Дискусије : Емиграција

 Коментар
Alaska
santa
17. мај 2023. у 11.45
Za par dana bićemo u Aljasku, po moz i da se sretnemo i malo procaskamo onako po naski.

Happy traveling...

https://unsplash.com/s/photos/alaska
Simo
17. мај 2023. у 15.02
Nice trip, čim putujes?
Imam i ja ideju da vidim taj deo sveta, dok ga Rusi ne okupiraju.
santa
17. мај 2023. у 15.55
Do Seattle by American, od tamo pa do Aljaske by Holland America Cruise.
Seeb-VN1700
18. мај 2023. у 02.01

Ja sam na sjeveru Poljske, sunce sija ali hladno.. Tako da još ne idem za Aljasku jer je tamo onda još hladnije ili poljski „zimnije”.
santa
18. мај 2023. у 10.57
Alaska temperature converter
https://tinyurl.com/yc55npmx
santa
18. мај 2023. у 11.04
Fahrenheit to Celsius Converter
https://tinyurl.com/2xahz29k
Simo
18. мај 2023. у 13.28
Meni ne treba konvertor kod mene jutros mraz ili ti -1 18 Maja, ni prvi ni zadnji put.
Kanada je lepa zemlja kao i Alaska samo zima traje 13 meseci...
santa
18. мај 2023. у 15.33
Simo: „...zima traje 13 meseci”

Ne samo sto 'traje' već je i vrlo depresivno, bat tako se to meni cinilo kada sam preso Detroit kolima za Calif. negode oko 15 januara 1967 onako sa zimskom odecom, čak i 'Men's Long John Thermal Underwear'.

Od Arizone, posebno od Palm Springs pa do LA bilo je teško izdrzljivo u kolima vozeci sa sprinkler systemom zalivanje zeleno povrsine pored HWY 10, tacnije do Pasadene gde smo morali stati na nekoj bezijskoj pumpi i preobukli u nešto prikladnije za toplije vreme nego sto smo ostavili za nama u Windsoru.

Canada je lepa i prelepa zemlja, ali klima za mene je bila potpuno neizdrzljiva, doduse sa ovim climate change/vreenskim promenama to je već sasvim nešto drugo.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. мај 2023. у 16.14
Sibe, nemoj bre da nas z... (doduse, moguće da si otisao u polsku jerbo je blizu) - lepo tu razgedaj šta si 'teo - i paljba brate u istru - sad je tamo jako lepo, mir, tisina, nema turista, plavo nebo, plavo more, zelena brda (sve to, u principu, nema nigde drugde u evropi), plus istrani nisu pizzde ko poljaci :)
santose, srećan put, i lep provod (a i ostali, ko god, gde god).
Power12345
18. мај 2023. у 18.03
kad već zboriš o Istri...
Kako Hrvatski narod Istre gleda na Srbe?
Seeb-VN1700
19. мај 2023. у 00.19

Istrijani nemaju nikakav problem ako si bilo koje nacije. Koliko sam skonto svi su „dođoši”, pa valjda zato. Slično kao u Americi koja nema vlastitu naciju.
Kad sam narucio pohane lignje pita me konobar dal će trebat „kruh, hleb?”.
Njih interesuje samo novac. Imaju tih par ljetnih mjeseci da skupljaju pare da prezive preko zime dok turisti dodju ponovo. Pa valjda nemaju vremena za glumatanje patriotizma..

-
Seeb-VN1700
19. мај 2023. у 00.23

Mudijas idem početkom jula u Istru, prije ne'mere..

-
prekodrinski
(Å¡loser)
19. мај 2023. у 01.52
Bio u nedelju u Senju i malo provozao okolo, namočili noge u more...
Neki Česi su i malo plivali.
Zanimljivo je to tamo more nije bas nešto slano, jedva da se sol oseca. Da li je to zbog mogućih izvora slatke vode sa Velebita ili nešto drugo ?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. мај 2023. у 04.14
Pa moguće da ima mnogo podzemnih izvora, mislim da su sve te jadranske planine kraske/porozne - znaci sve sto padne na njih, popiju - i propuste , pa ono sto ode na stranu ka moru i zavrsi u moru.
seebe, sucut :) (dobro, nije sucut, okej je i juli, guj'ca da se zgreje vs ono gadno germanjsko vreme, al' (meni lično) malo bude smor, ono turisti, guzva, buka. off-season je uvek (po meni) bolje. ono, mir, tisina, lep kraj, dobri ljudi, kontemplacija/odmor/usporenje. ). al' ...'ga - sto je -to je.
santa
19. мај 2023. у 21.20
„TSA PreCheck®

Travel with
ease with TSA PreCheck®
Experience a smoother screening process – no need to
remove shoes, belts, 3-1-1 liquids, laptops, or light jackets.

