Дискусије : Емиграција

 Коментар
Dosadno ali..
Simo
05. мај 2023. у 12.03
Šta reci doktoru kad nešto objašnjava drugacije od odtalih.
Dali je i tu potreban kvorum ili dokazi?
https://youtu.be/geJ3cP3Ycz4
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. мај 2023. у 05.24
Pa kao i kod bilo koje druge tvrdnje iznesene od nekog coveka - potrebna su pitanja/podpitanja (tipa: ko je radio studiju, kad, gde, kako, sa kojim ciljem itd...). Mislim, to ako ne želiš bespogovorno da poverujes u nešto sto već verujes. A to tu i tamo nije dobro. A dobro je da preispitujes uvek i svoje stavove - te u tom smislu, hladne glave, koliko god je to moguće, analiziras i raznorazne dokaze nekih svojih stavova, a kada postoje oprecna mišljenja o datoj temi (tipa - opste mišljenje u kome se svi slazemo - sunce sija. oprecna mišljenja na datu temu sunca - pravac a) sunce se kreće oko zemlje / nad zemljom, svet je geocentrican, pravac be) - zemlja se kreće oko sunca, i nas mikrosvet je heliocentrican).
Mislim ne ti ili ja (tj. i ti i ja), nego svako / bilo ko od nas.
abvgd
(Morski)
08. мај 2023. у 12.06
„Мени Земља не изгледа као да се окреће, све је мирно и равно”.
„Ех, па нећете ваљда веровати својим очима”?
Seeb-VN1700
08. мај 2023. у 15.02
Medicina je izgleda otisla u onu stvar..

Da se neko obrazuje za doktora ili lijecnika treba dosta godina strucnog usavrsavanja, kažu 6 pa još 6 godina.
Oni za to vrijeme nauce mnogo, i mnogli bi sa tim svojim znanjem mnogo pomoći bolesnicima. Ali sistem ili bolje receno gazda neke bolnicke ustanove ne da im mogućnost za to.
Lijecnici često rade po diktatu i normi.
U danu ima određen broj pacjenata koje treba da odradi.
Da bi bilo kom pacjentu mogli pomoći osnovna je prava dijagnoza.
E za tu dijagnozu nemaju vremena. Pacjenti se obradjuju kao na pokretnoj traci. U cekaonici provedu dva sata a kod ljekara 10 minuta.
Ali duga je to prica kao i problematika.. moguće ima razlike od države do države. U principu medicina je socijalna djelatnost, ali postala je profitabilna djelatnost.

