Дискусије : Православље

 Коментар
Писмо
Praskozorje
(pesnik)
12. мај 2015. у 14.27
Писмо Управног одбора, делегата и парохијана ЦШО Св. Архангела Гаврила у Ричмонд Хилу патријарху Штампај Е-пошта
уторак, 12 мај 2015
ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ

ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

Г. Г. ИРИНЕЈ

БЕОГРАД
Ваша Светости,

Ми, доле потписани, чланови смо Управног одбора, делегати и парохијани ЦШО Св. Архангела Гаврила у Ричмонд Хилу (Онтарио, Канада), у којој је надлежни парох протојереј-ставрофор Василије Томић, Ваше Светости новоименовани архијерејски заменик.

Овим писмом желели би смо да изразимо нашу забринутост и неслагање поводом привременог разрешења дужности нашег Епископа канадског, Његовог Преосвештенства Владике Георгија. Сматрамо да је његово разрешење од стране Синода СПЦ-а противно канонским и црквеним законима Српске Православне Цркве. Самим тим, и измене које се покушавају унети у Епархију канадску у периоду до заседања Архијерејског Сабора СПЦ-а када треба да се расправља и одлучи о даљој судбини нашег Владике као Епископа канадског, нису у складу са Црквеним законима. Ово се односи на следећа догађања у протеклих две седмице: покушај заузимања Манастира у Милтону, избацивања помињања имена Владике Георгија током Св. Литургије под претњом казне рашчињења, покушај распуштања лагалног Епархијског Савета, „избор” нових чланова за Савет завереника на челу са дојучерашњим припадницима расколничких ЦШО мимо Епархијске Скупштине и Статута Епархије канадске, итд. итсл...

Уз Божију помоћ, Владика Георгије је за својих 30 година на трону Епархије Канадске, изградио Епархију Српске Православне Цркве, од ледине са 3-4 парохије до 37+ парохија, и Српски Православни Манастир Светог Преображења Господњег. Један од главних задатака које је задао себи је био да обједини све до тада ЦШО-не под окриље Епархије канадске, а самим тим и Српске Православне Цркве.

Српска Православна Црква је Христоцентрична, а тиме и епископоцентрична, и као таква, ако и постоје притужбе на рад Епископа—док се не утврде чињенице, и док Архијерејски Сабор не донесе одговарајућу одлуку—свештеници морају да одрже своју свештеничку заклетву у којој су се заклели своме Епископу, између осталог, „...Заричем се да ћу своме Архијереју бити послушан као Христу...” По догађајима од доласка Синодске комисије, може се закључити да је ова заклетва прекршена од стране неких свештеника у нашој епархији. Ми као Епархијоти и Парохијани се питамо зашто се овако олако крше канони и Црквени закони од стране оних, који треба највише да их се придржавају!?

Поражавајуће је гледати како се разне приче појављују у новинама и на интернету од тзв. „поузданих” извора, и треба сви добро да се запитамо колика је то срамота за нашу православну веру, Цркву и верни народ. Слике са разних Епархијских и Парохијских прослава се постављају на интернет као слике из кафана и недоличних прослава, и ружне приче се измишљају, само да би се оправдале оптужбе против нашег Владике Георгија.

Неки говоре да „Владика Георгије није примио Синодску комисију лепо”! Не знамо зашто би то неко помислио...? Позвани су да одседну у конаку у Манастиру, што су одбили. Нису одслужили ни једну Св. Литургију у Манастирскоj Цркви, а одсели су код расколника који су и започели овај срамни поступак за растурање Епархије канадске. И све ово у време Часног Поста! Ми се сада питамо, ко се није лепо понео, наш Владика или Комисија која је дошла у „рутинску” контролу, како је нама овде речено.