Apply Now Renew Now
Available to US citizens, nationals and LPRs.
More than 200 airports and 85+ airlines provide TSA PreCheck®”

source: https://www.tsa.gov/precheck
---------------

Obzirom da u zadnje vreme (godinu/dve) sve vise letimo nego što se vozamo tokom posete familiji po CA, UT i TX kao i turistickim destinacijama resimo da appliciramo za Airport Precheck clearance da bi izbegli duge kolone cekanja u redu i sve ostalo sto ide uz to (skidanja obuce, kaisa sa pantalona i etc.) i sa kroz TSA dedicated lanes sto brze i manje glavobolje stignemo do terminala našeg aviona. I to sve za samo par ($78/osobi) za procesing fee!

To je sve lepo zamišljeno i organizovano da ti učini planirano putovanje avionom sa sto manje stresa, tim pre, ako se uzme u ozir da skoro vecina letova su sa premestanjem aviona bar jednom, ili vise puta, dok stignes do destinacije.

U nasem komsiluku ima ispostava koja u ime TSA proverava neophodne papire i ispunjava formulare koje se salju elektronski do TSA administracije zajedno sa otiskom prstiju i provere legalnih papira (mesto boravka i legalnog statusa/pasosa, dirver licence, etc.).

Sluzbenik koji nas je primio u zakazano vreme odavao je utisak da nije bas najbolje pripremljen za tu proceduru, jer dok je Sosa prošla bez ikakvih perepetija kada je doslo do mene i poceo ispunjavati formulare bilo je 'zapelo' oko mog pravnog statusa u USA i pored sto je drzao u rukama moj pasos i Driver Licence. Nije mu bilo jasno da nisam imao Vizu ili još neki papir da dokazem zašto sam ovde gde sam, jer je pogresno ubacio moje mesto stanovanja SRB i čim je to ukucao ispostavilo se, po njemu, da bi trebao imati nešto više dokumentacije umesto samo US Passport.

U kancelariji je imao na stolu extra computer screen koji je bio okrenut prema meni da se vidi sve šta on ubacuju u formularu da je tačno. Moja Sosa je zapazila pre mene da je pogresno ubacio mesto boravka umesto na mesto rođenja. Ocigledno, mala zbunjenost u administrativnom procesu je vrlo brzo bila razjanjena i na kraju sve za zavrsilo kako treba, i danas smo oboje dobili od TSA brojeve clearenca koje treba da preneaemo do našeg tr. agenta koji će to dalje proslediti i na kraju ti brojevi biće uneti u naše tikete.

Sve u svemu uzelo nam je svega oko pola sata za ceo taj proces i po izlasku iz kancelarije prokomentarili smo kako samo nešto pogresno uneseno u formularu može ti pokvariti lepo raspoloženje.

Happy traveling...