Što se ntice korone, mislim da je umjetno nastala sa ciljem da zaustavi privredni rast u prvom redu u industrijskim zemljema.
Kakovu ulogu tačno ima vakcina još je rano za reci.
Velika enigma je zašto su svi prihvatili tu igru? ..i Evropa, i Rusija, Kina.. svi.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. мај 2023. у 01.23
Dobro, ovi sto su sedeli 2h pre doktora, samo treba bolje da natempiraju vreme, tipa da dodju nekih 1h55' kasnije :)
Medicina apsolutno mora biti organizovana po principu kao kod nas, i apsolutno mora drustvo preko državnog aparata da ima monopol na tu delatnost. Uz vrlo velike plate svih koji rade u sistemu, i stravicne kazne za tezgarenje, eventualnu korupciju itd. Pošto samo tako obezbedjujes pruzanje dobre usluge, i pre svega osnovnu funkciju zdravstvenog sistema - eventualno dobro opste zdravstveno stanje stanovnistva, naravno u segmentu gde zdravstvo na to ima uticaj (tipa - možeš da imaš kakvu god hoćeš stomatologiju, ako imaš stoku koja ne želi da opere zube posle klope, naročito uvece (jer se u snu luci manje pljuce, pa se vrsi manje ispiranje zubica itd). tu ti, eventualno treba protetika :) - posto zubici ima da im propadnu k'o od sale)(lep primer: neobrazovane nacije, kao sto je dobar deo ex yu prostora).
Kod nemaca je zdravstvo relativno dobro organizovano, međutim, problem je sto masa bolnica nisu državno vlasnistvo, nego privatno, ili kombinovano, i, iako ih placa socijalni sistem - i te bolnice prvenstveno su usmerene na profit, sto je logicno u kapitalizmu. sve sto ima vlasnika, coveka - tezi ka profitu. i onda je tu prostor za sporne situacije - kakve se i desavaju na terenu - bespotrebne diagnostike, i bespotrebni tretmani - da bi se isisavala lova iz zdravstvenog fonda npr.
slično kao sto putari tamo „popravljaju” sasvim o-kej puteve - cisto da im se ne smanji godisnji budzet koji im država dodeli (i koji sreze za sledeću godinu ako ne potrose sve, a verovatno malo teze odobri vise, kad traže vise, a kada eventualno stvarno i treba vise, tipa da se zanovi neki put koji je još firer napravio :) ).
Covid je pre svega pogodio nerazvijene zemlje čini mi se, a u razvijenijim doveo do dodatne polarizacije - dakle enormna kolicina srednjeg sloja raje - koja je generator svega dobrog na planeti vecinski - je pala dole, oni koji su bili dole tu su i ostali, i eventualno bas mali broj već prebogatih se dodatno okoristio.
i da, zanimljivo je da je skoro ceo svet „popusio” tu pricu. -mislim, meni je jasno zašto - zato što veliki igrači definitivno rade zajedno, i zato što planeta definitivno ima zajednicke gazde/gazdu - a samo je u razlicitim pozoristima razlicita predstava. tipa jedna predstava je u kini, druga u juesofa, treca u russia, četvrta u islamskom svetu i tako dalje.
zapadne zemlje, t.j. njihove gazde su recimo fino prošle u covid-u, posto je masa strije raje pomrla od tih koji su pomrli, a posto im je zivotni standard fakat veci, veci je i zivotni vek prosecni, i sad im je gomila penzosa poumirala, koji bi inače bili živi još po 10, 20, možda i 30 godina (placanja penzije, lecenja kakvog-takvog, i ostalih troskova).
Simo
09. мај 2023. у 10.35
Evo ja se upravo vratio od dr. Imao zakazano u 8 i tačno u sekundu bio prozvan.
U Kanadi je najgora medicinska usluga „hitna i cekaonica”, desi se da pacijent umre dok ceka.
Ako pak zoves hitnu dolaze maxsimalno brzo uz vrhunsku uslugu i odmah si na redu, voznja hitnim kolima kosta $45 sve ostalo je Free.
Ososblje na hitnoj radi veoma profesionalno nonsalon bez panike i zurbe.
Ne zarezuju te 2% dok ci u cekaonici a kad dodjes na red tretiraju te izuzetno strucno da ne poverujes, med i mleko.
Pare ti ne pomazu skoro ni malo, ne možeš podplatiti, Dr prijatelj ili rodjak te može pogledati samo posle radnog vremena ili kod tvoje ili svoje kuce.
Specijalisticke sluzbe su katastrofa, za neke se ceka odvratno dugo.
Sve te sluzbe su privatne klinike koje naplacuju usluge samo od državnog osiguranja a nikako od tebe lično. Bolnice su iskljucivo državne, bas onako kao kod Druga Tite nekad.
Meni je skroz nepoznata mogućnost korupcije.
Doktorska plata je u proseku preko 12K eura neto mesecno.
------
How much does a family doctor make in Ontario?
$303,656
The figures below are from the Canadian Institute for Health Information, published in October 2021 and based on 2019–2020 data.
...
Family physician income by province.
Ontario $303,656
Average $331,615
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. мај 2023. у 11.19
stvarno ne vidis mogućnost korupcije u takvoj organizaciji?
abvgd
(Morski)
09. мај 2023. у 11.41
Противно општеприхваћеном учењу, зуби пропадају не од хране која остаје у устима него од шећера, брашна и осталих „простих” угљених хидрата који се конзумирају. Организам не може такве шећере да обради (недостаје минерала, ензима који су у саставу природне хране) тако да се калцијум узима из костију, зубију итд. да би тело могло да обради ту храну. После много година такве праксе, кости се смањују, зуби пропдадају итд. Отуда се старији људи „смањују” а кости им постају крхке.

Simo
09. мај 2023. у 14.22
Kad doktora država iz budzeta plati 300K godisnje u ime poreza oduzmu mu celih 100K ili trećinu i tako podmire 4-5 penzionera
Meni iz državne penzije takoder kroz razne poreze uzmu čak i vise od trecine pa tako podmire bar jednog lenguza na velferu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. мај 2023. у 07.49
abvgd ova informacija nije tacna, ili ako je tacna, vrlo malo ima veze sa propadanjem zuba, a u smislu karijesa. karijes ne izaziva secer, nego bakterije koje se razvijaju u ustima, u prostorima u kojima se zadržava i prakticno truli/razgradjuje se hrana. u tom procesu dolazi do niza hemijskih procesa pri cemu se oslobadjaju razna jedinjenja, od kojih neka ostecuju zubnu gledj (kiseline recimo).
po toj logici eskimi bi morali imati skroz zdrave zubiche, posto ni secer ni psenicu itd, -u zivotu ne videse. -pa opet, i oni imaju kvarne zube tu i tamo isto kao i recimo cela azija koja je na pirincu.
simo, ako država placa doktora - ne placa ga trista, pa mu uzme sto, nego ga u startu placa dvesta. posto ćemo se sloziti da je glupo izbrojati trista iz levog dzepa, staviti na astal, i kad on pruzi ruku da uzme, kažeš, cek' - pa vratis sto u levi dzep :)
- mada, lepse se ljudi naloze na kad im kažeš, zaradjujes trista, al' jbg, porez ti je sto, -nego kad mu kažeš (ono sto jeste) evo ti dvesta, tol'ka ti je lova.
abvgd
(Morski)
10. мај 2023. у 14.16
Добро Мудријаш...свако верује у шта хоће. „Наука” која нам се продаје као „званична” је, нажалост, најчешће погрешна у најбољем случају је полу-тачна. Нико не брине о теби него ти сам. Никакве званичне институције немају твоју добробит на уму. Дапаче.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.