Дискусије : Православље

 Коментар
Понуда владики Артемију по принципу:узми или остав
Odesa
(надежда, вера и л)
27. мај 2015. у 12.18
СПЦ понудила Артемију да на „задовољавајући начин” реши његов „канонски статус”
17:04 27.05.2015.5 коментараШтампај
САС МУ СЕ ОБРАТИО СА „УВАЖЕНИ БРАТЕ”, АЛИ УПОЗОРИО
ДА ЗА ПРИХВАТАЊЕ ПОНУДЕ ИМА ТРИ ДАНА
Артемије

Бивши владика Рашко-призренски упозорен: „Свети Архијерејски Сабор ће, уколико се, не дај Боже, оглушите о овај позив, бити приморан, Вашом кривицом, да, уместо једино спасоносног решења, предузме даље и коначне канонске мере”
СВЕТИ Архијерејски Сабор СПЦ обратио се бившем епископу Рашко-призренском Артемију са „позивом на јединство”.

Ево како је одлука Сабора објављена на званичном сајту СПЦ:

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Господину Артемију Радосављевићу, бившем Епископу рашко-призренском
Београд

Предмет: позив на јединство

Уважени брате Артемије,

Свесни свеспасоносне истине да се раскол не може опрати ни мученичком крвљу, коју сте и сами, не једанпут, исповедили;

подстакнути пасхалним позивом: Све опростимо Васкрсењем Христовим! и

у бризи за садашње и будуће јединство наше свете Цркве, Православне и Светосавске, као и за спасење Ваше и Ваших присталица,

позивамо Вас да кренете путем мира и јединства са Црквом, ван које никоме, дакле ни Вама ни нама, нема спасења.

Свој одговор на овај искрени позив можете или саопштити Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве усмено или га доставити писмено у року од три дана, односно пре завршетка овогодишњег редовног заседања Сабора.

Притом осећамо за своју обавезу да Вас обавестимо да смо вољни, уколико заиста кренете путем предложеног мира и јединства са Црквом, да решавамо и на задовољавајући начин решимо питање Вашег канонског статуса у Цркви, а да ће Свети Архијерејски Сабор, уколико се, не дај Боже, оглушите о овај позив, бити приморан, Вашом кривицом, да, уместо једино спасоносног решења, предузме даље и коначне канонске мере.

АЕМ и Патријарх српски
Иринеј,
Председник Светог Архијерејског Сабора
Српске Православне Цркве
-----------------------------------------------------------------

Гоподе, саклони и сачувај народ Српски !!! ...да су у праву,не би више ни обраћали пажњу на владику Артемија. Чему сад ово цимање за епитрахиљ ???. Ако је крив онако како су му већ давно одрезали, шта сад има да му нуде којекакве нагодбе и прихватљива решења??? Нису га сломили то је очигледно па би сад да га ко-зна-каквим понудама мало приближе себи, да би се ваљда мање разликовао од осталих. .
Нагодба по принципу „узми или остави” није никада доносила добра решења сем на пијацама и вашарима.

pustinjak
(operativac)
27. мај 2015. у 15.39

Ово је нешто слично као и 1914 из беча Београду и из Рамбујеа Београду 1999,ако о'ш,о'ш,ако не'ш још боље.
zupa
(DR.MR)
28. мај 2015. у 09.20
Артемије није више толико важан,чак и да прихвати то што му нуде,
народ не пристаје,бојкот црквених издајника је тоталан.
pustinjak
(operativac)
28. мај 2015. у 18.02

Колико видим,не објавише (на сајту СПЦ) одговор Еп. Артемија,а по свему судећи и неће се то ни догодити...
CTEBA
(penzioner)
28. мај 2015. у 18.37
Интересантан је став СПЦ, по питању владике Артемија.
Свако и мало паметан зна да иза његовог укљањања соје американци и његово одбијање да прими Бајдена.
Замисли да неки владика у некој Србији одбије да дозволи америчком под преседнику да дође!!!!!!!!
То не сме да се догоди, и ако се тако нешто деси, тај мора да буде озбиљно кажњен.
Те покрао је ово, те оно, па хапшење неких који су уз њега, онда тихо пуштање, да се не зна, јер нигде доказа.
Сећам се да су у СПЦ, нарочито пензионисани владике Атанасије Јефтић, говорили о 17 фасцикла са доказима, али те фасцикле нико никд није видео.
Блиц Зорка је ударила по владици са податцима из врха СПЦ, мада никад није рекла ко је тај.
Проблем за СПЦ је да народ то није прихватио и владика Артемије је и дан данас код народа популарнији и више му се верује него било ком другом владици или патријарху.
Иако не подржавам Георгија јер сам видео шта ради по Канади, не свиђа ми се начин на који су га скинули.
Ако је лопов, женскарош, неморалан итд, онда нека то и кажу и изађу са доказима.
Овако само доливају уље на ватру.
Исто је и са владиком Артемијем.
Шта им је ово требало?
Ко да је важно дал ће га избацити из СПЦ или не.
Ако га избаце само ће поцепати СПЦ, направити нов раскол, и скочити сами себи у уста.
Са свим поштовањем, али владика Артемије је у позним годинама и ко зна колико му је још остало времена овде на земљи.
Уместо да му пруже руку помирења, они га уцењују.
Нажалост то само показује интелегенцију и квалитет ових на врху СПЦ.
И после се чуде, да народ све више и више прилази владици Артемију.
Novak
28. мај 2015. у 20.18
Nema druge nego Vucica ili Dacica na celo SPC...
Odesa
(надежда, вера и л)
29. мај 2015. у 11.46
„Нажалост то само показује интелегенцију и квалитет ових на врху СПЦ.”