Simo
19. мај 2023. у 21.55
Sve u svemu USA granica je nepredvidiva i možeš ocekivati da budes tretiran kao pravi gospodin ili pak najzeci kriminalac. Mnogo bolji nisu ni Kanadjani mada najcece su OK.
Nekad kad sam bio lep mlad uzivao sam putovati avionom sve dok nisam dosao na ovaj kontinent i od tada sve mi se polako gadi.
Zadnji let sam imao par meseci pre Covid avio kataklizme koja je aerodrom Toronto dovela na prvo mesto najgorih u svetu.
U septembru bi trebao ponovo da se vinem nebu u oblake pa ću da se pripremim ko medved za zimu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. мај 2023. у 04.59
Pa kako da ubedis raju da su ugrozeni, da im neko stalno radi o glavi, (i taj neko nikako nije njihova država - koja je recimo, ako je cela najn ilevn prica tacna - obucavala tog istog osamu i njegove drugare (ko je iz državnog aparata otisao zbog toga u zatvor? niko? - e jebiga...)), da su potrebne basnoslovne sume - njihovih para, njih, kojima otimaju porez - „for your protection” „for your security” i tako dalje. - nego izmislis tako kojekakva glupiranja, i onda random malo iz!@#$s nekog. -sad, ti si recimo pametan, pa ti je jasno - ovo je bre !@#$nje/smaranje bez ikakve potrebe, ali prosecan stanovnik usa nije takav kao ti - nego je sličan kao i prosecan srbin ovde, dakle priglup, prakticno opste neobrazovan, itd. -i onda on kaže „evo, rade za nasu sigurnost”) itd.
Simo
20. мај 2023. у 08.03
prosecan stanovnik usa nije takav kao ti - nego je sličan kao i prosecan srbin ovde, dakle priglup.
----
Sale treba da razdvojimo obrazovanje i inteligenciju kod ljudi generalno.
Srbi često isticu kako su zajedno sa Rusima mnogo obrazovaniji od zapadnjka ja se uglavnom slazem sa tim uz dodatak, zali Boze vremena provedenog u skoli.
Sudim po sebi šta li sam sve znao sa svojih 20+ godina i šta sve nisam ucio za ocenu da polozim. Šta je ostalo u glavi a šta još uvek danas moram da dostudiram.
Nedavno sam se sao malo prisetio kako sam kao iz rukava poznavao proces destilacije običnog sirceta CH3COOH i uhvatio se u neznanju evo jedino mi ostala formula u tintari, znaš li koliko toga nekad naucenog pripada teskom zaboravu i svodjenju ka tome da se ne mogu hvaliti sa obrazovanjem.
Ono sto mi treba to održavam kao i svi ostali priglupi oko mene.
Jednom prilikom sam bio ovde kod doktora i dok me sestra predhodno saslusavala odjednom me upitala dali sam medecinski strucnjak, rekoh ne, a zašto pitate, pa vidim koristite strucne medicinske izraze kaže ona.
USA ima mnogo stanovnika i ako razdvojis prirodno intiligentne koji nisu optereceni obrazovnim glupostima i provedes ih kroz raspoloživo obrazovanje dobijas veoma prihvatljive rezultate uz optimalne uslove da se biseri prirodno kristaliziraju.
Seeb-VN1700
20. мај 2023. у 08.44

Svirala žena prvo seljacima na Balkanu i ništa.
Onda otisla u Ameriku i napravila ozbiljan posao.
Da je ostala na Balkanu i dalje bi bila ništa..

https://www.youtube.com/watch?v=4oKfQcHpan4

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. мај 2023. у 17.38
znam se sa anom. zgrada diagonalno od moje :)
-pa taj kalibar koji je tamo u neederlandu, taj je bila i ovde, plus-minus. tako da da je nešto uspela - pa i nije. a ne bi ni to da je bila musko čini mi se. no, bez obzira, jako fina devojka. cale i keva su joj bas super likovi.
recimo ova ana je sa eks ju prostora (iz karlovca) - ona je malo veci kalibar postala, u nešto nepopularnijem genre, mada opet, bila je vrhunska i u cro poprilično:
https://www.youtube.com/watch?v=e26zZ83Oh6Y&ab_channel=OmniFoundation
Seeb-VN1700
20. мај 2023. у 18.40

Ima malo razlike između one prve i druge Ane.
Kao Balkanac svirajuci klasicnu muziku možeš se dobro prodat svuda u svijetu.
Ali kod bluz muzike je to tako da se u principu uvazavaju samo oni izvodjaci koji dodju iz Amerike. Da kao Balkanac dodjes u Ameriku svirat bluz je malo teze, ustvari neizvodivo.
Kao kad bi neki Amerikanac dosao u Srbiju svirat Moravac i sl..