Молимо вашу Светост и Сабор Српске Православне Цркве, да у складу са канонским и црквеним законима, донесу одлуку да се поништава незаконита одлука Синода о привременом „разрешењу” дужности Владике Георгија, и да се гнусне клевете и лажне оптужбе одбаце, да се не дозволи разним „сведоцима” сумњивог кредибилитета да и даље шире лажи и мржњу према Владики Георгију и Епархији канадској. Сви који су учестовали у овом покушају да разоре Епархију канадску и да је доведу у нови раскол треба да се покају са плодовима достојних покајања еда би могло да почне видање наших заједничких рана до коначног исцељења.

Целивајући Вашу Свету Патријаршку Десницу,

остајемо верна чада Светога Саве,



Душко Кнежевић, председник УО ЦШО „Свети Арханђел Гаврило” – Ричмонд Хил

Владимир Бркић, први подпредседник

Љубиша Марковић, други подпредседник

‎Јелена Здравковић, секретар

Бранка Стојић, рачуновођа

Александар Цвијетиновић, члан Управе

Драгутин Међедовић, члан Управе

Дејан Јокановић, делегат‎

Нада Вукоје, председница Кола Српских Сестара ЦШО



На дан Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца

29. априла/ 12. маја 2015.

Ричмонд Хил, Онтарио, Канада
CTEBA
(penzioner)
12. мај 2015. у 17.39
Кад већ нешто постављаш, онда барем постави извор информација.
На дискусији Торонто, је постављено мало више о том писму и изгледа да је неко поставио имена без сагласности, наводно потписаних.
Како тамо стоји, господин Душан Кнежевић је писмо написао у своје име, и као председник ЦШО.
Сад одједном испада да су то потписали и други, што они негирају.
Значи опет лажи, мућкање, варање итд.
Доста више.
Ако је Георгије лопов, како каже СПЦ нек га избаце.
Ипак слажем се да треба да јавно поставе доказе.

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/78/16970352/istocnik-neistine.html?3
windows03
(s)
12. мај 2015. у 18.09
Жалосно да се на овакав начин „ кусурају” .Ако је дотле дошло да можемо да смењујемо Владике како се коме ћефне није добро.Да управни одбори и клир ради свак за себе и како ко оће да се не састају и не износе заједничке ставове него неко одлучује да шути а неко не е не ваља вам посао .
Praskozorje
(pesnik)
12. мај 2015. у 18.19
Георгије бранио на Сабору Артемија, сада нема Артемија да брани Георгија...

Али ће зато сада заједно да роваре против СПЦ!
CTEBA
(penzioner)
12. мај 2015. у 18.53
На захтев Георгија владици Артемију забрањено да дође у Канаду.
Кад је патријарх Павле, одобрио да дође, Георгије му је забранио да уђе у било коју рпску Цркву.
Ех није ни владика Артемије глуп да не види ко је Георгије и да се са њим сједини.
Мало сутра.
PraskozorjeПорука негативно оцењена. Покажи

Praskozorje
(pesnik)
12. мај 2015. у 22.03

http://www.istocnik-istine.com/

Све овде пише.
Tvrdosh
(+)
13. мај 2015. у 07.27
Христос воскресе!

Одговорно тврдим да су сви ови људи потписали писмо именом и презименом.
windows03Порука негативно оцењена. Покажи

windows03
(s)
13. мај 2015. у 09.01
Ваистину Воскресе брате Тврдош!
Шта се то тамо дешава ? Ко онда лаже и зашто лаже? Имали у Канди 1(један) поштен Православни Србин да каже јасно и гласно шта се то тамо дешава?
baresh
(zanatlija)
13. мај 2015. у 10.17
„Одговорно тврдим да су сви ови људи потписали писмо именом и презименом.”

Drugim rečima nema sumnje da se 'zdravo' zakuvalo,

Po onoj:'svaka pojava ima svoj uzrok'.Sudeci po izvestajima
ima dosta neregularnosti unutar eparhije,utoliko što se upravni
odbor pomenute Eparhije oglasio sa potpisima.