... не ради се ту о стварима које су директно доступне интелигенцији тј. разуму, тако да „памет” или „глупост” не играју велику улогу када су у питању духовне ствари.
Да би се духовне ствари разумеле, мора се дакле бити - продуховљен. А да би се стигло у то стање Духа - једини је пут Вера. А да би пут Вере био сваком живом човеку доступан и јасан, без обзира на интелигенцију и памет то му гарантује Светоотачко предање које је сазидано на духовно-опитном искуству Отаца Православне Цркве. Како је и Светосавско духовно-опитно искуство неодвојиви део укупног Светоотачког предања немогуће је живети духовним животом а одрећи се Светосавља. У којој мери је светосавско духовно-опитно искуство присутно у духовном животу наших јерарха утолико су они способни да живе духовним животом и буду ситински пастири верујућег српског народа.
CPHA
(Чувари ћирилице)
29. мај 2015. у 15.53
Помаже Бог, ево одговора:

АЕМ И ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ Г. Г. И Р И Н Е Ј У Патријаршија 11000 Београд

На Ваше братољубиво писмо одговарамо братољубивије уколико сте спремни да се нађемо на истом, а то је: да нам исповедање непатворене вере, какву су нам од Спаситеља предали богомудри Оци и Светитељи, буде водиља све до Царства небеског. У црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје. Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји. Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера. Да бисте нас боље и свестраније схватили, кад је реч о исповедању чисте вере, шаљемо Вам посланице са црквенодуховних Сабора одржаних у Лозници код Чачка. Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светога, него плод духа људског ради правдања пред светом; да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу рашко-призренском Артемију а он нас одбија. Умеће народ Божји да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје. Ово није „оглушивање о Ваш позив” него својеврсно сведочење о правоверју. Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом, гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у „расколу”. И док мислите да сте Нас административно одвојили од Српске православне цркве, знајте да Нас, догматски гледано, од Христа нисте одвојили нити можете, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава. Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају. Захваљујемо Вам на писму.

+АРТЕМИЈЕ, епископ рашко-призренски у изгнанству У Београду 14/27. Маја 2015
windows03
(s)
29. мај 2015. у 17.16
Изгледа да и овај подфорум може слободно лагано промјенити име ...
Tvrdosh
(+)
29. мај 2015. у 22.36
Велика је ово туга за Србе и за нашу СПЦ.

А било је прилике да до свега овога не дође. Да је, још као владика Артемије, отишао у Шишатовац, могао је да пише и да разобличава своје гонитеље и да буде нови авва Јустин. Овако, не знам. Дај Боже да се овај раскол превазиђе, али чини ми се да и једни и други не желе да попусте ни за јоту.
chavez
(Србија)
31. мај 2015. у 18.01
Ха ха тврдош експерт за раскол!
Josif
(direktor)
01. јун 2015. у 09.37
Pitam se ko danas vodi „crkvene poslove” i ko će ih voditi u buducnosti? U redu, prihvatam: Artemije, Georgije, Filaret itd su lopovi, pokrali su narod, oteli su za sebe novac koji je neki vernik sa verom i ljubavlju polozio na Ikonu ili dao svetom Oltaru za zdravlje svoje dece i spasenje dusa svojih milih i dragih itd itd itd
Prihvatam i to da su gore pomenuti (nepomenuli se vise) oskrnavili zavete koje su dali Gospodu, pali u blud, srebroljublje, gordost, prelest itd itd itd itd
Ali ne prihvatam da su kamen bacili oni koji nemaju greha. Ne prihvatam da je sve tek tako crno-belo. Ne prihvatam da su sadasnji i buduci „kandidati za duhovnike” obrazovaniji, skolovaniji, bolji, podesniji, spremniji, da one gore treba zameniti ovima dole, da će sve biti ok samo ako se oni skinu i dovedu ovi...
Koji ovi?!
Ako su gore navedeni „proslost”, a „buducnost” su nam ovakvi kao ovaj Cavezani, kao gomila duhovnog krsa koji se stanca u Beogradu i drugde na teoloskoim skolicama - hvala vam lepo na promenama...
Prateci komentare ovog nepomjanika (i njemu sličnih „Teologa”), pocinjem da shvatam kuda ovo sve vodi. Ispada da je cilj dovesti najnekulturnije, najpoganije, najarogantnije, sitne duse, secikese, podmetace, neradnike, pljuvace, lazove, prevrtace, psovace... kako bi sto vise ljudi „diglo ruke” od Crkve Hristove i kajko bi se sto pre Svetosavska Crkva opoganila i ugasila.
Ali, neće vam to proćitek tako! Zaboravili ste, drugovi pljuvaci, da Crkvom upravlja sam Bog! Neko će slomiti nogu, neko će se okliznuti na ulici, nekome će od vas nešto „slučajno” da se desi bas u toj istoj kafani gde ste, uz vinjak i pivo, smišljali kako da zajasete Srbe i pljunete u izvor, ne bi li zagadili vodu zivu. Ali, ne da se voda ziva zagaditi! Bas Danas je dan kada pocinje vas kraj...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.