sasvim fino, vrlo moguće da može i da nanese povredu / pocepa kozu itd. (recimo jedan od razloga zašto su na gradilistima obavezni oni sigurnosni slemovi - posto kad nekom sa dvadesetog sprata ispadne na glavu sraf nekom na tintaru dole - bude obziljnih povreda - al’ ako te pukne u rame a ti imaš tipa dva sloja odela, ili recimo koznu jaknicu kapiram da čak ni modricu malu ne bi napravilo.
mxm
30. мај 2023. у 13.16
Evo šta nauka kaže o tome (prevod je sa googla, mrzelo me da sam prevodim):

Uzgred, metak ispaljen nagore neće se uvek vratiti nadole. Iako su krajnje brzine mnogo niže od njuške, one ipak mogu izazvati teške povrede i smrt. Krajnja brzina metaka potrebna da prodre u kožu je između 45,1 i 60,0 m/s (148 i 197 ft/s),[6] a meci koji putuju brzinom <60,0 m/s (200 ft/s) mogu prodreti u lobanju. [8,9] Ako se ima na umu da meci koji padaju imaju sposobnost dostizanja do 180 m/s (600 ft/s), [6,7] meci bi mogli da izazovu dvostruku penetraciju lobanje, a ne samo jedan proboj.

Evo i odakle:

J Neurosci Rural Pract. 2018 Apr-Jun; 9(2): 278–280.
doi: 10.4103/jnrp.jnrp_498_17

Cranial Gravitational (Falling) Bullet Injuries: Point of View
Husain A. Abdali, Samer S. Hoz,1 and Luis Rafael Moscote-Salazar2,3
mxm
30. мај 2023. у 13.18
njuska = muzzle = kraj cevi puske ili pistolja (google po obicaju pojma nema)
vodena
(*)
30. мај 2023. у 21.51
Cao dobri ljudi, kako ste?:)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
31. мај 2023. у 02.22
evo streljasmo nebo kamencicima i iz pistolja.

ja od kad je onaj neko pobio onu decu u skoli, i sutradan onaj ludak one ljude tu u blizini mladenovca, ali zapravo bas ovaj ovu decu, opusteno nisam dobro kad god pomislim na to.
znaci retko me dugo drzi tudja nesreca, kada bas nikoga ne poznajem, ono isecem se u prvom momentu kad čujem, eventualno me drzi dan-dva, al' ovaj me je bas odvalio (i masu ljudi koje znam).
i onda nasa vlast koja na malim lesevima pokusava da digne svoj rejting, a i poneko iz njihove doduse (kao) opozicije. prilično mucno.
Simo
31. мај 2023. у 07.37
Ajmo malo lovacke price, 1991 sam se naslusao metaka bas onako kako to zvuci u kaubojskim filmovima samo još malo realnije.
U Hrv Kostajnici tokom borbi iako samo bili u sigurnom zaklonu mogli smo cuti metke iznad nas kako zuje slično osama ili komarcima.
Nikad nisam ni pomišljao da je zvuk metka nekao prihvatljiv za uvo i prosto da ne poverujes da je taj smrtonosni zvuk bio tako blizu.
Kažu kad cujes taj zvuk da metak uopste nije daleko.
Drugi dozivljaj sam imao kada smo se na pretrcavanju izvesnog brega nasli pod direktnom hrvatskom vatrom i puzeci kroz travu prebacili na drugu stranu rova. Kasnije sam pregledom snimljenog materijala video da dok sam lezao pod sljivom kristalno jasno snimio metak koji se zabio u travu samo metar ispred ukljucene kamere.
1993 samo kod Bratunca isto tako na nekom brdu izisli iz sume i bili zasuti muslimanskim mecima kada smo podjedako čuli rafale iz daljine i udarace metaka u tlo ispred nas sa podizanjem prasine.
Reko Bog da prezivim taj rat.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.