Inače neodgovorno mogu da tvrdim da je ovo jedinstven
slučaj koji ukazuje na raskol unutar same Eparhije.

p.s. po onoj:'gde ima dima - ima i vatre'.
baresh
(zanatlija)
13. мај 2015. у 10.33
„ upravni odbor pomenute Eparhije”.

ispravka: upravni odbor pomenute CSO.
Novak
13. мај 2015. у 17.58
Nekima je do „Христос воскресе!”
a nekima do raskol vaskrse!
Tugo srpska pregolema.
PraskozorjeПорука негативно оцењена. Покажи

Praskozorje
(pesnik)
14. мај 2015. у 20.57
МОНТРЕАЛ УЗ ВЛАДИКУ ГЕОРГИЈА

Чланови Управног Одбора ЦШО Свете Тројице из Монтреала упутили су писмо Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју изражавајући забринутост због „јавног кршења свих закона, како црквених тако и државних” које је уследило у Епархији канадској након одлуке Светог архијерејског синода о привременом разрешењу Епископа канадског Г. Георгија.

Разлог за овакво стање верници у Монтреалу виде у делатности Патријарховог заменика о. Василија Томића „и једног дела свешетнства ове Епархије”.

„Не можемо да останемо неми и да не изразимо своје негодовање, јер би нас то учинило саучесницима овог срамног безакоња”, поручују чланови Управног одбора монтреалске цркве осврћући се на одлуку о забрани помињања имена Епископа канадског на светим богослужењима, покушај разрешења легитимног Савета Епархије и најаву премештања свештенства.

„Ми верујемо, Ваша Светости, да Ви са свиме овим немате никаквог удела”, каже су у писму у којем се изражава нада да ће Свети архијерејски сабор да врати „Епископа Георгија у његову Епархију и да ће се мир и црквени поредак поново вратити у наше пархије и црквено-школске општине”.

ВЕРНИЦИ ИЗ МИСИСАГЕ ТРАЖЕ ОД СВЕШТЕНИКА И УПРАВЕ ДА БРАНЕ ЦРКВЕНО-ПРАВНИ ПОРЕДАК

За само једно вече верници при највећем српском храму у Канади, Сабора српских светитеља у Мисисаги, сакупили су преко 40 потписа којим од свештеника и Управног одбора траже да стану у одбрану нарушеног црквено-правног поретка у Епархији и њиховој парохији.

Изражавајући забринутост због тренутне ситуације, парохијани у свом писму наводе да се не слажу са незаконитим привременим разрешењем Епископа канадског Г. Георгија као и неканонским поступцима незаконито постављеног архијерејског заменика проте Василија Томића, пре свега покушајем мењања постојећег црквеног поретка у Епархији и забраном помињања надлежног Епископа канадског на богослужењима.

Свештенство и Управни одбор се позивају да пођу путем управних одбора других црквено-школских општина Епархије и стану у одбрану нарушеног црквено-правног поретка. „Ми доле потписани сведочимо и исповедамо да они који газе каноне и руше црквени поредак и они који газе свештеничку заклетву и устају против свог Eпископа немају нашу подршку”, каже се у писму које ће у четвртак, 14. маја, бити уручено свештенству и Управном одбору.
baresh
(zanatlija)
15. мај 2015. у 15.08
Opa bato, Montreal za vladiku - Toronto protiv vladike.

