Дискусије : Образовање

 Коментар
Srpsko obrazovanje danas
Nakamura
(Junior member)
20. јул 2012. у 11.55
„Само око 6,5 процената грађана Србије има диплому неког факултета, што представља изузетно мали постотак, како у нашем балканском окружењу, тако и у оном ширем. Иначе, светски стручњаци у тој области сматрају да свака нормално развијена земља треба имати најмање 20% високообразованих.”

„Поређења ради, просек високообразованих у Европској унији је виши од 20 процената, а највећи је у скандинавским земљама и земљама Бенелукса, које имају и преко 30% људи са високим образовањем.”

„Такође, и скоро све балканске земље на том пољу бележе боље резултате од Србије, као на пример наш јужни сусед Македонија, са својих 7,5 одсто.



А посебно велик напредак у погледу образовања је учинила Руска Федерација, с обзиром да је у њој у периоду између два последња пописа становништва остварено повећање високообразованих становника за целих 41 посто. То значи да сада у Русији живи близу 30 милиона дипломираних стручњака, што је 23% становништва старијег од 15 година, односно 19% од укупног становништва. А што се тиче броја последипломаца, у Русији има око 600 хиљада магистара наука и 124 хиљаде доктора наука.



Напослетку, вратимо се поново на образовну ситуацију у Србији. С обзиром да се сада из државног буџета за образовање издваја прилично скромних 3,5 посто, лако је претпоставити да се ништа неће десити ни у будућности, што би могло значајно изменити постојеће чињенично стање.”

http://serbian.ruvr.ru/2012_07_17/Samo-mali-broj-gradjana-Srbije-poseduje-fakultetsku-diplomu/
----------

o tome naši mediji naravno ne diskutuju, kao ni o uranijumsom zagadjenju zivotne sredine, ali vidi nam se da pucamo po svim šavovima i nemamo nikakvih dugoročnijih planova. Možda će se neko iz vlasti malo i oglasiti povodom ovakvih napisa u stranim medijima o nama. Ali... za sada možemo samo da se nadamo, jer... kod nas su najbitnije fotelje, a sve ostalo je sporedno. Neplaniranje nas je i dovelo u ove današnje nebuloze.

mrsolj1971
(veterinar)
28. август 2012. у 07.45
.
mrsolj1971
(veterinar)
28. август 2012. у 07.48
Ovo o obrazovanju je jasno nakamura, mada je nejasno ovo o uranijumskom zagadjenju... Dosta je diskutovano o tome, poznate su lokacije (uglavnom Kosovo), mada dodvoravanja njihove vlasti americi i evropi ide toliko daleko da o tome neće da se prica pa makar poceli i da se radjaju „dvoglavi arapi”.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.