Дискусије : Православље

 Коментар
Šta je Srpska pravoslavna crkva?
xavier
19. фебруар 2019. у 01.48
Srpska pravoslavna crkva je autokefalna (samoupravna) crkva u okviru istočnog pravoslavlja. Budući da je nezavisna, Srpska pravoslavna crkva ima svoju patrijaršiju ili crkvenu nadležnost. Srpska pravoslavna crkva je najjača u jugoistočnoj Evropi, a njene crkve se nalaze prvenstveno u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. Kako su Srbi emigrirali u druge zemlje, srpske crkve su se proširile u SAD, Australiju, Južnu Afriku i zapadnu Evropu. Srpska pravoslavna crkva je član Svetskog saveta crkava od 1965. godine. Prema VCC-u, Srpska pravoslavna crkva ima 8 miliona članova širom sveta.

Istorija Srpske pravoslavne crkve je bila progon i previranja u poslednjih pet stotina godina. Crkva je cvetala u Srbiji do dolaska muslimanskih Turaka, a do 1459. već́ina Srbije bila je pod turskom kontrolom. Sto godina, Srpska pravoslavna crkva je stavljena pod Carigradsku patrijaršiju, jer je srpska crkva, kao samostalno crkveno telo, nestala. Turski sultan Sulejman Veličanstveni je 1557. godine obnovio srpsku patrijaršiju, ali su crkvu u Srbiji Muslimani ponovo ukinuli 1766. godine. Tek 1859. godine Srpska pravoslavna crkva je ponovo dobila autonomiju, ali patrijaršija nije ponovo uspostavljena. do 1920. godine, posle Prvog svetskog rata. Tokom Drugog svetskog rata, fašisti su progonili Srpsku pravoslavnu crkvu, ubivši 1,7 miliona pripadnika crkve. Posle rata, progon se nastavio, jer su komunisti napali Srpsku pravoslavnu crkvu: religiozno obrazovanje u školama bilo je zabranjeno za vreme Staljina, a crkvena imovina je konfiskovana. Progon se donekle ublažio nakon raspada SAD-a, ali onda je građanski rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih ubio oko 10.000 Srba i prouzrokovao milijun drugih da napuste zemlju. Nemiri u tom delu sveta se nastavljaju do danas.

Srpska pravoslavna crkva tvrdi da poseduje mnoge hrišćanske relikvije, kao što su desna ruka Jovana Krstitelja, ruka Svetog Đorđa i delovi lobanje, kao i delovi Isusovog krsta. Doktrina i praksa Srpske pravoslavne crkve slijede doktrinu drugih crkava u istočnom pravoslavlju. Srpska pravoslavna crkva ima sedam sakramenata; časti ikone; moli se Mariji, „Majci Božjoj” i drugim svecima; moli za mrtve; i podučava spas na osnovu rada. Biblija je jasna da je spasenje sve milosti, osim ljudskih djela (Efescima 2: 8–9), čineći pravoslavno učenje „drugim” evanđeljem da se izbjegne (vidi Galaćanima 1: 6-9).
K-MC
(llkktt)
20. август 2019. у 16.17
Najveci problem je to što Pravoslavlje uci spasenje VLASTITIM dobrim djelima i VLASTITIM mucenickim zivotom.

Boziji plan i put je da se covjecanstvo spasi BOZIJIM-HRISTOVIM dobrim djelima i NJEGOVIM mucenistvom/svetoj krvi prolivenoj na krstu za gresnog i nedostojnog covjeka.

Pored ovoga, FALI I IZUZETNO BITNA STVAR-UVJERENJE O LICNOM SPASENJU.
A kako će bilo koji Pravoslavni vjernik biti uvjeren da će sigurno biti spasen ako se OSLANJA I RACUNA NA SVOJU LIčNU PRAVEDNOST I DOBROTU. Jer nasa licna pravednost i dobrota je ništa, slaba, mala, slabasna.

Ima puno dobrih ucenja u Pravoslavlju, ali SRCE SVETOG PISMA je Evandjelje, Hristovo djelo na zemlji. I ko tu promasi, teško će proći
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.