DakleM skandalima unutar eparhije nikad kraja.

hvala na obavestenju, idemo dalje...
CTEBA
(penzioner)
17. мај 2015. у 18.17
Монтреал за, Торонто против, Виндзор, Ванкувер, Киченер, итд, итд за или против?
Оигледно општи хаос што само показује колико је Георгије успео да уједини Канаду у једну епархију.
Мада да би неко био у управи ЦШО, то мора да одобри помесни владика.
Из случаја у Нијагари се види да Георгију није падало на памет да одобри оне који су имали три чисте да питају, шта и како се ради.
Значи сад се његови пулени окрећу против њега.
И шта сад?
Сабор ће одлучити дал одлази ил остаје.
Проблем је дал ће народ то прихватити.
За разлику од католина СПЦ припада српском народу, постоји због српског народа и живи заједно са српским народом.
Георгије нема подршку народа, то се јасно види по броју верника у Црквама, које зврје празне, паре им више нико не даје, јер им не верује.
Ако избаце Георгија, или га оставе, неки ће се бунити, неки ће се радовати али више неће бити као раније.
Народу је доста самовоље, мућкања, лагања и варања, било од георгија, Иринеја, или кога већ.
Ни СПЦ, ни епархија канадска не могу да опстану без подршке народа.
Без народа нема ни Цркве.
Знам да ће георгијевци рећи бз владике нема ни Цркве, али Црква је Божија не владикина, а народ је живо тело Цркве.
Са својим понашањем, игнорисањем, и ароганцијом Горгије је одбио српски народ од Цркве, и због тога он мора да оде.
У противном Црква ће само доћи у још гору ситуацију.
Novak
18. мај 2015. у 15.24
Crkva je ovom svadjm izvrsila samoranjavanje nesagledivih
posledica.
Crkve nisu prazne zbog ovog Vladike niti će ih neki novi
napuniti.
Najezda ojadjenih imigranata iz devedesetih je sada već
prilicna proslost.
Oni su tada potražili oslonac u crkvi, ni sami neznajuci
zašto, mnogi su shvatili da nikad sa crkvom nisu ništa ni
imali, a crkva se malo polakomila kao da će sada nastupiti
neki nevidjeni pritisak novih vernika.
Stara generacija izumure, njihova deca I unuci se ukrstaju
sa drugim nacijama, jezik I stil liturgije je teško razumljiv
za najmladje, svestenici ne govore engleski a
deca ne govore srpski.
Mnoge nacionalne crkve na ovom kontinentu imale su svoje
uspone i opasne padove ukljucujuci i najvecu kataolicku.
Bojim se da je ovo kraj renesanse SPC u Kanadi,
prazne crkve nam tek slede.
Želim sreću novom vladiki, jacu kadrovsku obnovu svestenstva
a iznad svega učiniti pravoslavlje prikladno vremenu i
ljudima koji trebaju da ga slede.
Tvrdosh
(+)
18. мај 2015. у 20.02
ХВ!

Чисто да се разјасне неке ствари овдје:

Није у питању пребројавање (бар не у овом писму из парохије којој и ја припадам) за и против владике.

Ово писмо је за очување поретка у Цркви. Ако је владика направио канонски преступ, треба га послати на Црквени Суд, па да саслуша оптужницу и да се брани. И сигуран сам да је ово овако одрађено, нити једно писмо не би било послано. Оно што боли је што се чини насиље над свима нама, не улазећи у то да ли је владика крив за оно за шта га оптужују.
chavezПорука негативно оцењена. Покажи

chavez
(Србија)
20. мај 2015. у 11.23
Сва оваква писма завршавају директно у канти за ђубре где им је и место.
А то што модератор Тврдош брани поредак у Цркви, а нема везе са еклисиологијом је још један доказ са је Владику Георгија требало сменити.
Praskozorje
(pesnik)
20. мај 2015. у 14.07
Нажалост, Срби се одувек деле на ове и оне...
Час неки дувају у исту тикву, час та тиква пуца међу њима...
budibogsnama
(☯)
20. мај 2015. у 16.03
Нажалост, Срби се одувек деле на ове и оне.
Најжалостије је када их владика дели да би задржао власт а зна да је то немогуће. Зло је то, поделити народ пре него што мораш да одеш.
windows03
(s)
21. мај 2015. у 03.08
Србе дјеле али Срби се не дјеле.Тако и вас двојица сте дошли да дјелите и ликујете ...а не знате да се џаба трошите .
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.