-
Seeb-VN1700
21. мај 2023. у 04.36
Turisticki posjetit jedinstven teritorij kao Aljaska je zelja mnogih.
Santa je posjetio mnoge krajeve Amerike pa vjerovatno želi vidjet i taj kutak, možda još jedino mjesto netaknute prirode u Americi.
Idealno vrijeme za posjetit Aljasku je ljeto, najljepse u junu.
Veoma rado bih posjetio Aljasku, ali vjerovatno veoma skupa rabota.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. мај 2023. у 06.45
Pa vidi, sama ideja da belac sa prakticno istoka evrope svira muziku americkih crnaca je onako... :) :)
Misim, sviao sam recimo sa ciganima dosta, i kao sve ok., ali ne postoji belac koji ima tu zicu, jer da bi to onako dubinski skontao - mislim da nije dovoljno ni da živis sa njima, ni da se družiš sa njima, nego bas moras da se rodis. -to sam dodatno skontao u kini i thailandu kada sam bio, posto je tamo rasizam otvoren i ogoljen. znaci kao americki jug pa do kenedija.
opet s druge strane, iako vrhunski muzicari tu i tamo sa kojima sam svirao - u principu nemaju senzibilitet za belu/belacku muziku, a koliko vidim ni americki crnci onamo ne mogu da se ubace u beli film, nema sanse. -posto je i tamo rasizam kao i ovde kod nas - na papiru ne postoji, u praksi - tu je, i vrlo postoji. čak mislim da je kod amera još mnogo zesce nego kod nas, sto je i razumljivo, posto sve sve, al' bar nismo kidnapovali naše cigane - dosli su ljudi sami, i nisu nikada i nikome bili roblje, kao sto nikada niko srbima generalno nije bio rob.
meni šta god sam gledao alaska - priroda fenomenalna, uslovi za zivot „harsh”. vidim svi su tamo alkoholicari i imaju one zle poglede od pijancenja :)
tako da santose, cuvaj se da te ne ukradu, i ostave da im dizes prosek u lepoti :)
Simo
21. мај 2023. у 08.32
SVE VIŠE SRBA NA ALJASCI: Rade u fabrici za preradu ribe, smena traje i po 16 sati dnevno, ali se i te kako isplati
Kako vam zvuči da za mesec dana uz prekovremeni rad i do 16 sati dnevno, zaradite godišnju, prosečnu srpsku platu?
To je pošlo za rukom više od 300 stanovnika sa juga Srbije koji su se ovog leta odvažili da odu preko okeana i sezonski se zaposle u fabrici za preradu ribe na Aljasci.
Sada znam zašto je salmon ovako poskupeo a mi ga redovno konzumiramo.

santa
21. мај 2023. у 10.57
https://www.statista.com/statistics/206081/resident-population-in-alaska/
Resident population in Alaska 1960-2022
Published by Erin Duffin, Jan 3, 2023

In 2022, about 733,583 people were living in Alaska. This is a slight decrease from the previous year, when around 734,182 people lived in the state. In 1960, the resident population of Alaska was about 226,000
_________

Stalno stanovništvo na Aljasci 1960-2022
Objavila Erin Dafin, 3. januar 2023

2022. godine na Aljasci je živelo oko 733.583 ljudi. Ovo je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je u državi živelo oko 734.182 stanovnika. Godine 1960., stanovništvo Aljaske je bilo oko 226.000 ljudi.
santa
21. мај 2023. у 11.29
abvgd
(Morski)
21. мај 2023. у 22.22
Хммм, да, да, „црначка музика”. Мислим, кад су црнце ономад преносили бродовима из Африке, сваки други је носио гитару са собом. А хармоније које су, игром случаја, идентичне са Англличанским и Франсцуским мелодијама, то су црнци у ствари сковали и белци то уопште не капирају. Па да.
Тако, блуз, дискиленд, то је данас власништво црнаца а белци су неподобни и не треба да се ту мешају.
Мислим, није било тако лоше у тој Африци кад су толике гитаре донелИ? И, изборили се против Англичана и Француза који су им крали мелодије? Хм, да.
abvgd
(Morski)
21. мај 2023. у 22.24
*диксиленд
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. мај 2023. у 06.48
mesas formu i sustinu. najverovatnije zato što nisi u muzici (aktivno - dakle kao muzicar/instrumentalista, (a) i kao autor).
mesas konkretno alatke/rekvizite za obavljanje neke delatnosti, i tu samu delatnost. Evo npr - japanska stolarija je nastala nezavisno od evropske, i sve i jedan (isti) alat je sustinski i razlicit od evropskih. -i ko su sad da kažemo moderni stolari? - japanci ili evropljani?
Inače kad bi malo uporedio originalnu africku muziku, sa modernim pravcima proizaslim iz americke bluz muzike - skontao bi mnogo vise sličnosti nego recimo sa belackom muzikom iz tog doba (cca 16. + vek). Takodjer, ti afrikanci su kidnapovani iz razlicitih delova afrike, i iz tu i tamo kulturoloski/umetnicki razlicitih sredina - gotovo sigurno nije isti crnac iz nigerije, iz obale slonovace, iz cada ili iz juznoafricke republike. itd.
-gitara je samo instrument (evo nije svojstven ni azijatima-ciganima našim -pa kad uporedis recimo francuske cigane/django style, balkanske cigane (balkan-ciganski-folk), i indijce (ako ima iko tamo da svira gitaru :) ) - to su totalno razliciti pristupi instrumentu, a i muzika je razlicita vrlo).
abvgd
(Morski)
22. мај 2023. у 11.46
Блуз музику баш добро познајем. Баш добро. Све ми је јасно, и све што сам рекао стоји. Та прича о томе да је то афичка музика је чиста пропаганда, измишљотина. Као и то да су Срби дошли са Карпата, блах, блах.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. мај 2023. у 11.55
Nisi dobro citao.

