Дискусије : Уметност и култура

 Коментар
Odlazak
sanak
11. јул 2013. у 20.28
Preminuo umetnik Tahir Lušić

Pop kultura, 15:07, 05.07.2013.

Autor: Agencija TANJUG



Slikar, skulptor, alternativni umetnik, pisac o umetnosti, jedan je od osnivača umetničke grupe „Alter imago” (1980), zajedno sa Nadom Alavanjom, Vladimirom Nikolićem i Miletom Prodanovićem
Tahir Lušić

BEOGRAD - Istaknuti umetnik beogradske likovne scene, slikar, skulptor, alternativni umetnik, pisac o umetnosti Tahir Lušić preminuo je 2. jula u Diseldorfu, saopšteno je iz ULUS-a.

Rodio se u Rijeci 1949. godine, studirao je istoriju umetnosti i arhitekturu u Beogradu. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Alter imago” (1980), zajedno sa Nadom Alavanjom, Vladimirom Nikolićem i Miletom Prodanovićem.

Aktivno je učestovao u stvaranju slikarstva postmodernizma ili nove slike, posebno na beogradskoj umetničkoj sceni, sa idejom stvaranja druge slike, artikulisane alternative modernizmu i strogom konceptualizmu.

Pitanje stava umetnika prema aktuelnoj, aktivnoj ulozi umetnosti, odnos prema sopstvenom i prema generacijskom stvaralaštvu, te ideja o marginalizaciji umetnosti s jedne strane, ali i o njenoj namernoj hermetičnosti kao odgovoru na rastuću upotrebu umetnosti u neumetničke svrhe, s druge strane - jesu neka od bitnih pitanja koja je na nenametljiv, pronicljiv i nezaobilazan način postavljao Lušić.

Lušić je redovno izlagao na grupnim i individualnim izložbama od 1980. godine na prostoru Jugoslavije i potom širom Evrope.

Njegova dela čuvaju se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti, Muzeja Cepter, kolekcije Vujičić, kolekcije Trajković, kao i u mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama i zbirkama u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Nemačkoj.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.