Ovo je moja prva recenica u komentaru:

Pa vidi, sama ideja da belac sa prakticno istoka evrope svira muziku americkih crnaca je onako... :) :)

-dakle, ako je americki crnac jednako afrikanac, o-kej. :)

onda nešto kasnije, u istom komentaru sam napisao:

a koliko vidim ni americki crnci onamo ne mogu da se ubace u beli film, nema sanse. -posto je i tamo rasizam kao i ovde kod nas - na papiru ne postoji, u praksi - tu je, i vrlo postoji. čak mislim da je kod amera još mnogo zesce nego kod nas, sto je i razumljivo, posto sve sve, al' bar nismo kidnapovali naše cigane - dosli su ljudi sami, i nisu nikada i nikome bili roblje, kao sto nikada niko srbima generalno nije bio rob.

dakle vrlo jasno sam ukazao na to da je bluz muzika americkih crnaca, a ne afrikanaca, i sad dalje da ne smaram, kapiram da je jasno k'o dan.

Ne sumnjam da si eventualno vrsni poznavalac u smislu kojekakve statistike (na beli način). Znaci ono, ko/kad/kako objavio/snimio, na kom instrumentu svirao, sa kim svirao, i tako dalje - način na koji recimo novine koje obradjuju muziku (tipa gitar player, ili keyboard itd), ili deo u novinama/magazinima pa „kultura/muzika”.
Ali nisam siguran da kontas to na drugom, fundamentalnijem nivou (ovo sto iznad napisah - kao muzicar, aktivni, dugogodisnji, sa bezbroj svirki iza sebe, u vise genre-a, sa muzicarima razlicitih nacija, religija, rasa. *sad nešto bistrim - nisam nikada svirao sa azijatima, to jest jesam - tamo u kini kad udjem u prodavnicu instrumenata, pa uzmem gitaru malo i sviram da ih nerviram :) ).
santa
06. јун 2023. у 12.29
Vratioli smo se iz Aljaske pre dva dana, za vreme krstarenja vreme je bilo vrlo promenljivo/kisovto sa par dana čak i suncano. Royal Princess https://tinyurl.com/2p8w6nc6 je bio udoban i ako nas je bilo 3,500 putnika + 1,500 staff.

Bilo je vredno posetiti bar jedan deo Aljaske gde se još možeš osecati tu divljinu, nenaseljenost i priroda sa vegetacijom, na izgled, netaknutom danasnjeg vremena. Posetili smo dve lokacije ne izlazeci iz broda: Mendenhall Glacier: https://tinyurl.com/546pd94n) i Glacier Bay National Park: https://tinyurl.com/5n7vjb5d. gde se podikoja zivotinja može zapaziti (sa binocular) kao i u vodi.

Samom posetom tih predela može se zapaziti odraz danasnjih klimatskih promena da su Glaicers ugrozeni od nestanka, sto znači da će neka mesta u kontinentalnom delu zaista biti ostecena, čak i izgubljena.

Još jednom bilo je vredno videti sve to svojim ocima, ali živeti tamo pod vremenskim uslovima bi bilo teško (sosa me podsetila na ponudjenom poslu na coll. koja mi je bila upucena posle dva videocall intervjua). Umesto Aljaske nasao sam se ovde gde sam. :)

Happy travelling...
santa
06. јун 2023. у 12.58
Zaboravio sam napomenuti da smo vozom obisli: Yukon Route (B.C.) gde se za vreme Gold Rush (1896 ___ ) naveliko radilo po rudnicima.
https://tinyurl.com/2rxsvnvn
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.